|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Nie każdy DJ czy fotograf godzi się na okrojenie jego pracy. Ci rozchwytywani powiedzieli mi, że albo większy pakiet albo dziękują, na pewno będa mieli wesele gdzie zarobią 3 razy tyle.
|
|
|
|
|
#392 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
Wg mnie te podziękowania często są robione, gdy rodzice finansują wesele. Niektórzy nawet na zaproszeniach dopisują, że para młoda zaprasza wraz z RODZICAMI ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem, to loloo płaci za osobę więcej niż ja. A my mamy całonocne wesele. Więc wszystko zależy od restauracji
|
|
|
#394 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
my właśnie taką mieliśmy, wszystkim się podobała, a teraz jest fajną ozdobą na ścianie ![]() my nikomu nic nie dawaliśmy w ramach podziękowania, nigdy też jak ja byłam gościem to nie dostałam żadnych podziękowań ![]() dla mnie zbędny wydatek dziękuje to się gościom 'na do widzenia' słownie i moim zdaniem tyle wystarczy
|
|
|
|
|
|
#395 |
|
Rozeznanie
|
Co do robienia podziękowań dla rodziców, to szczerze mówiąc nigdy nie byłam na weselu bez tego elementu, mimo że wiele osób uważa, że jest to szopka na pokaz
. Może dopiero ostatnio zaczęło się coś zmieniać.
|
|
|
|
|
#396 |
|
Konto usunięte
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51670406]Loloo, wybacz jesli juz o tym pisałas a ja przegapiłam, ale jak sie Wasze koszty kształtują? Czy ta zniżka za krótsze wesele jest znacząca? W jakiego rodzaju sali robicie? Bo tez chodziło mi po głowie cos pomiędzy przyjęciem a weselem, takie krótkie wesele, tylko wiele restauracji i hoteli w moich okolicach z tego co widziałam kasuje dokładnie tyle samo za "talerzyk" niezależnie od długości imprezy i ilości ciepłych dań :/ Co jest kompletnym dziadostwem z ich strony, bo znowu działa mechanizm "przyjecie ślubne = 10x cena przyjęcia zwykłego".[/QUOTE]
za osobę 160 - 170zł, jeszcze nie wybraliśmy menu, a cena od tego zależy. gdybyśmy w tej same restauracji chcieli normalne wesele do rana, to o ile dobrze pamiętam byłoby 240 za osobę. w cenie nie mam alkoholu, reszta jest - tort, ciasta, napoje bez ograniczeń, obiad (przystawka, zupa, drugie danie), zimna płyta, ciepła kolacja. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5167044 3]Nie każdy DJ czy fotograf godzi się na okrojenie jego pracy. Ci rozchwytywani powiedzieli mi, że albo większy pakiet albo dziękują, na pewno będa mieli wesele gdzie zarobią 3 razy tyle.[/QUOTE] nie wiem naprawdę skąd jesteś, ale u mnie takich problemów nie było. akurat mam najbardziej rozchwytywanego dja ze śląska i dla niego nic dziwnego w tym nie było. |
|
|
|
|
#397 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
DJ też stwierdził że ma taką stawkę i jej nie zmieni, bo i tak dostaliśmy spory rabat. Ale jestem naprawdę zadowolona z tego jak prowadził zabawę. Warto było jego zatrudnić |
|
|
|
|
|
#398 |
|
Konto usunięte
|
![]() u mnie foto pracuje raczej w pełnym wymiarze, bo od przygotowań do jakiejś 22 pewnie, ale jak prosiłam o oferty od różnych fotografów, to pakietów było miliony i były takie, że np. sam urząd/kościół + 3h na weselu. i nikogo to nie dziwiło. |
|
|
|
|
#399 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Konto usunięte
|
od 16 do 24.
jak się przedłuży, to nas nie wywalą, tylko się trzeba będzie jakoś dodatkowo rozliczyć za pracę kelnerów itp. |
|
|
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5166781 5]na imieninach, urodzinach czy świętach też daję gościom chociaż kawałek ciasta do domu. I nie wiedze w tym nic dziwnego.
Na weselach nigdy nie jem ciast i miło jest dostać paczuszkę do domu, nawet by dać do spróbowania rodzinie. Oszczędzanie oszczędzaniem, ale nie róbmy całkiem dziadostwa [/QUOTE]Słuchajcie u mnie w regionie jest również tradycja dawania ciasta na odchodne i to nie tylko na weselach, również na chrzcinach, komuniach, stypach, urodzinach, imieninach itp. jak zapytałam sie Tż z ciekawości co powie, czy my też dajemy te ciasta czy sobie odpuścimy to w ogóle nie było opcji, że nie damy Ale jak wiadomo jaki kraj taki obyczaj i każdy ma swoje tradycje
|
|
|
#402 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to super, 8 godzin zabawy. Wlasnie dokładnie o takim rozwiązaniu myślałam zeby koszty trochę zredukować jesli się da. Nasze wesele nie bedzie ogromne, prawdopodobnie max 50 osób, a pewnie wyjdzie dużo mniejsze w praktyce, ok 35. Bedzie troche starszyzny i sporo ludzi z dziećmi, którzy i tak długo nie zostaną. Oczepin itp i tak nie planuję, ewentualnie jakiś "test zgodności" dla śmiechu ale żadnych innych zabaw. Także wydaje mi sie, ze takie 8 godzin to byłoby dla nas aż nadto. Tylko zeby jakiś zespół sie znalazł który za krótsze wesele weźmie mniej pieniędzy, to byłoby najlepiej. DJa rozważaliśmy, ale jednak wolimy muzykę na żywo, pod warunkiem ze w dobrym wykonaniu i bez syntezatora ![]() Aha, no i zeby było łatwiej i taniej z usługodawcami typu zespół, fotograf i sama sala, to ciagle jeszcze rozważam jakiś niechodliwy termin typu niedziela. Czy ktoś wie czy kościoły udzielają ślubów w niedziele? |
|
|
|
|
|
#403 |
|
Konto usunięte
|
u mnie też ok 50 osób. rodzina no to wiadomo, a reszta to znajomi, mam nadzieję że rozkręcą imprezę
![]() niedawno się stresowałam, że trzeba będzie zacząć wcześniej, tj. o 14 i dla mnie takie 10h to już by było za długo także cieszę się bardzo, że jednak było wyjście z tej sytuacji i wszystko jest tak jak było planowane od początku. |
|
|
|
|
#404 |
|
Zadomowienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51674152]No to super, 8 godzin zabawy. Wlasnie dokładnie o takim rozwiązaniu myślałam zeby koszty trochę zredukować jesli się da. Nasze wesele nie bedzie ogromne, prawdopodobnie max 50 osób, a pewnie wyjdzie dużo mniejsze w praktyce, ok 35. Bedzie troche starszyzny
i sporo ludzi z dziećmi, którzy i tak długo nie zostaną. Oczepin itp i tak nie planuję, ewentualnie jakiś "test zgodności" dla śmiechu ale żadnych innych zabaw. Także wydaje mi sie, ze takie 8 godzin to byłoby dla nas aż nadto. Tylko zeby jakiś zespół sie znalazł który za krótsze wesele weźmie mniej pieniędzy, to byłoby najlepiej. DJa rozważaliśmy, ale jednak wolimy muzykę na żywo, pod warunkiem ze w dobrym wykonaniu i bez syntezatora ![]() Aha, no i zeby było łatwiej i taniej z usługodawcami typu zespół, fotograf i sama sala, to ciagle jeszcze rozważam jakiś niechodliwy termin typu niedziela. Czy ktoś wie czy kościoły udzielają ślubów w niedziele?[/QUOTE] mysle ze Ci udziela slubu nawet w poniedzialek rano jak chcesz. Mysle ze niedziela to dobry pomysl, ale chyba lepiej piatek zeby miec czas zeby w weekend odpoczac. albo moze jakies swieto wypada w dzien tygodnia to moze dziebn przed albo po jezeli to czwartek. Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no bede miala laptopa i brata
|
|
|
#406 |
|
Raczkowanie
|
Ja byłam na weselu 30 osobowym i właśnie puszczali muzyke z laptopa, żadnego dj zespołu... tylko laptop a jak sie fajnie ludzie bawili
|
|
|
#407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51674152]
Aha, no i zeby było łatwiej i taniej z usługodawcami typu zespół, fotograf i sama sala, to ciagle jeszcze rozważam jakiś niechodliwy termin typu niedziela. Czy ktoś wie czy kościoły udzielają ślubów w niedziele?[/QUOTE] Musisz sie zorientowac. Na niektorych stronach internetowych widzialam że slubow w niedziele nie udzielaja
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;51674152]
Aha, no i zeby było łatwiej i taniej z usługodawcami typu zespół, fotograf i sama sala, to ciagle jeszcze rozważam jakiś niechodliwy termin typu niedziela. Czy ktoś wie czy kościoły udzielają ślubów w niedziele?[/QUOTE]w Krakowie zdarzają się śluby w niedzielę, więc nie sądzę by był to jakiś problem, pewnie zależy od księdza
Edytowane przez ~Veronique Czas edycji: 2015-06-08 o 21:33 |
|
|
|
|
#410 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#412 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- u nas krótsze przyjęcie nie wynika z oszczędności. ja chciałam tylko obiad, a tż wesele wiec to małe przyjęcie to jest po prostu kompromis żeby każdy był zadowolony. |
|
|
|
|
|
#413 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie piję do Ciebie, tak porównawczo mówię w Poznaniu tez ceny wyzsze dlatego robimy wesele w mojej rodzinnej miejscowosci, 40km dalej
|
|
|
|
|
|
#414 |
|
Konto usunięte
|
Ja też chciałam krótsze przyjęcie weselne,np.do 2 w nocy, albo i nawet do północy, ale rzeczywiście koszta podobne, naprawdę...Jeśli ktoś chce zaoszczędzić, to może nie robić poprawin ( one nie są obligatoryjne) i np. wesele w piątek, wtedy sale liczą taniej. I można zaprosić samą rodzinę w piątek, a w sobotę ze znajomymi na dyskotekę, a w niedzielę obiad lub grill dla najbliższych. Pomysłów jest wiele.Ja na poprawiny i tak nie chodzę. Zazwyczaj pierwszy dzień wesela tylko. Ale ja poprawiny miałam od 16 do 1 w nocy, więc tak jakby przyjęcie miało by tak wyglądać, to byłabym zawiedziona nieco i myślę, że goście też. Chociaż już nie ma takich wesel, gdzie i do 7 rano bawili się goście, albo i dłużej. I z reguły goście tak około 2- 3 zaczynają powoli się wykruszać, niemniej do rana jakoś tak inaczej. Z resztą wszystko zależy od gości
![]() I jeszcze jedno : jakość wesela nie zależy od ilości gości
|
|
|
|
|
#415 |
|
Konto usunięte
|
jakość wesela zależy od jakości gości
koleżanka była w weekend na weselu u syna jej kuzyna, większość gości stanowili znajomi młodych, którzy nie bawili się prawie wcale a hitem była dziewczyna, która całe wesele siedziała z nosem wetkniętym w komórkę i korzystała w najlepsze z internetu |
|
|
|
|
#416 |
|
Rozeznanie
|
Ja za osobę będę płaciła 140 zl za wesele do 4 rano (chociaż dokładnie jeszcze tego nie ustaliliśmy) bez ciast, tortu, wódki i napojów za to z wystrojem sali tj pokrowce na krzesła, sufity, ścianka za młodymi i kwiatami, tyle że kwiaty na stoły tak samo jak bukiet ślubny planuję zrobić sama z koleżanką bo zajmujemy się tym dla przyjemności
za poprawiny dopłacam 25-30 zł /os, bo gotowany jest obiad, zupa i IIdanie i podawane talerzowo, a reszta jedzenia będzie z wesela. piszecie o 2 ciepłych daniach ? zastanawiam się czy te ilości które mam zaproponowane przez salę weselną nie są za małe,tj, czy 7 rodzajów zimnych przystawek i 3 ciepłe dania (w ilościach na każdego gościa- możemy zrobić np 1/2 galarety i 1/2 ilości jajek w majonezie i robi nam się 8 rodzajów przystawek) to dobra ilość na całą noc zabawy? oczywiście najpierw zupa, obiad i deser.
|
|
#417 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Proszę Cię, nawet mi nic nie mów... Ja nie mogę po prostu jak widzę cos takiego... No od razu mam ochotę podejść, wyrwać tę komórkę i kazać gadać z sąsiadami ze stolika Straszny brak szacunku dla wszystkich dookoła. Co do ilości gości to pewnie, ze nie wpływa na wesele, ale moim zdaniem krótkie przyjecie na 100 osób byłoby trudniejsze organizacyjnie, bo i tak nie zdążysz ze wszystkimi pogadać, zrobić zdjęcia, potanczyc, bo zaraz koniec, a pół nocy by na to wszystko sie przydało. Dlatego myślę, ze na krótsze wesele ok 50 osób max to jest chyba łatwiejsza do ogarnięcia ilośc ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
Jeeeju gdzie wy znajdujecie takie tanie sale!? U mnie w mieście chyba w najtańszej mordowni bedzie o połowę drożej Takie ceny zazwyczaj widuję w kontekście chrzcin i przyjęć komunijnych.
|
||
|
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem czy 140zł bez ciast, tortu, wódki i napojów to tak tanio
![]() Przecież jak się doliczy pozostałe koszty to będzie jakieś 180zł jak nie lepiej. |
|
|
|
|
#419 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
My kombinujemy z wynajmem sali i własnym cateringiem,żeby wyszła taka cena ostatecznie,inaczej zero szans.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.

[/QUOTE]
Ślub jeszcze bez daty 

koleżanka była w weekend na weselu u syna jej kuzyna, większość gości stanowili znajomi młodych, którzy nie bawili się prawie wcale a hitem była dziewczyna, która całe wesele siedziała z nosem wetkniętym w komórkę i korzystała w najlepsze z internetu