|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
Ja zrobię tylko 2 ciasta - marchewkowe i to bezowe chyba i właśnie jakieś sałatki. Do tego zawsze robimy takie mini kanapeczki z bagietki - schodzą w ogromnych ilościach.
|
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
![]() ja nawet myślałam, że jak mała się nie dostanie do przedszkola to ją dam do ochronki, jest właśnie przy domu parafialnym, koleżanki dzieci tam chodzą, siostry się zajmują dziećmi, no i tam grosze się płaci, ale już nie chodzi tak o kase co o to że jakoś nie uśmiecha mi się siedzenie w domu kolejnego roku... dla małej to też zmiana otoczenia i trochę zmiana zachowania nauczy się dzielić |
|
|
|
|
#393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#394 |
|
Zakorzenienie
|
Zosia chodzi do państwowego
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
no to koszty mnie powaliły
140/tydzień, to u mnie by do prywatnego mogła iść za taką cenę, gdzie połowa dnia j. angielskim prowadzona i masa zajęć dodatkowych szkoda, ze nie jest jednakowo we wszystkich państwówkach
|
#396 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Wczoraj padłam jak mucha. Widzę że zdążyłyście sporo naprodukować ![]() Aneczka Dobrze że nic się nie stało dziecku ale co się strachu najedli a dziecko wycierpiało przy płukaniu to dziękuję . Ja leki mam w zamkniętej szufladzie a klucz wysoko (Zośka się nie wspina).Ile jest niebezpieczeństw w domu to głowa puchnie. Catro ja bym się nie przejmowała co wypada a co nie. Z ubiegłego roku pamiętam że robiłam śliwki zawijane w boczek i podpieczone w piekarniku. Robiłam też takie a'la roladki z łososia z serkiem i koperkiem. Cieszyły się dużym powodzeniem. Żadnego przepisu nie miałam, tylko na kubki smakowe Tża i swoje liczyłam ![]() Cytat:
![]() Bao biedny Kubulek To jest zupełnie normalne że czasem coś się palnie a dziecko powtarza. Wiadomo może się każdemu zdarzyć i osobiście nie robię z tego afery. Tż się stara trzymać język za zębami ale jaku już coś powie to sam wie że to nie był dobry moment ![]() Zafira jest chyba vanem tylko z nazwy bo wg mnie jest mała. Kiedyś oglądaliśmy i z wierzchu owszem całkiem spore auto ale wewnątrz ciasno i mały bagażnik jak na taki samochód.
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
u nas prywatne to dużo większe koszty, 450 zł podstawowa opłata, do tego jedzenie 10zł+ zajęcia dodtakowe to wychodzi pewnie koło 1 tys.
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka Ty mówisz o zabiegu usunięcia migdałów ?
Poszukaj w necie możliwości usunięcia bez szpitala. Koleżanka miała zamrażane i była bardzo zadowolona. Boli jak przy anginie przez kilka dni. Miała powtarzane po jakimś krótkim czasie dla pewności że nic nie zostało. Cały zabieg można porównać do plombowania (ona tak powiedziała)
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
sara - u nas w cenie czesnego w prywatnym już jest praktycznie wszystko dodatkowe z wyjątkiem jedzenia. Może i bym go posłała do prywatnego, ale raz, że u nas tam same elity chodzą, a dwa, że tam jest jedzenie dowożone z knajp, często już chłodne, a w państwowych są panie kucharki i wszystko swieże podawane
|
#400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
bao powiem ci ze my wybieralismy miedzy zafira, a takim grand scenic (bo scenic sam malutki) i chyba jakims peugotem... to jesli chodzilo o funkcjonalnosc/pojemnosc i koszt samochodu wzg wyposazenia scenic wyszedl najkorzystniej no i najladniejszy byl, ale my nowe bralismy.. do bagażnika wózek z gondola bez składania nam wchodzil... ale teraz troche zalujemy zejakiegos kombiaka nie wzielismy bo to taka kolumbryna wielka... on niby 7 os ale w zwizaku z tym ze ciezarowka to 5 siedzien mamy. np w zafirze mniej korzystnie siedzenia sie skladaly jakby chcialo sie cos przewiesc
Edytowane przez mloda1989 Czas edycji: 2013-02-28 o 10:30 |
|
|
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy Zafirę. Mała nie jest, duża też jakoś niesamowicie nie jest. Jej plus to dodatkowe dwa siedzenia rozkładane z tyłu, więc 7 osób powiezie. Póki co - nas mieściła nawet z wielkim wózkiem.
|
#403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie pod tym względem że malutka tylko ja się czułam taka upchana w nim, jakbym nie miała zbyt dużej swobody ruchów, Tż to już wcale. Sprawiał na mnie wrażenie za małej przestrzeni wewnątrz. My się do małych ludzi nie zaliczamy. Nas te 7 miejsc też interesowało bo wiadomo zawsze z jakąś rodziną można się jednym autem zapakować ale nie np. na dłuższy (kilkudniowy) wyjazd bo dodatkowe miejsca są kosztem bagażnika.
|
#405 |
|
Zakorzenienie
|
powiem wam ze my tym naszym w 5 osob, 4 dorosle na wakacje jedziemy ostatnio na 10 dni do wloch.. a jak mlody byl malutki to nad polskie morze razem z wozkiem spacerowym ale ta kolubryna dodatkowo godola i wanienka plus kot w tym domku do przewożenia, na dwa rożne miejsca noclegowe jechalismy
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#406 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nawet nie gadaj o mgle... u nas nawet domu sąsiadów nie było widać... teraz trochę opadła ale i tak jest... a ok 9 dzwoniłam do męża do pracy i powiedział że u nich słońce wychodzi... a żeby nie było pracuje w linii prostej 3km od nas! tylko że my w dole mieszkamy;/ Baobabek- u nas jest 1 prywatne przedszkole na całe miasto... i to w dzielnicy która jest najdalej wysunięta od reszty. samochodem 20minut... a nie mogę powiedzieć że to jest 2gi koniec miasta... kiedyś były jakieś inne prywatne ale pozamykali... w zasadzie to nie wiem dlaczego. wydawałoby się że będą miały 'branie'... nie wiem jak jest z przedszkolami ale pamiętam że jak składaliśmy papiery do lo to pierwsze w kolejności przyjmowane były dzieci nauczycieli, później ci co mieli jakieś osiągnięcia na olimpiadach a później cała reszta... może w przedszkolach też tak jest no i chyba we wszystkich przedszkolach pierwsze w kolejności dzieci samotnych rodziców, z niepełnosprawnością, później pracujący a na szarym końcu niepracujący Cytat:
u nas o zarobki nie pytali... ale pytali o ilość osób w rodzinie, o ilość izb w mieszkaniu i o metraż... hehe może na podstawie metrażu będą przyjmować dziewczyny powiedzcie mi jak ja mam się uczyć żeby coś z tego pamiętać? ciężko się skupić jak dziecko cały czas biega i czegoś chce... czasami się zabawi tak że pół godz nic nie chce ale częściej jest tak jak dziś że ciągnie mnie do zabawy;/
|
||
|
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z tz zawsze kombiaki mamy. Ale nastepny bedzie sedan,no chyba ze jakas okazja super na kombi bedzie. Wkurza mnie to ze w rodzinie i znajomych ciagle ktos ma cos do przewiezienia. Bo jest wy macie kombi to problemu nie bedzie...
|
|
#408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tż potrafi nieźle układać. Gondola jeździła swobodnie a i krzesełko do karmienia też.Machaj ciężko coś doradzić. Ostatnio jak miałam potrzebę nauki to robiłam to wieczorem jak Zosia szła spać i wcześnie wstawałam jak jeszcze spała. Materiały miałam cały dzień porozkładane i zawsze na coś zerknęłam . Korzystałam też z łazienki ale to jak już Tż był w domu.
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko nie mam tych dodatkowych 2 siedzeń Jak młody był mały mieliśmy Vana Mercedesa Vito (8 osobowego)
|
|
#410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#411 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
podejrzewam, ze od razu nie kupimy auta, no, chyba, ze teściowa nas wspomoże póki co tż jeździ do pracy ticaczem dzwonił przed chwilą, ze audi praktycznie sprzedane![]() Cytat:
co do nauki - ja sie uwielbiałąm uczyć po nocach, jak wszysyc spali - wtedy mi do łba wszystko wchodziło, albo nad ranem też jak wszyscy spali - wstawałąm o 3.30-4.00 i do 8ej sie uczyłam Mały zaraz będzie jadł jak mu pomidorowa wystygnie i mykamy na spacer, jest 9 stopni, słonko było, ale się chmurami zakryło, mam nadzieję, ze nie lunie koleżanka mnie odwiedziłą (ta co chrzestną będzie Isi), pracę traci (firmę sprzedają), a miała w 2 ciążę zachodzić![]() Przyszedł mi śliczny cieniutki polarek dalmatyńczyk dla Isi
|
|
#412 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, no trzeba było tak odrazu , teraz juz wszystko jasne , i jak widać co miasto , województwo to tez inne zasady . Cytat:
Cytat:
![]() Zeby tak we wszystkich gminach było, no raj na ziemi i ludziom byłoby łatwiej . Cytat:
Cytat:
U nas kłopoty w raju. Wczoraj mogliśmy sie zacząć kąpać, dzieciaki oszaleli, młody zaraz po szkole juz sie kapal i potem po 18 znowu , mały to samo. Wieczorem przed łazienka , zrobiła sie plama mokro na wykładzine, w nocy ja sie kapalam, a dziś ta plama coraz większa. Cos przeciekalo , sufit na dole mokry. Juz był plumber i naprawil, kij wie czy to z jego winy czy ńiefart pech. Ja dopiero sie rozbudzilam, obudzilam, nie mogłam wstać normalnie sił nie miałam, jakby ze mnie energia zeszła. Oczy mi sie nie otwierały , nawet nie miałam siły rak w pięść zacisnac . Rano młodego do szkoły wyprawilam i odlecialam w sekundzie , tz szedł do pracy, budził mnie to mu wymamrotalam, ze jeszcze sie ląduje wiec go zabrał i niedawno przyprowadził. Poszłam spać normalnie o 24 odrazu odlecialam .---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Bao dzięki takim osoba jak ty , pan listonosz ma prace ,i tego sie trzymaj .
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-02-28 o 12:37 |
|||||
|
|
|
#413 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja kiedyś też po nocach siedziałam... pamiętam że jedną sesję uczyłam sie od godziny 1 w nocy do 3-4 spałam i o 7 wstawałam na egzamin... tylko jak wróciłam po egzaminie do mieszkania to jak położyłam się o 16 to obudziłam się o 7 następnego dnia. iza ja też w ciągu dnia zerkam... ale ciężko strasznie... już bym wolała pracę pisać... a jak tz wraca to jeszcze trudniej do notatek usiąść bo wtedy nie dość że kala czegoś chce to jeszcze on kala zasypia po 22!! my też uciekamy na sapcer a raczej do ogrodu... mgła popuściła i słoneczko wychodzi wczoraj maliny poprzycinałam może dziś też coś zrobię
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sałatka ze szpinakiem ja robie tak daje warstwe szpinaku na to pomidorki koktajlowe, ogórki, polewam sosem i posypuje serem zółtym. I znowu szpinak, pomidorki, ogórki, sos i ser. W sumie do tej sałatki możesz dać co chcesz. Ja napisałam jaką robiłam ostatnio. Kiedyś dałam oliwki,fete,pomidorki. Czasami sypne prazonym słonecznikiem. Na małe opakowanie szpinaku daje 1,5 porcji sosu. Sos do sałatki ze szpinakiem 4 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego Pół łyżeczki soli 1 ząbek czosnku te mini kanapeczki też często robie Asia kupiłaś w końcu do Werci do pokoju te pojemniki takie wiszące na kredki? zastanawiam się czy Zosi nie kupić.
|
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
Monka mi dzisiaj na podloge kladli folie w plynie,smierdzi to jak farby do wlosow starego typu,ale podobno jak basen trzyma w razie jak cos zaleje. Rury dopiero jutro lub po jutrze przetestujemy.
Szczerze to juz sie czlowiek do tego burdelu przyzwyczail ,ze bede jak czlowiek z dziczy wyrwany jak normalnosc wroci ![]() Mojego mlodszego chudzielca dzisiaj mierzylam to ma dokladnie 107,3cm. Ile maja Wasze dzieci? Waga mu na 16 kg stoi od 5mc
|
|
#416 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia mi to wysłało juz za łazienka , na suficie tez jest w miejscu gdzie kończy sie łazienka a zaczyna przedpokoj.
Nie wiem czy moj wujek cos takiego robil , nie siedzialam z nim caly czas w lazience . Wiem , ze kładł jakies płyty czy cos hehe bo ogrzewanie podłogowe robiliśmy .
|
|
|
|
#417 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to samo mamy... Cytat:
ale zważając na to co dalej napisałaś, to życzę Ci byś się wieczorem poczuła lepiej odpoczywaj, Bao wspomagaj kurierów, listonoszy ![]() Cytat:
Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2013-02-28 o 13:03 |
|||
|
|
|
#418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
maćka mierzyłam jakiś czas temu to miał 97cm ,waga nieco ponad 13 kg ![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Laski piszcie jak u was ze wzrostem, mój chyba jest bardzo niski
|
|
#419 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie ja to slownik Cytat:
Moj w koncu dobil do 14 kg , ale nie wiem ile ma wzrostu , muszę sprawdzić. Jakie macie wzrosty? T i tz , niski to on może byc po was . |
||
|
|
|
#420 | ||
|
Zakorzenienie
|
My po spacerku. Niby ładne słonko ale brzydki i zimny wiatr.
Cytat:
![]() Cytat:
- normalnie potrafi sobie pospać. Jak Tż już jest w domu to sobie radzi beze mnie dlatego też w łazience choć na chwilę mogłam się schować .Jeszcze niedawno uczyłam się całe noce, jechałam na egzamin i później do pracy i tak w kółko. Teraz już nie mam siły ani ochoty. Powiem Wam że nie podoba mi się uzależnianie dodatkowych opłat w państwowym przedszkolu od dochodów opiekunów. Niby z jednej strony fajnie bo nie wszyscy dobrze zarabiają ale z drugiej strony to co ? Kara jakaś że lepiej zarabiasz od innego rodzica ? W końcu wszystkie dzieciaczki są tak samo traktowane i są w tych samych grupach. Nie mają nic więcej więc dlaczego trzeba więcej zapłacić za opiekę. Koszt ma być taki żeby tych mniej zarabiających było stać na zapłacenie i tyle a nie dowalać dodatkowe koszty innym. Gdzie tu równość konstytucyjna ?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

a zawsze chciałam. Moja przyjaciółka (sąsiadka) chodziła do tego co Ty i ja czasem tam bywałam. pamiętam nawet jak byłam tam z mamą, mama chciała mnie tam przepisać ale się nie udało
a do domu parafialnego- ze 20 :/

. Ja leki mam w zamkniętej szufladzie a klucz wysoko (Zośka się nie wspina).

na pytanie: będziesz jeszcze tak biegał odpowiedział: "nigdy w zyciu cholela jasna"
mój tż kiedyś do niego powiedział (za co awantura oczywiście byłą przez cały weekend): "jak cię strzele w łeb" i mały oczywiście pamieta i zamiennie używa: łeb i dupę... oczywiście wczoraj przy tej cholerze (którą z kolei od mojej siostry wyłapał) przypomniałam mu ten łeb (tżtowi) i znowu awantura

jak w wąchocku
ciężko się skupić jak dziecko cały czas biega i czegoś chce... czasami się zabawi tak że pół godz nic nie chce ale częściej jest tak jak dziś że ciągnie mnie do zabawy;/
tylko nie mam tych dodatkowych 2 siedzeń 
, nawet nie miałam siły rak w pięść zacisnac . Rano młodego do szkoły wyprawilam i odlecialam w sekundzie