|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
gdyby wesele było na miejscu, to tak bym się nie stresowała
![]() ![]() ![]() Dobra zmykam, bo mi dnia zbraknie |
![]() ![]() |
![]() |
#4352 |
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
idz kochana sie odstrzel tak, zeby ci powiedzieli ze nie wygladasz jak mama polrocznego dziecka
![]() bedziesz sie dobrze bawic, i nie daj sobie zmarnowac humoru. no i nie daj sie wpedzic przez mame w paranoje dzwonienia co chwile do domu konktrolnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4353 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Zabki...? ![]() Salomea dzieki za pomysl, sprobuje dac malej normalnie z kubeczka. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4354 |
Rozeznanie
|
Katakumba jeżeli chodzi o żółtko to podajemy tak: 1/2 ugotowanego, pokruszonego do zupki 2 razy w tygodniu.
A tak w ogóle to żółtko podajemy chyba po skończeniu 7 miesiąca. tak mi powiedziała pediatra. Na stronie nestele znalazłam coś takiego: "W ósmym miesiącu malec powinien spróbować żółtka jaja kurzego. Oczywiście musi to być żółtko gotowane, a nie, jak się czasem zdarza, kogel-mogel. Tylko gotowanie denaturalizuje białka jajka, mające silne działanie alergizujące. Dlatego dzieciom z rodzin obciążonych alergią żółtko wprowadza się dopiero około 12 miesiąca życia. Żółtkiem możecie zagęścić zupkę lub ugotowane na twardo i pokruszone dodać do kleiku." scorpionec z tego co pamiętam to Iga miała chyba robiony rentgen tak? Jak to wygląda u takiego malucha? Bo my jedziemy zrobić w poniedziałek 25. Jak wyjdzie dobrze to ściągamy aparat. Mojemu dziecku wyszła kolejna dolna jedynka i widzę, że górne dziąsła też już się szykują na powitanie jedyneczek. mała jest trochę marudna i nerwowa więc to chyba przez to. Aha a krzesłko mamy takie http://www.allegro.pl/item632561149_..._warszawa.html kolor 05 (niebiesko-kremowe) Edytowane przez molka86 Czas edycji: 2009-05-15 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4355 |
Zakorzenienie
|
a ja wiem alyiah co mi sie chce? slonca to na pewno...
![]() to moze poczekam z tym zoltkiem. zapytam sie mam na spotkaniu we wtorek no wlansie nie wiem z tym nocnikiem, nie chodzi o przyoszczedzanie na pampkach, raczej o przyzwyczajnie. ale jak ktoras napisala moze sie zdarzyc ze nocnik bedzie sie kojarzyl z zabawa \\ zobaczymy co powiedza doswiadczone mamy |
![]() ![]() |
![]() |
#4356 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No kaske malego trzymam ja, bo TZ ma strasznie lekka reke do wydawania pieniedzy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A lozeczko mamy takie (nawet kolor ten sam) : http://www.allegro.pl/item628311692_...m_lampa_m.html Uzywamy glownie na wyjazdach. Jestem zadowolona. Jedeno ale tylko to materacyk- cienki, pofalowany i malo wygodny. Dokupilam zwykly materacyk i jest git. A krzeselko do karmienia dokladnie takie planuje kupic za poleceniem Pauli ![]() Juz je nawet ogladalam w sklepie i wyglada porzadnie tylko na kolor musze sie zdecydowac ![]() U Wojtka jeszcze nie wiadac zebow ![]() ![]() ![]() Zanioslam mu mocz do badania, bo bylo tez podejrzenie infekcji drog moczowych (w zwiazku z tym marudzeniem wtorkowym). Zobaczymy. No ale zlapac do kubeczka mocz takiemu maluchowi to bylo wyzwanie ![]() katakumba- przesylam troche pozytywnej ![]() ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-05-15 o 11:55 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4357 |
Zakorzenienie
|
dzieki skylie, przesilenie wiosenne to ja mam za soba. mysle ze teraz to hormony, mam spirale od 6 tygodni z hormonami, i chyba sie reguluje moj organizm jeszcze
|
![]() ![]() |
![]() |
#4358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skylie -A znasz może nazwę, model tego fotelika co ma Paula? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4360 |
Zadomowienie
|
A nie wiecie czy to krzesełko ma materiał czy ceratę?? http://www.allegro.pl/item611453349_..._i_zabawy.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
molka jedno z rodziców wchodzi z rozebranym dzieckiem (u nas tz bo ja karmie i pani dr odraadzala bo te fale itd) kładzie ja na stole (metalowym najczęściej.. potem na rączki klada takie obciążniki(woreczko-poduszki) a nóżki trzyma rodzic wyprostowane i złączone.. i robia zdjęcie..
krzesełko my od tygodnia mamy krzesełko chicco polly i niby ma ceratke ale mala sie w nim nie poci ![]() ![]() łózeczko mam espiro melody i jest super! moim zdaniem jesli łóżeczko ma być uzywane jako kojec powinno miec jasna siatkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4362 |
Raczkowanie
|
Hej!
Byłam dziś zważyć Małą i moje dziecko, to chyba jedno z drobniejszych u nas ![]() ![]() Edyta to chyba Ty pisałaś o podaniu dziecku mleka NAN jak będziesz na weselu. Pamiętaj tylko, że otwarte mleko można przechowywać tylko 3 tygodnie. Zaraz dodam jakies nowe zdjecie do albumu ![]() pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#4363 |
Raczkowanie
|
skylie w takim bądź razie dzięki za radę odnośnie cebionu
![]() salomea współczuję przeżyć porannych, dobrze że nic się Maleńkiej nie stało edyta baw się dobrze!!!!! I zrób się na bóstwo!!! Ja bym nawet chciała sobie jakiś manicure zrobić, ale chyba bym musiała tipsy sobie strzelić ![]() katakumba ja Ci napiszę z doświadczenia mojej rodziny odnośnie nocników, mam w rodzinie dwie małolaty - jedna obecnie 2 lata, druga niebawem skończy 3. W przypadku tej młodszej rodzice sadzali ją na nocnik jak tylko sama usiadła (coś około 7 miesiąca), natomiast u tej starszej rodzice czekali na to, az sama do tego dorośnie. Efekt jest taki, że ta pierwsza zaczęła biegać bez nocnika w wieku właśnie 2 lat, a ta druga 2,5. Z tym że trzeba przyznać, że ta "wysadzana" dość szybko zaczaiła o co chodzi i wołała siiii, a że nie zawsze było to zgodne z prawdą to szczegół ![]() Ja w każdym bądź razie mam zamiar też moją wysadzać jak najwcześniej, wydaje mi się, że to zdaje egzamin jednak. A propos, czy którejś z was dziecko tak jak moje ma ciągle problem z siedzeniem - to znaczy ciągle się wywraca no i z siedzenia nici....bo jak tak patrzę na POlkę to się zaczynam zastanawiać... A ja za chwilę zostaję sama z Młodą, tatuś idzie się wyszumieć na spotkanie absolwentów uczleni. A ja jestem tak zmęczona, że nie wiem jak dam rady pociągnąć do 20 aż położę Mała...no ale któ by się tym przejmował ![]()
#4364 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Narazie sie nie martwie, bo wiadomo, kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, a moj do tego to spaslaczek (ma ok 7900 g). ![]() Jak bede u lekarza w przyszlym tygodniu to sie zapytam ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-05-15 o 16:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
Zadomowienie
|
Moja rwie się do siadania jak podam jej dłonie, a tak sama z siebie to nie próbuje sie podnieśc. Ale nie ma co sie martwic na zapas. Mój znajomy ma córę o 2 miesiące starszą od Tuśki i też nie siada i lekarz stwierdził,że jak dojrzeje to usiądzie. To tak jak ze wszytskim jedne dzieciaki robią coś wcześniej drugie później, a na siłę nie wolno sadzac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4366 |
Zakorzenienie
|
szamanka ty sie nie stresuj ze moja siedzi, bo np moja nie trzyma sobie sama flaszki. o
teraz dostalam kilka linkow na youtubie pod tytulem rehabilitacja, i pani tak fajnie mala magda majta, zeby ta sobie z czworaka siadla. ale polce nogi sie jeszcze rozjezdzaja wiec nie zmuszam nocnik zakupiony. pierwszy siad i ryk ![]() no coz, nasz nie gra, nie spiewa i nie blyska, bo pozniej wc nie bedzie tego robilo, wiec po co? bedziemy probowac i zeby dzis zjadla obiad to musialm odpiewac ze 4 razy "przybyli ulani pod okienko", bo caly czas marudzila. a tak to buzie rozdziawiala i jadla ![]() no i powiem wam ze jak macie mamy co wam sie dziekiem zajmuja jak idziecie do pracy to calujcie je po pietach. ja zrobilam dzis szybki przeglad zlobkow w mojej okolicy i kurna, terminy maja na np pazdziernik. a ceny... z choinki sie pourywali. polowe co zarobie, a gdzie tam 3/4 wydamy na zloba ja to musze przemyslec |
![]() ![]() |
![]() |
#4367 |
Raczkowanie
|
no to trzymam kciuki za manewry nocnikowe
![]() a co do żłóbków - moje dziecko właśnie dzisiaj zostało wciągnięte na listę rezerwową, a ile poczekamy to jeden Pan Bóg wie. Koszty myślę nie będą jakieś tragiczne, a na pewno nie takie jak niani, bo już mi jedna Pani co znalazła moje ogłoszenie na necie (niania.pl) stwierdziła, że on aby chciała zarabiać podobnie jak w swoim zawodzie - Pani jest pielęgniarką ![]() No więc stanęło na tym ze zaboieramy się z kumpelą za rozkręcanie własnego biznesu, dostosuję sobie jakoś godziny pracy do Młodej, a jakby co mam nadzieję, że twoja sis albo jakaś jej kumpela będzie ciągle zainteresowana dorobieniem ![]()
#4368 |
Zakorzenienie
|
pewnie
![]() ja musze swoja prace dpgrac z mloda i konkubentem i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
#4369 |
Zadomowienie
|
szamanka82 trzymam kciuki żeby Wam się udało rozkręcić ten swój interes
![]() edytka fajnie że się pobawicie na weselichu sama bym poszła katakumba ja jak mały tylko zacznie stabilnie siedzieć też chcę zakupić nocnik i zgadzam się że powinien być zwyczajny bez jakiś pozytywek, światełek itp scorpionec bardzo mi się podoba to Twoje krzesełko i jak na chicco to nie daliście dużo ale ja to bambi kupiłam za 300 zł i tez jestem bardzo zadowolona ![]() ![]() moje dziecko jest takie wesołe że nie mozemy z niego ostatnio wytrzymać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pochwalę się Wam że małemu smakują moje obiadki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4370 |
Zakorzenienie
|
szyszka dobrze musisz gotowac
![]() moja tez lubi co jej ugoteuje, ale tez moja wciaga wszystko jak leci ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=outlook moze ktoras sie zna?? moja wypowiedz jest ostatnia |
![]() ![]() |
![]() |
#4371 |
Raczkowanie
|
No to ja zmykam
![]() ![]() Odezwę się w niedzielę wieczorem, bo nie wytrzymam, żeby nie wlączyć kompa jak wrócimy. Myśle, że po południu wyjedziemy, więc nie bedzie mocno późno jak już bedziemy w domku ![]() Życzę Wam udanego weekendu ![]() P.S. Już cholernie za Laurką, która sobie smacznie śpi w pokoju obok,więc co będzie jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4372 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny
![]() Nie mam czasu ostatnio na wizaz niestety-ta Komunia mnie wykończy ![]() ![]() ![]() Juz bym chciała, żeby był poniedziałek... |
![]() ![]() |
![]() |
#4373 |
Zakorzenienie
|
przykro mi xandra ze nie cieszy cie impreza
a w sumie... a mialam sie nie wypowiadac, bo to drazliwe tematy. tylko po co z uroczystosci w zamierzeniu duchowej robic wielka szopke? trzymam kciuki zeby jednak angela miala swoje swieto, zeby wyniosla wiecej niz tylko pelny brzuszek. no i zeby emilka dala wam sie pogoscic ![]() edytka, ja wychodze na zakupy czasem sama, ale w polowie ulicy mam ochote wracac i calowac policzki ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 |
Zakorzenienie
|
No właśnie głównie chodziło o Angelę-żeby poczuła,jaka jest ważna.U nas w domu, w gronie kilku osób (więcej niż 6-8 nie wejdzie) tego nie poczuje,bo często mamy gości bez okazji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no ty to masz po czym całować ![]() zapomniałam ostatnio napisać - ośmiornica Zuzia hmmmmmmmmmmm, chyba muszę mojej zołzie sprawić taką jej imienniczkę xandra ![]() mój nawalony w sztok tż wraca właśńie z popijawy autobusem, ja oczywiście spać nie mogę bo się martwię żeby bez[piecznie dotarł bo jeszcze przez całe miasto musi przejść, taka zła jestem na niego że szkoda gadać, mam go dość...
![]() |
#4376 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale obraca sie tylko z brzucha na plecy..z plecków tylko na bok dalej nie...pyta ![]() ![]() co do tz to moj dzis wychodzi na juwenalia ![]() ![]() ![]() xandra szczerze współczuje(prosiak to moj koszmar - u kolezanki byl na weselu zamiast tortu ![]() Cytat:
![]() reserved ladne ale slabej jkości mam pare rzeczy dla malej i bardzo kiepsko sprawuja sie po praniu - ala jednorazowki ![]() nasza mala tez smieszka ostanio otwieralam jej sloiczek i niezbyt ladnie pachnial i powiedzialam "błeeeeee" a ona ataku dostala i hihirala siwe ze 20 min ![]() musze sama zaczac gotowac.. ale mam lenia.. i brak zaufania do warzyw o tej porze roku.... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Zakorzenienie
|
Skylie, Salomea nie macie się czym przejmować-wasze dzieciaczki są jeszcze malutkie, nie to co mój prawie 7mio miesięczny leń!! Nie przewraca się z brzucha na plecy ani odwrotnie...do siadania sam też się nie zabiera ale jak go posadzę to kilka sekund wytrzyma bez podtrzymywania.
Może macie jakieś ćwiczenia żeby zmusić takiego lenia do wysiłku?? Na razie turlam go po lóżku i się cieszy ale sam tego nie zrobi. No i kładę na kocyku i wkoło niego zabawki. Ale ten sięga tylko po te najbliższe a jak się skończą i chce którąś co dalej leży to płaczem wymusza żebym mu ją podała.. No i mam też problem z fotelikiem samochodowym, bo Kajo powoli z niego wyrósł...Mamtaki do 11kg. Syno waży już 9700kg i ma 73cm i zaczyna mu troszkę głowa wystawać...No ale chyba nie można p[rzełożyć dziecka do kolejnego fotela jak jeszcze nie siedzi samodzielnie? Znalazłam taki fotelik z regulacją oparcia http://www.allegro.pl/item608241629_...y_gratisy.html ale nie wiem czy ono jest regulowane do leżenia czy do góry, tak żeby rosło z dzieckiem...??Jak myśłicie? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4378 |
Zakorzenienie
|
mala witaj w klubie moja juz 9700 dwa tyg temu ważyla.. ale jest dłuższa 78-80 cm...
co do fotelików to warto sprawdzić na www.fotelik.info... podobno takich co maja mniej niż 3 gwiazdki nie warto kupować....(poszukaj ile ma ten ktory wybralas bo ja go pierwszy raz widze...) my mamy do 13 kilo wiec jeszcze mamy troche czasu(nad glowa ma ok 3-4 cm w foteliku wiec jest git)... dziecko najbezpieczniej jest wozic tylem do kierunku jazdy wiec jesli nie wystaje z fotelika główka to lepiej za szybko nie zmieniac.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-05-16 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolezanka mi podeslala, polce rewalacyjnie sie podoba. potem mozesz sobie kuknac na rehab 2 i 3 tam jest jak nauczyc siadac z kleczek tez np ![]() znowu zmniejszylam dawke jedzeniowa w nocy, teraz juz 90ml, zobaczymy jak pojdzie xandra, alee wszyscy sie przejmuja komunia twojej starszej coreczki - twoja siostra zalozyla nawet watek o porade ![]() u nas leniwa sobota, wlasnie tz buszuje z mloda, usiluja zjesc sie nawzajem, nocnik stoi obok i mloda tylko by go lizala scorpionec a sa w polsce warzywa organiczne? one troche bezpieczniejsze do gotowania niz zwykle, choc z drugiej strony i tak nie ma pewnosci 100% |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie wrócilismy z marketu-wóda i napoje kupione-ufff!!!!!!!! Jeszcze przy kasie niespodzianka,bo mielismy zapłacić kartę REAL (co by zostawić gotówę na catering i knajpę), a tu przysłowiowa ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:47.