|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Onnaa88 sorry, ale znajomości to są potrzebne tym co się nie nadają. Studia może skończyć każdy, studia a predyspozycje to dwa bieguny.
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2016-05-19 o 09:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4352 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Potrzeba po prostu robic w czasie studiow cos co pom w zdobyciu doswiadczenia. I dobrze wybrać kierunek. Na moim kierunku, humanistycznym, ju po licenckacie czy w trakcie magisterki ludzie ktorzy sie staraja lapia dobre prace. I nie, nie placa im 1600zl,.bo to nie jest dobry hajs, tylko wiecej I nie, nie po znajimosci I twoje srodowisko to nie jest srodowisko "normalne" i wzorcowe tak nie jest wszedzie. Nie wwszyscy biira kredyty na dom na dzialce, sory Jesli wszyscy maja podejscie jak ty to sie absolutnie nie dziwie, ze nie moga znalzc dobrej pracy Cytat:
Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2016-05-19 o 09:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4353 |
BAN stały
|
Tilka24
No widzisz u mnie było tak,że po tych stażach nikt nie dostał pracy,a pracodawcy zatrudniali kolejna naiwna osobę z kolejki która na taki staż chętnie przyszła ![]() Bo na studiach w większości tych kierunków co napisałaś to pusta wiedza.Wiedług mnie najważniejsze są praktyki one jednak uczą nas przygotowania do zawodu.Na którymś roku te praktyki są ale wydaje mi się,że to jednak trochę za mało. Muszynianka26 No tak jak to rodzice zawsze powtarzali skończ studia żeby mieć dobrą pracę,niestety odbiega to trochę od rzeczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4355 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiesz nic na tenat na ktory sie wypowiadasz, poza jakimis pustymi haslami |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4356 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to o tym mówię, za moich młodzieńczych lat co drugi nie szedł na studia, ci co szli mieli pracę dlatego rodzice tak tłukli o tych studiach. A że robił to praktycznie każdy rodzic to wszyscy poszli. A niestety nie każdy się do tego nadaje. Z własnego doświadczenia wiem, że połowa ludzi na moim roku to jakieś nie porozumienie. PaulinciaKWC to tak jak ja.
![]() ![]() |
![]() |
#4357 |
BAN stały
|
PaulinciaKWC
To gratuluje nie każdy ma tyle szczęścia Czocherovsky No dobrze może nie wiem bo tylko takie staże mi proponowano,tak samo jak i moje kuzynki tylko staże z PUP odbyły.Więc mam prawo wiedzie tyle co proponują w urzędzie ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Muszynianka26 Ale właśnie dużo zakładów chce zatrudniać przez urząd na staż |
![]() ![]() |
![]() |
#4358 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
'mi proponowano'... może Ty zaproponuj?
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
BAN stały
|
Przykład mojej koleżanki no tak zdobyła doświadczenie na kasie w markecie będąc mgr. Później zaszła w ciążę po nikt lepszej pracy jej nie zapewnił,a z domu musiała się wyprowadzić i na siebie zarabiać :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4360 |
Konto usunięte
|
Okroili znacznie kształcenie zawodowe, pozamykali zawodówki, technika i oto rezultaty.
Ja kończyłam podstawówkę w połowie lat 90tych. Pamiętam, że spory odsetek kolegów i koleżanek poszedł właśnie do zawodówek, co prawda byli wcześniej naznaczeni etykietą pt. 'no z was to nic nie będzie, tylko zawodówka was czeka', ale teraz śmieją się w nos w tym wszystkim wypieszczonym pupilom, oczkom w głowie nauczycieli, bo oni pracy mają po pachy, w przeciwieństwie do nich. Chociaż w moim pokoleniu jeszcze nie jest tak źle, jakoś sobie ludzie radzą. Bo jednak wtedy na studia było się bardzo trudno dostać i je skończyć. Mój ojciec ma 63 lata, jest mistrzem obróbki skrawaniem, jest obecnie na rencie, a od pracy nie może się opędzić. Właściciele firm, którym brakuje szlifierzy, tokarzy, ślusarzy skomlą mu do słuchawki (sami go znajdują swoimi kanałami :P), stawki dają szalone, żeby tylko się zgodził chociaż na kilka godzin dziennie dla nich pracować. Szaleństwo. Ale nie ma młodych ludzi w tych zawodach, większość to właśnie tacy faceci w średnim wieku, większość grubo po 50tce. Co będzie jak oni wymrą nie wiadomo. No ale tylko studia dają pracę i jasną przyszłość. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-19 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
BAN stały
|
Muszynianka26
To ja nie wiem w takim razie czemu jednym się udaje a drugim nie ![]() Ci drudzy są pewnie tak leniwi i zajęci praca byle jaka by móc się utrzymać,że już im wszystko jedno i nie chcą szukać pracy by polepszyć swój byt :P ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Macintosh Dokładnie,podobnie jest z fryzjerkami dla nich bardzo dużo pracy.Mój brat też całkiem nieźle zarabia pracując w magazynie i więcej niż mojej koleżanki facet który ma mgr. I nie może znaleźć sensownej pracy tylko łapie się byle czego za 1500 zł ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Tylko dużo ludzi nie chce właśnie tak fizycznie pracować i dlatego są tego takie skutki,że potrzebni są elektrycy,budowlańcy,spaw acze itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#4362 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktos nic nie robi w trakcie studiow to niech sie potem nie ddziwi ze konczy jak konczy Urzad to nie jest jedyba instytucja na swiecie, trzeba sbie samemu umiec pozalatwiac Jak sie nie ma predyspozycji na studia to niech sie idzie do zawodowki/technikum Przestan stawiac sie w roli eksperta w temacie w ktorym nie masz zielonego pojecia Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2016-05-19 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 |
BAN stały
|
Z naszym szkolnictwem jest coś nie tak,większość pcha się na studia a do zawodówek idzie znikoma cześć młodych bo to wstyd a później są tego takie skutki
---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Czechoerovsky Wcale w roli eksperta się nie stawiam,nie którzy osoby pracują w tygodniu na 3 zmiany a w weekend lecą do szkoły często gęsto mając zajęcia o 8 a kończąc zmianę nocna o 6. Pewnie o takich przypadkach nie słyszałaś a ja za to tak. I wiem,że te osoby nie mają siły na nic a po takiej dawce ciężkiej fizycznej pracy padają na twarz więc ciekawe kiedy mają sobie te staże załatwić? Podobnie jest pewnie z osobami które studiują dziennie też większość musi pracować i wcale nie mają łatwej pracy.Wystarczy trochę środowiska u ludzi poznać może będziesz wiedziała jak to wygląda w praktyce ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Bo wydaje mi się,że nie masz czasami zielonego pojęcia,nie wiem czy według Ciebie te osoby nie mają w ogóle mieć czasu na odpoczynek i na spanie? Bo gdzie mają jeszcze upchać ten wolontariat,czy też staż? Złapać drugi etat to raczej nie realne ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Były w pracy u mnie przypadki dziewczyn co pracowały na te 3 zmiany często trzeba było zostawać po godzinach w pracy dojeżdżały z daleka.Nie miały one za dużo czasu dla siebie w ogóle.Gdy wszyscy kończyli zmianę była 23,zanim one dojechały do domu było koło 24 coś zjadły,wykąpały się była już po 1 wstawały koło 8, zjadły śniadanie później szybki obiad i po 12 wyjeżdżały ponownie do pracy ze swojego miasteczka. Z nocnych zmian w ogóle nie stały,leciały od razu po pracy z nocki na zajęcia i siedziały często do późnych godzin wieczornych wyczerpane na zajęciach tak to wyglądało i kiedy one miały mieć czas na jakieś dodatkowe zajęcia? Skoro nawet ze swoim chłopakiem nie miały czasu się spotkać |
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
Konto usunięte
|
Ale staż to normalna praca, staże oferują firmy nie tylko przez urząd pracy. Czasami nawet firmy (szczególnie korporacje) współpracują z danym kierunkiem i z chęcią przyjmują studentów/absolwentów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
BAN stały
|
Ty stawiasz się z roli eksperta bo dla Ciebie to prosto wszystko pogodzić zdradz sekret jak byś ty to zrobiła bo jestem ciekawa
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4366 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ja od poczatku szukalam prac i platnych stazy, ktore moge wpisac do cv jako zwiazane z kierunkiem studiow. Nie, nie po znajmosci wez sie zastanow co piszesz albo naucz sie czytac i laczyc fakty Wystarczy wyjsc.poza swoja miejscowosc, ktora mentalnie jwst chybaa w Polsce Ż |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4368 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60608501]Ale staż to normalna praca, staże oferują firmy nie tylko przez urząd pracy. Czasami nawet firmy (szczególnie korporacje) współpracują z danym kierunkiem i z chęcią przyjmują studentów/absolwentów.[/QUOTE]
Ano Na takim stazu w HR w korpo jednym w Trojmiescie placa wiecej niz tobie Onaa na stanowisku zastepcy. I nie tylko tam Trzeba umiec szukac |
![]() ![]() |
![]() |
#4369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4370 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze przynajmniej pis da mieszkanie i hajs :c ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- W sumie eot, bo z niektorymi nie ma sensu dyskutowac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4371 | |
BAN stały
|
Cytat:
To widzisz dajesz radę,ale jak u Ciebie wyglądają studia dzienne? U mojej znajomej wygląda to tak że idzie sobie we wtorek i w czwartek na dwie godziny na zajęcie,reszta dni ma trochę zawalonych.To kiedy ty znajdujesz czas na pracę? I ten druga praca to na pełen etat bo tak jak pisałaś druga to dorywcza |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4372 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6060722 6]Okroili znacznie kształcenie zawodowe, pozamykali zawodówki, technika i oto rezultaty.
Ja kończyłam podstawówkę w połowie lat 90tych. Pamiętam, że spory odsetek kolegów i koleżanek poszedł właśnie do zawodówek, co prawda byli wcześniej naznaczeni etykietą pt. 'no z was to nic nie będzie, tylko zawodówka was czeka', ale teraz śmieją się w nos w tym wszystkim wypieszczonym pupilom, oczkom w głowie nauczycieli, bo oni pracy mają po pachy, w przeciwieństwie do nich. Chociaż w moim pokoleniu jeszcze nie jest tak źle, jakoś sobie ludzie radzą. Bo jednak wtedy na studia było się bardzo trudno dostać i je skończyć. Mój ojciec ma 63 lata, jest mistrzem obróbki skrawaniem, jest obecnie na rencie, a od pracy nie może się opędzić. Właściciele firm, którym brakuje szlifierzy, tokarzy, ślusarzy skomlą mu do słuchawki (sami go znajdują swoimi kanałami :P), stawki dają szalone, żeby tylko się zgodził chociaż na kilka godzin dziennie dla nich pracować. Szaleństwo. Ale nie ma młodych ludzi w tych zawodach, większość to właśnie tacy faceci w średnim wieku, większość grubo po 50tce. Co będzie jak oni wymrą nie wiadomo. No ale tylko studia dają pracę i jasną przyszłość.[/QUOTE] Mam takie same obserwacje. Onnaa88 przepis na sukces? Samemu coś zrobić, a nie czekać aż praca sama przyjdzie. Większość znajomych, którzy poszli na studia dzienne, pracą rączek nie skalali (poza obowiązkowymi praktykami) miała problem ze znalezieniem pracy. Albo po prostu nie mają predyspozycji, no ale studia są to gdzie jest ta praca!!11!!1111
![]() |
#4373 |
BAN stały
|
Nikt nic nie da,pisałam tylko że ciężko komuś pogodzić pracę na pełen etat i studia zaoczne u widziałam jak dziewczyny się bardzo poświęcały żeby skończyć te studia
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Muszynianka26 No być może tak jest,że większość na studiach dziennych do pracy nie bardzo chce iść |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Obie dorywcze, w tej chwili mam zajecia 4 dni w tygodniu, mialam 5 razy. Ale mam dobre stawki Moj ostatni post, zyj dalej w swoim srodowisku ludzi zyjacych z dzieckiem na dzialce za hajs z zasilku i nadal uwazaj, ze to normalne i tak jest wszedzie jak sie nie ma znajomosci |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Jak sie zaczelam zastanawiac kto tak zyje to chyba zycia by mi braklo, zeby ich wszystkich wymienic. A wyliczanke zaczelabym od mojego tza ![]()
![]() |
#4376 |
BAN stały
|
Ej moment to niech sobie robią Ci moi znajomi co chcą bez przesady,tak po prostu im wygodniej to tak mają.Chca sobie działki sprzedać to będą mieli na wkład na własne mieszkanie wszytko jeść przejściowe i wszystko się zmienić może
|
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Konto usunięte
|
A jest jakiś inny sens pójścia na studia zaoczne poza łączeniem ich z pracą? Bo ja nie widzę.
Ja też pracowałam na dziennych, a nigdy nie miałam jednego ani dwóch dni zajęć, do samego końca, ba, na studiach mgr coś tam pozmieniali w programie i musiałam powtarzać kilka przedmiotów z lic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4378 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jak nie chce się zdobywać doświadczenia to do kogo pretensje? Nie od dziś wiadomo, że same studia nic nie dają. Powiem Ci tak, mam koleżankę, która uważała, że technikum jest gorsze od liceum, a studia zaoczne gorsze od dziennych. Ja poszłam do technikum i na zaoczne. Od początku pracuję w zawodzie, mam perspektywę podwyżki jak obronię magistra i w głowie pomysł na własny biznes. Ona po liceum i dziennych studiach, przez dwa lata szukała pracy. Perspektyw na rozwój prawie żadnych(bo pracy się jej nie chce nowej szukać). Tak, miałam satysfakcję, że moje 'gorsze' wybory koniec koncow okazaly sie lepsze. I żeby nie było, nie uważam, że dzienne studia są gorsze. nie warto zamykać się w głupich schematach, chociażby zawodówki są dobrym przykładem.
![]() ![]() |
![]() |
#4379 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6060722 6]Okroili znacznie kształcenie zawodowe, pozamykali zawodówki, technika i oto rezultaty.
Ja kończyłam podstawówkę w połowie lat 90tych. Pamiętam, że spory odsetek kolegów i koleżanek poszedł właśnie do zawodówek, co prawda byli wcześniej naznaczeni etykietą pt. 'no z was to nic nie będzie, tylko zawodówka was czeka', ale teraz śmieją się w nos w tym wszystkim wypieszczonym pupilom, oczkom w głowie nauczycieli, bo oni pracy mają po pachy, w przeciwieństwie do nich. Chociaż w moim pokoleniu jeszcze nie jest tak źle, jakoś sobie ludzie radzą. Bo jednak wtedy na studia było się bardzo trudno dostać i je skończyć. [/QUOTE] Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Ja konczylam podstawowke ladnych pare lat wczesniej niz i z mojej klasy na 30 osob 4 poszly do technikum, 2 do liceum. Teraz namnozylo sie lichych liceow, lichych kierunkow studiow i mnoza sie magistrzy, ktorzy nie znaja ortografii i gramamtyki i nie potrafia liczyc.
#4380 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja sobie pluję w brodę, że nie poszłam do liceum (czy tam technikum) ekonomicznego. Bo przecież i tak bym mogła pójść na jakie studia bym chciała, a zawsze bym coś z tej ekonomii miała. Ale nie, wszystkie koleżanki do LO, to co ja będę gorsza.. A teraz szukam kursów z tego kierunku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.