Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 cz.4 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ?
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 7 15,91%
Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek 1 2,27%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje 3 6,82%
Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki 1 2,27%
Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy 0 0%
Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta 1 2,27%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera 4 9,09%
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają 13 29,55%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki 8 18,18%
Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie 1 2,27%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 4 9,09%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 0 0%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 1 2,27%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają 0 0%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-29, 21:19   #4171
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Witam zasmarkana po pas i wolam o ratunek, cieknie mi woda z nosa, nie moge jej ujarzmic, ratuje sie sola morska, mascia majerankowa, inhalacjami nebulizatorem, paracetamolem i NIC, umieram, co jeszcze na mega wodnisty katar? ;(
nasivin kiedyś rodzinny przepisal mi jakies tabletki na katar i kurcze skuteczne były nie trwal tydzień ani 7 dni hehe. tylko nie pamiętam nazwy...
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:19   #4172
Innocence_89
Rozeznanie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Cytat:
Napisane przez Budyniek Pokaż wiadomość
Innocence_89 mogę mieć swoje warzywka. Ale firmy produkujące dla dzieci mają bardzo rygorystyczne normy i w dzisiejszych czasach nawet jak u siebie w ogródku robisz, to nie ma gwarancji, że oprysk z pola sąsiada nie przeleciał. Mieszkam na wsi, mamy konie, mamy pola, więc opryski są nieuniknione, od sąsiadków leci.

a teraz na smaka chcę posłoiczkować. poczuć się jakbym była bogata i żarła pyszności na wynos
jak zaczną się dwuskładnikowe, to wtedy sama będę kręcić. Ale mam dodupny blender. ostatnio ucierałam ziemniaki na placki i Współtwórca patrzył na mnie dziwnie i pytał się czy trenuję, bo tak zawzięcie dziabdziałam góra-dół

Magiusa zostawiam za sobą mokre ślady! jeśli tylko masz ochotę, to zapraszam na bloga. od kilku dni się lekko produkuję i jestem ciekawa, czy komuś się to spodoba
hmmm..ja.mam.obok.swojej. działki.gdzie.sadze.warzy wka.drugą.swoją.działkę z.drugiej.strony.jest.mój .dom.więc.nie.ma.opcji.że by.coś.gdzies.przeleciało a.słoiczkom.do.końca.ni e.ufam.już.była.tu.mowa.o .certyfikatach.itp,a.poza tym.nie.wierze,że.oni.tyc h.warzyw.nie.pryskająni c.by.im.nie.urosło.po.pro stu.sąograniczenia.ile.mo żna.pryskać,a.moje.nie.ma ją.ani.grama.opryskuwg. mnie.swoje.sprawdzone.naj lepszeale.każdy.robi.ja k.uważa
ja.też.daję.ze.słoiczków. ale.tylko.to.czego.nie.ma m.swojegoa.dobry.blende r.to.podstawa.sama.niedaw no.kupiłam
i.czytałam.wpis.na.blogu: )podoba.mi.się

Storczykomaniaczka : 25

Edytowane przez Innocence_89
Czas edycji: 2013-10-29 o 21:21
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:22   #4173
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Diabli powiem Ci za kilka dni jak je moje dziecię ale poki co ssie wszystko co się jej wsadzi (ale to pedofilsko brzmi). ostatnio obudziła mnie zasysając mój policzek, kilka dni temu dziamgoliła moje ucho, a normą jest zasysanie mojego nosa
ejjjj już uwielbiam Twoje posty zaraz podczytam bloga, bo klimaty takie "moje"
Stary 2013-10-29, 21:23   #4174
deb
Zakorzenienie

cześć Mamusie trochę poczytałam, więc proszę się nie gniewać ale uciekam spać...pewnie jak się położę moja niunia się obudzi na jedzonko
dobranoc
Stary 2013-10-29, 21:27   #4175
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
czytałyście.wątek.lipcówe k?jedna.teściowa. powiedziała.że.z.dzieckie m.które.nie.umie.mówić.ni e.wolno.chodzić.na.cmenta rz.bo....wstąpi.w.niego.z ły.duch...:brzydal :
a.inna.dziewczyna.napisał a,że.w.takie.co.mówi.to.n ie.wst.api.bo.mu.powie:"s pier...aj":hahaha :

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
pawie oczko..może spróbuj cebulę..wąchaj mocno pokrojoną...a na noc przy łózku postaw sobie ją pokrojoną w plastry ..i śpij w cebulowym zapachu..mi pomaga
na początku może byc nie fajnie ale to troche osuszy nosek..
fuuuuj, a oczy Ci nie wyplywaja?

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
my na razie po marchewce, kaszce mannej, brokule, ziemniaku i wszystko było pyszne, a koniec jedzenia był początkiem płaczu
u nas placzu nie ma, ale widać, ze jej przykro i wsunelaby jeszcze
Stary 2013-10-29, 21:31   #4176
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Magiusa zostawiam za sobą mokre ślady! jeśli tylko masz ochotę, to zapraszam na bloga. od kilku dni się lekko produkuję i jestem ciekawa, czy komuś się to spodoba
Idę czytać, idę bo czuję, że mocno mi się spodoba

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:32   #4177
Budyniek
Rozeznanie

w normalnych domach dzieci się uczy takich ładnych słów "tata" "mama". a mój Ukochany uparcie na mnie wskazuje i przesyła dziecięciu wiadomość "Cyc, powiedz cyc. to jest CYC"
mogę mieć uzasadnione obawy, że pierwsze słowo mojego dziecka to będzie "spierd&laj"

Diabli miło, bardzo miło! postaram się nie zawieźć Twych oczekiwań i nie złamać serca
Innocence_89 no właśnie to nie tak. Nie chodzi o nawozy a o normy przekraczalności. Chciałam u nas pookradać unię i założyć ekouprawy, wiec trochę zagłębiłam się w przepisach. Mamy konie, więc mamy kupę. Końska kupa jest dobra. Znaczy, nie organoleptycznie, a rolniczo jest dobra. Ale nawet nawożąc takim naturalnym składnikiem możemy się doczekać przekroczenia np norm azotu w glebie. poza tym nie masz żadnych gwarancji co tam wcześniej było, a składniki paskudne mogą i 100 lat później wyjść w badaniach gleby.
jeśli chodzi o prawdziwe ekouprawy, to nie ma zmiłuj, tam MUSI być dobrze. jeśli normy nie są zachowane-nie ma dopłat. a są bardzo duże w porównaniu z klasycznymi. więc nie opłaca się kanciarstwo. a do tego słoiczki bardzo rygorystycznie są kontrolowane.
Nie jestem ich zwolenniczką, ale napewno kilka będę miała w zapasie. póki co brak mi dobrego blendera i na początek chcę spróbować posłoiczkować zanim dostanie np ziemniaka.

i tak chcemy uprawiać wiejskie BLW, czyli Bo Lubię Wolność. Niech się dzieć karmi sam, będę miała więcej spokoju

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 21:33   #4178
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
masłoczytałam,że.ma.duż o.więcej.witamin.niz.olej .a.na.oliwe.jeszcze.za.wc ześnie(tak.pediatra.mówił a)masło-osełka.bocheńska-8zł.kostka
eee witamin to tam raczej nie znajdziesz same tluszcze hehe.
ja nadal jestem za oliwa, kupiłam holle. a dlaczego za wcześnie? skoro omega 3 i dha podajemy już od czasów fasolki :P w słoiczkach tez jest olej, chyba rzepakowy...
Stary 2013-10-29, 21:39   #4179
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
w normalnych domach dzieci się uczy takich ładnych słów "tata" "mama". a mój Ukochany uparcie na mnie wskazuje i przesyła dziecięciu wiadomość "Cyc, powiedz cyc. to jest CYC"
mogę mieć uzasadnione obawy, że pierwsze słowo mojego dziecka to będzie "spierd&laj"

Diabli miło, bardzo miło! postaram się nie zawieźć Twych oczekiwań i nie złamać serca
Innocence_89 no właśnie to nie tak. Nie chodzi o nawozy a o normy przekraczalności. Chciałam u nas pookradać unię i założyć ekouprawy, wiec trochę zagłębiłam się w przepisach. Mamy konie, więc mamy kupę. Końska kupa jest dobra. Znaczy, nie organoleptycznie, a rolniczo jest dobra. Ale nawet nawożąc takim naturalnym składnikiem możemy się doczekać przekroczenia np norm azotu w glebie. poza tym nie masz żadnych gwarancji co tam wcześniej było, a składniki paskudne mogą i 100 lat później wyjść w badaniach gleby.
jeśli chodzi o prawdziwe ekouprawy, to nie ma zmiłuj, tam MUSI być dobrze. jeśli normy nie są zachowane-nie ma dopłat. a są bardzo duże w porównaniu z klasycznymi. więc nie opłaca się kanciarstwo. a do tego słoiczki bardzo rygorystycznie są kontrolowane.
Nie jestem ich zwolenniczką, ale napewno kilka będę miała w zapasie. póki co brak mi dobrego blendera i na początek chcę spróbować posłoiczkować zanim dostanie np ziemniaka.

i tak chcemy uprawiać wiejskie BLW, czyli Bo Lubię Wolność. Niech się dzieć karmi sam, będę miała więcej spokoju
Ja.też.mam.kilka.słoiczkó w(tego.co.nie.mam.swojego ).ale.swoje.warzywka.i.ow ocki.królująjak.będzies z.szukać.blendera.to.pole cam.ten.co.kupiłamdaje. czadua.jeśli.chodzi.o.e kologiczną.uprawe.to.bard ziej.od.nawozów.sprzed.10 0lat.niebezpieczne.są.opr yski,które.stosuje,.się,n awet,tam,gdzie,produkowan e.są.warzywka,do.słoiczkó wa.przy,swoich,nie,stos ujeszja.mam.fioła.na.pu nkcie.zdrowego.trybu.życi a.i.ekologiijeśli.chodzi. o.mojego.Synkatakże.nie .gniewaj.się,że.nie.do.ko ńca.sięzgadzamy

Czas edycji: 2013-10-29 o 21:45
Stary 2013-10-29, 21:43   #4180
Veronic
Wtajemniczenie

hejj

nie mam za bardzo czasu na wizaż...;/

to co się dzieje teraz z Wojtusiem to jest jakiś hardkor,
po południu jest jeden wielki ryk i w nocy pobudki co 2 godziny z krzykiem, bo nie może puścić bączków dopiero rano jak już się rozbudzi to je puszcza...
już nawet noszenie na rękach nie pomaga

nie sądziłam, że dziecko może aż tyle płakać... jakoś chyba wcześniej miałam inne wyobrażenia jak to będzie jak się Młody urodzi..
on się w ogóle nie śmieje na głos..;/
to tak a propos tej rozrywanej karteczki
ale dobra nie będę marudzić, bo ludzie mają gorsze problemy...

za to pięknie wcina obiadki, zawsze zje wszystko co mu przygotuje, dzisiaj 180ml potem już nie chce cycka
no i w końcu rozkręcił się z kupkami

aa okresu nadal nie mam i dobrze mi z tym
a do obiadków dodawałam łyżeczkę kujawskiego, ale dzisiaj doszła do mnie przesyłkam.in z olejem holle

3majcie się, dobranoc
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:49   #4181
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ty sie ciesz. Super ze Neli tak smakuje a zaczynala od Orsa.haha.
Diabli a co juz podalas i w jakiej kolejnosci? Bo my chyba od czw.zaczynamy i przyda mi soe takie info. I jeszcze pytanko - robisz wlasnie tak ze dajesz sloiczek 3dni? Tak jak dziewczyny pisaly? 1dzien 3lyzeczki, drugi do pol sloika i trzeci reszte?i pozniej zmiana na kolejne?.
hehe tak najpierw był ors trochę pokrzyzowal nam plany, ale skoro młodej układ trawienny sobie go zazyczyl to proszę bardzo.
później poszlo tak "książkowo"
marchewka, marchewka-ziemniak, dynia-ziemniak, szpinak-ziemniak, jarzynowa, marchewkowa z ryzem. tylko pierwszy słoiczek dzieliłam na trzy (kilka lyzeczek, pol słoiczka i pozostala polowa), kolejnych już mloda nie wybaczylaby, bo jeśli je smakuje to niech wcina zatem kolejne szly na dwa (po pol słoiczka), a i tak mam czasem wrazenie, ze zjadłaby więcej.
kolejne propozycje to brokuł (pierwszy sloik z bobovity, wcześniej hipp), kalafior, groszek i przy tych dwóch rozważam mieszanke z marchewka, której mam spory zapas. wydaja mi się dość wzdymajace, wiec pewnie dorzucę je do marchewki żeby trochę ulatwic trawienie
później pewnie wrócimy i od nowa. zrobimy 2 rundke zanim zaczniemy dania po 5 miesiącu, bo durna matka nakupowala tego tyle, ze może przyjść zima stulecia

u Neli nie przeszlaby opcja 3 lyzeczek...ona cieszy się już na widok sliniaka, trzesie się gdy zobaczy miseczke - nie zdaze pomyslec, a przede mna już otwarta buzia jeśli kupy sa ok, nie widze żeby bolał ja brzusio i nie pojawia się wysypka itd. to szalejemy dalej

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Innocence_89 mogę mieć swoje warzywka. Ale firmy produkujące dla dzieci mają bardzo rygorystyczne normy i w dzisiejszych czasach nawet jak u siebie w ogródku robisz, to nie ma gwarancji, że oprysk z pola sąsiada nie przeleciał. Mieszkam na wsi, mamy konie, mamy pola, więc opryski są nieuniknione, od sąsiadków leci.

a teraz na smaka chcę posłoiczkować. poczuć się jakbym była bogata i żarła pyszności na wynos
już Cie uwielbiam

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Cytat:
i tego się trzymaj! niech sobie wcina konska kupe i rosnie duuuuza i zdrowa zazdroszczę koni! kurcze Twoja Domi to będzie miała zycie jak w Bullerbyn!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 21:50   #4182
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
eee witamin to tam raczej nie znajdziesz same tluszcze hehe.
ja nadal jestem za oliwa, kupiłam holle. a dlaczego za wcześnie? skoro omega 3 i dha podajemy już od czasów fasolki :P w słoiczkach tez jest olej, chyba rzepakowy...
no.właśnie.wręcz.przeciwn ie.owszem.ma.cholesterol. ale.dużo.więcej.witamin.n iż.olej.czy,oliwao.tym. że.oliwa.zawcześnie.powie działa.mi.pediatra.ale.ni e.wnikałam.czemu.a.w.słoi czkach,jest,.olej.bo.ich. nie,sta.cna.masło.:brzyda l:
a.oliwa.z.oliwek.nie.ma.w ogóle.omega-3

Czas edycji: 2013-10-29 o 21:56
Stary 2013-10-29, 21:51   #4183
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
hejj

nie mam za bardzo czasu na wizaż...;/

to co się dzieje teraz z Wojtusiem to jest jakiś hardkor,
po południu jest jeden wielki ryk i w nocy pobudki co 2 godziny z krzykiem, bo nie może puścić bączków dopiero rano jak już się rozbudzi to je puszcza...
już nawet noszenie na rękach nie pomaga

nie sądziłam, że dziecko może aż tyle płakać... jakoś chyba wcześniej miałam inne wyobrażenia jak to będzie jak się Młody urodzi..
on się w ogóle nie śmieje na głos..;/
to tak a propos tej rozrywanej karteczki
ale dobra nie będę marudzić, bo ludzie mają gorsze problemy...
biedny Wojtus ehh, a pediatra nie ma jakiegoś pomysłu na te jego jelitka? może jakiś lepszy probiotyk? może jakiś lek...sama nie wiem. bidulek nie może się tak meczyc Ty tez masz swoje granice i na pewno patrzenie na placzecego malucha baaardzo je przekracza.
Stary 2013-10-29, 21:56   #4184
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
biedny Wojtus ehh, a pediatra nie ma jakiegoś pomysłu na te jego jelitka? może jakiś lepszy probiotyk? może jakiś lek...sama nie wiem. bidulek nie może się tak meczyc Ty tez masz swoje granice i na pewno patrzenie na placzecego malucha baaardzo je przekracza.
mamy pediatrę z dupy wziętą, która odpowiada na każde moje pytanie: "bo to facet dlatego tak ma..."

obecnie nie daję żadnego probiotyku, ale chyba muszę kupić... podobno latopic ma dobre szczepy

przez to zachowanie Malego jestem wiecznie zmęczona i nic mi się nie chce
teraz śpi spokojnie od 20:30 << odpukać ! >> dla mnie to i tak jest święto, że tak długo
przed spaniem dałam mu podwójną dawkę infacolu...
Stary 2013-10-29, 21:57   #4185
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
no.właśnie.wręcz.przeciwn ie.owszem.ma.cholesterol. ale.dużo.więcej.witamin.n iż.olej.czy,oliwao.tym. że.oliwa.zawcześnie.powie działa.mi.pediatra.ale.ni e.wnikałam.czemu.a.w.słoi czkach,jest,.olej.bo.ich. nie,sta.cna.masło.:brzyda l:
może trochę tych rozpuszczalnych w tłuszczach, hmm A, D i może E? tylko, ze kwas zawarty w oliwie jest duzo lżejszy do trawienia. i te wszystkie przeciwutleniacze...chemi kiem nie jestem, ale prawdziwa oliwa od zawsze slynie ze swoich właściwości, a z masłem jest roznie no chyba, ze zrobisz tez masełko sama
Stary 2013-10-29, 22:02   #4186
Innocence_89
Rozeznanie

Diabliznalazłam.o.tłuszczach.co ś
http://emaluszki.pl/283_Tluszcze_w_diecie_dziecka.html
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zy...la_dzieci.html

Czas edycji: 2013-10-29 o 22:04
Stary 2013-10-29, 22:02   #4187
Budyniek
Rozeznanie

Veronic masz wsparcie przy synku-syrenie? Pewnie już próbowałaś SabSimplexu? my do 3 miesiąca używałyśmy i żadnej kolki nie zauważyłam.
Innocence_89 nie, nie. mamy takie samo zdanie. Też chcę swoje dawać, ale zaraz
a witaminy w tłuszczach to się chyba tylko rozpuszczają(ADEK), a nie tam permanentnie przebywają?
diabli ciekawe czy Bullerbyn czy Alicja Burtona Konie są fajne, na Pierwszy Trymestr dostała kucyka. Teraz baran goni psa. Liczę, że złapie bakcyla końskiego, bo inaczej będę zmuszona wyprodukować kolejne (i choć jak widać mam wielki talent i ładne produkuję), na co nie mam ochoty w 26 tygodniu składali mi nogę operacyjnie, bo się pośliznęłam i poszła kostka w drobny mak. Jestem teraz Kuśtyk z blachami i śrubami, ale najgorzej było, że przez ciążę przegapiłam okazję do legalnego przyćpania morfiny więc więcej izolacji i trwania na dwóch apapach dziennie nie chcę doświadczać, i wolę nie ryzykować z moim pechem kolejnego inkubowania
Stary 2013-10-29, 22:04   #4188
diabli
Zakorzenienie

i tak mnie teraz natchnelo, skoro minimum do roku nie powinno się dziecom podawac mleka krowiego to masla raczej tez...
sprawdz tez czy w składzie nie masz soli.
Stary 2013-10-29, 22:04   #4189
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
może trochę tych rozpuszczalnych w tłuszczach, hmm A, D i może E? tylko, ze kwas zawarty w oliwie jest duzo lżejszy do trawienia. i te wszystkie przeciwutleniacze...chemi kiem nie jestem, ale prawdziwa oliwa od zawsze slynie ze swoich właściwości, a z masłem jest roznie no chyba, ze zrobisz tez masełko sama
Ma byc tluszcz i juz
Ale o masle nie slyszalam..

Nr 1olej dobry, oliwa pozniej.. Wg MOJEJ lekarki. Inna lekarka=inna opinia.

A nie ważne co dasz tak szczerze... Efekt ten sam wazne by witaminiochy przeszly

Dobranoc!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 22:05   #4190
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
tak.masz.racje.oliwa.jest .super.na.jelita.i.trawie nie.ale.znowu.nie.ma.wita minnajlepiej.raz.masło. raz.olej.i,.raz.oliwehe he

Stary 2013-10-29, 22:05   #4191
Budyniek
Rozeznanie

o masło! własne masło jest ekstra, bo kupne to takie tłuszczowe rzygi! tylko trzepać trzeba dobrze.
Róbcie własne masełka, zakochacie się! a mąż doceni wprawę. Wiejskie baby zawsze mają mleczko i śmietankę, a zrobienie twarogu to kilka minut. Ale my kombinujemy, bo jesteśmy biedota. kiedyś wysłałam Menrza po grzyby do lasu, żeby obiad zjeść, pycha zupa wyszła!
Stary 2013-10-29, 22:10   #4192
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
i tak mnie teraz natchnelo, skoro minimum do roku nie powinno się dziecom podawac mleka krowiego to masla raczej tez...
sprawdz tez czy w składzie nie masz soli.
w.maśle.soli???.pr zeczytaj.te.artykuły.co.p iszą.Skoro.moja.pediatra. każe.dawać.masło.i.w.wiel u.art.tak.piszą.to.nawet. chyba.trzebaMoja.siostr a.dawała.też.masło

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Veronic masz wsparcie przy synku-syrenie? Pewnie już próbowałaś SabSimplexu? my do 3 miesiąca używałyśmy i żadnej kolki nie zauważyłam.
Innocence_89 nie, nie. mamy takie samo zdanie. Też chcę swoje dawać, ale zaraz
a witaminy w tłuszczach to się chyba tylko rozpuszczają(ADEK), a nie tam permanentnie przebywają?
diabli ciekawe czy Bullerbyn czy Alicja Burtona Konie są fajne, na Pierwszy Trymestr dostała kucyka. Teraz baran goni psa. Liczę, że złapie bakcyla końskiego, bo inaczej będę zmuszona wyprodukować kolejne (i choć jak widać mam wielki talent i ładne produkuję), na co nie mam ochoty w 26 tygodniu składali mi nogę operacyjnie, bo się pośliznęłam i poszła kostka w drobny mak. Jestem teraz Kuśtyk z blachami i śrubami, ale najgorzej było, że przez ciążę przegapiłam okazję do legalnego przyćpania morfiny więc więcej izolacji i trwania na dwóch apapach dziennie nie chcę doświadczać, i wolę nie ryzykować z moim pechem kolejnego inkubowania
w.maśle.podobno.są.tam.j akieś.w.środkute ż.robiłam.sama.masłosup er.jest.ale.masakrycznie. twardeale.natrzepać.się.trzeba .nieźle

Czas edycji: 2013-10-29 o 22:11
Stary 2013-10-29, 22:10   #4193
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
o masło! własne masło jest ekstra, bo kupne to takie tłuszczowe rzygi! tylko trzepać trzeba dobrze.
Róbcie własne masełka, zakochacie się! a mąż doceni wprawę. Wiejskie baby zawsze mają mleczko i śmietankę, a zrobienie twarogu to kilka minut. Ale my kombinujemy, bo jesteśmy biedota. kiedyś wysłałam Menrza po grzyby do lasu, żeby obiad zjeść, pycha zupa wyszła!
już widze mine mojego jak zaczne trzepać maslo...o matko, to forum mnie coraz bardziej zaskakuje zleje się zaraz! Budyniek, nie waz się nas opuszczać!
Stary 2013-10-29, 22:12   #4194
Veronic
Wtajemniczenie

oczywiście zapeszyłam ;(

wlaśnie się obudził z masakrycznym krzykiem, tż próbuje go uspokoić, ale się nie daje
chyba musimy użyć windi

to lecę,
dobranoc
Stary 2013-10-29, 22:13   #4195
Budyniek
Rozeznanie

Cytat:
W maśle obecne są duże ilości witaminy A (ok. 684 μg), karotenoidów oraz witaminy D (ok. 60 IU) i E pochodzenia naturalnego (ok. 2,3 mg)[4]. Masło dostarcza dużych ilości cholesterolu od 220 do 250 mg/100 g produktu
Dziecko ma dość małe zapotrzebowanie witaminowe. Witamina A jest w znacznej ilości w marchwi, brokułach, dyni... wystarczająca ilość. Witaminy D+K podaje się często, jeśli ciemiączko pozwala. Niedobory wit. E są praktycznie nie notowane, bo jest bardzo szeroko dostępna.

Masło to tłuszcz dzieć dostaje na swoją wagę dostateczną ilość witamin w innych pokarmach, a hiperwitaminoza to takie samo zło jak anemia. można dawać ze względu na witaminy, ale mnie by odkrowie pochodzenie trochę się nie spikało z ideami żywieniowymi. Znaczy inaczej, dając wszystko patrzymy na witaminy, i już nie szukałabym ich dodatkowo w maśle, o.
Stary 2013-10-29, 22:16   #4196
Innocence_89
Rozeznanie

Budyniekzainspirowałaś.mnie.z.tym .masłem.tylko.gdzie.tu.zn aleźć.dobrą.i.sprawdzoną. śmietanę

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Dziecko ma dość małe zapotrzebowanie witaminowe. Witamina A jest w znacznej ilości w marchwi, brokułach, dyni... wystarczająca ilość. Witaminy D+K podaje się często, jeśli ciemiączko pozwala. Niedobory wit. E są praktycznie nie notowane, bo jest bardzo szeroko dostępna.

Masło to tłuszcz dzieć dostaje na swoją wagę dostateczną ilość witamin w innych pokarmach, a hiperwitaminoza to takie samo zło jak anemia. można dawać ze względu na witaminy, ale mnie by odkrowie pochodzenie trochę się nie spikało z ideami żywieniowymi. Znaczy inaczej, dając wszystko patrzymy na witaminy, i już nie szukałabym ich dodatkowo w maśle, o.
ja.tam.wole.masło.niż.ole jsprawdzonewięc.też.t ak.dajeale.co.pediatra. to.opiniaMoja.jest.zwol enniczką.masłaa.mój.Mat euszek.ma.niedobór.witami ny.Ddaje.mu.w.środe.i.w .sobote.dwie.ampułkii.o .przedawkowaniu.witamin.m ówimy.tylko.przy.witamina ch.zażywanych.w.tabletkac h.a.nie.zjadanych.w.pożyw ieniu

Czas edycji: 2013-10-29 o 22:18
Stary 2013-10-29, 22:19   #4197
diabli
Zakorzenienie

to ja tez dorzucę prasowke

http://www.rodzice.pl/niemowle/rozsz...o-zdrowie.html

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

i jeszcze to:

http://docent.toborek.info/roznosci/zywnosc_maslo.html sol jak najbardziej spotkasz w maśle.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 22:23   #4198
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
oczywiście zapeszyłam ;(

wlaśnie się obudził z masakrycznym krzykiem, tż próbuje go uspokoić, ale się nie daje
chyba musimy użyć windi

to lecę,
dobranoc
biedactwo

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

i jeszcze to:

http://docent.toborek.info/roznosci/zywnosc_maslo.html sol jak najbardziej spotkasz w maśle.
moje.jest.na.szczęście.be z.soli

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Zauważyłyście,że.mam.tale nt.do.podawania.tematów.d o.kontrowersyjnych.rozmów

Stary 2013-10-29, 22:26   #4199
diabli
Zakorzenienie

Cytat:

dzięki, z nieba mi spadlas. nie chce żeby moje posty były odebrane jako czepianie się, ale kurcze od zawsze wszyscy wokół tłukli mi do lba, ze oliwa jest nr 1 sama jem i lubie maslo - to tak żeby nie było ale młodej masełka prędko nie podam. skoro mamusce mleka pic nie pozwalala to sama na krowie produkty poczeka

ok spadam spac, bo remont mnie wykańcza, ale już bliżej niż dalej...oby jutro zadzwonil, ze szafa do odbioru

kolorowych laseczki!

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Zauważyłyście,że.mam.tale nt.do.podawania.tematów.d o.kontrowersyjnych.rozmów
przynajmniej cos tu się dzieje rozruszasz towarzystwo...ciekawa jestem opinii innych. poczytam jutro, a teraz paaaa paaa lozko czeka tz grzeje obie polowki
Stary 2013-10-29, 22:30   #4200
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:

i jeszcze to:

czytam,własnie.i.teżpedia tra.ostrzegała.żeby.nie.k upować.tych.maseł.mix.

to.może.najlepiej.dawać.j ednego.dnia.masło.a.drugi ego.olej.rzepakowy.bezeru kowy.tylko.ile.tego.oleju .bo.masła.płaską.łyżeczkę ???przeszłobyto???

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
dzięki, z nieba mi spadlas. nie chce żeby moje posty były odebrane jako czepianie się, ale kurcze od zawsze wszyscy wokół tłukli mi do lba, ze oliwa jest nr 1 sama jem i lubie maslo - to tak żeby nie było ale młodej masełka prędko nie podam. skoro mamusce mleka pic nie pozwalala to sama na krowie produkty poczeka

ok spadam spac, bo remont mnie wykańcza, ale już bliżej niż dalej...oby jutro zadzwonil, ze szafa do odbioru

kolorowych laseczki!

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

przynajmniej cos tu się dzieje rozruszasz towarzystwo...ciekawa jestem opinii innych. poczytam jutro, a teraz paaaa paaa lozko czeka tz grzeje obie polowki
nie.pomyślałabym.tym.raze m.że.się.czepiaszmasz.p rawo.do.zdania,że.oliwa.n ajlesza.a.ja.że.masło
dobrej.nocy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości