|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]() wiem, wiem ![]() ![]() Cytat:
![]() Wiesz co moja tez usypiala na rekach.. zawzielam sie i oduczylam, bo byla juz dla mnie za ciezka. Teraz nie potrafi juz na rekach zasnac ![]() Oliwka dzis zbila mi lusterko... mam nadzieje, ze to nie bedzie oznaczac nieszczescia hahaha ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4382 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() no u nas czasem się zdarzy Agacie zasnąć nie na chodząco, tylko wtulona na kolanach... a ja mogę siedzieć ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4383 |
Zakorzenienie
|
A, czyli podcinasz. U nas to po całości
![]()
![]() |
#4384 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Nie mam czasu nadrobić zaległości.. Matylda ma od weekendu problemy z kupką.. zafundowałam jej w sobotę nowość do obiadku w postaci kukurydzy z kolby... i kupy od sobotniej nocy paskudne, śmierdziuchy potforne, a wczoraj pojawiły się takie zupełnie śluzowate i jedna z krwią.. troszkę bo troszkę ale było. dzwoniłam do lekarki, zaleciła dietę, chyba że ta krew się znów pojawi to szpital, bo może to być jakiś wirus/bakteria ![]() ![]() ![]() ![]() Z zachowania jakby nigdy nic, bawi się, jest radosna, zaczęła mówić "dziadzia" i "tata", rozkoszna jest.. ale te kupy.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4385 |
Zakorzenienie
|
debeściara, jeśli kupy z krwią się nie powtórzą, to bym się nie przejmowała. Ja kiedyś zeshizowałam jak Maciek walił kupy śluzowate. Przeszło samo tak jak przyszło. Teraz już to olewam.
![]() |
#4386 |
Rozeznanie
|
doris ale masz ślicznotkę
![]() Czasem wieczorem Maks zasypia przy butli, ale i tak potem muszę jeszcze ponosić na rękach bo jest wycie jak za wcześnie odłożę. Raz próbowałam, żeby sam usnął to się rozbawił i siedział do 21 a jak go potem chciałam uśpić to tak wył, że nie wiedzieliśmy co robić. On może być mega śpiący ale jak go położe do łóżeczka to oczy ma jak 5zł i łapie szczebelki, podnosi się, wierci, gada a potem zaczyna płakać. A waży już prawie 11kg i powoli kręgosłup mi wysiada od usypiania go 4 razy dziennie :/
#4387 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratulacje nowej umiejętności ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4388 | ||||||||
Zadomowienie
|
czesc mamusie
![]() siedzenia w domu mam tak dość że zwariuję niedługo. do tego teść szaleje z jakimś remontem piwnicy! rąbie, wierci, trzaska, hałasuje po całych dniach. ostatnio znów musiałam się z nim pokłócić bo chyba zapomniał że jest olaf i że czasem śpi w dzień... to się obraził - jak ja śmiem zwracać mu uwagę! to samo jak mu powiedziałam żeby nie przeklinał przy dziecku, to powiedział E TAM... oczywiście wybuchłam. może przesadzam, nie wiem, ale jak go teraz nie oducze to potem jak już olaf zacznie mówić to tym bardziej nie będzie umiał się powstrzymać... Cytat:
W końcu wybraliśmy maxi cosi opal czerwony ![]() Cytat:
a jak u waszego dziecka tyle zmian w życiu to tym bardziej potrzebuje bliskości, może nie zabieraj mu tego nocnego karmienia jeszcze przez jakiś czas? nie wiem, każde maleństwo jest inne ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() śliczna! Cytat:
![]() ![]() a spacerówkę też muszę wymienić, podoba mi się Nuna słyszałyście jakieś opinie o niej? na jakimś innym forum czytałam że właścicielki zadowolone i dzieci też. a zmieniam bo spacerówka z gondoli jest starsznie ciężka i zajmuje dużo miejsca w bagażniku. jest co prawda mega wygodna dla dziecka, ale potrzebuję czegoś wygodniejszego do przewożenia w aucie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ale dziewczynce też bym nie obcinała ![]() zasypianie u nas to wieczorne - bez problemu - kąpiel, mleko, po mleku do łóżeczka tam chwilę go głaskam i przytrzymuję kołderkę żeby nie wiercił się za bardzo i po max 10 min śpi. w dzień zasypia bo jest zmęczony szaleństwami, wtedy otulam w kocyk, daję smoczek (zaczął nagle go potrzebować odkąd odstawiłam od piersi) i zanim dojdę do łóżeczka i włączę muzykę to śpi ![]() najgorzej w nocy z tymi pobudkami jak się obudzi i nie jest śpiący... ale to same wiecie - nic nie pomaga, albo pomaga za każdym razem coś innego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4389 | ||
Rozeznanie
|
całe ścinasz?
![]() Cytat:
![]() ![]() czasem do tej pory ląduje w moim łóżku ale nigdy jej nie bujam bo się boję że sobie przypomni że tak można ![]() ![]() a jeżeli chodzi o dzień to czuję sie na przegranej pozycji... myślałam o zsuwaniu rolet bo wtedy taki nastrój, ale wtedy ona jest zachwycona tym co wisi w oknie i ani myśli zasnąć..a przecież nie pościelę łóżka w południe czy popołudniu żeby z nią leżeć.... ![]() ![]() Cytat:
![]() no właśnie szkoda mi Agatce obciąć dużo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4390 |
Wtajemniczenie
|
POLA sliwki okazaly sie nie potrrzebne
![]() ![]() Nie pomyslalam, zeby mieszac jablko z gruszka ![]() ![]() BENKA my usypiamy na rekach jak jest taka potrzeba, czesciej w dzien, rzadziej wieczorem, bo wtedy to chyba wie ze trzeba isc spac ![]() Powodzenia w porzadkach, u mnie tez by sie przydaly, ale kiedy?? teraz przy Paulinie nic nie umiem zrobic przeciez. DORIS piekna masz coreczke i ma sliczne wloski ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Paula ostatnio spi w dzien trzy razy po pol godz, nawet na spacerze ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Uciekam, juz mnie dzis nie bedzie. Moze troche poprasuje. Dobranoc ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- ps. bede jesc pomidorowke ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- ps. bede jesc pomidorowke ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4391 |
Zadomowienie
|
Renatka siateczkę kupiła, Szymon pokazał mi że mogę ją sobie wsadzić w d*** i leży nie ruszona
![]() pola_m samo przeszło. Zauważyłam, że wszystko samo nam przychodzi z czasem i już nie robię nic na siłę. Chce się przytulić to go przytulam, czasami ma taki dzień, że z rąk by nie schodził, a czasami taki, że w ogóle na rękach nie jest. Tak samo z tym spaniem, budził się, dawałam cyca, zasypiał i nie powiem, było to męczące, ale mniej niż miałabym go "szkolić", żeby zasypiał bez. I tak z nocy na noc zaczęły się wydłużać przerwy, później sam się odwracał od cyca (wtedy to było mi przykro ![]() martula007, bo w Tesco (hipermarkety) od czwartku mają być za 1/2 ceny Hauck Roma. benka99 nam Szymon inaczej nie zaśnie, albo na rękach albo cyc. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4392 |
Zadomowienie
|
minini-horuję na tą spacerówkę
![]()
#4393 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a ja mam pytanie, przyglądała się któraś z Was Lovi 360 9+ i 12+?? byłam dziś po ten kubek , pół godziny go oglądałam i jak już wybierałam kolor to wzięłam ten 12+ zamiast 9+ ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4394 |
Zakorzenienie
|
doris, zobacz czy Agatka w ogóle łapie o co cho z tym kubkiem
![]() Maciek z normalnego kubka pije, a z tego 360 nie chce. Ugotowałam Maciowi sos koperkowo-brokułowy z cielęciną do makaronu. Pyszny! 50 g cielęciny ugotowałam w niewielkiej ilości wody do miękkości razem z kawałkiem marchewki, i plasterkiem drobno posiekanej cebuli. Pod koniec dodałam 3 różyczki brokuła, gotowałam jeszcze 5 minut. Wszystko drobniutko posiekałam, wrzuciłam z powrotem do garnuszka z wywarem, dodałam łyżkę posiekanego koperku i łyżeczkę masła. Dodałam pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w 3 łyżkach zimnej wody, pogotowałam 3 minuty. Dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego. Wymieszałam z posiekanym makaronem. Smacznego! ![]()
![]() |
#4395 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Bycie mamą jest najlepiej opłacaną pracą na świecie - wynagrodzenie otrzymuje się w postaci czystej miłości _________________________ __ Edytowane przez minini Czas edycji: 2013-02-26 o 20:38 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4396 |
Zakorzenienie
|
A, jeszcze sos pomidorowy z łososiem i natką pietruszki, pyszny z ryżem!
50 g łososia - dokładnei sprawdzić czy nie ma ości 5 plasterków marchewki plasterek cebuli - drobno posiekać przecier pomidorowy natka pietruszki Marchewkę gotować razem z posiekaną cebulą w niewielkiej ilości wody, jak już marchew będzie prawie miękka dodać łososia i gotować ok. 10-15 minut (ew. dodać ugotowanego łososia jeśli nie dajemy wywaru). Marchew i łososia rozgnieść widelcem, dodać ok. 60 ml przecieru pomidorowego i posiekaną natkę. Dusić 5 minut. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami ![]() Smacznego ![]()
![]() |
#4397 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
jedziemy na Święta do teściów (na samą myśl mi się świąt odechciewa ![]() coś tam dziś pociumkała ale ile tam jej poleciało nie wiem ![]() ![]() Cytat:
mam nadzieję że i moje dziecię będzie chciało z niego korzystać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4398 |
Wtajemniczenie
|
_agata, uspokój się z tymi przepisami, bo się głodna robię
![]() różowa, Liwka cudna ![]() doris, miałam właśnie pytać o Agatkę i Jej włoski ![]() ![]() ![]() stokroteczka, daję Hani makaron orkiszowy w formie malutkich kwiatuszków ![]() ![]() ![]() a to moja Hancymonka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4399 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Ja ma te dwa kubki 9+ i 12+ i one chyba niczym procz objetosci sie nie roznia, tyle ze Oliwka jakos nie chce z nich pic ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- tez ma cudne wloski ![]() ![]() Ale te nasze "sektowe" ( jak to moj M nazywa to forum) dzieciaki WSZYSTKIE sa slodziutkie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4400 |
Wtajemniczenie
|
Kochane!
Jestem już prawie na bieżąco z czytaniem ![]() Dużo ostatnio o ilości i jakości snu dzieciaków, to podrzucam Wam artykuł, podają tam jakieś ramy co do ilości snu i u mnie to by pasowało ![]() http://www.rossnet.pl/Rossne/Artykul...owlecia,198394 Kajetan chyba już trzeci raz przestawia mi się na jedną drzemkę dziennie... ![]() ![]() I jeszcze jak chcecie się pośmiać, to macie dzieciaki z psami ![]() http://www.youtube.com/watch?feature...&v=_8VKaKNINwY |
![]() ![]() |
![]() |
#4401 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dam znać napewno!! ![]() eeeeee nie ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4402 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4403 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=a5BZTdsjI3Q |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4404 | |
Raczkowanie
|
Witam
Polozylam Oliwe wczoraj wczesniej spac i wstala odpowiednio wczesniej, przed 6. Nie bylo juz spania! Narazie chyba odpuszcze :P Dzis jade do mamy, taaaaak sie ciesze ![]() ![]() ![]() Cytat:
Yyyyy no jestem w szoku! Ale takim pozytywnym.. ze ona mu tak te rece do pyska wklada i nic...! A Diegowi ( tak trzeba odmienic, tak?) chyba sie podoba ![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-27 o 07:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Niedługo pewnie będą spać razem na psim posłaniu. Podoba mi się to ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4406 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() wszystkie dzieciaczki śliczne! ![]() a córa Gabi z psiakiem to mnie rozwaliła, co za przyjaźń ![]() Młoda sie wystraszyła, że mama chce sie za nia ostro brac 9tzn za jej sen) i spała dzis od 21 do 8 (gdzie zwykle śpi maks do 6) i to budzac sie tylko o 3 i o 6. Szok. Jak Boga kocham, od kiedy jest na świecie tyle nie spałam. ![]() pola- jak u Ciebie? martula- - moja młoda tez nie moze isc zbyt wczesnie spac. jak czytam, jak niektore z dzieciaczkow chodza wczesnie spac.. no szok, o 19, nie do przyjęcia u nas, bo wtedy nie spimy od 4 rano. Muszę ją klasc od 21, zeby do tej 6 dociągneła zwykle. 9oczywiscie z pobudkami w nocy).
#4407 | |||||||
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() Byliśmy wczoraj z Antonem na przejażdżce rowerowej po parku... Już się zieleni powoli - na razie pączki, parę kwiatków... ach juz się nie moge doczekać pikników tam, i jeszcze jak Młodzian zacznie chodzić, oglądać te wszystki rośliny i zwierzaki, są tam też rewelacyjne przestrzenie dla dzieci, takie urocze karuzele w starym stylu, teatrzyk kukiełkowy... Cytat:
![]() Co do zasypiania, Antka często trzeba ukołysać, zwłaszcza gdy jest w fazie "żarówka świeci najjaśniej tuż przed zgaśnięciem" i się wydurnia po łóżeczku. Wtedy go biorę na kolana (tak jak do karmienia) i kołyszę - on jest przyzwyczajony do kołysania, bo bardzo długo spał w kołysce, no i ciągle chusta, przyczepka... Jak juz go bierze sen, to go odkładam. Ale często tez jest tak, że zasypia na cycku. Samo przeszło powiadasz... To dobrze, my odpuszczamy też na razie... Cytat:
Cytat:
I dzięki za poradę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kurczę, brakuje mi jakiegoś zwierza... Cytat:
![]() A dzisiaj bez szału, ale tez bez tragedii. Obudził się parę razy, zjadł, spał dalej. I jeszcze pytanie z innej beczki, troche może nie na czasie ![]() ![]() Czy któras z Was ma taki na kółkach, przenośny? W Polsce mieliśmy komode z przewijakiem z ikei, nie potrzebowaliśmy przenośnego, bo w łazience na pralce idealnie było.A tu musimy coś kupić, no i myśleliśmy o takim właśnie na kółkach. Na co zwrócić uwagę, możecie coś polecić? |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4408 |
Zakorzenienie
|
Pola, a nie lepiej na kanapie, łóżku? U nas po prostu na podłodze bo Maciek ucieka i żadne przewijak by nie zdał egzaminu.
![]()
![]() |
#4409 |
Wtajemniczenie
|
no tak robimy, ale niewygodnie troche i wszedzie sa w efekcie te jego akcesoria do przewijania...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4410 |
Zakorzenienie
|
Ja tam przewijam na łóżku
![]() ![]() Ale moja mała lubi przewijanie ![]() Czasem nawet gdy buczy i nic jej nie pasi, to wystarczy jej powoli zmieniac pieluche i sie uspokaja, tak to lubi ![]() Dziewczyny, jak w taka pogode ubieracje dzieciaki? (aktualnie u mnie +5 st).
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-02-27 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.