tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-29, 12:24   #4261
Shagia
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

hej dziewczyny .orientujecie się gdzie są najtansze yazy w gadńsku ? bo w niektórych aptekach są ceny z kosmosu. pozdro
Shagia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 12:34   #4262
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shagia Pokaż wiadomość
hej dziewczyny .orientujecie się gdzie są najtansze yazy w gadńsku ? bo w niektórych aptekach są ceny z kosmosu. pozdro

Polecam oddzielny wątek o cenach Yazu, tam na pewno ktos Ci pomoże.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 12:53   #4263
Shagia
Raczkowanie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

te ceny zależa od marży apteki tak mi sie wydaje. najtaniej byłoby z hurtowni chyba zrzuta na karton <lol> czy gdzies w gdansku oprócz tej apteki gemini sa tanie yazy? aha w olsztynie są za 39.90 w aptece arnika <w olsztynie są dwie przy alfie i przy dworcu głównym>
Shagia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 14:00   #4264
ania0502
Przyczajenie

a teraz ja coś od siebie
1. połączyłam opakowanie 4 z 5 - jedyny efekt uboczny to 1dniowe plamienie
2. biorąc 5 opakowanie, to po połączeniu, gdzieś mniej więcej w połowie blistra, seksiłam się z TŻtem z samego rańca świtańca a wieczorem miałam takie zatrucie pokarmowe, trzymało mnie 2 dni i zwymiotowałam chyba jeszcze jajko z Wielkanocy nie mówiąc o przyjętej tabletce w związku z tym gdy się podleczyłam wzięłam ostatnią różową z opakowania i kolejną, czyli 13 zwymiotowałam, wzięłam ok 14.00 24 tabletkę a normalnie o 20.00 14 tabletkę i skróciłam sobie tym samym cykl. czyli teoretycznie po 23 różowych 4 białe i 6 opakowanie. Okres wystąpił jak zawsze po 3 białej, bez żadnej obsówy pomimo połączenia opakowań, zatrucia, skrócenia cyklu itp YAZ wymiata kocham TŻ

aaaaaa i jeszcze jedno! jak kończyło mi się 4 opakowanie to nie miałam jak iść do gina po następne, poszłam więc do apteki i poprosiłam bardzo ładnie o yaz pana magistra jak się uśmiechnął i sięgnął do szuflady to powiedziałam że 2 opakowania mi trzeba dostałam, zapłaciłam, podziękowałam za uratowanie życia

Edytowane przez ania0502
Czas edycji: 2009-08-29 o 14:05
ania0502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 15:42   #4265
Olgierd
Przyczajenie

Hmm,
czy myślicie, że w przypadku, gdyby przez te sensacje moje 3-dniowe żołądkowe tabletka nie do końca się wchłonęła, jestem nadal chroniona? Przyjęłam, że tak, więc nie brałam zapasowej. Aczkolwiek, sama nie wiem, wydaje mi się nonsensem czekanie do kolejnego opakowania żeby mieć pewność, że jestem "bezpieczna".
Olgierd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 16:12   #4266
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olgierd Pokaż wiadomość
Hmm,
czy myślicie, że w przypadku, gdyby przez te sensacje moje 3-dniowe żołądkowe tabletka nie do końca się wchłonęła, jestem nadal chroniona? Przyjęłam, że tak, więc nie brałam zapasowej. Aczkolwiek, sama nie wiem, wydaje mi się nonsensem czekanie do kolejnego opakowania żeby mieć pewność, że jestem "bezpieczna".

tabletka wchłania się mniej więcej do trzech godzin po zażyciu. jeśli nie miałaś biegunki ani wymiotów nie masz się co martwić.
mnie też jest po nich trochę niedobrze i boli mnie głowa, ale ogólnie nie narzekam i się nie martwię
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 16:32   #4267
Olgierd
Przyczajenie

Miałam wątpliwości dlatego, że tego 8 dnia miałam biegunkowe objawy ale jakimś cudem wstrzymałam się, i poleciałam do łazienki po ponad 4 godzinach. Nie ma to jak zamozaparcie, że tak powiem :p
Dziękuję za odpowiedź, podniosła mnie na duchu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 18:24   #4268
Lionors
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ania0502 Pokaż wiadomość
aaaaaa i jeszcze jedno! jak kończyło mi się 4 opakowanie to nie miałam jak iść do gina po następne, poszłam więc do apteki i poprosiłam bardzo ładnie o yaz pana magistra jak się uśmiechnął i sięgnął do szuflady to powiedziałam że 2 opakowania mi trzeba dostałam, zapłaciłam, podziękowałam za uratowanie życia
Yyy...? oO
Mnie aptekarka nie chciała dać bez recepty, mimo ze chciałam jej dowód zostawić tak w ramach zapewnienia, że receptę doślę [miałam sytuację awaryjną]. Chciałam też więcej zapłacić. Nic. Nie zgodziła się i już, miejmy nadzieję, że ten pan magister nie będzie miał problemów przez to, że sprzedał dwa opakowania bez recepty...

A tak przy okazji to ja NIE jestem zadowolona z Yazu. Na nowo mnie wypryszczyło [kilka lat nie widziałam u siebie żadnego wyprysku], krwawienie jest strasznie długie i jeszcze się plamienie za nim ciągnie, jestem niebywale senna, źle się czuję. Poprzednio brałam Yasminelle, czyli praktycznie to samo, a różnica buła ogromna. Ech, już nie wiem, co ja mam brać...

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez natasza25 Pokaż wiadomość
niestety bede musiala odstawic YAZ to nie dla mnie tabletki i teraz mam pytanko czy musze zjesc je do konca czy moge odstawic juz teraz a jestem przy 13 pigulce? bo chce juz wogole zrezygnowac z pigulek co radzicie?
Cytat z ulotki: "Można przerwać stosowanie leku Yaz kiedy tylko się chce" - jednak nie powiedzieli, czy trzeba dobrać do końca Ja bym dobrała.
Lionors jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 18:48   #4269
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomozcie!!!!!zostalo mi 7 tabletek a nie przewidzialam ze moj gin pojedzie na urlop(( i zanim przyjedzie to mi sie skoncza nigdy nie mialam takiej sytuacji nie wiem co zrobic czy mam je przerwac na ten czas czy jak...prosze o odp..
witam ponownie. domyslam sie ze powiecie że jestem nienormalna ale 1raz mam taka sytuacje ze nie ma mojego lekarza. sprawa jest taka ze jak 1 raz poszlam do przychodni zeby gin wypisal mi tabletki to wizyta mi sie nie podobala delikatnie mowiac i recepte wyrzucilam. postanowilam ze nigdy nie skorzystam z uslug przychodni((( i wymazalam ten numerek ktory wpisuja w ksiazeczke zdrowia zeby potem odnalesc karte przede wszystkim balam sie ze moja mama(tyran);-) to zauwazy... to bylo glupie myslenie ale nie wiem co teraz zrobic?myslicie o tym lekarzu rodzinnym czyli gdzie ja mam sie udac?((( dzieki od razu za cierpliwosc
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 18:58   #4270
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
witam ponownie. domyslam sie ze powiecie że jestem nienormalna ale 1raz mam taka sytuacje ze nie ma mojego lekarza. sprawa jest taka ze jak 1 raz poszlam do przychodni zeby gin wypisal mi tabletki to wizyta mi sie nie podobala delikatnie mowiac i recepte wyrzucilam. postanowilam ze nigdy nie skorzystam z uslug przychodni((( i wymazalam ten numerek ktory wpisuja w ksiazeczke zdrowia zeby potem odnalesc karte przede wszystkim balam sie ze moja mama(tyran);-) to zauwazy... to bylo glupie myslenie ale nie wiem co teraz zrobic?myslicie o tym lekarzu rodzinnym czyli gdzie ja mam sie udac?((( dzieki od razu za cierpliwosc
lekarz rodzinny = lekarz pierwszego kontaktu = lekarz do którego idziesz jak się przeziębisz = internista
teraz jasne?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 19:00   #4271
madzia13005
Przyczajenie

och dziekuje Ci bardzo dobra kobieto a czy on mnie nie wysmieje?powie zebym poszla do gina
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 19:38   #4272
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
och dziekuje Ci bardzo dobra kobieto a czy on mnie nie wysmieje?powie zebym poszla do gina
powiesz mu to, co nam, że gin na urlopie i powinien wypisac.
mi zawsze wypisuje

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-29, 20:05   #4273
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lionors Pokaż wiadomość
A tak przy okazji to ja NIE jestem zadowolona z Yazu. Na nowo mnie wypryszczyło [kilka lat nie widziałam u siebie żadnego wyprysku], krwawienie jest strasznie długie i jeszcze się plamienie za nim ciągnie, jestem niebywale senna, źle się czuję. Poprzednio brałam Yasminelle, czyli praktycznie to samo, a różnica buła ogromna. Ech, już nie wiem, co ja mam brać...
każda kobieta będzie się czuć inaczej po tych samych tabletkach. dlatego jedne zachwalają a inne odradzają. Yaz to nie to samo co Yasminelle. przede wszystkich bierzemy je dłużej - co zmienia to jak wpływają na organizm. ulotka głosi, że plamienia mogą być przez kilka opakowań. co do wyprysków - nic nie poradzę, może rzeczywiście to wina tabletek. ja jestem zwolenniczką wypróbowania i przetestowania przez jakiś czas danego preparatu - organizm się przyzwyczai, to wtedy można dopiero dokładnie powiedzieć czy jest dla nas dobry czy nie. bo jak kogoś boli głowa, ma lekkie nudności itd. i od razu chce odstawiać to może tak robić z każdymi tabletkami w nieskończoność. to są hormony! organizm w ciągu tygodnia tak po prostu się nie przestawi!
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 20:45   #4274
sobolesiaa
Raczkowanie

Wink Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Sayouri89 Pokaż wiadomość
każda kobieta będzie się czuć inaczej po tych samych tabletkach. dlatego jedne zachwalają a inne odradzają. Yaz to nie to samo co Yasminelle. przede wszystkich bierzemy je dłużej - co zmienia to jak wpływają na organizm. ulotka głosi, że plamienia mogą być przez kilka opakowań. co do wyprysków - nic nie poradzę, może rzeczywiście to wina tabletek. ja jestem zwolenniczką wypróbowania i przetestowania przez jakiś czas danego preparatu - organizm się przyzwyczai, to wtedy można dopiero dokładnie powiedzieć czy jest dla nas dobry czy nie. bo jak kogoś boli głowa, ma lekkie nudności itd. i od razu chce odstawiać to może tak robić z każdymi tabletkami w nieskończoność. to są hormony! organizm w ciągu tygodnia tak po prostu się nie przestawi!
dokładnie ,zgadzam się z Tobą
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 22:21   #4275
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma to jak zamozaparcie, że tak powiem :p
Och, skąd ja to znam
W ogóle, rozmyślałam ostatnio nad tym, i wymyśliłam coś genialnego - do opatentowania Bayer powinien wyprodukować takie.. bransoletki Powinny miec jakis składnik, albo mega czułość, i np świecić się jakimś kolorem, gdy poziom hormonów w organiźmie odpowiadałby temu, po wchłonięciu tabletki Wtedy zawsze wiedziałybyśmy, czy łykać następną czy walnąć się w głowe.. :P
Troche to choinkowe, ale ile nerwów by zaoszczędziło :P

i jeszcze jedno, tak apopos, tej dziewczyny, która pytała o przerwanie. Zastanawiam się, że czasami chyba dokończenie opakowania nie wystarczy? W ulotce jest napisane, że jeśli zapomni się tabletki z pierwszego rzędu, a w poprzednim tygodniu był stosunek, to istnieje ryzyko ciąży. Mam racje, czy już majacze?

Edytowane przez kaktusica
Czas edycji: 2009-08-29 o 22:23
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 22:23   #4276
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Och, skąd ja to znam
W ogóle, rozmyślałam ostatnio nad tym, i wymyśliłam coś genialnego - do opatentowania Bayer powinien wyprodukować takie.. bransoletki Powinny miec jakis składnik, albo mega czułość, i np świecić się jakimś kolorem, gdy poziom hormonów w organiźmie odpowiadałby temu, po wchłonięciu tabletki Wtedy zawsze wiedziałybyśmy, czy łykać następną czy walnąć się w głowe.. :P
Troche to choinkowe, ale ile nerwów by zaoszczędziło :P

bysmy świeciły jak kosmitki

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-29, 22:25   #4277
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
bysmy świeciły jak kosmitki

widzisz taką kosmitkę-choinkę na ulicy, i myślisz:
- Swoja..!
Stary 2009-08-29, 22:28   #4278
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość

widzisz taką kosmitkę-choinkę na ulicy, i myślisz:
- Swoja..!
taaa.... bransoletka w górę i
"niech Yaz będzie z Tobą"

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-30, 09:02   #4279
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
powiesz mu to, co nam, że gin na urlopie i powinien wypisac.
mi zawsze wypisuje
wow! naprawde lekarz pierwszego kontaktu moze wypisac recepte na tabletki anty?? czy to zalezy od jego/jej dobrej woli? i czy to jest legalne?

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 09:07   #4280
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Łączyła któraś z Was opakowania już od pierwszego blistra?
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę

Edytowane przez krowa_bez_mleka
Czas edycji: 2009-09-12 o 11:48
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 10:19   #4281
Madeline0
Rozeznanie

GG do Madeline0

Sluchajcie dziewczyny ostatnio zapomnialam tabletki i zrobilam tak jak pisało na opakowaniu byly 2 opcje ja wybralam ta ze z rozowych przeszlam znow na rozowe w nowym opakowaniu . Kiedy powinnam teraz dostac okresu ? Jesli zawsze mialam na 4 tabletce bialej?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=32664902 #post32664902

Madeline0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 11:30   #4282
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez misunderstood Pokaż wiadomość
wow! naprawde lekarz pierwszego kontaktu moze wypisac recepte na tabletki anty?? czy to zalezy od jego/jej dobrej woli? i czy to jest legalne?
no jasne, że może.
Cytat:
Napisane przez Madeline0 Pokaż wiadomość
Sluchajcie dziewczyny ostatnio zapomnialam tabletki i zrobilam tak jak pisało na opakowaniu byly 2 opcje ja wybralam ta ze z rozowych przeszlam znow na rozowe w nowym opakowaniu . Kiedy powinnam teraz dostac okresu ? Jesli zawsze mialam na 4 tabletce bialej?
Najprawdopodobniej po skończeniu wszystkich różowych.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-30, 11:38   #4283
kapeluszka17
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kapeluszka17

witam! Kończe brac 2 opakowanie. Przy pierwszym opakowanieu okres dostałam przy drugiej bialej tabletce. A teraz przy drugim okres dostałam przy 22 tabletce różowej. Dodam,że teraz byłam nad morzem-zmiana klimatu. Czy wszytsko jest ok?? I ten okres trwa dłużej. przy 1 opakowaniu trwal 3dni. A teraz juz prawie tydzien. Mam sie martwic? no i tabletki bralam regularnie. Nie bylo beigunki ani wymiotów.
Stary 2009-08-30, 12:06   #4284
sugar cube
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kapeluszka17 Pokaż wiadomość
witam! Kończe brac 2 opakowanie. Przy pierwszym opakowanieu okres dostałam przy drugiej bialej tabletce. A teraz przy drugim okres dostałam przy 22 tabletce różowej. Dodam,że teraz byłam nad morzem-zmiana klimatu. Czy wszytsko jest ok?? I ten okres trwa dłużej. przy 1 opakowaniu trwal 3dni. A teraz juz prawie tydzien. Mam sie martwic? no i tabletki bralam regularnie. Nie bylo beigunki ani wymiotów.
Wydaje mi się, że przy pierwszych 3 opakowaniach wszystko może się zdarzyć, bo organizm się przyzwyczaja. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę.
sugar cube jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 13:33   #4285
Lionors
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sayouri89 Pokaż wiadomość
Yaz to nie to samo co Yasminelle? Oprócz schematu brania niczym się nie różni. Poza tym jestem w połowie drugiego opakowania i widze już, jakie zmiany poczyniły te tabletki. Brałam różne i ciągle jestem na etapie szukania tych najodpowiedniejszych, a na Yazie na pewno się nie zatrzymam.
Lionors jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 14:54   #4286
sszyszunia
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

W SZCZECINIE w aptece przy Manhattanie Yaz jest już po 47, 56, więc odradzam. A jeszcze niecały miesiąc temu jedno opakowanie kosztowało 39 zł. Pani w aptece wyjaśniła, że jst to spowodowane nową dostawą.
sszyszunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 16:09   #4287
Olgierd
Przyczajenie

Dziewczyny, czy Was też bolały jajniki przy tych tabletkach. Przez kilka ostatnich dni doskwiera mi taki problem, szczególnie w prawym jajniku, nie jest jakiś uciążliwy ale podobny do bólu przy owulacji. Dziwnie mi z tym Przypominam, że jestem na pierwszym opakowaniu (15 tabl) a to są moje pierwsze hormony.
Uśmiałam się z tą bransoletką, ale pomysł niegłupi
Stary 2009-08-30, 19:14   #4288
Madeline0
Rozeznanie

GG do Madeline0

tak mnie tez lekko pobolywaly
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=32664902 #post32664902

Madeline0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 20:05   #4289
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Dziewczyny, czy Was też bolały jajniki przy tych tabletkach. Przez kilka ostatnich dni doskwiera mi taki problem, szczególnie w prawym jajniku, nie jest jakiś uciążliwy ale podobny do bólu przy owulacji. Dziwnie mi z tym Przypominam, że jestem na pierwszym opakowaniu (15 tabl) a to są moje pierwsze hormony.

ja jestem na 4 op. i mam to samo tylko ze lewy

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 20:24   #4290
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:

To oznaka, że hormony się wchłaniaja.

A jeżeli zle gadam to nakrzyczeć mnie
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości