![]() |
#4231 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty- część V
Cytat:
![]() |
#4232 |
KOTerator
|
Zaczęło się od kotki xmania która jest "gwałcona" przez psa. Myślę, że jak kotka podrapie psa raz a porządnie, to problem się rozwiąże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4233 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sibki wolno dojrzewaja wiec mam nadzieje ze rujka sie nie trafi, nasza vetka to w sumie juz teraz by ja ciachnela ale powiedziala ze jak jest nowy kotek w domu to lepiej dac mu czas na kompletne wtopienie sie w otoczenie domowe, sterylka zaraz po przybyciu do domu moze popsuc troche dokacanie (po powrocie kotka ma inny zapach i mozliwe jest po krotkim pobycie wczesniejszym w domu ze na nowo trzeba ustalac kocia hierarchie) przed hotelem tego nie zrobimy bo trzeba bedzie na nia uwazac, no i beda szwy, zdaje sie po 7 czy 10 dniach dopiero do sciagniecia (a teraz jeszcze czeka ja druga szczepionka przeciw leukemii), a tak 4ty styczen to piatek wiec w sobote i niedziele bede z nia w domu i bede pilnowac zeby nie skakala na drapak (co uwielbia, ma bardzo silne nogi i skoki na duza wysokosc robi latwiej niz chlopaki) Cytat:
![]()
![]() |
#4234 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Poza tym uważam, że odpowiedzialny właściciel poszuka porad przede wszystkim u specjalistów. Fora mogą jedynie naprowadzić na jakiś ślad, dać wskazówkę. Zauważ, że dużo osób udziela tu porad ze swojego doświadczenia. I nieporozumienia biorą się z niedoczytania , niewłaściwego dobrania słów. 2. Nie, tej jeszcze nie przeczytałam, mam zamiar zamówić albo poszukać w księgarni. I podobno Koci Detektyw wart jest uwagi, tak?
![]() |
#4235 |
Zadomowienie
|
Nimfa jeżeli masz ochotę to mogę Ci wysłać mailem dwie książki:
Zaklinacz kotów i Koci detektyw w PDF. Kocich tajemnic nie udało mi sie w PDF znaleźć ![]() Podaj mi tylko na priv maila.
#4236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nimfa wybacz ale nie kupuje tej interpretacji, do dzisiaj dla Ciebie obie rzeczy znaczyly do samo W kwestii doswiadczenia - masz dwa kocury, ok, masz doswiadczenie w zakresie opieki nad kocurami (i to jeszcze trzeba zaznaczyc dlugowlosym persem i pol-persem), mialas kotke? Sikala na lozko? Znaczyla? dla tych ktorych temat interesuje, fragment z ksiazki Zaklinacz kotow, jak ktos nie chce nie musi sie wczytywac i moze pominac ten fragment posta DRAPANIE I ZNACZENIE MOCZEM Podczas znaczenia moczem koty przyjmują bardzo charakterystyczną pozycję, z wysoko uniesionym i drgającym na końcu ogonem. Drepcząc w miejscu tylnymi łapami, puszczają one minimalną strugę moczu o bardzo intensywnym zapachu poziomo w tył. Drapanie różnych powierzchni jest nie tylko ostrzeniem pazurów, lecz także formą pozostawiania osobniczej informacji zapachowej. Wonny transparent Wonne informacje, pozostawiane przez ocieranie się i drapanie, są bardzo subtelne i właściwie przez nas niewyczuwalne. O czym jednak każdy, kto choć trochę zna kocie zwyczaje wie - koty mogą znaczyć swe terytorium zapachem, którego nie można nie zauważyć, a który dla nas jest bardzo nieprzyjemny. Znaczenie terytorium moczem jest naturalne dla całej kociej rodziny i potrafią to robić zarówno kocury, jak i kotki, a czasami nawet kastraty. Znaczenie to ma na celu przekazanie na znaczną odległość informacji zapachowej przeznaczonej dla przedstawicieli własnego gatunku. Znaczący kot przyjmuje bardzo charakterystyczną pozycję z podniesionym wysoko i drgającym na końcu ogonem, której towarzyszy stąpanie z nogi na nogę i deptanie tylnymi łapami. Około jednego mililitra bardzo cuchnącej wydzieliny wystrzelone zostaje poziomo w tył, najczęściej tak, by ciecz ta opryskała jak najwyższy punkt. Znaczące dorosłe kocury mogą tworzyć niezwykle intensywne mikstury zapachowe, do których dochodzą wydzieliny gruczołów okołoodbytowych. Te krzyczące zapachowe transparenty są od razu zauważane przez inne koty. W bezwietrzny dzień znaczący kocur wyczuwany jest natychmiast przez inne koty na odległość 12 metrów, a zapach ten może utrzymywać się na zewnątrz do dwóch tygodni, przekazując wyjątkowo wiele informacji o jego twórcy. Dzięki specyficznemu sposobowi rozkładu w czasie chemicznych substancji zapachowych inne koty mogą odczytać, jak dawno temu teren został zaznaczony, a nawet dowiedzieć się, w jakim wieku i jakiej płci jest autor zapachu. Prawdopodobnie koty mogą też ustalić tożsamość osobniczą kota, który pozostawił po sobie ten zapach. Dzięki znaczeniu terytorium, koty mogą żyć w nachodzących na siebie rewirach, nie wchodząc w przypadkowe konflikty. Znaczenie moczem różni się bardzo od znaczenia wydzieliną gruczołów łojowych, jest przede wszystkim bardzo cuchnące i uciążliwe dla człowieka. Koty także inaczej podchodzą do miejsc oznaczonych moczem. Nie ocierają się o spryskane miejsca, jak w przypadku znaczenia łojowego, a jeśli mogą i potrafią - najchętniej dodatkowo znaczą to miejsce swoim moczem, co można czasami podejrzeć, obserwując zdziczałe koty. Zawarty w moczu kotów kwas moczowy jest bardzo żrący, powoduje on korozje metali, uszkodzenia drewna i może niszczyć rośliny Skrajną formą manifestowania swej obecności przez kocury jest spryskiwanie moczem i pozostawianie kału na wszystkich stanowiskach swego rewiru. Dzieje się tak najczęściej wówczas, gdy koty prowokowane są przez inne kocury. Musimy zdać sobie sprawę, żt bardzo często sami prowokujemy koty do znaczenia, przynosząc na naszych butach i ubraniach zapachy z miasta. Chodzenie po terenie miejskim, gdzie jest duża koncentracja zdziczałych kotów, powoduje przenoszenie ich osobniczego zapachu na butach i ubraniach Pamiętajmy także o parkowanych na ulicach samochodach, których opony niejednokrotnie zaznaczane są prze obce kocury. Przyniesione w taki sposób, niewyczuwalne dla naszego nosa zapachy są dla naszego kota sygnałem, że na jego terytorium pojawił się inny kot. Może on to uznać za zagrożenie i rozwiesić w naszym mieszkaniu swój wonny transparent. W kocim świecie zapach jest bardzo ważną formą komunikacji, która w przeciwieństwie do widzenia, uzależnionego od natężenia światła, nigdy nie zawodzi! Historia pewnego kota, który nagle i pozornie bez powodu zaczął znaczyć mieszkanie, doskonale ilustruje ten problem. Opiekunowie kota byli niezwykle zaskoczeni, gdy ich dotychczas nie znaczący kocur zaczął strzykać moczem na meble w mieszkaniu. Stwierdzili, że zaczęło się to wówczas, gdy postanowili wprowadzać do mieszkania rower. Na oponach roweru było dużo nowych i groźnych dla zadomowionego kota zapachów, które odebrał on jako pojawienie się niewidocznego, lecz wyraźnie wyczuwalnego intruza na własnym terytorium. Usunięcie z mieszkania roweru natychmiast uspokoiło kota i skończyło się też znaczenie. O podobnym incydencie opowiada historia kota trzymanego w mieszkaniu w dużym wieżowcu. Opiekunowie kota zdali sobie sprawę, że przyczyną znaczenia jest przynoszony przez nich na butach zapach. Kiedy zaczęli oni zostawiać obuwie przed drzwiami, problem znaczenia zniknął. Musimy pamiętać, że koty mieszkające w lokalach, gdzie są pozbawione naturalnych środowisk zapachowych, są na obce zapachy znacznie bardziej czułe. Zamknięta kubatura wnętrza jest przesycona ich osobniczym zapachem i każde, nawet najmniejsze wtargnięcie zapachu obcego kota może zostać odebrane jako zagrożenie. Wrażliwość osobnicza na zapach i skłonność do znaczenia moczem swego terytorium to cechy bardzo indywidualne. Nie każdy kocur znaczy moczem, a kotkom i kastrowanym kocurom zdarza się to naprawdę sporadycznie.
![]() |
#4237 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4238 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mialam kocura i kotke ktore sikaly wszedzie. U kocura nie bylo to napewno znaczenia bo przyjmowal taka pozycje jak przy sikaniu.
![]() |
#4239 |
Zakorzenienie
|
kotka jesli znaczy (co jest naprawde rzadke) to jakby sie przyklejala tylkiem do rzeczy ktora obsikuje, to trwa moment, widzialam cos takiego u jednej dzikiej kotki, nie zauwazylam czy ogonek jej drgal ale widzialam ze jakby ubijala ziemie tylnymi lapkami i jak odeszla od plota to byla efektowana plama z moczu na nim, kocur to widac latwo - stanie kilka centymetrow od obiektu i psik - strzela jak katapulta (i taki widok mam dziennie bo mam siasadow z niewykastrowanym kotem wychodzacym i sa dzikie koty ktore tu zyja)
#4240 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ona sikala tez do kuwety. Natomiast kocur nie chcial kuwety wcale uzywac. Zmianialam miejsca jej ustawienia, wielkosc itd. U niego bylo to spodowane skojarzeniem kuwety z bolem. Mial zatwardzenie. Nawet gdy mu juz calkiem przeszlo, uciekal z kuwety, gdy probowalam go nie niej wsadzic.
Edytowane przez Suarti Czas edycji: 2012-12-07 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam dwa ubijajace koty, Cyc ubija lozko, kanape, nas i nigdy nie sikal poza kuwete, Rusia ma to samo - tyle ze ona tylko nas ubija, przyjdzie, poubija i kladzie sie na nas a co vet powiedzial? bylas z kota u veta z tym? czy kotce przeszlo? ile miala jak tak zrobila? edit: doczytalam dopisek, widac kocurek mial powod a kotka byla chora? sikala tylko na ten kocyk czy jeszcze gdzies?
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2012-12-07 o 13:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4242 |
Zakorzenienie
|
Rusia dołączyła na avku o ile mnie wzrok nie myli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bylo to okolo 13 lat temu, 12 lat temu urodzila sie moja corka i nie dawalam rady z malym dzieckiem i kotem ktory wszedzie sikal. Znajoma, znalazla dla niej nowy dom z ogrodem, gdzie mogla wychodzic. Niestety nasz kontakt sie pozniej urwal i nie wiem czy przestala sikac. Ale wiem, ze na pewno znalazla dobry nowy dom.
![]() |
#4244 | |
Zakorzenienie
|
yep, choc niestety slabo widac chlopakow, poluje na zdjecie zeby wszystkie byly ladnie widoczne
![]() Cytat:
![]() moge powiedziec tak - jesli to byla mloda kotka moze nie byla nauczona poprawnych nawykow, nie wiem czy pamietasz ale mialam taki problem ze Skuterem - sikal wszedzie: dywan, lozko, wanna, zlew, swoj kocyk, malo kiedys nie nasikal do zmywarki... no ale to bylo, ciezko bylo ale dalam rade, tylko ze duzo pomogl mi maz i mielismy dyzury w pilnowaniu malego sa koty co nigdy nie przyzwyczaja sie do siedzenia w domu, czasami niestety najlepsze wyjscie to znalezc dom z ogrodem wlasnie, trudne to ale prawdziwe
![]() |
#4245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mysle , ze to sikanie mialo podloze psychiczne. Moze teraz bym temu jakos zaradzila, wtedy nie mialam o kotach zadnego pojecia ( teraz tez nie mam za wielkiego ![]() Moze Roxy nie chciala kociego towarzystwa a my ja na sile chcielismy uszczesliwic ![]()
![]() |
#4246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja sie ciesze ze trafilam na towarzyska kotke, Rusia lazi za chlopakami wszedzie i teraz jak ide na gore to wszystkie 3 koty ida za mna ![]() ![]()
![]() |
#4247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4248 |
Zakorzenienie
|
niemozliwe
![]() ![]() ale statystycznie to podobno kotki sa takie bardziej obok chyba ze maja rujke albo sa w ciazy (tak mi powiedziala babka z hodowli skad mam Rusie), no i w sumie malo nie wzielam chlopaka ![]()
#4249 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje kotki byly jakies takie nie tego ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
jak wygląda kot spod szafki? tak
![]() Zdjęcie0306.jpg dziś wzięłam dr Ravika do pracy, bardzo mu się podobało, ale jak wszedł/wpełzł pod szafkę to chyba nie mógł wyjść, bo było za nisko, żeby mógł wstać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4251 |
Wtajemniczenie
|
Mojo już po usg
Ma wadę wrodzoną, wielotorbielowatość nerek, nerki mocno zmienione, poczatkowo Dr podejrzewał przebyte ostre zapalenie nerek, ale te nie mogło by przejść niezauważalnie i inne parametry na usg jednak skłaniają się ku wielotorbielowatości. Badanie moczu także wyklucza przewlekłą niewydolność, wyniki moczu ma b dobre. Cieszę się że wiem już na pewno z czym mamy doczynienia, diagnoza mnie nie cieszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4252 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() 2. Widzisz, pisałam wielokrotnie, że miałam kotkę, która sikała na łóżko.
![]() |
#4253 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chorobe vet powinien szybko zdiagnozowac problemy behawioralne - tutaj moze potrwac znalezienie przyczyny - przyklady - kot zle sie czuje np. ma zapalenie pecherza (jak wyzej - vet powinien pomoc) - nie odpowiada mu kuweta albo zwirek, kuweta moze byc za czesto albo za rzadko sprzatana - gdy ma sie psa - pies gapi sie na niego jak sie zalatwia w kuwecie i kot nie mam zadnej prywatnosci - kuweta stoi kolo pralki i raz sie kot nacial, zaczal zalatwiac koci biznes i nagle pralka zaczela wirowac - jest tylko jedna kuweta a sa koty ktore lubia miec osobno na kazdy biznes plus trzecia tylko na kopanie (tak mial kot Moniki - Felix, przepraszam Monika ale samo mi sie nasunelo) - jest jedna kuweta na 2 lub wiecej kotow - kot moze nie chciec dzielic kuwety z innymi, moze tez inny kot go nie dopuszczac do kuwety - kot nie lubi uzywanego odswiezacza do kuwety i tak mozna dlugo, ktos powie smieszne? wcale nie. czasami drobna zmiana w powyzszych zakresach usuwa problem znaczenie to zupelnie co innego i fragment Zaklinacza kotow ktory dalam wyjasnia to i konczymy to
![]() |
#4255 | ||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Wtajemniczenie
|
Uhm...cieszymy się że jest dobrze, puki jest dobrze, regularnie sprawdzamy stan zdrowia i staramy się oszczędzać nerki.
Nie wiem w zasadzie co dalej, nic zrobić się nie da, żyjemy i cieszymy się Mołdżutkiem tyle ile będzie nam dane, mam nadzieję że długo, ale rokowania długoterminowe są niepomyślne... W końcu pozgrywałam zdjęcia ze starego kompa. Zobaczcie jak Mołdżutek był słodki jak do mnie trafił ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-12-08 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zaraz przyślą wyniki krwi z labu, się okaże co tam w Raviczku piszczy... Edytowane przez esfira Czas edycji: 2012-12-08 o 09:39 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4258 | ||
|
Cytat:
* Kuweta była ok, sprzątana często . Ona zaczęła sikać po jakimś czasie spędzonym u nas, wcześniej nie było tego problemu * miałam wtedy 1 kota * nie używałam odświeżaczy Widzisz, dopiero teraz nasuwają mi się być może prawdopodobne przyczyny sikania kotki na łóżko ( zaścielone, w puste miejsce po guziku) : 1. Ona została wzięta od sąsiadki, gdzie były 2 dziewczynki w wieku 3 i 6 lat, które- jakby nie było- stresowały koty (było ich 5 + matka). Pamiętam, że jak po nią poszłam, to ta mniejsza za ogon wyciągała któregoś kota spod łóżka ![]() W zasadzie to ona do końca była dzika, wychodziła tylko jeść i na początku do kuwety. Tak to praktycznie siedziała w narożniku. Przymusowo brało się ją na kolana. Początkowo bawiła się z siostrą. 2. Wzięłam wtedy 2 kotki. Później jedną zabrała babcia. 3. Kuweta stała w kuchni, bo własnie bałyśmy się z mamą, że do łazienki nie zdąży albo coś, a kuchnia jest prawie centralnym miejscem w mieszkaniu. Oj, w zasadzie do tej pory mało kto rozumuje w ten sposób, tzn: nie łączy sikania poza kuwetą z remontem, zmianą mebli, ustawieniem kuwety, żwirkiem itp, itd... ![]() Odpisywanie po pracy... ![]() Cytat:
Ja bym tak nie wrzucała jego fot tutaj, bo jak moja mama zobaczy, to masz po kocie ![]() Widzę u niego 4 kolory czy mnie okulary mylą? ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-12-08 o 09:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I mala ilustracja: jak przywiezlismy Rusie to dalismy trzecia kuweta do salonu bo najpierw mala spedzala duzo czasu na dole domu a na gore bralismy ja na rekach, skorzystala kilka razy z tej kuwety w salonie, jednak po paru dniach zaczela lazic za chlopakami wszedzie, i dokladnie 5 dnia zaprzestala korzystania z tej kuwety - szybko zorientowala sie ze sa 2 kuwety na gorze w lazience, wybrala wiec spacer po schodach na gore za kazdym razem jak potrzebowala bo tam kuwety sa w ostatnim pomieszczeniu, nikt tam kotom nie przeszkadza. Jak mamy gosci oni korzystaja z lazienki w holu ktora jest przed wejsciem do sypialni a kuwety stoja w drugiej lazience do ktore wchodzi sie z naszej sypialni wiec praktycznie tylko ja i maz mamy tam dostep. Wiadomo ze nie zawsze mozna sobie dowolnie poustawiac kuwety ale jak jest problem przestrzeni to trzeba cos innego wymyslic, tylko o 2 rzeczach pamietac: 1. kot musi miec latwy dostep do kuwety, 2. musi miec zapewniony minimalny choc poziom bezpieczenstwa czyli np. kuweta we wnece, pod schodami (jak tam mozliwosci pozwalaja)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2012-12-08 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | |
|
Cytat:
![]() Niestety ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.