ile pieniędzy do koperty? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-22, 20:18   #421
niunia32
Zakorzenienie

Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
W czerwcu idziemy na wesele znajomych i właśnie dajemy 200 zł. Dodatkowo zamiast kwiatów prosili (wierszyk o tym mówi w zaproszeniu), że zamiast kwiatów chcieliby maskotki.
ja mam w tym roku 4 wesela. i doszliśmy z narzeczonym że damy po 200 na każde. + kwiaty czy ewentualnie inności typu maskotki czy slodycze jak sobie Młodzi zażyczą

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 20:30   #422
ananke_2
Rozeznanie

Dot.: Ile się teraz daje na wesele???

Nie no, w Polsce to jednak ludziom sie powodzi Para znajomych Irlandczykow brala slub w zeszlym roku. Najchojniejsza kwote jaka dostali bylo 600 euro, czyli dla przecietnie zarabiajacego, tygodniowka. Wiekszosc daje ok 100 euro od osoby, czyli dniowka. Milo czytac, ze niektorzy zarabiaja tyle, ze 500zl lekka reka rozdaja w prezencie.
Coraz bardziej mi sie odechciewa slubu w Polsce. Jak pomysle, ze dla moich gosci najwiekszym dylematem jest ile mi dac w kopercie, to mi sie niedobrze robi.

ananke_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 20:48   #423
arrachnee
Zakorzenienie

oj dziwnie się porobiło

Rozumiem, że przy zaproszeniu był uroczy wierszyk o pieniądzach zamiast prezentów?

1. Jeśli idziesz z siostrą i/lub rodzicami zróbcie wspólny prezent "kopertowy" - nawet 50zł "od osoby" wypadnie wtedy lepiej
2. Jeśli robisz prezent sama odpuściłabym kopertę - wierszyk wierszykiem, ale miły drobiazg jest lepszy od koperty z niewielką sumą

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 21:02   #424
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ananke_2 Pokaż wiadomość
Nie no, w Polsce to jednak ludziom sie powodzi Para znajomych Irlandczykow brala slub w zeszlym roku. Najchojniejsza kwote jaka dostali bylo 600 euro, czyli dla przecietnie zarabiajacego, tygodniowka. Wiekszosc daje ok 100 euro od osoby, czyli dniowka. Milo czytac, ze niektorzy zarabiaja tyle, ze 500zl lekka reka rozdaja w prezencie.
Coraz bardziej mi sie odechciewa slubu w Polsce. Jak pomysle, ze dla moich gosci najwiekszym dylematem jest ile mi dac w kopercie, to mi sie niedobrze robi.
Nie za bardzo rozumiem w czym problem. Pytanie jak pytanie. Nie chodzę często na wesela, ostatnio byłam 12 lat temu więc wtedy kwestia koperty mnie nie interesowała.

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
oj dziwnie się porobiło

Rozumiem, że przy zaproszeniu był uroczy wierszyk o pieniądzach zamiast prezentów?

1. Jeśli idziesz z siostrą i/lub rodzicami zróbcie wspólny prezent "kopertowy" - nawet 50zł "od osoby" wypadnie wtedy lepiej
2. Jeśli robisz prezent sama odpuściłabym kopertę - wierszyk wierszykiem, ale miły drobiazg jest lepszy od koperty z niewielką sumą
tak był właśnie wierszyk.
co do pogrubionego: w sumie niezłe rozwiązanie, podoba mi się

Edytowane przez Marbella85
Czas edycji: 2009-04-22 o 21:21
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 21:12   #425
ananke_2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Nie za bardzo rozumiem w czym problem. Pytanie jak pytanie. Nie chodzę często na wesela, ostatnio byłam 1 lat temu więc wtedy kwestia koperty mnie nie interesowała.
Przepraszam, rzeczywiscie zabrzmialo to niemile, ale dla mnie dawanie komus pieniedzy jest jakies takie... obrzydliwe Nie umiem tego wytlumaczyc. Byloby mi strasznie glupio przyjac od kogos pieniadze. Mam duze poczucie niezaleznosci i przeciez moge sama sobie zarobic.

A co do twojego problemu, to mysle, ze rzeczywiscie skladkowy prezent bedzie najlepszy.

Stary 2009-04-22, 21:14   #426
lisnov
Zakorzenienie

Moj znajomy byl na weselu na 15 osob i mu sie zwrocilo, i to nawet dwa razy...
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 21:33   #427
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja bym się wahała, czy iśc na wesele.

No bo jak pójdziesz, to glupio Ci będzie dać np. 50 zlotych, więc dasz więcej. Ale po co iść na wesele? Dla osoby, z którą od 6 lat nie mialo się kontaktu? Trochę dziwne to zaproszenie i jeszcze informacja, że młodzi prosza o pieniądze...

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-22, 21:41   #428
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, rzeczywiscie zabrzmialo to niemile, ale dla mnie dawanie komus pieniedzy jest jakies takie... obrzydliwe Nie umiem tego wytlumaczyc. Byloby mi strasznie glupio przyjac od kogos pieniadze. Mam duze poczucie niezaleznosci i przeciez moge sama sobie zarobic.
No bez sensu
Przecież od wiek wieków daje się Młodym albo pieniądze albo prezent.
Przy czym osobiście uważam, że lepiej dać pieniądze, żeby sami je sobie zagospodarowali według potrzeb... a nie, że dostaną 4 komplety garnków, 5 mikserów, 8 żelazek, kilka zmian pościeli i zapas ręczników na 40 lat

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 22:09   #429
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
ok teraz rozumiem, akurat w tym wypadku łatwiej jest mi dać pieniądze

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ja bym się wahała, czy iśc na wesele.

No bo jak pójdziesz, to glupio Ci będzie dać np. 50 zlotych, więc dasz więcej. Ale po co iść na wesele? Dla osoby, z którą od 6 lat nie mialo się kontaktu? Trochę dziwne to zaproszenie i jeszcze informacja, że młodzi prosza o pieniądze...
Odebrałam to zaproszenie raczej jako miły gest z jego strony, właśnie ze względu na przyjaźń łączącą kiedyś naszych rodziców.Nie czuję się jakbym była zaproszona tak z braku laku. A wierszyki z prośbą o pieniądze wydają mi się czymś powszechnym na zaproszeniach.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 22:35   #430
FALLinLOVE
Realistka

hmmm ja uwazam ze kwota 150-200 zlotych jest w tym wypadku wystarczajaca i spinac sie na 300 czy wiecej to bezsens.

a robienie wesela tylko po to zeby wzrocily sie koszty to glupota wg mnie organizujacv przyjecie mlodzi musza sie liczyc z kosztami i tyle.
Stary 2009-04-22, 22:40   #431
ananke_2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
No bez sensu
Przecież od wiek wieków daje się Młodym albo pieniądze albo prezent.
Przy czym osobiście uważam, że lepiej dać pieniądze, żeby sami je sobie zagospodarowali według potrzeb... a nie, że dostaną 4 komplety garnków, 5 mikserów, 8 żelazek, kilka zmian pościeli i zapas ręczników na 40 lat
No widzisz, ja uwazam, ze najlepszym wyjsciem jest lista prezentow. Wtedy uniknie sie niechcianych zelazek a mozna zrobic taka liste, zeby prezenty nie przekraczaly jakiejs tam kwoty z ktora czujemy sie komfortowo.
Chyba nie po to sie ludzie pobieraja, zeby dostac "zastrzyk finansowy" na nowa droge zycia. To juz nie te czasy. A co z ludzmi, ktorzy tego slubu nie biora, a sa ze soba 10-20 lat? Im nikt nawet jednego zelazka nie kupi

Aha, dla wyjasnienia, to ja czulabym sie niekomfortowo przyjmujac pieniadze od ludzi na wlasnym slubie. Nie mam zamiaru zmieniac innych i jak ide na czyjes wesele, to daje pieniadze, bo wiem, ze te osoby tego w pewnym sensie oczekuja (tez mialam ostatnio wesele, gdzie przy zaproszeniu byl podobny wierszyk, dalam bez mrugniecia okiem).
Jesli bede kiedykolwiek wyprawiac wlasne wesele, to na zaproszeniu bedzie wyraznie zastrzezone, ze pieniedzy nie przyjmuje Ale to ja. Jak juz pisalam, dziwna jestem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 00:00   #432
bobo_gumi
Raczkowanie

Tak czytam powyższe wypowiedzi i się zastanawiam czy same miałyście już swoje wesela?chyba nie.ja uważam że pieniądze to najlepszy prezent, nie ma kłopotu co kupic , albo powtarzających się prezentów.Młodzi sami sobie kupią to co będzie im odpowiadało , a wizja 5 kompletów poscieli w innym rozmiarze niż używane w domu raczej nie jest za ciekawa.Zresztą każdy pisze że trzeba się liczyc z kosztami, owszem , ale nie bierzecie pod uwagę tego , że niektórzy muszą brać kredyty żeby wziąśc ślub i mieć wesele, więc po cichu liczą że część się zwróci.Według mnie od pary pasuje dać 400-500zl.Chyba zaproszenie dostaje się z wyprzedzeniem i można ten fakt umieścić w swoich wydatkach i sobie zaoszczędzić trochę, a tłumaczenie że muszę jeszcze sukienkę kupić i buty do mnie nie przemawia.Zawsze można coś z szafy wyjąć, na każdą imprezę nie trzeba mieć nowej sukienki.
bobo_gumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 01:02   #433
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
nie rozumiem w czym problem co innego komus dac nawet 1000 zl jesli to bardzo bliska rodzina, ale przeciez tu nikt nie mowi o tym, zeby np. taka kwote dac kolezance.

Cytat:

A co do twojego problemu, to mysle, ze rzeczywiscie skladkowy prezent bedzie najlepszy.
ja juz wole dostac pieniadze niz 10 z kolei zelazko
chociaz funkcjonuja juz listy z prezentami o tyle dobrze
Stary 2009-04-23, 01:03   #434
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bobo_gumi Pokaż wiadomość
Tak czytam powyższe wypowiedzi i się zastanawiam czy same miałyście już swoje wesela?chyba nie.ja uważam że pieniądze to najlepszy prezent, nie ma kłopotu co kupic , albo powtarzających się prezentów.Młodzi sami sobie kupią to co będzie im odpowiadało , a wizja 5 kompletów poscieli w innym rozmiarze niż używane w domu raczej nie jest za ciekawa.Zresztą każdy pisze że trzeba się liczyc z kosztami, owszem , ale nie bierzecie pod uwagę tego , że niektórzy muszą brać kredyty żeby wziąśc ślub i mieć wesele, więc po cichu liczą że część się zwróci.Według mnie od pary pasuje dać 400-500zl.Chyba zaproszenie dostaje się z wyprzedzeniem i można ten fakt umieścić w swoich wydatkach i sobie zaoszczędzić trochę, a tłumaczenie że muszę jeszcze sukienkę kupić i buty do mnie nie przemawia.Zawsze można coś z szafy wyjąć, na każdą imprezę nie trzeba mieć nowej sukienki.
To ze ktos postepuje wg zasady "zastaw sie a postaw sie" to juz naprawde nie problem zaproszonych gosci Szczegolnie bym sie wczuwal w koszty osoby, z ktora nie mam od lat kontaktu, a ktora nagle zaprasza na wesele, z adnotacja "daj kase"

A co do preznetow, to przeciez funkcjonuja listy z prezentami, po to, by wlasnie nie byly powtarzane.

Oczywiscie, pieniadze to praktyczny i czesto pozadany prezent, no ale tlumaczenie ze ktos wzial kredyt... no sorry...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:11   #435
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez FALLinLOVE Pokaż wiadomość
hmmm ja uwazam ze kwota 150-200 zlotych jest w tym wypadku wystarczajaca i spinac sie na 300 czy wiecej to bezsens.

a robienie wesela tylko po to zeby wzrocily sie koszty to glupota wg mnie organizujacv przyjecie mlodzi musza sie liczyc z kosztami i tyle.
Zgadzam się z Tobą - wg mnie również jest to trochę... niefajne, a nawet ryzykowne (bo co jeśli jednak nie za bardzo się zwróci?), ale wiem, że większość ludzi robi wielkie weselisko właśnie z taką myślą - że się zwróci, a nawet że na tym "zarobią". Nie oszukujmy się - nie zaprasza się koleżanek nie widzianych przez x lat, czy dalekich kuzynek, których nawet się nie lubi, z nagłej potrzeby serca i chęci, żeby 100 osób nas potem obściskiwało i składało nam życzenia.

Ja napisałam wcześniej taką sumę - 200-250 zł, bo jakbym już się zdecydowała iść na ślub (duży ślub), to coś koło tego bym dała (chociaż może rzeczywiście bez osoby towarzyszącej "pasuje dać" i 150 zł). Moja koleżanka ostatnio tak mi powiedziała - że w jej kręgach się daje właśnie mniej więcej tyle ile kosztował catering na osobę + jakaś suma, żeby było na prezent - co kraj, czy miasto, to obyczaj - kalkuluje się nieco inaczej. Oczywiście, że każdy daje na ile go stać, ale popieram że jak ma się dać 50 zł, to naprawdę najlepszym wyjściem byłaby lista prezentów - żeby osoby nie będące przy większej kasie mogły zdeklarować się na jakiś tańszy prezent.

Jeśli zapraszający na wesele to nie jest bliska rodzina, czy prawdziwy przyjaciel (bo wtedy prawie na pewno jest się zapraszanym ze szczerej chęci i potrzeby serca), to warto się zawsze zastanowić, czy iść, jeśli nie mamy kasy lub nie w smak nam ją wydawać.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2009-04-23 o 07:15
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 07:34   #436
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
nikt nie musi brac kredytu na wesele wiec prosze takich dyrdymałow nie uprawiac.
jesli kogos nie stac na wesele to go nie robi lub robi skromniejszy
poza tym wesele nie jest obowiazkowe w koncu podobno liczy sie sam slub .

skoro dla rodziny sie nie zaluje to nie rozumiem dlaczego mlodzi tak licza ze sie wesele zwroci ?

taka rodzinnosc z jednej strony ?;-) a z drugiej czysta kalkulacja.

ja wollabym pieniadze i zrobilabym liste prezentow w jakims fajnym gazdzeciarskim sklepie na rzeczy na ktore zawsze mi szkoda kasy np. robot retro bagatelka 2 tys ;-)

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:34   #437
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Sama dałabym kase, nawet gdyny na zaproszeniu nie było wyraznej prosby o taki akurat prezent. Wole, zeby sami sobie mlodzi kupili co im trzeba.

Co do sumy, mysle, ze ok 200zł byłoby w sam raz

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:41   #438
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Dostałam zaproszenie na wesele pod koniec maja. Wyraźnie jest napisane, że państwo młodzi życzą sobie pieniędzy. No właśnie ile się teraz daje w kopercie???? Zaznaczam, że to żadna rodzina, daleki znajomy, z którym latałam po drzewach za szczenięcych lat, ale żadna wielka przyjaźń, od ok 6 lat nie mieliśmy żadnego kontaktu także zaproszeniem byłam zaskoczona, myślę, że dostałam właśnie przez wzgląd na dawne czasy. Aha, i wybieram się sama, bez osoby towarzyszącej.
Pytanie było proste: ile dać?
A tu rozkminki, po co idziesz, dlaczego Cię zaprosili itd Nie nam oceniac na ile ta przyjaźń była bliska i ile się z niej ostało, dziewczyna się zdziwiła, ale na wesele sie wybiera, więc w czym problemik? Nam nikt nie każe dreptac na to wesele, więc problem nie w naszych kieszeniach i chęciach, a ona chce isć, no nie?
--------------------------------------------
Ja tam wiem ile ja bym dała ale Tobie radze dowiedzieć się u jakichś znajomych czy koleżanek ile sie teraz daje w kopercie. Bo z tego co sie orientuję sa jakies różnice, w różnych regionach kraju te kwoty mogą się lekko różnić. A dołożenie się do tego co dają Twoi rodzice chyba będzie najlepsze. I całkiem naturalne, jako, że nie pracujesz jeszcze.

Cytat:
To właściwie prezent też powinien byc obrzydliwy, ponieważ na takie żelazko tez mozesz sobie zarobić

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-04-23 o 07:47
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:44   #439
ona24
Zadomowienie

Zgadzam się w 100 % z Fresą, ja daję od pary minimum 500 zł ( 200 zł od pary to trochę mało) a jak mnie nie stać na wesele lub szkoda mi kasy to po prostu nie idę. Co do autorki, masz zamiar iść sama, wiec ja dałabym na Twoim miejscu 200 - 300 zł
ona24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 07:46   #440
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
nikt nie musi brac kredytu na wesele wiec prosze takich dyrdymałow nie uprawiac.
jesli kogos nie stac na wesele to go nie robi lub robi skromniejszy
poza tym wesele nie jest obowiazkowe w koncu podobno liczy sie sam slub .

skoro dla rodziny sie nie zaluje to nie rozumiem dlaczego mlodzi tak licza ze sie wesele zwroci ?

taka rodzinnosc z jednej strony ?;-) a z drugiej czysta kalkulacja.

ja wollabym pieniadze i zrobilabym liste prezentow w jakims fajnym gazdzeciarskim sklepie na rzeczy na ktore zawsze mi szkoda kasy np. robot retro bagatelka 2 tys ;-)
Zgadzam się z paulą, jesli już robic wesele, to do jasnej anielki, nie po to, żeby sie zwróciło. To jest dopiero obrzydliwe.

Stary 2009-04-23, 08:07   #441
Jula84
Wtajemniczenie

Ja sie wybieram w czerwcu na wesele do kuzynki (najblizsza rodzina). I czy to ze nie jest to kolezanka/znajoma tylkowlasnie łaczą mnie z nia więzy pokrewieństwa -zmienia postac rzeczy? Mam dac wiecej kasy ?

Zamierzalam dac od pary tak ok 300 - 400 zł...

Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 08:11   #442
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Ech te wesela, jak ja tego nie znoszę...już sobie wyobraziłam siebie tworzącą listę gości i kalkulacje typu "tej ciotki to nie znoszę, wredna małpa, ale dobrze zarabia, pewnie dużo da, to zaproszę, bo wesele ma się zwrócić" Czy tak to ma wyglądać?! Dobrze, że ja samotna kobieta jestem, to nie muszę takich szopek odstawiać...
A na wesele koleżanki pójdę i dam tyle, ile uda mi się zaoszczędzić ( planuję 200 zł, może 300 - idę sama ) - ja po prostu chcę być z nią w tym dniu i nie zrezygnuję z wesela dlatego, że ...no właśnie,że co? że za biedna jestem?

A problem zwrotu kosztów wesela to - sorry nowożeńcy - nie mój problem I nie ja będę się martwić, że ktoś np.kredyt na wesele musiał zaciągnąć, to i ja muszę pół wypłaty wydać, albo też kredyt zaciągnąć, bo się nowożeńcom "musi zwrócić".
I dlatego też praktycznie na wesela nie chodzę - idę tylko do osób, co do których mam pewność, że zaprosili mnie, bo tego CHCĄ, nie kierując się kalkulacją finansową, czy moją "ulubioną" zasadą "bo tak wypada". Ech...
Stary 2009-04-23, 08:51   #443
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam sie. My idziemy na komunie chrzesnicy w maju. Dajemy 500 zł do koperty, plus jakis złoty łancuszek. Ale w sumie to od pary dorosłych i dwójki dzieci.
Na Twoim miejscu poszłabym tylko na slub, z kwiatkami.
Jesli chcesz isc sama na wesele, to mysle, ze 200 zł jak najbardziej wystarczy. 150 juz jakos mi nie pasuje. Juz chyba lepiej rowne 100 i do tego jakis prezent/
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 08:56   #444
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Jeżeli nie liczysz na zwrot kosztów to chętnie przyjdę i się nie rozczarujecie
Natomiast.
Naprawdę daje się tak około 200 złotych od singla lub 400 od pary? to mało, zważywszy, że ślub bierze się raz w życiu... można z takiej okazji być ciut bardziej hojnym
Nooo... przecież można nie jeść przez tydzień, a rachunki to się jakoś tak same może zapłacą w tym miesiącu, bo najważniejsze to mieć gest

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Zgadzam się z paulą, jesli już robic wesele, to do jasnej anielki, nie po to, żeby sie zwróciło. To jest dopiero obrzydliwe.
Dokładnie tak. Jakaś głupia moda się zrobiła. Za przyjęcie płaci ten kto je wydaje i koniec. Ja w ogóle jestem za prezentami, a nie kasą. Od tej pory będę dawać tylko prezenty, a co Z tych kopert robi sie już jakaś farsa, goście nie są od tego, żeby robić zrzutkę na utrzymanie państwa młodych.
Titane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 09:23   #445
Anette26
Przyczajenie

witam dziewczyny.
Dwa trzy lata temu jak chodziliśmy dawało się tak do znajomych jakieś 400-500 zł od pary jeśli do rodziny stówkę więcej. Nie wyobrażam sobie aby być takim hipokrytą i dać 200zł od pary.
Wesele to strasznie droga impreza, dowiedz się od pary młodej ile atrakcji ile serca w nie wkładają by tobie jako osobie którą goszczą było wspaniale.
Jeśli to całkowita olewka 500zł starczy jeśli natomiast wszystko planują na najwyższym poziomie to 700-800zł wszystko idzie do góry! Koszty wesela też, nasze zarobki więc i prezenty
Jeśli natomiast nas nie stać powiedzmy parze młodej o tym odpowiednio wcześniej że nie możemy przyjść przecież to nie obowiązek
Anette26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 09:47   #446
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anette26 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny.
Dwa trzy lata temu jak chodziliśmy dawało się tak do znajomych jakieś 400-500 zł od pary jeśli do rodziny stówkę więcej. Nie wyobrażam sobie aby być takim hipokrytą i dać 200zł od pary.
Wesele to strasznie droga impreza, dowiedz się od pary młodej ile atrakcji ile serca w nie wkładają by tobie jako osobie którą goszczą było wspaniale.
Jeśli to całkowita olewka 500zł starczy jeśli natomiast wszystko planują na najwyższym poziomie to 700-800zł wszystko idzie do góry! Koszty wesela też, nasze zarobki więc i prezenty
Jeśli natomiast nas nie stać powiedzmy parze młodej o tym odpowiednio wcześniej że nie możemy przyjść przecież to nie obowiązek
Aż zacytuje, ponieważ jest to nastepny kandydat do nagrody Wypowiedz Miesiąca (w moim osobistym rankingu)

Pamiętajcie! Wypytajcie młodych (szczegółowo ) o to jak organizuja weselicho, jak uznacie, że olewka, to możecie "ubrać co nieco" z koperty

Stary 2009-04-23, 09:51   #447
Titane
Rozeznanie

Cytat:
witam dziewczyny.
Wiesz, przykro się czyta takie posty. Rozumiem, że Ty byś się poczuła urażona gdyby ktoś Ci dał np. 400 zł.

Zazwyczaj jednak para młoda wie jaka jest sytuacja materialna poszczególnych gości. Pewnie, że fajnie jest dostać trzy tysiaki w kopercie od kogoś kto zarabia 3 razy tyle miesięcznie, ale z drugiej strony głupio by mi było, gdyby znajomi, którzy ledwie wiążą koniec z końcem zapożyczali się, żeby dać mi chociażby te cztery stówy. Już wolę same kwiaty, naprawdę.

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 09:54   #448
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
witam dziewczyny.
Wow, "ceny" z księżyca jak dla mnie.

Widać u Ciebie się tak daje, ale w wątku jest mowa głównie o ludziach z niskimi i ze średnimi zarobkami, nie o sferach średnich-wyższych.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 09:55   #449
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Aż zacytuje, ponieważ jest to nastepny kandydat do nagrody Wypowiedz Miesiąca (w moim osobistym rankingu)
może to troll jakowyś bo pierwsza wypowiedź i od razu tak po bandzie
Stary 2009-04-23, 10:07   #450
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
witam dziewczyny.
sugerujesz ,zeby babcia nie kupila sobie lekarstw ale dala wnuczce wiecej niz 200 ??
kazdy daje tyle na ile go stac i koniec kropka.

hipokryzja jest branie kredytu na tygrysa na zlotym łancuchu aby stal przy stole mlodych a potem patrzenie w koperty i obgadywanie ze mało dali.

Cytat:
ale pokaz mi gdzie jest obowiazek robienia wesele a w dodotku drogiego wesela ?
mlodzi organizujac wesele robia je przede wszytskim dla siebie aby bylo fajnie,bylo dobre jedzenie ,picie i fajnie za 20 lat ogladalo sie na dvd plus chwalenie sie ,ze mieli 300 balonikow ze zlota a kolezanka tylko z srebra.

Cytat:
nie zauwazylam aby zarobki oststnio komus wzrosly wrecz przeciwnie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości