|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
ten nasz kraj jest chory
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4232 |
Raczkowanie
|
Identyczną sytuację miałam, ale to chyba jest tak, że Urząd Pracy dostaje jakieś dofinasowania z Unii Europejskiej i jednego dnia może ich nie być, a następnego się pojawiają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4234 |
Zakorzenienie
|
A ja chyba stracilam moj staz
![]() ![]() ![]() A zostalo 7m-cy ![]() Moja firme przejela inna i do podpisania umowa z nimi a oni powiedzieli wczesniej ze mnie wyrzuca..teraz wystarczy tylko ze nie podpisza umowy.. A robia naszym starym pracownikom oboz pracy...ich tez chca usunac ![]() A jak mi nie podpisza mama jakies odwolanie?Moj stary kierownik i pracownicy byli zadowoleni i chcieli mnie zostawic.
![]() |
#4235 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4236 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4237 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4238 |
Zadomowienie
|
Hej moze napiszecie gdzie macie staze i po ile godzin pracujecie, z sobotami czy bez? bo jak widze to jest z tym roznie...
#4239 |
Konto usunięte
|
To właśnie zalezy gdzie pojdziesz. Jak np do sklepu to soboty i nawet niedziele mozesz pracowac, a jesli jakies urzedy to wiadomo, ze tam nie pracuja w week
|
![]() ![]() |
![]() |
#4240 |
Zakorzenienie
|
a ja w piątek skończyłam staż...
chciałam przedłużyć ale PUP nie miał już pięniedzy ![]() zostałam bezrobotna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4242 |
Zakorzenienie
|
Może będę miała staż w sklepie kosmetycznym...co prawda po studiach liczyłam na coś lepszego, ale czekam i czekam już ponad miesiąc na jakieś telefony, meile, ale cisza.
Dzisiaj widziałam ogłoszenie o pracę zaszłam powiedzieli, że muszę przynieść CV, że dadzą dla kierowniczki i że albo to ona będzie dzwoniła do UP ale sama będę musiała iść załatwiać. no i że jest szansa na zatrudnienie po pół rocznym stażu, bo potrzebują ludzi. I chyba wezmę...tym bardziej, że bardzo chcę się usamodzielnić a praca na pewno mi w tym pomoże. Zastanawaim się tylko jak mam to zrobić. czy najpierw się zarejestrować w UP czy najpierw dać swoje CV i powiedzieć, że nie jestem jeszcze zarejestrowana, ale że mogę dzisiaj to zrobić. nie rejestrowałam się, bo słyszałam że nie mogę odmówić stażu, który mi proponują. |
![]() ![]() |
![]() |
#4243 |
Zadomowienie
|
Lepiej isc sie zarejestrowac i szukac stazy....
Co do mojej porzedniej wypowiedzi to mi powiedziala pani z UP ze 40 godzin tygodniowo bez soboty i niedzieeli zastanawiam sie czy inni maja mniej bo moje znajoma robila w biurze od pon.pt po 4 godziny, inna w odziezowce tez po 4 lub 8 co drugi bez sobot. Chce wiedziec jak to wyglada u Was, zastanawiam sie czy mam prawo sie troche wyklocic z pracodawca o soboty...
#4244 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja na stażu siedzę ile chcę. Zazwyczaj tak 4 do 5 h. To jest tak, że nie możesz pracować dłużej niż 8h dziennie i 40h tygodniowo. Więc jak pracodawca wymaga pracy w soboty i zawsze masz po 8 h, to powinien Ci za sobotę dawać inny dzień wolny, tak, abyś miała max 40h/tydzień (lub np. pracujesz w inne dni krócej) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4245 |
Raczkowanie
|
A spotkałyscie sie kiedys z takim czyms, ze idziecie na staż z PUP, dostajecie te marne 690zł, ale jeszcze pracodawca jest taki spoko, ze daje wam od siebie dodatkowo jakis grosz? Ja wlasnie słyszałam o takim czyms ostatnio..Nawet fajna sprawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4246 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4247 |
Konto usunięte
|
Łapówka :P
A ja dzisiaj dostałam skierowanie na staż do urzędu skarbowego.. moze decyzja będzie pozytywna... moze... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4248 |
Przyczajenie
|
dziewczyny mam pytanie - dopiero niedawno zarejestrowałam się w urzędzie pracy i mało się w tym orientuję
na stronie interetowej UP znalazłam oferty dwóch staży, które mnie interesują i tu moje pytanie - czy mam sama zadzwonić w te miejsca czy iść do UP i powiedzieć, że jestem zainteresowana tymi stażem w tych miejscach? |
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Wtajemniczenie
|
szybkie pytanko bo nie mam czasu na przeszukiwanie watku - czy dni wolne niewykorzystane w miesiacu przechodza na nastepny miesiac czy przepadaja?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4250 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
Z tego co wiem to przechodzą, ale nie jestem pewna.... Cytat:
Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2009-08-04 o 18:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4251 |
Rozeznanie
|
Jak to jest z funduszami na staż? Czy PUP otrzymuje je kilka razy w roku czy np. tylko na początku roku? Dzisiaj powiedziano mi, że pieniędzy już nie ma i najlepiej starać się o staż w styczniu:/ Dowiedziałam się też, że starają się o dofinansowanie, ale nie wiadomo czy będą, a jeśli będą to nie wiadomo kiedy....
|
![]() ![]() |
![]() |
#4252 |
Wtajemniczenie
|
u mnie w UP w maju juz nie bylo kasy na staze ale teraz otrzymali jakies tam srodki i znow sa (nooo ciekawe jak dlugo).
ja pod koniec sierpnia koncze staz. wogole nic nie kumam co to za sprawozdanie za staz itp. w miejscu gdzie odbywalam dostalam propozycje czy bym nie chciala przydluzyc. wstepnie odmowilam. moj zawod, moj zywiol ale 600zl... moje czesne od wrzesnia prawie 400 do tego dojazdy na uczelnie. a nie mowie juz o kosztach dojazdu do pracy.. jezdzac autobusem marnuje dziennie jakies 4h. a autem to kasy brakuje na benzyne. niby PUP oddaje ale jesli chodzi o benzyne to sa to smieszne kwoty, tyle co oddadza starczy na tydzien jazdy <żal>. bede szukac normalnej pracy, wiem ze bedzie trudno a staz to zawsze jakies pieniadze no ale... kiedys trzeba zaczac szukac tej "normalnej" pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4253 |
Zakorzenienie
|
ktos pytal czy niewykorzystane dni wolne przechodza na nastepny miesiac : tak, przechodza, ja sobie kumulowalam tak dni wolne, by moc je wykorzystac np na egzaminy
sprawozdanie ze stazu pisalam tak: znalazlam wzor w internecie. z urzedu, w ktorym mialam staz, dostalam program stazu ( czyli moje obowiazki, co bede robic). tak wlasciwie to przepisalam to, nadajac jedynie temu forme sprawozdania... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4254 |
Wtajemniczenie
|
hmmm ja nie dostalam zadnego programu stazu
|
![]() ![]() |
![]() |
#4255 |
Wtajemniczenie
|
ble ble wyslalo mi posta 2 razy
Edytowane przez cyanide sun Czas edycji: 2009-08-04 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi proszę jedną rzecz.
Na moim stażu nie pisze na ile on jest... Podobno na 5 miesiecy, czyli kończyłabym go 15 listopada. No a sprawa jest taka, że dostałam się na dzienne studia. Wiem, że to równoważne z przerwaniem stażu, ale nie chcę oddawać pieniedzy bo są mi bardzo bardzo potrzebne na te studia (i to bynajmniej nie na balangowanie....). Czy urząd może się o tych studiach dowiedzieć? Czy często chodzą urzędnicy na kontrole? Co by było gdyby mnie nie zastali (podobno można mieć 1 dzień nieusprawiedliwionej nieobecności)? U mnie póki co nikt nie był ani nie dzwonił (pracuje od 15 czerwca). Czy możliwa jest praca zdalna? Pracuję przed komputerem, 8 godzin dziennie, a więc dałabym radę studiować + pracować, gdybym wykonywała dzienną robotę, lecz poza pracą. Edytowane przez czarnakoronka Czas edycji: 2009-08-04 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 | |
perfumove love
|
Cytat:
Urząd pracy nie kontroluje uczelni. Najlepszą kontrolą jest ZUS ![]() ![]() Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-08-05 o 07:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4258 |
Raczkowanie
|
No tak tylko w takim układzie czy nie jest to zerwanie stażu z winy stażysty i będzie trzeba oddać tę kasę?
Wydaje mi się, że tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Raczkowanie
|
W wypadku zrezygnowania ze stażu z powodu studiów dziennych nie zwraca się kasy za staż. W najgorszym wypadku zwraca się kasę za badania.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 |
perfumove love
|
Kasę oddaje się tylko w przypadku pobierania stypendium stażowego nie mając do niego prawa... czyli gdy z pewnych względów nie przysługuje nam status bezrobotnego (np. nauka systemem stacjonarnym, wpis do ewidencji działalności gospodarczej, praca zarobkowa, gospodarstwo powyżej 2ha przeliczeniowych, renta rodzinna powyżej 638zł brutto itd).
Jeśli bezrobotny odbywający staż odpowiednio wcześniej się wyrejestruje to pewnie tylko koszty badań lekarskich trzeba zwrócić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.