Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-04, 10:36   #4231
pani-jesień
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Faktycznie zrobiło się trochę zamieszania...Najlepiej byłoby używać tylko tego płynu i nic więcej najwyżej soli fizjologicznej do przemywania pojemniczka i soczewek przed założeniem na oko.
To ja jednak zaopatrzę się jednak w tę sól fizjologiczną - tak będzie chyba najrozsądniej.
Aha, czy soczewki przed założeniem można przemyć kroplami do oczu np. Hylo-Care? (Swoją drogą, przekombinowany aplikator mają te kropelki )

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Do czego zatem może się przydać zwykły płyn? Do używania na co dzień, a tamtego co parę dni albo do zdezynfekowania soczewki np. gdy upadnie na stolik lub znajdzie się na niej paproch.
Moim zdaniem raczej nie opłaca się kupować płynu katalitycznego do stosowania tylko co kilka dni - nie sądzę by taki "system" pozwolił na jego zużycie w przeciągu 3 miesięcy, a taki jest okres ważności np. AOSeptu

Ja mam od niedzieli przerwę w testowaniu Biofinitów, bo się rozchorowałam.
Stary 2009-02-04, 13:16   #4232
arizoona
Zakorzenienie

Co ile zmieniacie płyn w pojemniczkach i same pojemniczki ? bo nie wiem jakie zapasy porobić

a jeszcze mam takie pytanie, bo pod koniec dnia pracy(8h na kompie) zaczynam widzieć jakby przez mgłę czy to może znaczyć, że soczewki są źle dopasowane czy oczy mam przemęczone ?
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 13:50   #4233
toolos
Raczkowanie

Witajcie wszystkie
jestem tu pierwszy raz, mam do Was pytanko bo sama nie wiem co mam myslec.
Od pol roku zaczelam gorzej widziec, 22 grudnia bylam u okulisty po czym stwierdzono, ze mam wade na jedno oko -0,75 a na drugie -1.
Ostatnio kupilam sobie okulary i w nich chodze, ale chce nosic soczewki kontaktowe, no i dzis poszlam prywatnie do innego okulisty. badania trwaly z 5 minut, sprawdzala mi wzrok na jakis 3 maszynach. Powiedzialam, jej ze przyszlam po to aby sie dowiedziec jaka moc musze miec na soczewki kontaktowe.
Moj problem polega na tym, ze dzis okulista powiedzial, ze musze miec soczewki kontaktowe na jedno oko - 1,25 a na drugie -1,5 !
A ja czytalam ze noszac soczewki kontaktowe musi byc mniejsza moc!
Czy ktoras z Was sie na tym zna? nie wiem co mam myslec? Czy moj wzrok w ciagu miesiaca mogl by sie tak popsuc ze musze miec o taka wieksza moc niz w grudniu?
W ciagu 10 dni okulista ma do mnie zadzwonic bo ma mi zamowic soczewki, wtedy sie zapytam dlaczego taka roznica, ale moze ktoras z Was mi jakos to sensownie wylumaczy bo nie wiem czy isc do trzeciego okulisty czy co sobie myslec?
dziekuje za odpowiedz z gory,
pozdrawiam
toolos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 15:00   #4234
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość

Moim zdaniem raczej nie opłaca się kupować płynu katalitycznego do stosowania tylko co kilka dni - nie sądzę by taki "system" pozwolił na jego zużycie w przeciągu 3 miesięcy, a taki jest okres ważności np. AOSeptu
Przy stosowaniu odpowiedniej ilości (do wyznaczonej kreseczki w pojemniczku) 360ml starcza na 45 użyć, co podejrzewam nie obejmuje płukania soczewek tylko samo napełnianie pojemniczka. 45 użyć to 1,5 miesiąca używania zatem jak najbardziej się opłaca.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 16:04   #4235
Devayani
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arizoona Pokaż wiadomość
Co ile zmieniacie płyn w pojemniczkach i same pojemniczki ? bo nie wiem jakie zapasy porobić

a jeszcze mam takie pytanie, bo pod koniec dnia pracy(8h na kompie) zaczynam widzieć jakby przez mgłę czy to może znaczyć, że soczewki są źle dopasowane czy oczy mam przemęczone ?
Płyn w pojemniczku zmieniam codziennie. Zakładam soczewki i wylewam stary płyn, pojemniczek przepłukuję świeżym płynem i zostawiam do wyschnięcia. Wieczorem ściągam soczewki i wlewam do pojemniczka świeży płyn. Pojemniczek zmieniam wtedy, kiedy kończy się płyn, max co 3 mies.
Pod koniec dnia możesz mieć oko suche od patrzenia w komputer (rzadziej się mruga). Spróbuj krople nawilżające do soczewek.
Stary 2009-02-04, 16:36   #4236
fiolka85
Wtajemniczenie

toolos soczewki dobiera się słabsze dopiero jeżeli ktoś ma wadę większą niż 3.50D. czyli twoim przypadku okulary i soczewki powinny mieć takie same moce.

Co do różnicy wyników pomiędzy grudniowym badaniem a dzisiejszym to najlepiej będzie jeżeli porównasz czy w tych mocniejszych soczewkach ( które zostaną Ci zamówione) widzisz wyraźniej niż w okularach. Jeżeli tak to okulary są za słabe z powodu zmiany wady albo ktoś dobrał Ci specjalnie za słabe ( niektórzy okuliści tak robią chociaż już od dobrych paru lat wiadomo, że tak robić się nie powinno).

Poza tym moim zdaniem badanie w ciągu 5 minut jest niezbyt dokładne i z tego co piszesz wadę zmierzono Ci jakimś urządzeniem i nie przymierzono Ci oprawek próbnych i nie sprawdzano jak w nich czytasz litery z tablicy , a powinno się sprawdzić czy w tych mocniejszych faktycznie widzisz lepiej.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:24   #4237
toolos
Raczkowanie

fiolka85 dziekuje bardzo za odpowiedz, troche mnie uspokoilas. Tzn zbadano mi wzrok, na : Autorefraktometrze, lampie szczelinowej, oftalmometrze, foropterze i zapomnialam uprzednio napisac, ze tak zalozyla mi okulary i kazala czytac z tablicy, i widzialam dobrze w nich - nie pomyslalam o tym.
moze masz racje z tym, ze poprzednio okulista dala mi slabsze okulary
a moze poprostu byly nie dokladne czy cos?...no ale jeszcze raz dziekuje za uspokojenie, jak pojde po soczewki to sie zapytam lekarza dlaczego taka roznica, dziekuje i pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 17:35   #4238
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez arizoona Pokaż wiadomość
Nie rozumiem do końca pierwszego pytania. Płyn w pojemniku zmienia się przecież po każdym wyjęciu soczewek i co jakiś czas, gdy leżą nieużywane. Pojemniki zmieniaj co płyn, teraz prawie do każdego dodają (a przynajmniej do każdego dobrego płynu).
Drugie pytanie - standard, soczewka (oko) wysycha. Powinny pomóc krople.
Pytaj, nie błądź

toolos - dziwne. Jak widzisz w okularach, superostro? Gdy przyjdziesz na wizytę związaną z zakładaniem itp, okulista powinien zbadać ostrość widzenia, jeśli tego nie zrobi, to sama wspomnij, że chciałabyś sprawdzić jak ostro widzisz.

Lalaith - jakie obliczenia!
Stary 2009-02-04, 18:09   #4239
arizoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Płyn w pojemniczku zmieniam codziennie. Zakładam soczewki i wylewam stary płyn, pojemniczek przepłukuję świeżym płynem i zostawiam do wyschnięcia. Wieczorem ściągam soczewki i wlewam do pojemniczka świeży płyn. Pojemniczek zmieniam wtedy, kiedy kończy się płyn, max co 3 mies.
Pod koniec dnia możesz mieć oko suche od patrzenia w komputer (rzadziej się mruga). Spróbuj krople nawilżające do soczewek.
Czyli prawidłowo robię z wymianą płynu już myślałam może, że to przez ten płyn tak widzę ale faktycznie jak się napatrzę przez tyle czasu w monitor to oko staje się suchsze
Zastanawiałam się nad tymi kropelkami ale kiedy mogę je sobie aplikować ? w czasie pracy ?

aha.. jutro będę zakładała nowe inne soczewki to zobaczę czy będzie jakaś zmiana
Edit:
Malla oczywiście płyn zmieniam za każdym razem kiedy wyjmuje soczewki tylko dla pewności chciałam się upewnić
Dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez arizoona
Czas edycji: 2009-02-04 o 18:12
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 18:57   #4240
UmbraBumbra
Raczkowanie

Od wczoraj mam szkla kontaktowe. Toryczne. swietny wynalazek. widze lepiej niz w okularach. Mam pytanie: Czy mozna przecierac oczy, czy to jakos bedzie przesuwac soczewke? Albo moze ja uszkodzic? Czy jakos sie je czysci. Z tego co mi sie wydaje to kobieta,ktora uczyla mnie zakladac mowila zeby dac 3 krople i przecierac okolo 30 sec. czystym opuszkiem palca i do pojemniczka z plynem? Ale bylam tak przejęta tym zakładaniem, ze nie pamietam. Czy sa sytuacje, w których nie mozna miec szkiel. Wiem, ze basen, bo woda chlorowana je niszczy, tzn trzeba okulary do wody. Czy cos jeszcze?

Edytowane przez UmbraBumbra
Czas edycji: 2009-02-04 o 19:00
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 19:38   #4241
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez UmbraBumbra Pokaż wiadomość
Mam pytanie: Czy mozna przecierac oczy, czy to jakos bedzie przesuwac soczewke? Albo moze ja uszkodzic? Czy jakos sie je czysci. Z tego co mi sie wydaje to kobieta,ktora uczyla mnie zakladac mowila zeby dac 3 krople i przecierac okolo 30 sec. czystym opuszkiem palca i do pojemniczka z plynem? Ale bylam tak przejęta tym zakładaniem, ze nie pamietam. Czy sa sytuacje, w których nie mozna miec szkiel. Wiem, ze basen, bo woda chlorowana je niszczy, tzn trzeba okulary do wody. Czy cos jeszcze?
1. O przesuwanie soczewki się nie martw, jeśli jest dobrze dobrana, to zaraz wróci na swoje miejsce. Lepiej nie trzeć oczu, bo różne przypadki mogą się zdarzyć, ale spokojnie, nie złamiesz w ten sposób soczewki.

2. Zajrzyj na stronę www.soczewkikontaktowe.pl, są na niej animacje o czyszczeniu. Zdejmujesz soczewkę, przepłukujesz paroma kroplami, później kładziesz na rękę, wpuszczasz parę kropli, "głaszczesz" opuszkiem palca w kierunku przód-tył (nie okrężnym!), potem przepłukujesz i wkładasz do pojemnika wypełnionego płynem (albo wypełnionego w połowie, a potem dolewasz resztę).

3. Ogólnie woda nie może mieć kontaktu z soczewkami, nie tylko chlorowana. Odpada więc mycie głowy. W wodzie żyją stworki, których mogą nie usuwać płyny, te stworki wnikają w rogówkę i tam się rozmnażają, można przez to stracić wzrok. Te stworki to pierwotniaki, ale nie śliczne pantofelki, które ogląda się przez mikroskop w podstawówce.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 20:35   #4242
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez toolos Pokaż wiadomość
fiolka85 dziekuje bardzo za odpowiedz, troche mnie uspokoilas. Tzn zbadano mi wzrok, na : Autorefraktometrze, lampie szczelinowej, oftalmometrze, foropterze i zapomnialam uprzednio napisac, ze tak zalozyla mi okulary i kazala czytac z tablicy, i widzialam dobrze w nich - nie pomyslalam o tym.
moze masz racje z tym, ze poprzednio okulista dala mi slabsze okulary
a moze poprostu byly nie dokladne czy cos?...no ale jeszcze raz dziekuje za uspokojenie, jak pojde po soczewki to sie zapytam lekarza dlaczego taka roznica, dziekuje i pozdrawiam
No to kurcze takie badanie mogło trwać tylko 5 minut.
Dla pewności jak pójdziesz na kolejną wizytę poproś żeby okulista wstawił Ci w foropterze takie moce jak masz w okularach a potem takie jak masz w soczewkach i sama zobaczysz w których widzisz lepiej. Jeżeli nie będzie różnicy tzn że te słabsze są wystarczające ale pewnie w tych mocniejszych będziesz widzieć lepiej
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 20:53   #4243
Malla
Nie depcze krokusów

toolos - znasz nazwy tych wszystkich maszyn?
Stary 2009-02-04, 21:01   #4244
toolos
Raczkowanie

Malla no co Ty jeszcze nie zbzikowała spisalam te wszystkie nazwy ze strony internetowej mojego okulisty.
Dziekie wszystkim za odpowiedzi.
Stary 2009-02-05, 09:51   #4245
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Przy stosowaniu odpowiedniej ilości (do wyznaczonej kreseczki w pojemniczku) 360ml starcza na 45 użyć, co podejrzewam nie obejmuje płukania soczewek tylko samo napełnianie pojemniczka. 45 użyć to 1,5 miesiąca używania zatem jak najbardziej się opłaca.
Na 45 użyć? W takim razie stosowanie raz na kilka dni faktycznie się opłaca Cholera, a myslałam, że będę stosować AOSept na co dzień. Widzę jednak, że to zbyt drogi interes Cóż, muszę się przeprosić z moim Opti Free, wcale mi się to nie uśmiecha (pływanie we własnym brudzie... ).

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2009-02-05 o 12:25
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 11:02   #4246
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Na 45 użyć? W takim razie stosowanie raz na kilka dni faktycznie się opłaca Cholera, a myslałam, że będę stosować AOSept na co dzień. Widzę jednak, że to zbyt drogi interes Cóż, muszę się przeprosić z moim Optee Free, wcale mi się to nie uśmiecha (pływanie we własnym brudzie... ).
Ja używam AOSept na co dzień. To prawda, że jedna butelka wystarcza na 1,5 m-ca. Zamawiam co 3 m-ce soczewki i 2 butelki płynu. Płyn kosztuje ok. 30 zł na m-c, wychodzi drożej niż inne płyny. Ja nie mogę używać innych płynów, mam alergię na konserwanty. Z tego płynu jestem bardzo zadowolona, skonczyły się moje problemy i dyskomfort.
Nie rozumiem tylko, dlaczego chcecie używać AOSeptu co kilka dni??
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 12:04   #4247
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Ja używam AOSept na co dzień. To prawda, że jedna butelka wystarcza na 1,5 m-ca. Zamawiam co 3 m-ce soczewki i 2 butelki płynu. Płyn kosztuje ok. 30 zł na m-c, wychodzi drożej niż inne płyny. Ja nie mogę używać innych płynów, mam alergię na konserwanty. Z tego płynu jestem bardzo zadowolona, skonczyły się moje problemy i dyskomfort.
Nie rozumiem tylko, dlaczego chcecie używać AOSeptu co kilka dni??
Właśnie ze względów finansowych. Tak zalecił mi lekarz jeśli chciałabym trochę zaoszczędzić, wiadomo że lepiej byłoby go używać codziennie, ale to wychodzi bardzo drogo, a skoro soczewki po dezynfekcji tym płynem są jak nowe warto używać go przynajmniej raz na kilka dni, a w pozostałe dni zwykłego płynu.
Po wyjęciu z tego płynu przepłukujesz soczewki solą fizjologiczną jak zaleca producent?
Stary 2009-02-05, 12:15   #4248
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie ze względów finansowych. Tak zalecił mi lekarz jeśli chciałabym trochę zaoszczędzić, wiadomo że lepiej byłoby go używać codziennie, ale to wychodzi bardzo drogo, a skoro soczewki po dezynfekcji tym płynem są jak nowe warto używać go przynajmniej raz na kilka dni, a w pozostałe dni zwykłego płynu.
Po wyjęciu z tego płynu przepłukujesz soczewki solą fizjologiczną jak zaleca producent?
A rozumiem już.
Nie doczytałam, że trzeba przepłukiwać soczewki solą fizjolog. Muszę sprawdzić w domu. Czasami przepłukuję, dla lepszego komfortu, ale zwykle rano śpieszę się i każda minuta się liczy.
Wiem, że pojemniczek zalecają płukać solą i tak robię.
Stary 2009-02-05, 12:28   #4249
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Producent zaleca przepłukiwać solą nie soczewki a pojemniczek

betig1975 -> Ja zapłaciłam za AOSept 50 zł Gdzie Ty zamawiasz ten płyn?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 12:36   #4250
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

W Monosepcie zaleca przepłukiwać solą soczewki..
Płyn za 50zł to właśnie ok 30zł na miesiąc wychodzi.
Stary 2009-02-05, 12:39   #4251
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
W Monosepcie zaleca przepłukiwać solą soczewki..
Rozumiem

Cytat:
Płyn za 50zł to właśnie ok 30zł na miesiąc wychodzi.
No tak, a myślałam, że betig płaci 30 zł za jedną butelkę

Skomplikowane to wszystko Chyba pozostanę przy Opti Free na co dzień, a raz na kilka dni będę stosować AOSept + przepłukiwanie pojemniczka solą fizjologiczną, ufff...
Stary 2009-02-05, 12:42   #4252
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:

http://www.sklep-soczewki.pl/product...f8n7rl8a5phrd3

43 zł za płyn - wychodzi 86 zł za 3 m-ce (2 butelki na tyle wystarczają), ale trzeba jeszcze doliczyć przesyłkę
Ale ja zamawiam od razu 2 płyny i soczewki na 3 m-ce, więc za przesyłkę płacę tylko raz
Stary 2009-02-05, 12:44   #4253
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
http://www.sklep-soczewki.pl/product...f8n7rl8a5phrd3

43 zł za płyn - wychodzi 86 zł za 3 m-ce (2 butelki na tyle wystarczają), ale trzeba jeszcze doliczyć przesyłkę
Ale ja zamawiam od razu 2 płyny i soczewki na 3 m-ce, więc za przesyłkę płacę tylko raz
Rozumiem, dzięki
Stary 2009-02-05, 13:00   #4254
betig1975
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem

No tak, a myślałam, że betig płaci 30 zł za jedną butelkę

Skomplikowane to wszystko Chyba pozostanę przy Opti Free na co dzień, a raz na kilka dni będę stosować AOSept + przepłukiwanie pojemniczka solą fizjologiczną, ufff...
Ja jestem "skazana" na AOSept Ale jest trochę drogi, to fakt.

Cytat:
Rozumiem, dzięki
Proszę. Sklep jest w porządku, szybko wysyłają i dostałam ostatnio gratis - 1 soczewkę Może nast. razem dorzucą następną, bo co mi z jednej soczewki
Stary 2009-02-05, 13:09   #4255
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny jakbyście się natknęły na soczewki Optima FW, albo Soflensy38 w jakimś sklepie internetowym w cenie ok 50-60zł za 6 sztuk bardzo proszę o info!

pani-jesień tylko że wraz zakupem soli fizjologicznej to już się tak bardzo nie opłaca..
Stary 2009-02-05, 13:32   #4256
enlevé
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny jakbyście się natknęły na soczewki Optima FW, albo Soflensy38 w jakimś sklepie internetowym w cenie ok 50-60zł za 6 sztuk bardzo proszę o info!

pani-jesień tylko że wraz zakupem soli fizjologicznej to już się tak bardzo nie opłaca..
hej, ja znam taki sklep, zamawiam tam soczewki już od roku więc jest to sprawdzony sklep

tak w ogóle to witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję że powymieniam się z Wami moimi doświadczeniami z soczewkami

wracając do sklepu nazywa się Hamerlik, to naprawdę fajny sklepik, dość tani w porównaniu do np. Szkla czy Optiva, nie chcę tu robić jakiejś wielkiej reklamy ale sama wiem jak to jest z soczewkami, no cóż są dość drogie, dlatego zaczęłam szukać jakiegoś taniego sklepu internetowego (bo kupując ciągle u optyka chyba bym zbankrutowała)
no i jeszcze wielkim plusem sklepu jest to że można zamawiać soczewki na sztuki

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 13:39   #4257
lalaith
Zakorzenienie

Zamawiałam u nich raz ale niestety baaardzo długo czekałam na przesyłkę I w ogóle nie podoba mi się to że piszę o tych soczewkach miesięczne, jak każdy wie że są kwartalne, to wg mnie naciąganie.

Cytat:
Napisane przez enlevé Pokaż wiadomość
hej, ja znam taki sklep, zamawiam tam soczewki już od roku więc jest to sprawdzony sklep

tak w ogóle to witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję że powymieniam się z Wami moimi doświadczeniami z soczewkami

wracając do sklepu nazywa się Hamerlik, to naprawdę fajny sklepik, dość tani w porównaniu do np. Szkla czy Optiva, nie chcę tu robić jakiejś wielkiej reklamy ale sama wiem jak to jest z soczewkami, no cóż są dość drogie, dlatego zaczęłam szukać jakiegoś taniego sklepu internetowego (bo kupując ciągle u optyka chyba bym zbankrutowała)
no i jeszcze wielkim plusem sklepu jest to że można zamawiać soczewki na sztuki
Stary 2009-02-05, 18:38   #4258
toolos
Raczkowanie

lalaith soczewki kwartalne Soflens 38/Optima FW 6 sztk kwartalne sa na allegro.... chyba otworzy sie ten link
http://allegro.pl/search.php?string=...8080&country=1
a jesli nie to prosze sobie wpisac w wyszukiwarke ->znajdz użytkownika->e-soczewka-pl ( nazwa uzytkownika) i potemw opcjach przedmioty tego uzytkownika, on ma bardzo duzo wlasnie tych soczewek kwartalnych w cenie 50-60zł.
moze i to sie otworzy: http://allegro.pl/search.php?string=...0744&country=1

chyba sie udalo znalezc?
Stary 2009-02-05, 18:46   #4259
UmbraBumbra
Raczkowanie

Dziewczyny a jakie krople nawilzajace polecacie? Jaki to koszt? Nosze szkal od 2 dni, ale mam wrazenie, ze oczy sa suche, troche to mi przeszkadza.

Edytowane przez UmbraBumbra
Czas edycji: 2009-02-05 o 18:47
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 18:55   #4260
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:

A od Super Sprzedawcy z Allegro może byc? Ten, od którego ja zamawiam ma Soflensy za 54 zł.

Edytowane przez Anja92
Czas edycji: 2009-02-05 o 18:59
Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości