DZIECI 2003 - z dedykacją dla Niki :) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-19, 20:15   #421
*Niki*
Zakorzenienie

Dot.: DZIECI 2003 - z dedykacją dla Niki :)

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
Niki na 55stronie tego wątku jest "mOniiska"tak się zwie
ok wierzę na słowo już nie będę szukać
Stary 2008-02-19, 20:20   #422
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

Niki ale może to ona podpatrzyła od ciebie... ja bym sprawdziłanie chodzi o to ze mysle ze ty masz taki jak ona tylko ze ona ma taki jak ty
MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 20:24   #423
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Niki ale może to ona podpatrzyła od ciebie... ja bym sprawdziłanie chodzi o to ze mysle ze ty masz taki jak ona tylko ze ona ma taki jak ty
ale nie da się chyba sprawdzić kto pierwszy miał avatar, czy ona czy ja??
Stary 2008-02-19, 20:47   #424
MONIKA1850
Zakorzenienie

Niki no racjaszkodaale ja uwazam ze to ona papuguje
Stary 2008-02-19, 21:16   #425
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Niki no racjaszkodaale ja uwazam ze to ona papuguje
nie wiem, nieważne
mój avatarek jest ogólnodostepny na stronce z avatarami więc każdy może go mieć, i może to zbieg okoliczności, jak znajde chwilkę to go zmienię
Stary 2008-02-20, 13:15   #426
witchwq
Zakorzenienie

Czesc Dziewczyny, chcialabym do Was dolaczyc
Moja corcia ma na imie Natalka i urodzila sie 19.01.2003. Chodzi do odpowiednika polskiej zerowki (od 9 do 15:15). Pieknie maluje, liczy do 10 po polsku i po angielsku. W sumie to po angielsku mowi juz prawie tak dobrze jak po polsku. Sama sie ubiera, sama je (choc nie zawsze jej sie chce). Nie wymawia "r".
I ma mlodszego o rok brata (w pewnym momencie czulam, jakbym wychowywala blizniaki - pisalyscie o tym wczesniej).
A ostatnio zrobila sie straaaasznie wrazliwa. Na wszystko reaguje placzem, powtarza sobie z wyrzutem, ze jest niegrzeczna, w nocy miewa koszmary i budzi sie ze lzami w oczach...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0024780031rc0.jpg (111,7 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2008-02-20 o 13:16 Powód: literowka
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 14:08   #427
*Niki*
Zakorzenienie

witaj witchq

wreszcie jakaś dziewczynka dołączyla do naszych dzieciaków, bo do tej pory Julka była tu sama

w jakim kraju mieszkacie, można wiedzieć?? (podejrzewam, że w Anglii )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-20, 14:13   #428
witchwq
Zakorzenienie

Tak, mieszkamy w Anglii
Stary 2008-02-20, 14:48   #429
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny, chcialabym do Was dolaczyc
Witaj witchwq
Julcia będzie miała wątkową koleżankę
Bardzo poważnie wyglądają Twoje pociechy, dałabym im więcej lat

virka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 15:38   #430
witchwq
Zakorzenienie

Moze to dlatego, ze to "styczniowe" dzieci?
Stary 2008-02-20, 15:40   #431
virka
Zakorzenienie

No może Bo moja córcia jest z listopada, więc w miesiącach spora różnica

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-20, 15:45   #432
witchwq
Zakorzenienie

O jak z listopada, to blizej Jej do mojego synka, ktory jest ze stycznia 2004
Miedzy moimi dziecmi jest dokladnie rok i 2 dni roznicy
Stary 2008-02-20, 15:48   #433
virka
Zakorzenienie

No to w takim razie faktycznie bardziej Jej do kolegi
Fajną masz różnicę Gdyby nie te dwa dni, to już w ogóle ładnie byś trafiła

Stary 2008-02-20, 15:51   #434
witchwq
Zakorzenienie

no coz, nie dalo sie przyspieszyc, zwlaszcza ze lekarze chcieli mnie jeszcze miesiac trzymac, a tu bach, niespodzianka i zaraz po pierwszych urodzinkach Natki - braciszek
Stary 2008-02-20, 15:53   #435
virka
Zakorzenienie

Fajnie tak, oryginalnie
Jakie rodzeństwo ma relacje?

Stary 2008-02-20, 17:52   #436
MONIKA1850
Zakorzenienie

Wichwq witajna samym wstepie bede pisac ci Witch bo tak prosciej

Niki pięęęękny avatarek
Stary 2008-02-20, 19:31   #437
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virka Pokaż wiadomość
Fajnie tak, oryginalnie
Jakie rodzeństwo ma relacje?
Hmmm... Ogolnie to bardzo sie kochaja, jednak widac, ze Natalka ma juz swoje zdanie, chce sie bawic z dziewczynkami, czasem odtraca mlodszego Kubusia. Synek natomiast bez Natalki jest jak bez reki albo nogi. Smutno mu, teskni za nia, gdy ona jest w szkole. Wszystko chcialby robic z nia. Jednak bardzo czesto ich relacje przypominaja zapasy... Czasem sie boje, zeby sobie nawzajem jakiejs wiekszej krzywdy nie zrobili w tej zabawie w przepychanki :/

Cytat:
Wichwq witajna samym wstepie bede pisac ci Witch bo tak prosciej
Wlasnie mialo byc witch, ale chyba bylo zajete czy cos.. Wiec dodalam koncowke "wq" (od "wqrzona wymyslaniem kolejnych zajetych nickow" )
Stary 2008-02-20, 19:50   #438
MONIKA1850
Zakorzenienie

Witch no to może teraz nasz wąteczek ciut przyspieszybo dotąd pisałysmy kilka postów dzienniewięc pisz pisz jak najczęściej

Ja mam trójeczke dzieciWercia ma 9lat,Bartosz we wrześniu skończy 5 i najmłodsza Daria w lipcu skończy 2latka

Niki Virka a wy gdzie znowu????
Stary 2008-02-20, 20:26   #439
witchwq
Zakorzenienie

Ehhh ja niedawno nastawilam ten syrop cebulowy, od jutra kuruje Kubusia. Jakis wredny kaszel mu sie przyplatal i po nocach mu spac nie daje... W sumie, to nie kaszle tylko w przedszkolu (wg. zapewnien opiekunki)
No i na razie nie chce zapeszac, ale Natalia wreszcie postanowila zrezygnowac z pieluchy w nocy... Wiem, ze 5-latka nie powinna juz sypiac w pamperach, no ale coz... na kazda wzmianke o tym, zeby spala bez - histeria. A dzis sama ubrala pizamke bez pieluchy i na razie tak sobie lezy... ciekawe, czy sie jej nie odwidzi za godzinke czy dwie... W dzien pieluch nie nosi odkad skonczyla 1,5 roczku. Ciezko bylo, ale innego wyjscia nie mialam - przez miesiac miala bardzo ostra biegunke i odparzyla sobie pupcie tak tragicznie, ze trzeba bylo z pieluch zrezygnowac...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-20, 22:10   #440
virka
Zakorzenienie

witch
to ja też będę bez tej końcówki

Fajnie, że mają taki dobry kontakt A to, że czasami się kłócą i biją to normalne

Cytat:
Niki Virka a wy gdzie znowu????
Jestem, już jestem

Cytat:
No i na razie nie chce zapeszac, ale Natalia wreszcie postanowila zrezygnowac z pieluchy w nocy... Wiem, ze 5-latka nie powinna juz sypiac w pamperach, no ale coz... na kazda wzmianke o tym, zeby spala bez - histeria. A dzis sama ubrala pizamke bez pieluchy i na razie tak sobie lezy... ciekawe, czy sie jej nie odwidzi za godzinke czy dwie... W dzien pieluch nie nosi odkad skonczyla 1,5 roczku. Ciezko bylo, ale innego wyjscia nie mialam - przez miesiac miala bardzo ostra biegunke i odparzyla sobie pupcie tak tragicznie, ze trzeba bylo z pieluch zrezygnowac...
Szybko odstawiła pieluchę w dzień, aż dziwne, że tak długo upierała się przy pielusze w nocy... No, ale może w końcu się uda
Moja Julka miała odwrotnie. Jak jej chciałam założyć pieluchę na noc to płakała, bo przecież jest już "duża", a jeszcze nie umiała trzymać. Więć podkładałam ceraty i nnie rzeczy, poświęciłam kołdrę Codziennie trzeba było zmieniać pościel, ale się opłaciło, bo suchych nocy było coraz więcej i już od prawie roku mam spokój

Stary 2008-02-20, 22:20   #441
witchwq
Zakorzenienie

Szybko odstawila bo innego wyjscia nie miala Pupsko odparzone do rany, z lekarka nie moglysmy tego wygoic, wiec musialam corcie puscic z gola pupcia po domu... A ona jeszcze wtedy miala ta biegunke... ile ja sie tego dywanu napralam, to moje, ale dziecko sie oduczylo noszenia pampera i jakos szybko z nocnikiem sie zaprzyjaznila
Z synkiem bylo gorzej, on pampery w dzien odstawil jak mial ok. 2,5 roku (zawsze odstawialam latem, w mieszkaniu cieplej a i na dwor mozna puscic bez pieluchy, najwyzej sie posiusia, ale nie zmarznie - bo cieplo). Niestety w nocy tez pamper nieodzowny
Codziennie rano zdejmuja te pieluchy kompletnie zasikane, czesto nawet przesikane, pielucha juz sie nie sprawdza, ale to chyba uzaleznienie psychiczne... Wystarczylo, ze w dzien wspomnialam, ze wieczorem bez pieluszki ida spac, to juz byl placz i zgrzytanie zebami. Na nic tlumaczenia, ze takie duze dzieci to juz spia bez
Zobaczymy, co to sie stanie dzis z Natalka, bo jeszcze nie spi, na razie lezy w samej pizamce i o pieluszce nie wspomina... Macie jakies patenty? Powinnam ja prowadzic do ubikacji co 2 godzinki? Mam jakies podklady pampersa, chyba musze podlozyc na wszelki wypadek... A moze wystarczy, jak zaprowadze ja do ubikacji ok. 1 w nocy? Sama nie wiem...
Stary 2008-02-20, 22:27   #442
virka
Zakorzenienie

Wiesz co, ja nigdy nie brałam na śpiąco do sikania, tylko tak jak pisałam, pod prześcieradło dawałam folię, a resztę prałam
Zawsze kolo łóżka stał nocnik i z czasem nauczyła się sama w nocy wstawać na nocnik. Ja tylko co wieczór przypomniałam po co on tam stoi

Stary 2008-02-20, 22:33   #443
witchwq
Zakorzenienie

U mnie ubikacja jest tuz obok sypialni, wiec blisko ma, a stawiajac nocnik przy lozku ryzykowalabym, ze ktos w niego wejdzie Podloze ten podklad, zadbam, zeby sie ok. 1 wysiusiala i postawie na zywiol. Oczywiscie o ile sie w ostatniej chwili nie rozmysli.
Dzieki za podpowiedz, az mi glupio, ze takie duze dzieci mam, a ciagle w pieluchach spia Jeszcze powinnam dodac, ze czasem z butli kakao pija i za chiny ludowe nie zasna same we wlasnych lozkach Zasypiaja w "salonie" a my je potem zanosimy do lozek... niedlugo trzeba bedzie to zmienic, bo lzejsze sie nie robia, wrecz przeciwnie... jesli uda sie zmiana z pielucha u Natalki, to potem wezme sie za ich usypianie w ich wlasnych lozkach... Zazdroszcze Wam dziewczyny, macie to pewnie juz za soba

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-20, 22:40   #444
virka
Zakorzenienie

Wiesz co, mimo wszystko radziłabym dać nocnik, bo co innego zejść z łózka i się wysikać a inaczej wyjść z pokoju w nocy, po ciemku do drugiego pomieszczenia jakim jest łazienka (pomimo, że jest blisko), ale oczywiście zrobisz jak uważasz. Dajesz nocnik tak trochę wyżej niż na wysokości nóg, gdzieś bliżej głowy na podłodze i nikt nie wejdzie.
Butlę Julcia też długo piła, ale już ponad pół roku nie chce, bo twierdzi, że butla jest dla maluchów Sama zdecydowała kiedy ją odrzuca.
Jeśli chodzi o spanie to nigdy nie uczyłam ją zasypiać w naszym łóżku. Od małego zasypia sama w swoim łóżeczku, po uprzednim przeczytaniu bajki Nawet był taki czas, że ja chciałam się położyć koło niej i przytulić niech zaśnie, ale Ona nie chciała, mówiła do mnie, że mam przecież swoje łóżko I dobrze, dziecko mnie wychowało
Musisz jak najszybciej ich tego oduczyć, bo są coraz starsi i z każdym dniem będzie Ci coraz trudniej.

Stary 2008-02-20, 22:53   #445
witchwq
Zakorzenienie

I tak jest postep, bo kiedys spalismy wszyscy w jednym lozku (co konczylo sie niejednokrotnie migracja TZ-ta na podloge lub fotel ). Mialy swoje lozeczka, ale nie dalo rady ich tam polozyc ani w dzien ani w nocy. Potem spaly razem na jednym lozku, my na drugim, ale Kubus i tak 90% wszystkich nocy spedzal z nami, Natalka jakies 50%. Rosly, okazalo sie, ze w jednym lozku jest im za ciasno. Kupilismy dwa, sliczne poslania i od tamtego wieczora jest coraz lepiej. Kubus przestal w nocy do nas przychodzic (no chyba, ze jest chory i np. meczy go kaszel, wtedy po prostu przy nas jest spokojniejszy i latwiej mu zasnac). Nacia nawet po koszmarze nie polozy sie z nami. Gdy budzi sie z placzem musze ja najpierw poprzytulac, uspokoic, a potem opatulic koldra w jej wlasnym lozku i opowiedziec o "bezpiecznym miejscu". Skutkuje zawsze.
Teraz tylko musze oduczyc ich siedzenia z nami w salonie, zasypiania na kanapie, fotelach. Od tego maja swoje lozka by w nich zasypiac. Myslelismy o kupnie malego tv do sypialni, zeby ich jakos przekonac (np. ulozyc na poslaniach i puscic jakas bajeczke) ale nie wiem, czy to zdaloby rezultat...
W sumie tak naprawde, jesli chodzi o zasypianie, to Natalka zasypiala sama w lozeczku od 3-go do 6-tego miesiaca zycia. Potem zaczely sie kolki (o ile dobrze pamietam) i wieczorem nie mogla zasnac. Ile my sie naskakalismy, jakie wariacje "spaniowe" wyprawialismy, to glowa mala... A Kuba od malenkosci zasypial "przy cycu", potem go odkladalam do lozeczka, ale na nocne karmienie ladowal juz w naszym wyrze i tam tez zostawal... potem ciezko bylo go oduczyc - stad te nocne wedrowki. Teraz jak chce z nim polezec w jego lozku to tez mnie wyrzuca do swojego - chyba mu niewygodnie

Moje dzieciaki ogolnie maja kompletnie rozne charaktery. Natalka zawsze byla odwazna, lubila ludzi ze wzajemnoscia. Zawsze usmiechnieta, zawsze milutka. Kuba natomiast to wielki wyploch, nie lubil obcych, plakal na widok nieznanej twarzy. Potem chowal sie "u mamy". Teraz jest troszke wstydliwy, ale radzi sobie w przedszkolu i nawet ma narzeczona
Natalka odrzucila maminego cyca juz w wieku 1,5 miesiaca Przeszla na butle, a potem zaszlam w ciaze, wiec w sumie dobrze sie stalo. Kuba na cycu byl przez 10 miesiecy, choc przejscie na butle odbylo sie bezbolesnie.
Oboje na zmiany maja okresy jedzenia-niejedzenia. Jak jedno je na potege, to drugie najchetniej nic by nie jadlo. Najpierw Natka byla niejadkiem, ale odkad chodzi do szkoly i je tam obiady - poprawilo sie. Za to teraz Kuba je coraz mniej, az mi sie plakac chce, gdy nie moge go namowic do zjedzenia normalnego posilku.
Czy Wasze Pociechy tez maja swoje "jedzeniowe wariacje"? Moje np. nie lubia mieszania. Jak kluski - to same, czasem uda mi sie je namowic na kluski z sosem. Jak miesko - to bez klusek. To samo z ryzem, ziemniakami. Wszystko na sucho. Albo miesko, albo reszta. Kaszy nie tkna, warzyw nie tkna, z trudem udaje mi sie je namowic na jablko czy banana (dobrze ze choc w przedszkolu czy szkole dostaja owoc jakis)....
Stary 2008-02-21, 10:18   #446
virka
Zakorzenienie

Oj, na temat jedzeniowych wariacji dużo bym mogła napisać
Julcia obecnie ma fazę, że nie chce jeść mięsa...No chyba, że jest to kurczak z grilla
Codziennie chce jeść albo pierogi, albo makaron z cukrem i cynamonem, cynamon uwielbia, nawet herbatę cynamonową
Jeszcze ma fazę na spagetti, może je jeść 3 razy dziennie
Zupy jak kiedyś jadła wszystkie bez problemów, teraz ma wybrane.
Tylko rosół (najlepiej z domowym makaronem ), albo barszcz czerwony z uszkami To zjada sama z chęcią, a resztą muszę perswadować
Szynka na kanapki, to pod warunkiem, że jest "trójkątna"
Codziennie na śniadanie je kromki lub bułkę z ..... miodem, na śniadanie nie chce nic innego
Na kolacje prędzej zje z czym innym, najczęściej ogórek, szczypiorek no i czasami ta szynka "trójkątna"...
Na szczęście przekonała się do owoców i z chęcią je jabłka, gruszki i banany. Uwielbia też chrupać marchewkę
A z picia jeszcze codziennie musi wypić rumianek tak lubi
Także jak widać, jest wesoło

Stary 2008-02-21, 11:13   #447
witchwq
Zakorzenienie

Pierwsze co - MAMY ZA SOBA PIERWSZA SUCHA NOC!!!
Jestem taka szczesliwa, ze normalnie nie wyrabiam Pierwsza noc bez pieluchy, ok 1 w nocy zaprowadzilam ja nieprzytomna na kibelek, reszte nocy przespala. O 8-mej rano obudzila sie sucha Moja kochana Natalka Teraz jeszcze Kuba, ale za niego zabiore sie jak wyzdrowieje.

virka, wiesz, ale Julcia przynajmniej je. Moje jedza:
* sniadanie - jajko gotowane lub chlebek/buleczka z czekoladka do smarowania, pasztetem lub samym maslem. Natalka czasem zje platki z mlekiem (Kuba wtedy wcina same platki). Leciutko podgrzane parowki.
* "lunch" - banan, jablko, grzanka, gofr (a najchetniej to chipsy albo ciastka )
* obiad - suche ziemniaki, kluski, ryz. Tylko czasem przekonuja sie do sosu. Natalka czasem rezygnuje z powyzszego na rzecz rybki. Kuba czasem rezygnuje z powyzszego na rzecz miesa. Ostatnio wydlubywaly kawaleczki cebulki z kotletow mielonych
* kolacja - serek czekoladowy/toffie, sucha buleczka, szyneczka w plasterkach....
Stary 2008-02-21, 11:53   #448
*Niki*
Zakorzenienie

dziewczyny ale dłuuuuugie posty piszecie
teraz to juz zapomniałam co komu miałam pisać

przede wszystkim gratuluję Natalce przespanej bez pieluszki nocy

mój Patryk miał coś około 3 latek skończyliśmy z pampersami na noc, oczywiście zdarzało sie że posikał łóżko, ale z czasem to minęło

z jedzeniem u nas jest nieciekawie zwłaszcza Patryk jest wybredny i mógłby prawie cały dzień nic nie jesc . A jak jest chory, to juz w ogóle do ust nic nie wezmie. Też ma swoje ulubione i wybrane potrawy makaron z serem+cynamon, barszcz czerwony, pomidorówka, zupka grzybowa itp..

Ze spaniem jest kiepsko , coś mu się znów odwidziało od pewnego czasu i co noc budzi się i przychodzi do nas do łóżka nie pomaga nic, ani tłumaczenie, ani nic kompletnie, uprze się i robi w nocy histerie że chce spac z nami . Rano oczywiście budzę się połamana i niewyspana . Nie mam pojęcia jak go tego oduczyć
Stary 2008-02-21, 18:40   #449
witchwq
Zakorzenienie

*Niki*, ale jak to wyglada? Patryk budzi sie rozbity, przestraszony? Jakby sie wybudzil z koszmaru? Czy po prostu obudzi sie, zobaczy, ze spi sam i laduje sie Wam do wyrka?
Stary 2008-02-21, 19:09   #450
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze co - MAMY ZA SOBA PIERWSZA SUCHA NOC!!!
Gratuluję

Cytat:
virka, wiesz, ale Julcia przynajmniej je. Moje jedza:...
Twoje też wcale nie jedzą tak źle, widziałam gorsze niejadki...

A Monika co???
Zawsze wściekała się na nas, ze nie piszemy, a jak w końcu coś się dzieje, to siedzi cicho....

Niki, może jak będzie miał swój pokoik to wszystko będzie inaczej A na pewno będzie Ci łatwiej Go tego oduczyć.
Bo choćbyś chciała coś zdziałać to w jednym pokoju będzie ciężko.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości