Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-23, 11:25   #4231
Castia
Wtajemniczenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

ten nasz kraj jest choryzero perspektyw na cokolwiek, i teraz przyznaje racje tym co mowili ze zatesknie za beztroskim zyciem studenta....juz tęsknie
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 20:50   #4232
lilastarska
Raczkowanie

GG do lilastarska

Cytat:
Napisane przez w szpilkach Pokaż wiadomość
gdy UP mówi - brak pieniędzy kłamie rejestrowałam się w lipcu zaraz po obronie, Pani powiedziała: nie ma pieniędzy na staż, ani pracy dla mnie. Szczególnie mi nie zależało, chciałam trochę wakacji. Tydzień później dzwonią, że mam skierowanie na staż 6 miesięcy.
Identyczną sytuację miałam, ale to chyba jest tak, że Urząd Pracy dostaje jakieś dofinasowania z Unii Europejskiej i jednego dnia może ich nie być, a następnego się pojawiają.
lilastarska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 11:42   #4233
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
ten nasz kraj jest choryzero perspektyw na cokolwiek, i teraz przyznaje racje tym co mowili ze zatesknie za beztroskim zyciem studenta....juz tęsknie
Oł jes...to było życieNajgorsze jest to,że jak zaczynałam studia to było tak duże bezrobocie, jak kończę dokładnie to samo się dzieje, mam nadzieję,że kryzys już już się kończy
Stary 2009-07-24, 17:27   #4234
ilo16na
Zakorzenienie

A ja chyba stracilam moj staz
A zostalo 7m-cy
Moja firme przejela inna i do podpisania umowa z nimi a oni powiedzieli wczesniej ze mnie wyrzuca..teraz wystarczy tylko ze nie podpisza umowy..
A robia naszym starym pracownikom oboz pracy...ich tez chca usunac
A jak mi nie podpisza mama jakies odwolanie?Moj stary kierownik i pracownicy byli zadowoleni i chcieli mnie zostawic.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 14:12   #4235
anna1990
Raczkowanie

Mam pytanko Będąc na stażu,można podjąć pracę na umowę zlecenie???
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 15:14   #4236
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anna1990 Pokaż wiadomość
Mam pytanko Będąc na stażu,można podjąć pracę na umowę zlecenie???
tak, ale będzie to oznaczało koniec stażu i wyrejestrowanie z PUP.
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-29, 17:42   #4237
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fireman240 Pokaż wiadomość
tak, ale będzie to oznaczało koniec stażu i wyrejestrowanie z PUP.
Aha,dzięki za odp. czyli nie ma mowy,trudno

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-02, 16:12   #4238
gryzelda
Zadomowienie

Hej moze napiszecie gdzie macie staze i po ile godzin pracujecie, z sobotami czy bez? bo jak widze to jest z tym roznie...
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-02, 16:17   #4239
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Hej moze napiszecie gdzie macie staze i po ile godzin pracujecie, z sobotami czy bez? bo jak widze to jest z tym roznie...
To właśnie zalezy gdzie pojdziesz. Jak np do sklepu to soboty i nawet niedziele mozesz pracowac, a jesli jakies urzedy to wiadomo, ze tam nie pracuja w week
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-02, 16:58   #4240
Anastazja86
Zakorzenienie

a ja w piątek skończyłam staż...
chciałam przedłużyć ale PUP nie miał już pięniedzy
zostałam bezrobotna
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-02, 19:14   #4241
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anastazja86 Pokaż wiadomość
a ja w piątek skończyłam staż...
chciałam przedłużyć ale PUP nie miał już pięniedzy
zostałam bezrobotna
A nie zaproponowali Ci pracy tam gdzie miałaś staż?No niestety, dużo ludzi chce odbyć staż więc z p[ieniędzmi krucho, ale może coś uda Ci się złapać...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 14:46   #4242
morenica
Zakorzenienie

Może będę miała staż w sklepie kosmetycznym...co prawda po studiach liczyłam na coś lepszego, ale czekam i czekam już ponad miesiąc na jakieś telefony, meile, ale cisza.
Dzisiaj widziałam ogłoszenie o pracę zaszłam powiedzieli, że muszę przynieść CV, że dadzą dla kierowniczki i że albo to ona będzie dzwoniła do UP ale sama będę musiała iść załatwiać. no i że jest szansa na zatrudnienie po pół rocznym stażu, bo potrzebują ludzi. I chyba wezmę...tym bardziej, że bardzo chcę się usamodzielnić a praca na pewno mi w tym pomoże.

Zastanawaim się tylko jak mam to zrobić. czy najpierw się zarejestrować w UP czy najpierw dać swoje CV i powiedzieć, że nie jestem jeszcze zarejestrowana, ale że mogę dzisiaj to zrobić. nie rejestrowałam się, bo słyszałam że nie mogę odmówić stażu, który mi proponują.
morenica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 17:18   #4243
gryzelda
Zadomowienie

Lepiej isc sie zarejestrowac i szukac stazy....
Co do mojej porzedniej wypowiedzi to mi powiedziala pani z UP ze 40 godzin tygodniowo bez soboty i niedzieeli zastanawiam sie czy inni maja mniej bo moje znajoma robila w biurze od pon.pt po 4 godziny, inna w odziezowce tez po 4 lub 8 co drugi bez sobot. Chce wiedziec jak to wyglada u Was, zastanawiam sie czy mam prawo sie troche wyklocic z pracodawca o soboty...
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 18:08   #4244
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Lepiej isc sie zarejestrowac i szukac stazy....
Co do mojej porzedniej wypowiedzi to mi powiedziala pani z UP ze 40 godzin tygodniowo bez soboty i niedzieeli zastanawiam sie czy inni maja mniej bo moje znajoma robila w biurze od pon.pt po 4 godziny, inna w odziezowce tez po 4 lub 8 co drugi bez sobot. Chce wiedziec jak to wyglada u Was, zastanawiam sie czy mam prawo sie troche wyklocic z pracodawca o soboty...
Właśnie, że nie. Lepiej znaleźć sobie pracodawcę, który weźmnie Cię na staż, niech wypełni Ci wniosek (są dostępne na stronach UP) i idziesz się zarejestrować i po rejestracji zaraz idziesz z wnioskiem od pracodacy do pokoju od staży (ja zrobiłam to w przeciągu paru minut). Tak jest najlepiej, bo nie masz martwego okresu będąc zarejestrowanych w UP, kiedy oni Ci wciskają jakąs bylejaką pracę, lub inne dziwne staże.

Ja na stażu siedzę ile chcę. Zazwyczaj tak 4 do 5 h. To jest tak, że nie możesz pracować dłużej niż 8h dziennie i 40h tygodniowo. Więc jak pracodawca wymaga pracy w soboty i zawsze masz po 8 h, to powinien Ci za sobotę dawać inny dzień wolny, tak, abyś miała max 40h/tydzień (lub np. pracujesz w inne dni krócej)
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 10:20   #4245
MissKiss
Raczkowanie

A spotkałyscie sie kiedys z takim czyms, ze idziecie na staż z PUP, dostajecie te marne 690zł, ale jeszcze pracodawca jest taki spoko, ze daje wam od siebie dodatkowo jakis grosz? Ja wlasnie słyszałam o takim czyms ostatnio..Nawet fajna sprawa ale czy to tak mozna..? czy to tylko dobra wola pracodawcy..
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 10:50   #4246
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
A spotkałyscie sie kiedys z takim czyms, ze idziecie na staż z PUP, dostajecie te marne 690zł, ale jeszcze pracodawca jest taki spoko, ze daje wam od siebie dodatkowo jakis grosz? Ja wlasnie słyszałam o takim czyms ostatnio..Nawet fajna sprawa ale czy to tak mozna..? czy to tylko dobra wola pracodawcy..
Oficjalnie? Nie można.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 11:46   #4247
201704240951
Konto usunięte

Łapówka :P

A ja dzisiaj dostałam skierowanie na staż do urzędu skarbowego.. moze decyzja będzie pozytywna... moze...
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:04   #4248
marcela85
Przyczajenie

dziewczyny mam pytanie - dopiero niedawno zarejestrowałam się w urzędzie pracy i mało się w tym orientuję
na stronie interetowej UP znalazłam oferty dwóch staży, które mnie interesują i tu moje pytanie - czy mam sama zadzwonić w te miejsca czy iść do UP i powiedzieć, że jestem zainteresowana tymi stażem w tych miejscach?
marcela85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 18:00   #4249
cyanide sun
Wtajemniczenie

szybkie pytanko bo nie mam czasu na przeszukiwanie watku - czy dni wolne niewykorzystane w miesiacu przechodza na nastepny miesiac czy przepadaja?
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 18:23   #4250
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marcela85 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie - dopiero niedawno zarejestrowałam się w urzędzie pracy i mało się w tym orientuję
na stronie interetowej UP znalazłam oferty dwóch staży, które mnie interesują i tu moje pytanie - czy mam sama zadzwonić w te miejsca czy iść do UP i powiedzieć, że jestem zainteresowana tymi stażem w tych miejscach?
Ja zadzwoniłam do UP i kazali mi przyjść.

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
szybkie pytanko bo nie mam czasu na przeszukiwanie watku - czy dni wolne niewykorzystane w miesiacu przechodza na nastepny miesiac czy przepadaja?

Z tego co wiem to przechodzą, ale nie jestem pewna....

Cytat:
Na wniosek bezrobotnego odbywającego staż pracodawca jest obowiązany do udzielenia dni wolnych w wymiarze 2 dni za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2009-08-04 o 18:25
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 18:42   #4251
Linka07
Rozeznanie

Jak to jest z funduszami na staż? Czy PUP otrzymuje je kilka razy w roku czy np. tylko na początku roku? Dzisiaj powiedziano mi, że pieniędzy już nie ma i najlepiej starać się o staż w styczniu:/ Dowiedziałam się też, że starają się o dofinansowanie, ale nie wiadomo czy będą, a jeśli będą to nie wiadomo kiedy....
Linka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 19:45   #4252
cyanide sun
Wtajemniczenie

u mnie w UP w maju juz nie bylo kasy na staze ale teraz otrzymali jakies tam srodki i znow sa (nooo ciekawe jak dlugo).
ja pod koniec sierpnia koncze staz. wogole nic nie kumam co to za sprawozdanie za staz itp. w miejscu gdzie odbywalam dostalam propozycje czy bym nie chciala przydluzyc. wstepnie odmowilam. moj zawod, moj zywiol ale 600zl... moje czesne od wrzesnia prawie 400 do tego dojazdy na uczelnie. a nie mowie juz o kosztach dojazdu do pracy.. jezdzac autobusem marnuje dziennie jakies 4h. a autem to kasy brakuje na benzyne. niby PUP oddaje ale jesli chodzi o benzyne to sa to smieszne kwoty, tyle co oddadza starczy na tydzien jazdy <żal>. bede szukac normalnej pracy, wiem ze bedzie trudno a staz to zawsze jakies pieniadze no ale... kiedys trzeba zaczac szukac tej "normalnej" pracy.
Stary 2009-08-04, 20:49   #4253
asia27100
Zakorzenienie

ktos pytal czy niewykorzystane dni wolne przechodza na nastepny miesiac : tak, przechodza, ja sobie kumulowalam tak dni wolne, by moc je wykorzystac np na egzaminy

sprawozdanie ze stazu pisalam tak: znalazlam wzor w internecie. z urzedu, w ktorym mialam staz, dostalam program stazu ( czyli moje obowiazki, co bede robic). tak wlasciwie to przepisalam to, nadajac jedynie temu forme sprawozdania...
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 20:59   #4254
cyanide sun
Wtajemniczenie

hmmm ja nie dostalam zadnego programu stazu
Stary 2009-08-04, 20:59   #4255
cyanide sun
Wtajemniczenie

ble ble wyslalo mi posta 2 razy

Edytowane przez cyanide sun
Czas edycji: 2009-08-04 o 21:01
Stary 2009-08-04, 21:52   #4256
czarnakoronka
Raczkowanie

Powiedzcie mi proszę jedną rzecz.
Na moim stażu nie pisze na ile on jest... Podobno na 5 miesiecy, czyli kończyłabym go 15 listopada. No a sprawa jest taka, że dostałam się na dzienne studia. Wiem, że to równoważne z przerwaniem stażu, ale nie chcę oddawać pieniedzy bo są mi bardzo bardzo potrzebne na te studia (i to bynajmniej nie na balangowanie....).
Czy urząd może się o tych studiach dowiedzieć?
Czy często chodzą urzędnicy na kontrole? Co by było gdyby mnie nie zastali (podobno można mieć 1 dzień nieusprawiedliwionej nieobecności)? U mnie póki co nikt nie był ani nie dzwonił (pracuje od 15 czerwca).
Czy możliwa jest praca zdalna? Pracuję przed komputerem, 8 godzin dziennie, a więc dałabym radę studiować + pracować, gdybym wykonywała dzienną robotę, lecz poza pracą.

Edytowane przez czarnakoronka
Czas edycji: 2009-08-04 o 21:54
czarnakoronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 07:04   #4257
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez czarnakoronka Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi proszę jedną rzecz.
Na moim stażu nie pisze na ile on jest... Podobno na 5 miesiecy, czyli kończyłabym go 15 listopada. No a sprawa jest taka, że dostałam się na dzienne studia. Wiem, że to równoważne z przerwaniem stażu, ale nie chcę oddawać pieniedzy bo są mi bardzo bardzo potrzebne na te studia (i to bynajmniej nie na balangowanie....).
Czy urząd może się o tych studiach dowiedzieć?
Czy często chodzą urzędnicy na kontrole? Co by było gdyby mnie nie zastali (podobno można mieć 1 dzień nieusprawiedliwionej nieobecności)? U mnie póki co nikt nie był ani nie dzwonił (pracuje od 15 czerwca).
Czy możliwa jest praca zdalna? Pracuję przed komputerem, 8 godzin dziennie, a więc dałabym radę studiować + pracować, gdybym wykonywała dzienną robotę, lecz poza pracą.
Osoba ucząca się systemem stacjonarnym nie może mieć statusu osoby bezrobotnej. W chwili podjęcia studiów dziennych powinnaś przerwać staż i wyrejestrować się z urzędu pracy.
Urząd pracy nie kontroluje uczelni. Najlepszą kontrolą jest ZUS bo to do niego wpływają wszelkie składki (emerytalne, czy zdrowotne). A wymiana informacji jest dość sprawna

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-08-05 o 07:05
Stary 2009-08-05, 09:04   #4258
Illyana
Raczkowanie

No tak tylko w takim układzie czy nie jest to zerwanie stażu z winy stażysty i będzie trzeba oddać tę kasę?
Wydaje mi się, że tak
Illyana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 09:14   #4259
anna1990
Raczkowanie

W wypadku zrezygnowania ze stażu z powodu studiów dziennych nie zwraca się kasy za staż. W najgorszym wypadku zwraca się kasę za badania.
Stary 2009-08-05, 09:50   #4260
hathayoga
perfumove love

Kasę oddaje się tylko w przypadku pobierania stypendium stażowego nie mając do niego prawa... czyli gdy z pewnych względów nie przysługuje nam status bezrobotnego (np. nauka systemem stacjonarnym, wpis do ewidencji działalności gospodarczej, praca zarobkowa, gospodarstwo powyżej 2ha przeliczeniowych, renta rodzinna powyżej 638zł brutto itd).
Jeśli bezrobotny odbywający staż odpowiednio wcześniej się wyrejestruje to pewnie tylko koszty badań lekarskich trzeba zwrócić.

Kosmetyki

Wish
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości