Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-22, 15:22   #4231
zartownis
Zadomowienie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
(choć mój mówi, że nie widzi różnicy)
a propos, wczoraj z moimi i moimi rodzicami zaczęliśmy myśleć o ślubie, a że ja średnio na ślub, to rzuciłam, że ja chętnie to ślub mogłabym wziąć np. w Las Vegas albo na jakiś tropikalnych wyspach.
i wiecie, że pomysł się spodobał
więc wstępnie za rok (wrzesień, październik) jedziemy do Stanów. Mam rodzinkę w LA, więc mogę liczyć na ich pomoc. a co
Ale fajnie, tez chetnie wzielabym slub gdzie indziej

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Właśnie kurier dostarczył mi pościel - jest piękna
(Dla zainteresowanych http://www.allegro.pl/show_item.php?item=656938282 )
sliczna, mi tez by sie juz nowa przydala

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość
co dzisiaj wisi w powietrzu???????? ja sie tez czuje jakos nieswojo nie mam na nic sily i ochoty- nawet jakos apetytu mnie mam. tez juz pospalam troche ale teraz jestem bardziej otepiala niz bylam, no i znowu zaczal mnie pobolewac jak na okres brzuch
Czyje sie dokladnie tak samo, tez pospalam i czuje sie gorzej niz przed i doszedl do tego bol brzucha, TZ wpadl na chwile, wypil kawe i wypadl, wroci o 20 00. Powiedzialam, zeby wzial i ponosil malucha chwile bo juz nie mam sily, a on, zebym mu do auta wsadzila to go zabierze
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:23   #4232
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
tez chcem taką

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
a ja świętuje jutro, i to potrójnie
urodziny, rocznica ślubu, i dzień taty
wczoraj moi rodzice mieli 29 rocznice ślubu
a 24.06. my obchodzimy rocznicę 8 lat razem (bosie jak pomyślę, że moglibyśmy mieć już 7letnie dziecko...) szkoda tylko, że mój zaraz po wizycie u gina jedzie w delegacje i wraca w piątek wieczorem

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

wow, to pieknie
dziękuję

----------------------------

od kilku tyg. męczy mnie zgaga, ostatnio szczególnie, pomijając to, że w bekaniu mogę rywalizować z niejednym facetem, a w "ulewaniu" z niemowlakami, to na dodatek zaczęło mnie palić w przełyku
w końcu dziś kupiłam sobie rennie, może pomoże, bo już mam dość tych męczarni, Wy też macie tą ciążową przypadłość ?

poza tym ostatnio jakoś dziwnie się czuję, nie umiem nawet tego opisać, ale dopada mnie jakaś dziwna melancholia, tęsknota, niecierpliwość - sama nie wiem
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:24   #4233
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny opanujcie się
Nie było mnie zaledwie 10 godzin a tu tyle stron ... ale wzięłam się na sposób i wszystko przeczytałam i na kartkach zapisałam, co gdzie odpisać

Po pierwsze egzaminy zaliczone!!!! Dwie 4 dziękuję za trzymanie kciuków, bardzo mi pomogły. I mogę spokojnie powiedzieć i ogłosić wszem i wobec I rok studiów zaliczony . Oczywiście po egzaminie od razu sukces swój oblałam ... dwoma pączkami, porcją lodów, a na koniec smażonym boczusiem
Gratulacje
Daj paczka, co?
Stary 2009-06-22, 15:24   #4234
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Dobre

To powiedzcie ile przytyłyście? Ja jestem w 24 tygodniu i przytyłam już 6 kg
Gdy byłam w 24 tyg, też miałam 6 kg na plusie, teraz jestem w 27 i ważę już 8,2 więcej niż przed ciążą. Doktor mnie dziś pochwalił, że tyję dobrze
Cytat:

Pamiętam, jak kiedyś zartownis pisała, że była przekonana, że u nas w Polsce becikowe 3000 wynosi. Chcę potwierdzić, że jednak to prawda, w każdym bądź razie u nas w mieście i jak dochód nie przekracza odpowiedniej sumy:
więc:
1000 becikowego
1000 becikowe miejskie od prezydenta miasta za zmajstrowanie nowego obywatela miasta (gdy kwota na 1 członka rodziny nie przekracza 1000 zł)
1000 i od urzędu miasta (500 becikowe miastowe + 500 zasiłku ale tu dochód na 1 członka rodziny nie może przekraczać504 zł netto)
i jak ktoś ubezpieczony to z ubezpieczenia
więc nie jest tak źle

w innych miastach pewnie też są takie "promocje" warto się zorientować
U mnie na wsi takich promocji nie ma. Dostanę 1000 zł jak każdy. Sołtysowi widać nie zależy na przyroście ludności gminy
Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Jak mnie w sobotę w nocy skurcz capnął w łydkę to stwierdziłam, że rodzić nie będę niech tę kwestię w jakiś magiczny sposób załatwią byle by z dala od mojej świadomości. Bo jeśli tak mnie nóżka bolała to nie śmiem myśleć jak poród zniosę. Mąż mnie pociesza, że poród to inny ból-łaskawca się znalazł... a ja wcale nie pocieszona.
A wiesz, nie chcę Cię martwić, ale w piątek na szkole rodzenia położna porównywała skurcze porodowe właśnie do tych w łydce... Może żartowała
Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
a ja mam 4 ridera Mąż już psa woził |Siostra co do mnie przychodzi też urządza przejażdżki, tak więc wszyscy intensywnie trenują Wózek stoi w sypialni, bo i tak nie miałabym go gdzie schować, a poza tym pomimo że mam go już ze 3 tygodnie to uwielbiam na niego patrzeć
4 rider też fajny Sprzedawca w sklepie właśnie takiego chciałby nam najchętniej sprzedać, bo -jak powiedział- slider jest na tyle nowy, że nie potrafi nam wszystkiego o nim powiedzieć. Na to my- że instrukcję poczytamy Bo uparliśmy się na tą rączkę przekładaną i wogóle TZ napalony był na ten wózek od dawna.
Cytat:
Bardzo mi się podoba.
Cytat:
Po pierwsze egzaminy zaliczone!!!! Dwie 4 dziękuję za trzymanie kciuków, bardzo mi pomogły. I mogę spokojnie powiedzieć i ogłosić wszem i wobec I rok studiów zaliczony . Oczywiście po egzaminie od razu sukces swój oblałam ... dwoma pączkami, porcją lodów, a na koniec smażonym boczusiem
gratuluję!!!!
No to teraz masz wakacje
Stary 2009-06-22, 15:39   #4235
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:

gratulejszyn

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Ale fajnie, tez chetnie wzielabym slub gdzie indziej

sliczna, mi tez by sie juz nowa przydala

Czyje sie dokladnie tak samo, tez pospalam i czuje sie gorzej niz przed i doszedl do tego bol brzucha, TZ wpadl na chwile, wypil kawe i wypadl, wroci o 20 00. Powiedzialam, zeby wzial i ponosil malucha chwile bo juz nie mam sily, a on, zebym mu do auta wsadzila to go zabierze
uwielbiam takie poczucie humoru

Jeśli chodzi o ślub, to czytałam, że wiele par (polskich) decyduje się na takie rozwiązanie.
Tradycyjna forma zawarcia związku małżeńskiego spędza mi sen z oczu. Dlatego tak zwlekamy, bo ja ciągle na nie jestem, a to jest jakieś rozwiązanie (takie przyjemne z pożytecznym)

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
U mnie na wsi takich promocji nie ma. Dostanę 1000 zł jak każdy. Sołtysowi widać nie zależy na przyroście ludności gminy
może trzeba go oświecić

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
A wiesz, nie chcę Cię martwić, ale w piątek na szkole rodzenia położna porównywała skurcze porodowe właśnie do tych w łydce... Może żartowała
Mam chyba większe zmartwienie, bo słyszałam, że według badań na temat bólu, ten porodowy porównywalny jest do amputacji kończyny bez znieczulenia
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:43   #4236
Tysiak7
Wtajemniczenie

hello
chyba powinnam notatki robic jak Fasoleczka, bo trudno spamietac co komu chcialam napisac
Fasoleczko gratuluje zaliczenia semestru
miss.hot posciel śliczna tez rozgladam sie ale najpierw remont stypialni a nie wiem na co ja jeszcze przemalowac a to najwczesniej w sierpniu
Matruś to my mamy stanowczo nie wiejskie podejscie miom ze mieszakmy na wsi, bo mam malego kundla i 2 kota ani jedno ani drugie jajek ani mleka nie daje ale boskie porwonanie zrobilaś i na tym zwierzyniec nam sie konczy nie licząc nieproszonych lokatorow -owadów i pajakow
Nika ale miałaś atrakcje nocne slimak jakaoś bym zdzierzyla ale mysz, nie zasnelabym do rana bojac sie ze zaraz przyjdzie mnie przytulić

a co do tematu becikowego tego drugiego uzaleznionego od dochodów to w przypadku malżenstwa (nie wiem jak samotne matki maja) nasze dochody sa utracone i liczy sie tylko dochod TZ dzielony na 3 osoby: nas i dziecko Wiec z tym 504 zl na osobe nie jest tak źle i to sa dochody po odliczeniu wszelkich skladek spolecznych i zdrowotnych. Ja sie cały czas lapalam i nawet na wychowawczym bylam i nalezało mi sie ten dodatek z tytułu wychowania dziecka, tyle ze TZ dostaje tylko podstawe na konto reszte do ręki Ale chyba spora częsc z was tak ma
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:46   #4237
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Ooo, faktycznie piękna!

Cytat:
(...)Po pierwsze egzaminy zaliczone!!!! Dwie 4 dziękuję za trzymanie kciuków, bardzo mi pomogły. I mogę spokojnie powiedzieć i ogłosić wszem i wobec I rok studiów zaliczony . Oczywiście po egzaminie od razu sukces swój oblałam ... dwoma pączkami, porcją lodów, a na koniec smażonym boczusiem

Foka to ja bardzo przepraszam za tą czekoladę, nie miałam pojęcia. obiecuję, że to się więcej nie powtórzy!!!
(...)
Gratuluję studentce .... II roku

Wymiziaj szczurka ode mnie po brzuszku!

Cytat:
(...)Mam chyba większe zmartwienie, bo słyszałam, że według badań na temat bólu, ten porodowy porównywalny jest do amputacji kończyny bez znieczulenia
To samo czytałam.
Zresztą w zeszłym tygodniu mnie olśniło i stwierdziłam, że w dniu porodu zbiednieję o te 600 zł na ZZO, więc bólem się już nie martwię za bardzo.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-22, 15:49   #4238
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

sorejna błagam bez takich tekstów - typu odcięta noga bo mi się słabo robi....

wyobraźcie sobie że zadzwoniła do mnie sekretarka z pracy że zwolnienie które wystawił mi ginek takie nie może być bo zaczyna się od soboty - a wakacje zaczynają się od poniedziałku - normalnie ręce załamałam... no to dzwonie do ginka a on na to że cofnąć nie może bo już do zusu wysłam ale poratowałam się tym że wystawi mi ze wsteczniejszą datą ( czwartek i piątek - gdzie byłam w pracy) żeby było ciągłośc zwolnienia - kurde i po co ja szłam do pracy??? jak i tak zwolnienie bede mieć - normalnie mam dosyć tej biurokracji
Stary 2009-06-22, 15:50   #4239
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Mam chyba większe zmartwienie, bo słyszałam, że według badań na temat bólu, ten porodowy porównywalny jest do amputacji kończyny bez znieczulenia
Ja mysle, ze to zalezy od osoby, jedne sa bardziej wrazliwe na bol inne mniej.
Po drugie wydaje mi sie, ze co pokolenie to jest slabsze
Jak popatrze na swojej wsi (w Polsce) to bardzo starzy ludzie sa bardziej wytrzymali niz np. ja.
Stary 2009-06-22, 15:55   #4240
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
co dzisiaj wisi w powietrzu???????? ja sie tez czuje jakos nieswojo nie mam na nic sily i ochoty- nawet jakos apetytu mnie mam. tez juz pospalam troche ale teraz jestem bardziej otepiala niz bylam, no i znowu zaczal mnie pobolewac jak na okres brzuch
A ja dziś wyjątkowo dobrze się czuje i w końcu załapałam wenę na pisanie pracy (już 12 stron przybyło ) w takim tempie to dziś skończę w końcu

Cytat:
No niezłe porównanie

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
miss.hot posciel śliczna tez rozgladam sie ale najpierw remont stypialni a nie wiem na co ja jeszcze przemalowac a to najwczesniej w sierpniu
Ja lubię mieć kolorową pościel i nie patrzę aż tak czy pasuje do wystroju Oczywiście nie kolory w stylu jaskrawym tylko takie bardziej stonowane

Cytat:
a co do tematu becikowego tego drugiego uzaleznionego od dochodów to w przypadku malżenstwa (nie wiem jak samotne matki maja) nasze dochody sa utracone i liczy sie tylko dochod TZ dzielony na 3 osoby: nas i dziecko Wiec z tym 504 zl na osobe nie jest tak źle i to sa dochody po odliczeniu wszelkich skladek spolecznych i zdrowotnych. Ja sie cały czas lapalam i nawet na wychowawczym bylam i nalezało mi sie ten dodatek z tytułu wychowania dziecka, tyle ze TZ dostaje tylko podstawe na konto reszte do ręki Ale chyba spora częsc z was tak ma
Czyli liczy się od wynagrodzenia męża netto czy coś się jeszcze odejmuje ?

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Zresztą w zeszłym tygodniu mnie olśniło i stwierdziłam, że w dniu porodu zbiednieję o te 600 zł na ZZO, więc bólem się już nie martwię za bardzo.
Z tego co na razie wiem u nas nie można zapłacić za ZZO - stosują je tylko w niektórych przypadkach z powodów medycznych
Ale to póki co wyczytałam na forach, ale planuję zgłębić temat jeszcze

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:55   #4241
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Cytat:
Jak popatrze na swojej wsi (w Polsce) to bardzo starzy ludzie sa bardziej wytrzymali niz np. ja.
i z tym się zgodzę - moja mama musi być bardzo chora żeby się położyła do łóżka i w takim stanie widziałam ją może ze 2 razy... ja to umieram od razu.. a pozatym jak mi opowiada jak to ona była w ciąży to też ją podziwiam - bo ja to ciągle jęcze a to krzyże a to pachwiny ciągną a to piety ... końca nie widać.. i jak będe rodzić to od progu szpitala bedę wołać o znieczulenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-22, 15:57   #4242
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
(...)Z tego co na razie wiem u nas nie można zapłacić za ZZO - stosują je tylko w niektórych przypadkach z powodów medycznych
Ale to póki co wyczytałam na forach, ale planuję zgłębić temat jeszcze
Nie wiem, może co szpital to obyczaj.
Na stronie internetowej szpitala na Żelaznej w Wa-wie jest oficjalny cennik dodatkowych usług medycznych i jest tam pozycja ZZO na życzenie.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:57   #4243
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
ano nie wiem właśnie...
poćwiczyłam sobie i już mi troszkę lepiej... od dziś dokładam sobie nową serię ćwiczeń przygotowujących do porodu i jedno jest naprawdę trudne a każą w książce 12 razy powtórzyć..dziś powtórzyłam 6 bo bym nie wyrobiła

Cytat:

od kilku tyg. męczy mnie zgaga, ostatnio szczególnie, pomijając to, że w bekaniu mogę rywalizować z niejednym facetem, a w "ulewaniu" z niemowlakami, to na dodatek zaczęło mnie palić w przełyku
w końcu dziś kupiłam sobie rennie, może pomoże, bo już mam dość tych męczarni, Wy też macie tą ciążową przypadłość ?

poza tym ostatnio jakoś dziwnie się czuję, nie umiem nawet tego opisać, ale dopada mnie jakaś dziwna melancholia, tęsknota, niecierpliwość - sama nie wiem
ja mam czasem zgagę ale już wiem jak z nią walczyć.
po pierwsze jem owoce przed obiadem a nie po, bo owcki zalegją na ciężej strawnym obiadku , fermentują i stąd zgaga, no i po drugie nie kładę się po jedzeniu, tylko idę na spacer , albo siedzę, byle się nie kłaść. zwykle pomaga odkąd to stosuję..
ty masz kochana jakieś hormonki...

Cytat:

tak ale przy amputacji nóg mózg nie wydziela hormonów szczęścia, tak jak się to dzieje przy porodzie- w ten sposób natura zadbała o to, by kobieta mogłą szybko zapomnieć o bólu i zająć się dzieckiem.

i po drugie: mamy myśleć , że damy radę- nie wprawiać się w stan paniki a w stan przekonania o własnej sile i możliwościach naszego ciała
jasne, że kobita nie urodzi naturalnie , bez znieczulenia jak będzie sobie całe 9 miesięcy wmawiać jaki to poród jest straszny i jak ona sobie nie poradzi. większe szanse na dobry poród są gdy zdamy sobie sprawę: poró przyjdzie czy tego chcemy czy nie, musimy się do niego dobrze przygotować i z nim sobie poradzić.
jak robię relaksację to powtarzam sobie : moje ciało potrafi urodzić, moja ciało wie jak urodzić ( karamari to za twoją poradą )

Cytat:
Nika ale miałaś atrakcje nocne slimak jakaoś bym zdzierzyla ale mysz, nie zasnelabym do rana bojac sie ze zaraz przyjdzie mnie przytulić
kiedy biedną myszką zajął się kotek

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 15:59   #4244
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:

Aaa, czyli jednak położna na szkole rodzenia żartowała U mnie w szpitalu nie ma możliwości by dostać znieczulenie, nie mają anestezjologa dla tych celów. Dlatego uparłam się, że rodze w mieście oddalonym o 70km. Boję się bólu i wolę mieć taką możliwość "w zanadrzu". Ale teraz boję się też, ze tam nie zdążę dojechać...

Edytowane przez Tequillla
Czas edycji: 2009-06-22 o 16:01
Tequillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:01   #4245
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

No co za dziewuszyska! Dwa dni poza forum a tu 10 stron (!!!) do czytania. Ale się tu dzieje...
Kurcze, pogoda do bani, a jutro idę na koncert na świeżym powietrzu i zastanawiam się gdzie posiałam płaszcz przeciwdeszczowy :| Moje ostatnie melomaniakalne szaleństwo przed porodem

Melduje się kolejny Raczek - 30 czerwca. Równiusieńko w połowie roku, a i tak TŻtowi trzeba było parę razy głowę zmyć zanim zapamiętał

Dziś przeczytałam coś takiego - Another fantastic-accomplishment: your little monkey has been peeing into their amniotic sac for a little while now (this is why potty training takes a while) and if you didn’t know, actually swallows it along with the rest of the amniotic fluid. Although the concept is nasty, their urine is sterile and as part of the amniotic fluid base, is replaced several times throughout the day. Mmmm, yummy

miss.hot gratuluję syneczka i zasilenia męskiej populacji! Tyle dziewczynek wokół, że strach iż sobie chłopaków później będą wyrywać

aliisanka masz przepiękny brzusio. I nie kwiąkać tu o kilogramach i takich tam. Przecież to ciąża, wiadomo że tu i tam przybędzie. Dla mnie brzuszki są strasznie sexy...
Btw - 29t, 2d i 6 kg więcej, w pasie 96 cm

Przeogromnie podobał mi się wózek Leviroo, to ten sam, który spodobał się DianieM. Do czasu, kiedy poczytałam sobie opinie rodziców na forum gazety.pl. Prezentuje się bardzo ładnie, ale niestety ma sporo wad - kółka się psują, ma małą gondolę, z której dziecko szybko wyrasta, ma kiepską amortyzację, w dodatku blaknie itd. Szkoda. Ostatecznie zdecydowaliśmy się również na niemiecki, ale o niebo bardziej solidny.

Fasolko, gratuluję zdania egzaminów No ale w końcu nie mogło być inaczej

Biedroneczkaolga co z tymi piętami??

Przez tą paskudną pogodę nie mam weny obiadowej. Zrobię makaron z jajkiem i jak kto pisknie że coś nie pasuje, to... Żartowałam. Kobiety w ciąży są przecież takie uduchowione, i z nieobecnym wzrokiem stojąc przy oknie wpatrują się w dal...
Stary 2009-06-22, 16:06   #4246
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość

Melduje się kolejny Raczek - 30 czerwca. Równiusieńko w połowie roku, a i tak TŻtowi trzeba było parę razy głowę zmyć zanim zapamiętał

Dziś przeczytałam coś takiego - Another fantastic-accomplishment: your little monkey has been peeing into their amniotic sac for a little while now (this is why potty training takes a while) and if you didn’t know, actually swallows it along with the rest of the amniotic fluid. Although the concept is nasty, their urine is sterile and as part of the amniotic fluid base, is replaced several times throughout the day. Mmmm, yummy
oj wiedziałam o tym, piszą prawie to samo w mojej książce, jak powiedziałam mężowi to patrzył na mnie , jakbym sobie z niego żartowała, ale potem położna pokazała nam na usg, że mała się zsikała i mąż miał niezłą minę hihihi

dlatego powinnyśmy dużo pić w ciąży to również wspomaga wymianę wód płodowych na świezutkie i czyściutkie

witaj raczku

Stary 2009-06-22, 16:09   #4247
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli liczy się od wynagrodzenia męża netto czy coś się jeszcze odejmuje ?
nie jestem do konca pewna szczegółow wiec nie chce w bład wprowadzac, ale doczytaj gdzies w necie, to tylko tak groźnie brzmi, jest duży odsetek osob które sądza ze nie dostana i nieskladaja wnioskow o rodzinne czy to becikowe, znam takich i zwyczajnie i przepada a w końcu mieć ten 1000 zl a nie miec Wystarczy pomysleć że mamy 'lewy' 1000 zł na zakupy dla dzidzi od razu chce sie czlowiek doinformowac

Cytat:
Napisane przez Nika Pokaż wiadomość
kiedy biedną myszką zajął się kotek
Wiem ale ja i tak bym miała lęki ze ona nie przyszła sam tylko np z rodzeństwem w odwiedziny i tak bym nie zasnela
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2009-06-22 o 16:10
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:17   #4248
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Wiem ale ja i tak bym miała lęki ze ona nie przyszła sam tylko np z rodzeństwem w odwiedziny i tak bym nie zasnela
o tym nie pomyślałam. ja się myszy nie boję ale inwazja ślimaków mnie przeraża.... bleeeeeeee

Stary 2009-06-22, 16:17   #4249
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:

ło matko!! to ja nie chcę rodzić

Cytat:
jak tak patrzę na moją matkę to w porównaniu ze mną jest cyborgiem
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:21   #4250
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
ło matko!! to ja nie chcę rodzić
zobaczysz jak do 9 miesiąca dotrwasz to już będziesz chciała wreszcie urodzić hihihi

Stary 2009-06-22, 16:22   #4251
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

No i jesteśmy w domku. Kocur łazi po mieszkaniu i wyraźnie widać, że coś mu nie pasuje w układzie Nigdy jeszcze tak nie zwiedzał mieszkania po powrocie na stare śmieci.

Fasoleczk4!!!
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:25   #4252
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:
oj wiedziałam o tym, piszą prawie to samo w mojej książce, jak powiedziałam mężowi to patrzył na mnie , jakbym sobie z niego żartowała, ale potem położna pokazała nam na usg, że mała się zsikała i mąż miał niezłą minę hihihi

dlatego powinnyśmy dużo pić w ciąży to również wspomaga wymianę wód płodowych na świezutkie i czyściutkie

witaj raczku
Tyle teraz wody piję, że pewnie sama mogłabym swój mocz pić i bym się nie zorientowała, bo taki rozwodniony

A co do becikowego - przypadnie nam w udziale 1000 zł standardowego i nic więcej od miasta czy gminy. No i ubezpieczenie TŻta, bo u mnie w pracy grupowego żadnego nie było. No na coś będzie. Na chodniku nie leży, nie?
Stary 2009-06-22, 16:27   #4253
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
jak tak patrzę na moją matkę to w porównaniu ze mną jest cyborgiem
Ja to już od dawna wiem i nawet mama ma żartobliwe przezwisko "Terminator" vel "Cyborg"

Właśnie poczułam, że mam w którymś zębie ropę
Od razu zadzwoniłam do dentysty i może jutro mnie gdzieś wciśnie w grafik

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-22, 16:27   #4254
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Hm! Może i ból porodowy jest podobny do bólu przy amputacji, tylko że amputacja nie jest czymś naturalnym. Matka natura przygotowała nas dobrze do porodu. Wczoraj czytałam w "M jak mama o porodzie" aktywnym. Bardzo często dzięki temu niepotrzebne jest znieczulenie ani nacinanie kroczka. Też bym tak chciała...
Stary 2009-06-22, 16:41   #4255
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Tyle teraz wody piję, że pewnie sama mogłabym swój mocz pić i bym się nie zorientowała, bo taki rozwodniony
hihihihi no ja też piję jak najęta, ale to dobrze

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Hm! Może i ból porodowy jest podobny do bólu przy amputacji, tylko że amputacja nie jest czymś naturalnym. Matka natura przygotowała nas dobrze do porodu. Wczoraj czytałam w "M jak mama o porodzie" aktywnym. Bardzo często dzięki temu niepotrzebne jest znieczulenie ani nacinanie kroczka. Też bym tak chciała...
dokładnie. ja to nie rozumiem po co się tak jeszcze straszyć nawzajem, przecież wszystkie wiemy, że będzie bolało. Ja myslę, że wiele zależy od nastawienia kobiety i jej przygotowania w trakcie ciązy a dalej od położnej.
tak, Malinko, jest coś takiego jak poród aktywny, niestety wymaga czasu i skupienia uwagi położnej ( lekarza) na rodzącej jej potrzebach i jej odczuciach.
np: najgorsza pozycja do rodzenia to na leżąco , ale tak się nam każe rodzić w szpitalu ( dla wygodnictwa lekarza) , a już pozycja w półklęku naturalnie wpsomaga rozwarcie pochwy i zwiększa je o 2 cm, co często skutkuje uniknięciem cięcia...

Stary 2009-06-22, 16:45   #4256
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:
hihihihi no ja też piję jak najęta, ale to dobrze

dokładnie. ja to nie rozumiem po co się tak jeszcze straszyć nawzajem, przecież wszystkie wiemy, że będzie bolało. Ja myslę, że wiele zależy od nastawienia kobiety i jej przygotowania w trakcie ciązy a dalej od położnej.
tak, Malinko, jest coś takiego jak poród aktywny, niestety wymaga czasu i skupienia uwagi położnej ( lekarza) na rodzącej jej potrzebach i jej odczuciach.
np: najgorsza pozycja do rodzenia to na leżąco , ale tak się nam każe rodzić w szpitalu ( dla wygodnictwa lekarza) , a już pozycja w półklęku naturalnie wpsomaga rozwarcie pochwy i zwiększa je o 2 cm, co często skutkuje uniknięciem cięcia...
Żeby tak tylko lekarzom się chciało przyjmować poród w takiej pozycji
Stary 2009-06-22, 16:45   #4257
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
No właśnie moja mama dlatego mnie tak długo rodziła, bo cały czas leżała. Nikt jej nie pozwolił wstać, choć czuła instynktownie, że to by pomogło.
Stary 2009-06-22, 16:50   #4258
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Żeby tak tylko lekarzom się chciało przyjmować poród w takiej pozycji
Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
No właśnie moja mama dlatego mnie tak długo rodziła, bo cały czas leżała. Nikt jej nie pozwolił wstać, choć czuła instynktownie, że to by pomogło.
niestety. to jest problem, że lekarzom i położnym się nie chce.

a tu tekst na poparcie tego co napisałam:

Leżąca pozycja w czasie porodu jest najgorszą z możliwych. Nie ma nic wspólnego z fizjologią.
Ani matce, ani rodzącemu się dziecku nie ułatwia tego trudnego zadania. Często też wydłuża poród.
Tymczasem wciąż wiele kobiet rodzi leżąc na łóżkach, nie znając zalet porodu w pozycji pionowej. Rodząca jest zwykle bezradna, zdana zupełnie na pomoc medycznego personelu. Zresztą to właśnie położne i lekarze często wymuszają na rodzącej pozycję leżącą, bo taka jest dla nich wygodna, ale nie dla samej matki. Leżąca kobieta, a dawniej dodatkowo przywiązywana do łóżka, jest bardziej "posłuszną" pacjentką i łatwiej się przy niej pracuje. Nie wymaga też dodatkowego wysiłku ze strony personelu, który byłby potrzebny wtedy, gdy kobieta chce zmieniać pozycje w czasie porodu i wcale nie zamierza kłaść się do łóżka.

Na szczęście coraz więcej kobiet wybiera poród aktywny, który nie ma nic wspólnego z bezradnym cierpieniem na łóżku. Matki rodzą w pozycji kucznej, klęczącej lub stojącej, a wcześniej starają się jak najdłużej być w ruchu - spacerują, wchodzą pod prysznic, kręcą biodrami, siedzą na piłce, balansują ciałem opierając się o drabinki lub osobę towarzyszącą, a nawet tańczą. Ruch pełni bardzo ważną rolę szczególnie w początkowej fazie porodu, gdyż ułatwia dziecku prawidłowe wejście w kanał rodny. W późniejszych fazach łagodzi ból rodzącej.
Pozycja pionowa ma wiele zalet. Kanał rodny skierowany jest wtedy do dołu - na przesuwające się dziecko działa dodatkowo siła grawitacji, która wzmacnia siłę skurczy. Główka dziecka mocniej naciska na szyjkę macicy, przyspieszając jej rozwieranie. Gdy kobieta stoi, kuca lub klęczy skurcze są bardziej regularne, silniejsze i częstsze, a poród bardziej efektywny. Przy pionowej pozycji łożysko jest lepiej ukrwione, a dziecko otrzymuje dzięki temu więcej tlenu. Taka pozycja ułatwia też swobodny i głęboki oddech rodzącej, a ten z kolei pozwala zmniejszyć ból. Zachowanie pionowej pozycji w czasie parcia zmniejsza ryzyko pęknięć krocza i potrzeby nacinania go, gdyż tkanki wokół krocza są naciągnięte równomiernie.

Drogie Kobietki i tak mamy mysleć o porodzie - że jesteśmy jego współtwórczyniami, a nie straszyć się nawzajem, bo to nam nie pomoże , ale wzajemne wsparcie i kibicowanie sobie oraz pozytywne nastawienie i przekonanie, że poród może być piękną chwilą może nam pomóc

Stary 2009-06-22, 16:55   #4259
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Dziękuję wszystkim za gratulacje. Ukończenie I roku było dla mnie może nie tyle trudne, co po prostu dużym wyzwaniem, po tym co ostatnio działo się w moim życiu, a dokładnie to jak z dnia na dzień "zostałam sama z dzieckiem" ...
A ukończenie studiów jest dla mnie jeszcze wazniejsze ... może nie tyle co zdobycie papierka ... ile udowodnienie sobie, a przede wszystkim mojemu tatowi, że dziecko nie zniszczyło mi życia ... Bo usłyszałam pare razy, że teraz to napewno zawale szkołe i że szkoda tyle kasy wydawać, skoro i tak pewnie rzuce studia przez dziecko ... a tu prosze ... w tym semestrze lepiej sie uczyłam niź w poprzednim. Nie ma to jak dobra motywacja. A przy okazji udowodnie paru sąsiadkom i zamknę im jadaczki ... że dziewczyna z takiego dobrego domu i z brzuchem lata po osiedlu. Jaki wstyd itd ... A ja im pokaże, że te studia skończe i magisterke też zrobię, i dziecko wychowam i dobrą pracę znajdę ... a będę jeszcze lepszą matką. Co z tego, że samotną??
No przepraszam, za moje wypociny ... ale tak jakoś naszło mnie na chwilę refleksji nad moim życiem

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-22, 16:56   #4260
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Dziękuję wszystkim za gratulacje. Ukończenie I roku było dla mnie może nie tyle trudne, co po prostu dużym wyzwaniem, po tym co ostatnio działo się w moim życiu, a dokładnie to jak z dnia na dzień "zostałam sama z dzieckiem" ...
A ukończenie studiów jest dla mnie jeszcze wazniejsze ... może nie tyle co zdobycie papierka ... ile udowodnienie sobie, a przede wszystkim mojemu tatowi, że dziecko nie zniszczyło mi życia ... Bo usłyszałam pare razy, że teraz to napewno zawale szkołe i że szkoda tyle kasy wydawać, skoro i tak pewnie rzuce studia przez dziecko ... a tu prosze ... w tym semestrze lepiej sie uczyłam niź w poprzednim. Nie ma to jak dobra motywacja. A przy okazji udowodnie paru sąsiadkom i zamknę im jadaczki ... że dziewczyna z takiego dobrego domu i z brzuchem lata po osiedlu. Jaki wstyd itd ... A ja im pokaże, że te studia skończe i magisterke też zrobię, i dziecko wychowam i dobrą pracę znajdę ... a będę jeszcze lepszą matką. Co z tego, że samotną??
No przepraszam, za moje wypociny ... ale tak jakoś naszło mnie na chwilę refleksji nad moim życiem
Bardzo dobre myślenie! Należy Ci się za to... duży tort W każdym razie tak trzymaj!!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości