|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
|
|
|
|
#4352 |
|
Przyczajenie
|
dzięki bardzo
pozdrowienia
|
|
|
|
#4353 |
|
amor vincit omnia
|
|
|
|
|
#4354 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4355 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście że ma
jeśli się współżyje w ciągu przerwy (która de facto nią nie jest jeśli trwa w nieskończoność), a potem rzuci tabletki, to jest możliwość zajścia w ciążę zabezpieczonym się jest przez 7 dni przerwy, o ile są regularnie przyjmowane - gdy nie weźmiesz następnego opakowania ryzyko ciąży jest realne jeśli nie zabezpieczysz się w inny sposób
|
#4356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można odstawić tabletki, ale współżyjąc przez te dni, kiedy je bierzemy, w przerwie już nie jest się chronionym jeśli nie rozpocznie się nowego opakowania - więc chcąc odstawić tabletki nie współżyjemy przez dni przerwy - spada stężenie hormonów tylko jak tak będziesz doradzać, to komuś przerwa może wydłużyć się o 9 miesięcy ![]() przykładowy wątek na ten temat: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=1253100 wiele razy było to wałkowane na wizażu http://abcantykoncepcja.pl/pytania/c...czne-kolejnego z mojej strony to wszystko, nie zamierzam więcej kontynuować tego wątku
What you're drinking? Rum or whiskey? Now won't you have a Double with me? I'm sorry I'm a little late I got your message by the way I'm calling in sick today So let's go out for old time's sake Edytowane przez Organzza Czas edycji: 2011-04-16 o 12:24 |
|
|
|
|
#4358 |
|
Zadomowienie
|
ja mam pytanie.
czy jeśli okres dostanę wieczorem, powiedzmy 19-22, to powinnam wziąć pierwszą tabletkę od razu, czy odczekać do następnego dnia?
|
#4359 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#4360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4361 |
|
Przyczajenie
|
Nie ma ktos z Was do sprzedania Novynette? 1 blistra potrzebuje, albo nie znacie apteki ktora takie rzeczy sprzedaje bez recepty?
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4362 |
|
Rozeznanie
|
szkoda ze wczesniej nie napisałaś, ja mam niewykupioną receptę, ale datowaną na 23.03, recepty ważne miesiac są czyli do jutra ;/
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tylko raz się spotkałam z tym, że farmaceutka nie sprzedała mi tabletek, bo recepta miała dwa miesiące, zawsze kupuję po dłużej niż miesiącu i nigdy nie mam problemu. |
|
|
|
|
#4364 |
|
Rozeznanie
|
nie wiem jak farmaceuci, lekarz mówił ze miesiąc ważna
|
#4365 |
|
amor vincit omnia
|
termin ważności recept zależy jest od rodzaju przepisanego leku i od NFZtu, który to wszystko normuje. normalna recepta na antykoncepcję ważna jest miesiąc, chyba że lekarz ustali jej termin (co może zrobić) na dłuższy lub np może nie wypisywać miesiąc od wizyty tylko od innej wyznaczonej daty.
z kolei odpisy (czyli jak kupujemy np 2 z 3 opakowań a potem to ostatnie to taki odpis jest ważny długo, bo kilka miesięcy). |
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio własnie chciałam wykupić receptę na dwa opakowania, wystawioną 5. lutego (nie było na niej ustalonego przez lekarza terminu). W jednej aptece pani powiedziała, że nie sprzeda mi, bo minął ten miesięczny termin. Poszłam do innej apteki i dostałam tabletki , kobieta mówiła, że nie robią z tego problemu.
Myślę, że jeśli dostajemy np. 3 recepty każda na 2 opakowania, to najlepiej się umówić z lekarzem, ze zostawia wolne miejsce i same wpisujemy sobie później datę przed wykupieniem, ja tak najczęściej robię. |
|
|
|
#4367 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4368 |
|
Raczkowanie
|
biore novynette juz od 13 dni i nadal mam okres, a raczej ciemnobrazowe/czarne plamienia. czy to normalne? ile to moze jeszcze trwac? czy ktos tez tak mial?
i jeszcze takie pytanie: po jakim czasie zwykle zaczyna sie tyć w czasie brania tabletek? czy zmiany wagi widac od razu czy po kilku miesiacach? |
|
|
|
#4369 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytaj ulotkę. Jest tam wyraźnie napisane, że podczas pierwszego opakowania mogą wystąpić upławy.
Zwykle nie zaczyna się tyć podczas brania tabletek, jeśli jest inaczej to są źle dobrane. |
|
|
|
#4370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kto Ci powiedział, że w ogóle się tyje? Nie tyje się, jeśli tabletki są dobrane prawidłowo. Radzę poczytać troszkę o antykoncepcji hormonalnej + dokładnie przestudiować ulotkę. |
|
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
czytalam ulotke i tam jest napisane ze 1 lub wiecej pacjentek na 10 ma zmiany wagi, wiec chyba jednak sie tyje (nie zawsze ale jednak czesto) skoro w ulotce nawet o tym napisano? bylam ciekawa po prostu czy jesli tabletki byłyby zle dobrane to po jakim czasie mozna zaobserwowac te zmiany wagi
|
|
|
|
#4372 |
|
Raczkowanie
|
od tabletek się nie tyje, one jedynie mogą powodować zatrzymywanie wody lub wzmożony apetyt, ale akurat to można opanować.. wystarczy nie jeść więcej niż zwykle i będzie ok ;p a plamienia są normalne
ja miałam tylko podczas 1 opakowania a potem już nigdy
|
|
#4373 |
|
amor vincit omnia
|
wahania wagi przy tabsach są spowodowane problemami z zatrzymywaniem wody. to nie jest takie o tycie bo biorę tabletki, tylko to woda zatrzymywana w dużych ilościach + (często) brak umiejętności pokonania wzmożonego apetytu.
|
|
|
|
#4374 |
|
Przyczajenie
|
Czesc wszystkim ;] Ja z małym pytankiem apropo tabletek MERCILON.
Sa to moje pierwsze tabletki. Wziałam tak naprawde dopiero 4 a juz sie cos "dziwnego" dzieje. Biore je zawsze o 22. Po wzieciu 2 tabletki ok godz. 3 zaczal bolec mnie brzuch poszlam do łazienki sie załatwic i nagle zwymiotowałam. Nastepnego dnia bylo ok nic nie bolało przespałam cała noc dzis znowu to samo ;/ Bol..i wymioty...;( Moze troche za duzo powiedziane bo nie malam bardzo czym ale troche jakiejs tylko wod sie pojawilo. Czy dzieje sie to tak ze te tabletki poprostu mi nie pasuja ? Czy moze jest tak na poczatku...?! Nie wiem czy zgłosic sie na jakas zamiane na inne czy poprostu odczekac... Ale nie chce znowu sie tak meczyc...;/ Prosze o jakies odpowiedzi. Zalezy mi na tym baardzo.Z góry dziekuje. |
|
|
|
#4375 |
|
amor vincit omnia
|
Dot.: Mercilon
na początku takie reakcje są normalne, tzn to indywidualna sprawa,a le takie wymioty to reakcja na tabletki. dla organizmu to coś nowego. na tym etapie (to początek Twojego pierwszego opakowania) nie zmienia się tabletek, bo skutki uboczne utrzymują się nawet do 2-3 cyklu i jeśli do tego czasu nie znikną to wtedy trzeba zastanowić się and zmianą tabletek.
|
|
|
|
#4376 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje Ci baaaaardzo ! ;] ;*
|
|
|
|
#4377 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Przyczajenie
|
W sumie wypadło ze wczoraj znów powinnam odwiedzi łazienke w nocy....a tu nic.
Spokoj. Moze juz ustapilo ? a organizm zaakceptował ? Oby . No coz dziekuje za odpowiedzi ;] ;* |
|
|
|
#4379 |
|
Zadomowienie
|
jestem w trakcie pierwszego opakowania i mam wrażenie, że napuchnęły mi nogi i brzuch
|
|
#4380 |
|
Przyczajenie
|
czesc
Czy ktoras z was odstawila te tabletki? mialyscie jakies dziwne objawy po ich odstawieniu ?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

pozdrowienia

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham" 
"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"