Aborcja - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-11, 07:57   #4261
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
A tak ogólnie, to co Was interesuje przeludnienie? Za naszego życia do tego nie dojdzie. Tak serio pytam. Przejmujemy się tym, co wydarzy się za X lat.
Z poczucia odpowiedzialności? Bo skoro uczy się nas przewidywania konsekwencji i np sprzątania po sobie to najogólniej rzecz ujmując "wypadałoby"?
A na serio to niszcząc zasoby i mnożąc się bez umiaru zaciagamy dług u naszych dzieci i kolejnych pokoleń, a przecież fajnie byłoby zostawić im coś dobrego "w spadku"?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 09:34   #4262
kalincia
BAN stały

Mnie g...obchodzi przeludnienie. Nieodpowiedzialnie myślę:"po nas choćby potop". Ale nigdy nie czułam potrzeby, żeby się osobiście rozmnażać.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 09:46   #4263
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Mnie g...obchodzi przeludnienie. Nieodpowiedzialnie myślę:"po nas choćby potop". Ale nigdy nie czułam potrzeby, żeby się osobiście rozmnażać.

Dziekujemy za pierdyliardowe przypomnienie

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 10:18   #4264
kalincia
BAN stały

Proszę bardzo. Gdybyś zapomniała - jestem za aborcją, gdy tylko kobieta tego chce.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 10:31   #4265
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Z poczucia odpowiedzialności? Bo skoro uczy się nas przewidywania konsekwencji i np sprzątania po sobie to najogólniej rzecz ujmując "wypadałoby"?
A na serio to niszcząc zasoby i mnożąc się bez umiaru zaciagamy dług u naszych dzieci i kolejnych pokoleń, a przecież fajnie byłoby zostawić im coś dobrego "w spadku"?
zakładając, że się dzieci chce.
a generalnie to mam to w nosie dlatego, że jedna osoba świata nie zmieni.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 10:33   #4266
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
zakładając, że się dzieci chce.
a generalnie to mam to w nosie dlatego, że jedna osoba świata nie zmieni.
Efekt kuli śniegowej? Dlatego np szczepionki działają?
Stary 2015-11-11, 11:04   #4267
pffe
BAN stały

Cytat:
Efekt kuli śniegowej? Dlatego np szczepionki działają?
efekt działania ludzi, którzy nie potrafią docenić życia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-11, 11:08   #4268
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
efekt działania ludzi, którzy nie potrafią docenić życia.
i?
Stary 2015-11-11, 11:14   #4269
pffe
BAN stały

Cytat:
i?
no i własnie ci ludzie by chcieli mieć dzieci, wnuki i co, nie utrudniać im zycia? ok. i co to da?
Stary 2015-11-11, 11:16   #4270
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Chyba się nie rozumiemy. Jestem za kontrola urodzin, antykoncepcja, edukacja i aborcją. O to ci chodzi? Bo już się zgubiłam
Stary 2015-11-11, 11:22   #4271
pffe
BAN stały

Cytat:
Chyba się nie rozumiemy. Jestem za kontrola urodzin, antykoncepcja, edukacja i aborcją. O to ci chodzi? Bo już się zgubiłam
ja też za tym jestem, oczywiście ale dla mnie chorym podejściem jest usilne walczenie żeby innym było lepiej. Co mnie obchodzi, że za 20 lat będzie tyle urodzeń, że będą z tego problemy już na tle politycznym? Albo, że będzie jak w Chinach? Kogo obchodzi przeludnienie?
Jestem za aborcją, kontrolą urodzeń itd. ale nie ze względu na to, że może dojść do przeludnienia, no niestety. Średnio mnie obchodzi co będzie po mnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-11, 11:28   #4272
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
ja też za tym jestem, oczywiście ale dla mnie chorym podejściem jest usilne walczenie żeby innym było lepiej. Co mnie obchodzi, że za 20 lat będzie tyle urodzeń, że będą z tego problemy już na tle politycznym? Albo, że będzie jak w Chinach? Kogo obchodzi przeludnienie?
Jestem za aborcją, kontrolą urodzeń itd. ale nie ze względu na to, że może dojść do przeludnienia, no niestety. Średnio mnie obchodzi co będzie po mnie.
Masz prawo do swojego zdania, ja mam prawo do mojego.
Podobne postawy mają antyszepionkowcy nawiasem mówiąc ale jak dla mnie dopóki w ogólnym zarysie zgadzamy się co do aborcji itd. to nie obchodzi mnie twoja motywacja bo nie mi ją oceniać.
Stary 2015-11-11, 11:38   #4273
pffe
BAN stały

Cytat:
Masz prawo do swojego zdania, ja mam prawo do mojego.
Podobne postawy mają antyszepionkowcy nawiasem mówiąc ale jak dla mnie dopóki w ogólnym zarysie zgadzamy się co do aborcji itd. to nie obchodzi mnie twoja motywacja bo nie mi ją oceniać.
No generalnie uważam, że jeden człowiek świata nie zmieni. No niestety.
Stary 2015-11-11, 22:22   #4274
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
A tak ogólnie, to co Was interesuje przeludnienie? Za naszego życia do tego nie dojdzie. Tak serio pytam. Przejmujemy się tym, co wydarzy się za X lat.
Dla mnie to jest jeden z argumentów dla prodzieciatych, którzy chcą mi narzucać swój sposób myślenia. Taki ostatni z ostatnich, dobijający w dyskusji.
A tak serio - nie wiem czy mnie to obchodzi. To są fakty, po prostu. Przedstawiłam swoją wizję przyszłości w związku z zapytaniem o sztuczną macicę i tyle. Tak może być, a nie musi. Ale przeludnienie w końcu jest pewne, jeśli nie podejmie się kontrdziałań.
Stary 2016-01-28, 14:49   #4275
Mag1993
Madzia

Hej, z tego co widzę to jest to chyba największy wątek o aborcji na Wizażu. Być może są tu jakieś dziewczyny, które poddały się temu zabiegowi i mogłyby mi polecić dobrą klinikę. Szukałam trochę w internecie i natrafiłam na tą: http://www.klinika-ginekologiczna.com/kontakt/ Czy któraś z was korzystała z usług tej kliniki? Zależy mi na dyskrecji, dlatego nie chciałabym wyjeżdżać gdzieś daleko, bo to wiązałoby się z dłuższą nieobecnością a nie mam ochoty wymyślać dziwnych historyjek najbliższym. Od razu zastrzegam, że nie chcę żeby ktoś mnie tutaj umoralniał albo nakłaniał do zmiany decyzji albo nazywał mnie morderczynią dzieci, bo nie ruszają mnie takie gadki.
Stary 2016-01-28, 14:51   #4276
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mag1993 Pokaż wiadomość
Hej, z tego co widzę to jest to chyba największy wątek o aborcji na Wizażu. Być może są tu jakieś dziewczyny, które poddały się temu zabiegowi i mogłyby mi polecić dobrą klinikę. Szukałam trochę w internecie i natrafiłam na tą: http://www.klinika-ginekologiczna.com/kontakt/ Czy któraś z was korzystała z usług tej kliniki? Zależy mi na dyskrecji, dlatego nie chciałabym wyjeżdżać gdzieś daleko, bo to wiązałoby się z dłuższą nieobecnością a nie mam ochoty wymyślać dziwnych historyjek najbliższym. Od razu zastrzegam, że nie chcę żeby ktoś mnie tutaj umoralniał albo nakłaniał do zmiany decyzji albo nazywał mnie morderczynią dzieci, bo nie ruszają mnie takie gadki.
Wątpię czy ktoś ci takie coś poleci tu bezpośrednio, zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdzie wszystko może być podciagniete w tym szalonym państwie pod paragraf.
Stary 2016-01-28, 17:24   #4277
Mag1993
Madzia

Rozumiem, że temat aborcji jest dość delikatny, natomiast nie pytam o aborcję na terenie Polski, tylko krajów sąsiadujących gdzie ten zabieg jest traktowany jak każdy inny. Tak czy siak poszperałam głębiej w internecie i znalazłam dla siebie odpowiednią klinikę z dobrymi opiniami.
Stary 2016-01-28, 18:17   #4278
zdradzo
Raczkowanie

Nie wiem, czemu zwolennicy aborcji (politycy chociazby) nie przytaczaja argumentu o suwerennosci ciala, co gwarantuje nam prawo. Oznacza to, ze nikt nie moze zmusic mnie do bycia dawca krwi, ktora ratuje zycie, nikt nie moze zmusic mnie do oddania nerki mojemu choremu dziecku...nikt nie moze zmusic mnie to podtrzymywania cudzego zycia kosztem mojego ciala i zdrowia. Plod (do pewnego momentu)nie jest w stanie samodzielnie zyc, nie mozemy wiec mowic o odrebnym czlowieku. Jesli to odrebny czlowiek, to niech zyje sobie, prosze bardzo, ale poza lonem kobiety, ktora nie chce podtrzymywac jego zycia. Koniec, kropka.
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 18:28   #4279
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Nie wiem, czemu zwolennicy aborcji (politycy chociazby) nie przytaczaja argumentu o suwerennosci ciala, co gwarantuje nam prawo.
Pewnie dlatego, że płód to nie organ. To, że nie może żyć poza łożyskiem nie znaczy, że nie jest odrębnym bytem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 18:41   #4280
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Pewnie dlatego, że płód to nie organ. To, że nie może żyć poza łożyskiem nie znaczy, że nie jest odrębnym bytem.
Odrębnym bytem na pewno nie jest. No, chyba, że potraktujemy go na równi z endopasożytem, to wtedy prędzej, choć nadal nie mogę się w pełni zgodzić z tym, że to odrębny byt, skoro nie może samodzielnie funkcjonować-"odrębny"="stanowiący samodzielną całość". Wg mnie nadal nie można zmusić kobiety, żeby dostarczała płodowi substancji odżywczych z własnego organizmu wbrew własnej woli.

No i dla obrońców życia-płód w medycynie jest wtedy, kiedy można rozpoznać cechy ludzkie. Wcześniej jest to tylko zarodek, więc aborcja do, bodajże, 10 tygodnia nie powinna być w ogóle przedmiotem dyskusji (wg mnie).

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2016-01-28 o 18:43
Stary 2016-01-28, 19:11   #4281
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Odrębnym bytem na pewno nie jest. No, chyba, że potraktujemy go na równi z endopasożytem, to wtedy prędzej, choć nadal nie mogę się w pełni zgodzić z tym, że to odrębny byt, skoro nie może samodzielnie funkcjonować-"odrębny"="stanowiący samodzielną całość". Wg mnie nadal nie można zmusić kobiety, żeby dostarczała płodowi substancji odżywczych z własnego organizmu wbrew własnej woli.

No i dla obrońców życia-płód w medycynie jest wtedy, kiedy można rozpoznać cechy ludzkie. Wcześniej jest to tylko zarodek, więc aborcja do, bodajże, 10 tygodnia nie powinna być w ogóle przedmiotem dyskusji (wg mnie).

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 19:50   #4282
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Odrębnym bytem na pewno nie jest. No, chyba, że potraktujemy go na równi z endopasożytem, to wtedy prędzej, choć nadal nie mogę się w pełni zgodzić z tym, że to odrębny byt, skoro nie może samodzielnie funkcjonować-"odrębny"="stanowiący samodzielną całość".
Bardzo często porównuje się płód do pasożyta - oddzielny organizm, który funkcjonuje, rozwija się dzięki żywicielowi. Ja po prostu uważam, że płód to nie jest część ciała, więc nie da się tu argumentować suwerennością ciała. Zresztą zdaje się już w tej dyskusji ten temat był poruszany.
Stary 2016-01-28, 19:57   #4283
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Bardzo często porównuje się płód do pasożyta - oddzielny organizm, który funkcjonuje, rozwija się dzięki żywicielowi. Ja po prostu uważam, że płód to nie jest część ciała, więc nie da się tu argumentować suwerennością ciała. Zresztą zdaje się już w tej dyskusji ten temat był poruszany.
elve, ale suwerenność mojego ciała polega na tym, że nikt mnie nie zmusi do używania go 'dla dobra innej osoby' - czy to jest przeszczep, czy transfuzja, czy choćby podłączenie się pod żywą dializę. nie i już. dlatego, prawie rzecz biorąc, skoro nie muszę filtrować krwi czy oddawać płata wątroby, to nie muszę też zarodka czy płodu utrzymywać w macicy - mogę go usunąć. i teoretycznie taki zarodek może wylądować w sztucznej macicy i tam się rozwijać. ja mówię oczywiście o aspekcie prawno-logicznym.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:00   #4284
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
No tak, bo dziecko sobie tam weszło samo, jasne.
Stary 2016-01-28, 20:01   #4285
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Płód, a nie dziecko
Stary 2016-01-28, 20:02   #4286
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
a co to ma do rzeczy? ona go nie chce. ma prawo nie być inkubatorem.
Stary 2016-01-28, 20:05   #4287
pffe
BAN stały

Cytat:
No, to zależy. Dla mnie płód, który jest z gwałtu albo antykoncepcja nie zadziałała powinien być móc poddany aborcji. Dla mnie wtedy dosłownie znalazł się tam bez woli kobiety i nie z jej winy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 20:08   #4288
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
No, to zależy. Dla mnie płód, który jest z gwałtu albo antykoncepcja nie zadziałała powinien być móc poddany aborcji. Dla mnie wtedy dosłownie znalazł się tam bez woli kobiety i nie z jej winy.
Ja tam dalej jestem za tym (co już kiedyś tu pisałem), by najpierw zalegalizować sterylizację/wazektomię, a dopiero w drugiej kolejności aborcję (taką na życzenie, bo antykoncepcja zawiodła).

Mniej moralnego szumu by było.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:10   #4289
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
elve, ale suwerenność mojego ciała polega na tym, że nikt mnie nie zmusi do używania go 'dla dobra innej osoby' - czy to jest przeszczep, czy transfuzja, czy choćby podłączenie się pod żywą dializę. nie i już. dlatego, prawie rzecz biorąc, skoro nie muszę filtrować krwi czy oddawać płata wątroby, to nie muszę też zarodka czy płodu utrzymywać w macicy - mogę go usunąć. i teoretycznie taki zarodek może wylądować w sztucznej macicy i tam się rozwijać. ja mówię oczywiście o aspekcie prawno-logicznym.
Tak, o to właśnie chodzi.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Nie rozumiem, co to ma do rzeczy, jak się tam znalazło?
I nie dziecko-do 8, a wg niektórych źródeł do 12 tygodnia to nawet płód nie jest, a ZARODEK.
Stary 2016-01-28, 20:16   #4290
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Ja tam dalej jestem za tym (co już kiedyś tu pisałem), by najpierw zalegalizować sterylizację/wazektomię, a dopiero w drugiej kolejności aborcję (taką na życzenie, bo antykoncepcja zawiodła).

Mniej moralnego szumu by było.
oczywiście, że by było. ale mamy państwo prawe i sprawiedliwe
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości