|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:
Myślę,że można tak sobie ustalać,rozmawiać o tym jak się powinno zachować wobec dziecka jak się urodzi,jak postąpić w danej sytuacji,nosic czy nie nosić,karmić ciagle czy nie czy robić inne rzaczy a życie i tak przyniesie swój scenariusz...Myśle,że każda kobieta czuje inaczej i kazde dziecko tez jest inne.Łatwo jest nam oceniać inne mamy czy robią dobrze czy żle robiąc tak czy inaczej.Jak się urodzi NASZE dziecko i poczujemy instynkt sprawy przybiorą inny obrót.Zrobimy jak będziemy w danej chwlili czuły.Jedne czuja tak drugie inaczej.Na płacz dziecka kuzynki czy sąsiadki pewnie zareagujemy inaczej a jak będzie chodziło o NASZE to będziemy czuły inaczej...Dzieci tez są rózne.Moja mama zawsze mówiła,ze byłam spoojna,nie płakałam i mogła dużo w domu zrobić bo potrafiłam się ładnie sama bawić np. pieluszką tetrową czy gawożyc sobie i bawić nóżkami.Moja teściowa mówiła,że mój mąż i jego siostra byli nieznośnymi dziećmi chociaz były zdrowe i nie cierpiały z niedostatku.Musiała je zabierać do łazienki jak sie kąpała bo darły sie jak szalone jak same zostawały,nie mogła patrzeć jak zalewają się łzami i serce się jej rozrywało jak tego słuchała...Każka z Nas zobaczy na własne oczy na ile jest w stanie wytrzymać np. ciągły płacz dziecka i nie brać go na ręce bo dzieci są rózne jak wiadomo.Kazda z nas będzie tez pewnie miała inny instynkt macierzyński i inną wrażliwość na reakcje JEJ dziecka.Jak się ma spokojne dziecko łatwo jest zostawic je z ciocią czy babcią na pol dnia gorzej jak dziecko potrzebuje silnego kontaktu z matka bo takowe też są i wyjątkiem nie są.Tak jak jedno mozna zostawić tak drugie przeżywa traumę i non stop się zalewa łzami jak matka je zostawi a to raczej zdrowe nie jest ani dla jego zdrowia ani samopoczucia zajmujących się nim...Wiek tez gra rolę,trzeba stopniowo przyzwyczajac dziecko,że mama to nie cały świat i jeszcze jest babcia,tata i inni ludzie z ktorymi może się przebywać ale jak nie jest na to gotowe a matka to czuje to na siłę raczej nie powinno sie tego robić.Tak myślę..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4322 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czekoladki właśnie mi mąż kupił, stwierdził, że teraz to jestem też kinder i kupił mi czekoladki Kinder. ![]() Cytat:
Może napisz co u Was? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Zakorzenienie
|
Świetny ten stolik.
Ja zauważyła u siebie 2 rodzaje swędzeń: 1- jak swędzi od góry i wtedy drapię cały brzuch ( chyba naciąga się skóra ). 2- łaskotanie po jakiejś stronie, jakby od środka ( rusza się płód - położna mówiła, że już mogę czuć ruchy dziecka ). Staram się nie jeść za dużo czekolady, chociaż słodyczy trochę pochłaniam ( właśnie delektuję się Ptasim Mleczkiem ) ![]()
![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2009-11-14 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A naprawdę nie byłam przewrażliwioną mamą. To że mój synek dużo czasu był na rączkach nie znaczy że go nosiłam = chodziłam. Siedzieliśmy sobie. Albo leżał w leżaczku ze mną w kuchni. Właściwie nigdy nie chodziłam ani nie lulałam do snu. Od urodzenia był nauczony że zasypia sam w łóżeczku. Karmienie - mój był chudziutki i miał żółtaczkę. Kazali karmić jak najczęściej. Tylko że on zaraz przy cycku zasypiał i mogłam nim potrząsać a nie mógł się obudzić. Powinnam odłożyć, tak? Ale on nic nie zjadł...a musi bo chudy... i taka kołomyja... Skończyło się na butelce. A jak mały spał (po 20 min) to sprzątałam bo to mnie relaksowało. A! I jeszcze był taki problem że jak mały na początku się rozwrzeszcał to nikt poza mną nie mógł go uspokoić. Próbowaliśmy i nic (raz prawie się udusił z płaczu jak zamiast wyjść z wanny i go utulić wsadziłam głowę pod wodę i czekałam az sobie poradzą) Cytat:
Poza tym moim zdaniem, moim podkreślam, maluszek jest do kochania i przytulania...co nie oznacza rozpieszczania. Ale trzeba z nim rozmawiać, tulić, głaskać, śpiewać...trzeba z nim być. Moje zdanie, koniec tematu. Mi by się nie chciało czytac tak dłuuugiego posta więc z góry przepraszam ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
Nasz Skarbek - Szymonek - 02.12.2008 r. ![]() Braciszek Dominiś ![]() ![]() Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2009-11-14 o 18:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15280644]
Mnie też swędzi brzuchol nieraz ![]() Znalazłam sobie cudny prezent pod choinkę ![]() http://allegro.pl/item807068160_stol...u_prezent.html[/QUOTE] Fizjologicznie to wynik rozciągania skóry. ![]() Super. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy ja o Twoim dziecku pisałam i o Tobie? ![]() ![]() I że lulałaś do snu? ![]() I dlaczego ja się muszę tłumaczyć z moich odczuć, bo Ty coś robiłaś tak czy siak? I dlaczego tak mi to wszystko objaśniasz z pretensjami, jakbym swój pierwszy post na ten temat napisała pod Twoim adresem? Nie rozumiem. Ja też pisałam o swoich odczuciach, czy mnie też wolno? Cytat:
Gdzie ja napisałam, że Ty byłaś przewrażliwioną mamą i to wszystko inne? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak tak będziesz czytać każdy tekst, jakby to był atak na Ciebie, to faktycznie strach dyskutować... ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
![]() Ok, niech tak będzie. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:14 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pisałam wszystko na luzie, o moich doswiadczeniach bo innych nie mam. Ale mogę więcej nie pisać... :-(
![]() |
#4330 | |
Zakorzenienie
|
Tak gwoli wyjaśnienia...
![]() To że ja mam swoje zdanie na jakiś temat, nie oznacza ani, że Ty się musisz ze mną zgodzić, ani że pisząc cokolwiek piszę do Ciebie i na Twój temat. ![]() Chyba faktycznie kobiety w ciąży jakieś bardziej przewrażliwione są, bo przez 3 lata i 14 tysięcy postów, jakie tu napisałam, nigdy tyle razy nie przyczepiono się do mojego sposobu wyrażania opinii co tu, w tym jednym temacie. ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]() A skąd ja się mam domyślać Twojego "na żarty"? Przykro mi - nie mam zdolności telepatycznych. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Rozeznanie
|
A może kobiety w ciąży są też bardziej nerwowe?
Bo mi się wydaje że Ty wiedziesz tu prym i nie bardzo można mieć inne zdanie niż ty. Nie wpisujcie mnie na listę, szkoda zachodu. Znikam skoro mnie nie chcecie.
#4332 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jem morele i staram się więcej pić, trochę pomaga. Jabłka i woda akurat zupełnie mi nie wchodzą... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdanie inne może mieć każdy, nie wmawiaj mi, że Ci go zabraniam, bo ani słowa pod Twoim adresem nie pisałam. To Ty cytujesz mnie i odbijasz mi piłkę, ja Twoich metod wychowawczych nie skomentowałam ani słowem. O różnice zdań można spytać choćby Szaję - zwykle mamy inne i żyjemy tu obok siebie i całkiem dobrze się mamy. ![]() ![]() Jeśli liczysz na to, że poproszę Cię żebyś została, to się zdziwisz. Nie lubię takich dziecinnych zachowań i emocjonalnych szantaży. ![]() A w temacie prymu - nie zauważyłam, ale jak komuś moja obecność tu nie gra, możemy zrobić referendum i bez problemu się stąd wypiszę. Nie przyrosłam tu na stałe ani nie weszłam na siłę. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
A co pijesz?? Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4334 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z kolei nie pierwszy raz na mamowym mam wrażenie, że skoro ośmieliłam się być PIERWSZY raz w ciąży - cóż ja biedna mogę wiedzieć? Mam siedzieć cicho i spijać miód wiedzy z ust mam oświeconych ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Czy któraś zamierza oglądać wieczorem na AXN Flash Forward? Ciekawa jestem, cóż to za cudo - tak reklamowane! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam to i podoba mi się to stwierdzenie.
Często podkreśla się, że po 35.roku życia drastycznie wzrasta ryzyko wad wrodzonych u płodu. Jednak ostatnie badania rzucają na tę tezę cień wątpliwości - być może nie wzrasta ryzyko, tylko wykrywalność takich wad. szaja, nie mam AXN ![]()
![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2009-11-14 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15281798]ALeż można
![]() Bardzo się cieszę, że ktoś to zauważył. ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15281798] Z kolei nie pierwszy raz na mamowym mam wrażenie, że skoro ośmieliłam się być PIERWSZY raz w ciąży - cóż ja biedna mogę wiedzieć? Mam siedzieć cicho i spijać miód wiedzy z ust mam oświeconych ![]() ![]() ![]() ![]() A bo to tak jest, że żeby wiedzieć jak wygląda wieża Eiffla trzeba być w Paryżu, nie wiedziałaś? ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15281798] Indeed ![]() ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15281798] Czy któraś zamierza oglądać wieczorem na AXN Flash Forward? Ciekawa jestem, cóż to za cudo - tak reklamowane![/QUOTE] Nie mam takiego kanału. To jakiś serial, o ile kojarzę, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Konto usunięte
|
Bydgoszczanko, ja to już chyba pisałam gdzieś
![]() ![]() Kiedyś badania nie były popularne tak i dostępne, więc młode (powiedzmy przed 30) mamy nie korzystały z nich, a większą opieką otoczone były kobiety od 35lat wzwyż. Siłą rzeczy statystyki prowadzono głównie do tychże kobiet, i siłą rzeczy więcej danych o ZD było o tych nieco starszych mamach. A prawda jest taka, iż dzieci z ZD rodzą się i wśród młodszych, młodych i bardzo młodych mam. Podawałam tu kiedyś forum zakątek21 (forum mam i przyjaciół dzieci z ZD)- najlepszy chyba przykład. Wśród mam są i te koło 40, koło 30, ale jest też mama 19letnia. Naprawdę nie ma reguły. A Flash Forwward to serial, tak. Pewnego dnia WSZYSCY ludzie na całym świecie tracą jednocześnie przytomność na 2min 17s, w trakcie tego czasu widzą fragment swojej przyszłości - każdy swojej, i roczne dziecko, i dorosły człowiek. Pomysł wydaje się być ciekawy, węc jestem... ciekawa ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-11-14 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to z kilku powodów. Po 1 mało która nastolatka czy dwudziestoparolatka robi badania genetyczne. Żadna moja koleżanka nie robiła i wszystkie są w szoku, że ja robię. ![]() Po 2 duuużo mniej jest kobiet rodzących po 35 roku życia w stosunku do 25ciolatek np., więc i statystyka wygląda inaczej. To jak z kobietami za kierownicą, mniej bab powoduje wypadek, bo też i dużo mniej jeździ, trudno policzyć rzeczywiste przyczyny związane z płcią. Ale oczywiście można się ze mną nie zgadzać, to tylko moje zdanie. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Piję herbaty - różne, mleko, soki, no i rano wodę z miodem. Rzadko przekraczam 1,5 litra... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A herbatka czarna i mleko działają odwrotnie, niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15281986]
Podawałam tu kiedyś forum zakątek21 (forum mam i przyjaciół dzieci z ZD)- najlepszy chyba przykład. Wśród mam są i te koło 40, koło 30, ale jest też mama 19letnia. Naprawdę nie ma reguły. [/QUOTE] Tak, pamiętam, ale nie weszłam tam, chyba się boję. Nie umiem dokładnie opisać dlaczego nie chcę tego czytać ![]() Muszę zacząć pić więcej wody, bo ja w ogóle jestem mało pijąca. Wracając do kołysanek dla dzieci, podoba mi sie również ta http://www.youtube.com/watch?v=1x1Efoj-t7w
![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2009-11-14 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4342 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale tak to chyba jest, że mnie niepełnosprawność chyba nie przeraża w takim stopniu, jak np. Ciebie - kwestia przyzwyczajenia. I nie chodzi tu o znieczulicę, ale nie jestem w stanie cały czas się bać, pracując z niepełnosprawnymi dzieciakami. Oszalałabym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwykle ludzie albo udają bardzo tolerancyjnych i obytych z wieloma problemami, albo milczą na niewygodne tematy. Można też być agresywnie nietolerancyjnym, wszystko byle się nie przyznać to strachu, np. przed ośrodkiem dla narkomanów w naszej okolicy albo sąsiadem gejem. Ot, takie luźne przykłady... Ja też na zakątek nie zaglądam. Należałam kiedyś przez kilka lat do internetowej grupy wsparcia dla DDA. Kosztowało mnie to masę zdrowia. A później jeszcze więcej kosztował mnie kontakt z tymi ludźmi poza tą grupą. Od jakiegoś czasu unikam takich miejsc. Za bardzo wchodzę w klimat i te problemy, potem śnią mi się w nocy. ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282112] Ale tak to chyba jest, że mnie niepełnosprawność chyba nie przeraża w takim stopniu, jak np. Ciebie - kwestia przyzwyczajenia. I nie chodzi tu o znieczulicę, ale nie jestem w stanie cały czas się bać, pracując z niepełnosprawnymi dzieciakami. Oszalałabym ![]() Z jakim typem niepełnosprawności pracujesz, jeśli można spytać? W jakiego rodzaju placówce? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4344 |
Konto usunięte
|
Oligowiec w szkole integracyjnej, prowadzę moje dzieciaki 6 rok
![]() A z niepełnosprawnościami mam od dziecka do czynienia, moja mama uczyła w szkole specjalnej, więc ja z jej klasą (i nie tylko) na wszelkie wycieczki, imprezy, kolonie czy obozy jeździłam. Kilka lat miała np. taką klasę, w wówczas tzw. szkole życia (klasy dla głębiej upośledzonych dzieciaków), gdzie 5 z 7 uczniów miało właśnie ZD. Teraz mam dzieciaki i intelektualnie niepełnosprawne, i ruchowo, i niedowidzące, i z niedosłuchem, i z totalnie rozwalonymi emocjami. Mieszanka ![]() ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2009-11-14 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282268]Oligowiec w szkole integracyjnej, prowadzę moje dzieciaki 6 rok
![]() A z niepełnosprawnościami mam od dziecka do czynienia, moja mama uczyła w szkole specjalnej, więc ja z jej klasą (i nie tylko) na wszelkie wycieczki, imprezy, kolonie czy obozy jeździłam. Kilka lat miała np. taką klasę, w wówczas tzw. szkole życia (klasy dla głębiej upośledzonych dzieciaków), gdzie 5 z 7 uczniów miało właśnie ZD. Teraz mam dzieciaki i intelektualnie niepełnosprawne, i ruchowo, i niedowidzące, i z niedosłuchem, i z totalnie rozwalonymi emocjami. Mieszanka ![]() ![]() Chylę czoła... /szkoda, że nie ma takiej emotki/ Ja bym się do takiej pracy nie nadawała. ![]() ![]() ![]() ![]() Potem zaangażowałam się w kocie biedy. Ale musiałabym przestać, bo wszystkie koty byłyby u mnie w domu, a ja bym jadła suchy chleb. Mąż mnie z tego wyciągnął. I na szczęście, bo nie wiem czy spłacilibyśmy kredyt na mieszkanie, w innym przypadku. Zresztą do dziś nie wie skąd debet na moim koncie. I niech tak zostanie. Bardzo mi imponują ludzie, którzy się z takimi rzeczami obyli i umieją normalnie do tego podejść. Ja mam z tym problem. ![]() ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-11-14 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282268]Oligowiec w szkole integracyjnej, prowadzę moje dzieciaki 6 rok
![]() A z niepełnosprawnościami mam od dziecka do czynienia, moja mama uczyła w szkole specjalnej, więc ja z jej klasą (i nie tylko) na wszelkie wycieczki, imprezy, kolonie czy obozy jeździłam. Kilka lat miała np. taką klasę, w wówczas tzw. szkole życia (klasy dla głębiej upośledzonych dzieciaków), gdzie 5 z 7 uczniów miało właśnie ZD. Teraz mam dzieciaki i intelektualnie niepełnosprawne, i ruchowo, i niedowidzące, i z niedosłuchem, i z totalnie rozwalonymi emocjami. Mieszanka ![]() ![]() Podziwiam i cenię takich ludzi, którzy pracują z osobami niepełnosprawnymi. Jest to na pewno ciężka praca. Moja koleżanka pracuje z takimi osobami ( jest olinofrenopedagogiem ), ciężkie przypadki. Opowiadała mi kiedyś różne historie, byłam zszokowana. Była nawet oskarżona o molestowanie, ale została uniewinniona. Mówiła, że trzeba bardzo uważać na to, co się robi.
#4347 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, bardzo miłe to, co piszecie, ale... nie czuję potrzeby bycia podziwianą
![]() Co do uważania, molestowania. Wszystko zależy chyba i od opiekunów dziecka, i od nauczyciela - od tego, JAK i JAK SZYBKO się dogadają. Mam dzieciaka, którego muszę do toalety prowadzić, co prawda nigdy nie musiałam wycierać ani nic, ale nieraz trzeba spodnie zapiąć, suwak zasunąć, czasem (gdy ma spodnie dresowe zawiązywane) nawet sznurek rozciąć (no skubany ma tendencję do supłania się!). Pierwsza rozmowa z opiekunami: proszę państwa, jak najbardziej, oczywiście, pójdę z dzieckiem do łazienki, ale oczekuję, że oczywiście zdają sobie państwo sprawę, iż sytuacje różne mogą być, i nie wpadnie państwu do głowy pomysł oskarżenia o molestowanie. Krótka piłka, wprost. Efekt jest taki, że z owym dzieckiem mam do dzisiaj relacje mało szkolne ![]() ![]() ![]() I chyba takich zabawnych sytuacji, komizmu i wspólnego śmiechu jest więcej, niż przy zdrowych dzieciach. Dzieciaki niepełnosprawne intelektualnie odważą się zadać najśmielsze pytanie, na które staram się odpowiadać (bo one w taki bezpośredni sposób poznają świat), i też przywiązują się znacznie bardziej do człowieka, niż dzieciaki zdrowe. I to ma swój ogromny, ogromny urok ![]() __________________ Jeden z ostatnich dialogów: Ja, nabierając, podpuszczając coś tam ucznia (on mnie podpuszcza równie często ![]() Uczeń: parskając śmiechem do mnie: ty podpuszczaczu ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4348 |
Zadomowienie
|
Dlatego unikam czarnej herbaty, piję jedną, dwie... Aaa, do moich płynów doliczm jeszcze zupy, maślankę itp... Ostatnio sama robię soki z owoców, z wodą, to jak na razie daję radę pić
![]() A mleko lubię ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282268]Oligowiec w szkole integracyjnej, prowadzę moje dzieciaki 6 rok ![]() Szczerze podziwiam... strasznie trudna praca... ja miałam tylko praktyki i było ciężko... |
![]() ![]() |
![]() |
#4349 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282657]Pierwsza rozmowa z opiekunami: proszę państwa, jak najbardziej, oczywiście, pójdę z dzieckiem do łazienki, ale oczekuję, że oczywiście zdają sobie państwo sprawę, iż sytuacje różne mogą być, i nie wpadnie państwu do głowy pomysł oskarżenia o molestowanie. Krótka piłka, wprost. [/quote]
Dobry pomysł. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282657] Efekt jest taki, że z owym dzieckiem mam do dzisiaj relacje mało szkolne ![]() ![]() ![]() I chyba takich zabawnych sytuacji, komizmu i wspólnego śmiechu jest więcej, niż przy zdrowych dzieciach. Dzieciaki niepełnosprawne intelektualnie odważą się zadać najśmielsze pytanie, na które staram się odpowiadać (bo one w taki bezpośredni sposób poznają świat), i też przywiązują się znacznie bardziej do człowieka, niż dzieciaki zdrowe. I to ma swój ogromny, ogromny urok ![]() ![]() Moja matka kilka lat pracowała w szpitalu dla psychicznie chorych. Byłam w szoku jak opowiadała... Byli pacjenci, którzy potrafili zaatakować pielęgniarkę, ale i tacy którzy potrafili stanąć w jej obronie. Do dziś wspomina tę pracę bardzo miło. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15282657]
__________________ Jeden z ostatnich dialogów: Ja, nabierając, podpuszczając coś tam ucznia (on mnie podpuszcza równie często ![]() Uczeń: parskając śmiechem do mnie: ty podpuszczaczu ![]() ![]() Opuszczam Was kobitki, miłej i spokojnej nocy.
![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2009-11-14 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.