|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz. 10
[1=dfa6c07db1884a730a87a28 4c4de4fc971005180_602b0b2 9edc07;88498852]Dziewczyny mam pytanie, jakie dawki encortonu daje Wam doktor czy to po owulacji przy inseminacji czy przy ivf? Opowiem czemu pytam, ostatnio od inseminacji miałam 1 tabl dziennie 10 mg, (od immunologa była propozycja 7,5 mg na dobę) , tym razem Pan doktor pisał na kartce wszystkie zalecenia i wpisał 2 tabl dziennie (uznałam że chodzi 2 x10mg), po czym poszłam wykupić receptę a tam przepisane 1 opakowanie 20x10 mg dawkowanie 1xdziennie. I teraz pytanie czy pomylił się na kartce czy na recepcie? Czy chodzi o 10 mg na dobe czy 2x10 mg na dobe. W tym drugim przypadku 1 opakowanie nie wystarcza na 13 dni do Bhcg? Mi zostało z poprzedniego nie w tym problem a z rozmowy wynikało że to nasza ostatnia szansa przed ivf, cyglogestu też nam sporo bo 1 rano a 2 wieczorem, a skoro w miejsce 1 cyclogest wchodzi 2xutrogrstan to by dawało wieczorem 4x utrogestanu. Także możliwe że doktor zapisał większe dawki ale czy mimo wszystko 20 mg na dobe encortonu to możliwe?[/QUOTE]Na moim przykładzie dr mówił o dawce 10mg encortonu, ale zawsze mi przepisywał encorton 5mg ale 2xdziennie. Nie wiem czemu nie przepisywał po prostu tej dawki 10mg, może że potem jak się schodzi bierze się 5mg i żeby było łatwiej?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Alpa, tak zapalenie endometrium, 20 dni byłam na dwóch antybiotykach, Tarivid 2*2 i Metronidazol 2*1.
|
|
|
|
|
#423 |
|
Raczkowanie
|
Biedronka
A miałaś po leczeniu badanie kontrolne czy już zapalenia nie ma? |
|
|
|
|
#424 |
|
Raczkowanie
|
Alpa, tak na własną rękę poszłam na drugą histeroskopie, żeby sprawdzić czy wszystko ok i tak też było.
|
|
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny doktor postawił mnie przed dylematem..Mam podjąć decyzje czy bedziemy nadprogramowo zapładniać wiecej komórek tzn.wiecej jak sześć.Moja endometrioza jest bardzo aktywna stad taka propozycja doktora,mimo,ze mam 30 lat.Ja z kolei obawiam sie zebym nie została z jakas duza liczba
Zarodkow w razie jakby jednak wszystko przebieglo pomyslnie.Panie z endometrioza doradzcie,czy faktycznie nasze komórki zapładniaja się dużo trudniej?Jaką decyzje podjełyście? |
|
|
|
|
#426 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Musicie przegadać z mężem co zrobicie w przypadku większej liczy zarodków, czy będziecie w stanie przekazac je do ewentualnej adopcji i wtedy podjąć decyzję. Aczkolwiek wydaje mi się, że doktor tyle już w życiu widział, że nie poponowałby takiego rozwiązania, gdyby nie było wkazań. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) 1 procedura -> 6 z zapłodnionych - 1 zarodek 2) 2 procedura -> z 10 zaplodnionych - 1 zarodek Zapładniaj wszystkie. A ile teraz doktor na USG widzi pęcherzyków? Czy jeszcze nie ruszyliscie z procedurą? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2021-02-09 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#428 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny juz wiem jaka podjac decyzje,jestem teraz na marvelon takze narazie wyciszamy jajniki ale doktor kazal juz pojac decyyzje
|
|
|
|
|
#429 |
|
Raczkowanie
|
A czy doktor zgadza się w każdym przypadku na zapłodnienie wszystkich pobranych komórek?Dziś genetyk powiedziała mi,żeby z nim o tym pogadać, bo tak Dorotka1066 napisała przy 6 połowa odpada w trakcie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zawsze ta połowa odpada za pierwszym razem koleżanka miała razem ze mną punkcje i z 6 komorek miala piękne 6 blastek. A doktor opowiadał, że dziewczyna która teraz miała ze mną punkcje, z 6 komórek też ma 6 blastek chyba że ja przynoszę innym szczęście ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2021-02-09 o 21:27 |
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#433 |
|
Zadomowienie
|
Endometrioza 1 stopnia, pobrane 12 , zaplodnilo się 10. Do 5 doby zostały 4. Wyslane na pgs, 4 zdrowe, wiek 37 lat.
|
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam endometriozę III stopnia i niskie amh. Doktor odrazu mówił że zapładniamy wszystkie komórki ale ani w pierwszej ani w drugiej procedurze nie było więcej niż 6 prawidłowych komórek do zapłodnienia. Niestety przy endometriozie komórki mogą być gorszej jakości i mieć nacieki, a takich nie można zapłodnić.
U mnie: - 1 procedura - pobrano 9 komórek, 5 było dojrzałych, 3 zaplodniło się prawidłowo, a ostatecznie zostało 2 zarodki. Robiliśmy badanie PGS i tylko 1 zdrowy ale transfer nie udany - 2 procedura - pobrano 8 komórek, 6 dojrzałych, 6 prawidłowo się zapłodniło, 3 zarodki z tego 1 bardzo słaby. Nie robiliśmy badania PGS i pierwszy transfer się udał Jak tylko dr wyraża zgodę to zapładniałabym wszystkie bo rzadko się zdarza, że ktoś ma problem z duża ilością zarodków. U mnie doktor na USG przed punkcją zawsze widział więcej komórek niż ostatecznie udało się pobrać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#435 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
Zamierzam umówić się na pierwszą wizytę u dr Przybycienia w CDK Tarnów, w związku z tym potrzebuję Waszych rad. Dowiedziałam się że najbliższa rejestracja będzie prowadzona telefonicznie 24 lutego. Mam nadzieję że uda mi się zarejestrować.. Od półtora roku staramy się bezskutecznie z mężem o dzidzi. W grudniu udałam się z tym problemem do innego ginekologa. Wykonałam przed wizytą badania krwi: AMH, TSH, prolaktyna, FSH, LH, estradiol, progesteron, mąż zrobił seminogram. Ginekolog zrobił mi podczas wizyty USG, zweryfikował wyniki. Na USG nie dopatrzył się niczego niepokojącego, stwierdził że wyniki mamy ok, jedynie TSH lekko podwyższone. Powiedział że następnym etapem diagnostyki będzie badanie HysterosalpingoFoamSonogr aphy - ocena drożności jajowodów. Zdecydowałam że nie nie będę wykonywać tego badania u tego ginekologa i spróbuję się załapać do dr Przybycienia. Jak myślicie, jaki kierunek leczenia podczas pierwszej wizyty może obrać dr Przybycień (o ile uda mi się zarejestrować)? Czy też zaleci badanie drożności? Zastanawiam się czy nie zrobić sobie wcześniej (na zapas) wszystkich niezbędnych badań które kwalifikują do wykonania oceny drożności, są ważne 6 tygodni. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, że zarejestrować się do Tarnowa jest bardzo ciężko. Mi np po 3 miesiącach udało się dodzwonić i umówić. A jak miała przyjść wizyta to mi przełożyli na kolejny miesiąc. A może akurat uda się tak, że już na wizytę u Jurka będziesz po drożności. Tym bardziej, że są terminy i nawet jak nasz doktor kogoś Ci poleci to też nikt od ręki tego raczej nie zrobi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#437 |
|
Raczkowanie
|
Pytanko do dziewczyn które podchodziły po raz kolejny do transferu.
Czy którejś z Was zarodek po rozmrozeniu nie nadawał się do transferu? Dlaczego? |
|
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaś co do zapisów, to my z mężem działaliśmy na dwa fronty - ja wisialam na telefonie, on pojechał osobiście. Mi nie udało się dodzwonić ani razu, to on nas zapisał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#439 |
|
Raczkowanie
|
Ja z mężem dzwoniłam na dwa telefony i się udało 🙂
|
|
|
|
|
#440 |
|
Rozeznanie
|
Gdzie doktor poleca zrobić drożność jajowodow lub czy robi ja sam o gdzie?
Bede musiała jednak to badanie zrobić.
|
|
#441 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny od dzis zaczYnam brac zastrzyki gonal-f wszystko mi doktor rozpisal co I jak kiedy jakie dawki,natomiast na recepcie byl jeszcze mensinorm,o ktorym nic doktor nie wspomnial.Nie wiem czy zapomnial czy te zastrzyki bierze sie później I dlagego tego nie zrobilł możecie mi powiedzieć?
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dopiero na kolejnej wizycie wspomniał o tych drugich zastrzykach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#443 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam wziąć 4 dawki,ostatnia w sobotę, i w niedzielę monitoring i rozpisze resztę. A też mam już wykupiony mensinorm, gonapeptyl i cetrotide.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Asiontko1206 Czas edycji: 2021-02-10 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jestem na cyklu stymulowanym lamette i clostilbegytem dzisiaj mam 6dc i pod wieczor mnie rozbolal brzuch i pijawilo się krwawienie takie rozowe czy któraś z Was miała podobnie? I czy to jakoś wpłynęło negatywnie na efekty i ilość pecherzykow? W poprzednim cyklu miałam taka sama stymulacje ale poza migrenami nic mi się nie działo żadnych krwawien
|
|
|
|
#445 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny jak dobrze,ze jest to forum 😘
|
|
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
Ja mialam pobranych 20 zapolodnionych 13 ostatecznie przetrwalo 7 blalstocyst.
|
|
|
|
#447 |
|
Raczkowanie
|
13 pobranych 5 zapłodnionych blastocyst wszystkie kl.5.1.1 został mi jeden zarodek żaden transfer nie udany
|
|
|
|
#448 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co doktor na to? Jaką ma teorię, że idealne morfologicznie zarodki się nie przyjmują?? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#449 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebuję pomocy dziewczyn które miały robioną laparoskopię lub orientują się w temacie.
Dostałam skierowanie na przyszły cykl. Mam wysłać wiadomość 1 dc. I teraz moje pytania :-Jak długo czeka się na odpowiedź od doktora z Dębicy ? -Na który dc przeważnie umawia ? - Te badania robiłyście rzeczywiście na 2 dni przed szpitalem ? -Ile dni leży się w szpitalu ? - Co jeżeli jeszcze mam okres/ plamienie? -Na jak długą proponują L4? - Jeżeli doktor napisał mi że mam przyjść w 7 dniu na zdjęcie szwów to znaczy w 7 dniu po laparo, a nie w 7 dniu cyklu? - Kiedy po laparo mogłyście się starać? U mnie wskazaniem jest podejrzenie zrostów po cc no i drożność do sprawdzenia. |
|
|
|
|
#450 |
|
Wtajemniczenie
|
Pewska ja laparo miałam już jakiś czas temu w 10 dc, Gawlik oddzwonił z tego co pamiętam po dwóch dniach od smsa. W szpitalu spędzasz trzy dni. Pierwszego przyjęcie na oddział, wywiad z anestezjologiem, badania, drugiego zabieg i trzeciego wychodzisz do domu. Proponują nawet 30 dni zwolnienia, ja wzięłam tydzień. Na ściągnięcie szwów idziesz w 7 dobie po zabiegu. Starać można się od razu
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.

za pierwszym razem koleżanka miała razem ze mną punkcje i z 6 komorek miala piękne 6 blastek.
A doktor opowiadał, że dziewczyna która teraz miała ze mną punkcje, z 6 komórek też ma 6 blastek
chyba że ja przynoszę innym szczęście 

Mam wziąć 4 dawki,ostatnia w sobotę, i w niedzielę monitoring i rozpisze resztę. A też mam już wykupiony mensinorm, gonapeptyl i cetrotide.
: