|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jedzą nasze starsze dzieci- sprawdzone produkty, przepisy i inne informacje
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;6133375 6] Dzis juz byl powrot do jedzenia wielu rzeczy, byle tylko nie byly ze soba zmieszane (oprocz zup, zupy toleruje), zmieszane jedzenie na talerzu to zlo
![]() ja tak mam do dziś ![]() ![]() Syn dzieki bogu jest więcej żerny, chociaz ostatnio wybrzydza, jednak mysle ze taki wiek, chwilowy kryzys i sie nie przejmuje zbytnio. Może będziecie wiedziały czy taka pasta pomidorowa w tubce do wyciskania z Rossmanna jest cos warta? wiem, ze tu pisałysie o tym sosie pomidorowym z butelki ze jest ok (ja akurat uzywam z lidla tego sosu w kartoniku). Byłam szybko przelotem w R. i nie zdązylam nawet składu przeczytać tej pasty
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jedzą nasze starsze dzieci- sprawdzone produkty, przepisy i inne informacje
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61353961]Możesz napisać, jak Ty je przyrządzasz?
[/QUOTE] Mnie w takie rzeczy zapoatruje mama TZ, ja i samodzielne robienie prztworow to dwie inne bajki ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
Robię dzisiaj medaliony warzywne, dałam wszystko jak w przepisie oprócz cebuli, bo skroiłam cały szczypiorek.
Ach i zamiast brokuła (Igi ostatnio nie przepada) wrzuciłam kalafiora. Ostatnio objadamy się fasolką szparagową, pyszna.
![]() |
#395 | |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;6137706 6] Mnie w takie rzeczy zapoatruje mama TZ, ja i samodzielne robienie prztworow to dwie inne bajki
![]() Taaa, moj brat taki byl, tzn nadal taki jest. Pamietam te jego spojrzenia na moj talerz ![]() Myślałam, że pisałaś o buraczkach świeżo zrobionych, nie przetworach ![]() Cytat:
Córka woki jednak warzywa typu brokuł, kalafior, kapusta- ostatnio najpierw marudzenie, że kapusta ma brzydki zapach, a potem 2 dokładki ![]() https://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_lisiecka kupiliśmy ostatnio niepakowaną w folię w PiP; bardzo podobna, ale zafoliowana, jest w biedronce. A dziś zaczęliśmy sezon na czereśnie ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-06-08 o 03:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61464472]Kiełbasę lisiecką, produkt regionalny, o chronionej nazwie i bez konserwantów
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_lisiecka kupiliśmy ostatnio niepakowaną w folię w PiP; bardzo podobna, ale zafoliowana, jest w biedronce. A dziś zaczęliśmy sezon na czereśnie ![]() berry, ale wiesz, że peklosól to jest sól + azotyn sodu? A ten ostatni to nic innego jak konserwant (E250) ![]() My też, moje dziecko przepadło ![]()
![]() |
![]() |
#397 |
Wtajemniczenie
|
my póki co się zajadamy arbuzem i truskawkami. ale wczoraj córka zobaczyła czereśnie i na dzisiaj obiecałam, że kupię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Przyczajenie
|
Mój 6 latek lubi makaron z sosami różnego typu, ponadto wszelkiego typu kluski, nawet te gnochi. Nie stroni od zup: brokułowej, porowej, krupniku, rosołu, pomidorowej, ogórkowej, .... lubię patrzeć jak je ze smakiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Konto usunięte
|
Dzis po szkole zabieram dzieci do Mc Donalda, drugi raz w tym roku
![]() Rozmawiamy o tym rano, chlopcy mega podekscytowani. Nagle starszy rozkminia na glos: wezme sobie burgera i do tego marchewke, potem frytki i sok pomaranczowy, jedna niezdrowa rzecz i jedna zdrowa i balans bedzie zachowany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Znasz jakąś szynkę/kiełbasę bez azotynu? Chyba bywają parówki (za to mają inne wady ![]() Kiełbasę jadamy rzadko (głównie mąż- kabanosy ![]() ![]() Wczoraj sama chciała na obiad warzywa (bakłażan, cukinia, papryka, cebula) w sosie pomidorowym z rurkami penne i parmezanem. Czy ktoś sam robi tarte buraczki na ciepło? czy jecie/ dostajecie tylko u rodziny? ![]() Miramej, a co robisz z pieczonych buraków? ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Tak, jak pisałaś wcześniej Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;6147898 1]Dzis po szkole zabieram dzieci do Mc Donalda, drugi raz w tym roku ![]() Rozmawiamy o tym rano, chlopcy mega podekscytowani. Nagle starszy rozkminia na glos: wezme sobie burgera i do tego marchewke, potem frytki i sok pomaranczowy, jedna niezdrowa rzecz i jedna zdrowa i balans bedzie zachowany ![]() Jaka argumentacja ![]() Moja nie jadła dotąd niczego z maca, jadła 2x w typowej restauracji z burgerami i stekami (jest kilka niezłych w moim mieście) i niezbyt lubi wołowe burgery, kurczakowy zjadła ze smakiem ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-06-08 o 14:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
berry, ja absolutnie nie piję do tego jak karmisz dziecko, bo chyba tak zrozumiałaś mój post. Uściśliłam tylko, bo dla mnie bez konserwantów znaczy bez konserwantów, a nie z konserwantami, ale ukrytymi
![]() ![]() ![]() Z pieczonych buraków robię barszcz czerwony (ale taki "wigilijny"), bo innego mój syn nie lubi, buraczki do obiadu (na zimno) albo dodaję do sałatek (zwykle śledziowych).
![]() |
![]() |
#402 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Trudno, wszędzie są konserwanty, może producentom chodzi o to, że bez konserwantów w liczbie mnogiej, a nie bez konserwantu, czyli 1 jest ![]() Aż poszukałam przepisu na barszcz z pieczonych buraków, nigdy tak nie robiłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Niedługo wracam z emigracji do Kraju. Przeglądam wątek bo na prawdę nie wiem co moje dziecko będzie w Polsce jeść ![]() ![]() W dodatku syn jest alergikiem (silna alergia na soje i selera, mniejsza na mleko i jaja) oraz nie jemy mięsa (syn czasami je, ale bardzo rzadko, po odstawieniu mięsa przestał mieć egzemy). No to mówię hej i idę przeglądać dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60945796]Berry mnie to ciasto różnie wychodzi, jak mam dużo owoców, to niższe, jak mniej to puszyste. Teraz zrobiłam z 1 jabłkiem i 1 gruszką, zaraz Ci cykne fotkę. Robię je ostatnio min raz w tygodniu.[/QUOTE]
Upiekłam kolejne 2x- z nektarynkami ![]() Zmodyfikowałam skład i oto ostateczny przepis na blaszkę 28x23 cm wyłożoną papierem do pieczenia: 125 g masła 4 jajka (były 3, zwiększyłam o 1/3) 200 ml mąki (było 10 łyżek x15 ml, zwiększyłam o 1/3) 120 ml cukru (było 10 łyżek x15 ml, zmniejszyłam) 1,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia ewent. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Koniecznie trzeba zacząć miksowanie od masła z cukrem (ja mam mikser z zamykaną dużą misą, więc składników było za mało do ucierania, dodałam 1 jajko), potem dodawać stopniowo po 1 jajku. Przesiać mąkę do masy i dodać proszek do pieczenia, zmiksować. Ewentualnie na koniec ekstrakt waniliowy. Ciasto jest dość płynne, wlać do formy z papierem i na wierzch owoce. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok. 40 minut z termoobiegiem. Pyszne. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61788206]Upiekłam kolejne 2x- z nektarynkami
![]() [/QUOTE] Strasznie się cieszę, że Ci tak super wyszło i smakowało ![]() Kiedyś mi trochę nie wyszło, bo truskawki opadły na sam dół (chyba dałam ich za dużo bądź ciasto było zbyt rzadkie, u mnie akurat im gęstsze ciasto, tym lepiej wychodzi). Komentarz TŻa: ciasto rewelacyjne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;61790451]Strasznie się cieszę, że Ci tak super wyszło i smakowało
![]() Kiedyś mi trochę nie wyszło, bo truskawki opadły na sam dół (chyba dałam ich za dużo bądź ciasto było zbyt rzadkie, u mnie akurat im gęstsze ciasto, tym lepiej wychodzi). Komentarz TŻa: ciasto rewelacyjne ![]() Ja też się nie pożegnałam z glutenem, ale to przez ... choroby ![]() Nektarynki też mi opadły na dno, niektóre ![]() U mnie odwrotnie- podejrzewam, że nie wyszło mi za pierwszym podejściem, bo było zbyt gęste, chyba miksowałam za długo, no i nie w tej kolejności. Najważniejsze pozytywne komentarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61791101]Ja też się nie pożegnałam z glutenem, ale to przez ... choroby
![]() Nektarynki też mi opadły na dno, niektóre ![]() U mnie odwrotnie- podejrzewam, że nie wyszło mi za pierwszym podejściem, bo było zbyt gęste, chyba miksowałam za długo, no i nie w tej kolejności. Najważniejsze pozytywne komentarze ![]() Bo w sumie w tym cieście owoce są wszędzie, i na górze i na dole. Ale zwykle coś tam zostawało na wierzchu, a wtedy wszystko mi opadło i na górze był sam biszkopt. Ten przepis na stronie jest jakiś dziwny, ja też musiałam tę kolejność jakoś wyczuć. Choć to moja ulubiona strona z wypiekami, jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, że coś by mi od Dorotki nie wyszło. Na Wielkanoc piekłam sernik wiedeński, był przepyszny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
U mnie dzisiaj mrożenie truskawek i pierwszy dzień smażenia dżemu
![]()
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Truskawki są teraz przepyszne, codziennie znika u nas kilogram.
![]() Kupiłam na próbę pół kilo czereśni, ale to jeszcze nie to.
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-06-15 o 18:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;61791251]Bo w sumie w tym cieście owoce są wszędzie, i na górze i na dole. Ale zwykle coś tam zostawało na wierzchu, a wtedy wszystko mi opadło i na górze był sam biszkopt. Ten przepis na stronie jest jakiś dziwny, ja też musiałam tę kolejność jakoś wyczuć. Choć to moja ulubiona strona z wypiekami, jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, że coś by mi od Dorotki nie wyszło. Na Wielkanoc piekłam sernik wiedeński, był przepyszny.[/QUOTE] Dostałam od koleżanki przepis na świetny sernik też chyba jak wiedeński (bez spodu, bardzo lekki, z oddzielnie ubijanym białkami), bardzo łatwy, robiony robotem, ale takim z zamkniętą misą i nożem do siekania- córka przepada za nim a rodzina prosi, żeby ze sobą przywozić ![]() Cały czas mam zamiar, ale na tym się kończy, bo na razie nie wychodzę z domu. Możesz podać proporcje składników na dżem? U nas też czereśnie pyszne, nektarynki również ok. Wika jak wyszły te medaliony/ pieczone placki z ziemniaków, cebuli/szczypiorku i kalafiora zamiast brokuła? Dobre? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61798696]Cały czas mam zamiar, ale na tym się kończy, bo na razie nie wychodzę z domu.
Możesz podać proporcje składników na dżem?[/QUOTE] Ja od wczoraj jestem zakatarzona okropnie ![]() ![]() berry, robię "na oko". Umyte i odsączone truskawki zasypuję warstwowo brązowym cukrem, starając się nie sypać cukru dużo, zostawiam na noc w lodówce, następnego dnia dodaję sok z cytryny i gotuję ok. 2 godziny. Zostawiam, żeby wystygło i kolejnego dnia znów gotuję z 2 godziny na b. małej mocy kuchenki, a tak po godzinie sprawdzam smak i wtedy dosypuję cukru.
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
Berry, bardzo dobre!
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja nadal kaszlę, więc na razie nie biorę się za przetwory. Tak około pół szklanki cukru na 1 kg? czy mniej? tyle wyjdzie mniej więcej? Bo nie będę robić tradycyjnie ![]() Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61847101]Życzę zdrowia
![]() Ja nadal kaszlę, więc na razie nie biorę się za przetwory. Tak około pół szklanki cukru na 1 kg? czy mniej? tyle wyjdzie mniej więcej? Bo nie będę robić tradycyjnie ![]() [/QUOTE] Dzięki ![]() ![]() Dla Ciebie też zdrówka ![]() Teraz mogę jedynie napisać ile mi wyszło cukru ogólnie. Na 4-5 kg truskawek 0,5 kg. Z tym, że ja miałam truskawki działkowe, dość słodkie ![]() *** U nas ostatnio stałym elementem obiadu są ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa/kalafior i kefir. Zmienia się tylko część mięsna/jajeczna ![]()
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#417 |
Konto usunięte
|
Miramej
![]() ![]() tak myślałam, że około pół szklanki (120g) na kg . Wika zrobiłam ziemniaczane medaliony/minizapiekanki z kalafiorem, grubym szczypiorem i odrobiną białej słodkiej cebuli, bardzo dobre. Pani-jesień do tych medalionów dodałam tym razem3 jajka i wyszła sucha konsystencja. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;61903791]Miramej
![]() ![]() tak myślałam, że około pół szklanki (120g) na kg . Wika zrobiłam ziemniaczane medaliony/minizapiekanki z kalafiorem, grubym szczypiorem i odrobiną białej słodkiej cebuli, bardzo dobre. Pani-jesień do tych medalionów dodałam tym razem3 jajka i wyszła sucha konsystencja.[/QUOTE] O, dobrze wiedzieć, spróbuję z tymi trzema jajkami następnym razem, dzięki ![]()
![]() |
#419 |
Konto usunięte
|
Artek wszystkim wykradał mmsy :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
Perse, świetny tort
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.