Michaelowa Nibylandia III - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-04, 16:32   #4351
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Michaelowa Nibylandia III

Cytat:
Napisane przez Ash882 Pokaż wiadomość
Kobitki długo sciagaja Wam sie koncerty?Pozwolilam sobie takze skozystac z linku
film leci w godzinkę.w nocy szybciej
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:33   #4352
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
A patrzcie na to !
To chyba Majka wymarzone Niebo, wymarzony Neverland!

No strasznie mi się podoba.
Świetne zdjęcie jest w "Machinie", która dziś kupiłam (to chyba jedyne co w tej gazecie dobre). Jest obraz z kolekcji Michaela, on wśród dzieci wszystkich ras, na zielonej polanie. ogólnie kolorowy bardzo ten obraz.

Cytat:
Napisane przez RoZoWeOkULaRy Pokaż wiadomość
Ja też mam coś ok. 50 zł ale ja mam na jakiejś tam promocji

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

No u mnie się wyświetliło ,że zostało 3854 godzin
Ale narazie wyłączyłam w nocy włącze bo mi strasznie komputer spowalnia ^^
Ja mam lokalny i średnio co miesiąc coś się dzieje, więc nawet nie chcę mieć szybszego, bo nie widziałabym różnicy

Ja też zostawiam na noc zawsze.

'Build my world of dreams around you
I’m so glad that I found you...'

Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:39   #4353
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blue_Butterfly_ Pokaż wiadomość
Świetne zdjęcie jest w "Machinie", która dziś kupiłam (to chyba jedyne co w tej gazecie dobre). Jest obraz z kolekcji Michaela, on wśród dzieci wszystkich ras, na zielonej polanie. ogólnie kolorowy bardzo ten obraz.
A coś o skanach wspominałaś, nie?
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:41   #4354
RoZoWeOkULaRy
Zakorzenienie

Cytat:
Oo no właśnie...
Chciałabym to zobaczyć

Wyszukiwarkoholiczkaa.
RoZoWeOkULaRy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:43   #4355
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie Chętnie bym zobaczyła.
Stary 2009-08-04, 16:50   #4356
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Oo no właśnie...
Chciałabym to zobaczyć
Cytat:
Napisane przez biedronka91 Pokaż wiadomość
Właśnie Chętnie bym zobaczyła.
A chcecie tylko ten obraz zobaczyć, czy artykuły? jeśli to drugie, to podajcie mi na PW Wasze maile, bo tu wolę nie wklejać. Poza tym są za duże, żeby tu wkleić.

Stary 2009-08-04, 16:52   #4357
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
A chcecie tylko ten obraz zobaczyć, czy artykuły? jeśli to drugie, to podajcie mi na PW Wasze maile, bo tu wolę nie wklejać. Poza tym są za duże, żeby tu wkleić.
Mówiłaś, że artykuły są do bani, więc ja proszę tylko o to zdjęcie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 16:53   #4358
biedronka91
Zakorzenienie

Tak, zdjęcie

Edytowane przez biedronka91
Czas edycji: 2009-08-04 o 16:58
biedronka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 16:59   #4359
RoZoWeOkULaRy
Zakorzenienie

Cytat:
Mówiłaś, że artykuły są do bani, więc ja proszę tylko o to zdjęcie.
Cytat:
Tak, zdjęcia.
Może być zdjęcie

Wyszukiwarkoholiczkaa.

Edytowane przez RoZoWeOkULaRy
Czas edycji: 2009-08-04 o 17:00
Stary 2009-08-04, 17:18   #4360
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Od razu z góry wybaczcie mi jakoś,ale mój skaner jest zbyt mały na niektóre zdjęcia.

1. okładka

1.jpg

i reszta

2.jpg3.jpg4.jpg

wybaczcie,ucięło mi trochę tych dzieci,ale jak mówiłam za mały skaner

5.jpg

Stary 2009-08-04, 17:22   #4361
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Od razu z góry wybaczcie mi jakoś,ale mój skaner jest zbyt mały na niektóre zdjęcia.
dziękuję

A podoba mi sie tytuł na okładce "Jackson. On wciąż żyje!"

Edytowane przez mychamycha
Czas edycji: 2009-08-04 o 17:25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 17:24   #4362
RoZoWeOkULaRy
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuuuje
Edit: To ostatnie zdjęcie świetne

Wyszukiwarkoholiczkaa.

Edytowane przez RoZoWeOkULaRy
Czas edycji: 2009-08-04 o 17:25
Stary 2009-08-04, 17:27   #4363
biedronka91
Zakorzenienie

Ojej, zdjęcia są przepiękne!
Ooo znajoma ostatnia fota, mam ją w wersji czarno białej, kwintesencja życia i twórczości Majkela jak dla mnie. (Siedzę na lapku, wkleję wieczorem)

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
dziękuję

A podoba mi sie tytuł na okładce "Jackson. On wciąż żyje!"
Tak, szkoda tylko, że skiepścili w środku(artykuły)

Edytowane przez biedronka91
Czas edycji: 2009-08-04 o 17:30
biedronka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:33   #4364
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
wiecie co... jak dobrze, ze mamy to miejsce, siebie, Majka ktory fruwa tutaj nad nami i opiekuje sie nami, dodaje weny, radosci i usmiechu.. dobrze ze mamy internet, ze ludzie dziela sie swoimi perelkami, choc duzo w nim plugawych swin, to jednak dobra jest wiecej..
Majk rozsiewal dobro, wielu ludzi wie, ze byl dobrym czlowiekiem... a dobrych ludzi, sie nie szanuje.. podnosi sie im poprzeczke wyzej i wyzej, by zobaczyc jak wysoko potrafia sie wspiac.. a potem z luboscia obserwuja jak nisko i z jakim hukiem sie upada..
Majka zabilo to dobro.. kochal za bardzo.. a najbardziej mnie boli, ze to dla NAS-fanów chcial wrocic na scene.. to mialo byc to (this is it), a zaplacil najwyzsza cene za milosc

Ja sie nie dziwie, ze wielu ludzi sklada mu hold... choc najbardziej lapia mnie za serce, ci zwykli ludzie, ktorzy znali go i kochali, ci wszyscy, ktorzy zdazyli go pokochac, lub pokochali po smierci... bo czym najlepiej oddac hold Majkowi, jak nie wlasnym talentem, moze ubogim w stosunku do tego co prezentowal Majk, ale zawsze talentem.. ot chocby nasza Ania, czy madie.. chocby ta atmosfera, ktora tu tworzymy od jakiegos czasu, przeciez w kazdym z nas dokonala sie pewna zmiana, tak jak Majk chcial.. zaczne od czlowieka, ktorego widze w lustrze.. a te piosenki tworzone dla Majka tuz po jego smierci? nie dziekuje, nie przesluchalam zadnej.. nie ufam im.. dla mnie, to prozna chciwosc ukazania sie swiatu pod pryzmatem Majka..
a gdzie wszyscy oni byli, gdy majk siedział samotny w swoim zyciu? byli na chwile, bo mieli w tym interes..
Taaak, to miejsce jest cudowne. I mimo, że waz z Majkiem umarła jakaś cząsteczka każdej lub większości z nas (ja też tak się czuję) to myślę, że teraz coś z Niego zostało w każdej z nas...chociażby nasze "tfffórczości". Tak jakby podzielił się na miliony kawałeczków i każdej osobie na świecie, kt óra Go ceniła zostawił coś od siebie

Cytat:
Dzień Dobry.
Widzę, że dziś mamy dzień rozmyślań.

Cholera, płaczę. To było straszne, że On musiał mówić przez muzykę, bo tak normalnie nikt Mu nie wierzył, nikt nie chciał Go zrozumieć. A muzyka docierała właściwie tylko do fanów. Majk chciał się bronić, właśnie opowiedzieć tym, którzy wieszali na Nim psy, że nie jest taki, jak myślą. I właśnie dlatego choćby napisał "Childhood" - I właśnie dlatego, że wiem, jakie ma ona przesłanie - nie potrafię jej słuchać.

Jezu,

Wiecie, nie potrafię powiedzieć, jakie dni na tym wątku lubię bardziej - czy te wesołe, pełne żartów, czy te pełne wspomnień, refleksji. Chyba wszystkie są nam potrzebne. Kiedy żartujemy, wspominamy Go na wesoło, jest o wiele lzej, ale w pewnym momencie zacznam się, jakby tym dusić i potrzebuję takiego swoistego oczyszczenia właśnie poprzez chwilę zadumy, smutku. Bo wciąż, nawet podczas śmiechu pamiętam, dlaczego tutaj jesteśmy. Dlatego potrzebuję takze tych gorszych dni - dni na smutek, na płacz, na słabość. I znów po chwili wyżalenia się, zrozumienia, jaki sobie nawzajem okazujemy, aby wrócić do codzienności potrzebuję tej radości, jaka również panuje na tym wątku. To jest jak zamknięty obwód. Na wszystko przychodzi w tym miejscu czas i nie chcę, żeby cokolwiek to przerwało.
Takze cieszę się, że jestescie i że mamy to nasze małe miejsce, gdzie Michael zawsze na nas czeka z otwartymi ramionami. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w świetnym humorze, czy może właśnie zużyłyśmy z powodu płaczu całą paczkę chusteczek.

Cytat:
Ja też kiedyś czytałam Bravo,a teraz nawet tego nie przeglądam. Żenada na maksa,że się wyrażę

A wracając do Machiny, to znalazłam teraz felieton Agnieszki Chylińskiej o Michaelu. Jedyne co normalne i szczere w tej gazecie.
Taaa Machina popłynęła... A Chylińskiej felieton akurat świetny - kolejna rzecz, która mnie z nia łąćzy oprócz daty urodzenia

Cytat:
Mysia, wszystko sie musi wyzerowac by byl odpowiedni balans..

Ubostwiam Majkela meskosc (nie tylko o Olka mi chodzi), dla mnie jest to najbardziej seksowny i piekny facet jakiegokolwiek w zyciu widzialam.. i kurewnie załuje, ze nie bylo takiego watku jeszcze za zycia Majka.. gotowa bylam przetlumaczyc mu to wszystko i zawiezc mu to w zebach do LA...
Jak dostaje w łeb tak jak ta kobitka w "ghost" to gasnie mi usmiech i czuje ogromna pustke.. cos we mnie umarlo razem z nim.. ta faken swiadomosc, ze juz nie bedzie nowego teledysku z jego osoba, charyzma.. zostawil nam duzo i tak malo zarazem..

Majk na penwo widzi to co teraz piszemy i nei potrzebuje nawet tłumaczenia

Cytat:
no to idac tym krokiem mamy

Anisiol
Madiol
Myszol
Mychol
Ankol
Butterflajkol
Kamuhol
Kasienkol
itp

[QUOTE=madie;13580691]
Cytat:

dopsz

Prącie Was bardzo , będzie lyker i Carlsrlsrls... Ktoś może woli Heńka? Leszka? Harnasia może albo Bosmana? Dobrze też posiedzieć przy Żubrze, tym co występuje w puszczy czyli na łonie prawie że
Majkowe prącie

Ja miałam słaby dzien dziś...ale teraz mi lepiej, bo JADĘ NAD MORZE W SOBOTĘ na 5 dni
Jedynie mi przykro, ze Was tu zostawię i nie damr ady nadrobic po powrocie
Ale obejrzymy z Majkiem zachody słońca

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

A co do Machiny - ja czekam na to kolekcjonerskie, zapewne kupie chociaz poziom NA PEWNO będzie żenujący...ale zdjęcia może ładne

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

A co do Machiny - ja czekam na to kolekcjonerskie, zapewne kupie chociaz poziom NA PEWNO będzie żenujący...ale zdjęcia może ładne
kamuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:34   #4365
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez donay Pokaż wiadomość
Dziewczyny !! mialam sen z Majkim ohhh jaki cudowny w tym śnie miał około 30 (okres bad'a) i oskarżałi go o cos w sadzie( to juz mniej przyjemne) ale wszyscy wiedzieli ze ejst niewinny i najpierw siedzielismy razem w ławce na sali przytuleni a potem ja zeznawalam ale siedzialam na Jego kolanach haha i on w tym śnie mnie tak kochał jakby był moim tż piękny sen
Ja chyba za późno chodzę spać Majk chyba przychodzi przed trzecią w nocy, a ja wtedy jeszcze nie śpię

Cytat:
Napisane przez mysz672 Pokaż wiadomość
np. Królowa Kiczu- Doda
Król Shitu- Feel
Ajm sorry http://demotywatory.pl/uploads/1247090339_by_zwan_.jpg

Cytat:
Napisane przez historjon Pokaż wiadomość
Wiecie co może to głupie ale mi nasuwa się na myśl pytanie czy tam w niebie ma spokój?Czy widzi co się tu wyprawia?Nie śmiejcie się ale zastanawia mnie to.
Według mnie i mojej religii - jeśli jest w Niebie, a wierzę , że tak, to widzi wszystko, ale generalnie ma na to wyje*ane, bo tam jest tak szczęśliwy, że kompletnie nie obchodzi go nic innego

Cytat:
taa pewnie chodził po domu goły, a jak Lisa powiedziała 'chodź, zróbmy to' to robił się czerwony jak burak i uciekał z krzykiem oglądać 'Małą Syrenkę'
Makto, Mysza, potrafisz pobudzić wyobraźnię (Aż mi się przypomniał Ugly Naked Guy z Przyjaciół z tą róznicą, że Majki byłby Lovely Naked Guy )

Cytat:
Przypominam historjon, że to nie był pogrzeb ich ojca. Żegnany był jako gwiazda wtedy, ktoś kogo właściwie tak nie znały. Podobno Paris nie wiedziała, że tak wiele osób zna jej ojca. Moim zdaniem nikt nie powiniem oceniać tego, czy ktoś należycie cierpiał, czy nie. One kochały Majka i niewątpliwie cierpią.

Cytat:
Jezu, La Toya latająca wkoło sali z gołymi cycami, stękająca jak małpy w okresie godowym Janet, stary Jackson łapiący wszystkich mężczyzn za krocze (dobra, sory, fantazja mnie poniosła)
I bijący ich kablem od żelazka
(przepraszam, mam chyba najgorsze poczucie humoru pod słońcem, ale mnie to smieszy, wstyd mi za siebie i chę umrzeć. )

Cytat:
Napisane przez madie Pokaż wiadomość
Prącie Was bardzo , będzie lyker i Carlsrlsrls... Ktoś może woli Heńka? Leszka? Harnasia może albo Bosmana? Dobrze też posiedzieć przy Żubrze, tym co występuje w puszczy czyli na łonie prawie że
Ja kce Martini albo chociażby Leszka Bronisławowskiego. Albo trzy.

Siemacie
Mój piękny Speed Demon w radio.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:36   #4366
RoZoWeOkULaRy
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, szkoda tylko, że skiepścili w środku(artykuły)

Wyszukiwarkoholiczkaa.
Stary 2009-08-04, 17:37   #4367
Konto usunięte

Cytat:
Ojej, zdjęcia są przepiękne!
Ooo znajoma ostatnia fota, mam ją w wersji czarno białej, kwintesencja życia i twórczości Majkela jak dla mnie. (Siedzę na lapku, wkleję wieczorem)
Załącznik 2418632 Mówisz o tym?

Cytat:
Napisane przez kamuha Pokaż wiadomość
Taaa Machina popłynęła... A Chylińskiej felieton akurat świetny - kolejna rzecz, która mnie z nia łąćzy oprócz daty urodzenia
Mogłybyście wrzucić? Lubię kobitkę i chciałabym wiedzieć, co ma do powiedzenia
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:45   #4368
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;13582419]Załącznik 2418632 Mówisz o tym?

Mogłybyście wrzucić? Lubię kobitkę i chciałabym wiedzieć, co ma do powiedzenia [/QUOTE]

Zaraz wrzuce
Stary 2009-08-04, 17:45   #4369
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;13582419]Załącznik 2418632 Mówisz o tym?

Mogłybyście wrzucić? Lubię kobitkę i chciałabym wiedzieć, co ma do powiedzenia [/QUOTE]

machina10.jpg

Ale chyba przysłoni ten znaczek z wizażu. Mogę wrzucić na mój serwer.

http://www.zimbio.com/pictures/y5gFZ...everland+Ranch

Serce mnie kłuje jak to oglądam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-04, 17:47   #4370
mysz672
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;13582369] Ja chyba za późno chodzę spać Majk chyba przychodzi przed trzecią w nocy, a ja wtedy jeszcze nie śpię

Ajm sorry http://demotywatory.pl/uploads/1247090339_by_zwan_.jpg

Makto, Mysza, potrafisz pobudzić wyobraźnię (Aż mi się przypomniał Ugly Naked Guy z Przyjaciół z tą róznicą, że Majki byłby Lovely Naked Guy )

(przepraszam, mam chyba najgorsze poczucie humoru pod słońcem, ale mnie to smieszy, wstyd mi za siebie i chę umrzeć. )

Siemacie
Mój piękny Speed Demon w radio. [/QUOTE]

witaj
ja chyba też, albo za mało intensywnie o nim myślę...(nie wiem czego on po mnie oczekuje )

wybacz, ale muszę http://demotywatory.pl/57027/Shit#comments

jak temat dobry to i wyobraźnie łatwo pobudzić

wybaczcie, ale jak pisałam moja wyobraźnia od czasu do czasu zapodaje takie hardkory...
mysz672 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:49   #4371
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Kiepy z nich, to skiepścili, no czo?!

Ooo Asia, właśnie o tym rysunku myślałam. Jest piękny.
Stary 2009-08-04, 17:49   #4372
historjon
Zakorzenienie

GG do historjon

Witam ponownie.Aż muszę wam o tym powiedzieć.Wróciłam od przyjaciółki przed chwilą ( mieszkamy drzwi w drzwi więc daleko nie miałam).Ona i jej mąż lubią Michaela bardzo. Wchodzę do nich a tam załączony komputer i leci teledysk Black or White i ich mali synowie próbujący naśladować Michaela z tego teledysku widok przecudny

...50 lat to zdecydowanie zbyt krótko...

Michael Jackson told me "Just call my name and I'll be there knocking at your door"-I used to call many times.

historjon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:49   #4373
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Felieton Chylińskiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG.jpg (152,9 KB, 10 załadowań)
Stary 2009-08-04, 17:50   #4374
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Cytat:
Załącznik 2418691

He to macie dwa
Stary 2009-08-04, 17:51   #4375
mysz672
Zakorzenienie

Cytat:

1. okładka

Załącznik 2418539

i reszta

Załącznik 2418540Załącznik 2418541Załącznik 2418542

wybaczcie,ucięło mi trochę tych dzieci,ale jak mówiłam za mały skaner

Załącznik 2418543
to ostatnie zdjęcie jest takie wesołe, piękne i prawdziwe. po prostu cudowne... taki świat chciał stworzyć Majkel... bez uprzedzeń, granic, przepełniony radością...

Edytowane przez mysz672
Czas edycji: 2009-08-04 o 17:55
mysz672 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 17:52   #4376
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:
Felieton Chylińskiej
Haha byłam szybsza

Stary 2009-08-04, 17:54   #4377
biedronka91
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;13582419]
Bardzo podoba mi się jej wypowiedz. Nie dlatego, że jest przychylna Majkelowi ale dlatego, że jest szczera, prawdziwa. Wielki plus.
Stary 2009-08-04, 17:54   #4378
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Cytat:
Napisane przez historjon Pokaż wiadomość
Witam ponownie.Aż muszę wam o tym powiedzieć.Wróciłam od przyjaciółki przed chwilą ( mieszkamy drzwi w drzwi więc daleko nie miałam).Ona i jej mąż lubią Michaela bardzo. Wchodzę do nich a tam załączony komputer i leci teledysk Black or White i ich mali synowie próbujący naśladować Michaela z tego teledysku widok przecudny
Uroczo
Stary 2009-08-04, 17:54   #4379
mychamycha
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;13582369]

[/QUOTE]

Cytat:
Załącznik 2418691

To On miał taki "bałagan" w domu?
Stary 2009-08-04, 17:55   #4380
Konto usunięte

Cytat:
witaj
ja chyba też, albo za mało intensywnie o nim myślę...(nie wiem czego on po mnie oczekuje )

wybacz, ale muszę http://demotywatory.pl/57027/Shit#comments

jak temat dobry to i wyobraźnie łatwo pobudzić

wybaczcie, ale jak pisałam moja wyobraźnia od czasu do czasu zapodaje takie hardkory...
Też chciałam dać tego demota, ale nie mogłam znaleźć (Jak Ty to robisz, tam jest jakaś wyszukiwarka? Wyjaśnij debilowi proszę )

Zauważyłam, że mamy podobne poczucie humoru, żółwik

Cytat:
Felieton Chylińskiej
Cytat:
He to macie dwa
Dziękuję Motylku i Kamuha Dobrego nigdy za wiele
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości