Mycie włosów odżywką - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-08, 13:31   #421
black_sun
Rozeznanie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez mhm_ Pokaż wiadomość
ja jak poprzedniczka też korzystałam z rossmanowej odżywki i jestem zadowolona, tyle że był to różowy "yung".. włosy są miękkie i nawilżone, podczas mycia nie muszę używać grzebienia do ich rozczesania - wystarczy, że przejadę po nich palcami (pomimo że mam kręcone włosy, które zawsze wydawały mi się trudniejsze do rozczesania)
ooo o kupnie YUNGA jako następnej do przetestowania też już myślę więc cieszę się, że się dobrze sprawuje.. jakby nie patrzeć - te rosmanowskie odżywki są taniutkie a to duży plus

Cytat:
Napisane przez kosmarka Pokaż wiadomość
Postanowiłam w spokoju od początku poczytać ten wątek i dobrze, ze to zrobiłam. Poczytałam o: Hegron, Creme Spoeling, Odżywka do włosów do spłukiwania
i kliknęłam na
link do KWC by zobaczyć jak ona wygląda i wielce się zdziwiłam, bo ostatnio (jakieś 2 tyg. temu) w przemysłowym społem niedaleko pracy miałam taką w ręku - butla nie ma co - i możecie mnie bić, nie kupiłam jej.
Ale dziś polecę od razu - może tam jeszcze będzie .
kupuj kupuj, hegron sprawuje się świetnie
tylko że - przynajmniej u mnie - DUŻO lepiej sprawowała się wersja bez spłukiwania, z dodatkiem nafty kosmetycznej. ta do spłukiwania, chyba bez nafty, obciążała trochę.
black_sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 13:39   #422
kosmarka
Wtajemniczenie

Dobrze wiedzieć że są takie i takie , ja do nafty mam sceptyczne nastawienie - zawsze miałam problem z jej zmyciem.

A co myślicie na to by dodać trochę miodu do tej odżywki przy myciu?

Edit: Aha czy wogule wchodzi w grę używanie vatiki przed myciem włosów odżywką?

Edytowane przez kosmarka
Czas edycji: 2008-10-08 o 13:46 Powód: Dopisek
kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 13:59   #423
carlo_rossi
Rozeznanie

skonczył mi sie mrs potters dzis tez pierwszy raz uzylam rossmanowskiego Yunga rozowego. Po 1 razie poki co ok i taniuski wiec kolejny plus. Mam nadzieje ze dalej bedzie tez tak dobrze
carlo_rossi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 17:57   #424
mhm_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Kurcze, kupilam druga buteleczke Hegrona, coby juz na stale zaczac myc wlosy odzywka i ku mojemu zdziwieniu nie dziala ona tak jak kiedys Cos mnie podkusilo zeby sprawdzic sklady i zonk - dodano dwie linijki skladnikow. Czy mozecie pomoc mi rozszyfrowac co w nim siedzi? Nadaje sie jeszcze do mycia?

Stara wersja:
Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Parfum, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Glycerin, Citric Acid

i

Nowa:
Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Glycerin, Parfum, Coumarin, Limonene, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Linalool, Alphaisomethyl Ionone, Cinnamyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citric Acid
Kobietko, po prostu kupiłaś nie tą co wcześniej są dwie wersje

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...do-wlosow.html
mhm_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 20:13   #425
Dori2219
Przyczajenie

Jestem posiadaczką kręconych/falowanych włosów. Mam zamiar zacząć myć włosy odżywką. Wiem jednak, że najpierw muszę zmyć z włosów silikony. Możecie polecić mi jakiś szampon? Najlepiej łatwy do dostania.
Dori2219 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 20:28   #426
zapaałka
Zakorzenienie

Silikony zmyje kazdy jeden szampon, ktory ma w skladzie SLES. Jesli oczekujesz 'mega' oczyszczenia wystarczy do takiego szamponu dodac kilka tabletek aspiryny lub sode oczyszczona
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 20:32   #427
lea88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Silikony zmyje kazdy jeden szampon, ktory ma w skladzie SLES. Jesli oczekujesz 'mega' oczyszczenia wystarczy do takiego szamponu dodac kilka tabletek aspiryny lub sode oczyszczona
A soda nie spali wlosow (na pewno moze bardzo wysuszyc) ?? Moim zdaniem sam szampon z SLESem calkiem wystarczy. Tymbardziej, ze szukamy sposobow na odbudowanie wlosow, a sam SLES nie jest juz dla nich przyjazny.
lea88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 20:36   #428
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lea88 Pokaż wiadomość
A soda nie spali wlosow (na pewno moze bardzo wysuszyc) ?? Moim zdaniem sam szampon z SLESem calkiem wystarczy.
Troche sody dodane do jednorazowej porcji szamponu nie zrobi wielkiej krzywdy wlosom poza tym ze beda szorstkie, dlatego po takim zabiegu trzeba je solidnie nawilzyc i dobrze byloby przeplukac woda z octem jablkowym zeby domknac luski
Stary 2008-10-09, 09:52   #429
kosmarka
Wtajemniczenie

To i ja może takie mega oczyszczenie zafunduję sobie
Tylko czy jest sens jak nie używam silikonów?
Zaznaczam, że ostatni raz używałam szamponu i toniku matrixa dwa mycia temu.

Ponawiam swoje pytanie: czy trzymaną 2 h vatikę przed myciem włosów zmyje mi odzywka hergon? i czy do mycia nią mogę dodać miodu?

Stary 2008-10-09, 10:37   #430
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Ponawiam swoje pytanie: czy trzymaną 2 h vatikę przed myciem włosów zmyje mi odzywka hergon? i czy do mycia nią mogę dodać miodu?
koleżanka nam się "postarzała"
Obawiam się, że vatiki nie zmyjesz odżywką- w końcu jest na bazie oleju kokosowego. Chociaż olej kokosowy jest jednym z przyjemniejszych w zmywaniu- może się uda Nie wiem- trzeba by spróbować. Co do miodu- czemu nie. Ja nie próbowałam- ale na pewno nie zaszkodzi
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-09, 11:44   #431
kosmarka
Wtajemniczenie

Aha to efekt po letnich kąpielach słonecznych.

Ja mam vatike bez kokosa taką niby nową serię, czy lepsza jeszcze nie wiem .
Ale są inne oleje np. mineralny.
to skład: Podaję skład: mineral oil, RDB palmolem oil, RBD canola oil, virgin olive oil, silicon oil, almond oil, perfum, catus extract oil, castor oil, avobenzone, vitamin-E-acetate, lemon oil, TBHQ, colour CI no. 1210, 12740, 61565.
Jak go oceniasz Jolie?

To juz jedno wiem miód do odżywki dodam .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-09, 11:53   #432
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Aha to efekt po letnich kąpielach słonecznych.

Ja mam vatike bez kokosa taką niby nową serię, czy lepsza jeszcze nie wiem .
Ale są inne oleje np. mineralny.
to skład: Podaję skład: mineral oil, RDB palmolem oil, RBD canola oil, virgin olive oil, silicon oil, almond oil, perfum, catus extract oil, castor oil, avobenzone, vitamin-E-acetate, lemon oil, TBHQ, colour CI no. 1210, 12740, 61565.
Jak go oceniasz Jolie?

To juz jedno wiem miód do odżywki dodam .
wiesz co- no odżywką tego nie zmyjesz. Na przedzie składu ma olej mineralny- takie rzeczy to tylko szamponem. Generalne nie przepadam za olejami mineralnymi- ale reszta składu wygląda fajnie i bogato. Tak czy siak mycie tego odżywką odpada [oczywiście możesz spróbować w jakiś wolniejszy dzień- ale coś czuję w kościach, że będzie tłuścioch]
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-10-09, 12:18   #433
kosmarka
Wtajemniczenie

Dziękuję za analize
Może raz sprubuję tak zrobić, jak nie wypali, będę stosowała zasadę odżywka co drugie mycie.
Jak vatika to szampon z sls i coś cięższego na końcówki.
Jak sok z rzepy to odżywka do mycia, a potem maska bez silikonów i emulsja glorii do ułożenia kłaczków .

Ale najpierw zrobie eksperyment ze zmywaniem odzywką vatiki .

Thanks

Stary 2008-10-09, 13:32   #434
lea88
Zakorzenienie

Ja od 2 dni myje wlosy odzywke.. tzn w sumie pol na pol. Bo do pierwszego mycia daje szampon i odzywke, a do 2 odzywke. Wlosy przetluszczaja sie niestety szybciej.. W ogole sa srednie. Od razu po umyciu sa ok, ale nastepnego dnia strasznie obciazone, przyklapniete.. nie sa brudne, ale jakies takie nieswieze. Chyba ta metoda jest nie dla mnie ((
Stary 2008-10-09, 18:15   #435
zapaałka
Zakorzenienie

Lea musisz dac swoim wlosom czas na przyzwyczajenie sie do mycia odzywka, a to moze potrwac nawet kilka tygodni Nie znaczy to ze na 100% ta metoda u Ciebie poskutkuje, ale trzeba dac jej czas, szczegolnie jesli do tej pory uzywalo sie srodkow z mocniejszymi detergentami. No i najwazniejsze - jesli stosowalas/stosujesz produkty z silikonami to wlosy trzeba z nich najpierw oczyscic, a dopiero pozniej bawic sie z odzywka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-09, 18:38   #436
lea88
Zakorzenienie

Nie stosuje zadnych silikonow (wiem, ze wlosy trzeba oczyszczac, nawet sama o tym pisalam :P). Wlosy do tej pory mylam szamponami dla dzieci (od czasu do czasu tymi z SLES). Nie wiem czy dam rade przemeczyc sie z ta metoda 2 tyg, bo niestety nie usmiecha mi sie, chodzic z brudna glowa po ulicy :/.
Stary 2008-10-09, 18:59   #437
zapaałka
Zakorzenienie

Ja zanim zaczelam myc wlosy odzywka kilka tygodni testowalam lagodny szampon dla dzieciakow Bebi Barwy (bez SLESow) i to przejscie na odzywke od razu mi podpasowalo.
Wiadomo, ze nie ma co sie zmuszac, lepiej poprzestac na szamponie, a ewentualnie kiedys jeszcze sprobowac ten rodzaj mycia

PS. Jaka odzywke probowalas?
Stary 2008-10-09, 19:18   #438
lea88
Zakorzenienie

No wlasnie ja teraz tez kuplam sobie Bebi (ogolnie mylam Babydream, Bambi, Johnsonem, szamponem dla dzieci bez SLES z Lidla i Bambino).
Odzywek mam kilka- wiem, ze sa dosc slabe i moze to tez ich wina: Timotei z bambusem i druga z miodem. Poszla do sklepu gdzie zawsze byla odzywka Hegron, ale widze ze zmienili calkiem asortyment i juz jej nie ma :/. Szkoda, ze kompletnie nie znam sie na skladzie, bo moze wybralabym jakas inna fajna.
Stary 2008-10-10, 17:42   #439
*piękna
Zakorzenienie

Kurcze jak to jest z tym pottersem aloesowym?? widziałam w sklepie taki z biała herbatą http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22253 jest tez jakis z kreatyną http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=14462 ale podobno kreatyna moze przetłuszczac a ja kupiłam jeszcze inny. I skład ma troche inny od tych dwóch. I czy bedzie dobry do mycia? umyłam nim dzis włosy ale chciałabym wiedziec co mysla o tym bardziej kompetentne osoby. Skład: aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, aloe barbadensis leaf extract, parfum, isopropyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, citric acid, butylphenyl methylopropional, Cl 19140. Przepraszam jesli jestem upierdliwa ale kurcze sie przejelam tym myciem odzywką

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-10, 18:15   #440
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
Kurcze jak to jest z tym pottersem aloesowym?? widziałam w sklepie taki z biała herbatą http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22253 jest tez jakis z kreatyną http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=14462 ale podobno kreatyna moze przetłuszczac a ja kupiłam jeszcze inny. I skład ma troche inny od tych dwóch. I czy bedzie dobry do mycia? umyłam nim dzis włosy ale chciałabym wiedziec co mysla o tym bardziej kompetentne osoby. Skład: aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copolyol, aloe barbadensis leaf extract, parfum, isopropyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, citric acid, butylphenyl methylopropional, Cl 19140. Przepraszam jesli jestem upierdliwa ale kurcze sie przejelam tym myciem odzywką
pisałam jakiś czas temu, że dodaję do mojego pottersa keratynę i o dziwo nie obciąża ani nie przyspiesza przetłuszczania- warto spróbować. Skład podany przez Ciebie wygląda dobrze. Zresztą najlepszym dowodem na to czy się nada będzie reakcja Twoich włosów
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-10-10, 18:58   #441
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
pisałam jakiś czas temu, że dodaję do mojego pottersa keratynę i o dziwo nie obciąża ani nie przyspiesza przetłuszczania- warto spróbować. Skład podany przez Ciebie wygląda dobrze. Zresztą najlepszym dowodem na to czy się nada będzie reakcja Twoich włosów
No poki co są normalne ale zobaczymy jutro czy nie beda bardziej niż zwykle przetłuszczone. To moze nastepnym razem kupię ten z kreatyną Ulzyło mi że w moim nie ma brzydkich składników dzieki

Stary 2008-10-11, 19:39   #442
blonndee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
No poki co są normalne ale zobaczymy jutro czy nie beda bardziej niż zwykle przetłuszczone. To moze nastepnym razem kupię ten z kreatyną Ulzyło mi że w moim nie ma brzydkich składników dzieki
hmm... sklad wyglada podobnie jak moj [dzis kupilam a raczej dorwalam mrs. potter's, ale ani z herbata, ani z keratyna, z samym aloesem], jedynie na 4 miejscu mam dodatkowo behentrimonium chloride, a na koncu zamiast tego cl costamcostam mam limonene.
Stary 2008-10-12, 08:37   #443
blonndee
Wtajemniczenie

i bedzie post pod postem
mam pytanko. hipotetycznie: myje tym w/w potter'sem wlosy i chce na nie nalozyc cos potem, czasem jest to zmywalna odzywka miodowa bs [nie ma zadnych silikonow wiec uznaje, ze jest dobrze], zel aloesowy [chyba tez?], ale mam jeszcze 2kosmetyki, jeden zmywalny-maska [ktora ma w sobie amodimethicona] i jedna rzecz niezmywalna [ma w sobie PEG-100 (nie wiem czy to w koncu silikon, czy nie), hydrolysed wheat protein PG-Propyl silanetriol, ale tez cetrimonium chloride]. i czy przy nastepnym myciu moge tez uzyc odzywki czy jednak zastosowac jakis delikatny szampon czyt. babydream'a?
Stary 2008-10-12, 10:19   #444
Narek
Zakorzenienie

Blonndee, co do pierwszej maski, to ma całkiem przyjemny silikon Według Dziewczyn na LU do zmycia niego wystarczy łagodny szampon na bazie betainy, czyli idealnie do tego nadaje się Babydream.
Co do drugiej, to przyznam się szczerze, że nie wiem. Z jednej strony te składniki, na moje amatorskie oko, nie wyglądają oblepiająco, ale niech wypowie się na ten temat jedna z naszych kochanych Biochemiczek

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-12, 12:10   #445
lea88
Zakorzenienie

Ja kupilam jakas bardzo tania odzywke do wlsoow przetluszczajacych sie Farmasi i jest troche lepsza niz moje dotychczasowe, ale i tak rewelacji nie ma. W ogole sama odzywka nie udalo mi sie jak na razie domyc tlustych wlosow. Jednak chyba pozostane przy szamponach dla dzieci.
Stary 2008-10-12, 14:56   #446
blonndee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Blonndee, co do pierwszej maski, to ma całkiem przyjemny silikon Według Dziewczyn na LU do zmycia niego wystarczy łagodny szampon na bazie betainy, czyli idealnie do tego nadaje się Babydream.
Co do drugiej, to przyznam się szczerze, że nie wiem. Z jednej strony te składniki, na moje amatorskie oko, nie wyglądają oblepiająco, ale niech wypowie się na ten temat jedna z naszych kochanych Biochemiczek
czyli mowisz, ze jednak lepiej uzyc szamponu? w sumie i tak raz na jakis czas zamierzalam go uzywac wiec ogranicze sie z tymi szalenstwami
Stary 2008-10-12, 17:49   #447
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blonndee Pokaż wiadomość
czyli mowisz, ze jednak lepiej uzyc szamponu? w sumie i tak raz na jakis czas zamierzalam go uzywac wiec ogranicze sie z tymi szalenstwami
Myślę, że raz na ileś tam myć tak.

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 10:03   #448
Kiya
Zakorzenienie

dziewczyny a jak jest z odżywkami Timotei? nadają sie do mycia? np. migdałowa.
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 14:57   #449
*piękna
Zakorzenienie

no a mi ten potters z aloesem jakby obciaza wlosy.. nie sa takie zwyczajnie tluste ale jakis takie dziwne.. Dzis wypróbuje jeszcze ten z melisą i limonką

Stary 2008-10-13, 15:23   #450
201607111632
Konto usunięte

Ja ostatnio szukalam jakiejkolwiek odzywki lub balsamu z Potters i nigdzie nie znalazłam.
Ross,Natura, Carrefour i nawet Sano.
Ani widu,ani słychu. ;/
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości