Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r. - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 07:32   #4321
metkaa
Zakorzenienie

Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

czesc

Patrilla o jakiej kolejce mowisz, takiej drewnianej?
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 09:16   #4322
Patrilla
Zakorzenienie

tak o tej kolejce mamy 2 zestawy z mostami - super są do zabawy a druga to podróbka duplo jixin się zwie po Poli jeszcze o nich sa różne opinie ale u nas się sprawdzają i nie psują (po rzucaniu padła jedna )
Stary 2012-12-06, 09:53   #4323
metkaa
Zakorzenienie

Patrilla dzieki, w prawdzie do ikei mam jakies 60 km ale moze bedziemy to bym mlodemu kupila
Stary 2012-12-06, 10:55   #4324
zoffka
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny,

poczytałam Was trochę, więc też coś popiszę.

Zatwardzenia - na szczęście takich problemów nie mamy i jak do tej pory jeszcze się nie zdarzyło

Mleko - Zosia pije z butli rano, w południe i wieczorem, strasznie lubi mleczko , więc nie ograniczam. Daję jej świeże mleko z Mlekowity.

Samodzielne jedzenie - zje pokrojoną parówkę widelcem, resztę je rączkami, zupy i obiadki podaje jej babcia (ja nadal leżę ).

Zabawki w kąpieli - z tego co wiem, (bo kąpie ją tata lub babcia) najlepsze są puste butelki, typowymi zabawkami w ogóle się nie bawi

Mam do Was pytanko: jaki rozmiar ubranek noszą Wasze dzieci? Zośka tak ostatnio wyrosła, że niektóre ma już na 104
zoffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 11:53   #4325
Karola82
Rozeznanie

Zoffka u mnie J. ma bluzki na 80 i są w sam raz, a spodnie na 86 cm.

Mnie się marzą takie mebelki z Ikea do pokoju J. Takie siedzisko przywiercane do sufitu i mebelki z plastikowymi szufladami Póki co śpi w łóżeczku ze szczebelkami w pokoju w którym kiedyś była nasza sypialnia więc jest tam też nasza wersalka i nie wygląda to na typowy pokoik dziecięcy ale cóż zrobić przy 43 m kw.
Stary 2012-12-06, 13:36   #4326
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanko: jaki rozmiar ubranek noszą Wasze dzieci? Zośka tak ostatnio wyrosła, że niektóre ma już na 104
szymon nosi 92 -98,

mi tez juz sie marzy taki typowy pokoik dzieciecy, mielismy robic mlodemu na 2 urodziny ale stwierdzilismy ze czekamy do wiosny bo trzeba tez pokoj odmalowac
Stary 2012-12-06, 13:49   #4327
Patrilla
Zakorzenienie

Talking Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

Bruno ma swój pokój ale to taka bawialnia cały w torach (mały jest) śpi nadal w naszej sypialni bryyy nie wyobrażam sobie ganiać przez cały przedpokój do małego i tak idę często do córki ale, to obok drzwi
Zoffka

Bruno nosi na 1,5 - 2 latka (18-23 m) najczęściej mamy ciuszki z tym oznaczeniem sie kieruję jakoś ale to chyba 86 jest mam niezłego szczuplaka w domu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-06, 20:27   #4328
asiuk
Zakorzenienie

Ewa też szczupła - ma 86 cm (mierzyli ją u lekarza) i waży 11 kg Ubranka ma raczej 86.

Dziewczyny - jak wyczaiłyście tę pleśń w zabawkach??

Z takich zabawek do kąpieli mamy zestaw kubeczków z Ikei, bawi się nimi chyba od roku http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80021008/

Mamy też dmuchanego krokodyla, którego z uwielbieniem myje szczoteczką do zębów

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 07:59   #4329
Patrilla
Zakorzenienie

Asiuk kubeczki z Ikea są super Generalnie uwielbiam zabawki z ikea
Bruno jest takie piórko, że hej całkiem innej budowy od Api
Stary 2012-12-07, 08:36   #4330
metkaa
Zakorzenienie

czesc

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

Z takich zabawek do kąpieli mamy zestaw kubeczków z Ikei, bawi się nimi chyba od roku http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80021008/
my mamy podobne kubeczki ale nie robia furrory

a ta plesn to latwo dojrzec jesli jest duzy otwor w zabawce, jesli maly to nawet bym jej nie szukala tylko wyrzucila zabawke od razu
Stary 2012-12-07, 09:54   #4331
Patrilla
Zakorzenienie

Bruno jak tylko sie uderzy w rączkę przychodzi bym mu całowała i dmuchała paluszki rozbraja mnie
Stary 2012-12-07, 10:31   #4332
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
Bruno jak tylko sie uderzy w rączkę przychodzi bym mu całowała i dmuchała paluszki rozbraja mnie

a u nas tz nauczyl mlodego ze jak sie uderzy to lodem dokladaja i teraz nawet jak sie lekko puknie to od razu do lodowki leci
Stary 2012-12-07, 12:47   #4333
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Ewa też szczupła - ma 86 cm (mierzyli ją u lekarza) i waży 11 kg Ubranka ma raczej 86.

Mamy też dmuchanego krokodyla, którego z uwielbieniem myje szczoteczką do zębów
Ja po zapachu. Jak wąchnęłam to aż mi się w nosie zakręciło Później jak tak się przyjrzałam i trochę pod światło skierowałam zabawkę wyraźnie było widać czarnego grzyba

zoffka,
trzymaj się kochana! Jesteś bardzo dzielna Super, że rodzinka Ci pomaga!
Dużą masz córę! Marcel nosi ubranka na 98.

Karola, nie mogę się nadziwić jaka ta Twoja Julcia jest drobniutka

Czemu ja nigdzie w pobliżu nie mam Ikei???

Patrilla, Marcello to samo, jak się uderzy zaraz przybiega i każe sobie dmuchać i całować obolałe miejsce

Ja staram się wychodzić z młodym dwa razy dziennie. Przed drzemką i po obiedzie o zmroku Ogłupiałabym siedząc z nim w domu! Wczoraj zaliczyliśmy pierwszą tej zimy przejażdżkę sankami, Marcel oczywiście był zachwycony
A Wy wychodzicie jak już robi się ciemno? Pytam, bo dziwi mnie, że oprócz mnie i Marcela nikogo (w sensie mamy spacerującej z dzieckiem) o zmroku nie widzę na naszej ulicy
Aaaa miałam Was jeszcze zapytać czy nadal z dziećmi można wychodzić "tylko" do -6 stopni czy ta granica się zmieniła wraz z wiekiem? Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie?!

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2012-12-07 o 12:48
stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 13:17   #4334
sura2
Raczkowanie

Co do ubranek - jeśli coś kupuję lub jeśli Grzesiu coś dostaje na prezent to też na 104, nie wiem jak inne firmy, ale my mamy większość z C&A bo moja siostra tam pracuje

Stalowa - jak wychodziłam ze szpitala po porodzie to lekarka mówiła do -10, ale po tej pierwszej zimie nie zwracałam na to uwagi, najwyżej wychodziliśmy krócej.
sura2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:43   #4335
magda-lenka*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
Mówisz o siedzisku ekorre? Kuba pod choinkę dostanie
Tak, właśnie o tym, tylko jestem trochę zaniepokojona, bo sprawdziłam dostępność tego produktu na stronie internetowej i nie mają go w Poznaniu, podobnie jest z półkami Mammut... Dobrze, że regały TROFAST mają...

Co do ubran, to nasza nosi 92 lub 2/3 lata.
Po zmroku raczej nie wychodzimy na spacer, nie chce mi sie jej ubierac. Ale jak jade samochodem to widzę matki z dziećmi w mieście. Sklepy u nas są do 18.00 otwarte,a "wiary" mnostwo.

Edytowane przez magda-lenka*
Czas edycji: 2012-12-07 o 20:25
magda-lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 18:37   #4336
Patrilla
Zakorzenienie

u nas też lekarze pozwalają do -10, chodzimy po zmroku jasne i sporo ludzi
Stary 2012-12-07, 20:47   #4337
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
A Wy wychodzicie jak już robi się ciemno? Pytam, bo dziwi mnie, że oprócz mnie i Marcela nikogo (w sensie mamy spacerującej z dzieckiem) o zmroku nie widzę na naszej ulicy
Aaaa miałam Was jeszcze zapytać czy nadal z dziećmi można wychodzić "tylko" do -6 stopni czy ta granica się zmieniła wraz z wiekiem? Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie?!
to nie jest glupie pytanie, ja niestety nie znam na nie odpowiedzi, podobnie jak sura po tamtej zimie przestalam chyba zwracac na to uwage

a co do wychodzenia wieczorem to u mnie tez dziwnie, wczoraj poszlismy do centrum miasta bo chcialam mlodemu swiatelka pokazac i widzialam tylko jedna pare z malenkim dzieckiem w wozku,
Stary 2012-12-08, 12:23   #4338
metkaa
Zakorzenienie

dzien dobry,
Stary 2012-12-08, 20:29   #4339
metkaa
Zakorzenienie

no i co tu taka cisza?

dzis zakupilismy szymkowi sanki
kupilam tez koldre i bombki
Stary 2012-12-08, 21:22   #4340
la'Mbria
Zakorzenienie

siemanko babeczki!

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
Patrilla, Marcello to samo, jak się uderzy zaraz przybiega i każe sobie dmuchać i całować obolałe miejsce

Ja staram się wychodzić z młodym dwa razy dziennie. Przed drzemką i po obiedzie o zmroku Ogłupiałabym siedząc z nim w domu! Wczoraj zaliczyliśmy pierwszą tej zimy przejażdżkę sankami, Marcel oczywiście był zachwycony
Stalowa, co do wychodzenia- ja codziennie prowadzę i odbieram młodego ze żlobka, więc siłą rzeczy- codziennie jest chodziaż te pół godziny na dworze (staram się codziennie wracać z nim minimum jeden przystanek na piechotę-żeby się przeszedł, w złobku też raczej wychodzą z dziećmi bez względu na pogodę, ale spacerują bardzo krótko-15-20 minut), my będziemy wychodzić codziennie nawet przy -20 stopniach a to dlatego, że poprzednią zimę go hartowałam trochę i nie chorował wcale- wierzę, ze spacery nawet na mrozie dobrze mu zrobią
Generalnie to wydaje mi się, ze każdemu dziecku dobrze robią krótkie ale regularne spracery na mrozie (krótkie- żeby nie przemarzło i nie zachorowało, a jednoczesnie regularne- zeby wytłukło wszyskie bakterie).

Co do wychodzenia "po ciemku"- najczęśiej wychodzimy jak już jest ciemno, bo odbieramy młodego ze żlobka ok.18 ja czasem z nim spaceruję przed żłobkiem czyli ok. 8:30 rano...potem jeszcze wychodzi na spacer z dziećmi w żlobku czyli w południe.

co do ubranek- Leon nosi jeszcze większość ubrań w rozmiarze 86/92 mamy sporo ciuszków z LIDLA a oni mają taką łamaną numerację. Ubranka "nie lidlowe" nosi w rozmiarze 92, za to waży....prawie 15kg! nie jest gruby (otłuszczony), nie ma typowo dziecięcej, takiej serdelkowatej budowy, jest "nabity" i dość umięśniony- ma takie śmieszne mini-bicepsiki, duże mięśni brzuchate łydki i "kaloryferek" o którym mówi "bdziuk" czyli brzuch
co do mowy- to Leon ma znów 'gadający' okres, mówi zdaniami po 3-4 wyrazy, niestety koszmarnie niewyraźnie.

Leon jak się uderzy albo coś się stanie nie po jego myśli mówi "oh! ojej! to źle"
a np. gdy go proszę o coś to nie mówi "tak" tylko 'dobrze' np. pytam "sprzątniesz klocki?" a on odpowiada "dobrze mamaś" pocieszne to jest

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
no i co tu taka cisza?

dzis zakupilismy szymkowi sanki
kupilam tez koldre i bombki
ja muszę kupić, bo jeszcze nie mamy
jakie macie sanki i jakie polecacie?
Lepiej kupić takie drewniane-solidne za ok100pln czy plastikowe tanioszki?

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-08, 21:33   #4341
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
ja muszę kupić, bo jeszcze nie mamy
jakie macie sanki i jakie polecacie?
Lepiej kupić takie drewniane-solidne za ok100pln czy plastikowe tanioszki?
my sie chyba srednio z tz znamy ale kupilismy drewniane (spod jest drewniany i takie podpurki na nogi bo na tym nam zalezalo) z oparciem i taka raczka do pchania, jutro zrobie zdjecie, kosztowaly 88zł a byly i fajniejsze, wypasione ale w sumie te nam odpowiadaja
Stary 2012-12-09, 11:09   #4342
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Pocieszyłyście mnie, bo już myślałam, że jestem jakaś nawiedzona, że dziecko wyciągam na dwór "po nocy"

Co do sanek, młody dostał od chrzestnego już ubiegłej zimy. Są metalowe z drewnianymi szczebelkami i oczywiście oparciem. Bardzo stabilne, jesteśmy zadowoleni

Dziewczyny, polecałam Wam buty z Deichmanna (Dei-Tex) a tymczasem okazały się niewypałem Przemakały nawet na małym śniegu, więc pojechaliśmy je oddać do reklamacji i kupiliśmy Elefanty. Teraz po spacerze nóżki są suche. Może po prostu mieliśmy pecha i trafiliśmy jakiś felerny model. Ma któraś te Dei-Texy, jak się sprawdzają?

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Gosiu, jak się Hania czuje?

Patrilla, a w Toruniu jest Ikea? Chętnie bym się przejechała

Stary 2012-12-09, 12:11   #4343
metkaa
Zakorzenienie

czesc

u nas tez zimno ale zaliczylismy poranny spacer
Stary 2012-12-09, 13:17   #4344
sura2
Raczkowanie

Dziewczyny co myślicie o takim łóżku? mam zamiar postawić je między ścianą a naszym łóżkiem, a jak przestanie się budzić po dwa razy na noc (chyba kiedyś przestanie?) to przeniosę je do jego pokoju i dorobimy barierkę, a potem będzie miał je naprawdę długo. No ale jakoś nie mogę się jeszcze zdecydować.
http://www.sklep.meble.pl/p97538,loz...lna-sosna.html
W ogóle dziwnie się czuję bo choć mam 28 lat to ząbkuję - idzie mi ósemka.
Stary 2012-12-10, 09:42   #4345
Karola82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sura2 Pokaż wiadomość
Stalowa - jak wychodziłam ze szpitala po porodzie to lekarka mówiła do -10, ale po tej pierwszej zimie nie zwracałam na to uwagi, najwyżej wychodziliśmy krócej.
Mnie się też utarło w pamięci, że jakoś do -10 ale ja wychodzę bez względu na to i spacery są najwyżej krótsze, obserwuję J. czy nie zaczyna marznąć i tyle.

Ja nie wychodzę raczej po ciemku z młodą bo się szczerze mówiąc boję, a faktycznie pustawo u mnie wieczorami na osiedlu do tego ostatnio nam w mieście jakiś gwałciciel grasuje

Sanki - my na Mikołaja od moich rodziców dostaliśmy dla Julki takie sanki z tej aukcji, ale jeszcze nie miały chrztu bojowego http://allegro.pl/sanki-metalowe-opa...831178442.html

Cytat:
Dziewczyny co myślicie o takim łóżku? mam zamiar postawić je między ścianą a naszym łóżkiem, a jak przestanie się budzić po dwa razy na noc (chyba kiedyś przestanie?) to przeniosę je do jego pokoju i dorobimy barierkę, a potem będzie miał je naprawdę długo. No ale jakoś nie mogę się jeszcze zdecydować.
http://www.sklep.meble.pl/p97538,loz...lna-sosna.html
W ogóle dziwnie się czuję bo choć mam 28 lat to ząbkuję - idzie mi ósemka.
Sura ciesz się że wychodzą ...ja miałam usuwane wszystkie ósemki chirurgicznie bo rosły w stronę siódemek
Co do łóżeczka to fajne, takie naturalne... ja nie mam miejsca na takie duże póki co i planujemy takie http://allegro.pl/lozko-zameczek-160...822345088.html albo takie http://allegro.pl/lozko-parterowe-dl...811216617.html

Pamiętacie jak pisałyście, że Wasze dzieci biją inne albo Was? Zmieniło się to? U mnie w ogóle przestała J. Zostało jej tylko maltretowanie kota
Stary 2012-12-10, 09:57   #4346
metkaa
Zakorzenienie

czesc

sura fajne łozko,

Karola mi podoba sie to parterowe, sami tez niedlugo bedziemy musieli cos wybierac

wczoraj po obiedzie mielismy jeszcze isc na spacer ale jednak za zimno bylo
Stary 2012-12-10, 14:20   #4347
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Karola, fajne te sanki, muszę poszukać na all* takiego pokrowca, bo obtulanie młodego z wszystkich stron kocami jest dość upierdliwe
Marcelowi też przeszło bicie innych dzieci, ogromnie mnie to cieszy, bo nie muszę się już spinać i chodzić za nim krok w krok jak jesteśmy w gościach, na placu czy w przychodni

Mamy już prezent pod choinkę tzn. wczoraj zamówiliśmy, pewnie przyjdzie w tygodniu. Zdecydowaliśmy się na Duplo zestaw podstawowy 102 klocki, bo na Mikołajki dostał od jednego z dziadków pudło Lego, ale 4+ z bardzo malutkimi elementami, więc na razie głęboko je schowałam. Od dziadków chyba zażyczymy sobie pieniądze i trochę okupimy młodego w dresy, bodziaki i skarpety, bo w wszystkiego wyrasta.

O kurde, właśnie dostałam esa od żony kuzyna, że wpadnie dziś ze swoim szkrabem, idę się ogarnąć. Będzie wesoło!

Miłego popołudnia kobitki!

Stary 2012-12-10, 14:49   #4348
metkaa
Zakorzenienie

kurcze a my wlasnie na prezent dla mlodego nie mozemy sie zdecydowac
Stary 2012-12-10, 15:06   #4349
sura2
Raczkowanie

łóżko - znalazłam dużo tańsze, ale też sosnowe i w takim rozmiarze. Karola - zameczek jest fajny, ale na drabinkę jeszcze za wcześnie, to drugie też ładne, ale dla dzieciaczka, który uśnie sam, ja muszę z nim leżeć póki nie zaśnie, więc muszę się tam zmieścić
co do ósemek to zaniedbałam sprawę, już dawno dentysta kazał mi zrobić panoramę, żeby ustalić czy są i jak to wygląda, bo mogą pokrzywić resztę zębów. jeszcze mi przyjdzie nosić aparat
Stary 2012-12-10, 16:30   #4350
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
łóżko - znalazłam dużo tańsze, ale też sosnowe i w takim rozmiarze. Karola - zameczek jest fajny, ale na drabinkę jeszcze za wcześnie, to drugie też ładne, ale dla dzieciaczka, który uśnie sam, ja muszę z nim leżeć póki nie zaśnie, więc muszę się tam zmieścić
ooo wlasnie sura ja tez chyba musze patrzec za szerszym lozkiem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości