|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Przyczajenie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Woda z cytryną naprawdę rewelacyjnie działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4292 |
Przyczajenie
|
Czy picie mleka może zaostrzyć problemy z trądzikiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4293 |
Zadomowienie
|
Może.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4294 |
Zakorzenienie
|
Moja dermatolog tłumaczyła mi, że nie ma potwierdzonych badaniami dowodów na szkodliwość jedzenia na trądzik, jednak - z własnego doświadczenia - odradzała mi słodkie, ostre i mleko. U mnie niestety cera najładniejsza jest jak jem fastoody :///
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4295 |
Rozeznanie
|
W jaki niby sposób mleko wpływa na trądzik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4296 |
Przyczajenie
|
Mleko może wpływać jeśli się je spożywa w bardzo dużych ilościach. Pół roku temu jadłam je bardzo często. Dermatolog kazała ograniczyć i sytuacja się poprawiła. Za to czekolady nie ma co sobie odmawiać, bo wcale nie wpływa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4297 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() z tym jedzeniem to wszystko zależy od organizmu, u niektórych spożycie niektórych pokarmów sprzyja pojawianiu się pryszczy, a innym nie przeszkadza
![]() |
![]() |
#4298 |
Przyczajenie
|
Przyznaję, się do błędu. Pewnie, że wszystko zależy od indywidualnych własności organizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4299 |
Raczkowanie
|
Witam, chcialam sie Was poradzic. Kiedys mialam tradzik lekarz dal mi Diane35 i wszystko sie uspokoilo-to bylo jakies 7 lat temu. Kiedy juz przestalam stosowac tabletki problem powrocil, ale nie moglam kontynuowac leczenia diane35. Stosowalam rozne masci kremy i jakos pomoglo. Teraz wszystko wrocilo z potrojna sila. Obecny lekarz dal mi PanOxyl ktory uzywam od okolo 1,5 miesiaca a moje plecy i buzia wygladaja coraz gorzej. Na buzi mam tylko w okolicy ust i na brodzie, ale plecy to mam cale i czasem wysypie mnie na klatce. Prosze poradzcie co robic bo widze blizny na plecach juz.
Obecnie stosuje: Olay, Total Effects, Kremowy żel do mycia twarzy Mleczko L'oreal Triple Active Re-nourish Krem Ziaja odzywianie wygladzanie cera sucha Kozie Mleko Czasami na noc Hipp dla dzieci, krem przeciwzmarszczkowy dermav10. Plecy myje tym samym co cale cialo zelem pod prysznic. Bylabym wdzieczna za podpowiedz co zmienic i co robic z bliznami. Czy zel aloesowy bedzie dobrym roziwazaniem? Cere mam mieszana aktualne bardzo sucha i wrazliwa.
![]() |
#4300 |
Rozeznanie
|
Co do tego mleka, to tak czytam opinie i bardzo dużo osób właśnie mówi, że wpływa na trądzik. Kiedyś dla porównania postanowiłam odstawić na jakiś czas mleko, a biorąc pod uwagę, że piję go bardzo dużo- efekty niby powinny być. Jednak bez jakiejkolwiek zmiany, stąd też moje zdziwienie. I tu się potwierdza, że wszystko zależy indywidualnie od naszego organizmu, trzeba próbować nóż, widelec szkodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4301 |
Raczkowanie
|
Nikt nic nie podpowie
![]()
![]() |
#4302 | |
Przyczajenie
|
A myślałaś o Izoteku? ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
Każdy radzi co może. Powiem Ci, że tu jest taka skarbnica informacji, że nie nadążam z czytaniem. tyle pomysłów na domowe sposoby, że głowa mała. Ja osobiście: właścicielka tłustej skóry, skłonnej do trądziku, ratuję się jak mogę. Najpierw zaczęłam od wizyty u Pani dermatolog, która przepisała mi tonik robiony na zamówienie w aptece, za całe 5 zł. i wyobraź sobie jakie było moje zdziwienie, jak za 5 zł uratowałam twarz, a nim poszłam do lekarza wydawałam majątek na Garniery Srery itd.. Tonik mi się skończył i ponownie zaczęły sie problemy. Nie mam czasu na wizytę u dermatologa, niestety, bo tamten tonik jest na receptę więc zastosowałam domowy sposób. ( 1 łyżka cynamony + 1 łyżka cytryny) konsystencja nie powiem jak wygląda! ;P ale działa. Wypaliła mi wszystko co istotne, ale nie zaspokoiło pojawiania się nowych niespodzianek. Poszperałam w internecie i znalazłam tonik Acnosan- kupujesz w aptece bez recepty i działa cuda. Tylko uwaga- bratowa stosowała i strasznie wysuszał jej cerę. Dla mnie idealny. I nawet twarz się tak nie przetłuszcza. Teraz pytam : macie jakieś sposoby na przebarwienia? dzisiaj spróbuje tego toniku z wody i cytryny. Zobaczymy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4303 |
Wtajemniczenie
|
takie domowe sposoby niewiele pomagają na przebarwienia potrądzikowe. Piszę to z własnego doświadczenia. Taki tonik nieco je rozjasni, ale nie licz na super efekty, szczególnie jesli masz ich więcej. Na przebarwienia najlepsze są kwasy u kosmetyczki.
![]() |
#4304 |
Raczkowanie
|
mycie twarzy sodą oczyszczoną
maseczka z drożdzy tez dobra |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4305 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4306 |
Raczkowanie
|
Roztwór sody oczyszczonej na trądzik – 2 łyżeczki sody oczyszczonej wsypujemy do szklanki przegotowanej schłodzonej wody. Tak powstałym roztworem nasączamy wacik i przemywamy trądzik. Po wyschnięciu zostawia delikatny biały nalot.
Soda oczyszczona ma bardzo silne działanie wysuszające, dlatego zaleca się zachowanie umiaru w stosowaniu ![]() Z domowych sposobów polecam również Aloes – cera trądzikowa może być przemywana sokiem z aloesu, Sok bezpośrednio odsączamy z naciętego liścia rośliny i nacieramy chore miejsca. Wyciągi z tej rośliny są często składnikami kosmetyków do cery wrażliwej lub młodzieńczej-trądzikowej, co potwierdzałoby jej skuteczność w tej dziedzinie. Z mojego doświadczenia chciała bym polecić SUDOCERM do kupienia w aptece lub w rossmanie kosztuje cos ok 15 zł ale warto, zakupiłam go jakies 3 miesiace temu i jeszcze go mam bo jest strasznie wydajny i jak dla mnie rewelacyjny, wysusza syfki i wybiela je po czym sa mniej widiczne A i jeszcze jedno , Jesli macie cere trądzikowa to nie uzywajcie kosmetyków zawierających parafine w składzie, czy inaczej zwanej olejkiem mineralnym , Parafina odcinając dopływ tlenu z otoczenia sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych w skórze. Wiadome jest dla wszystkich, ze bakterie trądzikotwórcze Propionibacterium acnes są beztlenowcami. Możemy więc powiedzieć, ze parafina im sprzyja i w taki sposób mamy własnie problem z tradzikiem Dziewczyny przed zakupem jakiego kolwiek kremu czy innych kosmetyków zwasze patrzcie na jego skład. Ja niedawno sie o tym dowiedziałam i powiem wam ze odstawiłam wszystkie kosmetyki które zawieraja ten olejek mineralny i musze sie przyznac ze mam o wiele miej wyprysków, w sumie to pojawi sie jeden czy dwa na cały tydzien , sukces naprawde Takim jednym kremem bez parafiny który używam to babydream dla dzieci jest genialny ! ![]() Mysle ze pomogłam ![]() Edytowane przez Poolla Czas edycji: 2012-01-29 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4307 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Blabladka;31884451]A myślałaś o Izoteku?[COLOR="Silver"]
Nawet nie wiem szczerze mowiac co to jest? Poszperam w necie i zobacze. Dzieki za podpowiedz ![]()
![]() |
#4308 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez iron666 Czas edycji: 2015-06-19 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4309 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może się też okazać, że problem tkwi w czymś, co wprowadziłaś na stałe do swojej diety - z reguły słodycze i ostre potrawy mogą pogorszyć stan cery. Źle wpływają też fast foody i alkohol, natomiast u niektórych - produkty mleczne, głównie sery. Warto zrobić sobie przegląd w lodówce ![]() Ogólnie do wątku chciałam dorzucić co mi bardzo pomaga przy kłopotach z cerą - cała seria Ziaja Ulga do pielęgnacji (mam wrażliwa cerę i jestem w dodatku alergiczką, więc cokolwiek innego po prostu podrażnia). A także unikanie fast foodów i alkoholu - jak się czasem zapomnę to się zawsze źle kończy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4310 |
Przyczajenie
|
Może to byc również problem z wodą.. moja znajoma myła się tylko w takiej z czajnika albo butelki.. zmiana odżywiania.. ta na prawde to masa czynników wpływa na to.. ja na przykład nie jem dużo mlecznych produktów.. staram sie nie pić mleka choc kiedys to nałogowo i poprawę widać!! musisz zaobserwować..
Ja od dłuższego czasu stosuje taki płyn Urt Oil - mega rewelacja!! kupić można w aptece albo zielarskim choc jak kupuję w aptece musze czekac z 1 dzień bo zamawiają.. jaki ma wpływ? otórz wysusza zaskórniki i pryszcze (wychodza po zadrapaniu palcem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4311 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim. Przypatruje sie waszym propozycjom na temat trądziku już jakiś czas. Wyprobowałam już kilka ale najbardziej polecam maseczkę cynamonową. Jest szczególnie dobra na większe pryszcze. Poprostu mieszamy lyżkę cynamonu z lyżką wody i dobrze mieszamy. Pozostawiamy na max. 5 min. (bo później strasznie piecze) i zmywamy ciepłą wodą. Najlepiej stosować na noc bo posmarowane miejsca są później czerwone i używać po niej kremy nawilżającego.
Tyle ode mnie. Czekam na dolsze pomysły. ![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- I jak ktoś ma cerę ,,chropowatą'', z wągrami, czerwonawą to polecam pilingujący żel do mycia twarzy BeBeauty. Dla mnie rewelacyjmy. Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4312 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4313 |
Przyczajenie
|
Hej prettysimple, ty stosowalas tą maseczke przez dluzszy czas?
Ja za pierwszym razem też nałożyłam grybsza warstwe na cala twarz tylko rano musialam dac wiecej podkladu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4314 |
Przyczajenie
|
Ja z trądzikiem walczę już 5 lat.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4315 |
Raczkowanie
|
Maseczka cynamonowa strasznie piecze ajjjj , próbowałam ale nie powiem ci czy działa bo tylko 2 razy stosowałam, chyba osobiście wole maseczke z drożdży
![]()
![]() |
#4316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4317 |
Zakorzenienie
|
Hmm dziewczyny a nie macie trochę wrażenie że takie silnie wysuszające rzeczy - typu pasta do zębów - w dłuższej perspektywie zbytnio wysuszają i potem wszystko jeszcze bardziej się przetłuszcza? Kosmetyczka podsunęła mi taką myśl, żebym zamiast wysuszać zaczęła nawilżać, nawilżać, nawilżać. Niedługo zdam relację.
![]() I sposób który sprawdzam od dwóch tygodni i od tego czasu ni dostałam ani jednego NOWEGO wykwitu - codziennie piję 2 szkl świeżego soku buraczanego (czasem zamiast tego robię z buraków sałatkę), z odrobiną pestek/awokado/oliwy dla wchłonienia witamin. Buraki są dobre na wątrobę a ona z kolei odpowiedzialna jest za procesy oczyszczania - od jednego z lekarzy usłyszałam, że kłopoty z cerą są często wynikiem złej pracy wątroby. Można spróbować, tym bardziej że buraki teraz po 99 gr kilo. ![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2012-02-26 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4318 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aaa więc o to chodzi z tym sokiem z buraków ![]() ![]() ![]() Od siebie polecę łączenie buraków z jabłkami, o wiele lepsze walory smakowe soku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4319 |
Zakorzenienie
|
Albo jabłko+burak+marchewka - to może uda się nabrać ładnego kolorku.
![]() Jesli komuś nie smakuje świeży sok, to dużo zyskuje po postaniu godzina-dwie w lodówce. Ponoć to nawet lepiej nie pić takiego świeżego ze wzgl trawiennych. A wizażanka z dietetyki mogła używać go też jako naturalnego napoju energetyzujacego, pod tym względem też jest polecany chociaż ja akurat nie zauważyłam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4320 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o soki to podobno bardzo dobry na różnego rodzaju problemy skórne w tym trądzik jest sok z ziemniaka, ponieważ działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.