![]() |
#421 |
Przyczajenie
|
Dot.: Różności na maszynie dziewiarskiej.
WITAM MAM DO SPRZEDANIA MASZYNE DZIEWIARSKA FIRMY BROTHER DWU PŁYTOWA KH 940,KR850
ORZA ZMINIACZ KOLOROW KRC 840 , MASZYNA NIE BYLA UZYWANA RAZ ROZSTAWIONA PRZEZ HANDLOWCA NIESTETY JA NIE POTRAFIE ANI PRZESZKOLIC , ANI UDZIELIDZ PORAD CO DO OBSLUGI , SPRZEDAJE MASZYNE ZE WSZELKIMI INSTRUKCJAMI W JEZYKU POLSKIM ,ORZA NIEMIECKIM , SZBLONY , MASZYNA JEST DWU FUNKCYJNA RECZNA LUB ELEKTRONICZNA Z MOZLIWOSCIA ZAPROGRAMOWANIA , PROSZE MNIE MIE PYTAC JAK NA NIEJ SIE PRACUJE , WIEM TYLKO ZE TO FAJNY SPRZET DLA ZNAWCOW I WIEDZACYCH CONIECO, BROTHER KH-940 Maszyna dziewiarska BROTHER KR-850 Płyta dolna BROTHER KRC-840 Zmieniacz kolorów Instrukcja po polsku i niemiecku Książka z wzorami (Pattern book) Kołotwrotek do nawijania
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
witam, chcialam zapytac za ile pani chce sprzeda ta maszyne,,, to moj email nikita203@poczta.onet.pl
pozdrawiam,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie kobitki dziergające! I proszę o pomoc!
Dziś w pracy jednym tchem przeczytałam cały wątek... ![]() Bardzo napaliłam się na dzierganie maszynowe, bo na ręczne od momentu pojawienia się na świecie drugiej córy nie mam już czasu. W tym celu zapolowałam i zakupiłam MODĘ MD-23. Wczoraj dotarła i... zaczęły się schody ![]() No i teraz pytanie: czy coś da się z tym zrobić? Nie znam się na odrdzewianiu. Domyślam się , że ciężko mi będzie dokupić cały komplet igieł, a też nie wiem czy odratuję resztę elementów. Jeszcze nie gadałam z człowiekiem co mi ją sprzedał, najpierw chciałam Was zapytać, bo może "robię z igły widły"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Przyczajenie
|
witam maszyna już sprzedana
---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- Cytat:
maszyna już sprzedana
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
witam panie, mam mode23 i chce zapytac moze ktoras z pan mi podpowie jakies sciegi na ta maszyne, jedna pani juz podpowiedziala ja sciagacz zrobic i jestem wdzieczna bo bardzo ladnie wychodzi,bo jak patrze na jakies wzory i te opisy to powiem ze ciezko to zrozumiec,ale pomalu sie ucze i juz cos wychodzi ale potrzebuje wiecej informacji,bede wdzieczna za kazad pomoc,,,
pozdrawiam,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
sciagnij sobie i rozpakuj instrukcje do MODY: http://mian.internetdsl.pl/MODA.rar jest tam baaardzo duzo wzorkow razem ze wskazowkami jak je na MODZIE zrobic. pozdrawiam Edytowane przez aganieszkab Czas edycji: 2010-11-19 o 08:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
miałam ten sam problem moja tz mamy MODA była jakies 10 lat na strychu i też miała zaczerniałe i szorstkie igły, a na takich nic się nie da zrobić ![]() ale naprawiłam ją i działa ![]() rozkręć maszyne na części pierwsze (ale najpierw dobrze zapamiętaj jak wszystko poskręcać spowrotem) od spody ma dużo małych śrubek które trzynają dwie listwy po którymi są igły małe części zamocz w wodzie z dodatkiem płynu może być coś na rdze a całą maszyne wsadz do wanny i szczoteczką umyj z igłami bedzie troche pracy bo są małe i jest ich dużo wytrzyj do sucha i poskręcaj maszyne ma bydowe cepa więc nie powinno być z tym problemu i teraz najwaćniejsze wszystko posmaruj oliwką (może być bambino) łącznie z "żelaskiem" spróbuj przerobić delikatnie ale załóż starą wełne bo nadmiar oliwki napewno wyjdzie ja tym sposobem wróciłam maszynie drugie życie roboty jest sporo ale nie ma już ludzi od naprawiania tych maszyn i z częściami jest spory problem powidzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Przyczajenie
|
Wielkie dzięki tynka2225
Dziś po pracy zabieram się do pracy ![]() Oczywiście po złożeniu zamierzam narobić mnóstwo próbek coby nadmiarowa oliwka wyszła i jednocześnie poćwiczę dzierganie. Dam znać czy mi się udało A tego Sprzedającego to mam ochotę udusić... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
witam, dzieki za rade juz sobie sciagnelam cala obsluge do mody ale musze jeszcze to wszystko rozgrysc bo to nie takie proste jak sie czyta na poczatek, ale dziekuje za rade,,,pozdrawiam,,,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
Witam Wszystkie miłośniczki maszyn dziewiarskich .... ja tylko na Modzie pracuję
![]() Ha, wątek założyłam a potem maszynę odłożyłam na dłuższy czas. Właśnie się z nią przeprosiłam ... Szalik fantazyjny sobie robię ... baza oczywiście na maszynie dziewiarskiej a wykończenie szydełkiem ... jak go robiłam na moim blogu można zobaczyć ![]() ..... szalik jeszcze nie jest gotowy, jak go skończę wkleję zdjęcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Przyczajenie
|
witam,,,droga pani damurek,
przejrzalam pani blog i stwierdzam ze to cos wspanialego tym bardziej ze ja sie dopiero ucze i duzo czytam na ten temat ale jak widze takie prace jak pani i sa tam zdjecia i dobry opis to jest wspaniala zecz dla poczatkujacego,,,oby wiecej taki prac pani i zdjec to mozna duzo szybciej sie nauczyc i to wszystko pojac,,,tym bardziej ze nie ma mi kto tak pokazac i wytlumaczyc dlatego twierdze ze takie cos co pani robi i pokazuje to jest super,,,pozdrawiam,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Nikita nie jestem żadna pani
![]() Miło mi, że będę mogła być w jakiś sposób pomocna. A Ty ćwicz na maszynie dziergając próbki np. 30 oczek na 30 rzędów - z tych próbek można potem fajne rzeczy zrobić zszywając (lub obszydełkowując) je odpowiednio ![]() Chyba gdzieś już napisałam, że z moją maszyną ,,się przeprosiłam,, ... trochę wypadłam z wprawy dlatego poćwiczę na prostszych robótkach. Na pewno na moim blogu będę od czasu do czasu pokazywać co i jak ..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Przyczajenie
|
witam damurku,,,juz troche sie nauczylam na maszynie,ale szybciej mi idzie jak mam wasze rady niz te instrukcje,,,dzisiaj zrobilam prawie placy ale mam problem bo nie wiem jak mam zrobic to wyciecie pod szyje i zakonczyc oczka, moze bardziej i dokladniej mi to wytlumaczysz bo z instrukcji to nie rozumiem,,,
i jeszcze chce zapytac ile potrzeba welny na taki dluzszy sweter bo myslalam ze mi starczy to co mam ale widze ze zabraknie,,,ile trzeba w takim razie kupic,,, pozdrawiam,,, Edytowane przez nikita07 Czas edycji: 2010-11-21 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety ja nie potrafię ,,pokazać,, co i jak w ciemno .... instrukcja o ile pamiętam jest bardzo czytelna ... ja mogę pokazać na przykładzie czegoś co robię ... będę robić sweterek to zrobię zdjęcia i objaśnię co i jak. Chwilowo robię coś innego .... na sweterek trzeba poczekać ... dziecięcy chyba będę robić. Mam pytanie - czy Ty przed rozpoczęciem sweterka robisz sobie próbkę .... bo to ważne! Ja nie potrafię robić ,,na oko,, ..... bez próbki i obliczeń nie da się dobrze sweterka zrobić. Obliczanie oczek i rzędów na maszynę dziewiarską jest podobne do obliczania na drutach ... cała reszta też ... . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Przyczajenie
|
Witam
Mam maszynę dziewiarską dwupłytową i obsługę w języku niemieckim, którego nie znam. Podziwiałam Twoje wydziergane rzeczy są rewelacyjne. Możesz mi trochę podpowiedzieć jak korzystać z maszyny dziewiarskiej kiedyś robiłam szaliki getry dla syna ale tylko z cienkiej wełny u Ciebie wyczytałam, że należy włóczkę zakładać co drugie oczko. A może masz instrukcję obługi Veritas 360 w naszym ojczystym języku. Pozdrawiam będę wdzięczna za każdą informację jak rozgryść działanie tej maszyny bez spadających oczek???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do robienia na co drugiej igle ........ jeżeli do mnie piszesz ...... grubsze włóczki robię na co drugiej igle (nawet na co trzeciej) ..... a'la ściągacze na co drugiej .... jeżeli chcę jakiś wzór uzyskać to używam co drugiej igły ....... normalnie to używam wszystkich igieł ........ zaznaczam - ja na Modzie robię. Tutaj niech się wypowiedzą właścicielki dwupłytówki Veritas .... ja już zapomniałam co i jak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczęta
![]() dzięki konstruktywnym poradom udaje mi się powoli uruchomić moją MODĘ. Jeszcze jej nie szorowałam w wannie, bo nie mam odrdzewiacza, więc zostawiam to na pozniej, na razie naoliwiłam konkretnie i udało mi sie zrobić kilka oleistych próbek ![]() Jednak jak je zaczynam robic to przez kilka pierwszych rzędów robótka mi się zacina i aby jechać dalej muszę ręcznie unosić bardziej te uniesione płytki coby nić się z nich zsunęła bo sama nie chce. A powinna, prawda? To pewnie kwestia tego nalotu na elementach co się go jeszcze nie pozbyłam do konca. Tak czy inaczej jestem dobrej myśli, zamierzam w każdej wolnej chwili robić próbki, uczyć się obsługi, a może za jakiś czas pochwalę się pierwszym wyrobem ![]() Pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mała rada dla Ciebie ![]() jak juz maszyne rozkręcisz na części pierwsz zmień igły i platynki (to są te czerne płytki) tz. te z brzegów daj na środek a te ze środka na końce maszyny możliwe że środkowe są już "zmęczone" ![]() bo w sumie wszystkie robótki robi się na środku maszyny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=233332&page=2 Co do spadających oczek to przyczyny mogą być różne: powykrzywiane lub zardzewiałe igły albo brak obciążenia przy dzianiu na dwóch płytach trzeba na sanie założyć takie dwa druty w kształcie rogalika, które spychają oczka do dołu i nie pozwalaja im spadać z igieł, grzebień i ciężarki konieczne ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
kupiłam niedawno maszyne jednopłytową Singer Solo
można do niej dołączyć przystawke do robienia ściągaczy i tu jest mój problem może któraś z Was wie o co w tym chodzi i może mi wytłumaczyć jak się robi tę ściągacze na w/w przystawce maszyne mam w jednym palcu ale z przystawką jestem zielona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
przystawka - czyli droga, dolna plyta na ktorej dzierga sie oczka lewe
http://www.youtube.com/user/Creazion.../1/BmqY_Ota8DI na tym filmie pani demonstruje zrobienie sciagacza na singerze,niestety objasnia po wlosku ale pokazuje co i jak dosc wyraznie
http://www.ravelry.com/projects/daska Edytowane przez wesca Czas edycji: 2010-11-24 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Przyczajenie
|
Ja mam starą maszynę Moda, ale nadal na nie czasami robię.
To jedna z bluzek, góra robiona szydełkiem, dół na maszynie. ![]() Edytowane przez qrystyna216 Czas edycji: 2010-11-24 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
do maszyny można dołożyć plastikową przystawke ze stałymi igłami co drugie oczko i podobno ona jest do ściągacza ale ja tego jeszcze nie rozgryzłam ![]() Edytowane przez tynka2225 Czas edycji: 2010-11-25 o 12:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
qrystyna - sliczna ,bardzo ladna bluzeczka
![]()
http://www.ravelry.com/projects/daska Edytowane przez wesca Czas edycji: 2010-11-26 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie,
Sprzedam maszynę Brother dwupłytową z elektrycznym napędem. Nadal ja mam i nie moge patrzeć jak się kurzy. Pozdrawiam b. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Przyczajenie
|
Witam, przedstawiam szalik zrobiony na wzór tego, który zrobiła damurek, tylko inne wykończenie, może zachęci i inne Pani do robienia na maszynie tak jak mnie.
Baza zrobiona na modzie MD-23, a reszta szydełkiem wg schematu jak na zdjęciu, ale tylko pierwsze 3 okrążenia. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Miło mi, że zachęciłam Cię do zrobienia szaliczka ..... schemat Twojego wykończenia już sobie skopiowałam na później. Ja się za dziewczęcy sweterek z resztek zabieram ..... lubię kombinować z tego co mam (a mam zapas włóczki na ..... na duuuużo sweterków). Edytowane przez damurek Czas edycji: 2010-12-06 o 21:59 Powód: literówka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Przyczajenie
|
witam panie, prosze o pomoc, mam mode i mam wielki problem, juz prawie zrobilam sweter ale teraz na koniec cos sie dzieje ze z 4 igiel spadaja mi oczka, caly czas te same nie wiem co sie dzieje juz wszystkiego probowalam, smarowalam nawet je wymienilam i nadal to samo,prosze o pomoc co sie moze dziac ze tak oczka mi spadaja,,,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Przyczajenie
|
Damurek - jesteś niesamowita
![]() Iwonnna1 rewelacyjne ciuszki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez greeneddie Czas edycji: 2010-12-09 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.