|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4232 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a 24.06. my obchodzimy rocznicę 8 lat razem ![]() ![]() ![]() dziękuję ![]() ---------------------------- od kilku tyg. męczy mnie zgaga, ostatnio szczególnie, pomijając to, że w bekaniu mogę rywalizować z niejednym facetem, a w "ulewaniu" z niemowlakami, to na dodatek zaczęło mnie palić w przełyku ![]() w końcu dziś kupiłam sobie rennie, może pomoże, bo już mam dość tych męczarni, Wy też macie tą ciążową przypadłość ? poza tym ostatnio jakoś dziwnie się czuję, nie umiem nawet tego opisać, ale dopada mnie jakaś dziwna melancholia, tęsknota, niecierpliwość - sama nie wiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4233 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Daj paczka, co? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4234 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
No to teraz masz wakacje ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4235 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o ślub, to czytałam, że wiele par (polskich) decyduje się na takie rozwiązanie. Tradycyjna forma zawarcia związku małżeńskiego spędza mi sen z oczu. Dlatego tak zwlekamy, bo ja ciągle na nie jestem, a to jest jakieś rozwiązanie (takie przyjemne z pożytecznym) Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4236 |
Wtajemniczenie
|
hello
![]() chyba powinnam notatki robic jak Fasoleczka, bo trudno spamietac co komu chcialam napisac ![]() Fasoleczko gratuluje zaliczenia semestru ![]() miss.hot posciel śliczna ![]() ![]() Matruś to my mamy stanowczo nie wiejskie podejscie miom ze mieszakmy na wsi, bo mam malego kundla i 2 kota ani jedno ani drugie jajek ani mleka nie daje ![]() ![]() ![]() ![]() Nika ale miałaś atrakcje nocne ![]() ![]() a co do tematu becikowego tego drugiego uzaleznionego od dochodów to w przypadku malżenstwa (nie wiem jak samotne matki maja) nasze dochody sa utracone i liczy sie tylko dochod TZ dzielony na 3 osoby: nas i dziecko ![]() ![]() ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4237 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wymiziaj szczurka ode mnie po brzuszku! Cytat:
Zresztą w zeszłym tygodniu mnie olśniło i stwierdziłam, że w dniu porodu zbiednieję o te 600 zł na ZZO, więc bólem się już nie martwię za bardzo. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4238 |
Zadomowienie
|
sorejna błagam bez takich tekstów - typu odcięta noga bo mi się słabo robi....
wyobraźcie sobie że zadzwoniła do mnie sekretarka z pracy że zwolnienie które wystawił mi ginek takie nie może być bo zaczyna się od soboty - a wakacje zaczynają się od poniedziałku - normalnie ręce załamałam... no to dzwonie do ginka a on na to że cofnąć nie może bo już do zusu wysłam ale poratowałam się tym że wystawi mi ze wsteczniejszą datą ( czwartek i piątek - gdzie byłam w pracy) żeby było ciągłośc zwolnienia - kurde i po co ja szłam do pracy??? jak i tak zwolnienie bede mieć - normalnie mam dosyć tej biurokracji
#4239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po drugie wydaje mi sie, ze co pokolenie to jest slabsze ![]() Jak popatrze na swojej wsi (w Polsce) to bardzo starzy ludzie sa bardziej wytrzymali niz np. ja ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4240 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale to póki co wyczytałam na forach, ale planuję zgłębić temat jeszcze ![]()
![]() |
#4241 |
Zadomowienie
|
i z tym się zgodzę - moja mama musi być bardzo chora żeby się położyła do łóżka i w takim stanie widziałam ją może ze 2 razy... ja to umieram od razu.. a pozatym jak mi opowiada jak to ona była w ciąży to też ją podziwiam - bo ja to ciągle jęcze a to krzyże a to pachwiny ciągną a to piety ... końca nie widać.. i jak będe rodzić to od progu szpitala bedę wołać o znieczulenie
#4242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na stronie internetowej szpitala na Żelaznej w Wa-wie jest oficjalny cennik dodatkowych usług medycznych i jest tam pozycja ZZO na życzenie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4243 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poćwiczyłam sobie i już mi troszkę lepiej... od dziś dokładam sobie nową serię ćwiczeń przygotowujących do porodu i jedno jest naprawdę trudne a każą w książce 12 razy powtórzyć..dziś powtórzyłam 6 bo bym nie wyrobiła ![]() Cytat:
po pierwsze jem owoce przed obiadem a nie po, bo owcki zalegją na ciężej strawnym obiadku , fermentują i stąd zgaga, no i po drugie nie kładę się po jedzeniu, tylko idę na spacer , albo siedzę, byle się nie kłaść. zwykle pomaga odkąd to stosuję.. ty masz kochana jakieś hormonki... ![]() Cytat:
i po drugie: mamy myśleć , że damy radę- nie wprawiać się w stan paniki a w stan przekonania o własnej sile i możliwościach naszego ciała jasne, że kobita nie urodzi naturalnie , bez znieczulenia jak będzie sobie całe 9 miesięcy wmawiać jaki to poród jest straszny i jak ona sobie nie poradzi. większe szanse na dobry poród są gdy zdamy sobie sprawę: poró przyjdzie czy tego chcemy czy nie, musimy się do niego dobrze przygotować i z nim sobie poradzić. jak robię relaksację to powtarzam sobie : moje ciało potrafi urodzić, moja ciało wie jak urodzić ( karamari to za twoją poradą ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Tequillla Czas edycji: 2009-06-22 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4245 |
Raczkowanie
|
No co za dziewuszyska! Dwa dni poza forum a tu 10 stron (!!!) do czytania. Ale się tu dzieje...
Kurcze, pogoda do bani, a jutro idę na koncert na świeżym powietrzu i zastanawiam się gdzie posiałam płaszcz przeciwdeszczowy :| Moje ostatnie melomaniakalne ![]() ![]() Melduje się kolejny Raczek - 30 czerwca. Równiusieńko w połowie roku, a i tak TŻtowi trzeba było parę razy głowę zmyć zanim zapamiętał ![]() Dziś przeczytałam coś takiego - Another fantastic-accomplishment: your little monkey has been peeing into their amniotic sac for a little while now (this is why potty training takes a while) and if you didn’t know, actually swallows it along with the rest of the amniotic fluid. Although the concept is nasty, their urine is sterile and as part of the amniotic fluid base, is replaced several times throughout the day. Mmmm, yummy ![]() miss.hot gratuluję syneczka i zasilenia męskiej populacji! Tyle dziewczynek wokół, że strach iż sobie chłopaków później będą wyrywać ![]() aliisanka masz przepiękny brzusio. I nie kwiąkać tu o kilogramach i takich tam. ![]() Btw - 29t, 2d i 6 kg więcej, w pasie 96 cm ![]() Przeogromnie podobał mi się wózek Leviroo, to ten sam, który spodobał się DianieM. Do czasu, kiedy poczytałam sobie opinie rodziców na forum gazety.pl. Prezentuje się bardzo ładnie, ale niestety ma sporo wad - kółka się psują, ma małą gondolę, z której dziecko szybko wyrasta, ma kiepską amortyzację, w dodatku blaknie itd. Szkoda. Ostatecznie zdecydowaliśmy się również na niemiecki, ale o niebo bardziej solidny. Fasolko, gratuluję zdania egzaminów ![]() ![]() Biedroneczkaolga co z tymi piętami?? Przez tą paskudną pogodę nie mam weny obiadowej. Zrobię makaron z jajkiem i jak kto pisknie że coś nie pasuje, to... Żartowałam. Kobiety w ciąży są przecież takie uduchowione, i z nieobecnym wzrokiem stojąc przy oknie wpatrują się w dal... ![]()
#4246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego powinnyśmy dużo pić w ciąży to również wspomaga wymianę wód płodowych na świezutkie i czyściutkie ![]() witaj raczku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4247 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiem ![]() ![]() ![]()
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" ![]() "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" ![]() W i N -córeczki mamusi ![]() Edytowane przez Tysiak7 Czas edycji: 2009-06-22 o 16:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4249 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
zobaczysz jak do 9 miesiąca dotrwasz to już będziesz chciała wreszcie urodzić
![]()
![]() |
#4251 |
Zakorzenienie
|
No i jesteśmy w domku. Kocur łazi po mieszkaniu i wyraźnie widać, że coś mu nie pasuje w układzie
![]() Fasoleczk4!!! ![]() ![]() ![]()
#4252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do becikowego - przypadnie nam w udziale 1000 zł standardowego i nic więcej od miasta czy gminy. No i ubezpieczenie TŻta, bo u mnie w pracy grupowego żadnego nie było. No na coś będzie. Na chodniku nie leży, nie?
![]() |
#4253 |
Zakorzenienie
|
Ja to już od dawna wiem i nawet mama ma żartobliwe przezwisko "Terminator" vel "Cyborg"
![]() Właśnie poczułam, że mam w którymś zębie ropę ![]() Od razu zadzwoniłam do dentysty i może jutro mnie gdzieś wciśnie w grafik ![]()
![]() |
#4254 |
Zakorzenienie
|
Hm! Może i ból porodowy jest podobny do bólu przy amputacji, tylko że amputacja nie jest czymś naturalnym. Matka natura przygotowała nas dobrze do porodu. Wczoraj czytałam w "M jak mama o porodzie" aktywnym. Bardzo często dzięki temu niepotrzebne jest znieczulenie ani nacinanie kroczka. Też bym tak chciała...
#4255 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tak, Malinko, jest coś takiego jak poród aktywny, niestety wymaga czasu i skupienia uwagi położnej ( lekarza) na rodzącej jej potrzebach i jej odczuciach. np: najgorsza pozycja do rodzenia to na leżąco , ale tak się nam każe rodzić w szpitalu ( dla wygodnictwa lekarza) , a już pozycja w półklęku naturalnie wpsomaga rozwarcie pochwy i zwiększa je o 2 cm, co często skutkuje uniknięciem cięcia...
![]() ![]() |
![]() |
#4256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tu tekst na poparcie tego co napisałam: Leżąca pozycja w czasie porodu jest najgorszą z możliwych. Nie ma nic wspólnego z fizjologią. Ani matce, ani rodzącemu się dziecku nie ułatwia tego trudnego zadania. Często też wydłuża poród. Tymczasem wciąż wiele kobiet rodzi leżąc na łóżkach, nie znając zalet porodu w pozycji pionowej. Rodząca jest zwykle bezradna, zdana zupełnie na pomoc medycznego personelu. Zresztą to właśnie położne i lekarze często wymuszają na rodzącej pozycję leżącą, bo taka jest dla nich wygodna, ale nie dla samej matki. Leżąca kobieta, a dawniej dodatkowo przywiązywana do łóżka, jest bardziej "posłuszną" pacjentką i łatwiej się przy niej pracuje. Nie wymaga też dodatkowego wysiłku ze strony personelu, który byłby potrzebny wtedy, gdy kobieta chce zmieniać pozycje w czasie porodu i wcale nie zamierza kłaść się do łóżka. Na szczęście coraz więcej kobiet wybiera poród aktywny, który nie ma nic wspólnego z bezradnym cierpieniem na łóżku. Matki rodzą w pozycji kucznej, klęczącej lub stojącej, a wcześniej starają się jak najdłużej być w ruchu - spacerują, wchodzą pod prysznic, kręcą biodrami, siedzą na piłce, balansują ciałem opierając się o drabinki lub osobę towarzyszącą, a nawet tańczą. Ruch pełni bardzo ważną rolę szczególnie w początkowej fazie porodu, gdyż ułatwia dziecku prawidłowe wejście w kanał rodny. W późniejszych fazach łagodzi ból rodzącej. Pozycja pionowa ma wiele zalet. Kanał rodny skierowany jest wtedy do dołu - na przesuwające się dziecko działa dodatkowo siła grawitacji, która wzmacnia siłę skurczy. Główka dziecka mocniej naciska na szyjkę macicy, przyspieszając jej rozwieranie. Gdy kobieta stoi, kuca lub klęczy skurcze są bardziej regularne, silniejsze i częstsze, a poród bardziej efektywny. Przy pionowej pozycji łożysko jest lepiej ukrwione, a dziecko otrzymuje dzięki temu więcej tlenu. Taka pozycja ułatwia też swobodny i głęboki oddech rodzącej, a ten z kolei pozwala zmniejszyć ból. Zachowanie pionowej pozycji w czasie parcia zmniejsza ryzyko pęknięć krocza i potrzeby nacinania go, gdyż tkanki wokół krocza są naciągnięte równomiernie. Drogie Kobietki i tak mamy mysleć o porodzie - że jesteśmy jego współtwórczyniami, a nie straszyć się nawzajem, bo to nam nie pomoże , ale wzajemne wsparcie i kibicowanie sobie oraz pozytywne nastawienie i przekonanie, że poród może być piękną chwilą może nam pomóc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Rozeznanie
|
Dziękuję wszystkim za gratulacje. Ukończenie I roku było dla mnie może nie tyle trudne, co po prostu dużym wyzwaniem, po tym co ostatnio działo się w moim życiu, a dokładnie to jak z dnia na dzień "zostałam sama z dzieckiem" ...
A ukończenie studiów jest dla mnie jeszcze wazniejsze ... może nie tyle co zdobycie papierka ... ile udowodnienie sobie, a przede wszystkim mojemu tatowi, że dziecko nie zniszczyło mi życia ... Bo usłyszałam pare razy, że teraz to napewno zawale szkołe i że szkoda tyle kasy wydawać, skoro i tak pewnie rzuce studia przez dziecko ... a tu prosze ... w tym semestrze lepiej sie uczyłam niź w poprzednim. Nie ma to jak dobra motywacja. A przy okazji udowodnie paru sąsiadkom i zamknę im jadaczki ... że dziewczyna z takiego dobrego domu i z brzuchem lata po osiedlu. Jaki wstyd itd ... A ja im pokaże, że te studia skończe i magisterke też zrobię, i dziecko wychowam i dobrą pracę znajdę ... a będę jeszcze lepszą matką. Co z tego, że samotną?? No przepraszam, za moje wypociny ... ale tak jakoś naszło mnie na chwilę refleksji nad moim życiem ![]()
#4260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.