![]() |
#421 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!
Cytat:
W kwestii kto powinien płacić za obrączki Ci nie podpowiem - my uważamy, że naciąganie rodziców na ślub który jest tylko i wyłącznie naszym widzimisię (i obdzieranie ich z oszczędności albo wpędzanie w długi) to bezczelność i pasożytnictwo więc ślub organizujemy ze swoich (wspólnych) pieniędzy (dla tego jest na razie skromny i tylko cywilny ![]() Nie chcę Cię nie daj boże obrazić, bo nie wiem kto opłaca Twój ślub i jaka jest Twoja sytuacja - czasami rodzice jako punkt honoru wyznaczają sobie organizację tego dnia dla swoich dzieci - więc jeśli nasza opinia o organizacji ślubu Cię (lub kogoś innego tu) ubodła to przepraszam ![]() My obrączki kupiliśmy (tak, kupiliśmy ostatnio obrączki!) w Red Rubin (w obrączkach polecam kategorię drzewo) ![]() My dostaliśmy rabat 20% (mój TŻ jest wielki :P ) więc zapłaciliśmy za nie tylko 1098zł ![]() ![]() ![]() Na obrączki czeka się 2-4tygodni. My nasze dostaliśmy (łącznie z grawerem) od ręki, bo akurat mieli na palecie m.in. nasze rozmiary ![]() Edytowane przez MyTigersAngel Czas edycji: 2009-01-21 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#422 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
macie śłub n łwacji -a w jakim języku spisaliscie umowę?z ciekawości pytam ![]() Cytat:
![]() Co do innej sytuacji(obdzierania z oszczędności i wpędzani w dlugi) zgadzam sie w 100% Gdyby moich rodziców nie było stac złotówki bym od nich nie wzięła. Zachęciłaś mnie do tej firmy red rubin. Zaraz sobie przejrze stronkę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie czy ktos zna jakis fajny zespol ktory prowadzi humorystyczne zabawy a przy tym dobrze gra i spiewa z krakowa, badz okolic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaka umowe??? Intercyze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Wtajemniczenie
|
My w sumie też organizujemy sami wesele i za wszystko płacimy sami. Nie chcemy od rodziców żadnych pieniążków. Jeżeli kiedyś będziemy potrzebować od nich pomocy finansowej, po prostu ich o to poprosimy i taką mamy umowę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Slub i wesele jest na Sk wiec wszystkie umowy sa po slowacku. W zasadzie nie ma to wiekszej roznicy. Aha, bo ja wychodze za Slowaka. :-D No chyba nie myslalyscie ze mam taka fanaberie robic sobie tam wesele i zapomniec o przepieknym Krakowie??!!!!
Jesli chodzi o wesele to ja nie mam wlasnych pieniedzy i kwestie finansowe dotycza moich rodzicow. Ale mi z gory powiedziano ze to moje wesele i ma byc takie jakie chce, a ze jestem osoba racjonalna (z nutka romantyzmu) to decyzje naleza do mnie. Oczywiscie wszystko omawiamy wspolnie, ale w razie problemow, rodzice wiedza ze rownie dobrzesama podejme dobra decyzje. Wiec sa spokojni. Obraczki chyba kazdy wybiera takie jaki sie mu podobaja i na jakie go stac. Moj wywod nad nimi byl raczej spostrzezeniem, ze ich cena moze osiagnac naprawde niebagatelne sumy. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Chętnie dołączę do Panien Młodych z Krakowa. Nasz ślub kościelny już za 3 miesiące - 25 kwietnia 2009. Nie organizujemy typowego wesela tylko małe przyjęcie dla najbliższej rodziny ok 35 osób. Większość rzeczy mamy już załatwionych ale jednak wciąż się wydaje tyle do zrobienia. Jeśli mogę coś doradzić w kwestii obrączek to ja raczej odradzam Aparta, moim zdaniem mają wysokie ceny i nic specjalnego. My obrączki zamawialiśmy w Alliansie na Kalwaryjskiej. Za komplet klasycznych, oczywiście z grawerem + moja z brylantami zapłaciliśmy 950 zł. Identyczne w tym samym czasie w Aparcie kosztowały 1300 zł. Pewnie ktoś powie że klasyczne to łatwo gdzie indziej znaleźć tańsze ale tam mieli naprawdę duży wybór, bardzo dużo różnych wzorów, mniej i bardziej wymyślnych. Nam akurat podoba się klasyka ![]() Może doradzicie coś dziewczyny ? ![]() 1. Gdzie zamawiacie tort i ciasta? 2. Gdzie mogę kupić fajne, niedrogie buty ślubne? 3. Ile planujecie zapłacić księdzu za ślub ? (w tej kwestii jestem całkowicie zielona a twz "co łaska" jakoś do mnie nie przemawia) Acha ślub mam w zabytkowym kościele w Krakowie, nie w mojej parafii.. To na razie tyle pytań które przychodzą mi do głowy Edytowane przez Bianka30 Czas edycji: 2009-01-21 o 22:28 Powód: :) |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
[quote=Bianka30;10596552]Witam
![]() Może doradzicie coś dziewczyny ? ![]() 1. Gdzie zamawiacie tort i ciasta? Ja zamawiałam w Lusinie cukiernia Victoria, jeszcze polecam Józefa Wilka i Corę 2. Gdzie mogę kupić fajne, niedrogie buty ślubne? Pasaż Wenecki 3. Ile planujecie zapłacić księdzu za ślub ? (w tej kwestii jestem całkowicie zielona a twz "co łaska" jakoś do mnie nie przemawia) Acha ślub mam w zabytkowym kościele w Krakowie, nie w mojej parafii.. Ja miałam św. Ap. Piotra i Pawła - płaciliśmy 200 za ślub +200 kościelnemu żeby nie chodził z tacą [quote=...Agatka...] Mam pytanie czy ktos zna jakis fajny zespol ktory prowadzi humorystyczne zabawy a przy tym dobrze gra i spiewa z krakowa, badz okolic? Najpierw gorąco polecę swój zespół IMPULS (3 panów i wokalistka) a teraz zespoły znajomych Akacja, Kapela Krakowska,Tim, Kamerton, De colt .... powinien płacić za obrączki? Za obrączki jest zwyczaj, że płaca młodzi. My akurat w ramach prezentu ślubnego dostaliśmy obrączki przez nas wybrane od rodziców męża - sami zaproponowali (Apart kolekcja Obietnica Nr wzoru: 150). No ale oni nam sie do wesela nie dokładali. Kwiaty - Rozmaitości Kwiatowe Agaty Bobrowicz Co zamiast kwiatów? my prosiliśmy o książki z dedykacją, bo sa ponadczasowe, ostatnio znajomi kochaja wina więc prosili o butelke wina, inni o słoik miodu jeszcze inni o jakiś dżem czy przetwór domowej roboty.
#431 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ewurka patrzyłam w sklapach ryłki za butami ale nie widziałam butów slubnych . W Pasazu weneckim sa ale na dzien dzisiejszy nic mi sie nie podobało - wszystko zakryte . Suknie wybrałam ![]()
![]() |
#432 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Krakowianki.. i nietylko!!! Zapisalam sie na forum, bo chyba fajnie powymieniac sie doswiadczeniami przy planowaniu slubu i wesela... w szczegolnosci, gdy ja wszystko musze na odleglosc zalatwiac, nie wiem, co bym zrobila bez Rodzicow na miejscu, w Krakowie.
Przy ostatniej wizycie w Krakowie zaczelam planowac slub i wesele.. na 3. pazdziernika 2009. Czy ktos tez w ten sam dzien? Slub w kosciele klasztoru w Tyncu, a wesele w hotelu. Czy macie jakies rady dot. tego miejsca zaslubin? Ile placi sie za slub? Sukienke wybralam w Pasazu Weneckim... Czy polecacie jakichs fotografow? Sama jestem z zamilowania fotografem, wiec i wymagajaca, a rozrzut cen jest niesamowity... od 1500 zl do 7000 zl. Obraczki... hm... bedziemy osobno wybierac, bo moj narzeczony chce z Titanium, bo nie do zdarcia... a wiec ja sobie sama musze znalezc, co chce... ale przegladajac strony internetowe wydaje mi sie, ze jednak w Krakowie jest wiekszy wybor i troche taniej niz w UK (dziwne, ze cokolwiek jest wciaz taniej)... Moj narzeczony jest Anglikiem... czy ktos w podobnej sytuacji (bez wyjscia ha, ha, ha)??? Pozdrawiam wszystkie przyszle panny mlode!
#433 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale to normalne, ze każdy z nas może mieć różne poglądy ![]() A ja podowiadywałam się jak jest z tymi obrączkami wg tradycji (przynajmniej w regionie mojego taty) - tradycyjnie wesele organizuje rodzina panny młodej a jedyną rzeczą, którą powinien zrobić pan młody to właśnie zakup obrączek ![]() Cytat:
![]() Ale zdaje mi się, że po drodze od rynku do kościoła Św. Piotra i Pawła ![]() Edytowane przez MyTigersAngel Czas edycji: 2010-07-26 o 19:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Ja mam zamiar zamawiac ciasta z cukierni w Lusinie - maja przepyszne wyroby. 2. co do butów hmm pasaz wenecki ma dośc ładne buty - jednak z butami to tak jak z suknia trzeba szukac . Ja patrzyłam za butami ale na dzien dzisiejszy nie ma nic ładnego jak dla mnie. 3. co do płatnosci za slub - jak narazie dalismy w kopercie 50 zł za rezerwacje terminu zeby nie było potem jaj ze ktos da kase i nas ksiadz skresli z listy bo nie dalismy. Natomiast jak narazie ksiadz nic nam nie powiedział ile kosztuje sam slub. Jesli powie co łaska to damy najwyzej 300 zł jesli wyskoczy z cennikiem to chyba trzeba dac ile kaze - tylko ze to jest niezgodne z prawem. Bo dzwoniłam do kuri i tam mi powiedzieli ze nie ma czegos takiego jak cennik w kosciele .
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja tam nic nie dawalam w Tyncu za rezerwacje. jestesmy wpisani i skreslic nas nie maja prawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy moga czy nie - w dzisiejszych czasach wszystko jest mozliwe. Ja słyszałam o takim przypadku gdzie para zamówiła termin slubu w któryms kościele w rynku i nic nie dali przyjechali na podpisanie protokołu a tam okazło sie ze ich nie ma a na liscie widnieje inna para ![]() To ze jest to ksiadz nie oznacza ze cie nie wyroluje. Zreszta ksiadz nam powiedział na naukach ze oni sie ciesza gdy mlodzi sie zenia bo z tego jest kasa , i powstaje łancuch dalszego zbijania kasy chrzsciny, komunia itp
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moze dzieki temu, ze to zakonnicy - oni zazwyczaj sa mniej zdemoralizowani przez kase niz zwykli ksieza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te obraczki które ja wkleiłam sa z apartu i z YES . Byłam teraz w Pl załatwiłam wszystko co miałam załatwic tylko brakło mi czasu własnie zeby popatrzec za obraczkami. Takze dziewczyny nie udało mi sie zajrzec do tego Pana ale adres na niego mam . Zostawiłam go w domu ale jesli któras by chciała to poprosze mame zeby mi napisała na gadu. Lain co do zakonników chyba maja troszke inne lepsze podejscie niz ksieza. Jednak ja jestem nie ufna ![]()
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
hej
Miała któraś z Was kamerzystów z firmy fotomorgana z os. Złoty Wiek? A może jakiegoś kamerzyste polecicie ? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
ewurka no to sie pochwale co załatwiłam
![]() --Kupiłam zaproszenia ale nie na alegro tylko w sklepie ![]() -- załatwiłam kosciół i termin --- załatwiłam poradnie -- nauki -- polecam nauki weekendowe w bronowicach małych ![]() -- suknie kupiłam w biance na gertrudy w salonie gdzie planowałam zakup kosztowała mnie 3100 zł Fason rybka góra koronkowa przezroczysta wyszywana kryształami swarowskiego dól gładki marszczony w poprzek a od dołu jest zakonczona falbankami. Nie zrobiłam zdjecia i jestem zła bo na necie jej nie ma. Madonna ma podobne. Kolor ecri . Przymierzałam takie jak mi sie podobały ze zdjec które wystawiałam w necie ale nie było mi ładnie. Szczerze mówiac myslałam ze rybka nie jest dla mnie bo mam waskie biodra a tu miła niespodzianka wygladam cudnie ![]() A co do butów w kwietniu mysle ze pojawia sie modele letnie , bo teraz sa zimowe.
#442 |
Wtajemniczenie
|
Sysunia Kurcze, fajnie, że tyle załatwiłaś!!! ja już się nie mogę doczekać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Ewurka tak bierzemy , ale nie załatwilismy papierów ponieważ gdybym je teraz wybrała z Urzedu Stanu Cywilnego , akt chrztu, bierzmowania to byłby nie wazne. Bo to sie wyciaga jakos 3 -4 miesiace wczesniej. My planujemy kolejny wyjazd na maj wtedy wyciagniemy papiery i spiszemy protokól i koscioł jesli chodzi o papiery bylby zalatwiony wtedy damy zapowiedzi i cheja. Spowiedz bedziemy miec tylko jedna poniewaz ksiadz powiedzial ze jak ktos mieszka ze soba to nie moze isc do dwoch spowiedzi bo sie wyspowiadasz a i tak zaraz bedziesz miała grzech , bo bedziesz mieszkac z ta druga osoba. Wiec ksiadz skresli nam jedna spowiedz i pojdziemy tylko dzien przed slubem.
![]() |
#444 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Sysunia a powiedz mi jak długo chcecie zostać w UK? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
U nas tez nie było odwiedzania te dni były tak napiete ze ci powiem iz byłam tak zmeczona tym wyjazdem ze juz marzyłam o powrocie
![]() Ile mamy zamiar tu siedziec , ciezkie pytanie ![]()
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
oby sie polepszyło
![]() Kurcze własnie sie dowiedziałam ze kwiaciarnie tez trzeba wczesniej rezerwowac i sie teraz wkurzyłam bo bylam w Pl i na to nie wpadłam ![]() zapisal;iscie sie juz na nauki w PL ?? czy w uk je bedziecie robic
#448 |
Wtajemniczenie
|
Oj polskie lato to jest to czego mi potrzeba
![]() ![]() ![]() A nauki weekendowe w PL będziemy dzwonić, żeby się zapisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Ja tak trochę z innej beczki, mianowicie mam pytanie, czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia z salonem Madonna na Floriańskiej? Kupiłam tam suknię ślubną jeszcze w listopadzie, pani zaznaczyła że jest to suknia używana więc jest tańsza niż nowa. Zdecydowałam się bo naprawdę nie była zniszczona (ponoć para młoda miał tylko uroczysty obiad), więc stwierdziła że po co przepłacać. Dzisiaj natknęłam się na jakimś forum na kilka negatywnych opinii o tym salonie, że wypożyczają suknie pomiędzy zamówieniem a ślubem, że obsługa nie poświęca kupującym tyle czasu ile trzeba a jakiejś dziewczynie miarę brała pani sprzedająca a nie krawcowa w rezultacie czego suknia była za krótka. Najbardziej się boje, żeby moja suknia do września nie powędrowała na jakieś wesele. Choć kiedy o to zapytała moja siostra pani zapewniła, że takiej możliwości nie ma, poza tym, że mogę wziąć suknie do domu i dopiero dostarczyć ją przed dopasowaniem. Trochę się zestresowałam bo tu chodzi o suknie ślubną a bądźmy szczerzy suknie w tym salonie do najtańszych nie należą. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę podzielcie się nimi ![]() Pozdrawiam i miłego weekendu !! |
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.