|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Ciuchy w sieciówkach (czy ktoś teraz kupuje gdzieś indziej w ogóle?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Nie każdy jest Magda Gessler co sie zna na mięsie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak i nie. Ciuchy z sklepów są uważam totalnie za drogie. Serio, ale 500 zł za poliestrowy płaszcz? No kpina. Jednocześnie w tym roku od jesieni kupiłam sobie jeden sweter na vinted (30 zł) i buty za 300. Prawdopodobnie do wiosny nie kupię nic, bo nie mam potrzeby. I owszem, jak przyjdzie kupić kurtkę to wydam trochę, jednocześnie mój styl jest w miarę stały i kupuję wszystko spokojnie na kilka lat ( nie licząc jakiś podkoszulek, t-shirów). Więc jakby te kwoty rozłożyć na te 2-3 lata to pewnie średnia wyszłaby max te 300 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt ciuchy są drogie, a cena często nie adekwatna do jakości, ale przecież to nie jest tak, że się kupuje wszystko na raz w ilościach hurtowych. Ja raz kupię to raz, coś innego, coś mam z poprzednich sezonów. Coś kupie na vinted, coś na wyprzedaży. Rzadko kiedy muszę coś kupić na już. Kupuję jak coś naprawdę fajne, kupuję na wyprzedażach. Cytat:
No ja zamiast masła lubię hummus na przykład.
![]() |
![]() |
#426 |
Zadomowienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89456534]Idziesz w duuuże skrajności. Korzystam z biblioteki, bo naprawdę NIE WIEM dlaczego miałabym za każdym razem kupować książkę, którą chce przeczytać jak mogę ją mieć za darmo. Po co mi te dziesiątki książek w domu? Nie jedz na mieście. Kto to napisał? Sama jem na mieście sporadycznie, bo zwyczajnie wolę domowe i sprawdzone jedzenie. Uważam, że jedzenie na mieście bardzo spadło na jakości. Kto pisze o jedzeniu kajzerek z najtańszym serem?
![]() Na czymś bazować trzeba. Nie każdy ma sąsiada gospodarza, niestety. Ale tu nie ma co rozumieć. Nie każdego jarają zagraniczne podróże. Mega drażni mnie to wmawianie, że muuusisz podróżować.[/QUOTE] kupione książki cięzko sprzedać, co najwyżej za darmo znajdą się chętni. Bez podróży jesteś taki zacofany ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam byle buty zimowe, zwykłe z Deichmanna za 100 z hakiem i noszę 3 rok. Jakbym miałą skórzane, to bym pewnie nosiłą 10 lat. Kurtkę mam czwarty rok i też się nie zanosi na zmianę, a kupiłam w Kiku też za coś koło stówy. Jak ktoś zarabia najniższą krajową to szuka okazji i kupuje zimową kurtkę w lutym na przyszły rok za -50%. Sama nie zarabiam mało, a tak robię, bo mi szkoda zwyczajnie kasy, skoro zima jest co roku.
![]() |
![]() |
#428 |
BAN stały
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456447]Kocham ten tekst
![]() Nikt by nie przypuszczał, że to kwota za wynajem mieszkania, bo za tysiaka to możesz sobie pokój co najwyżej teraz wynająć (w mieszkaniu 3 lub x więcej pokojowym). A do tego często opłaty ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Okej, może i jest, ale nie każdy dostaje te same narzędzia na start. Mi życie za granicą otworzyło oczy, ile możliwości miały moje koleżanki z Europy Zachodniej. Niebo a ziemia. Nie gloryfikuję zachodu, ma swoje wady wiadomo, ale...[/QUOTE]To we Włoszech jest tak różowo? Nie twierdzę, że ludzie tam bieduja, ale nie kojarzy mi się znowu z aż takim dobrobytem nastolatków czy bardzo młodych ludzi. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
Z młodymi ludźmi jest problem, jeśli chodzi o rynek pracy. Gospodarka to jedno, ale mam wrażenie, że podejście i styl życia też robią swoje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do promocji no to właśnie napisałam, że ja ZAWSZE poluję na okazję. nie pamiętam kiedy kupiłam coś w cenie regularnej. Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2023-01-04 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
No ja jem nic zamiast masła. Polecam.
Dietetyk raz mi napisał awokado, nie smakowało mi i od tego czasu osiągnęliśmy kompromis, że po prostu niczym nie smaruję. Bo hummus to średnia oszczędność, wychodzi praktycznie w takiej cenie jak masło. A masło jest... w ogóle niepotrzebne. Nie ma w nim w sumie żadnych wartości odżywczych. Jedyne co to zawiera dużo kalorii jak ktoś żyje w zimnym klimacie i ma łatwy dostęp do krowy/jaka itd. A tak, z perspektywy życia prawie w środku Europy w XXIw. to jest przecież zestalony tłuszcz zwierzęcy, który nie dość, że nic nie daje, to jeszcze powinno się ograniczać maksymalnie jego spożywanie.
![]() |
#432 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
BAN stały
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456560]Ja ogólnie bardzo sobie chwalę buty z Deichmanna. Zawsze mają takie, które mi się podobają i na jakoś nie narzekam. Aż czasem jestem zdziwiona, ze wydaję 80-120 zeta i noszę buty 3-4 sezony.
---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Nie jest różowo. Moim zdaniem Italia ma wiele problemów, po roku czas tam, nie patrzę na wszystko przez pryzmat aperola i słońca przez 90% czasu. Ale mimo wszystko - wolałabym mieszkać tam i taki mam plan. Z młodymi ludźmi jest problem, jeśli chodzi o rynek pracy. Gospodarka to jedno, ale mam wrażenie, że podejście i styl życia też robią swoje ![]() Czyli kult bamboccioni jest prawdziwy? ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dużo rzeczy jest niepotrzebnych, a ludzie je jedzą, bo lubią. Alkohol, słodycze, wszelkie zupki chińskie, konserwy... Bez przesady. I masło ( nie jakiś masło podobny produkt) jest chociażby spoko źródłem wit. A, K. Zawiera fospolipidy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedyś wzbraniałam się przed vinted, a teraz bardzo lubię. Na chwilę obecną nie nadziałam się, a kupiłam sporo naprawdę fajnych rzeczy w niskich cenach. Więc nawet jakbym trafiła jakiegoś bubla to widzę więcej plusów i minusów. A towar teoretycznie możesz zwrócić, jeśli jest niezgodny z opisem. Jeśli np. miał być stan idealny, a tu jakaś dziura, plama czy cokolwiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jestem mniej wybredna jeśli chodzi o psucie się ubrań albo spieranie kolorów. No i chodzę w absolutnie najbardziej basicowych rzeczach, jakie są, więc tu też nie wydaję kroci. Czarny T-shirt, czarne skarpety za 3,50zł z Szachownicy, czarne rajty z Kika (to życie, nie miałam nigdy lepszych, ładniejszych ani wygodniejszych). Jeśli komuś się podoba koronkowa bielizna no to niestety, wyda na to więcej pieniędzy, bo tego się nie przeskoczy. Z szaleństw to chodzę do brafitterki, bo niestety natura mnie trochę hojniej obdarzyła niż bym chciała, więc te 200zł na staniki rocznie muszę wydać. (Dwa na zmianę, ale wytrzymują maksymalnie rok, bo gumki się rozciągają, ponoć to normalna żywotność stanika przy dużych piersiach.) Więc gdybym chciała, żeby były kolorowe, z koronką i jeszcze dobrać do tego majtki i tak z 5 kompletów no to tak, kupa kasy.
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89456582]Dużo rzeczy jest niepotrzebnych, a ludzie je jedzą, bo lubią. Alkohol, słodycze, wszelkie zupki chińskie, konserwy... Bez przesady. I masło ( nie jakiś masło podobny produkt) jest chociażby spoko źródłem wit. A, K. Zawiera fospolipidy.[/QUOTE]
Oczywiście. Mnie tylko zawsze dziwi wrzucanie masła jako produktu pierwszej potrzeby, takiego jak chleb. To jednak inna kategoria, bez masła będziesz zdrowszy. Coś tam ma, ale nie oszukujmy się, jest mnóstwo lepszych źródeł chociażby fosfolipidów, które przy okazji nie mają w sobie masy syfu. Nie mówię, że teraz wszyscy muszą rzucić masło na hurra, bo wszystko jest dla ludzi i co to za życie bez dobrego jedzenia. Ale wyliczanie, że masło takie drogie, jak tu żyć za najniższą krajową jest dziwne. Normalnie - położyć wędlinę na chleb i tyle. Tak, wędlina i chleb też drożeją, ser drożeje, ale wiecznie słucham o tym maśle, jakby bez niego naprawdę nie dało się funkcjonować i nigdy nie mogę wyjść ze zdziwienia.
![]() |
#443 |
Konto usunięte
|
ja kupiłam (przez przypadek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja swoje piorę w pralce (wszystkie płaszcze także) na delikatnym trybie, koszt prania to 3,8 zł (2,50 zł prąd + 1,30 zł kapsułka piorąca), i wyglądają porządnie przez 3-5 lat ![]() Golarka usuwa wszystkie zmechacenia, niezależnie od tego, czy jest to 1 czy 5 rok swetra, zatem co to za teoria? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Konto usunięte
|
Też kupuję mięso w biedronce/lidlu, bo rzadko mam dostęp do innego. Ze zwykłego mięsnego jest podobne, a czasem nawet gorsze, bo np trzeba wyciąć więcej odpadków z piersi indyka.
Ale kto mówi że to jakieś super mięso to chyba dobrego mięsa nie jadł. Przy smażeniu kałuża wody itp. Czasem ktoś mnie poczęstuje mięsem ze wsi, gdzie ktoś karmił zwierze jak sobie itp. To jest o wiele lepsze. Cytat:
Nie miałam żadnych wakacji, kieszonkowego, dostępu do super edukacji, korepetycji itp. W domu było dość biednie. Ale nikt mi nie odmówił wynajmu pokoju w mieście przez pierwsze lata szkoły średniej/studiów jak powiedziałam, że chcę uczyć się tam. Tak też musiałam nadrabiać, ale miałam taką możliwość. Ktoś może nie mieć, bo może nawet nie wiedzieć, że może coś zrobić w życiu. Brat na moją propozycję pomocy w znalezieniu pracy biurowej od razu odmówił, bo nawet jak go nauczę na rozmowę to on sobie nie poradzi i go zwolnią ![]() Drugi brat nie zdał matury, na moje tłumaczenie rok temu, że rata kredytu mu wzrośnie, to powiedział że się nie znam i głupia jestem ![]() Uważam, że niestety, że pewne rzeczy są "dziedziczne/chłonięte od otoczenia" i bardzo ciężko ich się wyzbyć, cieżko też jest nakierować się na nowe lepsze. Na wsi gdzie się wychowałam, niektórzy rozmawiali typu ( ja był, ja zrobił, przyszłem). Ostatnio słyszałam czyjeś dziecko - mówi identycznie). Od razu z tyłu na starcie. W podstawówce dwie dziewczyny oznajmiły, że one nie odrabiają pracy z angielskiego i nie będą się go uczyć, bo tatuś powiedział, że to jest Polska i nie muszą. Nie wiem co teraz robią, ale z takimi rewelacjami wkładanymi do głowy to ciężko. Ojciec kolegi pił, kolega zaczął w młodym wieku i pije do dzisiaj. Czy jakby się wychowywał w innym domu/otoczeniu byłoby inaczej? Może i tak. Większość koleżanek z gimnazjum poszła do technikum hotelarskiego i od razu po nim ślub i gromadka dzieci + zamieszkanie na wsi w domu rodziny męża. Nigdy nawet nie poszły do pracy zawodowej. Co jakiś czas na fb jakieś "dramy" rozstaniowo powrotowe. Kolega ze szkoły średniej jeździł porshe, drogie wakacje, studia za granicą. Teraz widziałam kilka ogłoszeń, że szuka pracowników do kilku biznesów. Nie był w szkole nawet jakiś wybitny, ale pewnie został nauczony, że lepiej zabiać na pracy innych. Pewnie też miał jakąś pomoc na start. Koleżanka chciała być artystką, rodzice zafundowali jej drogie lekcje rysunku. Teraz robi swoje wystawy. Druga koleżanka chciała się uczyć japońskiego, rodzice kupili jej kurs, lekcje. Teraz mieszka w Japonii. Nigdy w życiu nie będzie sprawiedliwie i taki sam start. Niektórzy będę też mieć możliwości i ich nie wykorzystają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja sporo wydaję na.. rajstopy ![]() O tym też się ostatnio sporo mówi, że osóby, które miesiączkują też muszą się liczyć z niezłymi wydatkami. No i ja sie niestety zaliczam do tej grupy, bo środki higieniczne to jedno (kubeczek nie jest dla mnie), a jeszcze leki przeciwbólowe, L4 gdy naprawde nie moge sie podniesc z lozka, czasami zniszczona bielizna/pościel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Tak. Takie przylegające damskie bokserki. Czarne. Podejrzewam, że mieszanka bawełny i elastanu. Musiałabym się rozebrać, żeby przeczytać metkę, więc może wieczorem.
![]() https://firma.kik.pl/fileadmin/_proc...a1235186db.jpg Te na górze po prawej stronie. ![]()
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89456606]
Nigdy w życiu nie będzie sprawiedliwie i taki sam start. Niektórzy będę też mieć możliwości i ich nie wykorzystają.[/QUOTE] ![]() ja też nie miałam łatwo, jedyny fart, że urodziłam się w mieście i to wojewódzkim, więc nawet uczelnia była na miejscu. Miałam marzenia o studiach w innym mieście, ale nie mogłam i tyle. Dużo wysiłku musiałam włożyć w ogarnięcie swojego życia, w czasie gdy moje koleżanki jeździły na erasmusy, wymiany, wakacje, chodziły na kursy, brały drugi kierunek studiów, a ja biegiem po zajęciach leciałam do pracy i tak dalej. Z jednej strony fajnie, mogę być z siebie dumna, ale czasem zamiast musieć być silnym, człowiek chciałby być po prostu szczęśliwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456607]szmateksy
![]() Ja sporo wydaję na.. rajstopy ![]() O tym też się ostatnio sporo mówi, że osóby, które miesiączkują też muszą się liczyć z niezłymi wydatkami. No i ja sie niestety zaliczam do tej grupy, bo środki higieniczne to jedno (kubeczek nie jest dla mnie), a jeszcze leki przeciwbólowe, L4 gdy naprawde nie moge sie podniesc z lozka, czasami zniszczona bielizna/pościel.[/QUOTE] Piąteczka, też tak mam. Tak naprawdę z grubszymi jest mniejszy problem, ale jestem wierna Calzedonii tylko dlatego, że naprawdę dwie pary 100 den wytrzymują mi cały sezon. A chętnie wymieniłabym na tańsze, no ale niestety żadna Gatta, żaden Adrian, czy Marilyn-zaraz dziura zaciągnięcie i do śmieci. A z cienkimi to już w ogóle tamta rzeka, czasem jedno nałożenie i już klapa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.