|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?
Hej dziewczyny. Ja jak zwykle z finansowymi problemami.
Chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o funduszach private equity. Tzn OGÓŁY znalazłam w necie, zalezy mi na Waszych opiniach, co o nich myślicie, jakie haczyki itp. Będę z tego odpytywana, o ile zarys znam, to chciałabym poznać jednak włąsnie te "haczyki" lub jakieś interesujące odkrycia, na których pytający będzie próbować mnie złamać ![]() Vill Liczę na Ciebie zwłaszcza
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#4262 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko szynka musi być dobra.
|
|
#4263 |
|
Zakorzenienie
|
beatiska, nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, bo private equity to zbyt rozległy temat :P
naucz się największych funduszy private na świecie, kilka z PL. Do tego możesz poczytać też coś o venture [rodzaj private e.], fazy wejścia i wyjścia z inwestycji, ryzyko. Powiem szczerze, że o tym nawet chyba porządnych książek w Polsce nie ma, ale na pewno wiem, że jedna z nielicznych, podobno fajna to książka Sieradzana.
|
#4264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Danie główne jeszcze nie wymyślone, ale mam na myśli schab nadziewany czymś fajnym, albo nie wiem. Serio, jakoś ostatnio nie mam głowy do takich rzeczy, nawet chodzę niedożywiona, od 2 dni nie jem obiadów i kolacji. Nie chce mi się. Bleeeeeeee |
|
|
|
|
#4265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za informację
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#4266 |
|
Zadomowienie
|
Pumas nie przesadzasz ? To co oni niby jedzą
|
#4267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
Oni jedzą zwykłe rzeczy, ale nie wszystko :P Polskie jadło, a ja nie preferuję tłusto i dużo.
|
|
|
|
#4269 |
|
astro-loszka
|
Właśnie, podaj jakiś przykład
Na danie główne możesz zrobić roladki drobiowe (lub ze schabu własnie) nadziewane szpinakiem i serem fetą/lub mozzarellą/kozim twarożkiem. Do tego pieczone (lub z patelni) ósemki ziemniaków w ziołach (ja ostatnio robię z czosnkiem, czerwoną cebulą, do tego dodaję startą skórkę z cytryny + sok z niej, pieprz cytrynowy i świeży tymianek - goście je zjadają błyskawicznie) i sałatę z ósemkami pomidorów skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
|
#4270 |
|
Zakorzenienie
|
Linaya, to już lepsze, do przejścia. ;-) Po weekendzie dam wam znać, co przygotowałam, może jakieś zdjęcia zrobię
![]() A co jedza? Kotlety... sznycle...kurczaka pieczonego...ziemniaki... proste sałatki...to chyba koniec repertuaru :P Edytowane przez pumas Czas edycji: 2011-06-10 o 09:13 |
|
|
|
#4271 |
|
Zadomowienie
|
To raz mogłabyś się poświęcić i zjeść tak jak oni
|
|
#4272 |
|
Zakorzeniona
|
Dziewczyny, ja pracuję w kinie, które mieści się na ostatnim piętrze galerii handlowej, ale nigdy po drodze do pracy nie wstępuję do sklepów
Dla mnie chodzenie po sklepach to żadna przyjemność, nie mam też kasy na to. Lubię ciuchy, ale przymierzanie i kupowanie to koszmar dla mnie.Ja uwielbiam słodycze, ale w małych ilościach. Kostka czekolady i wystarczy. Bardzo szybko się "przesładzam", nawet tą kostkę muszę popić wodą. |
|
|
|
#4273 |
|
Zakorzenienie
|
Miczka, CHĘTNIE, wolałabym nasmażyć kotletów i problem z głowy, jednak uważam, że nie wypada
|
|
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to w czym problem - oni chyba są właśnie z tych mniej "wyszukanych"?
Może ktoś to uznać za prowincjonalizm ale ja ich w sumie rozumiem, po części. OK, moja tolerancja na wyszukane jedzenie jest wyższa, niż tych ludzi - uwielbiam roladki, sałatki etc - ale już kiedy ktoś (w dobrej wierze) serwuje mi ryby i owoce morza to niestety ale ja tego nie mogę i nie chcę jeść ostatnio koleżanka zrobiła mi, gdy byłam w gościach, jakieś cudo ze świeżym łososiem. Nie lubię ryb i niestety widać to po mnie zjeść coś tam zjadłam, ale szczerze mówiąc wolałabym już byle zapiekankę na dworcu ... a teraz taka moda i postrzeganie że przyznać się że się nie znosi ryb (a ja nie znoszę, ewentualnie makrelę i Boże broń nie grillowaną czy w jakichś cudach, tylko jak już, to w panierce, smażoną) to wszyscy oczy otwierają szeroko ... przecież to takie zdrowe, trendy, na czasie...no nie lubię i już ![]() To chyba żadne faux pas zaserwować kotleta jeśli goście to lubią
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-06-10 o 14:05 |
|
|
|
#4275 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój TŻ potrafi zjeść miskę małż , dłubać krewetki i spożywać kalmarki ![]() Cytat:
Jak lubią wyszukane kotlety to powiedz im tak jak ja mówię mojej koleżance (która nie lubi "nitek" w kotletach i marudzi): Podajesz im :„szczęśliwą kurę” „szczęśliwy schab” tzn. hodowany w stadzie, na grzędzie, wolnym wybiegu z dostępem do powietrza, trawy, nie karmiony hormonami, antybiotykami. Hodowany specjalnie dla nich ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
Liczy się atmosfera
|
|
#4276 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
[/QUOTE] Nasmaż tych kotletów bo nabawisz się nerwicy ! Jak się goście dobrze zabawią (niekoniecznie chodzi mi o picie) to nie będą pamiętać co jedli Liczy się atmosfera No pewnie! Podpisuję się pod tym czterema kończynami i ogonem
|
|
#4277 |
|
Zadomowienie
|
Ja też wolałbym zjeść coś co ja lubie nie ważne czy to była by (kaszanka czy kotlet mielon - heh to tylko przykład) niż coś wyszukanego .
I co najważniejsze robić to co gość lubi , a nie to co gospodarz . Wkurza mnie jak jestem w gościach i podają mi jakąś potrawę i opowiadają jak bardzo ją lubią . Wtedy zawsze myśle : "Ej kto tu jest gościem ?!" Byłam tak uraczona sałatką z selera , kukurydzy i ananas . To nie jedna sytuacja , ale to zapamiętałam najbardziej , bo nie lubię mieszać słone ze słodkim ![]() Ja ryby uwielbiam , owoców morza nie tknę
|
#4278 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z was próbowała zapisywać sobie wszystkie swoje miesięczne wydatki w jakimś notesie lub na oddzielnych kartkach i później to wszystko analizować, np. na co się tyle wydaje, a na co tyle i tak dalej? Czy w waszym przypadku się to sprawdza? Chodzi mi po głowie myśl, by zacząć robić coś takiego, bo wydaje mi się, że to może być dobry sposób na trzymanie swoich finansów pod kontrolą, a tym samym może pomóc w oszczędzaniu
|
#4279 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie mam do tego cierpliwości , ale dziewczyny robiły . Najlepiej to znaleźć sobie jakiś cel i na niego zbierać
|
|
#4280 |
|
Rozeznanie
|
Ja też kiedyś próbowałam, ale to była strata czasu
. Dobrze idzie takie liczenie na początku miesiąca przez parę dni, potem gubiłam paragony - jeżeli chodzi o żywność i chemię to z reguły wiem, ile wydaję miesięcznie i staram się tej kwoty nie przekroczyć, resztę odkładam a za inną resztę hulaj dusza w granicach rozsądku (staram się)Najlepszy sposób na finanse : odkładać już pierwszego część kasy, jeżeli można, rzecz jasna. Po miesiącu już człowiek wie, ile pieniędzy miesięcznie może odkładać. U mnie zdaje to egzamin : nie mam, nie wydam czytaj: wydam później na coś co będzie potrzebne, wyjątkowe , po przecenie itp. albo będzie na wakacje
'' Szczęście jest jak motyl . Gdy gonisz go - odlatuje . Gdy zajmujesz się czymś innym - niespodziewanie siada Ci na ramieniu '' . Edytowane przez neuilly. Czas edycji: 2011-06-10 o 16:44 |
|
|
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
pumas, skoro oni lubią kotlety, to je im zrób, ale ja proponuje właśnie takie zawijaki - schab z czymś w środku, np. z grzybami, w jakimś sosie. Będzie ładnie wyglądało i będzie smaczne/zwykłe.
Do tego jakieś ziemniaczane talarki - sth like that i chyba będzie to najlepsza opcja - prosto, smacznie, ale zarazem troszkę inaczej niż zwykle. Btw, nie rozumiem słów nie wypada Ok, są rzeczy, których naprawdę nie wypada, ale w większości jednak uważam, że to zwykłe głupoty, na które nikt nie zwraca uwagi, a my myślimy, że nie wypada
|
#4282 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4283 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam nic do tych, którzy czegoś nie jedzą, bo nie lubią, ALE NIE CIERPIE tych, którzy nie jedzą, BO NIE, a nigdy nie próbowali. Takie coś mnie wkurza. Cytat:
![]() Tak, przejmuję się nimi, nie mam wyjścia ;-) A tak serio, pewnie zjedzą co innego, ale wolałabym im dogodzić i podać coś, czego nie jedzą na co dzień, a co zjedzą ze smakiem ![]() Cytat:
Cytat:
Plus jest taki, ze wiem, czego nie lubią a to juz coś. Cytat:
Cytat:
![]() Masz rację z tym wypada nie wypada. Ale jesli nam na czyms zalezy, to zatracamy granice i szukamy dziury w całym tłumaczac się "czy aby wypada"
|
||||||
|
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kończę tydzień w nie najgorszym nastroju pod kątem pracy. Zrobiłam przez ostatnie 3 dni naprawdę solidny kawał dosyć poważnej analizy, który myślałam, że zajmie mi o wiele wiele wiele dłużej albo co gorsza nie będę w stanie wyliczyć tego, co miałam wyliczyć Wyliczyłam
|
|
|
|
|
#4285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
anka, co analizujesz?
![]() Trochę zazdroszczę analizowania, bo ja teraz wprowadzam do bazy wewnętrznej różne instrumenty, więc takie trochę schematyczne działania [tu wpisać to, tu to]. Całkiem fajnie, fajna atmosfera, ale jednak docelowo nie chciałabym tego robić ![]() ![]() Ale od czegoś trzeba zacząć
|
#4287 |
|
Zakorzenienie
|
Analizuję kontrakt - i na jego podstawie wzrost kosztów sprzedaży (to musiałam wyliczyć właśnie, wskaźnik wzrostu) i z tego prognozę wyniku finansowego "mojej" jednostki na następne 5 lat. I rezerwy, które trzeba w związku z tym utworzyć na niektóre koszty. Matematycznie żadne cuda, ale kwestia zgromadzenia danych, zrozumienia kontraktu, ogarnięcia prognoz etc. to zajmuje trochę czasu.
Chyba nikt nie zaczyna od takich rzeczy, wszystko przed Tobą
|
|
|
|
#4288 |
|
Rozeznanie
|
Biedna, a myśmy się tak uwzięły z tym kotletem
Cóż, taki urok pogawędek internetowych Jak się psycepi to nie odpuści .To My Ci teraz damy spokój z tym kucharzeniem, a Ty tylko zdaj relację już po. ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Należy się ... nagroda A co.Wskaźniki, raporty, analizy
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4290 |
|
Zakorzenienie
|
Też uwielbiam wskaźniki i analizy
![]() choć subiektywnie uważam, że takie prognozy kosztów na 5 lat mają trochę małą szansę się sprawdzić no ale prognoza jest
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

:
tylko szynka musi być dobra.
) w tempie 1 na tydzień. Ale balsamom dość, a jak wykończę te, co mam (nie są zbyt wyszukane, Avon, Ziaja, ze 3 jakieś lepsze typu Vichy czy Herbalife) przejdę na balsamową wyższą półkę, trzydziestka mi stuknęła, pora zacząć o tym myśleć.

ostatnio koleżanka zrobiła mi, gdy byłam w gościach, jakieś cudo ze świeżym łososiem. Nie lubię ryb i niestety widać to po mnie
Mój TŻ potrafi zjeść miskę małż , dłubać krewetki i spożywać kalmarki