|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | ||
|
Gang Iren
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
Ale Nowaken chyba pisala czemu kobiety walcza o karmienie jesli sie przy tym mecza,a to co innego niz to co ty napisalas. Bo co innego jesli kobieta nie chce karmic,postanowila to,nie daje rady,a jest pod presja.Wtedy powinno sie ja wspierac i wiadomo,ze mm tak samo dziecko wykarmi z miloscia.Ale jesli kobieta mimo,ze jest jej ciezko probuje walczyc o to karmienie,chce karmic to nie powinno sie pisac "ej,wiesz co daj sobie spokoj,po co sie meczysz jak mozesz dac mm",bo wielu kobietom po poczatkowych niepowodzeniach na pewno sie uda,wiec nie ma co im podcinac skrzydel. Cytat:
No moich kolezanek,rodziny tutaj nie ma,wiec dlatego tyle czasu spedzam na forum.I tak czesto siedze na kompie,bo gadam przez skype,pisze maile itp.
|
|
#392 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
A ile razy miałaś zapalenie? Ile od porodu? To jest jakaś masakra Cytat:
Robercik to cwaniak a jaka się z niego kluseczka robi widać, że mamusia dobrze karmi synka
|
|
#393 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jaki Robert juz madry chlopczyk,jak sie fajnie interesuje zabawkami. Znowu mam lzy w oczach,bo chce juz zobaczyc mojego Eryczka. Rozczulaja mnie bobaski.
|
|
#394 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ciekawe czy prodycent zdaje sobie z tego sprawę, że w taki sposób traci klientówCytat:
Cytat:
i bądź tu mądry i pisz wiersze jak one wiedzą lepiejCytat:
konia no to za wyniki Kajuni, kubusewa gratuluję Desia powodzenia na KTG, oooo.... dobrze, że piszesz... a coraz więcej mam odradza te pieluszki.... ja narazie mam happy i dady zakupione... zobaczymy jak się sprawdzą
|
|||||
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Nowe zdjęcie mojej gwiazdki na mailu
![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
|
#396 |
|
Gang Iren
|
Cytrynka ale ci rosnie ten synus.Super zdjecie gdzie spi na tobie
![]() Karolca slodziutka Ewelinka i jakie ma piekne oczeta,w koncu otwarte
|
#397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- ale rosną te nasze dzieciaczki ![]() karolca Ewelinka jest słodka, boskie ma oczka cytrynka ale przystojniacha z Wiktorka ![]() karo ale masz ślicznego blondaska Asika Zuzka jest ale kochaniutka
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Mam wiesci od lenki: Zostają z Kajunią przynajmniej do poniedziałku w szpitalu, Malutka cały czas sie grzeje...Dzis lence mąż ma przywiesc laptop wiec zajrzy tu do nas
|
#400 |
|
Gang Iren
|
U mnie robi sie ladna pogoda,bo ostatnio nieciekawie bylo.
Tlumacze Eryczkowi,ze moze wychodzic,bo sloneczko dla niego swieci
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Opis mojego porodu:
W sobote o 22 zaczely mi sie skurcze, byly dosc bolesne, ale do wytrzymania. Spodziewalam sie, ze to juz sa te porodowe, bo tego dnia i poprzedniego odchodzil mi czop. Wlaczylam sobie wizazowy licznik skurczy i mimo ze bolalo modlilam sie w myslach zeby te skurczy byly czestsze i nie przeszly... Byly jednak dosyc regularne, ale co jakies 15-13-10 minut. Meza wyslalam zeby sie zdrzemnal, gdyz mial za soba nieprzespana nocke a chcialam aby byl na porodowce bardziej swiadomy niz ja :p (ja w tym czasie skakalam sobie na pilce). Tz przespal sie godzinke i obudzil go moj skurcz, czestotliwosc jednak jakos sie zmniejszyla, wiec razem polozylismy sie do lozka i wtedy bylo juz gorzej, dziwne to ale bol i czestosc skurczy nasilily sie jak tylko sie polozylam. Maz zadzwonil na porodowke, kazali przyjechac. Na miejscu przyszli po mnie do recepcji z wozkiem inwalidzkim i zawiezli na porodowke Tam polozna sprawdzila mi rozwarcie- tylko 4cm, na szczescie nie odeslali nas do domu... Kazala skakac na pilce i wdychac gaz w razie potrzeby. Z gazem nie szlo mi na poczatku, nie umialam go wdychac... :/ ale jak zaczelo co raz bardziej bolec i potrzebowalam go caly czas, to jakos doszlam do wprawy Po kilku godzinach w bolu, bylam juz splakana i napuchnieta, wtedy chyba doszla do wniosku ze mi wystarczy i wezwali tego anestezjologa Bo przypomnial mi sie Ostry dyzur Oni patrza na mnie i tez sie smieja, mowia ze gaz zrobil swoje Najbardziej zaklopotany byl maz...kazal mi przestac "bo pomysla ze to z nich" To bylo piekne uczucie, ten chlod przeplywajacy przez moj organizm i nagle blogie odczucie, ze nic mnie nie boli. Pytali czy cos czuje, a ja nic nie mowilam przez jakies pol minuty, maz sie przestraszyl bo siedzialam nieruchomo, a lzy plynely mi po policzkach. Za chwile przemowilam, ze NIC NIE CZUJE, lekarze sie zasmiali i poszli, a my zostalismy rodzic dalej. Rozwarcie jednak nie postepowalo zbyt szybko, dostalam wiec zastrzyk na przyspieszenie, nic mnie to nie bolalo, bo juz bylam na znieczuleniu, epidural dozowalam sobie w razie potrzeby. Po zastrzyku w ciagu jakichs 2h rozwarcie mialam na 10 cm i bylam gotowa do porodu, ale musialam na niego poczekac, bo polozna poszla na przerwe, a druga nie chciala odbierac jej roboty Ja sie wtedy zaczelam stresowac, dziwne uczucie - nic nie boli, czekam az kaza mi rodzic... No i wrocila polozna, "zaczynamy rodzic". nadal nic nie czulam, parlam gdy mi kazala, to bylo niesamowite rodzic i nic nie czuc, moge tak wiecej razy Maz nie planowal byc przy porodzie, ale wiedzialam ze nie zostawi mnie w tym momencie jak juz sie to zacznie, i tak tez bylo. Pomagal jak potrafil, trzymal za reke, przyciskal glowe do klatki ( najpierw naciskal mi na sama klatke Porod byl bardzo intymny, swoj pokoik, tylko ja, maz i jedna polozna. Powiem wam, ze bolu przed znieczuleniem juz nie pamietam, wiem ze bolalo, ale nie wiem jak bardzo. Pamietam za to swoje mysli z tego etapu- jak mozna rodzic bez znieczulenia? A wiem ze to nierzadkosc... Po znieczuleniu to juz same mile chwile, kojarze to juz tylko ze spokojnym lezeniem, odpoczywaniem i czekaniem na te wazna chwile.W szpitalu musialam zostac do nastepnego dnia, bo po epiduralu trzeba odlezec 12h. Na szczescie nie trzymali sie rygorystycznie zasad, pozwolili zostac mezowi na noc i nawet przyniesli mo rozkladany fotel do spania, zaproponowali kawke, herbatke, mi przyniesli kolacje. W corci zakochani jestesmy oboje, maz patrzy w nia jak w obrazek, niestety troszke boi sie nia zajmowac, bo jest taka drobna. Mam nadzieje ze z czasem mu to przejdzie ![]() Zycze wam wszystkim takich porodow i sobie kolejnego rowniez ![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- hej kobietki Udalo mi sie wrzucic opis swojego porodu, ale nie wiedzialam ze az tyle naskrobalam... To chyba tylko dla wytrwalych ![]() Na poczcie nie bylam juz z miesiac, musze tam zajrzec i pokazac tez w koncu swoja corcie
|
|
|
|
#402 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
super opis!I po tym co przeczytalam zaczelam rozwazac ten epidural,bo w sumie to poczatkowo chcialam na samym gazie. Czekamy na zdjecia malutkiej! No i mam nadzieje,ze dasz rade odzywac sie czesciej. A poporodowa sale mialas pojedyncza?
|
|
#403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez myslalam o samym gazie, ale na porodowce zmienilam zdanie ![]() Przeczytalam opis anagat i jednak ta petydyna dziala na dziecko usypiajaco... ciesze sie ze tego nie wzielam, tylko od razu epidural. Tez mam nadzieje, ze znajde wiecej czasu aby byc na biezaco. Gratulacje dla nowych mamus |
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
rybka
Fajnie, ze u Ciebie poszlo to tak sprawnie i milo![]() Co do Dolarganu (petydyny) ja dostalam bez pytania po porodzie jak łożysko mi sie całe nie urodziło i musialam byc łyżeczkowana, ale to pewnie nie miało juz wplywu na malucha. Jeszcze dodam, ze czulam sie fatalnie po tym Dolarganie ale dobrze ze go dostalam, bo bez tego chyba umarlabym podczas czyszczenia macicy ;/ Nie czulam juz tak bolu przytym, jednak czulam nieprzyjemne szarpanie.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-04-13 o 14:57 |
|
|
|
#405 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() kubusewa, lena...Gratulacje ogromne!!! * Jeśli o karmienie chodzi to ja również podpisuję się pod postem Aguśki... uwielbiam małego karmić i byłoby mi bardzo przykro gdybym musiała przestać! * cieszę się, że dziś nowy lepszy dzień!!! wczoraj mały był taki niespokojny...może to faktycznie skok...lub ten kryzys laktacyjny..ale raczej się Tymonek na jada...z cycków kapie ładnie więc ![]() Rybka ... fajny opis wzruszyłam się fajnie też, że już jest to tylko mam nadzieję miłym wspomnieniem i możesz spokojnie cieszyć się swoją kruszynką![]() * i pytanie...jak szczepicie maluszki? 3 razy? czy skojarzone? jeśli tak to 5w1 czy 6w1 nie wiem co wybrać? czytałyście może jakieś mądre rzeczy o szczepieniach??? Oczy mnie pieką,... może się zdrzemnę bo Tymuś też śpi???
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rotawirusy sobie odpuścimy, rozmawiałam z pielęgniarką środowiskową i powiedziała, że na rota warto szczepić jeśli chcemy dać dziecko do żlobka. A żłobka pod uwagę nie bierzemy. A pneumokoki można szczepić po 1 r.ż. więc na razie nie spieszymy się.
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
Mała ciesze sie ze kryzys z piersiami minal
![]() Ja szczepie skojarzona platna, bez rotawirusow bez pneumokokow i bez meningokokow-tylko te obowiazkowe w jednym ukluciu (6w1 to chyba jest z wzw)
|
#408 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobrze wiedzieć, że działają
ja mam w domu w razie "W" koleżanka przywiozła z Niemiec. Rybka super że jesteś a opis porodu mnie wzruszył jak tam Nadia? Już lepiej u Was?Mała my nie szczepimy skojarzonymi, będą 3 ukłucia, ale dokupujemy rotawirusy, bo zarówno ja jak i TŻ jesteśmy podatni na różne jelitówki itp. więc jeśli możemy coś zrobić, żeby małą przed wirusami ochronić to wykupimy. Później bym sobie nie darowała jakby ją dopadło. Wiem, że to nie na wszystkie szczepy rota działa, ale zaszczepimy. 10 maja mamy szczepienie.
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
Może i się niepotrzebnie nakręcam , ale miałyście przed porodem tak że bolał Was ciągle kręgosłup i brzuch??
Od wczoraj mam właśnie intensywne bóle kręgosłupa i podbrzusza i jeszcze ciągle brzuch mi twardnieje. Na dodatek kręci mi się w głowie i mam czasem wrażenie w ustach jakby mnie mdliło ![]() Nie wiem czy coś się juz zbliża? czy tylko macica ćwiczy przygotowując się do skurczy. Rybka fajny opis bardzo przyjemnie się go czyta i odchodzi obawa przed porodem
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-04-13 o 15:18 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#410 |
|
Raczkowanie
|
Heja, no właśnie miałam pytać o szczepienia, ja biorę skojarzoną i rota też, wiecie ile może kosztuje komplet? Czy przychodnia rej. wzywa na szczepienia czy samemu trzeba pilnować terminu? Jadę zaraz (sama samochodem) na ściągnięcie szwów, cc zniosłam bardzo dobrze i od II doby jestem na pełnych obrotach
ale wiadomo u każdego inaczej się zrasta, każdy ma inne odczucie bólu.
|
|
|
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki ja na chwilkę tu zaglądam. Jakbyście mogły zajrzeć na tą stronkę i oddać głos na dzieciaczki z tego żłobka
Byłabym wdzięczna bo tam mój Skarbek chrześniak uczęszcza Tam trzeba codziennie oddawać głos. Jakby któraś z Was miała ochotę to by było super http://nutricia.com.pl/odpowiedzialn...nkursowa/1/194 A my z Zuzią walczymy dalej z bólami brzucha, dziś już mnie nawet obsrakała przy zmianie pieluszki Ale heca była i radość mojego dziecka potem
|
|
|
|
#412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale terminu sobie trzeba samemu pilnowac.
|
|
#413 |
|
Wtajemniczenie
|
Rybka super opis...oj tak znieczulenie to jednak wybawienie
super ze Tz tak pomagal i ze sale mieliscie osobna. duzo zdrowka dla Was!!jakie fajne zdjecia na mailu: Karo Piotrus jaki podobny do Tatusia ![]() Karolca swietne zdjecie Ewelinki ![]() Cytrynka Wiktorek juz duzy chlopczyk ![]() nie wiem kto wrzucil skoki rozwojowe na maila - ale wielkie dzieki, a u nas wlasnie chyba skok 5 tyg sie zaczyna powoli, na dodatek nie moge wyjsc na spacer bo pada a malutka na dworze zasypia a dzis nie spi od 11
|
|
|
|
#414 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: Kubusewa, ales sie uwinela!Cytat:
?Cytat:
![]() Piekna Ewelinka, i jaka elegancja suknia ![]() Cytat:
Ja wrocilam ze szpitala. Polozna mowila ze 3 dni po terminie to ciut za wczesnie na interwencje ale doktorek byl innego zdania i zrobil mi tzw - membrane sweep - co to dokladnie to jeszcze nie wiem, trwalo 3 sekundy i nie bolalo, zaraz doczytam o co chodzi ![]() Ogolnie szyjka zamknieta, glowka nisko ale nie na tyle zeby uszy byly schowane - wedlug doktorka to znak ze glowka nie jest jeszcze calkiem nisko - ja w kazdym razie czuje coraz wiekszy napor od dolu. Na poniedzialek mam ktg - powiedzcie ile trwa takie kontrolne ktg?
|
||||
|
|
|
#415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ktg trwa około pół godizny.
|
|
#416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
6 w 1 nawet do 300 zł za dawkę pneumokoki 300 zł za dawkę rotawirusy około 350-380 zł za dawkę wszystko zależy od przychodni/apteki w której kupisz i po jakiej cenie ja szczepię 5 w 1 i pneumokoki, nad rotawirusami się zastanawiamy bo boję się, że siostrzenice Tżta mogą Filipa zarazić, bo one jakieś podatne na to są i już nie raz były w szpitalu na jelitówkę aby uchronić przed odwodnieniem, ja w sumie chorowałam tylko raz i to dosyć łagodnie (1 mały bełcik ) złapałam od Tżta a on od siostrzenic
|
|
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu nigdy nie było problemu z rotawirusami. Czasem mama złapie jakąś łągodną jelitókę, ale ja czy mąż nie mielisy jeszcze nigdy. Ja miewałam jedynie zatrucia pokarmowe jak mi skórka od pomidora czy innych owoców stanęła na żołądku.
|
|
#418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaluje ze nie mialam znieczulenia, moze tez bym miala lepsze wspomnienia z porodu ... a tak pamietam tylko ze strasznie bolalo i nawet lzy nie uronilam jak ujrzalam mala - czulam tylko ulge ze ''sie jej pozbylam'' z mojego ciala
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#419 |
|
Wtajemniczenie
|
wow super
ja w domu rodzinnym mam gdzies w szafie swoje ubranku ze chrztu, fajnie byloby gdyby Hania tez byla w tym chrzczona Mravka super filmik Robercik slodkaszczy![]() w koncu mi dziecko usnelo...ciekawe na jak dlugo. Dziewczyny? jesli zasnie Wam dziecko przy piersi to bierzecie tak czy inaczej do odbicia czy odkladacie do spania? staram sie aby Hania mi nie zasypiala, ale czasami sie nie da i zasnie, nawet na moment, jak probuje ja odstawic to wtedy momentalnie ciagnie cyca - a to sciema taka bo ona juz wtedy nie je...Konia chyba pisalas tez o tym.
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-13 o 16:02 |
|
|
|
#420 |
|
Rozeznanie
|
no tego raczej nie da się z niczym pomylić
nie dość, że czasami nie wiesz, którą stroną bardziej z ciebie leci to zimno Ci jak diabli i jesteś zielony (dosłownie)pamiętam jak mój Tż pierwszy raz to załapał, leżał w koszulce, dwóch polarach i pod dwoma kołdrami i jedyne na co miał siłę to wrzeszczał na mnie, że mu zimno i mam go przykryć, a ja już nie miałam czym
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.

)...po 20min tez zaczal wykrzywiac buzie..No i tak sie pobujalismy..Na koniec ciezko Go bylo uspokoic tak zawodzil i...padl z oczkami zamknietymi na mojej klacie
a jaka się z niego kluseczka robi 

ciekawe czy prodycent zdaje sobie z tego sprawę, że w taki sposób traci klientów

a stosujecie jakieś jeszcze krople? Bo przy tym to najważniejsze jest żeby być systematycznym i nie przerywać.

Tam polozna sprawdzila mi rozwarcie- tylko 4cm, na szczescie nie odeslali nas do domu... Kazala skakac na pilce i wdychac gaz w razie potrzeby. Z gazem nie szlo mi na poczatku, nie umialam go wdychac... :/ ale jak zaczelo co raz bardziej bolec i potrzebowalam go caly czas, to jakos doszlam do wprawy
To bylo piekne uczucie, ten chlod przeplywajacy przez moj organizm i nagle blogie odczucie, ze nic mnie nie boli. Pytali czy cos czuje, a ja nic nie mowilam przez jakies pol minuty, maz sie przestraszyl bo siedzialam nieruchomo, a lzy plynely mi po policzkach. Za chwile przemowilam, ze NIC NIE CZUJE, lekarze sie zasmiali i poszli, a my zostalismy rodzic dalej. Rozwarcie jednak nie postepowalo zbyt szybko, dostalam wiec zastrzyk na przyspieszenie, nic mnie to nie bolalo, bo juz bylam na znieczuleniu, epidural dozowalam sobie w razie potrzeby. Po zastrzyku w ciagu jakichs 2h rozwarcie mialam na 10 cm i bylam gotowa do porodu, ale musialam na niego poczekac, bo polozna poszla na przerwe, a druga nie chciala odbierac jej roboty 

klask i: Kubusewa, ales sie uwinela!