![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przebijanie uszu małym dzieciom?
hm, w takim razie moi rodzice tez sa "wioskowi"
![]() a tak btw, rozumiem, ze kazdy moze miec swoja opinie, ale ja swojego gustu czy pogladow nie argumentowalabym czyms w stylu - "przebijanie uszu niemowlakom jest wioskowe". to raczej wyrazanie w ten sposob swoich pogladow jest wioskowe, bo kogos moze obrazic. ![]() na mnie akurat nie zrobilo to wrazenia ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Pozdrawiam ciepło z wioski Łodzi.
![]() Swoja drogą co jest złego we wsiach i małych miasteczkach, bo sformułowanie to zostało użyte w negatywnym znaczeniu. Znam osobę która skończyła studia na Uniwersytecie Warszawskim (indywidualny tok nauczania i dwa kierunki dziennie) popracowała trochę w stolicy, świetnie zarabiała i wróciła do swojej wioski. To inteligentna osoba i wybór miejsca zamieszkania był przez nią podjęty świadomie. Popieranie swoich racji uogólnieniami na temat czyjegoś miejsca zamieszkania jest niestosowne i tak jak napisała Pani ćma może urazić kogoś mieszkającego w mniejszej miejscowości. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Przecież wypowiedź Hultaja nie była niczym innym, jak tylko odniesieniem, a może już nie mozna stosować w wypowiedziach analogii? Na pewno nikogo takim porównaniem nie obraziła. Cytat:
Kolczyki u niemowlaka: prowincjonalne? Pozdrawiam z prowincji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
pfff Freso co ty tu z Hiszpanią wyskakujesz, przecież wiadomo, że Zachód to jedna wielka wioska
![]()
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to,że matka ma kolczyki ,nie znaczy ,że dziecko też musi mieć. psychologia rozwojowa-mówisz jakbyś skończyła psychologię dziecięcą. jeśli tobie nie robi różnicy okres dwóch lat,w okresie,kiedy dzieci najszybciej dojrzewają psychicznie to trudno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
BAN stały
|
W mojej wypowiedzi nie było niczego obraźliwego.
Przecież można mieszkać w dzikiej głuszy, mieć dostęp do netu, telewizję satelitarną i co nieco o świecie wiedzieć, prawda..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Mnie się marzy taka głusza, serio.
Prowincja już mnie znu (dzi/ży) ła ![]()
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Fresa, Ty tos mnie przerazila z ta Hiszpania!
![]() kolczyki nie oszpecaja dzieci, ale sluza do czego innego po prostu. Dorosle kobiety je nosza aby wygladac atrakcyjniej, a chcemy wygladac atrakcyjniej zeby przyciagac samcow ![]() dlatego dzieciom nie potrzebne ani kolczyki, ani kabaretki, ani mini 10 cm, ani farbowanie wlosow ![]() jakis taki niegramatyczny ten post mi wyszedl ![]() P.S. wsiowe sie chyba mowi, a nie wioskowe? w kazdym razie nie slyszalam nigdy takiego okreslenia ![]()
![]() |
#429 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nic złego nie ma w mieszkaniu na wsi. Sama wolałabym tam mieszkać w przyszłości niż w mieście. Nie rozumiem dumnego zapodawania przykładu koleżanki, co zamieszkała na wsi ![]() Słowa "wioskowe" użyłam w takim znaczeniu, że jawi mi się to jako niezbyt cywilizowana praktyka. Po prostu złagodzona wersja słowa "wieśniackie" czy "wsiowe". Wiadomo, o co chodzi. ![]() I nie rozumiem czepiania się słówka i jeszcze napisania elaboratu na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
tak myslam, ze to jakos celowo przekrecilas
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I dla mnie nic nigdzie obraźliwego tu nie było. ![]()
![]() |
![]() |
#432 |
BAN stały
|
No. Tylko nie lubię tłumaczenia się, że nie jestem wielbłądem, a ta opowieść o znajomej co skończyła dwa fakultety i mimo swej inteligencji zamieszkała na wsi, a ja tak źle wieś oceniam, była dość śmieszna, zwłaszcza że moi rodzice na wsi mieszkają, i to w dodatku pod lasem
![]() Ale luz, wzruszyłam się nawet opowiadaniem o tej znajomej, która mimo kariery w stolicy wybrała wieś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Nikt Ci dziecka na siłę nie zakolczykuje
![]() (Trochę mnie ciekawi Twoja dokładniejsza lokalizacja ![]()
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie niczym, poza milym dla rodzica poczuciem "słuszności sprawy" skad wiesz co skonczyłam? akurat w kwestii kolczykow te dwa lata to nie jest zadna roznica - motywy "chcenia" u dziecka piecio- i siedmio- letniego w takiej kwestii sa takie same |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uszy zawsze mozna przebić. Nawet jesli bedzie to pierwsza rzecz którą zrobimy na 18ste urodziny ![]() Tutaj sie zgadzam.
![]() |
![]() |
#437 |
Wtajemniczenie
|
rodzice są zadowoleni. dlaczego mają nie przekłuwać uszu dziecku skoro im się tak podoba? wątpię, żeby któraś dziewczyna, której przekłuto uszy we wczesnym dzieciństwie miała o to żal do rodziców.
![]() |
#438 |
Zadomowienie
|
po nic noworodkowi kolczyki, ale glowa tez mu (jej) od tego nie odpadnie wiec nie widze powodow do linczowania ludzi ktorzy swojemu dziecku uszy przebili
w sumie to po co noworodkowi kolorowe ubranka? przeciez tez sie nie cieszy ze ladnie wyglada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak można w ogóle kwestionować coś takiego. Po coś to jest, że rodzice decydują za dziecko do ukończenia 18 [sic!] roku życia. A Ty twierdzisz że kiedy rodzice czegoś zabraniają przedszkolakowi to mu narzucają tak? I wiadomo, że w odpowiednim wieku każdy sam decyduje o takich sprawach jak kolczyki i wtedy zdanie rodziców ma niewielkie znaczenie. Jeżeli dziecko jes w stanie choćby w tajemnicy przed rodzicami wykonać ten zabieg to ok, znaczy że ponosi za decyzję odpowiedzialność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zadomowienie
|
nie zrozumialyscie - chodzi mi o to, ze argument "nie przebije dziecku uszu zeby nie narzucac mu swoich pogladow" jest z gruntu falszywy
bo tak czy siak JAKIS poglad narzucamy zwyczajnie nie da sie wychowywac dziecka bez tego no przeciez postulowalam, zeby wprowadzic zakaz przebijania uszu przed 18rż ![]() bo jak sie decydujemy zmienic zdanie np w wieku 12 lat, to oprocz tego nieszczesnego "narzucania" uzurpujemy sobie jeszcze prawo do zupelnie subiektywnej oceny czy dziecko juz rozumie czy nie (cokolwiek mialoby w sprawie kolczykow rozumiec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Szkoda tylko, że nastolatki biorą się za seks, bez uprzedniego pytania rodziców o pozwolenie.
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: Fresa ja mówię o czymś kompletnie innym. Chodzi mi o małe dzieci nie o nastolatki- chyba widzisz różnicę. Po drugie napisałam że o ile dziecko, nastolatek idzie do salonu samo i załatwia sprawę podejmuje decyzję, ponosi za nią odpowiedzialność i nie ma prawa obciążać nią rodziców. Tak jak rodzice nie chodzą do łóżka za swoje dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie wychowanie to ciagły wybór tych decyzji otwartych, tych odwracalnych. Lepiej nie decydować o ciele drugiego człowieka. Bo nawet jesli do tej pory nikt nie miał rodzicom za złe przebitych uszu, to kto mi zagwarantuje że za pare lat nie będzie miał? Kto mi zagwarantuje, że za parę lat dziurki w uszach nie będa "wsiowe"? Itd. Obecnie tyle obserwuję watków (na wizażu) w których dzieci pisza o tak wielu swoich pretensjach do rodziców, ze naprawde nie wiadomo co jeszcze zostanie uznane za chamską rodzicielską zagrywkę mającą na celu zniszczenie naszej osobowosci, narzucenie własnego (wsiowego) zdania i ogólnego niezrozumienia dla swoich, jakże idealnych dzieci ![]()
![]() |
![]() |
#445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja naprawde rozumiem,że dziecko pójdzie do przedszkola,szkoły i marudzi o te kolczyki,bo Ziosia ma ,Malysia ma ,to można przekłuć ,niech się cieszy,ale noworodek/niemowlę ?? [quote=Fresa;7177724]Nie wiem, żadnego niemowlaka nie pytałam ![]() ja też nie.Poprostu nie znam niemowlaka z kolczykami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie sadze ze dziewczynka w wieku 6-7 lat jest swiadoma tego czego chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
mariposa - przyklad lekko do bani - leze sobie na porodowce, wjezdza baba, badz co badz dorosla, drze ryja na cale miasto, polozne staja na glowie zeby sie uciszyla, w koncu jedna wrzeszczy:
"Czemu Pani tak krzyczy! Boli Panią?" Na to rozjeczana baba, lekko zdziwiona: "no nie...." dorosli tez uciekaja z gabinetow zabiegowych, to jest akurat nie do przewidzenia i niewiele ma wspolnego z wiekiem, za to sporo z progiem bolu i charakterem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:22.