![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 5
Adusia, co to są te szpecle? To ajkieś mięso?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Aniu,
szpecle to taka niemiecka odmiana polskich klusek kładzionych. Ale nie wrzuca się ich łyżką, tylko przy pomocy nakładki na garnek, w której są zrobione otworki. ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- O, ja mam takie jak to: https://www.google.com/search?client...TuqGsxfeB6vZLM ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Jak to białe, na pierwszym zdjęciu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Zima przyszła ![]() Białego sporo napadało, odśnieżanie zaliczone. Drogowców jak zwykle zima zaskoczyła, drogi śliskie. Dzień zapowiada się pięknie, mroźny i słoneczny. Dnia przybyło 11 min. ------------------------- ![]() ![]() Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2025-01-04 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Mam wreszcie słoneczny dzień. U mnie też biało. Padający wczoraj śnieg mnie załatwił. Przyniósł ze sobą jakieś atmosferyczne śmieci i niedobre rzeczy i jest w użyciu Clatra. Wczoraj po południu bardzo źle się czułam. Dzisiaj trochę lepiej. Cyferka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Hej Emmi
![]() Ojej, zdrówka! Jestem w pracy ![]() ![]() Słońce ostro świeci. Emmi to kto pomaga Ci teraz przy zwierzątkach? TM już wrócił? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
U nas też biało. Prawdę mówiąc tylko leciutko białawo. Wczoraj na wieczornym spacerze widziałyśmy pracującą ogromną pługo/paskarkę. A dzisiaj, osiedlowymi chodniczkami, pan jeździł takim śmiesznym mini-traktorkiem. Także u nas nie zaspali. Kawusia w dłoń i zaczynamy tę sobotkę. ![]() ===== Emmi, moja Clatra też już w pogotowiu. Niebawem leszczyna zacznie kwitnąć. Ona sezon pyłkowy inauguruje. ![]() ===== Cyferuś, mówisz Kochana, że już tyle dnia przybywa? Jak pięknie! Hura! ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-01-04 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Cześć Adusia
![]() Tak 11 min. przybyło. Dla mnie jest to już widoczne, przed pracą i po. Pod moimi drzwiami stoi budka dla kotów po Budyniu. Przyszedł ogrzać się bury kot ![]() Już rano widziałam odbite łapki, ale budka była pusta. Po jakimś czasie przyszedł znowu i wlazł do domku. Posiedział trochę i wyskoczył jak z procy gdy usłyszał kawki, stadnie obsiadły na ulicy. Ale je ganiał, polowanie, ale żadnego nie złapał. Nadeszła moja kumpela kociara, dałam jej saszetę i poszła kota nakarmić ![]() Ot i znowu kocie sprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() ![]() ![]() Adi ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-01-04 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
Emmi
![]() Muszę wyprosić Emka, o więcej takich budek. Nie koniecznie pod moimi drzwiami ![]() ---------------------- Gotuję kapuśniak z kwaśnej kapusty. Pulpeciki w sosie. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Adusia kiedyś jak pisałaś o szpeclach, kupiłam to sito białe ![]() Zapomniałam do czego to mam, służy mi jako ociekacz np. do pieczarek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() cdn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Ociekacz do pieczarek, dobry pomysł.
![]() Babeczki, to ja może podam przepis na te szpecle. Proporcje są takie: -1/2 kg mąki pszennej -5 jajek -1 szklanka wody -1 łyżeczka soli Całość bardzo dokładnie wyrobić. Mnie najlepiej to się drewnianą łyżką robi. W sporym garnku zagotować wodę z dodatkidm dużej łyżki soli. Kółko przelać zimną wodą i położyć na garnku z wrzątkiem. Wlać na kółko całe ciasto. Gdy kluseczki wypłyną gotować je jeszcze ok. jednej minuty lub nawet dwóch, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z gara i polać sosem mięsnym, skwareczkami przesmażonymi z cebulą lub posypać serem białym i cukrem oraz polać przesmażonym masłem. ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Idę do kuchni popracować nieco. ![]() Pa! Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-01-04 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() Wracam do tej pomocy kociej. My jesteśmy tzw społecznymi opiekunami kotów, zarejestrowanymi w gminie i wspieramy koty. Głównie, co czynimy bierzemy kociczki. Zasadniczo jest tak, że mamy tylko umożliwić karmienie wolnym kotom, a małe kotki wysterilizować. Mamy za darmo u weterynarza, gmina opłaca koszt, my dajemy rachunek i mamy obowiązek zaopiekować się taką kotką po steryce aż się zagoi i potem kot może sobie iść wolno. U nas akurat zostają. Kocurkami też się opiekujemy ale one łażą gdzie chcą, przychodzą na jedzenie. Dostajemy karmę 2 razy do roku. Nie jest ona wysokich lotów, ale zawsze to coś niż nic, w przypadku twojej znajomej kociary. Powinna się podpytać czy jest coś takiego u Was. ------------ Przyszli do mnie zaprzyjaźnieni sąsiedzi, którzy pod czas naszej nieobecności będą opiekować się zwierzakami i domem. I muszą wiedzieć co, gdzie dla kogo jest i jak karmić. Obawiałam się, że Meluncia weźmie ich na rogi, ale przypomniałam sobie, że ona jest od naszych wspólnych znajomych a Oni znają Meluncie od dziecka ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-01-04 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Takie kupiłam ptaszkom
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Emmi
![]() Dzieci w międzyczasie przyjechały ![]() Dobrego dnia wszystkim. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Sprawozdanie z gotowania szpecli, plus Mania robiąca mizerię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Oprócz szpecli zrobiłyśmy jeszcze kaszę jęczmienną, bo bardzo zdrowa, a Mania też lubi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Adusia
![]() Smacznego ! Cudowna praca zespołowa ![]() ----------------- U mnie obiad o 15 jak zwykle. Młodsze dzieci już są ,starsze dojadą. Po obiedzie koniecznie na spacer! piękna ,zimowa aura. Miłego weekendowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Na razie lecę. Słonko zachodzi, czas na zwierzyniec... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Pisałam przedtem i widzę, że ani tu, ani na Zagrodzie się nie dodał wpis
![]() Adusia, Maniutka super pomocnica ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Emmi, pięknie podana herbatka, więc wqpadam na nią
![]() Wietrzę dom, okna otwarte, mąz dzieci już na sanki zabrał. Zaraz stawiam gorącą czekoladę, jak przyjdą to tylko podgrzeję i będzie na rozgrzanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Śpiochy dziękują i się częstują. ![]() Emmi, tak mi się właśnie te garnkowe foto-relacje zamarzyły i zrobiłam coś w podobie. ===== Aniu, kluski lane są bardziej miękkie i delikatniejsze. Te szpecle, to jak nasze łyżką kładzione. Takie twarde i sztywniejsze, nadają się jako danie drugie. ===== Cyferuś, chodź, bo zaraz sztywna będzie...!! ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-01-05 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() Ja jeszcze śniadania nie jadłam i nie chce mi się jeść. Piję za to drugą herbatę, u mnie liczy się to jako śniadanie ![]() Kiedy u Was są ferie zimowe? U mnie w pierwszej połowie lutego co mnie ogromnie cieszy, bo będę wysiewać pomidory i może paprykę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
4 pory roku i ja piąta
|
Widzę Cyferkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() ![]() ----------- To może jak trochę jest u mnie białego to też dam coś bałwankowego. Wiadomo czy nadarzy się kolejna okazja? ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-01-05 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Adi, Cyferko witajcie
![]() Emmi, u nas ferie połowa lutego do początku marca. Czyli ostatnia tura w tym roku. Oby jeszcze była zima, bo kurde...jakoś ostatnio ferie to błoto i takie tam. A nie śnieg. Cyferko, też mam ten karmniczek z Action dla ptaszków ![]() Adusia, przepis na ciasto sobie zapisałam i takie ustrojstwo też muszę sobie kupi9ć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
Jedno zdjęcie z wczorajszego spaceru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Bałwanków po drodze nie widziałam
![]() ![]() -------------- Emmi przetestowałam kilka mopów i do jednego się przekonałam, on zdaje egzamin na moich metrach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.