|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
U mnie w wolnowarze dojrzewa sobie sos , taki trochę pseudo Bolonese bo na mięsie indyczym.
Wolnowar pokochałam
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam ogromną ochotę na niego, ale po totalnej porażce jaką był parowar boję się wspominać mężowi..
|
|
#4293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No trzeba przemyśleć czy pasuje do trybu życia i preferencji. IMO, to jest gar dla typowo mięsożernych. Gotowanie 5-8 godzin czegoś, generuje zapachy- pachnie w domu bardzo. Mnie to przeszkadza, dlatego gar chodzi jak jestem w pracy a nie np. nocą. Do gotowania warzyw Inaczej układają się też smaki, trzeba się nauczyć komponować potrawy inaczej. Np. smak niektórych warzyw tak bardzo staje się dominujący (np. marchewki ) ze trzeba ja albo drastycznie ograniczyć w stosunku do klasycznego przepisu, albo w ogóle pominąć bo gulasz na ponad kilogramie wołowiny, z dodatkiem 1 małej marchewki, cały smakuje... marchewką. I to dramatycznie marchewką. Dużo czytałam o rosołach z wolnowaru- dla mnie porażka właśnie z powodu powyższego- warzywa za bardzo oddają smak i głuszą mięso + jakby nie kombinować, rosół z wolnowaru jest IMO za słodki i za mało mięsny w smaku. Wiec np. w wolnowarze nastawiam tylko wywar czysto mięsny, a potem już klasycznie na nim robię zupę. Ale mięsa, gulasze są cudowne
|
|
#4294 |
|
Zakorzenienie
|
Podsumowaliśmy wydatki na jedzenie z ostatnich trzech miesięcy - było to o tyle łatwe, że zakupy robimy w tych samych sklepach, zawsze płacimy kartą, a transakcje oznaczamy odpowiednim tagiem na koncie. Wyszło 2700zł za ostatnie 3 miesiące, jedzenie dla dwóch osób oraz chemia. Czyli jakieś 900zł miesięcznie + oddzielnie wydatki na jakieś przekąski w pracy, myślę że na to nam idzie z 200zł miesięcznie, ale ciężko stwierdzić, bo tym każde z nas rozporządza indywidualnie. Ogólnie od roku nic się nie zmieniło, nie wydajemy ani mniej, ani więcej
|
|
|
|
#4295 |
|
Wtajemniczenie
|
Ehh a jak ja się zachwycałam wolnowarem, to wszyscy się ze mnie śmiali, że promuję jedzenie gorsze niż szpitalne
|
#4296 |
|
Zakorzenienie
|
Cava, to może nie wrzucaj od razu wszystkich warzyw? Nie robiłam co prawda rosołu w wolnowarze, ale robiłam np. mięsko z fasolką szparagową i fasolkę wrzucałam na ostatnie pół h. Może tak samo zrobić z marchewką, np. godzinę przed końcem?
|
|
|
|
#4297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc nie używamy wcale.
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już planuje gotować w wolnowarze, to wieczorem przygotowuję składniki- np. obsmażam mięso, wszytko wrzucam do kupy i przyprawiam, a rano tylko włączam wolnowar i wychodzę do pracy, przychodzę na gotowe juz ugotowane i tylko czekające na podtrzymywaniu temp.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4302 |
|
Przyczajenie
|
Siadłam, prześledziłam prawie cały wątek i muszę się przyznać, że też jestem w grupie tych "niemożliwych" przypadków, które wydają 300-320 zł na miesiąc na jedzenie
Może dlatego, że jestem studentką, a studenci zaginają prawa fizyki ![]() Jestem na diecie wegańskiej, co dwa miesiące jeżdżę do rodziców i nie biorę prawie nic poza pierogami od babci z soczewicą albo kapustą, ale nigdy więcej niż 2 porcje obiadowe, bo mi się nie chce tego wozić :P Od zmiany diety wydaję jakieś 300-320 zł miesięcznie, alkohol liczę oddzielnie. Mieszkam w tak dogodnym punkcie, że mam koło siebie Leclerca, Tesco i Biedronkę i stałam się mistrzynią promocji Robię duże zapasy np. 4 opakowania soczewicy na promocji, 5 puszek z kukurydzą za 1,70, 7 opakowań płatków owsianych za 1,60 (jedno opakowanie schodzi w 8-10 dni) czy 6 litrów mleka sojowego po 4 złote litr. Kupuję w promocjach też ryż, kaszę, ziarna, orzechy, rodzynki w dużych ilościach; na promocjach poluję też na różne owoce i warzywa(poza takimi podstawami jak ziemniaki, marchew, cebula, jabłka). Rzucą przykładowy jadłospis z ostatnich dni, jak ktoś nie wierzy, ze da się za dyszkę dziennie 1 dzień: płatki owsiane + rodzynki + 200 ml mleka sojowego zupa: soczewica, marchewka, ziemniaki, cebula, przyprawy + prażony słonecznik i grzanki z bułki z dynią (cały gar schodzi w 3 dni) obiadokolacja: puszka kukurydzy + puszka fasoli + papryka + ryż brązowy (obiad na 2 dni) wieczorem: jedna pomarańcza 2 dzień: to samo śniadanie + ta sama zupa 1 banan dwa ogórki kiszone, pół woreczka ryżu brązowego, kotleciki z ciecierzycy i marchewki (za 6 zł wychodzi 30 kotelcików, dla mnie jakieś 4 porcje) 1/4 ananasa kupionego ze współlokatorką w Biedronce 1/2 opakowania truskawek (3,90 w Biedronce na promocji) 3 dzień: śniadanie, obiadokolacja i zupa ta sama co pierwszego dnia 1 banan na uczelni Piję rumianek albo miętę, mam filtr do wody w mieszkaniu. Nie mówię, że to najwybitniejsze meny, ale no jak trzeba to i da się mniej więcej za tą dyszkę przeżyć
|
|
|
|
#4303 |
|
Zakorzeniona
|
Nikt nie twierdzi, że nie da się wydawać 300 zł miesięcznie na jedzenie - ja sama wydawałam tyle na studiach. Nie ma się jednak co oszukiwać, że za taką kwotę kupuje się różnorodne, wysokiej jakości produkty.
|
|
|
|
#4304 |
|
Zakorzenienie
|
Do tego zauważ,że w sumie jesz niewiele, 4skromne posiłki. Kupne mleka roślinne są drogie,tamiej zrobić samemu. Ja będąc wege wydaję ok.700zl. Nie żałuję sobie,ale nie jest to wszystko najwyższej jakości. Ilości sa większe,bonp.nie wyobrażam sobie być pół dnia na bananie. Chociaż dobrze by mi zrobiło ograniczenie się
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Fufka Czas edycji: 2017-04-21 o 17:06 |
|
|
|
#4305 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I na obiad kukurydza z fasola i ryzem strasznie dziwna opcja. Nie wiem co tu ma miec konkretny i dobry smak ;p Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2017-04-21 o 17:30 |
|
|
|
|
#4306 |
|
Przyczajenie
|
No fakt faktem, nie poszaleję sobie z różnorodnością, na takie mleko migałowe czy jakąś komosę ryżową to mnie nie stać
Sama mleka nigdy nie próbowałam robić, podejrzewam, że też by mi się nie chciało.Mi się wydaje, że aż tak mało nie jem, chociaż może to skutek mieszkania z dziewczynami wiecznie na diecie, którym na śniadanie wystarczy jogurcik, a na obiad odrobina kurczaka z ryżem ![]() Do kukurydzy, fasoli i papryki daję jeszcze trochę koncentratu, dużo ostrej i słodkiej papryki i całkiem niezłe wychodzi. Teraz jadłam z ryżem, a czasami sobie to wpakuję w tortille i też zjem Edytowane przez artemis162 Czas edycji: 2017-04-21 o 18:01 |
|
|
|
#4307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4308 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo zazdroszczę możliwości najadania się tak niewielkimi porcjami. Ja po godzinie od zjedzenia każdego z tych przykładowych posiłków chodzilabym po ścianach z głodu i nie mogła się skupić na pracy.
Ale wiem po sobie, że jak finansowo trzeba się zmieścić w określonym budżecie to się zmieści. A w miarę wzrostu zarobków jakoś ma się chetke na lepsze, nowe, bardziej zróżnicowane produkty i kasa idzie i idzie... Ale podobno nie wszyscy uwielbiają jeść, więc nie każdy się z tym może utożsamiać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4309 |
|
Przyczajenie
|
No dokładnie, mi pół litra takiej gęstej zupy wystarczy, ale wiem, że niektórzy od razu byliby głodni i szukali czegoś do zjedzeia
Jak czytałam to dużo osób tutaj ćwiczy, no i od razu muszą jeść więcej, a ja nie mogę przez uraz ścięgna. Jak się dorobię to na pewno będę więcej wydawać na jedzenie, no nie ma innej opcji. |
|
|
|
#4310 | ||
|
zielony stworek
|
Cytat:
http://sklep.dajar.pl/garnek-pyrofla...e-2-sita-pyrex Cytat:
|
||
|
|
|
#4311 |
|
Przyczajenie
|
widzę, że od kwot trochę już odbiegłyście ale z racji, że jestem nowa to chyba pochylę się nad tym wątkiem i dodam moje parę groszy. U nas wydaje się dość dużo na jedzenie, gdyż w naszej czteroosobowej rodzinie dwie osoby to nastolatkowie uprawiający sport. Choć nigdy tak skrupulatnie nie liczę kasy wydanej na jedzenie to ok 1-1,5tys zawsze. Wiem, że to dużo ale staram się im nie kupować ani też nie robić bezwartościowych rzeczy czy posiłków
|
|
|
|
#4312 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Za 400zł na osobę i to kilka lat temu (bo nie mieszkam już w Gda) było mi jednej trudno się wyżywić. Mięsa miałam w tym budżecie tyle co kot napłakał (wiem, głupie, nie wyszło mi na zdrowie). |
|
|
|
|
#4313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez myśle ze to nie jest duzo. U mnie poki co w tym miesiacu wyszło 260zl ale dwa weekendy (5dbi) spędziłam u rodziców plus jeszcze 130zl na jedzenie na mieście. |
|
|
|
|
#4314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ojej ale jestem brzydka Nie no co ty, jestes bardzo ładna I tak srednio co kilka postow. Tylko tu narzekanie, ze za duzo idzie na jedzenie, bo 300zl na osobę to tak kosmiczna kwota, rozpusta wręcz.
|
|
#4315 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4317 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
#4318 |
|
Konto usunięte
|
Dużo. Za dużo. Nie liczę, ale jak wychodzę prawie codziennie do supermarketu, żeby kupić podstawowe rzeczy to zazwyczaj wychodzi 25-40 zł. Więc w sumie pewnie ok. 900 zł na miesiąc.
Jak prowadzi się jednoosobowe mieszkanie to niestety część jedzenia się marnuje, bo wiele opakowań jest dużych i nie zdążysz tak szybko zjeść a nawet te małe są kosztowo zbliżone do dużych. Dodać do tego kwestie wyjazdów. Jak się pracuje w delegacjach to marnuje się bardzo dużo jedzenia. Otwierasz coś a potem wyjeżdżasz na tydzień. Jak wracasz jest już zepsute. Jak kupisz za mało to marnujesz czas na łażenie do supermarketu co chwilę. Mnie w ogóle koszty życia w Polsce szokują. Niesamowicie poszły w górę w ciągu ostatnich lat. Koszty życia w takiej w Warszawie są podobne do kosztów życia na Zachodzie, gdzie pensje są znacznie wyższe. Wczoraj wysyłałam list (zwyczajny, mały, cienki, lekki - jedyne co, to że był polecony) do Niemiec. Pani zaśpiewała mi 16 zł i byłam zszokowana. Moja pierwsza reakcja była, że się pomyliła. Edytowane przez 201705071030 Czas edycji: 2017-04-23 o 09:50 |
|
|
|
#4319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
|
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecony krajowy nie kosztuje 16zl ![]() A ceny jedzenia w Warszawie są takie same jak w innych polskich miastach. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

Sama mleka nigdy nie próbowałam robić, podejrzewam, że też by mi się nie chciało.