wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-13, 18:49   #391
Hvid
Zakorzenienie

Dot.: wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
To ja pisałam o tym, że chętnie w ramach eksperymentu zamknęlabym izabelę w klasie. I nie dlatego, że ja narzekam, tylko po to żeby się przekonała, że to nie jest pierdzenie w krzesło pod tablicą. I przestała wpierać mi, osobiste z długim stażem w szkole, że moja praca jest w zasadzie odpoczynkiem za państwowe pieniądze.
Pomijając wszystko inne, nauczyciel jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo dzieci, w szkole i na szkolnych wycieczkach. Trzeba je dopilnować, mieć oczy i uszy szeroko otwarte. Trudno to więc rozpatrywać w kategoriach odpoczynku.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2014-09-13 o 19:16
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 18:54   #392
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że zielone szkoły nie są obowiązkiem, a wycieczki i olimpiady są zaliczane do normalnego czasu pracy.
Też nie twierdzę, że nauczyciel to leń i kombinator, ale to jest normalny zawód, czyli ani nie bardzo ciężki, ani nie lekki. Trochę mnie irytują teksty: "idź sobie wytrzymaj z dzieciakami kilka lekcji z rzędu". No, ludzie, przecież jak ktoś się decydował być nauczycielem, to chyba wiedział, że będzie uczył dzieci?
Jest pewna specyfika, czyli wolne wakacje, ferie, jakieś tam dłuższe weekendy. Płaca nie oszałamia, trzeba pracować w domu, ale coś za coś, w żadnym innym zawodzie nie ma tyle wolnego, wszystko się równoważy.

Dla porównania, referent w sądzie rejonowym ma głodową pensję, totalny zachrzan przez cały dzień, 40 godzinny tydzień pracy, nagminnie ma do czynienia z patologią i jeszcze często gęsto zabiera robotę do domu, za którą nikt mu nie płaci.
Jak się jest wychowawcą, to chyba są obowiązkiem, ale kłocić się nie będę
Wiem, że wycieczki i olimpiady itd to czas pracy. Ale ja wolałam pracować inaczej i dlatego wybrałam inną pracę. I nauczycielom nie zazdroszczę i nie boli mnie to, że mają te wakacje, bo wiem, że ja nie chciałam tak pracować.
Pisałam nie raz, że to normalny zawód.

Referenta też z łapanki nie wzięli
Każdy wybiera taki zawód jaki mu pasuje.
Po prostu nie rozumiem jak można całą grupę zawodową oskarżać o lenistwo.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 19:59   #393
201711281320
Konto usunięte

Drabineczko dlaczego niby nauczyciel nie może mieć facebooka? Większość mi znanych ma... Niektórzy nawet palą papierosy i przez weekend można ich zobaczyć w ogródku piwnym z napojem alkoholowym. Zostając nauczycielem chyba nie ślubuje się wstrzemięźliwości alkoholowej do śmierci (?)

Jeżeli chodzi o obowiązkowe wycieczki to np. moja teściowa uczy w przedszkolu i w ubiegłym roku dyrektorka wydelegowała ją do wyjazdu na zieloną szkołę z szóstoklasistami. Nie miała wyboru, nikt się jej nie pytał czy chce.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 20:46   #394
201604181004
Konto usunięte

Moze miec ale jest tez spora presja na to co umieszcza w internecie bo kazdy moze to znalezc i uzyc przeciwko niemu. A co do piwa - no nie wiem. Jak ja wychodze z kolega ktory juz faktycznie ma etat w szkole to zawsze sie "kampimy" w miescie bo sie boi ze mlodziez go spotka.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 22:26   #395
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Wiem, że wycieczki i olimpiady itd to czas pracy. Ale ja wolałam pracować inaczej i dlatego wybrałam inną pracę. I nauczycielom nie zazdroszczę i nie boli mnie to, że mają te wakacje, bo wiem, że ja nie chciałam tak pracować.

Otóż to.
Niemniej jednak każdy nauczyciel, którego znam narzeka. Dosłownie każdy. Może przez tą ilośc wolnego narzekanie nauczycieli budzi większą irytację, niż narzekanie przedstawicieli innych zawodów.
I żeby nie było, nie twierdzę, że nauczyciele nie mają prawa narzekać, ale tak jak pisałam wcześniej, coś za coś. Jak w każdym zawodzie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-09-13, 22:26   #396
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Drab, dlatego nauczyciel powinien pracować poza miejscem zamieszkania.
Pracowałam u siebie, w szkole specjalnej, dzieci - 99% patola. Poszłam ze znajomymi grzecznie na piwo ogródkowe - od razu mnie uczniowie mijali i wielkie gały - mimo, że na co dzień rodziców widywali w stanie wskazującym nie na moje grzeczne piwo, a co najmniej caly browar.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 22:28   #397
201604181004
Konto usunięte

No dokladnie zgadzam sie.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Ja nie znam nikogo kto nie narzeka xD
Kazdy narzeka na swoja prace. Ale sa tez ludzie ktorzy narzekaja na wszystko lacznie z poranna kawa.
Stary 2014-09-13, 22:31   #398
wika82
Zakorzenienie

wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48128668]Drab, dlatego nauczyciel powinien pracować poza miejscem zamieszkania.
Pracowałam u siebie, w szkole specjalnej, dzieci - 99% patola. Poszłam ze znajomymi grzecznie na piwo ogródkowe - od razu mnie uczniowie mijali i wielkie gały - mimo, że na co dzień rodziców widywali w stanie wskazującym nie na moje grzeczne piwo, a co najmniej caly browar.[/QUOTE]

Bo dla tych dzieciaków jesteś przedstawicielką lepszego świata. I bardzo słusznie.

Stary 2014-09-13, 22:35   #399
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż to.
Niemniej jednak każdy nauczyciel, którego znam narzeka. Dosłownie każdy. Może przez tą ilośc wolnego narzekanie nauczycieli budzi większą irytację, niż narzekanie przedstawicieli innych zawodów.
I żeby nie było, nie twierdzę, że nauczyciele nie mają prawa narzekać, ale tak jak pisałam wcześniej, coś za coś. Jak w każdym zawodzie.
To ja znam wiekszosc takich co nie narzekaja, a sa zadowolone. Moze to te z powolania
Ale fakt znam tez takie narzekaczki, zarobione po prostu po lokcie, ale te to na wszystko narzekaja, nie slucham, bo mnie nerw lapie. nie lubie narzekaczy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja nie znam nikogo kto nie narzeka xD
Kazdy narzeka na swoja prace. Ale sa tez ludzie ktorzy narzekaja na wszystko lacznie z poranna kawa.
Czasem kazdy sobie na cos "narzeknie", ale jak ktos to robi non stop i jak katarynka, to po prostu noz mi sie w kieszeni otwiera. no nie daje rady z takimi ludzmi, jak zaczna narzekac na poranna kawe, to koncza narzekanie na wieczornym rumianku A jak jeszcze ktos nadaje, ze ciagle i ciagle mu blizni na zlosc robia, to juz wysiadam.

Stary 2014-09-13, 22:37   #400
201604181004
Konto usunięte

No ale to niezdrowe jest i idzie sie zabic. Naprawde wg niektorych nie mozna wychodzic juz na koncerty piwo i do klubow. Najlepiej zamknac sie w domu i zdziadzie. Co to za tekst ze przedstawiciel lepszego swiata? Wtf? Ze niby wypicie kulturalnie alkoholu ze znajomymi tzw kulturalne sojalizowanie sie w lokalu to gorszy swiat? Dlatego idzie szalu dostac bo nie daj boze pokoj nauczycielski czy rodzice dowiedza sie ze uczniowie spotkali cie na koncercie kultu, to rownie dobrze mozesz przyjsc w samych stringach do pracy...

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

I serio wygodniej by bylo dla nauczyciela gdyby to byla relacja klient. A nie mentor wychowawca bog lepszego swiata ktory pije wode rekoma z gorskiego strumienia w jezusowych sandalach.
Stary 2014-09-13, 22:41   #401
Luba
Zakorzenienie

Akurat byla u nas rodzina jak bylo rozdanie swiadectw maturalnych syna. I poszlismy wszyscy. Po rozdaniu swiadectw wszyscy sie spotkalismy w holu, byl szampan, soki, piwo. Moja siostra juz to szarpnelo i miala oczy jak 5 zlotych Ale jak zobaczyla, ze nauczyciel rozmawia z uczniami trzymayjac flaszke piwa w rece, to juz prawie ja cucic musialam tak byla zdziwiona.

Stary 2014-09-13, 22:43   #402
201604181004
Konto usunięte

No... I to jenak dalej tkwi w ludziach. Niektorzy w normalnych sytuacjach jak najczyciel majtki kupuje zachowuja sie jakby co najmniej proboszcza w cocomo uwidzieli ;d
Stary 2014-09-13, 22:48   #403
Konto usunięte

WIka, ale bez przesady - poszłam GRZECZNIE na piwo. Nie na chlanie. Lato, środek wakacji! 3min. od domu, centrum miasta, wczesny wieczór - nawet i to grzeczne było
Straszne uczucie, takie ciągłe bycie na widelcu :/
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 22:51   #404
201604181004
Konto usunięte

Szajajaba ty jeszcze nie zdayas wyzbyc sie osobowosci? nie mozesz wychodzic z domu i np pic alkoholu. To nie mo ral ne. Kupujesz prezerwatywy w rossmannie? Nie moz li we. Robisz zakupy w biedronce? Kupujesz jogurt danonka? No way. DD.
Nie mozna miec znajomych a pokazac sie na miescie - ohoho. To czasem paranoja bo ja tam sie czuje mloda duchem i kalendarzem z reszta tez. I poki nie mam dzisci raczej nie zapowiada sie zebym zrezygnowala z wychodzenia z domu albo co gorsza picia alkoholu w lokalach.

Wlasciwie powinnysmy sobie przeszczepiac twarz wychodzac z domu. Jak w twoja twarz brzmi znajomo. Ja bym mogla bys np usherem
Stary 2014-09-13, 22:56   #405
zakonna
Naczelna Nastolatka

to ja wam powiem anegdotkę autentyczną, z mojej pracy. otóż mam koleżankę, która ma trzy córki w wieku szkolnym i przedszkolnym. I ostatnio doszły do niej słuchy, że niektórzy rodzice z naszej szkoły są oburzeni. A są oburzeni ponieważ moja koleżanka każe swoim osobistym dzieciom nosić zakupy z samochodu do mieszkania. Rodzice uczniów mieszkający w sąsiedztwie uznali to za wykorzystywanie dzieci.
Stary 2014-09-13, 22:58   #406
201604181004
Konto usunięte

O taki przyklad paranoi.

Mialam kilka miesiecy praktyki w technikum - mialam zawalony plan zajec i ani jednego dnia w tygodniu wolnego to nauczyciel oddal mi konkretne klasy i zadania. Pierwszy tekst to "pani drabina na pewno ma wielu znajomych i lubi bywac w sopocie". Potem jak raz jeden jedyny poszlam to malo paranoi nie dostalam bo obracalam sie na kazdy bok zeby mi nikt zdjecia nie zrobil. Bo tez byl przypadek ze ktos cyknal fote i wrzucil na snapchata. Takie smieszne. Takie nie do udowodnienia bo po minucie znika. He he e he hehehhehe

A potem ktos stanie obok mnie na miescie strzeli fotke wrzuci na fejsa a ja nie zalicze roku za spoufalamie sie z uczniami. Paranoja.
Stary 2014-09-13, 23:04   #407
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja może i bym chciała być nauczycielką, ale nie zniosłabym odpowiedzialności za dzieci, jakbym np. miała jechać z nimi na wycieczkę Chyba bym je obsesyjnie liczyła, czy mi któreś nie zaginęło :P
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 23:07   #408
201604181004
Konto usunięte

Ja obsesyjnie liczylam na koloniach ;d i to nie bylo takie zle

Najgorsze jak male dziewczynki narobily w biedrze zakupow typu szesciopak wody sle nie przewidzialy ze nie doniosa bycie bagazowym tragarzem jesnak najbardziej sie na mnie odbilo
Stary 2014-09-13, 23:10   #409
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Ale wiele osób pracuje dodatkowo w domu i nie ma nadgodzin, to naprawdę nie jest jakaś domena nauczycieli, którzy jak mantrę powtarzają, źe pracują w domu.

A wiesz, czemu tak powtarzają? Przez takich jak iizabelaa. Przez takich, którzy wciąż wypominają te 20 godzin.

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Dokladnie. Zreszta nie wiem co nauczyciel ciagle ma do przygotowywać. Skoro uczysz ta sama klasa co roku to materialy I plan lekcji ma
Po raz kolejny się dziwię.

Cytat:
Jasne, że wiele osob pracuje w domu, ale czy np jezdza tez z "klientami" na zielone szkoly, wycieczki, olimpiady i co tam jeszcze?
Prawde mowiac nigdy jakos z nauczycielami nie chcialam sie zamienic, bo uwazalam, ze wakacje nie rekompensuja tego co oni robia poza miejscem pracy.

To nawet ja wiem, ze jak nauczyciel caly czas i rok po roku uczy tak samo, to raczej marny z niego nauczyciel.

Cytat:

Prawda? Bardzo to dziwne.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 23:42   #410
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
No ale to niezdrowe jest i idzie sie zabic. Naprawde wg niektorych nie mozna wychodzic juz na koncerty piwo i do klubow. Najlepiej zamknac sie w domu i zdziadzie. Co to za tekst ze przedstawiciel lepszego swiata? Wtf? Ze niby wypicie kulturalnie alkoholu ze znajomymi tzw kulturalne sojalizowanie sie w lokalu to gorszy swiat? Dlatego idzie szalu dostac bo nie daj boze pokoj nauczycielski czy rodzice dowiedza sie ze uczniowie spotkali cie na koncercie kultu, to rownie dobrze mozesz przyjsc w samych stringach do pracy...

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

I serio wygodniej by bylo dla nauczyciela gdyby to byla relacja klient. A nie mentor wychowawca bog lepszego swiata ktory pije wode rekoma z gorskiego strumienia w jezusowych sandalach.

Ojjjj, chodziło mi o konkretną sytucję Szaji, że dzieci w domu miały patologię, a nauczyciel czysty, porządny, dobry, rozumiejący, niekrzyczący - dla tych dzieci jest jak osoba z lepszego świata. Stąd zdziwienie, że pije alkohol jak rodzice, którzy biją, piją i co tam jeszcze.
Nauczyciel może pić, co mi do tego. Byle nie w pracy.

Stary 2014-09-14, 00:20   #411
201604181004
Konto usunięte

Ja wiem ze tobie nic ale niektorym ludziom przydaloby sie zejscie na ziemie xd przyklad dobry swojej siostry podala luba
Stary 2014-09-14, 07:50   #412
Konto usunięte

A już pisanie OYE, że jej córka ma prawie identyczny podręcznik jak ona - przy czym ona żyje w USA, a nie w PL... no kpiny.
Stary 2014-09-14, 09:51   #413
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem ze tobie nic ale niektorym ludziom przydaloby sie zejscie na ziemie xd przyklad dobry swojej siostry podala luba

Hmm, nawet tak sobie myślę, źe dla co niektórych uczniów odkrycie, że alkoholu można sie napić kulturalnie było by też swego rodzaju lekcją. Ale to tak z przymrużeniem oka.

Stary 2014-09-14, 10:27   #414
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym, że mojej siostry nie zszokowała to, że nauczyciel pije Ale raczej to, że, raz: pije na terenie szkoły a dwa: pije na oczach uczniów. Moja siostra mówi, a nie zwykła kłamać więc jej wierzę, że nauczyciel w Polsce w analogicznej sytuacji, czyli: picie piwa na terenie szkoły i na oczach uczniów, byłyby zwolniony z pracy.

edycja: dowiedziałam się też, że znajoma jadąc na wycieczkę z klasą, nad morze, nawet nie zabrała stroju kąpielowego. Bo raz, że bałaby się "rozbierać" przy uczniach, któryś rodzic mógłby nie być zadowolony, a dwa, nie chciała się znależc w "internetach" sfociona przez któreś z niewinvych dzieciatek.

Uważam, że to co dzieje się obecnie z zawodem nauczyciela to czysta paranoja

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-09-14 o 10:32
Stary 2014-09-14, 11:28   #415
201708160922
Konto usunięte

Czytałam ostatnio mocno gó..ną książkę o pracy nauczyciela, w której facet pisał o takich niuansach zawodu. O basenie też pisał
Stary 2014-09-14, 11:49   #416
201604181004
Konto usunięte

Luba no ja na kolonie mialam jednoczesciowy stroj... Malo brakowalo a zabralabym burkini i to tylko dlatego ze czasem musialam siedziec w wodzis. Z klasa na pewno bym nie brala stroju bo potem nie mialabym zycia.
Stary 2014-09-14, 12:36   #417
201710120930
Konto usunięte

nauczyciele ...no niestety zawsze będą wzbudzać emocje
w moim bliskim i dalszym otoczeniu mam ich całkiem sporo. i tylko jedna osoba nie narzeka.pozostałe non stop -bo dzieci bo rodzice bo dyrekcja ...
i tj strasznie wkurzające.kiedyś wklejam linka z mojego regionu gdzie stało że ogrom nauczycieli straciło pracę ,i żaden nie był w ogóle zainteresowany przekwalifikowaniem się . bardzo ciekawe w porównaniu z tym narzekactwem ...te mityczne paperki do wypełnianiania. ja juz pracuję w swoim zawodzie ho ho ,i niestety roboty papierkowej i komputerowej narasta mi z roku na rok coraz więcej.a nie jest to sedno mojej pracy.no i co mam zrobic?
i jeszcze te godziny pracy.
ja jestem zatrudniona na 3/4 etatu.moja szwagireka -nauczycielka jest mniej wiecej w takich godzinach w domu jak ja a ma półtora etatu.
no nie ogarniam tego jest nauczycielem mianowanym ,j jak na warunki polskie (!) i kobiete (!) zarabia naprawdę naprawdę bardzo dobrze
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-14, 15:08   #418
invisible_01
Zakorzeniona

Ja jako korepetytor przez lata nasłuchałam się od rodziców różnych cudów. Słowa: "Bo nauczycielka się uwzięła/nie umie nauczyć" są bardzo częste. A potem siadam z dzieckiem, które jak się potem okazuje nie umie kompletnie nic. Nauczyciel powinien ucznia pokierować, wytłumaczyć, ale są przedmioty (raczej większość), gdzie nie ma przeproś - dziecko musi siąść samo i się nauczyć. Czy to słówek z angielskiego, czy to na biologię. A bywa i tak, że dziecko nie siada wcale, rodzica też to niewiele interesuje, bo oczekuje, że nauczyciel podczas 45 min. lekcji każdemu uczniowi łopatą wleje wiedzę do głowy.

Ja wiem, że rodzice nie mają czasu uczyć się z dzieckiem czy nadrabiać zaległości, zwłaszcza gdy jest tego dużo. Rozumiem to, naprawdę. Bo jak się wychodzi z domu o 8:00, a jest z powrotem o 19:00, to ciężko śledzić każdy krok dziecka. Ale to nie znaczy, że mają prawo wymagać, żeby zrobiła to za nich szkoła.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-14, 16:49   #419
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
nauczyciele ...no niestety zawsze będą wzbudzać emocje
w moim bliskim i dalszym otoczeniu mam ich całkiem sporo. i tylko jedna osoba nie narzeka.pozostałe non stop -bo dzieci bo rodzice bo dyrekcja ...
i tj strasznie wkurzające.kiedyś wklejam linka z mojego regionu gdzie stało że ogrom nauczycieli straciło pracę ,i żaden nie był w ogóle zainteresowany przekwalifikowaniem się . bardzo ciekawe w porównaniu z tym narzekactwem ...te mityczne paperki do wypełnianiania. ja juz pracuję w swoim zawodzie ho ho ,i niestety roboty papierkowej i komputerowej narasta mi z roku na rok coraz więcej.a nie jest to sedno mojej pracy.no i co mam zrobic?
i jeszcze te godziny pracy.
ja jestem zatrudniona na 3/4 etatu.moja szwagireka -nauczycielka jest mniej wiecej w takich godzinach w domu jak ja a ma półtora etatu.no nie ogarniam tego
jest nauczycielem mianowanym ,j jak na warunki polskie (!) i kobiete (!) zarabia naprawdę naprawdę bardzo dobrze
Ale co to znaczy?

Naprawdę, nie rozumiem, czego tu nie ogarniać. Proponuję popytać nauczycielki polskiego z LO. Obowiązkowa matura, milion pięćset testów, wypracowań, konsultacji.
Stary 2014-09-14, 17:09   #420
zakonna
Naczelna Nastolatka

ha ha ha, ja bym chciała wiedzieć ile zarabia ten nauczyciel że tak dobrze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości