|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 |
|
7 | 15,91% |
| Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek |
|
1 | 2,27% |
| Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje |
|
3 | 6,82% |
| Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki |
|
1 | 2,27% |
| Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy |
|
0 | 0% |
| Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta |
|
1 | 2,27% |
| Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera |
|
4 | 9,09% |
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają
|
|
13 | 29,55% |
| Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki |
|
8 | 18,18% |
| Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie |
|
1 | 2,27% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
|
4 | 9,09% |
| Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
|
0 | 0% |
| Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
|
1 | 2,27% |
| Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
Cytat:
kiedyś rodzinny przepisal mi jakies tabletki na katar i kurcze skuteczne były nie trwal tydzień ani 7 dni hehe. tylko nie pamiętam nazwy...
|
|
|
|
|
#4172 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
Cytat:
z.drugiej.strony.jest.mój .dom.więc.nie.ma.opcji.że by.coś.gdzies.przeleciało a.słoiczkom.do.końca.ni e.ufam.już.była.tu.mowa.o .certyfikatach.itp,a.poza tym.nie.wierze,że.oni.tyc h.warzyw.nie.pryskają ni c.by.im.nie.urosło.po.pro stu.sąograniczenia.ile.mo żna.pryskać,a.moje.nie.ma ją.ani.grama.oprysku wg. mnie.swoje.sprawdzone.naj lepsze ale.każdy.robi.ja k.uważa![]() ja.też.daję.ze.słoiczków. ale.tylko.to.czego.nie.ma m.swojego a.dobry.blende r.to.podstawa.sama.niedaw no.kupiłam![]() i.czytałam.wpis.na.blogu: )podoba.mi.się
Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 22:21 |
|
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
cześć Mamusie
trochę poczytałam, więc proszę się nie gniewać ale uciekam spać...pewnie jak się położę moja niunia się obudzi na jedzonko![]() dobranoc
|
#4175 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
u nas placzu nie ma, ale widać, ze jej przykro i wsunelaby jeszcze
|
|||
|
|
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo czuję, że mocno mi się spodoba
|
|
#4177 |
|
Rozeznanie
|
w normalnych domach dzieci się uczy takich ładnych słów "tata" "mama". a mój Ukochany uparcie na mnie wskazuje i przesyła dziecięciu wiadomość "Cyc, powiedz cyc. to jest CYC"
mogę mieć uzasadnione obawy, że pierwsze słowo mojego dziecka to będzie "spierd&laj" Diabli miło, bardzo miło! postaram się nie zawieźć Twych oczekiwań i nie złamać serca Innocence_89 no właśnie to nie tak. Nie chodzi o nawozy a o normy przekraczalności. Chciałam u nas pookradać unię i założyć ekouprawy, wiec trochę zagłębiłam się w przepisach. Mamy konie, więc mamy kupę. Końska kupa jest dobra. Znaczy, nie organoleptycznie, a rolniczo jest dobra. Ale nawet nawożąc takim naturalnym składnikiem możemy się doczekać przekroczenia np norm azotu w glebie. poza tym nie masz żadnych gwarancji co tam wcześniej było, a składniki paskudne mogą i 100 lat później wyjść w badaniach gleby. jeśli chodzi o prawdziwe ekouprawy, to nie ma zmiłuj, tam MUSI być dobrze. jeśli normy nie są zachowane-nie ma dopłat. a są bardzo duże w porównaniu z klasycznymi. więc nie opłaca się kanciarstwo. a do tego słoiczki bardzo rygorystycznie są kontrolowane. Nie jestem ich zwolenniczką, ale napewno kilka będę miała w zapasie. póki co brak mi dobrego blendera i na początek chcę spróbować posłoiczkować zanim dostanie np ziemniaka. i tak chcemy uprawiać wiejskie BLW, czyli Bo Lubię Wolność. Niech się dzieć karmi sam, będę miała więcej spokoju
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
same tluszcze hehe.ja nadal jestem za oliwa, kupiłam holle. a dlaczego za wcześnie? skoro omega 3 i dha podajemy już od czasów fasolki :P w słoiczkach tez jest olej, chyba rzepakowy... |
|
|
|
|
#4179 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak.będzies z.szukać.blendera.to.pole cam.ten.co.kupiłam daje. czadu a.jeśli.chodzi.o.e kologiczną.uprawe.to.bard ziej.od.nawozów.sprzed.10 0lat.niebezpieczne.są.opr yski,które.stosuje,.się,n awet,tam,gdzie,produkowan e.są.warzywka,do.słoiczkó w a.przy,swoich,nie,stos ujesz ja.mam.fioła.na.pu nkcie.zdrowego.trybu.życi a.i.ekologiijeśli.chodzi. o.mojego.Synka także.nie .gniewaj.się,że.nie.do.ko ńca.sięzgadzamy
Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 22:45 |
|
|
|
|
#4180 |
|
Wtajemniczenie
|
hejj
nie mam za bardzo czasu na wizaż...;/ to co się dzieje teraz z Wojtusiem to jest jakiś hardkor, po południu jest jeden wielki ryk i w nocy pobudki co 2 godziny z krzykiem, bo nie może puścić bączków dopiero rano jak już się rozbudzi to je puszcza...już nawet noszenie na rękach nie pomaga nie sądziłam, że dziecko może aż tyle płakać... jakoś chyba wcześniej miałam inne wyobrażenia jak to będzie jak się Młody urodzi.. ![]() on się w ogóle nie śmieje na głos..;/ to tak a propos tej rozrywanej karteczki ![]() ale dobra nie będę marudzić, bo ludzie mają gorsze problemy... za to pięknie wcina obiadki, zawsze zje wszystko co mu przygotuje, dzisiaj 180ml potem już nie chce cyckano i w końcu rozkręcił się z kupkami aa okresu nadal nie mam i dobrze mi z tym ![]() a do obiadków dodawałam łyżeczkę kujawskiego, ale dzisiaj doszła do mnie przesyłkam.in z olejem holle ![]() 3majcie się, dobranoc |
|
|
|
#4181 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trochę pokrzyzowal nam plany, ale skoro młodej układ trawienny sobie go zazyczyl to proszę bardzo.później poszlo tak "książkowo" marchewka, marchewka-ziemniak, dynia-ziemniak, szpinak-ziemniak, jarzynowa, marchewkowa z ryzem. tylko pierwszy słoiczek dzieliłam na trzy (kilka lyzeczek, pol słoiczka i pozostala polowa), kolejnych już mloda nie wybaczylaby, bo jeśli je smakuje to niech wcina zatem kolejne szly na dwa (po pol słoiczka), a i tak mam czasem wrazenie, ze zjadłaby więcej. kolejne propozycje to brokuł (pierwszy sloik z bobovity, wcześniej hipp), kalafior, groszek i przy tych dwóch rozważam mieszanke z marchewka, której mam spory zapas. wydaja mi się dość wzdymajace, wiec pewnie dorzucę je do marchewki żeby trochę ulatwic trawienie później pewnie wrócimy i od nowa. zrobimy 2 rundke zanim zaczniemy dania po 5 miesiącu, bo durna matka nakupowala tego tyle, ze może przyjść zima stulecia ![]() u Neli nie przeszlaby opcja 3 lyzeczek...ona cieszy się już na widok sliniaka, trzesie się gdy zobaczy miseczke - nie zdaze pomyslec, a przede mna już otwarta buzia jeśli kupy sa ok, nie widze żeby bolał ja brzusio i nie pojawia się wysypka itd. to szalejemy dalej ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
![]()
|
|||
|
|
|
#4182 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o.tym. że.oliwa.zawcześnie.powie działa.mi.pediatra.ale.ni e.wnikałam.czemu.a.w.słoi czkach,jest,.olej.bo.ich. nie,sta.cna.masło.:brzyda l:a.oliwa.z.oliwek.nie.ma.w ogóle.omega-3
Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 22:56 |
|
|
|
|
#4183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehh, a pediatra nie ma jakiegoś pomysłu na te jego jelitka? może jakiś lepszy probiotyk? może jakiś lek...sama nie wiem. bidulek nie może się tak meczyc Ty tez masz swoje granice i na pewno patrzenie na placzecego malucha baaardzo je przekracza.
|
|
|
|
|
#4184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obecnie nie daję żadnego probiotyku, ale chyba muszę kupić... podobno latopic ma dobre szczepy przez to zachowanie Malego jestem wiecznie zmęczona i nic mi się nie chce teraz śpi spokojnie od 20:30 << odpukać ! >> dla mnie to i tak jest święto, że tak długo przed spaniem dałam mu podwójną dawkę infacolu... |
|
|
|
|
#4185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko, ze kwas zawarty w oliwie jest duzo lżejszy do trawienia. i te wszystkie przeciwutleniacze...chemi kiem nie jestem, ale prawdziwa oliwa od zawsze slynie ze swoich właściwości, a z masłem jest roznie no chyba, ze zrobisz tez masełko sama
|
|
|
|
|
#4186 |
|
Rozeznanie
|
Diabliznalazłam.o.tłuszczach.co ś
![]() http://emaluszki.pl/283_Tluszcze_w_diecie_dziecka.html http://www.babyboom.pl/niemowleta/zy...la_dzieci.html Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 23:04 |
|
|
|
#4187 |
|
Rozeznanie
|
Veronic masz wsparcie przy synku-syrenie? Pewnie już próbowałaś SabSimplexu? my do 3 miesiąca używałyśmy i żadnej kolki nie zauważyłam.
Innocence_89 nie, nie. mamy takie samo zdanie. Też chcę swoje dawać, ale zaraz a witaminy w tłuszczach to się chyba tylko rozpuszczają(ADEK), a nie tam permanentnie przebywają? diabli ciekawe czy Bullerbyn czy Alicja Burtona Konie są fajne, na Pierwszy Trymestr dostała kucyka. Teraz baran goni psa. Liczę, że złapie bakcyla końskiego, bo inaczej będę zmuszona wyprodukować kolejne (i choć jak widać mam wielki talent i ładne produkuję), na co nie mam ochoty w 26 tygodniu składali mi nogę operacyjnie, bo się pośliznęłam i poszła kostka w drobny mak. Jestem teraz Kuśtyk z blachami i śrubami, ale najgorzej było, że przez ciążę przegapiłam okazję do legalnego przyćpania morfiny więc więcej izolacji i trwania na dwóch apapach dziennie nie chcę doświadczać, i wolę nie ryzykować z moim pechem kolejnego inkubowania
|
|
|
|
#4188 |
|
Zakorzenienie
|
i tak mnie teraz natchnelo, skoro minimum do roku nie powinno się dziecom podawac mleka krowiego to masla raczej tez...
sprawdz tez czy w składzie nie masz soli. |
|
|
|
#4189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale o masle nie slyszalam.. Nr 1olej dobry, oliwa pozniej.. Wg MOJEJ lekarki. Inna lekarka=inna opinia. A nie ważne co dasz tak szczerze... Efekt ten sam wazne by witaminiochy przeszlyDobranoc! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4190 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
najlepiej.raz.masło. raz.olej.i,.raz.oliwe he he
|
|
|
|
|
#4191 |
|
Rozeznanie
|
o masło! własne masło jest ekstra, bo kupne to takie tłuszczowe rzygi! tylko trzepać trzeba dobrze.
Róbcie własne masełka, zakochacie się! a mąż doceni wprawę. Wiejskie baby zawsze mają mleczko i śmietankę, a zrobienie twarogu to kilka minut. Ale my kombinujemy, bo jesteśmy biedota. kiedyś wysłałam Menrza po grzyby do lasu, żeby obiad zjeść, pycha zupa wyszła! |
|
|
|
#4192 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja.siostr a.dawała.też.masło![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
w.maśle.podobno.są.tam.j akieś.w.środku te ż.robiłam.sama.masło sup er.jest.ale.masakrycznie. twarde ale.natrzepać.się.trzeba .nieźle
Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 23:11 |
||
|
|
|
#4193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zleje się zaraz! Budyniek, nie waz się nas opuszczać!
|
|
|
|
|
#4194 |
|
Wtajemniczenie
|
oczywiście zapeszyłam
;(wlaśnie się obudził z masakrycznym krzykiem, tż próbuje go uspokoić, ale się nie daje ![]() chyba musimy użyć windi ![]() ![]() to lecę, dobranoc |
|
|
|
#4195 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masło to tłuszcz dzieć dostaje na swoją wagę dostateczną ilość witamin w innych pokarmach, a hiperwitaminoza to takie samo zło jak anemia. można dawać ze względu na witaminy, ale mnie by odkrowie pochodzenie trochę się nie spikało z ideami żywieniowymi. Znaczy inaczej, dając wszystko patrzymy na witaminy, i już nie szukałabym ich dodatkowo w maśle, o.
|
|
|
|
|
#4196 | |
|
Rozeznanie
|
Budyniekzainspirowałaś.mnie.z.tym .masłem.tylko.gdzie.tu.zn aleźć.dobrą.i.sprawdzoną. śmietanę
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
sprawdzone więc.też.t ak.daje ale.co.pediatra. to.opinia Moja.jest.zwol enniczką.masła a.mój.Mat euszek.ma.niedobór.witami ny.D daje.mu.w.środe.i.w .sobote.dwie.ampułki i.o .przedawkowaniu.witamin.m ówimy.tylko.przy.witamina ch.zażywanych.w.tabletkac h.a.nie.zjadanych.w.pożyw ieniu
Edytowane przez Innocence_89 Czas edycji: 2013-10-29 o 23:18 |
|
|
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
to ja tez dorzucę prasowke
![]() http://www.rodzice.pl/niemowle/rozsz...o-zdrowie.html http://www.rodzice.pl/niemowle/rozsz...o-zdrowie.html ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- i jeszcze to: http://docent.toborek.info/roznosci/zywnosc_maslo.html sol jak najbardziej spotkasz w maśle.
|
|
|
|
#4198 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Zauważyłyście,że.mam.tale nt.do.podawania.tematów.d o.kontrowersyjnych.rozmów ![]() |
||
|
|
|
#4199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama jem i lubie maslo - to tak żeby nie było ale młodej masełka prędko nie podam. skoro mamusce mleka pic nie pozwalala to sama na krowie produkty poczeka ![]() ok spadam spac, bo remont mnie wykańcza, ale już bliżej niż dalej...oby jutro zadzwonil, ze szafa do odbioru ![]() kolorowych laseczki! ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
rozruszasz towarzystwo...ciekawa jestem opinii innych. poczytam jutro, a teraz paaaa paaa lozko czeka tz grzeje obie polowki
|
||
|
|
|
#4200 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to.może.najlepiej.dawać.j ednego.dnia.masło.a.drugi ego.olej.rzepakowy.bezeru kowy.tylko.ile.tego.oleju .bo.masła.płaską.łyżeczkę ???przeszłobyto??? ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
masz.p rawo.do.zdania,że.oliwa.n ajlesza.a.ja.że.masło![]() dobrej.nocy
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.

i wolam o ratunek, cieknie mi woda z nosa, nie moge jej ujarzmic, ratuje sie sola morska, mascia majerankowa, inhalacjami nebulizatorem, paracetamolem i NIC, umieram, co jeszcze na mega wodnisty katar? ;(
nie trwal tydzień ani 7 dni hehe. tylko nie pamiętam nazwy...

jeśli tylko masz ochotę, to zapraszam na bloga. od kilku dni się lekko produkuję i jestem ciekawa, czy komuś się to spodoba
wg. mnie.swoje.sprawdzone.naj lepsze
:brzydal :
07.07.2012 

tylko, ze kwas zawarty w oliwie jest duzo lżejszy do trawienia. i te wszystkie przeciwutleniacze...chemi kiem nie jestem, ale prawdziwa oliwa od zawsze slynie ze swoich właściwości, a z masłem jest roznie