![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ile się teraz daje na wesele???
Nie no, w Polsce to jednak ludziom sie powodzi
![]() Coraz bardziej mi sie odechciewa slubu w Polsce. Jak pomysle, ze dla moich gosci najwiekszym dylematem jest ile mi dac w kopercie, to mi sie niedobrze robi.
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
![]() Rozumiem, że przy zaproszeniu był uroczy wierszyk o pieniądzach zamiast prezentów? 1. Jeśli idziesz z siostrą i/lub rodzicami zróbcie wspólny prezent "kopertowy" - nawet 50zł "od osoby" wypadnie wtedy lepiej 2. Jeśli robisz prezent sama odpuściłabym kopertę - wierszyk wierszykiem, ale miły drobiazg jest lepszy od koperty z niewielką sumą
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
co do pogrubionego: w sumie niezłe rozwiązanie, podoba mi się ![]() Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2009-04-22 o 21:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do twojego problemu, to mysle, ze rzeczywiscie skladkowy prezent bedzie najlepszy. ![]()
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Moj znajomy byl na weselu na 15 osob i mu sie zwrocilo, i to nawet dwa razy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się wahała, czy iśc na wesele.
No bo jak pójdziesz, to glupio Ci będzie dać np. 50 zlotych, więc dasz więcej. Ale po co iść na wesele? Dla osoby, z którą od 6 lat nie mialo się kontaktu? Trochę dziwne to zaproszenie i jeszcze informacja, że młodzi prosza o pieniądze...
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież od wiek wieków daje się Młodym albo pieniądze albo prezent. Przy czym osobiście uważam, że lepiej dać pieniądze, żeby sami je sobie zagospodarowali według potrzeb... a nie, że dostaną 4 komplety garnków, 5 mikserów, 8 żelazek, kilka zmian pościeli i zapas ręczników na 40 lat ![]()
![]() |
![]() |
#429 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Realistka
|
hmmm ja uwazam ze kwota 150-200 zlotych jest w tym wypadku wystarczajaca i spinac sie na 300 czy wiecej to bezsens.
a robienie wesela tylko po to zeby wzrocily sie koszty to glupota wg mnie organizujacv przyjecie mlodzi musza sie liczyc z kosztami i tyle.
![]() |
#431 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba nie po to sie ludzie pobieraja, zeby dostac "zastrzyk finansowy" na nowa droge zycia. To juz nie te czasy. A co z ludzmi, ktorzy tego slubu nie biora, a sa ze soba 10-20 lat? Im nikt nawet jednego zelazka nie kupi ![]() Aha, dla wyjasnienia, to ja czulabym sie niekomfortowo przyjmujac pieniadze od ludzi na wlasnym slubie. Nie mam zamiaru zmieniac innych i jak ide na czyjes wesele, to daje pieniadze, bo wiem, ze te osoby tego w pewnym sensie oczekuja (tez mialam ostatnio wesele, gdzie przy zaproszeniu byl podobny wierszyk, dalam bez mrugniecia okiem). Jesli bede kiedykolwiek wyprawiac wlasne wesele, to na zaproszeniu bedzie wyraznie zastrzezone, ze pieniedzy nie przyjmuje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
Tak czytam powyższe wypowiedzi i się zastanawiam czy same miałyście już swoje wesela?chyba nie.ja uważam że pieniądze to najlepszy prezent, nie ma kłopotu co kupic , albo powtarzających się prezentów.Młodzi sami sobie kupią to co będzie im odpowiadało , a wizja 5 kompletów poscieli w innym rozmiarze niż używane w domu raczej nie jest za ciekawa.Zresztą każdy pisze że trzeba się liczyc z kosztami, owszem , ale nie bierzecie pod uwagę tego , że niektórzy muszą brać kredyty żeby wziąśc ślub i mieć wesele, więc po cichu liczą że część się zwróci.Według mnie od pary pasuje dać 400-500zl.Chyba zaproszenie dostaje się z wyprzedzeniem i można ten fakt umieścić w swoich wydatkach i sobie zaoszczędzić trochę, a tłumaczenie że muszę jeszcze sukienkę kupić i buty do mnie nie przemawia.Zawsze można coś z szafy wyjąć, na każdą imprezę nie trzeba mieć nowej sukienki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() chociaz funkcjonuja juz listy z prezentami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do preznetow, to przeciez funkcjonuja listy z prezentami, po to, by wlasnie nie byly powtarzane. Oczywiscie, pieniadze to praktyczny i czesto pozadany prezent, no ale tlumaczenie ze ktos wzial kredyt... no sorry...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja napisałam wcześniej taką sumę - 200-250 zł, bo jakbym już się zdecydowała iść na ślub (duży ślub), to coś koło tego bym dała (chociaż może rzeczywiście bez osoby towarzyszącej "pasuje dać" i 150 zł). Moja koleżanka ostatnio tak mi powiedziała - że w jej kręgach się daje właśnie mniej więcej tyle ile kosztował catering na osobę + jakaś suma, żeby było na prezent - co kraj, czy miasto, to obyczaj - kalkuluje się nieco inaczej. Oczywiście, że każdy daje na ile go stać, ale popieram że jak ma się dać 50 zł, to naprawdę najlepszym wyjściem byłaby lista prezentów - żeby osoby nie będące przy większej kasie mogły zdeklarować się na jakiś tańszy prezent. Jeśli zapraszający na wesele to nie jest bliska rodzina, czy prawdziwy przyjaciel (bo wtedy prawie na pewno jest się zapraszanym ze szczerej chęci i potrzeby serca), to warto się zawsze zastanowić, czy iść, jeśli nie mamy kasy lub nie w smak nam ją wydawać. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-04-23 o 07:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli kogos nie stac na wesele to go nie robi lub robi skromniejszy poza tym wesele nie jest obowiazkowe w koncu podobno liczy sie sam slub . skoro dla rodziny sie nie zaluje to nie rozumiem dlaczego mlodzi tak licza ze sie wesele zwroci ? taka rodzinnosc z jednej strony ?;-) a z drugiej czysta kalkulacja. ja wollabym pieniadze i zrobilabym liste prezentow w jakims fajnym gazdzeciarskim sklepie na rzeczy na ktore zawsze mi szkoda kasy np. robot retro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Sama dałabym kase, nawet gdyny na zaproszeniu nie było wyraznej prosby o taki akurat prezent. Wole, zeby sami sobie mlodzi kupili co im trzeba.
Co do sumy, mysle, ze ok 200zł byłoby w sam raz ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tu rozkminki, po co idziesz, dlaczego Cię zaprosili itd ![]() ![]() -------------------------------------------- Ja tam wiem ile ja bym dała ale Tobie radze dowiedzieć się u jakichś znajomych czy koleżanek ile sie teraz daje w kopercie. Bo z tego co sie orientuję sa jakies różnice, w różnych regionach kraju te kwoty mogą się lekko różnić. A dołożenie się do tego co dają Twoi rodzice chyba będzie najlepsze. I całkiem naturalne, jako, że nie pracujesz jeszcze. Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-04-23 o 07:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się w 100 % z Fresą, ja daję od pary minimum 500 zł ( 200 zł od pary to trochę mało) a jak mnie nie stać na wesele lub szkoda mi kasy to po prostu nie idę.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#441 |
Wtajemniczenie
|
Ja sie wybieram w czerwcu na wesele do kuzynki (najblizsza rodzina). I czy to ze nie jest to kolezanka/znajoma tylkowlasnie łaczą mnie z nia więzy pokrewieństwa -zmienia postac rzeczy? Mam dac wiecej kasy ?
Zamierzalam dac od pary tak ok 300 - 400 zł...
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
Ech te wesela, jak ja tego nie znoszę...już sobie wyobraziłam siebie tworzącą listę gości i kalkulacje typu "tej ciotki to nie znoszę, wredna małpa, ale dobrze zarabia, pewnie dużo da, to zaproszę, bo wesele ma się zwrócić"
![]() A na wesele koleżanki pójdę i dam tyle, ile uda mi się zaoszczędzić ( planuję 200 zł, może 300 - idę sama ) - ja po prostu chcę być z nią w tym dniu i nie zrezygnuję z wesela dlatego, że ...no właśnie,że co? że za biedna jestem? ![]() A problem zwrotu kosztów wesela to - sorry nowożeńcy - nie mój problem ![]() I dlatego też praktycznie na wesela nie chodzę - idę tylko do osób, co do których mam pewność, że zaprosili mnie, bo tego CHCĄ, nie kierując się kalkulacją finansową, czy moją "ulubioną" zasadą "bo tak wypada". Ech...
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu poszłabym tylko na slub, z kwiatkami. Jesli chcesz isc sama na wesele, to mysle, ze 200 zł jak najbardziej wystarczy. 150 juz jakos mi nie pasuje. Juz chyba lepiej rowne 100 i do tego jakis prezent/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
witam dziewczyny.
Dwa trzy lata temu jak chodziliśmy dawało się tak do znajomych jakieś 400-500 zł od pary jeśli do rodziny stówkę więcej. Nie wyobrażam sobie aby być takim hipokrytą i dać 200zł od pary. Wesele to strasznie droga impreza, dowiedz się od pary młodej ile atrakcji ile serca w nie wkładają by tobie jako osobie którą goszczą było wspaniale. Jeśli to całkowita olewka 500zł starczy jeśli natomiast wszystko planują na najwyższym poziomie to 700-800zł wszystko idzie do góry! Koszty wesela też, nasze zarobki więc i prezenty ![]() Jeśli natomiast nas nie stać powiedzmy parze młodej o tym odpowiednio wcześniej że nie możemy przyjść przecież to nie obowiązek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętajcie! Wypytajcie młodych (szczegółowo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj jednak para młoda wie jaka jest sytuacja materialna poszczególnych gości. Pewnie, że fajnie jest dostać trzy tysiaki w kopercie od kogoś kto zarabia 3 razy tyle miesięcznie, ale z drugiej strony głupio by mi było, gdyby znajomi, którzy ledwie wiążą koniec z końcem zapożyczali się, żeby dać mi chociażby te cztery stówy. Już wolę same kwiaty, naprawdę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Widać u Ciebie się tak daje, ale w wątku jest mowa głównie o ludziach z niskimi i ze średnimi zarobkami, nie o sferach średnich-wyższych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kazdy daje tyle na ile go stac i koniec kropka. hipokryzja jest branie kredytu na tygrysa na zlotym łancuchu aby stal przy stole mlodych a potem patrzenie w koperty i obgadywanie ze mało dali. Cytat:
mlodzi organizujac wesele robia je przede wszytskim dla siebie aby bylo fajnie,bylo dobre jedzenie ,picie i fajnie za 20 lat ogladalo sie na dvd plus chwalenie sie ,ze mieli 300 balonikow ze zlota a kolezanka tylko z srebra. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.