|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() TegoSoft - 08.2010 TegoCare - 07.2009 oba po ok. 25 ml Natomiast u Ciebie spodobały mi się hydrolaty z kocanki i róży oraz ekstrakty ze skórek jabłka i lukrecji. Ten bluszcz tez ciekawie wygląda - skąd go masz? I jakie jest jego zastosowanie? Nie wiem w jakich pojemnościach masz wymienione produkty. Nie będę też chytra ![]() ![]() ![]() Hydrolat z głogu jest w buteleczce amber 50ml - pasowałoby Co to? Nie chce przelewać do mniejszej, bo boję się, że jeszcze go podczas przelewania zanieczyszczę ![]() ![]()
![]() |
#4352 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4353 |
Raczkowanie
|
Jaki sklep kryje sie za skrótem NP
![]() Rocki byłabym zainteresowana skrzypem, piperyną, absolutem wetiwerowym, maceratem z zielonej herby i w drugiej kolejnosci olejami do spróbowania bo z tych, ktore Ty masz nie mam i tak żadnego... w zamian mam Q10 absolut champaka i małoczasteczkowy w proszku nie wiem dokladnie jakie pojemnosci, ale jesli jestes czymkolwiek zainteresowana to zadam sobie trud i sprawdze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 |
Zadomowienie
|
NP = naturalne piękno
#4355 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bluszcz jest z allegro (napisy sa po niemiecku, porzadnie opakowany - pewnie cos w stylu jakichs niemieckich Mazidel). To jest ekstrakt w glikolu, glowne zastosowanie to kosmetyki napupne ![]() Cytat:
![]() ![]() Na pozostale 2 rzeczy na pewno jestem chetna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4356 |
Zadomowienie
|
Tak jak wspomniałam - olej z lnianki siewnej, hydrolat z głogu i ekstrakt z pokrzywy. Więcej nic nie mam
![]() Mogłabym zrobić ewentualnie odsypkę z ekstraktu z cantelli, białej glinki amazońskiej z mazideł albo pudrów z helfy - róży, pomarańczy, neem, tlyko musiałabym skombinować opakowania na próbki ![]() EDIT: Proponuje się przenieść na wymiankowy wątek, żeby nie ciągnąć OT ![]()
Moja przygoda z szyciem ![]() ![]() http://www.burdastyle.com/profiles/c...tudio/projects Szukam próbki/odlewki Lancome O albo O Oui Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2009-01-11 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4357 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a ja mam pytanko do Was.
Robię właśnie zamówienie w Helfy i znalazłam takie coś ; http://www.helfy.pl/dermafex-ajurwed...powe-zapalenie Jak myślicie, warto wypróbować? ![]() Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2009-01-11 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dużo ziół, przyzwoite oleje - spróbować można ![]() http://www.helfy.pl/bhringaraj-wzmocnienie-wlosow albo ten: http://www.helfy.pl/olejek-heenara-b...e-zdrowe-wlosy relacja cena-objętość dużo korzystniejsza, składy też fajne ![]() Ale to zależy do czego taki olejek chciałabyś używać?
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
O pyszczku myślałam
![]() ![]() Z drugiej strony jakby to rzeczywiście takie cudo było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4360 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2009-01-11 o 21:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
Zadomowienie
|
a to na pryszcz te drugie olejki się nie nadają ze względu na olej kokosowy
![]()
#4362 |
Zakorzenienie
|
Pisalam juz w watku helfowym, ze te kosmetyki na ebayu sa po 2 - 3 funty, wiec ich rzeczywista wartosc jest z pewnoscia jeszcze nizsza (w jakims angielskim sklepie z indyjskimi produktami widzialam wszystko po 1 funt). Mialam kilka tych kosmetykow i zachwycona dzialaniem nie bylam
![]() to sobie daruję w takim razie przynajmniej na jakś czas zakup ![]() Jednak nie wytrzymałam i wylądował w koszyku. Najwyżej sie troche pozłoszczę na siebie za nieudany zakup, a nuż okaże się całkiem niezły. Moje włosy niestety kochają tylko starą, dobrą chemie i to w porządnej dawce. Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2009-01-11 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z kolei sklep naturalne piekno budzi we mnie mieszane uczucia.Mają bardzo ciekawą ofertę, produkty których nie ma nigdzie indziej: puder pełowy , ekstakty z ogórka i hibiskusa, oleje z pestek wiśni i makakuji, hydrolaty z cedru i jałowca itd..., ale strona jest tak okropnie nie profesjonala, a opisy produktów jakies takie durnowate i naiwne , jak dla małych dzieci.Za jakis czas zaryzykuję i kupię parę rzeczy, ale jestem pełna obaw... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
Zadomowienie
|
Kizia - zgadzam się Opakowanie pudrów hesh jest okropne. Dostałam 3 pozaginane, pogniecione kartoniki, które wyglądały, jakby były setki razy otwierane. Na szczęście same pudry były jeszcze dodatkowo w plastikowych zgrzanych woreczkach. No i efekty obserwuje coraz lepsze
![]()
#4365 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Podzielę się nim własnie ze względu na to, że jest taki mocny i nie chce by mi sie znudził a i tak chciałam dokupić wetiwerowy z mazideł. Ta champaka też jest wlasnie z mazideł więc możesz dokładnie sie dowiedzieć co to za drzewo...ale z magnolią ma coś wspolnego. Zrobiłam sobie z niego mini perfumki czyli roztopiłam shea i wkropliłam, to mi zastygło w pojemniczku po próbce z mazideł i noszę w torebce ...jak trzeba to dyskretnie zarzucę na szyję i afrodyzjakuję wszystkich wokół ![]() Szkoda tylko, ze shea tak szybko go uwalnia...moze zrobię jeszcze wersję na etanolu...chociaż wolałabym tłuszcz ![]() Acha...zapach nie dusi, ale faktycznie wpływa na samopoczucie...jesli wiesz co chcę powiedzieć ![]() To co ...jeśli się wymiankowujemy, to przeskoczymy na wątek mazidlowy -wymiankowy? Edytowane przez yuki23 Czas edycji: 2009-01-12 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4366 |
Zadomowienie
|
Yuki - czyli champaka jest bardziej orientalną niż kwiatową nutą? Możesz ten zapach do czegoś porównać? Nie wiem, chociażby do jakiś perfum
![]()
#4367 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli... podoba mi sie zapach bzu więc kupiłam w yves roche samą wodę bzową, to samo z zieloną herbatą, piwonią... teraz pomyslalam, ze champaka-afrodyzjak, absolut więc czemu nie i również mi się podoba...i pewnie tak zostanę jeszcze na trochę przy tych zapachach pojedynczych. Jeśli mi się nudzą to używam issey miyake mojego współmieszkanca, bo ten męski zapach to jedyny który potrafię wyczuć z kilometra i który powoduje, że kolana mi miękną ![]() Dla mnie to nuta kwiatowa , przy opisie tego na mazidłach jest bodaj wymienione w ktorych perfumach to bylo użyte...ale i'm not sure... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4369 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
co można dodać do olejku aby był wydajny do smarowania ciała? Myślałam o jakimś emulgatorze, może biobaza? Ale czy to się połączy? Zależy mi na całkowicie naturalnym olejku do ciała, najlepiej z dodatkiem sybstancji antycellulitowej. Może centella asiatica? Ale to się chyba nie rozpuszcza w oleju... |
![]() ![]() |
![]() |
#4370 |
Konto usunięte
|
Najprostszym w wykonaniu mazidłem do ciała będzie mieszanina tłuszczów, np. oleje ciekłe połączone z jakimś stałym - choćby karite i do tego mogłabyś dodać olejki eteryczne (niektóre sprzyjają walce z cellulitem). Natomiast emulgatory wykorzystuje się przy mazidłach, które składają się z 2 faz: olejowej i wodnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4371 |
Rozeznanie
|
witam
![]() poczytam niemal cały wątek, bo jest mi on szczególnie bliski ![]() od jakiegoś miesiąca właśnie dzięki wizażowi dowiedziałam co o tym i owym dodawanym do kremów [czyt. parafina, oleje mineralne, itp.].. nie muszę dodawać jakie było moje zdziwienie po zagłębieniu się w temat.. cerę mam raczej normalną, choć niekiedy bywa zdecydowanie mieszana [zwłaszcza latem].. można powiedzieć, że nie potrafię zasnąć bez choćby odrobiny kremu na twarz, dlatego tak ważne było i jest, co nakłądam na nią ![]() a było tego trochę, choć nie bez przesady.. były kosmetyki uważane za lepsze [czy nieco droższe, jak kto woli], ale i te zupełnie tanie i tez nawet nie najgorsze.. nie będę zanudzać, jak to się stało, że po prostu któregoś dnia nie nałożyłam kremu na twarz tylko odrobinę oleju sezamowego, który miałam w domu ![]() choć kremy nawet te z parafiną nie wyrządziły mi większej szkody, to mimo wszystko chyba do końca pozostanę wierna naturalnym kosmetykom, bo teraz dla mnie zwykły choćby olej sezamowy to doskonały kosmetyk ![]() krzywdy nie wyrządziły, ale jakiś wyjątkowych efektów też nie przyniosły w przeciwieństwie właśnie do choćby olejów czy masła shea, którego namiętnie używam ![]() tak się trochę pochwalę swoją skromną kolekcją ![]() - masło shea [uwielbiam! do twarzy, ciała, włosów] - olej sezamowy [dodaję do kąpieli - rewelacyjnie nawilża i nie musze po tym używac żadnych mleczek + świetne połączenie tego oleju z cukrem brązowym do peelingu..hmm] - olej ze słodkich migdałów [łączę maseczkę z nivei do włosów.. za chwilke zacznę łączyć go z rycyną] - olej jojoba [DO WSZYSTKIEGO !! do włosów, na twarz, na mokre ciało.. do tego świetnie się wchłania i nie przyklejam się do poduszki] - od dziś olej rycynowy [jeszcze nie testowany, więc się nie wypowiadam ![]() a zamierzam jeszcze zakupić hydrolat z migdałów i olejek myjący z wanilią i yang-yang.. kusza mnie oj kuszą ![]() no i coś pod nazwą Ghassoul, czy inaczej zwana glinka marokańska.. ![]() poszukam wątku na ten temat to sie dowiem, czy warto ![]() amen. ![]()
Quando c'è il buon motivo la forza viene da sola.. Edytowane przez niquolle Czas edycji: 2009-01-13 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4372 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do glinki Ghassoul - nie wiem, czy jest wątek na ten temat, ale jak dla mnie - warto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4373 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to jutro lecę po nią !! a jak nie bedzie w sklepie to kupie przez internet !! a mam takie pytanko, bo plotki na mieście chodzą, że ta glinka to moze być i do włosów, ciała, twarzy.. prawda to ?? i jak często stosujesz ?? mam nadzieje, że nie męcze, ale normalnie żem taka napalona na nią, jak kon na owies :P [czy jak to tam było] pozdraviam ![]()
![]() |
#4375 |
Raczkowanie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;1047056 4]Najprostszym w wykonaniu mazidłem do ciała będzie mieszanina tłuszczów, np. oleje ciekłe połączone z jakimś stałym - choćby karite i do tego mogłabyś dodać olejki eteryczne (niektóre sprzyjają walce z cellulitem). Natomiast emulgatory wykorzystuje się przy mazidłach, które składają się z 2 faz: olejowej i wodnej.[/quote]
Psychodelia dzięki ![]() A gdyby tak tą fazą wodną był np. hydrolat? Czyli połączenie oleju, hydrolatu i biobazy? Może wyszłoby z tego jakieś mazidło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4376 |
Zakorzenienie
|
hydrolat jak najbardziej sie nadaje
masło trzeba stopić w kąpieli wodnej, biobazę zresztą też na stronie MAZIDŁA lub EcoSPA jest receptariusz i tam przykładowe receptury Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2009-01-13 o 21:44 Powód: stopić!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4377 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Hydrolat jak najbardziej może być podstawą fazy wodnej. Możesz wtedy rozpuścić w nim jakieś ekstrakty. edit: oj przepraszam nie zauważyłam, że Ilona już odpowiedziała na twoje pytania. Edytowane przez 513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 Czas edycji: 2009-01-13 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4379 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A przy okazji - odważyłam się i nałożyłam olej neem na buzię... Nie solo oczywiście - dodałam trochę do rzeczonej maseczki glinkowej, starając się zagłuszyć neem olejkiem lawendowym. Fakt, zapach jest... nieopisany ![]() Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-01-13 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4380 |
Zakorzenienie
|
![]() a ja donoszę, że już którąś noc z rzędu spędzam "wykocankowana" i idzie wytrzymać zmieszałam z rumiankiem 1:1 różnicy w zapachu brak ![]() Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2009-01-13 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.