|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Konto usunięte
|
Dot.: Szczurzy temat
nie pojawiam się na szczury.org jedynie tu przypadkiem kiedyś znalazłam ten wątek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4232 |
Zadomowienie
|
Akurat jeżeli chodzi o minimalne wymiary, to co chwilę zwiększa się ten wymiar - jak zaczynałam przygodę ze szczurami lat temu ponad, to minimum wynosiło 30
![]() Najważniejsze to samemu obserwować, jak szczury się mają, kluczem też jest dobre zagospodarowanie klatki. Bo co z tego, że może być wielka, skoro szczury mogą mieć do dyspozycji np. tylko kuwetę? Ale, moim zdaniem to na 3 szczury klatka nie do końca odpowiednia. Według mnie samej dobrze by się tam żyło 2 dorosłym osobnikom no i co ważne - takie pięterka są do wywalenia. Lepiej zastąpić je hamakami, koszyczkami, żeby ciury mogły sobie swobodnie wędrować nieograniczane sufitem z pięter ![]() Co do uwagi o szczurach.org, że tam zlinczują... Nie generalizujmy, rzeczywiście, są tam różni użytkownicy, ale są też zdroworozsądkowi. Ja siedzę tam już kupę lat i obecnie jestem moderatorem, jak widać nie krzyczę, że klatka beznadziejna - lepiej spokojnie wytłumaczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja moim domek co pare tyg myje hamaczki wymieniam bo sama je na razie takie zwykle robie a czyszcze im żwirek co 3-4 dni i jest OK ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4234 |
Zakorzenienie
|
Edit: nie zauważyłam posta Noddle Soup, ale zgadzam się zupełnie, a napisane ładniej niż moje
![]() I fakt, pięterka do wymiany, mogą robić krzywdę łapkom.
Przyłóż mi spluwę do głowy i rozchlap mój mózg na ścianie. Naprawdę, mówię. Nie ma sprawy. Edytowane przez Hikaru Czas edycji: 2014-04-29 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4235 |
Gang Iren
|
Cześć.
Czy mogę dołączyć? Od dziś jestem posiadaczką dwóch szczurów. Szczury kupione dla córki, no ale wiadomo, że zajmować się będziemy wspólnie. Imion jeszcze nie mają. Mamy jeszcze kota. Oraz mąż w tym tygodniu będzie miał pająka. Pozdrawiam.
![]() |
#4236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a oczywiscie ze mozesz dolaczyc ![]() ![]() ![]() a masz focie szczuraskow? samiczki albo samce? ![]() ![]() PS dodaje wgl fotki moich z malego spaceru na balkon ![]()
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2014-04-30 o 04:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4237 |
Gang Iren
|
Sugarbaby dziękuję za miłe przyjęcie
![]() Szczurki to chłopaki. Córa myśli nad imionami ![]() Jeden czarny, drugi czarno biały. Zdjęcia jeszcze nie mam, bo póki co się płoszą i chowają. Jak dam radę zrobić to od razu się podzielę ![]()
![]() |
#4238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale te podstawy chyba juz znasz co ![]() ![]() imiona jako propozycje z neta znalazlam * Zyzio (czyt. Zyzio) * Bazyl (czyt. Bazyl) * Stefan (czyt. Stefan) * Puszek (czyt. Puszek) * Willy (czyt. Łili) * Tadzio (czyt. Tadzio) * Szur (czyt. Szur) *Drops *Stachu *Czarny Teddy , Sammi , Rubi , Makaronik , Muminek , Skeeter, Toudi
![]() |
![]() |
#4239 |
Gang Iren
|
Mieszkamy w Anglii, więc córka nadała im niepolskie imiona: Spike i Jake.
Szczurów nie miałam nigdy, ale miałam chomika i świnkę. Pół godz stałam bez ruchu przy klatce i jeden przyszedł i powąchał mój nos ![]()
![]() |
#4240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamietaj powoli do celu zwlaszcza jesli chodzi o dzieci wiem cos o tym mam 4 latka w domu ![]() ![]() ![]() powąchają poznają wasz zapach ![]()
![]() |
![]() |
#4241 |
Gang Iren
|
No właśnie hałasu zbytnio nie mają, bo dzieci są na dole, a szczury w sypialni u góry. Kupiłam deserek dla niemowlaków i spróbuję dziś je przekupić.
![]() |
#4242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobre jest tez jedzenie od kota ![]()
![]() |
![]() |
#4243 |
Gang Iren
|
dałam, ale entuzjazmu zbytniego nie było, może dlatego, że nie są przyzwyczajone, na banana też się nie rzuciły.
![]() |
#4244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4245 |
Gang Iren
|
Jeden ze szczurów niestety gryzie. Jak sobie z tym poradzić?
![]()
![]() |
#4246 |
Zakorzenienie
|
jest pare opcji..
albo gryzie ze strachu, albo gryzie bo mu coś dobrze lub zle na twoich rekach pachnie ... gryzie dla zabawy przez kratki klatki... ![]()
![]() |
#4247 |
Gang Iren
|
Na rękę nie ma opcji go brać, jeszcze nie próbowałam. Mamy kota, ale ręce myłam przed wkładaniem do klatki. Na początku jakoś dał się pogłaskać troszke, a teraz rzuca się na rękę i mocno gryzie. Drugi szczur nie gryzie wcale. Córa mówi, że w nocy obudził ją hałas, a one walczyły...
![]() |
#4248 |
Zakorzenienie
|
szczury się czasem gryza , biją kłucą to normalne zachowanie.
szczur gryzie bo się boi, fajnie by było gdzybys jednak je zaczęła oawajać. postaw klatke na łóźku, zabezpiecz pokój żeby kot nie wlazł, zabezpiecz łóżko by szczury z niego nie zeszły, oddziel górę klatki od dołu, zostaw wszytsko na łóżku i połóż się obok, małe wkońcu wyjdą i musicie się oswoić bo będziesz miała problem, dawaj im smakołyki dość często niech kojarzą ręke z czyms miłym,, dotykaj je , cmokaj niech przychodzą na cmokanie i dawaj smakołyka, musisz je wypuszczać z klatki minimum 1 dziennie, czasem można co 2 dni, szczury muszą biegać to nie chomiki .
![]() |
#4249 |
Gang Iren
|
Aakkzzii dziękuję za rady
![]() Chcę je oswajać i chcę, żeby mogły sobie biegać po pokoju. Właśnie myślę jak to przeprowadzić. Nie mam pomysłu na zabezpieczenie łóżka. A może po prostu otworzyć klatkę i dać im chodzić po pokoju. W jednej sypialni byłoby bez problemu je wypuszczać, bo w zasadzie nie mają gdzie wejść, zeby nie szło ich sięgnąć w razie czego.
![]() |
#4250 |
Gang Iren
|
A to nasze chłopaki
![]()
![]() |
#4251 |
Zakorzenienie
|
ja na razie nie puszczała bym ich po pokoju, bo jak ci się gdzieś zkitrają a będziesz chciała je już zamknąć to będziesz miała problem z wywabieniem ich . i one się przy tym najedzą stresu i ty przy okazji
no chyba że masz taką powierzchnię gdzie nie da się nigdzie wcisnąć dlatego proponuje zawsze łóżko bo jest najwygodniej ![]() przygotuj smakołyki ![]() ![]() cierpliwość smakołyki miłość i buziaki to 100 % sukcesu zapraszam na forum szczury.org tam dowiesz się wszystkiego i zawsze jest ktoś chętny do pomocy. proponuje wyjąć ta rurę na czas oswajania, ciężko im z niej pewnie wychodzić jak się boją , zasada jest taka że nie dajemy do klatki nic przez pierwsze 3 dni gdzie szczur może się schować. wywal ten kołowrotek, no chyba że będą w nim spały, bo biegac na pewno nie będą ![]() powieś jakieś hamaki im , dziewczyny na forum mają nie drogie fajne zestawy do szczurzych klatek, domki tunele wszytsko z ciepłego miękkiego polarka ![]()
bardzo przepraszam za błędy ortograficzne ! http://www.suwaczki.com/tickers/zem3cwa1wu9i2qk0.png wymianki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886 Edytowane przez aakkzzii Czas edycji: 2014-05-02 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4252 |
Gang Iren
|
o widzisz, a ja myślałam właśnie, że będą czuły się bezpiecznie mogąc gdzieś się schować. W tej sypialni co chciałam je puscić jest tylko łóżko i łóżeczko dziecka i mały stoliczek, nic więcej. Kołowrotek poradziła mi babka w sklepie, ale tez właśnie czytałam, ze nie bardzo dla szczurów. Hamak zamówiłam na razie jeden, zobaczę jaki będzie i jeszcze pewnie coś im dokupię.
Szczury.org podczytuję w wolnej chwili. Dziękuję ci bardzo za wszystkie rady ![]()
![]() |
#4253 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze pamiętaj szczur na wybiegu musi mieć dostęp swpbodny do klatki, więc jak stawiasz klatke na jakims regale to przestawiaj ją na podłogę.
wtedy szczurki będą chodziły załatwiać swoje potrzeby do klatki a nie na podłogę ![]() zabezpiecz kable i inne żeby nie przegryzły. a co do zoologów to ciesz się że ci nie powiedzieli że samice i samca wziąć bo one najlepiej się wtedy dogaduje, teraz słysze że kołowrotek dla szczura następna smiechu warta rzecz ![]() zoologom nie ufamy i nie kupujemy tam zwierzat, tyle ogonków jest do adopcji za darmo zdrowe młode wypucowane ![]() no ale ja pierwszego szczura tez miała z zoologa więc spoko.
bardzo przepraszam za błędy ortograficzne ! http://www.suwaczki.com/tickers/zem3cwa1wu9i2qk0.png wymianki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886 Edytowane przez aakkzzii Czas edycji: 2014-05-02 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4254 |
Gang Iren
|
No właśnie Polak mądry po szkodzie... po fakcie trafiłam na fajną hodowlę. No ale to już teraz nie ma sobie w brodę pluć, bo szczurki już kupione.
W zoologu wydało mi się podejście profesjonalne, powiedzieli, że szczury muszą być w parach lub więcej, że moja klatka jest na max 3 szczury, spisali nasze dane. No tylko ten kołowrotek, no nic trudno się mówi... A jak zabezpieczyć kable?
![]() |
#4255 |
Zakorzenienie
|
kable najlepiej wziąć w takie plastikowe zabezpieczenia do kupienia w każdym markecie budowlanym bądź jak ja poprostu mam wszystko wyżej, nie wygląda to ładnie jak przdłużacz leży na szafce zamiast na podłodze za szafką ale bezpieczniej, ile one mi już tego przegryzły to wole żeby wyglądało brzydko niż nie mieć telewizji lub nie mieć czym telefonu naładować
![]() hodowle tylko zrzeszone nie jest ich dużo, pseudochodowle są owszem jest ich masa ale oni rozmnażają szczury dla kożyści nie dla ich zdrowia, chodowle zrzeszone rozmnażają szczury dbając o ich zdrowie. więc w takich hodowlach są zapisy na szczury więc ciężko je zdobyć polecam na przyszłość adopcje biednych kundelkowych szczurków które nie mają się gdzie podziać, a są np z nieplanowanego miotu . bo zoolog sprzedał parkę która rozmnożyła się jak króliki, bo zoolog sprzedał ciężarną samiczkę lub poprostu ktoś chce się pozbyć szczurów bo już mu nie pasują bądź ktoś nie może z różnych względów ich już trzymać ![]() ale nic twoje napewno są ci wdzięczne bo pewnie gdytby nie ty niedługo trafiły by jako potrawka do węża
![]() |
#4256 |
Gang Iren
|
Postawiłam wczoraj klatkę tak jak radziłaś na łóżku, czekałam dwie godziny, trochę noski wystawiały, ale niestety nie wyszły
![]()
![]() |
#4257 |
Zakorzenienie
|
ja moje tez tak wystawilam do sypialni na lozko i wyszly po jakims czasie
jak 1 raz nie wyszly to moze za 2 razem wyjda .. ![]() spoko wkoncu sie odwaza - musisz jakos je oswoic bo beda gryzly i sie baly caly czas a slodkie sa widze na fotce schowane wystrachane bardzo ![]() ![]() a smakolykami je kusilas?? ![]() hamaczek to fajna sprawa kolowrotek to dziadoswto dobre dla chomika ale coza kazdy kiedys zaczynal i robil bledy ja mialam 1 szczura od znajomego ktory do wojska jechal a nie mial malego z kim zostawic pozniej mialam 2 szczurka samiczke z zoologa wtedy sie nie znalam to bylo jakies 10-12 lat temu ![]() pozniej juz mialam od kogos zawsze szczurki albo za darmo albo za drobna wymiane np za jedzonko dla szczurkow ![]()
![]() |
#4258 |
Gang Iren
|
Podejście drugie: położyłam klatkę na łóżku i zdjęłam górę, były wystraszone. Wzięłam jednego na siebie, później drugiego (tego co gryzie) i o dziwo nie ugryzł. Biegały jak szalone, ale widać było po jakimś czasie, że jest lepiej, nawet nie zostałam osikana ani okupana. Później w klatce wzięły z ręki smakołyki (od kota- ależ one to lubią! )
![]() |
#4259 |
Gang Iren
|
Coraz lepiej nam idzie oswajanie
![]()
![]() |
#4260 |
Zakorzenienie
|
widzę postępy
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.