Niemcy IV :) - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-22, 10:39   #4261
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy IV :)

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Bęza Stanisław to moja biblia ;D Haha
Powodzenia ba nowym mieszkaniu , my robimy remont to tez na materacu spałam..Teraz tz śpi sam, a nasz pasożyt ma łóżko w pokoju z balkonem Hahahahah. Ja już chciałam zejść na dół do kuchni lub wohnizimmer ale w wohnizimmer nie mamy kanapy, bo znieśliśmy do piwnicy zeby partyraum zrobić ;D
Paula jak sobie radziliście bez zlewu? Mycie w łazience ? Gdy meble zamawialiśmy to tez mieliśmy okres mycia naczyń w umywalce :/ na szczęście szybko zmywarka przyjechała..
w łazience w zlewie

cieżko było ale wez tak kup wszystko na raz jak masz tylko goły materac ;D

teraz juz mamy wszystko lacznie z nowka kompem z mega "sercem" do gier i monitorem jak tv tz uwielbia grac ale nie ma czasu na to i gra koło 2 godzin w tygodniu tylko zmywarka, meblami, stolem na 12 osob i plazma na scianie.

Ale poki sie czlowiek dorobił tego to jadł tosty przez dwa tygodnie na okraglo

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 10:59   #4262
madeline555
Raczkowanie

Czytając wasze ostatnie posty, już zaczynam się bać mojego szukania mieszkania po studiach
madeline555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 11:07   #4263
Chardon
Zadomowienie

madeline bez przesady, da się bez kłopotu znaleźć już ładnie umeblowane mieszkanie. My to z którego się wyprowadzamy takie mieliśmy właśnie. Mebelki full wypas. Ale nowe jest większe i ma balkon i małe pomieszczenie gospodarcze Więc i bez mebli na początek damy radę
Stary 2015-02-22, 11:09   #4264
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madeline555 Pokaż wiadomość
Czytając wasze ostatnie posty, już zaczynam się bać mojego szukania mieszkania po studiach
Mnie najbardziej irytują te castingi i wscibskie ankiety. pytają nawet o miejsce urodzenia, zarobki, kredyty, adres pracodawcy. Pytania o gre na instrumentach i zwierzęta rozumiem. Wiek tez ok. Ale miejsce urodzenia? Dokładna data? To mogę wpisać przy podpisaniu umowy... tylko jak się tego nie uzupełni, znajdzie się dwadzieścia innych osób, które to zrobią. My jednak zostajemy w starym mieszkaniu, jest niedrogie. A jak po wychowawczym wrócę do pracy będziemy szukać już większego.

Muszę sobie zamówić te fiszki, nigdy z nich nie korzystałam.
Stary 2015-02-22, 11:12   #4265
bejata440
Zakorzenienie

ja w marcu miałam duży pokój z łazienką sama, a kuchnia z "szefem" - po miesiącu skończyła się sielanka i zaczęły się toksyny, ale z udawaną serdecznością.
w maju przeprowadziłam się do kawalerki Tż w samym ryneczku, (myslalam, ze za szybko bo 3 miesiacach znajomosci, ale prawie sie nie widywalismy, bo on pracował do 16-17, a ja od 16-17) :P
a od października udało się i mamy dom piętrowy z ogródkiem( i pasożytem ) w pobliżu jeziorka i jest miłooooo, więc nie ma co się przerażać startami w stylu tosty, pizza, mycie garnków w umywalce, 3 dni bez prądu i ciepłej wody

Paula, mój Tż też kocha grać, ale ''salonu'' jeszcze nie mamy, a on gra na moim wypasionym laptopie, (sam mi wybierał, zeby mu wszystkie gry na pewno poszły), i czekamy aż się dorobimy dużego TV zeby mógł grać na tym TV, a ja wtedy sobie patrzę, krzyczę i przeżywam )
brak nam szafy itp.. aber.. allles kommt mit der Zeit !
Stary 2015-02-22, 11:22   #4266
Butterfly_27
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wszystkich
właśnie dołączyłam do serwisu i melduję się jako jedna z emigrantek w Niemczech dużo osób mieszka w NRW w okolicy Münster? Tak z ciekawości pytam

I powodzenia Dragusia na obronie
Ja jestem z NRW ale Recklinghausen

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej irytują te castingi i wscibskie ankiety. pytają nawet o miejsce urodzenia, zarobki, kredyty, adres pracodawcy. Pytania o gre na instrumentach i zwierzęta rozumiem. Wiek tez ok. Ale miejsce urodzenia? Dokładna data? To mogę wpisać przy podpisaniu umowy... tylko jak się tego nie uzupełni, znajdzie się dwadzieścia innych osób, które to zrobią. My jednak zostajemy w starym mieszkaniu, jest niedrogie. A jak po wychowawczym wrócę do pracy będziemy szukać już większego.

Muszę sobie zamówić te fiszki, nigdy z nich nie korzystałam.
Myśmy przeprowadzili się pół roku temu to mieliśmy to samo, te pytania o wykształcenie, zarobki, o urodzenie itp co ich to obchodzi
Butterfly_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 11:28   #4267
madeline555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chardon Pokaż wiadomość
madeline bez przesady, da się bez kłopotu znaleźć już ładnie umeblowane mieszkanie. My to z którego się wyprowadzamy takie mieliśmy właśnie. Mebelki full wypas. Ale nowe jest większe i ma balkon i małe pomieszczenie gospodarcze Więc i bez mebli na początek damy radę
Wiem, że da się rady tylko właśnie jak zaczynają się castingi, to jest problem. Kolega przeprowadza się teraz do Kolonii do pracy i miał sporo z tym problemów, bo np. chcieli wykaz zarobków za poprzedni rok, a my dopiero kończymy studia, więc czegoś takiego nie mamy aa i to, że ma umowę do pracy podpisaną od marca się nie liczyło

A co do fiszek, to w przypadku Czetrech głów jest aplikacja na smartfony, można sobie sprawdzić, czy odpowiadają
Stary 2015-02-22, 11:55   #4268
Chardon
Zadomowienie

Hmm, o tych castingach do mieszkań słyszałam. Słyszałam i czytałam też o tym, że Vermieter chce np. zarobki z ostatniego pół roku. Ale wiecie co, to naprawdę zależy jak się trafi. My drugie mieszkanie od października mamy i nic takiego od nas nie chcieli. Tylko spółdzielnia teraz chciała pismo od poprzedniego Vermietera, że płacimy co miesiąc na czas.
Stary 2015-02-22, 12:11   #4269
Marei
Zakorzenienie

W Ulm znalezienie mieszkania to niezła gimnastyka. bez prowizji maklera to już w ogóle cuda. Takie mieszkanie ma mnóstwo chętnych, często kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia mają za dużo zgłoszeń i nie przyjmują więcej.
Z kotem szanse są już w ogóle znikome, ale i z małym dzieckiem jest problem. Jak szukałam sama, z kolei nikt nie chciał zaufać samotnej Polce . Dałam w końcu ogłoszenie do gazety, dzwonili, że mają mieszkanie i parę razy, jak usłyszeli, że polka (ze słabym niemieckim i biegłym angielskim) wycofywali się, że muszą jeszcze przemyśleć. Na szczęście tylko parę razy.
Dużo Niemców zatrudnia sobie maklera, który im szuka mieszkania. Korzystał ktoś z was?
Stary 2015-02-22, 12:26   #4270
madeline555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
W Ulm znalezienie mieszkania to niezła gimnastyka. bez prowizji maklera to już w ogóle cuda. Takie mieszkanie ma mnóstwo chętnych, często kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia mają za dużo zgłoszeń i nie przyjmują więcej.
Z kotem szanse są już w ogóle znikome, ale i z małym dzieckiem jest problem. Jak szukałam sama, z kolei nikt nie chciał zaufać samotnej Polce . Dałam w końcu ogłoszenie do gazety, dzwonili, że mają mieszkanie i parę razy, jak usłyszeli, że polka (ze słabym niemieckim i biegłym angielskim) wycofywali się, że muszą jeszcze przemyśleć. Na szczęście tylko parę razy.
Dużo Niemców zatrudnia sobie maklera, który im szuka mieszkania. Korzystał ktoś z was?
Dla obcokrajowców podobno najłatwiej przez biura nieruchomości znaleźć, tylko się trzeba liczyć z ogromną prowizją
Hihi już widzę, jak będą ufać Polce i Litwinowi (mój TŻ)
Stary 2015-02-22, 12:39   #4271
kajaccn
Rozeznanie

Moj facet to tez Litwin mieszkanie znalezlismy generalnie na znalezienie mieszkania ma tez wplyw region i wielkosc miasta, my musielismy wykazac ze od 3 miesiecy Tu pracujemy
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 12:40   #4272
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Dla obcokrajowców podobno najłatwiej przez biura nieruchomości znaleźć, tylko się trzeba liczyć z ogromną prowizją :
Hihi już widzę, jak będą ufać Polce i Litwinowi (mój TŻ) :
Prowizja to 2,38x Kaltmiete. a jak jest, jeżeli zatrudniamy maklera. On szuka tylki w swoim biurze maklerskim czy inne oferty też?
Z prowizją się pogodziliśmy, ale ostatnio było piękne mieszkanie w dobrej dla nas lokalizacji i oprócz prowizji musielibyśmy wyłożyć prawie 2tys na remont, który robiłby tz sam. Plus zakup mebli. Dlatego zostaniemy w starym, póki po wychowawczym wrócę do pracy. Wtedy możemy sobie na takie wydatki pozwolić. Póki co wyprawka, meble i samochód
Stary 2015-02-22, 13:47   #4273
kajaccn
Rozeznanie

Nie róbcie remontów za własną kasę, a jeśli już to niech wam odpuści płacenie czynszu przez kilka miesięcy. Z jakiej racji macie komuś mieszkanie remontować jednej mojej koleżance właściciel płacił za materiały kiedy jej facet remontował, inni wyremontowali sami i nie płacili czynszu przez 3 miesiące.
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 13:54   #4274
seductivee
Zakorzenienie

O... A ja myślałam, że wynajęcie mieszkania to nie będzie taki duży problem, skoro TŻ pracuje w DE...

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 14:01   #4275
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajaccn Pokaż wiadomość
Nie róbcie remontów za własną kasę, a jeśli już to niech wam odpuści płacenie czynszu przez kilka miesięcy. Z jakiej racji macie komuś mieszkanie remontować jednej mojej koleżance właściciel płacił za materiały kiedy jej facet remontował, inni wyremontowali sami i nie płacili czynszu przez 3 miesiące.
Dobra rada zapamiętam!

Mam pytanie o Mutterschutz i Elternzeit
- "" Achtung: Mutterschaftsgeld wird angerechnet

Sind Sie als Mutter gesetzlich versichert, haben Sie Pech. Das Mutterschaftsgeld der gesetzlichen Krankenkassen wird auf das Elterngeld angerechnet. Die beiden Monate mit Mutterschaftsgeld gelten als verbraucht – so, als hätten Sie Elterngeld erhalten. Das Elterngeld erhalten Sie so nur für zehn bis zwölf Monate.

Tipp:☠Nur Paare mit privat versicherten Müttern oder antragstellenden Vollzeit-Vätern können das Maximum der 14 Monate Elterngeld überhaupt bekommen."
Czyli jeśli jestem ubezbieczona w TK lub AOK należy mi się 10 miesięcy płatnego Elternzeit?
Dostanę moją wypłatę netto przez 8tygodni a później przez 10 miesięcy 67% tego netto?

- niezależnie jaki mam dochód przez te 8 tyg dostanę całą wypłatę netto?

- czy na Elternzeit mogę zostać np 16, 18, 21 miesięcy czy muszą to być pełne lata?

- jeżeli będę chciała wrócić do pracy po np 1,5 roku, ale kolejne rok czy 1,5 pracować na teilzeit während Elternzeit, to czy moje 10-cio miesięczne Elterngeld może ulec zmianie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 14:30   #4276
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Ja mieszkam juz 5lat na "nowym" mieszkaniu a jeszcze spimy tylko na materacu...wszystko inne mamy a jakos lozka nie mozemy sobie kupic

Ja jakos nie mialam nigdy problemu z znalezieniem mieszkania, ale nawet w czasie studiow pracowalam, wiec moglam wykazac sie zarobkami..a nasze terazniejsze mieszkanie to mielismy naprawde szczescie, bo oprocz nas sie nikt o nie nie ubiegal....a teraz na tym osiedlu zeby dostac mieszkanie to musisz byc w kolejce i jeszcze placisz provisie za to, ze jestes zapisana...ale ogolnie problem jest jak zwykle w fajnych dzielniach dostac ladne mieszkanie

Marei ja Mutterschaftsgeld i Elterngeld dostawalam ta sama kase...ona bedzie wyliczona z Twoich dochodow...Nie wiem dokladnie ale chyba to pelne lata musza byc...Ostatniego pytania nie zrozumialam...Elternzeit platny jest tylko przez rok albo przez 2lata jesli rozlozysz sobie sume na pol...Potem do 3lat mozesz byc na Elternzeit ale juz nie jest platne, wiec jak wrocisz po 1,5roku do pracy to i tak juz nie dostajesz kasy zadnej...

Jesi chcesz wrocic w czasie platnego Elternzeit do pracy to mozesz chyba tylko do 30godzin tygodniowo pracowac i oczywiscie bedzie sie to wliczac w Twoje Elterngeld....

No i Twoj Facet oczywiscie tez moze wziasc 2miesiace platnego Elternzeit...
Stary 2015-02-22, 15:14   #4277
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
Ja mieszkam juz 5lat na "nowym" mieszkaniu a jeszcze spimy tylko na materacu...wszystko inne mamy a jakos lozka nie mozemy sobie kupic

Ja jakos nie mialam nigdy problemu z znalezieniem mieszkania, ale nawet w czasie studiow pracowalam, wiec moglam wykazac sie zarobkami..a nasze terazniejsze mieszkanie to mielismy naprawde szczescie, bo oprocz nas sie nikt o nie nie ubiegal....a teraz na tym osiedlu zeby dostac mieszkanie to musisz byc w kolejce i jeszcze placisz provisie za to, ze jestes zapisana...ale ogolnie problem jest jak zwykle w fajnych dzielniach dostac ladne mieszkanie

Marei ja Mutterschaftsgeld i Elterngeld dostawalam ta sama kase...ona bedzie wyliczona z Twoich dochodow...Nie wiem dokladnie ale chyba to pelne lata musza byc...Ostatniego pytania nie zrozumialam...Elternzeit platny jest tylko przez rok albo przez 2lata jesli rozlozysz sobie sume na pol...Potem do 3lat mozesz byc na Elternzeit ale juz nie jest platne, wiec jak wrocisz po 1,5roku do pracy to i tak juz nie dostajesz kasy zadnej...

Jesi chcesz wrocic w czasie platnego Elternzeit do pracy to mozesz chyba tylko do 30godzin tygodniowo pracowac i oczywiscie bedzie sie to wliczac w Twoje Elterngeld....

No i Twoj Facet oczywiscie tez moze wziasc 2miesiace platnego Elternzeit...
Jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to Elternzeit trwa do 3 lat. Czy po 2 latach mogę wrócić na rok na np 20h i czy za to by mi pracodawca płacił.
Stary 2015-02-22, 18:47   #4278
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
ja w marcu miałam duży pokój z łazienką sama, a kuchnia z "szefem" - po miesiącu skończyła się sielanka i zaczęły się toksyny, ale z udawaną serdecznością.
w maju przeprowadziłam się do kawalerki Tż w samym ryneczku, (myslalam, ze za szybko bo 3 miesiacach znajomosci, ale prawie sie nie widywalismy, bo on pracował do 16-17, a ja od 16-17) :P
a od października udało się i mamy dom piętrowy z ogródkiem( i pasożytem ) w pobliżu jeziorka i jest miłooooo, więc nie ma co się przerażać startami w stylu tosty, pizza, mycie garnków w umywalce, 3 dni bez prądu i ciepłej wody

Paula, mój Tż też kocha grać, ale ''salonu'' jeszcze nie mamy, a on gra na moim wypasionym laptopie, (sam mi wybierał, zeby mu wszystkie gry na pewno poszły), i czekamy aż się dorobimy dużego TV zeby mógł grać na tym TV, a ja wtedy sobie patrzę, krzyczę i przeżywam )
brak nam szafy itp.. aber.. allles kommt mit der Zeit !

powiem tylko tyle:genau :brzyda l:

dzisiaj siedziałam ponad trzy godziny nad Dativem i Akkusativem i chyba sie zaraz porzygam

Mia i Tosia <3

Stary 2015-02-22, 18:59   #4279
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Tak po 2latach spokojnie mozesz wrocic do pracy i pracodawca normalnie wtedy placi

Czarnooka_Paula jak sie ciesze ze mam to juz za soba
Stary 2015-02-22, 19:40   #4280
bejata440
Zakorzenienie

ja problemu z dat i akk nie mam, ale co z tego jak nie znam rodzajników, a najbardziej się denerwuję jak jest tak bardzo dla mnie nielogiczny... prosty przykład : Kawa.

ale jazda to dla mnie była i jest z die Verben mit den Präpositionen ffuuuuuuu
Stary 2015-02-23, 07:35   #4281
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

No z tymi rodzajnikami to jest niezła zabawa

bez nich dalej nie ruszysz....

miłego dnia dziewczyny

Mia i Tosia <3

Stary 2015-02-23, 08:40   #4282
Chardon
Zadomowienie

Mnie rodzajniki nie sprawiają większych kłopotów, ale może dlatego, że od początku uczyłam się rodzajnika+rzeczownika jako jednego słówka.

Mnie od rana ogarnęła niemoc. Bo muszę dokończyć pakowania i posprzątać, a ja tak bardzo nie lubię musieć :/
Stary 2015-02-23, 09:22   #4283
madeline555
Raczkowanie

Mi bardzo z rodzajnikami pomogly te fiszki bo jak sie uczylam z zeszytu slowek, to ich nie pamietalam tak dobrze jak z tych karteczek 😝
Stary 2015-02-23, 12:59   #4284
bejata440
Zakorzenienie

Mi jest ciężko dobrać odpowiedni, a za krótko w Niemczech jestem by intuicyjnie dobierać. I pewnie niektóre wiedzą o co chodzi, gdy tak na prawdę "słówek" się nie uczymy, bo one wchodzą same. Usłyszane z rozmów, tv, radia.. A na mojej Bawarii wszytsko jest "die" albo rodzajnik pomijają, albo wcale gramtyki im się nie chce używać...
buuuu.
jutro jadę puścić pracę inż przez antyplagiat i czekam na termin obrony !
Stary 2015-02-23, 13:10   #4285
Chardon
Zadomowienie

bejata mam nadzieję, że Ci szybciutko termin dadzą
Stary 2015-02-23, 13:14   #4286
bejata440
Zakorzenienie

Właśnie chciałam wycofać post w którym narzekam na naukę ;D nie ma narzekania ))) rodzajników sie nauczę i tyle ! Heheh
Dzięki chardon - około 8 dni to trwa od złożenia pracy dzis ostro sie ucze !
Stary 2015-02-23, 21:02   #4287
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Hej dziewczynki

Ale miałam podły dzień w pracy dzisiaj
Bardzo dużo roboty było, wszystko na już itp. I ciagle te telefony czemu tego nie ma a tego czemu nie itp. A ludzie nie rozumieja ze mi z "góry" mówia co ma np teraz byc robione i potem durne gadanie ze rozkazuje i sie rządze i kija połknęłam

ale tak to jest, robić z polakami... ma sie wyzsze stanowisko to im zal dupe ściska

szkoda ze nie ma u mnie samych niemców i holendrów Ich lubie

ide zaraz sie umyję i poczytam na dobranoc jakis kapitel z ksiazeczki

Mia i Tosia <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-23, 21:33   #4288
bejata440
Zakorzenienie

Moj dzień tez taki bylejaki, uczyć mi sie nie chce, wykąpie sie , wskoczę do łóżka i chyba cos obejrzę lub poczytam.
Dobranoc ;-)
Stary 2015-02-23, 21:52   #4289
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
ja problemu z dat i akk nie mam, ale co z tego jak nie znam rodzajników, a najbardziej się denerwuję jak jest tak bardzo dla mnie nielogiczny... prosty przykład : Kawa.

ale jazda to dla mnie była i jest z die Verben mit den Präpositionen ffuuuuuuu
O tak rodzajniki bez nich ani rusz, najgorzej ze nie mam jak się uczyć w domu

A tu jak slucham Niemców to nie slyse żeby używali rodzajników i na wszystko tez mówią mein, hmmm

Uczyła się któraś z Was mówienia z książki Pawlikowskiej?
Planuje zakupić lokowko suszarke możecie cos polecić? Grundig, Phillips?
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-24, 11:06   #4290
madeline555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki

Ale miałam podły dzień w pracy dzisiaj
Bardzo dużo roboty było, wszystko na już itp. I ciagle te telefony czemu tego nie ma a tego czemu nie itp. A ludzie nie rozumieja ze mi z "góry" mówia co ma np teraz byc robione i potem durne gadanie ze rozkazuje i sie rządze i kija połknęłam

ale tak to jest, robić z polakami... ma sie wyzsze stanowisko to im zal dupe ściska

szkoda ze nie ma u mnie samych niemców i holendrów Ich lubie

ide zaraz sie umyję i poczytam na dobranoc jakis kapitel z ksiazeczki
Nie przejmuj się moja znajoma pracuje w międzynarodowej firmie i z rozmów z nią wychodzi, że własnie czasem jeszcze gorsi są niemcy, francuzi i włosi - wydaje im się, że wszystko wiedzą, ewentualnie jak nie wiedzą, to nie chcą sami czegoś poszukać jak zrobić, a jak chce się im coś doradzić, to twierdzą, że ich uczysz a tego nie możesz robić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości