|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy IV :)
Cytat:
![]() cieżko było ale wez tak kup wszystko na raz jak masz tylko goły materac ;D teraz juz mamy wszystko lacznie z nowka kompem z mega "sercem" do gier i monitorem jak tv ![]() tz uwielbia grac ale nie ma czasu na to i gra koło 2 godzin w tygodniu tylko Ale poki sie czlowiek dorobił tego to jadł tosty przez dwa tygodnie na okraglo
|
|
#4262 |
|
Raczkowanie
|
Czytając wasze ostatnie posty, już zaczynam się bać mojego szukania mieszkania po studiach
|
|
|
|
#4263 |
|
Zadomowienie
|
madeline bez przesady, da się bez kłopotu znaleźć już ładnie umeblowane mieszkanie. My to z którego się wyprowadzamy takie mieliśmy właśnie. Mebelki full wypas. Ale nowe jest większe i ma balkon i małe pomieszczenie gospodarcze
Więc i bez mebli na początek damy radę
|
#4264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę sobie zamówić te fiszki, nigdy z nich nie korzystałam. |
|
|
|
|
#4265 |
|
Zakorzenienie
|
ja w marcu miałam duży pokój z łazienką sama, a kuchnia z "szefem" - po miesiącu skończyła się sielanka i zaczęły się toksyny, ale z udawaną serdecznością.
w maju przeprowadziłam się do kawalerki Tż w samym ryneczku, (myslalam, ze za szybko bo 3 miesiacach znajomosci, ale prawie sie nie widywalismy, bo on pracował do 16-17, a ja od 16-17) :P a od października udało się i mamy dom piętrowy z ogródkiem( i pasożytem ) w pobliżu jeziorka i jest miłooooo, więc nie ma co się przerażać startami w stylu tosty, pizza, mycie garnków w umywalce, 3 dni bez prądu i ciepłej wody Paula, mój Tż też kocha grać, ale ''salonu'' jeszcze nie mamy, a on gra na moim wypasionym laptopie, (sam mi wybierał, zeby mu wszystkie gry na pewno poszły), i czekamy aż się dorobimy dużego TV zeby mógł grać na tym TV, a ja wtedy sobie patrzę, krzyczę i przeżywam ) brak nam szafy itp.. aber.. allles kommt mit der Zeit ! |
|
|
|
#4266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aa i to, że ma umowę do pracy podpisaną od marca się nie liczyło ![]() A co do fiszek, to w przypadku Czetrech głów jest aplikacja na smartfony, można sobie sprawdzić, czy odpowiadają
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4268 |
|
Zadomowienie
|
Hmm, o tych castingach do mieszkań słyszałam. Słyszałam i czytałam też o tym, że Vermieter chce np. zarobki z ostatniego pół roku. Ale wiecie co, to naprawdę zależy jak się trafi. My drugie mieszkanie od października mamy i nic takiego od nas nie chcieli. Tylko spółdzielnia teraz chciała pismo od poprzedniego Vermietera, że płacimy co miesiąc na czas.
|
#4269 |
|
Zakorzenienie
|
W Ulm znalezienie mieszkania to niezła gimnastyka. bez prowizji maklera to już w ogóle cuda. Takie mieszkanie ma mnóstwo chętnych, często kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia mają za dużo zgłoszeń i nie przyjmują więcej.
Z kotem szanse są już w ogóle znikome, ale i z małym dzieckiem jest problem. Jak szukałam sama, z kolei nikt nie chciał zaufać samotnej Polce . Dałam w końcu ogłoszenie do gazety, dzwonili, że mają mieszkanie i parę razy, jak usłyszeli, że polka (ze słabym niemieckim i biegłym angielskim) wycofywali się, że muszą jeszcze przemyśleć. Na szczęście tylko parę razy.Dużo Niemców zatrudnia sobie maklera, który im szuka mieszkania. Korzystał ktoś z was? |
|
|
|
#4270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hihi już widzę, jak będą ufać Polce i Litwinowi (mój TŻ) |
|
|
|
|
#4271 |
|
Rozeznanie
|
Moj facet to tez Litwin
mieszkanie znalezlismy generalnie na znalezienie mieszkania ma tez wplyw region i wielkosc miasta, my musielismy wykazac ze od 3 miesiecy Tu pracujemy
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z prowizją się pogodziliśmy, ale ostatnio było piękne mieszkanie w dobrej dla nas lokalizacji i oprócz prowizji musielibyśmy wyłożyć prawie 2tys na remont, który robiłby tz sam. Plus zakup mebli. Dlatego zostaniemy w starym, póki po wychowawczym wrócę do pracy. Wtedy możemy sobie na takie wydatki pozwolić. Póki co wyprawka, meble i samochód
|
|
|
|
|
#4273 |
|
Rozeznanie
|
Nie róbcie remontów za własną kasę, a jeśli już to niech wam odpuści płacenie czynszu przez kilka miesięcy. Z jakiej racji macie komuś mieszkanie remontować
jednej mojej koleżance właściciel płacił za materiały kiedy jej facet remontował, inni wyremontowali sami i nie płacili czynszu przez 3 miesiące.
|
|
|
|
#4274 |
|
Zakorzenienie
|
O... A ja myślałam, że wynajęcie mieszkania to nie będzie taki duży problem, skoro TŻ pracuje w DE...
|
|
|
|
#4275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapamiętam! Mam pytanie o Mutterschutz i Elternzeit - "" Achtung: Mutterschaftsgeld wird angerechnet Sind Sie als Mutter gesetzlich versichert, haben Sie Pech. Das Mutterschaftsgeld der gesetzlichen Krankenkassen wird auf das Elterngeld angerechnet. Die beiden Monate mit Mutterschaftsgeld gelten als verbraucht – so, als hätten Sie Elterngeld erhalten. Das Elterngeld erhalten Sie so nur für zehn bis zwölf Monate. Tipp:☠Nur Paare mit privat versicherten Müttern oder antragstellenden Vollzeit-Vätern können das Maximum der 14 Monate Elterngeld überhaupt bekommen." Czyli jeśli jestem ubezbieczona w TK lub AOK należy mi się 10 miesięcy płatnego Elternzeit? Dostanę moją wypłatę netto przez 8tygodni a później przez 10 miesięcy 67% tego netto? - niezależnie jaki mam dochód przez te 8 tyg dostanę całą wypłatę netto? - czy na Elternzeit mogę zostać np 16, 18, 21 miesięcy czy muszą to być pełne lata? - jeżeli będę chciała wrócić do pracy po np 1,5 roku, ale kolejne rok czy 1,5 pracować na teilzeit während Elternzeit, to czy moje 10-cio miesięczne Elterngeld może ulec zmianie? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4276 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mieszkam juz 5lat na "nowym" mieszkaniu a jeszcze spimy tylko na materacu...wszystko inne mamy a jakos lozka nie mozemy sobie kupic
![]() Ja jakos nie mialam nigdy problemu z znalezieniem mieszkania, ale nawet w czasie studiow pracowalam, wiec moglam wykazac sie zarobkami..a nasze terazniejsze mieszkanie to mielismy naprawde szczescie, bo oprocz nas sie nikt o nie nie ubiegal....a teraz na tym osiedlu zeby dostac mieszkanie to musisz byc w kolejce i jeszcze placisz provisie za to, ze jestes zapisana...ale ogolnie problem jest jak zwykle w fajnych dzielniach dostac ladne mieszkanie ![]() Marei ja Mutterschaftsgeld i Elterngeld dostawalam ta sama kase...ona bedzie wyliczona z Twoich dochodow...Nie wiem dokladnie ale chyba to pelne lata musza byc...Ostatniego pytania nie zrozumialam...Elternzeit platny jest tylko przez rok albo przez 2lata jesli rozlozysz sobie sume na pol...Potem do 3lat mozesz byc na Elternzeit ale juz nie jest platne, wiec jak wrocisz po 1,5roku do pracy to i tak juz nie dostajesz kasy zadnej... Jesi chcesz wrocic w czasie platnego Elternzeit do pracy to mozesz chyba tylko do 30godzin tygodniowo pracowac i oczywiscie bedzie sie to wliczac w Twoje Elterngeld.... No i Twoj Facet oczywiscie tez moze wziasc 2miesiace platnego Elternzeit...
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem tylko tyle:genau ![]() :brzyda l:dzisiaj siedziałam ponad trzy godziny nad Dativem i Akkusativem i chyba sie zaraz porzygam
|
|
#4279 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak po 2latach spokojnie mozesz wrocic do pracy i pracodawca normalnie wtedy placi
Czarnooka_Paula jak sie ciesze ze mam to juz za soba
|
#4280 |
|
Zakorzenienie
|
ja problemu z dat i akk nie mam, ale co z tego jak nie znam rodzajników, a najbardziej się denerwuję jak jest tak bardzo dla mnie nielogiczny... prosty przykład : Kawa.
ale jazda to dla mnie była i jest z die Verben mit den Präpositionen ffuuuuuuu |
|
|
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
No z tymi rodzajnikami to jest niezła zabawa
![]() bez nich dalej nie ruszysz.... ![]() miłego dnia dziewczyny
|
#4282 |
|
Zadomowienie
|
Mnie rodzajniki nie sprawiają większych kłopotów, ale może dlatego, że od początku uczyłam się rodzajnika+rzeczownika jako jednego słówka.
Mnie od rana ogarnęła niemoc. Bo muszę dokończyć pakowania i posprzątać, a ja tak bardzo nie lubię musieć :/
|
#4283 |
|
Raczkowanie
|
Mi bardzo z rodzajnikami pomogly te fiszki bo jak sie uczylam z zeszytu slowek, to ich nie pamietalam tak dobrze jak z tych karteczek 😝
|
|
|
|
#4284 |
|
Zakorzenienie
|
Mi jest ciężko dobrać odpowiedni, a za krótko w Niemczech jestem by intuicyjnie dobierać. I pewnie niektóre wiedzą o co chodzi, gdy tak na prawdę "słówek" się nie uczymy, bo one wchodzą same. Usłyszane z rozmów, tv, radia.. A na mojej Bawarii wszytsko jest "die" albo rodzajnik pomijają, albo wcale gramtyki im się nie chce używać...
buuuu. jutro jadę puścić pracę inż przez antyplagiat i czekam na termin obrony !
|
|
|
|
#4285 |
|
Zadomowienie
|
bejata mam nadzieję, że Ci szybciutko termin dadzą
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie chciałam wycofać post w którym narzekam na naukę ;D nie ma narzekania
))) rodzajników sie nauczę i tyle ! HehehDzięki chardon - około 8 dni to trwa od złożenia pracy dzis ostro sie ucze !
|
|
|
|
#4287 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
![]() Ale miałam podły dzień w pracy dzisiaj ![]() Bardzo dużo roboty było, wszystko na już itp. I ciagle te telefony czemu tego nie ma a tego czemu nie itp. A ludzie nie rozumieja ze mi z "góry" mówia co ma np teraz byc robione i potem durne gadanie ze rozkazuje i sie rządze i kija połknęłam ale tak to jest, robić z polakami... ma sie wyzsze stanowisko to im zal dupe ściska ![]() ![]() szkoda ze nie ma u mnie samych niemców i holendrów Ich lubie ![]() ide zaraz sie umyję i poczytam na dobranoc jakis kapitel z ksiazeczki
|
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
Moj dzień tez taki bylejaki, uczyć mi sie nie chce, wykąpie sie , wskoczę do łóżka i chyba cos obejrzę lub poczytam.
Dobranoc ;-) |
|
|
|
#4289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tu jak slucham Niemców to nie slyse żeby używali rodzajników i na wszystko tez mówią mein, hmmm Uczyła się któraś z Was mówienia z książki Pawlikowskiej? Planuje zakupić lokowko suszarke możecie cos polecić? Grundig, Phillips? |
|
|
|
|
#4290 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja znajoma pracuje w międzynarodowej firmie i z rozmów z nią wychodzi, że własnie czasem jeszcze gorsi są niemcy, francuzi i włosi - wydaje im się, że wszystko wiedzą, ewentualnie jak nie wiedzą, to nie chcą sami czegoś poszukać jak zrobić, a jak chce się im coś doradzić, to twierdzą, że ich uczysz a tego nie możesz robić
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:29.

) w pobliżu jeziorka i jest miłooooo, więc nie ma co się przerażać startami w stylu tosty, pizza, mycie garnków w umywalce, 3 dni bez prądu i ciepłej wody
dużo osób mieszka w NRW w okolicy Münster? Tak z ciekawości pytam

: