|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
witam się!
duchota taka,że dziecię nawet nie mogło mi usnąć ![]() Cytat:
![]() Apropo Londynu, gdybym miała jeszcze raz tu przyjechać to na pewno nie do Londynu ![]()
![]() |
#4292 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() Ja przy dwójce dziecinie miałam przerwy w pracy dłuzszej niż 11 miesięcy ![]() Nie wiem w jakim sensie dziecku nic nie jest jak jest 40h w złobku. Sa plusy i minusy, jak we wszystkim. Na pewno cierpi na tym realacja z dzieckiem, bo kontakt jest mniejszy. Dziecko wraca ze złobka i właściwie jest tylko czas na kąpiel i położenie spać.
![]() |
#4293 |
Zadomowienie
|
No to tak troche w temacie
![]() (w dzielnicy park farm luna ![]() Sliczna okolica, same domki, czysto , zielono. Dom nowy, czysty,bardzo jasny, sloneczny. 3 sypialnie . Jednak jestem odrobine rozczarowana rozmiarem. czy teraz sie juz tylko tak buduje? Ja myslalam ze my w Londku mieszkamy w malym domu... maly ogrod, mala kuchnia, te sypialnie...i jeszcze to sie nazywa double bedroom ![]() ![]() ![]() przeprowadzka juz za dwa tygodnie ![]()
#4294 |
Gang Iren
|
Dzien dobry!
WIdze,ze rozmowa o zlobkach.Moja starsza cora chodzila od drugiego roku zycia,bo nie mialam wyjscia,ale wiecej bylysmy w domu przez jej chorowanie.Nie wspominam dobrze tego okresu,ani wczesnoprzedszkolnego.Z Erykiem na pewno zostane w domu do roku,a moze i dluzej,czas pokaze jak to wszystko sie ulozy.Chcialabym miec jeszcze jedno dziecko,zeby Eryk mial rodzenstwo w zblizonym wieku,bo miedzy Wiki a Erykiem jest 9 lat roznicy,a to bardzo duzo. Jednak ja na dluzsza mete nie czuje sie dobrze w domu na "caly etat",nie moglabym byc na stale niepracujaca mama,wiec w przyszlosci bede szukac pracy,ale mysle ze na pol etatu.
#4295 | |||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Miłego dnia dziewczyny ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chcialam sie tylko zapytac o dofinansowanie. To czy zlobek jest zly czy nie to kazdy moze myslec inaczej i nie chce mi sie na ten temat dyskutowac. Nie chce wyslac 6-9 miesiecznego dziecka do zlobka tylko dwulatke. Do pracy musze isc i chce. Z jednej wyplaty sie nie utryzmamy... pewnie niektorzy by umieli, ale codziennie kromki z dzemem nie bede jadla. Jakbym mogla dostac 1000-1200funtow za 20h to na bank bym poszla ![]() Sa mamy ktore beda siedziec z dzieckiem do zerowki, ja nie bede ![]() Jak to mozliwe ze nie rpacowalas yulko 11m?? pracujesz w domu?? babcia sie opiekuje mala?? ja wole zlobek niz babcie ![]()
![]() |
#4297 |
Zadomowienie
|
ewurka wielkie kciuki za znalezienie pracy dla TZta
![]() Kurcze nieciekawie troche, dzidzius w drodze a tz bez pracy .... ![]() ja bym juz spac po nocach nie mogla... witaj tajka. Powodzenia w realizacji planow ![]() kojarze Cie z lektury poprzedniej czesci. Pamietam jak wszystkie dziewczyny zazdroscily Ci tej Malagi ![]() Moge zapytac dlaczego chcecie wrocic do UK? Nie ukrywam, ze nachodza mysli czy nie bede tesknic za Lond ![]()
#4298 |
Zakorzenienie
|
tajka na directgov masz wszystko wyjaśnione
![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- bea Ashford nie jest daleko ![]() ![]() albo i się pomyliłam z nazwą miejscowości :P później sprawdzę ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- A to ci heca ![]() ![]() więc mój błąd ![]()
*** ❤ Kornelka 11.03.2010 Never ignore someone who cares for you because someday you will realize you have lost a diamond while you were busy collecting stones... Edytowane przez Kinqaa Czas edycji: 2012-08-20 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4299 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy drugim TŻ przejął opiekę nad dziecmi (tak sie los ułożył), ja wróciłam na pół etatu do pracy i zaczęłąm studia w pełnym wymiarze. Gdy TŻ wrócił do pracy przez kilka tygodnipoma gałababcia, teraz usilujemy to wszystko ogarnąć i poukładać. Planuję być przez jakiś czas w domu, chyba że dostanę fajną ofertę pracy . Cytat:
Super gratuluję ![]() Faktycznie teraz buduja domy z mąłymi pokojami ![]() U mnie też nie za wielkie,ale ogród mam ogromny ![]() ewurka powodzenia dla TŻ ![]()
![]() |
#4300 |
Gang Iren
|
Zapomnialam pisac,ze Eryk skonczyl dzis 4 miesiace
![]()
#4301 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie to jak ma się dziecko i chce sie z nim być to trzeba z czegoś zrezygnować, np. z życia na wysokim poziomie. Dostaniecie dofinansowanie, jakieś tam benefity i dacie rade.Jak bedziecie pracowali oboje na full time to wątpie czy jakiekolwiek dofinansowanie bedziesz miała a wtedy to bedziesz połowe pensji oddawała do złobka a i tak malo bedziesz widziec dziecko. Ja bym wolała zarabiac mniej a dziecko mieć w domu. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4303 |
Zakorzenienie
|
A to nie fajnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Zakorzenienie
|
Trochę niefajnie. Z drugiej striny działa to na mnie motywacyjnie. Odpocznę, pobędę z dziećmi i coś wymyślę. Nie ma tego złego
![]()
#4305 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne ze mozesz zapytac. Ogolnie nie czujemy ze to miejsce dla nas. Za goraco, dziwna mentalnosc ludzi i najwazniejsze 37% bezrobocia. Moj tz prace znajdzie ale co z tego jak daja kontrakty na 3-6 miesiecy i znowu trzeba szukac... a to ciagly stres. poza tym bez stalej pracy nie dostaniemy kredytu na mieszkanie a gora w przyszlym roku chcemy cos kupic bo lata leca a nei bede brakla kredytu an 20-30 alt jak bede miala 30 a tz 41 Dla mnie nocki odpadaja, nie moge zyc w takim trybie, poza tym nie wyobrazam sobie np zebym ja pracowala w nocy a tz w dzien bo bysmy sie wcale nie widzieli. Moje dziecko bedzie chodzic spac tak ok 21 wiec jak my pracowalismy i raczej pracowac bedziemy w tym samym biznesie 7-15.30 (moze jakos zalatwie zebym rpzerwy nie musiala brac to bedzie 30min wczesniej) to jeszcze bedzie czas na zabawy, weekendy wolne. Pomocy zadnej babci nie chce, nie lubie zrzucac moich obowiazkow (np opieka nad dzieckiem) na babcie, one tez maja swoje zycie, zreszta jedna zyje w polsce a druga w hiszpanii. super , czas leci straaasznie szybko, za niedlugo nie bedzie sie liczyc miesiacami:P Cytat:
Dofinansowanie z tego co dowiedzialam sie wczoraj od przyjaciela tzta jest do 45tys funtow rocznie na rodzine. my zarobimy razem pracujac 40h gora te 45tysiecy wiec cos tam dostaniemy. nawet jak zlobek bedzie kosztowal 800 ja zarobie 1200 i oddadza mi 400 to jestem super zadowolona. ja chce isc do rpacy z mloda jestem juz dlugo i nie uwazam ze trzeba siedziec z dzieckiem do 4 latek. od poczatku myslalam o 2 latach co i tak jest dla wielu osob dluuuuuugo. widze ze mloda potrzebuje wiecej kontaktu z dziecmi a codziennie te 3h widzi swoje dwie kolezanki. kazdy ma inne priorytety itp to nie o to chodzi i ja niepytalam czy lepiej pracowac 5h dziennie czy 8h:P bo dla kazdego co innego oznacza lepiej. dla mnei najwazniejsze jest szczescie naszej trojki a nie tylko mojego dziecka. uwazam tez ze szczesliwa mama to szczesliwe dziecko moj tz pracuje teraz 16-24 (czasami troszke dluzej) i strasznie zmeczony jest, zdecydowanie lepiej na nasz organizm dziala praca 7-15.30 i duzo wiecej da sie zrobic.
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2012-08-20 o 13:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4306 |
Zakorzenienie
|
Tylko trudno znaleść taki złobek co ci dziecko przyjmie przed 7.00.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dofinansowanie do zlobka jest jednak do 66 czy 67 tysiecy funtow rocznie oczywiscie bedzie nizsze ale jest
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2012-08-20 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Zadomowienie
|
Dla Eryka
![]() ![]() Tajka a to nie jest tak ze dofinansowywuja jak dochod rodziny nie przekracza 26 tys ?? ![]() ![]() ![]()
#4309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha obydwoje rodzice musze pracowac przynajmniej 16h tygodniowo
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2012-08-20 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4310 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I fakt wszystko nam się tak jakoś poukładało, dzidziuś, nowy dom, przeprowadzka, strata pracy itp...póki co dzielnie sobie radzimy, wyprawka jakoś nam sprawnie poszła, nie wydaliśmy majątku, starałam się nie kupować wszystkiego nowego, pożyczała mi koleżanka wiele rzeczy więc zaoszczędziliśmy sporo. Ale widzę jak dla faceta jest to ważne, aby rodzinie zapewnić byt...i jak się miota kiedy coś nie idzie po jego myśli. Ale damy rade!!! Widocznie tak miało być... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A u nas nadal cisza...jutro termin z usg i wizyta u położnej. Zobaczymy co mi powie, może zaproponuje masaż szyjki...nawet czopa nie widać nic a nic.... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Rozeznanie
|
Tajka witaj
![]() ![]() http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/st...taxcredits.htm What are the current income limits for getting tax credits? Whether you can get tax credits, and how much you can get, depends on your own circumstances. As a very rough guide, if your annual income is not above one of the following 'limits', you can probably get tax credits:
A jeszcze bede wscibska i zapytam czy pracujecie w hotelarstwie? ![]() ![]() Ewurka mi taki masaz pomogl i powiem ci ze mialam idntyczna sytuacje w pazdzierniku, przeprowadzilismy sie od nowego wiekszego mieszkania a co za tym idzie wynajem drozszy ja za 2 miesiace mialam isc na macierzynski a tu TZ stracil prace, firm aoszczedzala i zredukowali etaty:/ tez niefajnie bylo i moj mial dola tak podkopane ego ze zal mi go bylo, mial 3 miesiace przerwy nawet pracowal w magazynie przez miesiac przed swietami aby cos dorobic i nie zwariowac i przebic sie przez te agencje....... ![]() ![]() ![]() Luna szkoda ale kto jak kto ale ty szybko cos znajdziesz ![]() Beafrance no teraz tak buduja niestety, domy sa male, waskie z malymi garazami albo i bez, i pokoj taki ze tylko lozko sie miesci i nic wiecej, porazka, nam sie udalo jeszcze wynjac jedne z ostatnich wolnych mieszkan ze starego budownictwa i mamy duuuuuuue pokoje i ogrod , duzy saloni duza przestronna kuchnie jakbym miala depozyt to bym od razu kupila to mieszkanie ![]() Gosia ![]() ![]() ![]() A u nas po staremu, mala nada ma zielone nicieawe kupy ale jakby mniej i nei ma juz takigo odparzenia, bylysmy dzis u bardziej kumatej GP, zrobimy jutro wymaz z kupy i miedzy czasie sprobuje tego sojowego mleka, powiedziala ze to raczej wirus siedzi w niej i on powoduje ze moze chwilowo nie trawic mleka, z ta diagnoza bardziej sie zgodze, zobaczymy.. Upaly nie daja nam spac, nawet przenieslismy mloda do jej pokoju ze niby samej bedzie jej chlodniej niz jak 3 osoby oddychaja w tym samym pokoju ale spala jeszcze gorzej wiec sobie spalismy wszyscy nago ![]() dzis juz chlodniej wiec bedzie lepiej, ale wole to niz deszcz Uciekam ogladac game of thrones, winter is coming! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
Czytalam wiele rzeczy wiec juz mi sie w glowie miesza. Ale czytalam tez ze nie trzeba miec benefitow zeby dostac dofinansowanie. Mozna dostac wtedy maniejsze 10-20% ale zawsze to cos.
Tak samo jak np w londynie benefit tygodniowy dla samotnego rodzica jest 60funtow a poza londynem 40 funtow wiec co do innych benefitow tez moze byc roznica bo jednak zycie w londynie duuuuuuuuzo drozsze, mieskzania, ubezpieczenie samochodu, transport Ide pocwiczyc i wczytam sie w lekture.
#4313 |
Rozeznanie
|
widze ze rozprawiacie o pracy o żłobku
ja pewna nie jestem ale wydaje mi sie , ze jednak trzeba brac taksy na dziecko zeby dostac dofinansowanie do żłobka, ale moge sie mylic co do żłobka i pracy to zdania sa rozne i kazdy powinien robic jak uwaza i jak mu lepiej ja nie pracuje od urodzenia wiktora, przed narodzinami tez nie pracowalam ![]() kokosow nie ma, ale nie narzekam |
![]() ![]() |
![]() |
#4314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas caly czas 30-40C w cieniu... codziennie spimy na golasa, ale na szczescie Lena odkad skonczyla 9 czy 10 miesiecy spi u siebie w pokoju. My jak wyprowadzimy sie do uk chcielibysmy kupic dom/mieszkanie dlatego tez musze pracowac. Nie bede czekac az mloda bedzie miala nie wiem ile lat. Chce zyc na swoim. Ok spadam czytac co i jak ![]()
![]() |
#4315 |
Zakorzenienie
|
Tajka jak wiesz, ze was Londyn tylko interesuje to zerkaj na stronę cuncili czy nie ma programów pilotażowych wcześniejszych dofinansowań.
U blonde były dla dzieci od 2 roku życia. I z tego co wiem, w róznych miejscach w kraju chca wprowadzać te programy. Ja mogę być w domu, ale nie ma opcji, bym przestała sie zajmować swoimi zainteresowaniami i rozwojem. rybkie dzięki ![]() ewurko marne szanse na zachowanie etatu. Chociaż może to i lepiej ruszyć dalej- jak sobie tłumaczę, bo mnie już praca moja nuuuuudzi lekko.
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2012-08-20 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli moge spytac pracujesz/ pracowalas jako kto ![]() ide malowac pazurki. mamy gosci z londynu, przyjaciela tzta (irlandczyk) z rodzinka. siedza w hotelu ale jutro moj tz ma wolne wiec jedziemy im pòkazac troche skalek:P Obgryzalam paznokcie 14 lat i od miesiaca nie obgryzam i mam manie lakeirow ![]()
![]() |
#4317 |
Zakorzenienie
|
tajka ja pracuję/ pracowałam na różnych stanowiskach dla organizacji charytatywnej zajmujacej sie pomocą ( w sferze praktycznej: uporanie się z długami,urzedami, benefitami, powrotem do zdrowia, dostępem do edukacji itd) osobom z zaburzeniami psychicznymi.
![]() |
#4318 |
Wtajemniczenie
|
czesc babole!
wracam do was po urlopie ![]() ![]() Michasia super zniosla podroz w jednai druga strone! jak na takiego wiercitylka to naprawde mega osiagniecie ![]() dzis do Lindy tez poszla bez problemu, z usmiechem na ustach dala jej prezent i zamknela mi drzwi przed nosem ![]() tajka88 nie trzeba miec zadnych tax creditow, zeby dostac dofinansowanie do zlobka/opiekunki wez rowniez pod uwage to, ze tax credity sa naliczane na podstwie dochodu za zeszly rok - czyli jesli wrocicie teraz dofinansowanie bedzie naliczone na podstawie tego co zarobiliscie w ES. Benefit na dom lub podatek jest naliczny na podstawie biezacych dochodow. I nie zapomij o ChB!!! to sie nalezy kazdemu!
#4319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ChB bralam jak mieszkalam w UK, tzn niedlugo:P bo kilka miesiecy. Tax credit na bank dostaniemy na rok bo Tz nie zarabia tutaj na bank 26tys funtow ![]()
![]() |
#4320 |
Wtajemniczenie
|
a prosze bardzo
![]() ![]() SYSUNIA ktoredy wy jechaliscie? my wracalismy z piatku na sobote (18/19) i objechalismy w 20h, wszystkie autostrady w Niemczech otwarte
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.