Czy zamknąć sklepy w niedziele? - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-29, 21:55   #391
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?

mam nawet hasło

- dzień wolny w środy - człek gładki i zdrowy.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 22:02   #392
szprotka_
Zakorzenienie

i mniej nerwowy

Drabi, kupuje ten slogan. stanę ze sztandarem z tym hasłem przed procesją
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 22:08   #393
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość

A miliony ludzi na wsiach też są zaharowanymi pracownikami korporacji, ktorzy nie mają na nic czasu? Pytam, bo jest taki fajny serial Ranczo, nie wiem, czy to jeszcze leci, i mnie tam się zawsze bardzo podobał taki obrazek miłej, spokojnej wsi, co to nikt nie pędzi na łeb na szyję, tylko ludzie sobie żyją - tak jakoś ''normalnie''?
Po prostu chcę Ci pokazać, że zakupy w niedzielę to nie tylko dla lansu i nie tylko w centrach handlowych. U mnie sklep osiedlowy najbliżej mnie w niedzielę ma mega obroty. I ludzie kupują wszystko. Ludzie się do tego przyzwyczaili. W imię czego mają się odzwyczajać?
Po drugie, za dużo tv, za mało życia, skoro uważasz, że teraz jest moda na zakupy w niedzielę a nie po prostu wygoda.

Cytat:
Wątek nie jest żadną rewolucją niedzielną tylko raczej czysto teoretyczną pogadanką na temat potencjalnie życiowej niezbędności zakupów w niedzielę. Tak ja to odbieram.
Ale po co wszystko sprowadzać do niezbędności? Po co mamy z czegoś rezygnować, co jest bardzo wygodne, a w dodatku przynosi niezbędne dla funkcjonowania punktów handlowych profity? Człowiek w potrzebie może zawęzić potrzeby do niezbędnego minimum - ale po co?

Ps. czemu kasujesz autora wypowiedzi z cytatu?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 22:14   #394
201604181004
Konto usunięte

Chwalić Pana można w środę, więc otrzymasz swą nagrodę.

Wiele jest

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

A i powiem wam że jeśli chodzi o zamknięcie sklepów w niedziele, to takie kauflandy na pewno na tym zyskują - dzisiaj byłam na zakupach (tak tak, w środę ) i warzywa owoce ... lekko przecenione a ludzie rzucali się jak dzicy to co nie pójdzie dziś, będzie do wyrzucenia.
Podobnie byłoby w soboty
Stary 2013-05-29, 22:14   #395
Hultaj
BAN stały

Cytat:
czemu kasujesz autora wypowiedzi z cytatu?
nie kasuję tylko korzystam z funkcji szybkiej odpowiedzi.

Bardzo dobre z tą nagrodą; mnie się podoba takie:
wolna środa to nagroda
a w niedzielę? ja pierdzielę.

Z góry przepraszam za frywolność i przaśny rym.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 22:17   #396
201604181004
Konto usunięte

Chociaż po przemyśleniu sprawy pewnie warzywa i owoce umyliby w płynie do mycia naczyń i z powrotem wystawili w poniedziałek
Stary 2013-05-29, 22:17   #397
szprotka_
Zakorzenienie

wymyślajta, wymyślajta. jak będziem mieli 21 haseł, to na dykcie wysmaruje w kopiach dwóch: jeden dla zagramanicy i jeden dla miłości nam panujących, i powiem, że to nasze żądania
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 22:45   #398
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja tam dalej postuluję- jeśli chodzi o dobro kasjerek to najlepiej wyjdą sklepy na zamknięciu w poniedziałek. Środa np odpada z tego powodu że wtedy cały towar z krótką datą przydatności by się popsuł, bo największe dostawy są na początku tygodnia. Wilk syty i owca cała, w poniedziałki w sklepach i galeriach nie ma za dużo ludzi, a jeśli są z powodu świeżych warzyw to przyjdą tam tak samo we wtorek. Dzień w tygodniu jak bum cyk cyk zapewniony a biznes będzie się kręcił bo w weekend największa sprzedaż.
Nie wiem gdzie problem :<
W moim sklepie młyn mamy sobota-piątek-poniedziałek. Najmniejszy ruch jest w niedzielę. Bywa, że między 22:30 a 00:00 jest dwóch panów po piwo. Tak, niedziela pracująca dla sklepów jest absolutnie niezbędna.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 23:14   #399
pendraiw
Zakorzenienie

.

eot!

Edytowane przez pendraiw
Czas edycji: 2013-05-29 o 23:15
pendraiw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 23:17   #400
truskawk_a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
to jak już prowadzimy teoretyczny dyskurs, to czemu akurat niedziela, a nie np. środa? wolna środa dla wszystkich brzmi (przynajmniej dla mnie) lepiej, niż niedziela. do tego jest mniej kontrowersyjna. no same plusy.
Jak ja nie lubię poniedziałka. Wolność dla poniedziałka Środa fajna jest.
truskawk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 07:27   #401
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że sklepy ze zdrową żywnością pracują w niedzielę, to znaczy, nie spotkałam się z tym, aż z ciekawości muszę kiedyś się upewnić.
Czy ty zamiast żyć siedzisz w zamknietym pudełku???
Czy jesteś wizażową wersją gazetamipłaci czy innego internetowego bytu?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 07:52   #402
natash88
Wtajemniczenie

argument o dostarczeniu rodzinie wolnego czasu, zeby spedzic go inaczej niz w sklepie mnie rozsmiesza w polskich warunkach. kultura rozrywki w Polsce (niska, i ze wzgledu na swiadomosc, i ze wzgledu na pieniadze) jest taka, ze albo siedzimy, jako narod przed TV, albo w sklepach. fajnie, ze w sklepach z rodzina sie w ogole komunikuje, bo przed TV raczej nie. kto prowadzi aktywny i interesujacy tryb zycia, ten go bedzie prowadzil czy to pracuje w niedziele, czy od 6 do 23 w tygodniu, taka prawda.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 08:51   #403
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Czy ty zamiast żyć siedzisz w zamknietym pudełku???
Czy jesteś wizażową wersją gazetamipłaci czy innego internetowego bytu?
uspokój się kobieto. Jak dla mnie piszesz w tym wątku miejscami takie bzdury, że zęby bolą, albo naprawdę jesteś wybitnie naiwna. Nie mam najmniejszego zamiaru z Tobą się kłócić.
Cytat:
argument o dostarczeniu rodzinie wolnego czasu, zeby spedzic go inaczej niz w sklepie mnie rozsmiesza w polskich warunkach. kultura rozrywki w Polsce (niska, i ze wzgledu na swiadomosc, i ze wzgledu na pieniadze) jest taka, ze albo siedzimy, jako narod przed TV, albo w sklepach. fajnie, ze w sklepach z rodzina sie w ogole komunikuje, bo przed TV raczej nie. kto prowadzi aktywny i interesujacy tryb zycia, ten go bedzie prowadzil czy to pracuje w niedziele, czy od 6 do 23 w tygodniu, taka prawda.
Możliwe. Ale ludzie jeśli mają do wyboru albo dzień wolny albo iść do pracy, to wolą dzień wolny.

Pytanie jakie mnie się nasuwa, to czy konieczność wykonywania domowych obowiązków w jedyny wolny w tygodniu dzień koniecznie świadczy o interesującym trybie życia. Bez odpowiedzi.

Zresztą chyba nie ma ''ustawowego zakazu'' handlu w dni świąteczne np? Mylę się, czy w ten dzień właściciel sklepu może go otworzyć, tylko sam ma sobie stanąć za ladą?

Porównania do innych grup spolecznych/zawodowych również uważam za nieco dziwne.
Bez obrazy, ale wydaje mi się, że praca pani sklepowej jest cięższa niż praca w kinie. Czy sprzedać bilet, sprawdzić bilet, puścić seans na 2 godziny to to samo co dwoić się i troić na kasie lub taszczyć skrzynie z towarem?
Kelnerzy czy barmani, owszem, na pewno się solidnie napracują, ale to jest specyfika branży - dostarczają rozrywki, a ludzie na rozrywkę przeznaczają, no właśnie, raczej czas wolny. Trudno, aby knajpy miały mieć największą klientelę w środku tygodnia, kiedy wiekszość ludzi pracuje i żyje obowiązkami. Może trzeba mieć pretensje do społeczeństwa, że nie idzie na dyskotekę w przerwie na lunch?
Taksówki zawsze mi się kojarzyły z pewnym luksusem, w każdym razie osobiście uważam, że wożenie się taksówkami dla szarego zjadacza chleba szczególnie powszechne nie jest? Może taksówkarze wcale straszliwie jakoś nie żalują, że zarabiają, gdy inni nie pracują, np. gdy rzadziej kursują busy lub nie ma ich wcale?
Jeśli chodzi o służby mundurowe, to mnie się zawsze wydawalo, że ze względu na trudne warunki pracy te grupy mają pewne przywileje. Np. wcześniejsze emerytury. Czy jestem w błędzie?
A na temat uciśnionych lekarzy to z całym szacunkiem nie zamierzam się wypowiadać. Co do pań salowych czy pracujących w szpitalu; to już też nie jest winą pacjenta, że nie ugotuje sobie obiadu w niedzielę, tylko dochodzi do siebie po zabiegu czy operacji. Choroby nikt nie wybiera, termin zakupów raczej owszem.
Nie spotkałam się też z taką praktyką, żeby np. do sklepów przywozili codziennie świeże jajka. Albo codziennie świeże masła. Są oczywiście codzienne a nawet częsciej dostawy produktów takich jak chleb np. Ale z tego co zauważyłam, to w sklepach raczej terminy dostaw też wypadają w konkretne dni, a nie są bez przerwy. Więc insynuacje z gatunku ''muszę mieć sklep w niedzielę by mieć swieży produkt'' wydają mi się nieco przerysowane.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantów i apeluję o nieco więcej poszanowania dla cudzego poglądu. Czy ''ja'' Wam zabraniam cieszyć się zakupami w niedzielę? Też uważam, że to wygodne. Rozważam jedynie, czy rzeczywiście bez tego nie daje się żyć a życie byłoby strasznie nie do zniesienia.
Nikt poza tym nie wspomniał, że im większa grupa ludności tym większa potrzeba takich usług np. w niedziele. Z 2 str PL to wciąż nie Nowy Jork, Warszawa nie ma 50 mln mieszkańców. 2 miliony to oczywiście b. duża liczba, tylko, czy takich dużych miast jest bardzo wiele?
A może warto zapytać anonimowo pracowników sklepów, czy uważają za handel w niedzielę za taki przeszalenie przydatny czy nie. Tak samo jak może należałoby zapytać nie wiem, panie w przychodniach, panie w szkołach, czy chcą przychodzić do pracy w niedzielę.

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
jeśli chodzi o dobro kasjerek to najlepiej wyjdą sklepy na zamknięciu w poniedziałek
bardzo możliwe, że masz rację. Tylko, że wtedy prawdopodobnie najbardziej nieszczęsliwi byliby ci, co nauczyli się robić zakupy zaraz na początku tygodnia. Ot, no chyba nie dogodzisz.
Stary 2013-05-30, 09:15   #404
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Porównania do innych grup spolecznych/zawodowych również uważam za nieco dziwne.
A ja myślę, że są zupełnie normalne. Każdy ma jakąś pracę i musi jakoś z tym żyć.

I z całym ogromnym szacunkiem dla pań sklepowych, ale było sie uczyć i zostać lekarzami Wtedy by im sie leżej w niedzielę pracowało

---

W ogóle pytanie: jak w Polsce płatna jest praca w sklepie w niedzielę? Ja kiedyś pracowałam, ale zagranicą, i w niedzielę stawka godzinowa była podwójna. Wszyscy regularnie mieli wonty do kierowniczki, bo wszyscy dostawali za mało godzin w niedzielę.

Może to jest jakieś rozwiązanie? Wprowadzić takie zasady wynagrodzenia? Bo sorry, ale zamykanie sklepów, bo kasjerki są bardziej uciśnione od kelnerek, to rozwiązywanie problemu od d*py strony.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 09:30   #405
Hultaj
BAN stały

Podsumowując.
Szpitale to nie tylko praca ale także służba społeczna. No niestety, to są placówki, do której ludzie udają się raczej z konieczności. Ale chyba nie ma też czegoś takiego, żeby pracownik nie wychodził ze szpitala od poniedziałku do soboty bo to wydaje się dosyć chore?
Kina czy restauracje to branża rozrywkowa? Sa lokale gastronomiczne, które ukierunkowane są na serwowanie obiadów w tygodniu np. tym, którzy nie mają czasu lub ochoty gotować, i bywa, że takie lokale dla odmiany w niedziele mają zamknięte. Sama znam taki co najmniej jeden.
Jeśli pani księgowa czy pan mechanik chce pracować w niedzielę, to jest jej, jego wybór. Jeśli prowadzi duże biuro lub duży warsztat, i narzuca pracownikowi, masz przychodzić w niedzielę i nic mnie nie obchodzi, że to jedyny dzień, kiedy cała Twoja rodzina jest w domu; albo zatrudnię kogoś komu pasuje, to taki pracownik już nie ma tego wyboru. I tyle.
Pomijając kwestie ekonomiczne, ktore są najistotniejsze, jeśli pracownicy sklepów uważają za konieczne pracę w niedzielę, to nie wnikam.
Ale pogląd osoby, której jest po prostu wygodnie mieć dostęp do czegoś full time raczej są mocno nieobiektywne.
I tak prawdę powiedziawszy co do tych infolinii, to ja kojarzę, że są takie, które w łikendy nie pracują. Nie wiem jak teraz, ale jak jeszcze parę miesięcy chciałam zalatwić jakąś sprawe to uprzejmy głos w sluchawce informował mnie, że konsultanci pn-pt do 16.30 chyba.
Ciekawym też byłaby odpowiedź, czy jesli infolinia byłaby czynna np. od pn do piątku w godz 6-22 to czy wtedy te łikendy byłyby niezbędne? Pomijam, że wygodne, czy: ''niezbędne''. Osobiście to nie wiem, czy system pracy przez 7 dni w tygodniu byłby tak potrzebny we wszystkich zawodach. Mnie po prostu wydaje się, że może raczej niekoniecznie.

Dacn, zanim mi napiszesz jakąś genialną ripostę, co w pięty idzie, to wspomnę jedynie tyle, że Twoje treści odbieram nie jako argumenty wartościowe pod względem merytorycznym, ale jako zbędną nerwowość i krzyki; pokrzyczę i poobrażam konkretnego użytkownika, jaki jest głupi, ulży mi i będę mieć ''rację''.
Pozdrawiam, eot.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
I z całym ogromnym szacunkiem dla pań sklepowych, ale było sie uczyć i zostać lekarzami Wtedy by im sie leżej w niedzielę pracowało
Po 1 to wyobraź sobie, że w sklepach pracują także studenci czy osoby z mgr , po 2 no nie wiem, skoro lekarze nie mają czasu na zakupy ''na tygodniu'' to może nie ma im czego zazdrościć.
Stary 2013-05-30, 09:31   #406
cranberry juice
ctrl alt delete

A może inne podsumowanie?

Kina, bary, restauracje, baseny i sklepy to szeroko rozumiane usługi dla ludności. Ciężko oczekiwać, żeby były otwarte takich samych godzinach, jak biurowce bo ludzie chcąc nie chcąc chodzą tam w czasie wolnym.

Absolutnie trzeba chodzić do sklepu (bo nawet samowystarczalne gospodarstwo rolne cukru i kawy sobie nie wytworzy). Kina, bary, restauracje i baseny można sobie spokojnie odpuścić.

Ponadto kina, bary, restauracje i baseny to dobra luksusowe - nie każdego stać. Do sklepu musi chodzić każdy.

Co przemawia za zamknięciem sklepów, ale nie kin, restauracji, barów i basenów? W jakim sensie praca sprzedawczyni w butiku z drogimi ciuchami jest cięższa od pracy w McDonaldzie?

Dlaczego wszyscy maja się organizować, żeby jedna grupa zawodowa zyskała przywilej odpoczywania akurat w niedzielę (a nie np. w poniedziałek albo wtorek)? W czym ta grupa zawodowa jest lepsza?

I wreszcie, czy polską gospodarkę na to w ogóle stać, żeby ograniczać handel i zwiekszać sobie bezrobocie?
Stary 2013-05-30, 09:33   #407
201705250955
Konto usunięte

Cytat:

Po 1 to wyobraź sobie, że w sklepach pracują także studenci czy osoby z mgr , po 2 no nie wiem, skoro lekarze nie mają czasu na zakupy ''na tygodniu'' to może nie ma im czego zazdrościć.
Po medycynie? Bo mieć studia to żaden sukces i od bycia absolwentem medycyny jest to bardzo dalekie. Po drugie, KAŻDY ma wolny wybór. Czy to moja wina, że ktoś musi pracować na kasie, bo nie ma innej /lepszej/ pracy?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 09:33   #408
201604181004
Konto usunięte

Wczoraj pani kasjerka mowila (przysluchslam sie) ze jest za ustawa, bo jedna niedziele w miesiacu pracuje. Oj biedulka
Stary 2013-05-30, 09:37   #409
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Po 1 to właśnie studenci mają interes w pracy w niedzielę, bo w tygdoniu nie są dyspozycyjni.
Po 2 może w takim razie jednak lepiej być panią sklepową, przeżyć jakoś tę niedzielę i mieć czas w życie w tygodniu?

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Po medycynie? Bo mieć studia to żaden sukces i od bycia absolwentem medycyny jest to bardzo dalekie. Po drugie, KAŻDY ma wolny wybór. Czy to moja wina, że ktoś musi pracować na kasie, bo nie ma innej /lepszej/ pracy?
Otóż to. Zjawisko bezrobocia i pracy na kasie po medycynie nie istnieje. Po informatyce na UW też nie. I teraz z całym szacunkiem dla wszytskich absolwntów Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie, ale - jeżeli ktoś skończył tę szacowną uczelnię i ma pretensje do świata, że nie może znaleźc lepszej pracy niż na kasie w markecie - no to cóż, było sie uczyć i iść na medycynę...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 09:47   #410
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Co przemawia za zamknięciem sklepów, ale nie kin, restauracji, barów i basenów? W jakim sensie praca sprzedawczyni w butiku z drogimi ciuchami jest cięższa od pracy w McDonaldzie?

Dlaczego wszyscy maja się organizować, żeby jedna grupa zawodowa zyskała przywilej odpoczywania akurat w niedzielę (a nie np. w poniedziałek albo wtorek)? W czym ta grupa zawodowa jest lepsza?
ale ja też nie widzę problemu; dlaczego tylko sklepy tramwaje czy baseny mają pracować. Przecież wszyscy mogą.

Cytat:
Otóż to. Zjawisko bezrobocia i pracy na kasie po medycynie nie istnieje. Po informatyce na UW też nie. I teraz z całym szacunkiem dla wszytskich absolwntów Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie, ale - jeżeli ktoś skończył tę szacowną uczelnię i ma pretensje do świata, że nie może znaleźc lepszej pracy niż na kasie w markecie - no to cóż, było sie uczyć i iść na medycynę...
eee, może sobie darujmy kwestie wszyscy bądźmy informatykami i lekarzami, i jak w 4 zdaniach rozwiązać problem bezrobocia wśród absolwentów.
Stary 2013-05-30, 09:49   #411
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
A może inne podsumowanie?

Kina, bary, restauracje, baseny i sklepy to szeroko rozumiane usługi dla ludności. Ciężko oczekiwać, żeby były otwarte takich samych godzinach, jak biurowce bo ludzie chcąc nie chcąc chodzą tam w czasie wolnym.

Absolutnie trzeba chodzić do sklepu (bo nawet samowystarczalne gospodarstwo rolne cukru i kawy sobie nie wytworzy). Kina, bary, restauracje i baseny można sobie spokojnie odpuścić.

Ponadto kina, bary, restauracje i baseny to dobra luksusowe - nie każdego stać. Do sklepu musi chodzić każdy.

I wreszcie, czy polską gospodarkę na to w ogóle stać, żeby ograniczać handel i zwiekszać sobie bezrobocie?
Nie stać, ale kogo to obchodzi Ważniejsze, żeby sobie czas zorganizować i lodówkę zapełnić w tygodniu

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 09:54   #412
Hultaj
BAN stały

A w ogóle Cranberry to co za problem, zamieszkaj w PL, tu sklepy w niedzielę pootwierane.
Stary 2013-05-30, 09:57   #413
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
ale ja też nie widzę problemu; dlaczego tylko sklepy tramwaje czy baseny mają pracować. Przecież wszyscy mogą.
Ale przecież wszyscy mogą. Dyskusja w tym wątku dotyczy pomysłu, żeby jednemu przypadkowo wybranemu sektorowi tego zakazać.

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
A w ogóle Cranberry to co za problem, zamieszkaj w PL, tu sklepy w niedzielę pootwierane.
Już niedługo
Tzn. sklepy już długo nie będą otwarte. Ja tymczasem zostanę na emigracji, bo tutejszy stary kapitalizm przynajmneij stać na takie przestoje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 10:04   #414
lokilook
Raczkowanie

Cytat:
Po 1 to właśnie studenci mają interes w pracy w niedzielę, bo w tygdoniu nie są dyspozycyjni.
Po 2 może w takim razie jednak lepiej być panią sklepową, przeżyć jakoś tę niedzielę i mieć czas w życie w tygodniu?

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

a kasjerka na to- było trzeba sobie wybrać zawód, w którym nie pracuje się 24h na dobę.
Ja się bardzo cieszę, że w końcu jakas grupa zawodowa walczy o siebie. Może w końcu skończy się dziki zachód. Wspomnianiani lekarze mogą brać przykład skoro pracują po 24h- to jest grupa zawodowa z ogromną siłą nacisku. Poza tym mają też masę możliwosci w postaci pańswtowych i prywatnych przychodni. Nie pracuje się tam po 24h. Skoro kasjerka może zmienić pracę, to tym bardziej lekarz.
lokilook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 10:11   #415
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez lokilook Pokaż wiadomość
a kasjerka na to- było trzeba sobie wybrać zawód, w którym nie pracuje się 24h na dobę.
Ja się bardzo cieszę, że w końcu jakas grupa zawodowa walczy o siebie. Może w końcu skończy się dziki zachód. Wspomnianiani lekarze mogą brać przykład skoro pracują po 24h- to jest grupa zawodowa z ogromną siłą nacisku. Poza tym mają też masę możliwosci w postaci pańswtowych i prywatnych przychodni. Nie pracuje się tam po 24h. Skoro kasjerka może zmienić pracę, to tym bardziej lekarz.
I wywalczy sobie zwolnienia
Jakkolwiek całym sercem poparłabym wszytskich pracowników domagających się np. podwójnej stawki za pracę w niedzielę.
Stary 2013-05-30, 10:17   #416
lokilook
Raczkowanie

Cytat:
I wywalczy sobie zwolnienia
Jakkolwiek całym sercem poparłabym wszytskich pracowników domagających się np. podwójnej stawki za pracę w niedzielę.
niekoniecznie. W czasie tygodnia jest mniejsze obłożenie marketów, a tym samym mniej personelu. Siłą rzeczy częsć ludzi zrobi zakupy w tygodniu- konieczne będzie zwiększenie obsady. Po prostu.
Ja się im nie dziwię, że za takie psie pieniądze nie chcą marnować weekendu.
Stary 2013-05-30, 10:21   #417
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze jakiś lekarz będzie musiał pracować 24h/w weekendy/w święta. Tak samo jak pielęgniarka,salowa itd. i mogą sobie krzyczeć ile chcą. Moi rodzice pracują w służbie zdrowia, więc może i dlatego nie jestem przyzwyczajona do "niedzielnych obiadków", zaraz pojadę tacie zawieść obiad żeby mu się milej pracowało
Jako studentka: nie mogę pracować w weekendy to i na studia mnie nie stać i na pewno nie jestem w tym sama. No ale przynajmniej sobie w niedzielę odpocznę I jestem pewna, że duża część kasjerek pracuje w marketach bo bardzo potrzebuje pieniędzy i zabieranie jej tych 100-200 zł na 100%bardzo ją uszczęśliwi, raczej były by zadowolone z podwójnej stawki.

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-30, 10:22   #418
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
niekoniecznie. W czasie tygodnia jest mniejsze obłożenie marketów, a tym samym mniej personelu. Siłą rzeczy częsć ludzi zrobi zakupy w tygodniu- konieczne będzie zwiększenie obsady. Po prostu.
Ja się im nie dziwię, że za takie psie pieniądze nie chcą marnować weekendu.
Nie ma szans. Oczywiście nie to, że zwolnią jedną osobę na 7 (w końcu będzie otwarte o 1/7 mniej), ale zwolnienia będą. Nie nierealne, żeby w sklepie otwartym 6 dni pracowało tyle samo osób, co w sklepie otwartym 7 dni.

Poza tym to nie to, że ludzie kupia tyle samo, tylko w innym dniu tygodnia. Sprzedaż też spadnie.

A marnowanie soboty albo wtorku za psie pieniadze jest lepsze niż marnowanie niedzieli? Bo ja szczerze nie widze różnicy
Stary 2013-05-30, 10:31   #419
lokilook
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martus9191 Pokaż wiadomość
Zawsze jakiś lekarz będzie musiał pracować 24h/w weekendy/w święta. Tak samo jak pielęgniarka,salowa itd. i mogą sobie krzyczeć ile chcą. Moi rodzice pracują w służbie zdrowia, więc może i dlatego nie jestem przyzwyczajona do "niedzielnych obiadków", zaraz pojadę tacie zawieść obiad żeby mu się milej pracowało
Jako studentka: nie mogę pracować w weekendy to i na studia mnie nie stać i na pewno nie jestem w tym sama. No ale przynajmniej sobie w niedzielę odpocznę I jestem pewna, że duża część kasjerek pracuje w marketach bo bardzo potrzebuje pieniędzy i zabieranie jej tych 100-200 zł na 100%bardzo ją uszczęśliwi, raczej były by zadowolone z podwójnej stawki.
i ile jest warta praca 24h? aż strach dostać się w ręce takiego lekarza. Dla mnie taka organizacja pracy jest chora. Ale skoro tak jest i nikt nie protestuje, to widocznie pasuje.
Stary 2013-05-30, 10:32   #420
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
i ile jest warta praca 24h? aż strach dostać się w ręce takiego lekarza. Dla mnie taka organizacja pracy jest chora. Ale skoro tak jest i nikt nie protestuje, to widocznie pasuje.
24? większość lekarzy ciągnie dyżury 48 albo 72h

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości