|
|
#391 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?
Faktycznie macie o co sie sprzeczać. Może zauważycie, że wydarzyła się tragedia, 21 osób zginęło w jednym miejscu, w jednym czasie w potwornych męczarniach. Może trochę współczucia dla tych ludzi, a nie dyskusja że żałoba trwa 3 dni. Bo co? Imprez w tym czasie nie będzie?? Nie martwcie na pewno będą, życie będzie normalnie wyglądać, bo w tym kraju jak zwykle będzie totalna znieczulica, bo ludzie właśnie będa przeżywać ile to ta żałoba trwa a nie myśleć o tych ludziach, którzy musieli zginąć w tak okrutny sposób. Zwłaszcza że coś słyszałam, że to podobno było podpalenie.
|
|
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście stała się tragedia ale uważam, że żałoba narodowa w tym (nie po raz pierwszy zresztą) wypadku jest przesadą. Naprawdę mi przykro, że tych ludzi spotkało takie nieszczęście ale codziennie giną ludzie i jeśli konsekwentnie prezydent za każdym razem chce ogłaszać żałobę narodową to powinniśmy ją mieć codziennie przez cały rok. Też mi się wydaje, że to bardziej zagrywka pod publikę co budzi niesmak...
Cytat:
Edytowane przez jojla Czas edycji: 2009-04-13 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Gruba przesada. 3 dni żałoby narodowej, i jakie będą reakcje? "Cholera, znowu kretyńską żałobę ogłosili, ani sie pobawić, ani nic". Tak będa komentować ludzie, zwłaszcza młodzi. Czy o takie uczczenie pamięci tych co zginęli chodziło?
Czy nie wystarczyłoby opuszczeni flag przed Pałacem Prezydenckim oraz innymi instytucjami do połowy? I nie uważam, aby to, że ludzie chca się bawić, było znieczulicą. A niech się bawią. Współczucie dla ofiar tragedii to jedno, ale odwołanie wszelkich imprez na dni, aby ludzie nie mogli się bawić, tylko przez te 3 dni przezywac tragedię, to zwyczajna głupota. Czemu to ma słuzyć? Owsze, tragedia straszna, ale oprocz współczucia dla ofiar tragedii nie mam zamiaru pogrążać się w żałobie.
|
|
#394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmm tak w ogole te trzy dni bez imprezy można przeciez wytrzymać, ale i tak wiemy ze one beda sie odbywac wiec nie ma co sie tym przejmowac, jesli ktos bedzie chcial sie bawic to nikt mu tego przeciez nie zabroni, nikt go nie zmusza do smucenia sie.
Arthur Schopenhauer Edytowane przez lily_of_the_valley Czas edycji: 2009-04-13 o 18:17 |
|
|
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko właśnie chodzi o to, że nie ma potrzeby ogłaszania żałoby narodowej w pewien sposób narzucając ludziom którzy mimo wszystko chcą się bawić żeby tego nie robili. Odwoływanie masowych imprez niczego nie zmieni. Ci którzy będą chcieli uszanują to, a inni nie.
|
|
|
#396 |
|
Rozeznanie
|
Stała się tragedia , owszem ale i tak nie wiem po co znowu żałoba narodowa? dla mnie to bez sensu, wspólczuję ofiarom tragedii i jestem pewna że ludzie w całej Polsce także ale dlaczego została im narzucona żałoba? to się staje irytujące....
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem w ogole zaloba narodowa w Polsce przestala miec jakiekolwiek znaczenie gdyz jest zdecydowanie naduzywana. Stala sie ogromna tragedia nikt temu nie zaprzecza, wspolczuje rodzinom ofiar,ale czemu niby ma sluzyc ta zaloba bo nie za bardzo rozumiem? Rodzinom ofiar i ludziom,ktorzy przezyli roznego rodzaju tragedia zapewne przyda sie wsparcie finansowe,rzeczowe czy tez pomoce psychologow,ale na pewno zaloba im nie pomoze. Codziennie w wypadkach drogowych/szpitalach/na ulicach ginie kilka tysiecy osob i nikt z tego powodu nie wprowadza zaloby narodowej bo co kogo interesuje jakis tam wypadek. Ja absolutnie nie jestem za zaloba, mialam w tamtym roku taka sytuacje,ze zostalam zaproszona na studniowke,ktora byla odwolywana,przekladana i nie oszukujmy sie,ale jest to problem bo ludzie zaplacili kase nie za to zeby dostac stare jedzenie. Co do imprez, jak wyzej powinny sie odbywac, nie mozemy zmusic nikogo do tego zeby siedzial w domu i plakal nad czyims losem.
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
żałoba narodowa to raczej kurtuazja polityczna i społeczny wyraz solidaryzowania się z ofiarami. Zwykłym ludziom może wydawać się to bez sensu, ale dla ludzi, których to dotknęło to jest kolejny, symboliczny wyraz solidaryzmu, a teraz wielu z nich jest to potrzebne tak samo jak pomoc materialna.
Jestem za jej trwaniem, uczczeniem w ten sposób pamięci tych tragicznie zmarłych ludzi. Jeśli ktoś nie chce jej obchodzić, nie musi. |
|
|
|
|
#399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#400 |
|
Zadomowienie
|
Teraz jest wielkie oburzenie że rządzący nadużywają żałoby narodowej, a sami wybraliście takich ludzi do rządzenia naszym krajem .. Macie co chcieliście .
|
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie byloby to solidaryzowanie gdyby wszyscy tego przestrzegali, a nie wybrani, dlatego dla mnie nie jest to jakis wielki symbol.
"A pewnego dnia zapytasz mnie: Co bardziej kocham? Ciebie czy moje życie? Ja odpowiem: -Moje życie. Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa, nie wiedząc,że moje życie to Ty." Edytowane przez myszkaaa88 Czas edycji: 2009-04-13 o 19:24 |
|
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, że to jest dobre. Nie mam nic przeciwko. Studniówki to chyba już się skończyły dawno. A inne bale itp. się prawdopodobnie odbędą ale będzie minuta ciszy i już. Nie wiem co złego jest w ogłaszaniu żałoby narodowej. Komu to przeszkadza? Stała się tragedia, zginęło wiele ludzi. Na mnie osobiście wywarło wielkie wrażenie. Chociaż w ten sposób mogę się zsolidaryzować z tymi, którzy stracili bliskich. I wkurzają mnie Ci co się buntują, że żałoba bo dla nich ważniejsze są imprezy albo stwierdzenie, że i tak każdy ma to w poważaniu. |
|
|
|
|
|
#403 |
|
Wtajemniczenie
|
[quote=jojla;11865654]Rzeczywiście stała się tragedia ale uważam, że żałoba narodowa w tym (nie po raz pierwszy zresztą) wypadku jest przesadą. Naprawdę mi przykro, że tych ludzi spotkało takie nieszczęście ale codziennie giną ludzie i jeśli konsekwentnie prezydent za każdym razem chce ogłaszać żałobę narodową to powinniśmy ją mieć codziennie przez cały rok. Też mi się wydaje, że to bardziej zagrywka pod publikę co budzi niesmak...
quote] Zgadzam się z Tobą. To co się wydarzyło to istny koszmar, wolę sobie nie wyobrażać sytuacji zarówno tych którzy przeżyli jak i tych którym się nie udało ![]() Ale z drugeij strony-ile ludzi zginęło przez ten czas na drogach, ilu po prostu już odeszło? A sytuacja we Włoszech-ok 300ofiar trzęsienia ziemii. Dlaczego by z tego powodu nie ogłosić żałoby? Ci ludzie tak samo cierpieli, stracili życie. Pamiętam jak dwa lata temu ogoszono żałobę po tym wypadku autokaru we Francji, byłam wtedy akurat na wczasach w Mielnie. Ogłoszono 3dniową żałobę i co z tego? może kluby były zamknięte ale ludzie wyszli na ulice, pili jak zwykle do oporu organizując zabawę przy muzyce puszczanej np. z aut. I na co to wszystko? Jak ktoś chce łączyć się w bólu to zrobi to po swojemu, po cichu, jeśli ktoś nie chce to nawet pół roku żałoby go do tego nie zmusi.
|
|
|
#404 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem przeciwna traktowaniu żałoby jako zagrywki politycznej przed zbliżającymi się powoli wyborami prezydenckimi. Łatwo jest głosić piękne mowy ku pokrzepieniu serc i przechadzać się po miejscu tragedii w blasku fleszy reporterów. Ważniejsze jest to, co będzie, gdy światła aparatów zgasną i będzie trzeba odbudować zniszczone życie.
|
|
|
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
zaloba narodowa powinna byc oglaszana w bardzo szczegolnych okolicznosciach, bo to jest wyjatkowa okolicznosc. W tej chwili prezydent oglasza ja przy kazdym wypadku, o ktorym slychac w mediach.
Jest to dla mnie absurd, to tak jakby machac hymnem narodowym przy kazdej kolacji. Sa rzeczy, ktore nie powinny byc naduzywane. |
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie na drogach gnie więcej osób. na pewno w męczarniach.... ich rodziny również potrzebują pomocy psychologów i wsparcia. codziennie róbmy żałoby narodowe ![]() mnie już prawdę mówiąc ta żałoba nie robi. pożar oczywiście wielka tragedia, ale nie będę robiła szkopki pt "och tak, wstawię znicza [*] w opis na gg i będę się solidaryzowała z rodzinami ofiar" |
|
|
|
|
|
#407 |
|
Zadomowienie
|
Pierwsze co pomyślałam jak zobaczyłam informacje o żałobie narodowej to "znowu"
Żałoba jest ostatnio nadużywana i traci swój sens. W ogóle od 2004 roku było coś z 9 żałob narodowych, czyli średnio na rok 2. Jak tylko będzie jakiś większy wypadek to od razu dają żałobe. Dlategio nie dziwie się, że jest ona odbierana tak a nie inaczej przez społeczeństwo. Współczuje rodzinie ofiar, ale jakoś szczerze wątpie by taka żałoba im wielce pomogła. |
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
społeczna znieczulica?
tu nie o rozgrywkę polityczną de facto chodzi, ale o tragedię wielu ludzi |
|
|
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpisuję się pod Tobą. |
|
|
|
|
|
#410 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
slubow sie nie odwoluje tak apropoCytat:
Ciekawe czy byloby tak, gdyby zginela nasza matka, Siostra, nasz chlopak...Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
moze warto o tym pomyslec w ten sposob???o to czy taka sytuacja pomoze poszkodowanym trzeba zapytac samych poszkodowanych i ich rodziny. Mamy tendencje do negowania wszystkiego, zaloby narodowej tez, a jak juz cos "kaczka" wymysli to napewno bedzie porażka... Smutne. |
|||||||
|
|
|
|
#411 |
|
Zadomowienie
|
To straszne nie? Tyle zlych rzeczy dotyka ludzi...az dziewieciokrotnie byly takie sytuacje gdzie zarzadzono zalobę, ale ile jest tragedii poza tym? moze warto o tym pomyslec w ten sposob???
o to czy taka sytuacja pomoze poszkodowanym trzeba zapytac samych poszkodowanych i ich rodziny. Mamy tendencje do negowania wszystkiego, zaloby narodowej tez, a jak juz cos "kaczka" wymysli to napewno bedzie porażka... Smutne. Każdego dnia zdarzają się jakieś tragedie taki jest ten świat. Czyli co codziennie powinna być żałoba narodowa? Faktem jest to, że jest ona nadużywana i coraz to bardziej traci swój sens. Moim zdaniem ostatnie kilka ostatnich żałob narodowych było bardziej na pokaz niż "przeżyciem duchowym" Gdzie w ogóle napisałam, że jeśli nasz prezydent coś wymyśli to jest to z góry złe? |
|
|
|
|
#412 |
|
Raczkowanie
|
Jak straciłam najbliższą mi osobę, to miałam gdzieś, co robią/myślą/czują inni ludzie. Nawet, gdyby cały świat uczcił moją stratę, nie zmieniłoby to niczego.
|
|
|
|
|
#413 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet mi sie komentowac nie chce za bardzo.
Smieszy mnie tylko to udawanie, jacy to wszyscy jestesmy empatyczni, pomocni i wspolczujacy. Bo sie wzrusze... ![]() Mnie to nie boli, bo nikogo stamtad nie znalam ani nic takiego. |
|
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
Pan prezydent w ostatnich latach oglaszal zalobe gdy runela hala w Katowicach , spadł samolot z wojskowymi, zginęli górnicy w Halembie, gdy autokar spadl w przepaść we Francji.. To pamietam na pewno. On chyba lubi oglaszac zalobe narodowa, celebrowac takie smutne wydarzenia,rocznice, to chyba taki smutny, posępny typ czlowieka.
Uwazam, ze takie czeste oglaszanie zaloby narodowej to przesada. Powinna ona byc oglaszana w naprawde szcegolnych przypadkach. Codziennie ginie mnostwo ludzi nie tylko w Polsce ale i na swiecie. Wystarczy jeden zamach bombowy w Iraku, Afganistanie czy Pakistanie i juz mamy kilkanascie ofiar za jednym razem. Dlaczego wtedy nie ma zaloby narodowej? Bo za daleko od nas, bo to nie Polska? Bo za malo osob zginelo, bylo nie wystarczajoco krwawo? Ile ludzi musi zginac by byla ogloszona? Czy jak zginie 10 to juz wystarczajaco czy za malo , aby plakac? Mozemy zadawac takie pytania, licytowac sie... A co do solidarnosci z ofiarami. Jestem pewna, ze im bardziej by sie przydala pomoc psychologiczna, materialna, wsparcie sasiedzkie i od miasta niz jakas na sile wprowadzana zaloba narodowa. Plakanie na zawolanie to nie jest dobry pomysl.
|
|
#415 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
Rozumiem, ale pozwolę sobie mieć inną opinię. Nie na temat tragedii, tu nie ma o czym dyskutować. Mam inne zdanie na temat ogłaszania żałoby. Bo choć zawsze z przerażeniem myślę o takich niespodziewanych tragediach, uważam, że ogłaszanie narodowej żałoby to zimno wykalkulowane zagranie polityczne i co więcej, uważam, że to dowód politycznej niedojrzałości i błazeństwa. Żałoba narodowa to wydarzenie, które powinno być w historii czymś wyjątkowym, ważnym, odnotowywanym w historii narodu, pamiątką wydarzeń, które w jakiś sposób na tę historie wpłynęły. Tu możemy oczywiście mówić o katastrofie, o tragedii, nie umniejszamy skali rozpaczy rodzin ofiar, ani faktu, że ludzie, którzy zginęli mogli i powinni dalej żyć. Jednak robienie z tego wydarzenia politycznego, wykorzystywanie tych ofiar w grze politycznej to zagranie nieczyste i niemądre. Zwazcie proszę, że za trwania II Rzeczypospolitej żałobę narodową ogłoszono trzy razy po śmierci wybitnych postaci życia politycznego: Wilsona, Piłsudskiego i Teodorowicza. W czasie II Wojny Światowej ogłoszono ja po upadku Powstania Warszawskiego - ostatniej nadziei Polaków na niepodległą Polskę. Za PRL-u uczczono w ten sposób śmierć kolejnych postaci kształtujących historię (i nie oceniam tu litościwie, jak ją kształtowały): Stalina, Bieruta, Zawadzkiego i Wyszyńskiego. I taka jest rola narodowej żałoby. Ogłasza się ja po tragedii, która waży na losach państwa. Tymczasem Kaczyński za swej kadencji ogłasza żałobę narodową już chyba z siódmy, czy ósmy raz. To zmienia znaczenie tego gestu, dewaluuje go i upowszednia. Sprawia, że ludzie zamiast żałoby odczuwaja irytację. Co więcej, nie wierzę, by nasz prezydent robił to ze szczerej żaloby. To po prostu populistyczna zagrywka. I w tym znaczeniu owszem, uwazam, że żałoba narodowa to w tej sytuacji posunięcie niewłaściwe i żałosne. I nie, nie sadzę, by takie manifestacje pomagały rodzinom ofiar. Uważam, że w ten sposób i ofiary, i cierpienie ich rodzin wykorzystuje się cynicznie do walki politycznej. edit: Hawo, odnośnie twojej wypowiedzi przypomniał mi się wywiad przeprowadzony w trakcie żałoby narodowej po śmierci górników z żoną górnika, który zginął pod ziemią samotnie. W tej samej kopalni, tylko kilka miesięcy wczesniej. Kobieta pytała, na czym polega różnica? W czym tragedia jej rodziny jest mniejsza, niż tragedie rodzin tamtych ofiar? Dlaczego jej dzieci nie zostały wzięte pod opieke przez państwo, dlaczego ona nie dostała pieniędzy z kieszeni podatników? Czy dlatego, że nie byłoby efektu medialnego? Czy dlatego, że śmierć jednego czlowieka nie jest warta przedstawiania? Wstrząsnął mną ten wywiad.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2009-04-14 o 02:27 |
|
|
|
|
|
#416 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
|
#417 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Współczuję tym wszystkim ludziom, których to dotknęło, bezpośrednio lub pośrednio. Bo teraz media, politycy robią z tego show, obiecują pomoc i złote góry. A pewnie Ci biedni ludzie niedługo i tak zostaną z tym sami i nikt im nie pomoże, chociażby jeśli chodzi o opiekę psychologa (o innego typu pomocy nie wspominając) |
|
|
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też ich nie znałam tych wszystkich ludzi ale jednak mną to poważnie wstrząsnęło. Skoro nie mogę pomóc w inny sposób to chociaż zsolidaryzuje się z nimi poprzez chwile milczenia, refleksji.
Kiedy mój dziadek czy babcia trafili do szpitala, było mi ciężko i potrzebowałam wsparcia innych, takiego psychicznego. Myślę, że w momencie takiej tragedii też przydało by mi się wsparcie psychiczne, nawet obcych ludzi. Wtedy jednak jest troszkę lżej... Mimo wszystko. |
|
|
|
|
#419 |
|
Raczkowanie
|
jednej strony to była naprawdę wielka tragedia. Nie powiem, że mnie to nie boli, ze nie znałam, bo to co mnie boli najbardziej, to to, że zginęły w tak straszny sposób dzieci. A z drugiej, to mam wrażenie że rząd ogłosi żałobę i już, ma spokój, załatwione. Że zamiast coś zrobić, by nie dochodziło do takich tragedii to lepiej ogłośmy żałobę narodową i wystawmy księgi kondolencyjne. Że lepiej nie zrobić nic, ale za to z wielką pompą.
|
|
|
|
|
#420 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
kazda smierc to tragedia. ale nie kazda smierc jest medialna.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.

Tylko właśnie chodzi o to, że nie ma potrzeby ogłaszania żałoby narodowej w pewien sposób narzucając ludziom którzy mimo wszystko chcą się bawić żeby tego nie robili. Odwoływanie masowych imprez niczego nie zmieni. Ci którzy będą chcieli uszanują to, a inni nie.

slubow sie nie odwoluje tak apropo
moze warto o tym pomyslec w ten sposob???