![]() |
#391 | |
Raczkowanie
|
Dot.: kobiety odpicowane i zaniedbane
Cytat:
wstyd by mi było sie przed kims przyznac ze nie wiem jak obsluzyc pralke albo wbic gwozdz (bo zaraz ktos napisze ze jak to kobieta ma umiec..) Autorce nawet sie nie chcialo poszukac instrukcji, ktora bez problemu inne osoby (w tym ja znalazly). dziwię, się ze ktos jej to napisał, bo mnie taka postawa wkurza i specjalnie bym jej tego nie napisala, niech sobie sama szuka
![]() |
#392 |
Konto usunięte
|
Zgadzam sie.
![]() Odniose sie do postu, gdzie DZIEWCZYNA powinna czegos tam nauczyc sie od MAMY, BABCI etc. Chcemy czy nie, nasze matki wychowywane byly inaczej i faktem jest, ze jeszcze na nasze pokolenie tez czesto przenoszono stereotypy dotyczace podzialu obowiazkow. I choc jestem za rownouprawnieniem (taki sam wstyd dla chlopaka, jak i dziewczyny, ze nie umie tego zrobic w wieku 22 lat), to jednak jakbym miala dziadkow, to uczylabym sie prania od babci, a tego, jak zrobic kose-od dziadka. Porownanie obslugi pralki z posiadaniem prawa jazdy jest tak absurdalne, ze az trudno to skomentowac. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W tej dyskusji dziwi mnie stwierdzenie że brak jakieś umiejętności czyni z człowieka dziwadło. Ja nie mam prawka - i spotykałam się ze zdziwieniem za strony osób które mają "jak to można nie mieć prawka". Jak bardzo będę potrzebowała to zrobię. Nie umiałam prać - to się nauczyłam, nie umiałam gotować - to samo. Autorka robi wrażenie bezradnej - i fakt może to irytować - ale nie robi z niej dziwadła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#395 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba dalsza dyskusja w tym kierunku jest bezprzedmiotowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
matematyki nie trzeba umieć, wyższego wykształcenia nie trzeba mieć, tak samo jak posiadania prawa jazdy... ale posprzątać, uprać wypadałoby osobie dorosłej i tym skończmy ten temat |
|
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
dla mnie taka nieporadność jest niezrozumiała.
widocznie autorka żyła pod kloszem. jednocześnie gdy wyprowadzałam się z domu (mając 18 lat-byłam w rodz. zast) nie potrafiłam niczego, obranie ziemniaka graniczyło z cudem. Niestety zostałam sama sobie i nie było osoby która mnie wyręczy. jednak znalezienie instrukcji pralki, kupienie książek kucharskich itp sprawiło że działam jak normalny człowiek! wszystko kwestią chęci lub przymusu :P pamiętam jak naleśniki się uczyłam smażyć. chyba z 20 poleciało do kosza ![]()
#398 |
Konto usunięte
|
No wlasnie, w tym rzecz. Dziewczyna wyjechala na studia, a pranie wozi, bo nie umie uprac (pomijam dziwna dla mnie niechec do pralki). Moj TZ mieszkal z kolesiem, ktory chyba do konca studiow wozil pranie do mamy (350 km, dodam). Gotowac tez nie umial. No nic nie umial.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak właśnie jest i nie ma się czemu dziwić, bo ludzie są różni i tyle. Nie mierzmy wszystkich swoją miarą i dajmy żyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#400 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
mama, babcia mieszkają 100km ode mnie. nie przywiaze im ze sobą pralki żeby mi pokazały. po co siedzisz na babskim forum jak tak sie irytujesz? odczep się ode mnie OK? ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#401 |
Konto usunięte
|
Juz znalazla jedna dziewczyna i wrzucila tu instrukcje.
Do lez smiechu doprowadzila mnie czyjas teoria z prawem jazdy. Za chwile bedzie trzeba prowadzic kursy zucia, bo nie bedzie mlodziez umiala geba ruszac. Dobra, ok pojmuje jeszcze, ze ktos pralki od reki nie obsluzy i musi isc po instrukcje. Ale fakt, ze ktos nie umie w misce prac, to juz jednak opad szczeki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Raczkowanie
|
Czyżby a34 nie miała prawka?
Ja akurat prawko mam. i nie potępiam tak nikogo kto go nie ma. W ogóle potrafię gotować, zrobić perfekcyjną kreśke eyelinerem i wiele innych babskich spraw. Moja była współlokatorka nie umiała na patelni usmażyć paluszków rybnych, zawsze wszystko przypalała. A ja zamiast po niej pojeżdżać poprostu ją wszystkiego uczyłam, pokazywałąm, nigdy się z niej nie śmiałam. Moja rówieśniczka w zeszłym roku nie umiała zapałki zapalić, bo od dziecka się tego bałą. I pomogłam jej przełamać, zamiast się śmiać. teraz już spokojnie odpala sobie gazówkę zapałką. uczyłąm koleżankę cieniować powieki na styl smokey eyes i nigdy się nie wywyzszalam ze ja nauczyłam się tego sama. Mojemu chłopakowi pokazywałam jak ubić kotlety i nie jechałam po nim że jest ciamajdą. nie każdy musi WSZYSTKO umieć. nienależy się śmiać, lepiej coś poradzić, pokazać. czasami jak próbujesz robić coś sama a nie wiesz jak to możesz coś spierniczyć i wtedy masz uraz i boisz się tego ponownie próbować. lepiej zachęcać niż zniechęcać ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
szukałam i serio nie znalazłam. znalazłam tylko jakąś płatną i nie chciałam kupować kota w worku więc zapytałam tutaj i życzliwa Kora mi pomogła. Widzisz, niektórzey lubią sobie pomagać - odruch ludzki. A niektórzy są jak zwierzęta, pastwią się. "nie znalazłaś? haha ale jesteś beznadziejna! A ja mam i ci nie dam ![]()
![]() |
#403 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Zgadzam się i radzę przestać jechać po autorce. Kolejne posty mające na celu tylko ponabijanie się jaka to ona jest nieporadna, bez udzielenia konkretnych rad, pomocy, będą odpowiednio przeze mnie oceniane. Albo się nauczycie udzielać w wątkach kulturalnie, albo cóż...nie. Autorko, Tobie też radzę się nieco uspokoić, wiem że to irytujące czytać tyle prześmiewczych postów, ale to jest forum publiczne, można się było tego niestety spodziewać.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-05-22 o 15:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#404 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
uczyłaś się smażyc naleśniki... 20 poleciało do kosza hmmmm.... no widzisz dla mnie naleśnik ma inną wartość niż sweterek który kosztuje ponad 100 zł. i nie chce 20 takich sweterków wyrzucić do kosza. bo zbankrutuje. i tym bardziej nie bede wiedziala co na siebie założyć. zrozum, że tutaj metoda prób i błędów nie bardzo pasuje. ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
no widzisz. dla jednego banalne jest pranie a dla drugiego prowadzenie auta. hmmm ja jako 16 latka umiałam już jeździć samochodem, bo patrzyłam jak tatuś to robi. powiedział mi tylko jak zmieniać biegi, gdzie gaz sprzęgło hamulec i umiałam. niektóre kobiety nie wiedzą jak się rosół gotuje, więc nie czepiaj się juz tego prania w pralce.
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poraziła mnie ilość Twoich umiejętności, my wszystkie umiemy tylko zrobić pranie ![]()
![]() |
#406 |
Konto usunięte
|
To pranie nie urosloby do takiej rangi, gdyby nie caly pierwszy post traktujacy o "nie chce mi sie wstac wczesniej, a chce ladnie wygladac" i "mam przetluszczajace sie wlosy, a nie umiem (bo nie chce) o nie zadbac". Mysle, ze post dotyczacy samej obslugi pralki nie zostalby tak odebrany
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale z racji tego, że mam więcej empatii, nie będę się z ciebie wyśmiewać tak jak ty ze mnie.
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno gdyby mi było to potrzebne tak jak obsługa pralki, to i tak nie poradziłabym sobie z kursem ![]()
![]() |
#409 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a to co pogrubiłam, to jest podła nadinterpretacja. nie wiem po co to robisz...
![]() |
#410 |
Konto usunięte
|
Odbilo wam z tym prawkiem :p ? Posiadam i ani to dla mnie powod do wywyzszania sie, ani gnojenia innych bo nie maja. Potrzebowalam to zrobilam.
Rzecz w tym, ze dziewczyny tego prawka nie potrzebuja wiec go nie robia. A ty prac potrzebujesz, a dalej szukasz wymowek. Nie pamietam teraz nicku, ale kilka postow wyzej dziewczyna sensownie pisze, ze szok jest tym wiekszy im wiecej autorka pisze tekstow typu - nie chce mi sie umc tlustych wlosow. Bo z tych wypowiedzi wychodzi ksiazkowy obraz nieporadnej, leniwej fleji. Ot i tyle. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ty sobie radzisz jeżdząc rowerem, chodząc pieszo, albo zatłoczonym autobusem? a ja radziłam sobie i swoje ulubione ciuchy dotąd oszczędzałam na specjalne okazje i dawałam do przeprania doświadczonej mamie. tyle, że ja w przeciwienstwie do ciebie chce coś zmienić i pytam- za co ty mnie wysmiewasz. wkoncu teraz powiedzenie 'kto pyta nie bładzi" straciło sens. teraz króluje powiedzenie "kto pyta ten pyta"
![]() |
#412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, mnie by było wstyd w tym wieku obarczać mamę moim praniem i wolałabym poświęcić kilka minut na rozgryzienie pralki i tu widzę różnicę.
![]() |
#413 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Raczkowanie
|
heloł? a co właśnie zrobiłam? dowiedziałam się co chciałam i mamuśka ma moje 4-5 ciuchów, które jej zawsze woziłam z głowy. ufff ale odetchnie
#415 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
ona sobie radzi z tym samodzielnie? a jak TŻ (o ile ma) koleżanka, czy mamusia podwozi to to jest samodzielnie dla ciebie? transport publiczny też nie jest do konca samodzielny, bo przeciez nie prowadzi tramwaju
#417 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ] ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() Zawstydziłaś mnie i będę się tylko unosić, żeby nie wykorzystywać chodnika.
![]() |
#418 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem jak koleżanka, ale ja jeżdżę z TŻ czy rodzicami, albo jak jest mu akurat po drodze, bo sam jedzie do pracy, albo jak naprawdę jadę na jakiś wygwizdów, wiochę taką, że nawet bus tam nie dojeżdża. Zwyczajnie nie widzę sensu ciągnąc ich w korki, jak tak samo usadzę tyłek w autobusie. I tak, widzę w tym różnice, od przybywania co tydzień do mamusi, ze stertą prania. Cytat:
Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-05-22 o 16:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
4-5 ciuchów na specjalne okazje, reszte prałam sama, na pierwszym lepszym programie, co sie nie konczylo zawsze dobrze. no jak nie wiem jak ty sie brudzisz wychodząc do kina, albo z tż do kawiarni. ale ja np w ogóle
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:41.