|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Konto usunięte
|
Dot.: ile można najkrócej brać tabletki antykoncepcyjne???
I ja rzucam tabsy po latach brania.
Akurat jestem w przerwie i nie biore nastepnego opakowania. Kiedys trzeba powiedziec dosc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Zastanawiam się nad przerwą w stosowaniu antykoncepcji. Podczas stosowania przytyłam, teraz ciężko mi zgubić te dodatkowe kilogramy. Czy myślicie że odstawienie na 3 miesiące przyniosło by jakieś efekty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Moj ginekolog mi poradził, ze takie odstawianie nie jest zdrowe dla organizmu tzn. Jesli sie planuje ciąże to owszem ale takie krótkie przerwy nie sa zdrowe bo to jest wielka burza hormonów wiec jesli planujesz odstawić na 3 miesiące to nie poleca. Za duży szok dla organizmu zeby zaraz brać spowrotem. ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
Mnie tez nie ale to moje pierwsze odstawienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4268 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Raczkowanie
|
Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Zaczęłam mieć migreny ale przede wszystkim chcemy starać sie o bobo
![]() a Ty dlaczego? |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 |
Konto usunięte
|
Myślę, że już czas żeby wątroba odpoczęła od tabsów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4272 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Szału dostaję już od wypadania włosów
![]() ![]() Naczytałam się wczoraj o tabletkach Priorin, że niby podobno działają... próbowała któraś? Już nie wiem co z tym robić... |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jak brałam to tez było ok troche gorsze wyszły wyniki jak zrobiłam badania juz po odstawieniu. Tez właśnie miałam do tego takie podejście, ze czas sie troszkę "oczyścić" ;-) dostałam @ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, orientuje się może któraś z was ile dni po stosunku można zrobić test, by był on wiarygodny ?
Niestety nie jestem w stanie stwierdzić, kiedy będzie okres/owulacja, bo od października okresu nie miałam ( odstawienie tabletek). Ostatni raz kochałam się z chłopakiem 19.12. Test zrobiłam po południu 3.01. Czy to za wcześnie, by wyszedł pozytywny ? Ile powinnam odczekać, by dostać w miarę wiarygodny wynik ? Czy dać sobie już spokój ? Pytam, ponieważ mój organizm od kilku dni wariuje - bolące, powiększone piersi, biały śluz, ciągłe zmęczenie, bóle głowy.. i w sumie ktoś mi zasugerował, że może być to ciąża.. a ja się nakręciłam.. w tym miesiącu wybierałam się do ginekologa, by zrobić coś z brakiem okresu i wreszcie zacząć starania o dziecko.. a może udało się bez tego ? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poszłabym jak najszybciej do lekarza, może zrób test z krwi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Przyczajenie
|
Słyszałam od lekarza, że po odstawieniu tabletek, po ich długotrwałym braniu, okres jest unormowany, a trądzik powinien się już nie pojawiać. Brałam taksy przez 6 lat i teraz jestem w ostatniej przerwie na okres. I sama obawiam się tego jak będzie, bo tabletki pomogły pozbyć się trądziku, ale doszłam do wniosku, że 28 lat i stały partner od 10 lat - to po co się dalej truć. ☺ Mam nadzieję tylko że tradzik nie powróci i okres będzie wtedy kiedy ma być (wcześniej był kiedy chciał)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja brałam prawie 8 lat. Pierwszy okres po odstawieniu spoźnił mi sie 8 dni, jak bedzie dalej to sie okaże, ale wiem, ze sa tu dziewczyny, ktore nawet przez kilka miesięcy nie maja okresu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Przyczajenie
|
No właśnie. I tego się obawiam, bo zapomniałam juz jak to jest czekać na okres. ☺
|
![]() ![]() |
![]() |
#4280 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie traktuję tego jako trucie się. To nie trucizna :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo się boję tego, co powie mi lekarz.. jasne, niepłodność to może nie koniec świata.. studiuje, jestem w szczęśliwym związku ( mimo, że partner ma 30 lat), realizuje marzenia i spełniam się w tym życiu.. Niestety, mam wrażenie, że do tej "pełni szczęścia" brakuje nam tego małego brzdąca, któremu mogłabym poświęcić cząstkę siebie.. Dlatego mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Pieniądze na leczenie odłożyłam, także biorę się za siebie i mam nadzieję, że do końca studiów będę jednak mamą.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja mam bliżej 30tki, a o dzieciach nie myślę. Wręcz przeciwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo naturalnie okresu nie miałam od 3 lat.. tylko tabletkami go wywoływałam. Byłam młoda, głupia i całkowicie to zaniedbałam. To nie tylko kwestia wieku , tak mi się wydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mega wysyp pryszczy po odstawieniu tabletek:(
Miałam taki sam problem. Ponad 4 lata brałam tabletki antykoncepcyjne. Zaczęłam od Diane 35 typowo na trądzik, bo cena ciągle zanieczyszczona, wyniki badań hormonalnych wyszły mocno rozchwiane to buch! Diana. W międzyczasie Diana została zmieniona na kolejne środki już typowo anty, bo cera się uspokoiła. I tak brałam różne tabletki ciągiem przez 4 lata. Aż w końcu doszłam do wniosku, że koniec tego dobrego, za dużo pieniędzy na to idzie, a i wątroby już pewnie nie mam. Odstawiłam tabletki w maju i wszystko było ok. Tylko miesiączki o wiele bardziej obfite. W sierpniu zaczął się wysyp pryszczy, ale bardzo stopniowo. Na tyle, że zauważyłam je dopiero jak całą żuchwę miałam w wielkich i spuchniętych pryszczach, bo tylko na niej się pojawiły. Po każdym pryszczu pozostawała blizna i przebarwienie. Masakra. Zaczęłam od wizyt u kosmetyczki, potem dermatolog, antybiotyki doustne i na skórę. Średnio pomagało. Aż w końcu nadszedł grudzień i.... Pryszcze przestały wyskakiwać. Raz na jakiś czas coś się jeszcze pojawia w okolicach żuchwy, albo na szyi, ale nie są to już tak wielkie, spuchnięte i bolesne pryszcze, raczej takie normalne. Jest styczeń, moja skóra nadal jest zanieczyszczona, bo pojawiła się przy okazji masa zaskórników, ale już jest coraz lepiej. Oczywiście blizny i przebarwienia zostały, ale z wizytą u kosmetyczki zaczekam, aż cera mi się uspokoi. Powiem szczerze, że byłam bardzo blisko powrotu do tabletek byle tylko pryszcze przestały wyskakiwać. Nie mogłam patrzeć w lustro, wyglądałam milion razy gorzej niż w czasie przechodzenia trądziku w liceum. Teraz najgorsze jest już za mną, a wracając do tabletek zatoczyłabym błędne koło. Dzisiaj wiem, że gdyby ktoś mnie uprzedził, że tak się skończy moja przygoda z hormonami nigdy bym ich nie zaczynała brać. Dziewczyny, jeśli odstawiłyście tabletki i wasza cera wygląda okropnie nie poddawajcie się! Wybierzcie się do dobrego dermatologa, a z pewnością pomoże wam przez to przejść. Jeśli nie musicie nie wracajcie do tabletek, bo będziecie w kółko przechodzić przez te same problemy z cerą!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to nie przesadza, że jestes niepłodna. Jak zaczniecie próbować i nie wyjdzie, to wtedy sie zaczniesz martwić. Teraz myśl pozytywnie! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
Przyczajenie
|
Nie ma co się nakręcać - bez badań, opinii lekarza to można nabawić się, co najwyżej nerwicy, a po co? Zresztą myślenie o czymś - że jestem chora, zła, brzydka, często na nas ściąga te problemy. Podejdź z uśmiechem do tego - wiem, że łatwo się mówi, ale życie nauczyło mnie, że należy przyjmować los takim, jaki jest, bo na wiele spraw naprawdę nie mamy wpływu
![]() A jeśli chodzi o moje przygody z antykoncepcją, to ja jestem bardzo zadowolona. W styczniu mija równy rok, jak odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, które przyjmowałam przez 3 lata. Okres dostałam po 28 dniach i... tak zostało. Mój cykl trwa idealnie 28 dni, gdzie przed tabletkami był rozjechany, jak autostrada ![]() Podczas stosowania antykoncepcji nie miałam większych problemów (kilka kg więcej, ale da się nad tym zapanować) libido super, brak plamień między przerwami, samopoczucie super. Z chęcią wróciłabym do tabletek, ale że narzeczony w ciągu całego wyjeżdża na kilkumiesięczne delegacje, to doszłam do wniosku, że nie ma sensu faszerować się hormonami.
#4287 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4289 |
Zakorzenienie
|
Byłam wczoraj u gin, po kolejnym braku @ znowu dostałam luteinę, i to na 3mc. Mówiła też że niepokoi ją w wynikach badań stosunek LH/FSH (bo może wskazywać na pcos) ale póki innych objawów żadnych nie ma, z tym nic nie robi i czekamy na kolejną @ po luteinie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Konto usunięte
|
Ja jednak jeszcze połykam sobie troche tabsów
![]() Może rzucę koło 30tki bliżej. Powodzenia wam w bezproblemowym odstawieniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.