![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?
Nie wiem, nie byłam w takiej sytuacji, kilka lat temu zmarzła moja prababcia ale byłam jeszcze mała i to nie docierało do mnie tak. Więc może się mylę.
W każdym bądź razie ta dyskusja robi się coraz bardziej złośliwa i myślę, że powinno się zakończyć ją na tym etapie. Każdy ma inne zdanie na ten temat i chyba nie ma sensu się kłócić bo to nie o to chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego po kazdym dlugim weekendzie nie ma zaloby narodowej ?
ile ludzi zginelo od soboty o wczoraj na polskich drogach ? zapewne wiecej . Gdzie byli ci wszyscy ludzie ktorzy teraz przed kamerami robia sobie kampanie polityczną kosztem ludzi nie tylko tych ktorzy spłoneli ale co tragednia to sa obiecanki cacanki a ,gdzie byli keidy ci ludzie traciliprace, mieszkania ,godnosc. Ogłaszanie żaloby ostatnimi czasy stalo sie wyraznie naduzywane ,pytanie co to zmienia? ile jeszcze jest takich nieodpowiednich miejsc w ktorych mieszkaja ludzie biedni,chorzy ,bezdomnibezrobotni ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zadomowienie
|
wypowiiedź Sabbath - idealnie to ujęłaś!
![]() 20 ofiar pożaru - wielka tragedia, 3dniowa żałoba narodowa, prezydent premier, akcje charytatywne, niewiadomo co kilkaset ofiar tego i tego dnia na drogach - statystyka kto decyduje o tym że czyjaś śmierć jest narodową tragedią, a kogoś innego poprostu informacją z "wiadomości", liczbą ze statystyk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to samo mi w tym kontekście przyszło na myśl ![]() I podtrzymuję swoje zdanie. A z tego co na Onecie dziś piszą politycy nadal robią medialno-polityczną szopkę wokój tego tragicznego wydarzenia. Cel jest dla mnie oczywisty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
wg mnie ogłaszanie żałoby narodowej po każdym takim wypadku jest niedorzeczne.. jakby nie było to każdego dnia ginie co najmniej tyle osób...
Żałobę powinno się ogłaszać gdy stało się coś naprawdę wyjątkowego o czym będziemy pamiętać przez resztę życia np. śmierć papieża... a takie wypadki jak ten wczorajszy działy się, dzieją i będą nadal.
![]() |
#429 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym widzialam jakis wywiad z chopakiem ktory wyskoczyl podczas tego pożaru z okna i raczej nie byl strasznie zdziwiony tym co sie stalo bo juz wczesniej w tym samym budynku jakis alkoholik 2 razy usnal z palacym sie petem w ustach i tez sie paliło...Zenada. Aczkolwiek nie mozna zaprzeczyc - ze jest to tragedia i to straszna... ![]()
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zadomowienie
|
a tak pomyślałam że w takich wypadkach jak ten byłby sens wprowadzać żałobę, ale np w danym mieście czy nawet powiecie/województwie, bo ludzi tam mieszkających jakoś faktycznie to dotyczy, większość znała ofiary/rodziny ofiar, była z nimi jakoś związana, miało by to jeszcze sens
ale ze ta tragedia zadnego wplywu na życie narodu nie wywarła, więc na naród nie ma sensu jej rozciągać, bo co że dużo ofiar na raz? 12 osób zginie w wypadku - norma, "wypadek komunikacyjny", 5 więcej i w pożarze - narodowa tragedia - bez sensu to troche (pare osób więcej, bardziej "nietypowy i spektakularny" wypadek a jeden jest "wypadkiem" jakich wiele, drugi narodową tragedią - różnica tak naprawdę niewielka, a traktowane w nieporównywalny sposób) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
po prostu Em :)
|
Od piątku na polskich drogach zginęło w wypadkach 25 osób. W wiadomościach radiowych informacja ta została podana w dwóch zdaniach na samym końcu - po reportażu dotyczącym pożaru, krótkim wywiadzie z komendantem policji z Kamienia Pomorskiego, po apelu o zbiórkę darów i informacji o tym, które imprezy zostaną odwołane w najbliższych dniach.
![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
tak samo dziś w przegladach prasy telewizyjnych R.Leszczynski zauwazyl ile miejsca poswiecono tej tragedii a ile 'statystyce drogowej' a zgineła porównywalna liczba osób.. aale że tyle ginie na drodze to w końcu standard :/
żałoba ustanowiona, ale chyba mało osób ją odczuwa i przeżywa... a Kaczynski przeciez jeszcze mial pretensje ze został później poinformowany jak Tusk.. no ręce opadają :/ żaloba to raczej chwyt marketingowy , a to dośc smutne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jeszcze żałobe z powodu tych tragedi rozumiałam, w KAtowicach rozumiałam, tak samo z powodu śmierci papieża - to jest akurat oczywiste, wojskowi - ok zasłużeni dla Polski, żałoba z powodu wypadku autokaru była dla mnie dziwna, ale starałam się zrozumieć. Ale teraz? To był 'tylko' pożar, oczywiście - wielka tragedia dla rodzin, dla ofiar które zginęły w męczarniach. Ale takie tragedie dzieją się codziennie. Nie tak dawno w pożarze w domku niedaleko mnie zginęło 5 osób. A ile w tym czasie zginęło na drogach? Zostało zamordowanych? Czy ich rodziny dostały wsparcie prezydenta i całej Polski, dostaną dofinansowanie? Nie. A myślicie, że cokolwiek ich to obchodzi? Bo wg mnie nie. Codziennie dzieją się takie tragedie jak ten pożar. Zginęło 21 osób - żałoba narodowa. Ale jak w karambolu zginęło 10 czy 15 osób żałoby nie było. Czy to za mało ofiar, za małe cierpienie? Dla mnie żałoba narodowa straciła swój sens. Kiedyś to było ważne wydarzenie, tragedia która dotknęła cały naród. W końcu to jest żałoba NARODOWA. A ja o całym wydarzeniu dowiedziałam się dopiero w momencie jak wróciłam do domu i włączyłam telewizor. Ot tak dotknęła mnie ta tragedia. Współczuję rodzinom, ale żałoba narodowa jest dla mnie niepotrzebna w tym momencie. Dla mnie żałoba narodowa oznacza cierpienie całego narodu, po stracie ważnej osobie/osób które miały ogromne znaczenie dla nas wszystkich, czy wielkiej katastrofy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam jeśli kogoś uraże, ale jak dla mnie nasz prezydent ma tendencję do ogłaszania żałoby z "byle powodów"! Sama nazwa "żałoba narodowa" kojarzy mi się z jakimś wydarzenieniem tragicznym dla całego narodu, które mogłoby go załamać. Właśnie po to jest ta ogólna żałoba, celem przemyślenia i wyciszenia, jak np. śmierć naszego papieża!
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedługo NIC mnie nie zdziwi i będę znieczulona do szpiku kości, bo codziennie na świecie dzieje się to samo. to samo zło oczywiście. dlatego nie mów proszę, że jestem znieczulona tylko dlatego, że nie robi mnie setna żałoba narodowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
fakty z weekendu :
wypadki 382 zabici 35 ranni 542 nietrzezwi kierujacy 1959 wolalabym aby rzad,prezydent zajeli sie pijakami kierujacymi a nizeli robil sobie darmowa kampanie :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapomniałam dodać, że widzę tutaj spore podłoże polityczne ![]() kto inny jak nie prezydent powiedział, że po żałobie rozprawi się z premierem, bo ten dotarł pierwszy na miejsce wypadku?? ![]() prezydent mógł się popłakać, że Tusk go ubiegł i zjawił się w miejscu tragedii jako pierwszy....większa szopka ![]() Edytowane przez alufa Czas edycji: 2009-04-14 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy w tym przypadku żałoba jest potrzebna. Ja jak oglądam serwisy informacyjne na ten temat to jestem wstrząśnięta, łzy same cisnął mi się do oczu. Myślę, że wiele osób reaguje w ten sposób.
W paru postach poruszony też został temat żałoby po papieżu jako całkowicie uzasadnionej. Może posypią się gromy, ale ja tamtej żałoby miałam dość, ile to żałosne przedstawienie trwało, bity tydzień. Każdy musiał płakać. Nie płakałeś??? Nienormalny jesteś. Wiele osób wtedy biegało ze zniczami po kościołach, pomnikach, ulicach i płakało rzewnymi łzami, bo to było w dobrym tonie. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2009-04-14 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Żałoba narodowa? Zagrywki polityczne i nic więcej. Oczywiście współczuję rodzinom, ale to już jak dla mnie jest przesada... Matko, mój mąż jest kierowcą i tak kiedyś pomyślałam... Gdyby zginął przez jakiegoś napitego dupka, to kto by się mną i córką zainteresował? Pewnie nikt, noooo chyba, że w tym wypadku zginełoby z 20 osób, to wtedy może tak... Nie można tak przecież "rozdzielać" tragedii ludzkich, ta mniej ważna, a ta bardziej... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie w ogole nie podoba pomysl zaloby narodowej (ale coz na to poradze....)
A szopka po smierci papieza byla swietna. A pozniej wiekszosc jakos pozapominala. Nie widze powodu, zeby odwolywac koncerty, zmieniac program w telewizji bo ludzie sploneli czy papiez umarl. Chyba to wolny kraj... I powinnismy miec mozliwosc wyboru, czy chcemy pograzyc sie w zalobie czy zyc jakby nic sie nie stalo. Kto chce to zamknie sie w domu i przez 3 dni nie wlaczy komputera i telewizora, za to bedzie sie zarliwie modlil. A kto nie chce to nie bedzie. Ale np zgina Ci rodzice w wypadku a nastepnego dnia masz wazna konferencje w pracy/egzamin na studiach/ mature. Kogos to wzrusza? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Przyczajenie
|
O zgadzam się z Wami, ta żałoba tak naprawdę straciła swoje znaczenie. Owszem stała się prawdziwa tragedia i bardzo współczuję rodzinom ofiar, ale tak jak napisałyście , codziennie giną ludzie. A mam pytanie po jaką chole*ę pojechali tam i prezydent i premier?To jest śmieszne, na pewno rodzinom ofiar pomoże to ich "zaangażowanie i współczucie" i prześciganie się jak dzieci w przedszkolu kto był pierwszy. Żenada, lepiej by zaczęli coś robić,żeby uniknąć w przyszłości takich przykrych wydarzeń i zacząć działać jakoś w tym kierunku w końcu po to są. A w Polsce jest mnóstwo takich budynków zbudowanych w tamtych czasach więc czas poszerzyć akcję sprawdzania wszystkich zabezpieczeń przeciwpożarowych coby nasi przedstawiciele narodu nie musieli się więcej spierać kto powinien być poinformowany jako pierwszy o tego typu tragediach;/
Własnie w szkle kontaktowym mówili,że w USA w całej historii tego kraju żałoba narodowa była ogłaszana tylko 3 razy!!! To mówi samo za siebie;/
Marzę o jednym - chcę być niewidzialna ![]() Beznadziejna w swojej beznadziejności ![]() Edytowane przez wiola1906 Czas edycji: 2009-04-14 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żałoba narodowa dawno już temu przestała być NARODOWA jak papież umarł to była to jedna wielka szopka a zaraz po nim kilka kolejnych żer medialny i zagrywki polityczne
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
Właściwie już wszystko zostało powiedziane. Jeśli chodzi o mnie, to pierwszą moją rekacją na ogłoszenie żałoby narodowej było niedowierzanie. Spłonął hotel z ludźmi w środku, rozumiem, tragedia. Ale nie całego narodu, do jasnej ciasnej! Rodziny tych osób cierpią, oczywiście, ale wątpię czy podoba im się nagłośnienie całej tej sprawy. Medialna szopka, jak to ktoś nazwał.
Właściwie dlaczego ja teraz mam być zmuszana do umartwiania się? Zdjęli z anteny wszelkie komedie, odwołują imprezy, a Carrefour nawet wstrzymał swoje śliczne migające reklamy nad kasami. Paranoja. Ja mam zamiar iść na koncert i się świetnie bawić [całe szczęscie jego nie odwołali]. Natomiast, gdyb umał mi ktos bliski [tfu tfu!] oddałabym komuś bilet, niech ma, niech się bawi, a ja zajmę się sobą i bliskimi. Nie widzę powodu, dla którego miałabym unieszczęsliwiać inne osoby. Mam nadzieję, że w miarę składnie to wszystko ujęłam. EDIT: w załączniku jeszcze taka ciekawostka...
Edytowane przez Alatienka Czas edycji: 2009-04-15 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Konto usunięte
|
Świrowanie. Teraz za każdym razem jak coś się stanie będzie żałoba? Mi dzisiaj syreny wyły cały dzień, potem helikoptery, potem pogotowie. Pierwszy raz chyba Polska usłyszała o tej maleńkiej wioseczce Kamieniu Pomorskim. I jeszcze się czepiają strażaków? Rozejrzeli by się dookoła czy tam są w ogóle drogi normalne, czy są hydranty, czy jest cokolwiek. Bo prawdę mówiąc, to tam nie ma nic. I to nie jest wina strażaków.
Z resztą, moje zdanie jest takie- jak ktoś coś przeżywa to przeżywa wewnątrz a nie na zewnątrz. Masz żałobę- nie idziesz do klubu bo czujesz, że nie powinieneś a nie dlatego, że klub jest zamknięty. Co to za żałoba? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
|
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się jak najbardziej z Sabbath i innymi użytkownikami, mającymi podobne zdanie,
to już sie robi komedia tych pseudo "załób narodowych", wszystko pod publike i malo kto teraz zwraca na to uwagę.
![]() |
![]() |
#448 |
|
... znowu.
![]()
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
Tak sie wlasnie zastanawiałam czemu nie ogłosili żałoby od razu po wypadku. Może trzeba bylo przeliczyc, czy jest wystarczajaca liczba nieboszczyków?
Zaloba od poniedzialku, bo jutro jest final Eurobasketu oraz Dozynki Prezydenckie w Spale.
![]() |
#450 |
Zadomowienie
|
rety przed chwilą sie dowiedziałam z wiadomości
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.