|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Cytat:
![]()
![]() |
#4352 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie wiem czy się nie wczytałaś, ale w końcu to właśnie zrobiłam. Popłakała i zasnęła, nie wiem, może była już tak zmęczona tym płaczem, ale poskutkowało. Potem już całą noc przespała.
![]() |
#4353 |
Zakorzenienie
|
Powiedz mi, tak serio, czego Ty nie rozumiesz?
Przeciez od poczatku bylo tu pisane, zreszta sama tez pisalam, ze te bliskosc mozna dziecku tez inaczej zapewnic, m.in. przez polozenie sie z dzieckiem, tulenie itd. A Ty ciagle upierasz sie przy tym, ze my kazemy rodzicom "nosic dziecko godzinami, na kazde kwekniecie", jak pisalam, nie kazde kwekniecie oznacza tez to, ze dziecko potrzebuje brania na rece. Mam wrazenie, ze nie bardzo czytasz co piszemy lub tak przyzwyczailas sie do swojej wizji tego co piszemy, ze zal Ci sie z nia pozegnac ![]() Bardzo prosze, przeczytaj jeszcze raz ten nasz dialog, bez uprzedzen i z nalezyta starannoscia. Bo ja juz nie bardzo wiem jak to wszytsko tlumaczyc.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-05 o 16:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chwila nie jest równa godzinom płaczu. Jeśli dziecko płacze dłużej niż chwilę, (minuta, półtorej) i nie da się uspokoić inaczej, niż nosząc na rękach, to mądry rodzic nie zostawia dziecka na godziny wypłakiwania się, tylko nosi i przytula. Bo niektóre dzieci potrafią płakać godzinami.
![]() |
#4356 | ||||
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48406338]Bratanek to trochę inna sprawa. Od wychowywania są rodzice.
Mój Młody też mi robi sceny, jak mu nie chcę dać telefonu ![]() Na razie skutkuje.[/QUOTE] Dziwię ci się. Nie korzystać z telefonu, bo dziecko zobaczy. IMHO chore. Cytat:
Masakra do sześcianu. Też uważam postępowanie tej kobiety za nieludzkie. Uważam, że takim ludziom trzeba zwracać uwagę. Na niektórych nic innego nie działa jak metoda zdartej plyty. Cytat:
Dorośli ludzie a nie mogli się w prostej sprawie dogadać. Fantastyczny przykład dają dziecku. ![]() Cytat:
Powiem szczerze, że takie poty mnie irytują i dostaję wysypki. A to dlatego, że: a. te kilka mcy dotyczy tylko pownego % dzieci b. nie każdy ma układ z partnerem (o ile parttner jest), ze się z kimś zmienia. c. dochodza dodatkowe okoliczności Słuchanie takich 'mądrości' u niekórych kobiet skutkuje nasileniem stanów depresyjnych. Bliskość jest ważne, nie zawsze musi być okazywana przez noszenie. ![]() Cytat:
Mieszkam w UK. Ostatnio jechałam z dzieckiem autokarem: dziecko do 150cm ma dodatkowe siedzonko/ podkładkę (jak w samochodzie) i wszyscy pasażerowie mają zapięte pasy.
![]() |
#4357 |
Konto usunięte
|
No ale przecież ja nie mówiłam, że trzeba nosić 24h/dobę
![]() Ale ja to lubiłam, bardzo lubiłam nosić dziecko, przytulać się, lubiłam jak spał na mnie. Teraz już z większości rzeczy wyrasta. Korzystam, dzwonię, ale jak np. siadam przy nim i on się bawi, a ja chcę wejść na wizaż, to wiem, że podejdzie i będzie chciał mi wziąć telefon - i po co mam prowokować sytuację, w której będzie krzyk i zabieranie i cała reszta? No chyba, że masz jakiś magiczny sposób na to, aby dziecko nie interesowało się małym kolorowym ekranikiem, na którym zmieniają się obrazki, to chętnie wysłucham ![]() Co do % dzieci, różnie to bywa. Na moim rówieśniczym raczej większość dzieci już fajnie zasypia sama w łóżeczkach, nie pamiętam, żeby ktoś musiał w tej chwili nosić i bujać ok. 10 kg klocuszki. Więc sądzę, że raczej jest tak, że mniejszy % dzieci z tego nie wyrasta. |
![]() ![]() |
![]() |
#4358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takich przypadkach, kiedy rozmowa jest ogolna, nie oparta o zaden konkretny przyklad, uznaje, ze mowimy o pewnej przecietnej. A o tym, ze bliskosc mozna okazac inaczej tez juz bylo tu mowione
![]() |
#4360 |
Zakorzenienie
|
A jak odmawiacie kiedy dziecko robi histerię o nic, jednak nie umie się jeszcze porozumieć ? Tzn. np. 2,5 letnie dziecko jeszcze nic nie mówi (bo jego rodzice też nic nie mówią tylko noszą i przytulają, opiekunka prawdopodobnie daje walerianę żeby spał przy niej a kiedy budzi się w nocy to rodzice też chcą żeby spał) i urządza sobie ryki i spazmy gdy ktoś zabierze mu chipsy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4361 | |
wańka wstańka
|
Perse nie pisałaś o tym, ze nie mozesz korzystać z internetu na telefonie w celach rozrywkowych. Napisałaś o korzystaniu z telefonu.
Dla mnie oznacza to przede wszystkim wykonywanie połaczeń telefonicznych. Cytat:
Moje doświadenie jest takie, ze wiele dzieci ma problem z zasypianiem samodzielnym. Niektóre nie potrzebują już noszenia, ale potrzebują szalonej ilości biskości przy zasypianiu. I to jest akurat bywa trudne, gdy człowiek chce prowadzić normalne życie, wraca do pracy po macierzyńskim, opiekuje się innym dzieckiem. To nie są czyniki jakieś sczególne. Wprost przeciwne powórt do pracy czy posiadanie innego dziecka jest dość powszechne. Moje młodsze dziecko niedługo skończy 4 lata. Nadal potrzebuje obecności przy zasypianiu. Starsze dziecko również długo miało taką potrzebę. I co tego, ze forma się zmienia jak energia poświęcona, czas pozostaje taki sam ?
![]() |
#4362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4363 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Z drugiej strony ja mówię dzieciom, ze ja takiego ryku nie rozumiem i proszę, by wytłumaczyło o co chodzi. Jak chipsów nie może i płącze to mówię, że przykro/ smuto, ale nie.
![]() |
#4364 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Szczerze mówiąc gdyby moje dziecko w wieku 2,5 lat nic nie mówiło, to by mnie trochę martwiło. Przypuszczam, że tu problem jest trochę większy niż spazmy przy chipsach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48409859]
![]() ![]() Szczerze mówiąc gdyby moje dziecko w wieku 2,5 lat nic nie mówiło, to by mnie trochę martwiło. Przypuszczam, że tu problem jest trochę większy niż spazmy przy chipsach...[/QUOTE] Nie wydaje mi się żeby to była patologiczna rodzina ale są cisi ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to nie jest szalona bliskość tylko normalna. Sama zaczęłam zasypiać w wieku 6 lat. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Hm. Dziwni ludzie. Większość znanych mi rodziców rozmawia z dzieckiem od urodzenia.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-10-05 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A cała dyskusja o bliskości jest jak zwykle sprowadzona do dwóch odległych biegunów, albo bujanie aż do 18-tki, albo pozostawienie sobie samemu. Przecież logiczne, że jak dziecko umie inaczej zasypiać, to każdy rodzic chętnie je uczy samodzielności. No ale co, jak nie umie? No to chyba to wypłakiwanie jednak dobre nie jest. Cytat:
Dzieci różne rzeczy robią w różnym tempie, ale żeby się tak w ogóle nie komunikować z 2,5-latkiem to chyba trochę dziwne, nie wiem sama. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4369 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My czytamy wierszyki ze zmienną intonacją głosu, synka to bawi, śmieje się w głos.
![]() |
#4371 |
Zakorzenienie
|
Już pomyślicie że w ogóle żartuję ale ta mama się cieszyła ostatnio że znajomi jej mówili że się ma cieszyć że dziecko nie mówi bo jak zacznie gadać to będzie ciągle trajkotać. I tak samo jej mówili z chodzeniem - że będzie musiała biegać.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma także prawo jechac z dzieckiem bez fotelika, o ile z tyłu siedzi tez osoba dorosła. Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym razie kierowca prywatnego auta nie może przewozić dziecka "luzem".
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-10-05 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4376 |
Zakorzenienie
|
Niemniej jednak, bardzo wielu taksówkarzy z korporacji warszawskich je ma (siedziska). Od razu pytają, czy wyciągnąć. Raz sama ze swoim fotelikiem jechałam w daleką trasę, bo kierowca z tak zwanego przewozu osób nie dysponował takowym. Natomiast korporacyjni taksówkarze zazwyczaj mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4377 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama generalizujesz mowiac, ze wiele dzieci ma problemy z zasypianiem. Ja znam i takie i takie. Cytat:
Ale juz to, ze wieczorem trzeba bylo przeczytac bajeczke, na chwile sie poprzytulac, to wg mnie norma. Zasypial bez obecnosci rodzicow, tyle tylko, ze (dla mnie oczywiscie) wieczorne czytanie to podstawa ![]() Dlatego to, ze dziecko samo zasypia to zadne dziwo, ale juz wydaje mi sie, ze takie 10 czy 20 minut przed snem mozna byloby dziecku poswiecic, bo i czytanie wzbogaca i ten czas przed snem jest wazny w budowaniu bliskosci.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zwróć uwagę, że dzieci są różne. Jedne będą same zasypiać w wieku 2 lat, a inne później, niemniej jednak czterolatek zasypiający w obecności rodzica nie jest dziwnym zjawiskiem, wręcz przeciwnie zupełnie przeciętnym.
![]() |
#4379 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Ja tego nie zrobiłam. Stwierdziłam, ze dzieci są różne i różne mają potrzeby co do bliskości i zasypiania. To nie jest generalizacj, a jedynie stwierdzenie faktu. Istnieje różnica mdzy 20 minutami czytania, a ponad gozinnym rytuałem zasypiania ![]()
![]() |
#4380 |
Zakorzenienie
|
Co do noszenia: ja moją córkę baardzo dużo nosiłam w nosidełku, takim na klatkę piersiową. Co i rusz słyszałam: "nie boi się pani że się przyzwyczai..?" Taaa miesięczne lub trzy mięsieczne dziecko chce być noszone = to znaczy, że zawsze będzie chciało. Dziś ma 2 lata i w ogóle nie domaga się brania na ręce. No, poza sytuacjami, kiedy się np. uderzy czy coś podobnego się wydarzy i chce się przytulić. Ale nie domaga się nigdy noszenia, nigdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.