Panny Młode 2020 cz. III - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-26, 08:24   #421
Minayo
Raczkowanie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. III

Swoją drogą, jeden z moich gości dostał informację od pracodawcy o obowiązkowym zgłoszeniu udziału w spotkaniu, gdzie znajduje się powyżej 25 osób. Pracownik po imprezie ma iść na 2tyg urlopu. Czy to jest w ogóle legalne?
Minayo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 08:46   #422
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minayo Pokaż wiadomość
Swoją drogą, jeden z moich gości dostał informację od pracodawcy o obowiązkowym zgłoszeniu udziału w spotkaniu, gdzie znajduje się powyżej 25 osób. Pracownik po imprezie ma iść na 2tyg urlopu. Czy to jest w ogóle legalne?
Nie jest. Ale w tej pandemii nic nie jest legalne niestety.
Po moim weselu na przymusowy urlop poszły 3 osoby - ale z tego co wiem, to były bardzo zadowolone, bo tak to nie miałyby szans na niego w takim terminie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
angeegna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 11:15   #423
Temperament
Zadomowienie

Ja już słyszałam o tym w lipcu z tym, że nie urlop a 2 tygodnie home office, znajomy prosił żeby nie wrzucać zdjęć z wesela gdzie on jest bo w pracy nie powiedział, że idzie na wesele. Jest handlowcem, więc jeśli nie jeździ to nie zarabia.

Mnie najbardziej bolą te zachowania rządzących - festiwal piosenek weselnych w tvp (koncerty z publicznością na żywo), minister Szumowski na wakacjach w Hiszpanii... Dla mnie to jest wyśmiewanie się z ludzi.
Temperament jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 12:56   #424
czekoladowoo
Zakorzenienie

Niestety według najnowszej ustawy pracodawca może wysłać pracownika na urlop kiedy tego chce

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 13:17   #425
Minayo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Niestety według najnowszej ustawy pracodawca może wysłać pracownika na urlop kiedy tego chce

To rozumiem, ale czy może wymagać, by pracownik zgłaszał gdzie był, z iloma osobami się spotkał i co robił poza godzinami pracy i w dni wolne?
Mam niestety coraz większe pesymistyczne przekonanie, że do października takich absurdów skumuluje się tyle, że po prostu ludzie się już zupełnie wystraszą. Znów dziś miałam sporo odmów, a do daty potwierdzenia wskazanej w zaproszeniu jeszcze półtora tygodnia...
Stary 2020-08-26, 13:43   #426
kolorowa90
Rozeznanie

Minayo my tez mamy w pazdzierniku i bardzo duzo osob odmowilo...mysle ze w polowie wrzesnia moze byc odwrot sytuacji..ludzie po wakacjach wroca do pracy, dzieci i studenci do szkół i wtedy dopiero bedzie masakra...

kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 14:48   #427
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
To rozumiem, ale czy może wymagać, by pracownik zgłaszał gdzie był, z iloma osobami się spotkał i co robił poza godzinami pracy i w dni wolne?
Mam niestety coraz większe pesymistyczne przekonanie, że do października takich absurdów skumuluje się tyle, że po prostu ludzie się już zupełnie wystraszą. Znów dziś miałam sporo odmów, a do daty potwierdzenia wskazanej w zaproszeniu jeszcze półtora tygodnia...
Moim zdaniem nie. U nas jest jedynie rekomendacja aby pracownik wracający z urlopu zza granicy przesiedział 2 tyg w domu

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 23:38   #428
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:
Mój TZ też był już na takim urlopie po weselu. Nie powiem nam to odpowiadało, bo nie mógł liczyć na tak dogodny urlop, a tu proszę.. Jednak się dało.
Ciekawe co z faktem, że we wrześniu jest nasze wesele a tydzień po tygodniu - dwa inne.. Będzie miał łącznie pięć tygodni wolnego? Hit

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-28, 10:25   #429
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
Ja w dwóch tygodniach poprzedzających ślub schudłam 5kg... A stresowałam się tak naprawdę tylko tymi zas*anymi strefami wprowadzanymi z aż dwudniowym wyprzedzeniem. Stres w związku z samym ślubem praktycznie w ogóle się nie pojawił, a w kościele to byłam już tak szczęśliwa, że przysięgę wypowiadałam z uśmiechem na ustach. W normalnych czasach pewnie bym miała gulę w gardle.

Mój powiat zaczyna być otoczony strefami, więc to już chyba kwestia czasu.

To już musiała być ulga jak byliście w trakcie ślubu, imprezy.

Cytat:
Właśnie czytam, że faktycznie chodzą kontrole po weselach. Masakra. Nie wyobrażam sobie tego...

Zajęliby się poważniejszymi sprawami.

Cytat:
Napisane przez margaritaa Pokaż wiadomość
No właśnie. My tutaj gadamy o szczegółach, które nas zdenerwowały o jakichś wtopach a są dziewczyny, które nie wiedzą czy ich wesele sie odbędzie tak, jakby chciały, bo czerwone strefy, restrykcje. Może powinnam się cieszyć, że moje wesele sie odbyło mimo tego, że te wpadki sie pojawiły. W każdym razie ja dopilnowałam tego, czego mogłam dopilnować.
Kto by pomyślał, że człowiek teraz bardzo by chciał przejmować się tylko szczegółami, wpadkami czy niedociągnięciami w organizowaniu i przebiegu imprezy.
Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
Ja już doszłam do momentu że totalnie obojetne mi jest jak je kwiaty atrakcje czy coś pójdzie zgodnie z planem. Dosłownie ja po prostu chce żeby było. Obojetnie jak byle bylo.

Mam to samo. A do grudnia daleko, więc chyba miesiąc miodowy spędzę w psychiatryku.

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
U nas pozostał miesiąc, a z każdym dniem mam coraz większy stres. I nie taki pozytywny w związku z organizacją wesela, ale tym, czy w ogóle się odbędzie. Gdybym wiedziała, że tak to będzie wyglądało w przyszłym roku - i wiedziałabym, że za rok będzie normalnie - to przełożyłabym... Ale nikt mi nie da takiej gwarancji. Ja to samo... W dodatku spotykamy się z ciągłymi odmowami. Listę osób zamknęliśmy, a mimo to ciągle ktoś jeszcze odmawia. Mamy już 110 osób z 210. Martwię się, bo na sali musimy mieć 100 osob, żeby płacić po obecnej cenie, a moja sala nie jest w ogóle elastyczna. To nie tak, że będzie 80 czy 90 osób i zapłacę za tyle osób tylko każą płacić więcej, ale trudno..

Dziś jadę jescze raz do kwiaciarni i zastanawiam się, czy jednak nie wziąć żywych dekoracji na stoły. Szczególnie, że nie będę miała teraz tych stołów nie wiadomo ile...

No mam nadzieję, że Wam się uda. Chyba większość par z tego roku jakby wiedziała co będzie to by się nie zdecydowała nic teraz organizować. Wygrały jedynie małe przyjęcia, bo z nimi większego problemu nie ma. Zaczynam żałować, że zamarzyło mi się większe wesele.

Cytat:
Mimo, że moja sala kombinowała, jak tu jeszcze wyciągnąć od nas jakąś gotówkę, to w kwestii umowy zachowali się super. Mieliśmy mniej osób niż zdeklarowane minimum, bez konieczności dopłaty, a cena za talerzyk też się nie zmieniła (mimo, że z umowy wynikało, że może się zmienić).
A jak słucham, jak niektóre sale kombinują, to ręce opadają... Mojej znajomej w pracy pozwolili zmienić termin wesela, ale mieli ponownie płacić zaliczkę, a ta poprzednia przepadała. Zrezygnowali więc z tej sali. Chciwość nie popłaca. Zaś córka znajomej mojej mamy robi wesele w takiej sali zlokalizowanej może 300m od mojej... Mega mi się tam podobało, miałam tam też półmetek, ale limit gości 150 i cena mnie trochę zabiła. No to tamci młodzi zdeklarowali 250 gości i sala kazała im za tyle zapłacić, bo oni są stratni, choć dopuszczalny limit to 150. Rozumiecie? Po tygodniach negocjacji dopiero spuścili z tonu.

Nie ogarniam jak w takiej sytuacji można jeszcze naciągać na kasę. Obie strony są w beznadziejnej sytuacji i chyba każdy każdego powinien zrozumieć.

Cytat:
U mnie mało było niezdecydowanych osób, ale na pewno się zemszczę przy najbliższej okazji.
Bo jak można tydzień przed się wahać. Przecież wiadomo, że w obecnych czasach płacimy za każdego gościa osobno.

Moim zdaniem jak ktoś do dnia potwierdzenia nie jest pewny to powinien odmówić.

Cytat:
Ciekawe, czy ktokolwiek przechodzi taką kontrolę bez kary. Umówmy się, oni szukają pieniędzy.

Niech szukają u polityków. Im nie brakuje.
Cytat:
Napisane przez Temperament Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej bolą te zachowania rządzących - festiwal piosenek weselnych w tvp (koncerty z publicznością na żywo), minister Szumowski na wakacjach w Hiszpanii... Dla mnie to jest wyśmiewanie się z ludzi.
Też mnie to irytuje. Taki wirus "straszny", a były minister zdrowia wybiera się na wczasy gdzie jest dużo zakażeń. No odważny jest. No ale dobra jest ta korona. Można sypać mandaty za pierdoły. Ludzi wpędzać w dodatkowe choroby itd.

Cytat:
Odmawiają przez koronę?

W sumie przełożyliśmy wszystko, żeby móc spędzić ten czas z bliskimi, a w może się okazać, że zaczną odmawiać i niepotrzebnie dowaliliśmy sobie parę miesięcy stresu.
Stary 2020-08-28, 10:33   #430
Minayo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość

Odmawiają przez koronę?

W sumie przełożyliśmy wszystko, żeby móc spędzić ten czas z bliskimi, a w może się okazać, że zaczną odmawiać i niepotrzebnie dowaliliśmy sobie parę miesięcy stresu.
Tak, te odmowy, które mamy do tej pory są uzasadnianie wirusem, strachem przed zarażeniem się, bądź kwarantanną. Dwie osoby powiedziały również, że nie chce być spisane przez sanepid, choć póki co mamy zieloną strefę.
Stary 2020-08-28, 11:30   #431
angeegna
Zakorzenienie

Ja miałam jedną odmowę tydzień przed bo sanepid - choć spisywania nie było. Akurat byłam w trakcie wysyłania liczby gości do sali... W przeciwnym razie chyba bym wystawiła tej osobie rachunek. Bo bez jaj. Spisywania nie było!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-29, 07:43   #432
margaritaa
Wtajemniczenie

U mnie dzisiaj mija dokładnie trzy tygodnie od ślubu. Obiecałam sobie, że po wszystkim zetnę włosy i tak zrobiłam. Sięgają mi do żuchwy. Teraz mi dużo wygodniej i chyba więcej do takich długaśnych nie wrócę.(Miałam do pasa)
Stary 2020-08-29, 08:03   #433
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie dzisiaj mija dokładnie trzy tygodnie od ślubu. Obiecałam sobie, że po wszystkim zetnę włosy i tak zrobiłam. Sięgają mi do żuchwy. Teraz mi dużo wygodniej i chyba więcej do takich długaśnych nie wrócę.(Miałam do pasa)
Ja chce sie u mówić dzień po weselu na oba cięcia do ramion bo tez mam do pasa i już mnie denerwują bardzo.

Stary 2020-08-29, 08:03   #434
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam jedną odmowę tydzień przed bo sanepid - choć spisywania nie było. Akurat byłam w trakcie wysyłania liczby gości do sali... W przeciwnym razie chyba bym wystawiła tej osobie rachunek. Bo bez jaj. Spisywania nie było!

Ja poprosiłam o zwrot pieniędzy za talerzyk od wujostwa męża, które nie raczyło się zjawić i nas o tym poinformować

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-29, 08:09   #435
margaritaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
Ja chce sie u mówić dzień po weselu na oba cięcia do ramion bo tez mam do pasa i już mnie denerwują bardzo.

Fajnie! Zobaczysz, że bedzie Ci dużo wygodniej. Moje włosy wydawały mi się już zniszczone a po cięciu pozbyłam się tego problemu

thinkerver i co zwrócili???

Edytowane przez margaritaa
Czas edycji: 2020-08-29 o 08:10
margaritaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-29, 08:11   #436
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uwielbiam cięcie long bob i przez ostatnie 5 lat takie nosiłam. Teraz trochę zapuściłam, ale raczej na zimę wrócę do tej fryzury. Dłuższe są dla mnie wygodniejsze bo można związać czy zrobić warkocza/koka, a takiego boba do ramion ciężej.

Stary 2020-08-29, 08:17   #437
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie! Zobaczysz, że bedzie Ci dużo wygodniej. Moje włosy wydawały mi się już zniszczone a po cięciu pozbyłam się tego problemu

Pewnie nie na długo bo mi strasznie szybko rosną włosy. Już przez te 2 kąta 2 razy obcinalam tak za ramiona i zaś są długie... Więc teraz jeszcze krócej walne no ja po swoich widzę że im dłuższe tym bardziej lecą, przyklaple takie są, ciężkie i wyglądam jak z rodziny Adamsów

Stary 2020-08-29, 08:18   #438
angeegna
Zakorzenienie

Ja nie planuję zmian fryzury. Od lat mam długie i w takich czuję się najlepiej. Nie czuję żadnej niewygody, o której tak wszyscy mówią.

Stary 2020-08-29, 08:33   #439
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-29, 09:09   #440
theali
Zakorzenienie

U nas dziś równo pół roku mija

theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-29, 13:45   #441
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Tak, te odmowy, które mamy do tej pory są uzasadnianie wirusem, strachem przed zarażeniem się, bądź kwarantanną. Dwie osoby powiedziały również, że nie chce być spisane przez sanepid, choć póki co mamy zieloną strefę.

Przykre, ale już lepiej tak niż jakby potem mieli do Was pretensje gdyby coś się podziało. Z tą całą paniką jaką sieją media to się nie dziwię, że ludzie się boją.

Od dziś zaczynam żałować, że nie odwołaliśmy wszystkiego w kwietniu, bo przynajmniej pieniądze by się odzyskało.
Stary 2020-08-29, 17:29   #442
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
U mnie też dziś 3 tygodnie

U fryzjera byłam w zeszły piątek i też teraz włosy (te dłuższe, z przodu) sięgają mi do żuchwy

Odkąd rok temu je ścięłam, bardzo polubiłam się z krótkimi fryzurami Nie mam co rano problemu z suszeniem włosów i ich upinaniem. Wgniatam trochę pianki i gotowe

Dziś zrobiłam sobie zdjęcie do nowego dowodu
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023

Edytowane przez gothka152
Czas edycji: 2020-08-29 o 17:30
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-30, 11:29   #443
pinkelephants
Rozeznanie

Ja już dokumenty mam wymienione wszystkie, cieszę się, że mieliśmy cywilny to miałam na to czas w wakacje. ja ostatnio żyje bez telewizji i jakoś tak wierzę w to, że dotrwamy do wesela i będzie wszystko dobrze.
Rodzina wystawiła nas mocno jeśli chodzi o obecność. Z 220 osób mamy 105, ale tak jak pisałyście dziewczyny. Pewne relacje zostały zweryfikowane. Wiem, że są osoby na których mogę polegać choćby nie wiem co, ale są takie które olewają..
Nas nie zawiedli przyjaciele i znajomi. Nie odmówił absolutnie nikt. W ogole będziemy mieli bardzo młode wesele, bo 70 osób nie przekracza 35 rż.

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-30, 11:33   #444
ines45
Przyczajenie

U mnie już tydzień po weselu. Było cudownie, nawet się nie spodziewałam, ze będę się tak dobrze bawić. Aż dziwnie, ze tyle przygotowań a tu już po wszystkim, ten dzień minął mi błyskawicznie. Po tych stresach związanych z pandemia, w dzień ślubu już w zasadzie się w ogóle nie stresowałam. Goście tez nam dopisali, nikt już nie wystawił nas w ostatnich dniach, było potwierdzone 132 osoby i tyle przyszło. Wszystko się udało tak, jak sobie wymarzyłam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg D14A2486-5784-4D1E-BDB1-D3C1385C4021.jpeg (217,8 KB, 162 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg A6EB470D-72FC-4C1D-8744-4E3A58D852ED.jpeg (173,1 KB, 157 załadowań)
ines45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-30, 14:39   #445
2ed7c3fe63037fd23f9d3757231c9db08aad636a_687197b175fdf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ines45 Pokaż wiadomość
U mnie już tydzień po weselu. Było cudownie, nawet się nie spodziewałam, ze będę się tak dobrze bawić. Aż dziwnie, ze tyle przygotowań a tu już po wszystkim, ten dzień minął mi błyskawicznie. Po tych stresach związanych z pandemia, w dzień ślubu już w zasadzie się w ogóle nie stresowałam. Goście tez nam dopisali, nikt już nie wystawił nas w ostatnich dniach, było potwierdzone 132 osoby i tyle przyszło. Wszystko się udało tak, jak sobie wymarzyłam.
Gratulacje! Spore wesele jak na te czasy, super! Pięknie się prezentowaliście i pięknie przystrojony kościół
2ed7c3fe63037fd23f9d3757231c9db08aad636a_687197b175fdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-31, 11:39   #446
ines45
Przyczajenie

Dziękuje! ❤️ Trzymam kciuki teraz za wszystkie Panny Młode, które jeszcze czekają na swój dzień, żeby mimo stresu w związku z ta sytuacja wszystko się udało!
ines45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-31, 12:13   #447
margaritaa
Wtajemniczenie

Ja po tym jak moje wesele się skończyło to myślałam, że było idealne. Kiedy goście zaczęli mi wysyłać zdjęcia i opowiadać o tym, co się działo, to zmieniłam zdanie. Miałyście tak?
Stary 2020-08-31, 12:33   #448
Minayo
Raczkowanie

Cytat:
Ja po tym jak moje wesele się skończyło to myślałam, że było idealne. Kiedy goście zaczęli mi wysyłać zdjęcia i opowiadać o tym, co się działo, to zmieniłam zdanie. Miałyście tak?
A co opowiadali i co było nie tak na zdjęciach, że zmieniłaś zdanie?
Zawsze z perspektywy gościa to inaczej wygląda i zawsze będzie tak, że ktoś wytknie jakiś szczegół, na który się nawet normalnie nie zwraca uwagi podczas wesela.
Stary 2020-08-31, 12:48   #449
margaritaa
Wtajemniczenie

Chociażby to, że na sali były inne kwiaty niż zamawiałam a na słodkim stole też były inne specjały niż w umowie. Ja tego nie dałam rady wyśledzić, dopiero później się zorientowałam.
Stary 2020-08-31, 13:04   #450
Ashya_
Zakorzenienie

Cytat:
Chociażby to, że na sali były inne kwiaty niż zamawiałam a na słodkim stole też były inne specjały niż w umowie. Ja tego nie dałam rady wyśledzić, dopiero później się zorientowałam.
Szczerze zwisałoby mi to skoro nie zauważyłaś znaczy że było git

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości