|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku | |||
Aldrin |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 25,93% |
Kakusia |
0 | 0% |
Berenika_26 |
4 | 14,81% |
agaaga89 |
2 | 7,41% |
Ramona_85 |
0 | 0% |
eweden |
0 | 0% |
Prowansja88 |
0 | 0% |
Pradip |
0 | 0% |
Sola1 |
2 | 7,41% |
pater86 |
6 | 22,22% |
TroppoSensibile |
0 | 0% |
sylvuniaa84 |
0 | 0% |
kamilla123 |
0 | 0% |
beat@ |
0 | 0% |
NecroKitty |
0 | 0% |
Anteria |
0 | 0% |
Kucyk_Truskawkowy |
1 | 3,70% |
malin30 |
3 | 11,11% |
alingles |
0 | 0% |
Monica80 |
0 | 0% |
poziomkka |
0 | 0% |
Mala_Czarno_Biala |
0 | 0% |
Majkela12 |
1 | 3,70% |
zaaaabcia |
0 | 0% |
Sylwia__88 |
1 | 3,70% |
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Monica, synka karmiłam co 2-3 godziny. Czyli jak widać, są wyjątki od teorii. Najlepsze jest to, że położna z poradni laktacyjnej na szkole rodzenia wmawiala, że jest coś takiego jak bezpłodność laktacyjna
![]()
#4262 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() A moja koleżanka zaszła w ciążę 3 miesiące po porodzie. Teściowa też jakoś tak szybko. A obie karmiły piersią regularnie.
![]() |
#4264 |
Zadomowienie
|
Wszyscy wszędzie teraz mówią o karmieniu piersią,ja wiem ju teraz ze karmić nie bede.Jedynie w szpitalu bo tam innej opcji nie ma...
Co do zwierzaka w domu to nie wyobrażam sobie swojego Yorkowego wywalić z domu bo jest dziecko.Corka od małego wychowała sie ze zwierzętami i teraz tez tak bedzie.Nie mowie o obcych,psach kotach czy innych...tylko o swoim.Pies jest odrobaczany na bierzaco,szczepiony,kapan y.Wiec nie widzę powodów aby go sie pozbyć.... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4265 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() no i gratuluje udanej wizyty ![]() powiedzcie mi ile się ta macica i wszystko naciąga? wczoraj wieczorem tak jakoś niekomfortowo się czułam i jakoś tak mnie delikatnie brzuch bolał, więc sądzę, że to nadal wszystko się rozciąga, czułam się dosłownie jak przed @ ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4266 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak czytam o tym nacinaniu krocza to mi się włos jeży na głowie i ciarki po całych plecach przebiegają za każdym razem...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 |
Zakorzenienie
|
Aldrin, ostatnio znalazłam info, że teraz macica rośnie 1 cm na tydzień.
Podpisuję się obiema rękoma pod słowami Moniki o karmieniu piersią. Fakt, na początku nie jest tak różowo, ale potem to aż perwersyjna przyjemność ![]()
Jasiek ![]() ![]() Misiek ![]() ![]() Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2014-02-05 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
To ja Wam powiem, że będę straszną matką ale nie potrafię się przekonać do karmienia piersią, wiem, że jest to cudowny moment z dzieckiem ale tego karmienia boję się bardziej niż porodu, mam strasznie wrażliwe sutki i nawet stanik mnie uwiera i denerwuje i nie wyobrażam sobie, że młody mnie gryzie i wysysa ze mnie mleko. Sama siebie strasznie za to nie znoszę ale to silniejsze ode mnie
![]() malinko dziękuje za informacje ![]() Edytowane przez Aldrin Czas edycji: 2014-02-05 o 07:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie córka ani razu nie ugryzła, też miałam mieć potwornie wrażliwe piersi i bałam się jak stąd do nie wiem gdzie, ale ból (podrażnienie) to tylko 3 dni a potem cudowna więź, bliskość, ciepło małego ciałka - no nie da się opisać. Naprawdę ogromnie dużo zależy od naszej psychiki i nastawienia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4272 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na poczatku jest tak jakby ktos przystawil rure od odkurzacza - mega ssanie i troszke boli - ale tylko kilka sekund. I tak jest na poczatku kilku-kilkunastu pierwszych karmienien. Potem przez te kilka sekund czuc tylko takie igielki jakby to pewnie mleczko plynace kanalikami. Ale to nie boli. A potem to juz nic nie czuc a mleko leci ![]() Moj jak mu zabki urosly to sprobowal mnie ugryzc kilka razy (a ile radosci mial przy tym ![]() Jedno jest pewne, procz zdrowotnych korzysci - moglismy jezdzic i latac gdzie nam sie zamarzylo, a ja pokarm mialam zawsze gotowy i cieply ![]() ---------------------- Z tym odciaganiem no to jest niestety tak ze cialo wie kto ciagnie, i powoli laktacja bedzie zanikac. Szczegolnie jesli zaczelo sie odciagac szybko i tylko tak karmic. Edytowane przez Monica80 Czas edycji: 2014-02-05 o 07:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Laktator nigdy nie odciagnie tyle mleka co dziecko. Jak miałam zrobić zapas, to musiałam przestawiać laktator do piersi podczas karmienia z drugiej. Wtedy leciało dużo. A i tak synek krzywil się na butelkę.
Też się bałam karmienia, a potem myślałam "byle przetrwać pół roku", a skończyło się po kolejnych 2 latach i to przy prawie pełnym uzębieniu dziecka.
#4274 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jestem leniem i z własnej wygody nie chciałoby mi się wyjmować laktatora kilka razy dziennie - no i tak jak Monica pisze ![]() Zresztą to naprawdę w głowie siedzi, jak musiałam ściągnąć trochę bo trzeba było wyjść bez dziecka to nigdy nie było tego mleka tyle, żeby wystarczyło na jedno karmienie. Nawet jeżeli piersi wołały o pomoc ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
wczesniej sie może tym nie interesowałam ale teraz gdzie nie spojrze to matka karmiąca niemowle ![]() Wiem że karmi sie od zawsze,sama miałam przyjemność doświadczyć tego na sobie... nie wspominam tego jako coś miłego,a raczej jako tortury dla mnie i dla dziecka. Meczyłam sie 2-3 tygodnie i przeszłam na mm. Cytat:
Najwazniejsze abyc kochała swoje dziecko.A to że dasz mu mm nie stawia cię w swietle złej czy wyrodnej.
![]() |
#4276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() chociaż ja miałam w szpitalu odwrotny problem, tak się zafiksowałam na punkcie karmienia piersią córki, że jak waga spadła jej poniżej normy i było zalecenie dokarmiania mm (zawrotne ilości bo aż 2x15ml ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny martwie się o NecroKitty. Od przedwczoraj się nie logowała. Ostatnio zastanawiała się czy jechać na IP przez te bóle...
![]() Mam nadzieje że u niej ok. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do pępka to zawsze miałam wklęsły a teraz jest płaski ![]() Co do nowego wątku to wybierzmy kogoś do prowadzenia ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |
Raczkowanie
|
Cześć DZIEWCZYNKI, PRZYBYŁAM DZIŚ ZARAZIĆ WAS POZYTYWNĄ ENERGIĄ, KTÓREJ MAM SPORY PRZYPŁYW- OD WCZORAJ. SŁOŃCE DZIAŁA CUDA!! Bierzcie i korzystajcie z tego wszystkie
![]() Sylwia_88 jak Twoje samopoczucie dzisiaj? Lepiej? Szkołą rodzenia się nie martw. To zajęcia przede wszystkim dla Ciebie. Jesli TŻ nie chce iść, trudno, nic nie poradzisz. Porozmawiaj z nim tylko, ze tam poza info o porodzie, informują także jak opiekować się maleństwem, kąpac, przewijac, załatwiać papierkowe formalności w urzędach (pesel, rejstracja). Ale jeśli się nie namówi lub po prostu nie może ze względu na pracę- TRUDNO. Na pewno nie będziesz jedyna sama. Ja do skzoły przy szpitalu, gdzie kurs będzie trwał 10tyg też będę chodziła sama, bo mój TŻ w tych godzinach (15-17) jest w pracy i nie uda mu się zwalniać 2x w TYG. Razem idziemy do Mamy Gai, bo tam zajęcia o 18:00, tyle, ze tylko 4 spotkania. Rodziców nie wybieramy i Twoje złoszczenie nic nie pomoże. Ja też mam podobne kłopoty. Przywyczaiłam się, ze każda moja wizyta u mamy zaczyna się tym, że sprzatam jej 200metrowy dom. Mama od lat nie pracuje, jest w domu itd, ale po rozstaniu z tatą (jakies 7 lat temu), straciła wszelkie siły do życia. Nie dba o siebie, domu jakoś mocno też nie ogarnia (postawowe rzeczy jedynie), obiady na "odwal się"- nie takie pyszne jak kiedyś itd. Cóż to po prostu depresja. Mimo, ze dostaje szału, to staram się jej pomagac ilę mogę. A ze mnie obrzydza brudna umywalka ze sladami od pasty czy brodzik z włosami to "ja się czepiam"... Nie wyproszę i nie wytłumaczę jej. Przestałam już próbowac. Po prostu jak przyjezdzam, to sprzatam i już ![]() Na szczescie mogę zrelaksowac się u Teściowej u której wszystko lśni, białe obrusy, wykrochmalone bawełniane posciele i pyszny domowy odbiadek od serca i nadmiar opiekunczosci i 100pytan jak tam mój brzuszek.. ![]() Cytat:
![]() Właśnie słyszałam, że czasem w szpitalach nie powalają nosić majtek, nawet tych typowo poporodowych i jakos niebardzo rozumiem co wtedy z podkładem? No bo przecież, te pierwsze doby połogu są najintensywniejsze a nie lezymy tam tylko w łóżku (wtedy mozna rozłozyc podklad ochronny na przescieradło). Jak wyjść do WC czy gdziekolwiek? Sciskac podklad nogami i isc mikro kroczkami? :/ (Przepraszam jeśli pytanie jest głupie, nie wiem po prostu). Piszecie o karmieniu- też się tego boję. Że sobie nie poradzę. Że przez ból wymięknę i pozbawie mojego dziecka tych ważnych mikroelementów i bliskości. No i kolek. Bo głownie dzieci karmione piersią je mają. Przez brak umiejętnosci karmienia i/lub dietę mamy. Ale na pewno będe próbowała!!! Bardzo chciałabym by się udało. Tylko nie potrafię znaleźć jednoznacznej odp na dwa nurtujące mnie pytania: 1. Kiedy powinno się karmic? Część zródeł mówi, by karmic na siłę co 2-3 h, by unormowała się laktacja i nie było zapaleń itd. Nawet wybudzać dziecko do karmienia jak przychodzi czas :/ W innych zródłach napisane jest, by sluchac "głosu" dziecka i karmin wtedy, kiedy ono zechce i będzie miało ochotę. Żadnych sztywnych godzin itd. Jelsi dziecko spi w nocy, to nie budzic go na karmienie. To wydaje mi się rozsądniejsze... ale cyz grozi to powikłaniami? Problemami z laktacją? I kolejna rzecz to dieta mamy karmiącej. Jedni twierdzą, ze powinno się jesc w miare wszystko- poza produktami typowo mocno alergizującymi (cytusy) czy o bardzo intensywnym smaku (cebula, czosnek). Inni, ze dieta prawie wszystko szkodzi i powinno sie jesc gotowanego kurczaka bez zadnych przypraw i takie tam. Tylko jak wtedy przetrwac kilka miesiecy laktacji? No i znowu- jakoś to będzie, wszystko wyjdzie w praniu ![]() --------------------------------------------------- Wczoraj miałam super dzień, cały czas smigałam po swiezym powietrzu, pozałatwiałam sobie pare zaległych spraw. Ugotowałam pyszny obiad a TŻ miał wyjatkowo dobry humr i był jakiś taki całyśny ![]() ![]() Byłam takze na drobnych zakupach i upolowałam 3 super tuniko/sukienki i cieszę sie baardzo. Ubrania polskiej firmy, ze swietnej bawełny o genialnym kroju, które pozwolą mi przeletac w nich 2 czesc ciązy, ale będe mogła wykorzystac je takze po porodzie! Tunki o kroju litery A. Klasycnzie uszyte, bardziej opięte w biuscie i ramionach, które rozkloszowują się w dolnej partii, takie dłuzsze z tyłu, krótsze z przodu. Do kozaków, balerinek a z ładną bizuterią swietne tez do szpilek. Poza tym dostalam wielką, dmuchaną piłkę do cwiczeń od koleżanki, wiec będę rozluzniac mój kręgosłup i cwiczyć miesnie kegla ![]() Własnie zjadlam sniadanko i wypiłam herbatkę, lece do koleżanki, bo ma sliczne ciuszki do sprzedania po corci. Teraz bedzie miala synka. Jade poogladam, moze coś sobie wybiorę. O tyle fajnie, ze 90% tych ubranek jest markowych (kol ma bogatą mamę i wiele dostała w prezencie, wiele mama jej kupiła). Także takie marki, których nie ma w PL, np. NEXT itd ![]() PS. Gorzej jak moja córcia okaze się synkiem haha ![]() Buziaki!
Mama Ssaka CÓRKA 14.06.14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Promotorka zdrowego stylu życia i biznes mam! Chcesz czuć się, wyglądać i żyć lepiej? Praca z domu, praca przy dzieciach, dodatkowa podpora finansowa-> napisz! |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4280 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na cycu jest inaczej niz na mm, nie da sie dziecka najesc na zapas, wiec ono na poczatku doslownie wisi na cycu. Nie co 2, 3 ale co godzine. Jak sie zorientowac ze chce jesc? To dosyc proste, taki maluch chce tylko 3 rzeczy - jesc - placze glosno i donosnie, spac - placze zalosnie, marudzi, i niektore placza jak zrobia kupe (moj tak mial ![]() Poza tym jak taki maluszek chce jesc i sie go wezmie na rece do ciala, to tak jakby dziobie buzką w nasze cialo ![]() Co do diety, moj mial moze nie tylko kolki co gazy, ja uwazalam na diete przez pierwsze 2 miesiace. Nie jadlam smazonego, tylko pieczone, na parze itd. Staralam sie zdrowo i lekkostrawnie. A potem powoli wszystko i w sumie to przez okres karmienia jadlam naprawde wszystko na co mialam ochote - u nas nie bylo alergii zadnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny co do karmienia piersią boję się tylko tego że nie będę mieć na tyle mleka. A co do reszty wiem i znam wiele kobiet które strasznie męczyły się z karmieniem ale mimo tego nie rezygnowały i w końcu udawało im się normalnie karmić piersią. Wiem każda kobieta jest inna i każda decyduje za swoje dziecko ale nikt mi nie wmówi i takie jest moje zdanie że mleko mm jest leprze od mleka matki, dla mnie to jest logiczne no ale mówię każda kobieta może inaczej ten temat oceniać i myślę że to sprawa każdej z osobna nie mi to oceniać.
#4282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dosyc szybko po porodzie musialam wyjezdzac na 2 do 4 dni. Kiedys po takim powrocie maly ryczal i nie chcial cyca wziac a ja ryczalam razem z nim. Trwalo to pol godziny a jakby wiecznosc!! Ale po pol godziny uspokoil sie i zaczal pic. Do wszystkiego trzeba czasu i cieprpliwosci. A propos - dzisiaj mi sie snilo ze mi leci mleko z piersi AAaaaaaa! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 |
Zakorzenienie
|
pewnie już niedługo zacznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4284 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A karmi się dziecko na żądanie. Nie ma sensu wybudzać. To nie ma wpływu na laktację. Laktację zaburza tylko stres. Mi w szpitalu wmówiono, że dziecko należy karmić minimum 20 minut z jednej piersi, a mój synek po 10 minutach był najedzony i ... panika. Potem okazało się, że ładnie przybiera, no i znalazłam info, że dzieci mogą tak krótko ssać, ale i tak się najadać. Wtedy moja "mleczarnia" zaczęła działać jak należy. A głodne dziecko (oprócz płaczu) wkłada piąstki do buzi.
![]() |
#4285 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() kciuki sie przydaly,bo juz wiemy jaki Maly Ludek zamieszkal w brzuszku ![]() i juz na 100 procent,Mala super sie ulozyla.Mamy nawet zblizenie pipuszki ![]() ![]() i mam tez dokladnie z tego samego okresu zdjecie Synka(dzien wczesniej) i widac ladnie pisiorka.Zalacze tez dla porownania. Zbadal,obmierzyl.wszystko ladnie sie rozwija.Wszyskie pomiary ukladaja sie idealnie na srodkowych liniach.Tak jak na badaniu,tak i z OM Mala rosnie jednakowo.Wazy juz 400 gram. I tak jak Wam kiedys pisalam,ze nie ide na 3D/4D bo moj lekarz sam z ciekawosci przelacza.To byl dzissiaj taki slodki widok,ze az polecialy mi lezki.Dal mi az 3 zdjecia i 2 z normalnego usg.
![]() |
#4286 |
Raczkowanie
|
BAZILE - aaaaa gratulacje!!!!!!!!!! No to Nataszka bedzie miala kolezanke!!!
![]() Nad imieniem juz mysleliscie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to super gratuluje dziewczynki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Raczkowanie
|
Cześć Mamuśki.
Podczytuję Was w wolnej chwili ale nie miałam siły pisać... Nie dość że nieszczęsny remont wciąż trwa, to przedwczoraj byliśmy w szpitalu bo rzygałam jak kot przez 10 godzin. W szpitalu przebadali dzidziusia i odesłali mniena pogotowie bo na ginekologiczno-położniczym nie mogli mnie zatrzymać. Na pogotowiu czekałam do 22:00 wymiotując co chwilę, o nawadnianiu się nie było mowy, każdą kroplę wody zwracałam, wszystkie wnętrzności bolały jak diabli, słaba, zawroty głowy... ostatecznie postanowiliśmy jechać do domu, nie miałam sił dłużej czekać, a przed nami jeszcze 20 osób! w domu zasnęłam w ubraniu, mąż mnie rozebrał i wpakował do łóżka. W nocy popijałam małymi łyczkami herbatę którą zostawił mi przy łóżku i jakoś przetrwałam. Teraz odzyskuję siły, ale słabiutka jestem nadal i żołądek wciąż boli. Ale przynajmniej wiem że dziecko ma się dobrze. Dużo się u Was dzieje... nie odpiszę na wszystko. W każdym razie w Mamie Gai też nie byłam, bo jak się okazało co za kwiatki w tej naszej garderobie są porobione, to nie mogłam zostawić męża samego z taką robotą, chciałam iść w niedzielę chociaż, ale byłam zbyt obolała po sobotniej robocie... Zadzwonili żeby zaproponować mi inny termin więc nic nie przepadnie. Temat strachu przed porodem, heh znam to. Ale staram się nakręcać pozytywnie i wizualizować piękny poród, pójdę z nastawieniem że będzie bolało ale poza tym będzie dobrze, dam radę i oboje z dzidziusiem wyjdziemy szybko do domu, on będzie moją nagrodą ![]() Trzymam kciuki za Was i za siebie ![]()
#4289 |
Zadomowienie
|
Właśnie mi też zależy na tym żeby daszek budki był głęboko zachodzący, bo rodzimy początkiem lata i wydaje mi się że dobrze przysłonić bardziej budkę niż zawieszać pieluszkę jak to nie raz widziałam.
#4290 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a mi po troszku już na serio zaczyna lecieć, tzn. takie lekkie strupeczki się robią na sutkach ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.