|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
poisone ja niczego takigo nie zauwazylam, wrecz jest napisane "from birth onwards" co znaczy od urodzenia
mamusie angielskie ja mam pytanko jak ubieracie malenstwa na spacer? nie mma pojecia jak ubrac Gabrysia, no napewno w kombinezonik, nawet juz kupilismy ale co pod? body plus pajacyk plus sweterek? nie za duzo? bo jeszcze bedzie spiworek do wozka?
Gabrielek ![]() ![]() Fasolinka ![]() Edytowane przez lisey Czas edycji: 2008-12-01 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]()
![]() |
#423 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Nocka nie była zła ![]() ![]() ![]() lsey cieszę się, że Twoja nocka też się udała ![]() scorpionec to dzidziolek Ci zrobił prezent na swoją miesięcznicę, że tak ładnie sobie pospał w nocy- GRATULUJĘ dziewczyny piszecie, że infacol pomaga, a czy ja też mogę go użyć jeśli mały męczy się z gazami, ale kupkę robi często i to rzadką?? |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
KaSiaEG Kacperek śliczny!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Życzę duuuuuuuuuuuuużo zdrówka dla maleństwa!!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak, właśnie to samo nam kazała robic, Kacperek narazie niezadowolony z tego powodu , ale będziemy walczyć , żeby było dobrze. ![]() drobciaa dziękujemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja prawie ze ekspert jestem od spacerow, bo z pola na szybki wypad to juz 3 dnia sie udalam powiem ci tak - moja ma spiochy, skarpetki. do tego ma sweterek, kombinezonik taki misiowaty. lezy przykryta grubym kocykiem i pod zapieciem z wozka glebokiego, czapka na glowie zimowa jakby bardziej wialo to mam jeszcze jedno przykrycie z wozka, ale na razie jest dobrze, jak wsune reke w srodke to jak uchu ma cieplo a jak patrze na angielskie matki z dziecmi z glowymi glowami to az mnie trzesie, bo ja sama juz w czapce hasam Cytat:
![]() wiesz co drobcia, dzieci robiace kupki to temat rzeka. mnie moja lekarka powiedziala ze nawet jak nie robi 48 godz to nie ma tak zle, moze sie meczyc, ale nie jest to anomalia do leczenia infacol pomaga jej na baczki, ale nie podaje jej go co karmienie, tylko ze 3 razy na dzien a u nas... mala przez tydzien nie przybrala na wadze ![]() hv nas obserowala jak karmie, no i niestety gdzies jest blad, bo mala mimo ze jest czesto przystawiana, ssie raptem pierwsze 5 min a potem tylko markuje wiec czeka mnie sciaganie pokarmu po kazdym karmieniu zeby pobudzi laktacje, a jak i to nie zadziala i nie sciagne nawet 25g wlasnego mleka to niestey musze mala dokarmic. bo mi dziecko z wagi poleci... boze a myslalam ze unikne sztycznego jedzenie, strylizacji, podgrzewania itp nawet nie wiem jak to zrobic, mam sprzet ale nie wiem ![]() do dupy sciagalam pokarm przez 50min. nasciagalam go do butelki tyle co kot naplakal. a teraz sama rycze bo wyglada na to ze moje dziecko caly czas glodne
swoje rady zwin w ciasny rulonik i rozwaz znaczenie slowa "czopek" Haters gonna hate. Potatoes gonna potate. Edytowane przez katakumba Czas edycji: 2008-12-01 o 20:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Rozeznanie
|
Meldujemy się na Odchowalni
![]() Edytowane przez Gosiaczek1211 Czas edycji: 2009-01-05 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
wczoraj aniak2888 urodziła Marcinka waga 4140 urodził siepo 12h za pomocą vaccum
![]() liste poprawie jak Jagaaa się odezwie..(no i moze ktos w ncy się rozpakował ![]() gosiczek ale przystojniak witamy na odchowalni ![]() katakumba nie obwiniaj sie kochana bo stres tylko chcamuje wytwarzanie pokarmu ![]() to ze laktatorem mało wyciągnełaś nie znaczy ze masz mało.. może po prostu jakoś nie tak sie do tego wziełaś... a mala ma swoje sposoby i wyciąga tyle ile trzeba.. moja klucha spala dziś od 22 do 5 rano.. po czym musialam ja obudzić... bo mnie mleko zalało.. stanik, koszula i prześcieradlo wszysko w mleku.. a wkladki lakt to mozna bylo wyciskać.. jutro kończymy miesiąc a już przeszłyśmy na pamki 3 .. okazalo sie dopiero teraz ze 2 dla malej ciasnawe..wreszcie nie ma odciśniętych gumek na udkach i więcej siku sie mieści (nadal sucho) co wazne w nocy jak jej sie obudzić nie chce.. pozdr wszystkie dziewczynki i lisey i jej malucha z okazji miesiąca!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic dziwnego ze moje dziecko glodne, 20ml to za malo zeby sie najadla. ja sie nie poddaje, uzywam pompki dalej, podaje jej to co sciagne, ale kurna olek... Cytat:
![]() teraz spi, jak ja polecialam butle gotowac. i spi jak susel ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, co do Infacolu, to na ulotce jest, żeby nie podawać poniżej drugniego miesiąca życia. Tu jest link do ulotki
http://www.apteka.gda.pl/infacol-krople-p-2727.html Katakumba, poczytaj co pisała poissonivy na temat karmienia piersią. Dzięki niej ja teraz karmię tylko piersią, nawet ściągając pokarm musisz myśleć o dziecku i nie być zestresowana. W tych paczuszkach co dostajemy ze szpitala była taka płyta z filmikiem na temat pielęgnacji noworodka, tam było pokazane jak ręcznie ściągać pokarm, ja ten masaż stosuję przed podaniem piersi małej. Spróbuj delikatnie pomasować piersi opuszkami palców, a później ścickać nie pierś, tylko brodawkę, tak ciut ponad nią. Nie poddawaj się, popróbuj i pamiętaj co napisała poissonivy - Karmienie zaczyna się w głowie, nie w piersiach |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
meldujemy się z Igorkiem na odchowalni obiecujemy ze pozniej sie odezwiemy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie czy ściąganie pokarmu laktatorem tak samo pobudza laktację jak ssanie piersi przez maluszka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
JaGaaaa urodziła dziś przez cc synusia 60cm i 3600 !!! ( wg moich obliczeń zrobili jej cc 30h po odejściu wód!!!)
gratki dla dzielnej mamci !!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() 1. niobe7/ Magda / lat 28 / Konin ..ur.sn.15.10.2008 (t.p02.11.2008)-KAROLINKA (2880gr i 54 cm) 3. aaliyah /Magda / lat 29 / Londyn.....ur.sn.25.10.2008(30. 10. 2008) - OLIMPIA 2. mala82/Agnieszka/lat 26/Racibórz..ur.cc.22.10.2008(tp.11.11.2008) - KAJETAN (2900gr i 52 cm) (3400gr i 51cm) 7. scorpionec / Justyna/ lat 28 / Olsztyn ...ur.sn.03.11.2008(tp.02.11.2008) - IGA4. becia_leszno / Beata / lat 27/ Leszno...ur.cc.29.10.2008(tp.05.11.2008)-IGOR (4070gr i 62cm) 5. moniola / Monika / lat 27 / ..........ur.sn.30.11.20 08(tp.04.11.2008) - WOJTUŚ (2820g i 50 cm) 6. anytsuj /Justyna/Lat 26/Słupsk ur.sn.02.11.2008(tp.05.11.2008)-ALEKSANDER(3350gr i 57cm) (4300gr i 60 cm) 8. KaSiaEG / Kasia / lat 22 / Elbląg ..ur.cc.04. 11. 2008 (tp.11.11.2008)- KACPER(3950 gr i 52 cm) 9. neljka / Nela / lat 25 / Wrocław / ... .ur.cc.07.11.2008 (tp.02.11.2008) - LENA (3000 g, 53cm) 10. molka86 / Mariola /lat 22/Warszawa ..ur.cc.08.11.2008(tp.11.11.2008)- MAJA (3320 g 51 cm)(3620g i ...cm) 13. lisey /Aga/lat 29/Chełm-Basildon ..ur.sn.15.11.2008(tp.10.11.2008)-GABRIEL12. katakumba / ......../ ...... / UK ......................... ...ur.sn. 09. 11.2008 - POLA ( 3500gr i 52 cm ) (3500gr i 57cm) (2800 gr i 55cm) (3550gr i 57 cm) 16. logest / Aneta / lat 30 / Nowy Jork ..ur.19.11.2008(tp..19.11.2008)- ADAM(3665gr i 54cm) 17. ana~' / Ania / lat 26 / Szczecin ..ur.sn. 20.11.2008(tp.21.11.2008)-MATEUSZ 18. kafetka / Iwona / lat 22 / Lublin..ur.sn.20.11.2008(tp.19.11.2008) -DAWID(3110gr i 54cm) (3290gr i 56cm) (4350gr i 61cm) 20. Kbaga / Kamila /lat 29/Londynur.sn.22.11.2008(tp.21.11.2008)-ROSE AMELIA(3766gr i 50 cm) 21. an.ka.b/Ania/lat 26/Wielkopolskie.ur.sn.23.11.2008(tp.14.12.2008)-MARYSIA(2800gr i 54cm) 22. LadyM/Ania/lat 24/Kraków ur.cc.24.11.2008(tp.15.12.2008)- WOJCIECH & MATEUSZ (48 cm i 20009gr a drugi 54cm 2030gr)23. LookMeHeart/Ewelina/lat 19/Ełk ur.sn.25.11.2008(tp.04. 12. 2008)- JAKUB (3000gr i 54cm) 24.Gosiaczek1211/Gosia/lat27/Kielce ur.sn.26.11.2008(tp30.10.2008)-MATEUSZ(3320gr i 53cm) 25. drama/ Basia / lat 25 / Krakówur.sn.28.11.2008(tp.26.11.2008) - CÓRECZKA (3000gr i 50cm) 26. Snieżynka21/Kasia/lat 25/Niemcy ur.sn.29.11.2008(t.p.11. 11. 2008)-SARAH (3500gr i 54cm)(3030gr i 56cm) 28. aniak2888 / Ania / lat 30 / Poznań ur.sn.01.12.2008(tp.29.11.2008)- MARCIN(4140gr i ...cm) 29. JaGaaaa / Jagoda / lat 25 / Toruńur.cc.02.12.2008(tp.01.12 .2008)-SZYMON(3600gr i 60cm)
|
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Długo się nie odzywałam ale okropnie się wczoraj wkurzyłam...zaczęłam odpisywać na wasze posty i pisać co tam u nas...cały elaborat, zadzwonił domofon, poszłam otworzyć a jak wróciłam to mój wspaniałomyślny mąż wyłączył mi stronę!!!
![]() ![]() ![]() Scorpioniec co do seksu po cesarce to wiem, że troszkę szybko zaczęliśmy ale prawie całą ciążę mieliśmy post więc jakoś tak wyszło. Na początku też się obawiałam ale nie było tak źle troszkę bolało a teraz jest już super. Używamy prwzerwatyw więc bakteriami się nie martwię a terazczekam już na miesiączkę, żeby zacząć brać piguły, bo gdybym miała znowu chodzić w ciąży to chybabym się pochlastała ![]() Kajtuś wreszcie zasnął...ten głodomor ciągle by jadł ![]() ![]() ![]() ![]() Ktoś pytał czy trzeba dopajać dziecko. Mi 2 lekarki powiedziały, że w sezonie grzewczym jest to konieczne bo suche powietrze jest w mieszkaniach. Mojego małego ostatnio suszy..wczoraj wypił ponad 200mlherbatek i wody! Aha no i witam nowe mamuśki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.infacol.co.uk/infacol.cfm natomiast czopki z paracetamolem,ktore w pl chyba od 3 miesiaca,tu dopiero dozwolone od roczku. Cytat:
![]() ************************* ************************* ******************* pozdrawiam serdecznie wszystkie mamusie i dzieciaczki ![]()
![]() |
#438 |
Zadomowienie
|
hej mamusie
katakumba dzieki, wlasnie tak sobie mysle o tobie jako o ekspercie, bo ja w sumie dopiero w sobote na pierwszy spacerek wyrusze, mam male obawy ale co tam, swierze powietrze Gabrysiowi potrzebne. Kochana nie martw sie na pewno ci sie uda, trzymam kciuki za sciaganie, ja mialam to samo z Gabrysiem, tez markowal no i skonczylo sie na butli ale nie kazdy musi konczyc jak ja, wierze w ciebie scorpionec dzieki kochana ale my konczymy 2 tygodnie dopiero, wiem ten czas leci strasznie poisone ulotka ulotka, ale w sumie zalezy chyba od kraju bo mi healt visiotr, taka pani pediatra tak jakby poradzila wsasnie infacol na baczki i kupke, bo Gabrys nie robil okolo 2 i pol dzionka, no i pomoglo bardzo drobcia moze lepiej zapytaj pediatre? bo skoro kupki sa to moze nie trzeba infacolu, nie znam sie ale lepiej zapytac kogos o porade a my juz druga nocka bez mezula, a dzis moje kochanie wraca z pracki a my z Gabrysiem smacznie spimy a on zdziwiony, myslalem ze wstaniecie, buahahah
#439 |
Rozeznanie
|
antysuj - ja kiedyś czytałam, że jak tylko ściąga się pokarm a nie przystawia dziecko, to po jakimś miesiącu pokarm zaczyna zanikać
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze wszystkiego naj z okazji miesiecznicy dla Igorka beci, Wojtusia monioli, Aleksandra anytsuj
![]() ![]() ![]() troszke spoznione wiec przepraszam bo malo czasu mialam w osattnie dn, a wczoraj nawet nir zdazylam do Was zajrzec Kasieg - sliczny Twoj Kacperek ,ama nadzieje, ze rehabilitacja szybko przyniesie efekty ![]() Gosiacyek - witaj, Mateuszek slodki, jak fajnie trzyma raczki, a lapeczki jakie jeszcze pomarszczone ![]() aniak - gratulacje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() paula -witaj, Igorek sliczny i jak slodko spi ![]() Jaagaa - gratuluje ![]() ![]() ![]() ja dzis tez kupilam pampki 3 dla karoli zobaczymy czy beda dobre ![]()
#441 |
Zakorzenienie
|
wiem ze to nie jest wymiarna dana ale moja pola dalej w jedynkach siedzi... wazy nadal 3,5 kg no bo nie przytyla
dzis po poludniu wrocilysmy ze spaceru, dalam rzetelnie 2 piersi, reszte dociagnelam, cale szalone 25ml dociagnelam, a mala sie drze. wiec zrobilismy butle... niestety, moje nastawianie ze chce karmic nie wykarmi mi dziecka ja wiem, czytalam co poisonivy pisala, jest to dla mnie sensowne, moja hv tak samo mowi, ale co mam zrobic z glodnym dzieckiem? ja caly czas walcze o moja laktacje, ale pola nie chce czekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny! w końcu się melduję na wątku! trochę czasu zajęło mi przeczytanie wszystkiego.
po pierwsze gratulacje dla wszystkich mamuś i buziaczki dla waszych dzieciolków ![]() Jak widzę moja Kasia nadal rekordzistka pod względem wagi. Nie mam pojęcia jak mi udało sie urodzić sn.. Niestety zostałam nacięta. Zszywał mnie lekarz który pół roku temu został lekarzem i tak naprawdę dopiero się uczy. ![]() Kasia jest grzeczniutka (póki co) w dzień śpi po 3-4 godziny. Budzimy ją jak nie chce się sama obudzić, tak wyczytałam w jakiejś mądrej gazecie. W nocy śpi ile chce, średnio po 3 godziny, tyle że gorzej jej zasnąć po karmieniu, najgorzej gdy obudzi się ok. 3 nad ranem (często wojujemy do 6 żeby zasnęła). Z piersiami miałam problemy, położne w szpitalu poradziły tak: - na poranione suteczki kłaść torebki z szałwią, smarować taką maścią Castor (pomogło szybko) - na nawał wymasować dobrze ręką, ewentualnie ciepłym prysznicem i odciągnąć trochę. Ja smoczek daję, mam z Tommee Tippee, sprawdza się bardzo. Załączam zdjęcie pierwszej kąpieli naszej kluseczki. |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Gratulacje dla aniak2888 i Jagaa!!! ![]() Gosiaczek, Paula, asiak1981 witajcie na odchowalni, dzieciaczki prześliczne!!!!!!!!!!!!!! A my dziś mieliśmy faaaatalną noc ![]() ![]() Rano juz było lepiej, ale i tak pojechali |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
sorki,cos mi ucielo posta..
zaraz dokoncze.. |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
Miałam problem z karmieniem małego w szpitalu - tzn. od porodu mały nic nie ssał bo napił się podczas porodu wód płodowych. Wystraszyłam się w pierwszą noc kiedy to po 8 godzinach dziecko nic nie jadło. Wtedy połozna powiedział, że po wypiciu wód dzieciaczek może nie jesć nawet do 24h. I tak się zaczęły schody. Jak przyszło co do czego i małemu zachciało sie jeść to nie umiał złapać sobie cyca. Nie mogliśmy sobie z tym poradzić, walczyliśmy ale straszna lipa była. W cyckach prawie nic. Coś tam leciało ale jak już udało się przystawić małego to denerwował się zaraz, że mu nie leci. No i niestety musiał być dokarmiany co było dla mnie tragedią bo bardzo chciałąm karmić. Poprosiłam wtedy połozną o laktator to mi powiedział, że na pobudzenie laktacji nie ma lepszego laktatora jak dziecko i nie chciała mi dac nawet spróbować. Ale że na drugi dzień wychodziliśmy stwierdziłam, że w domu odciągnę już swoim. I powiem szczerze - jak dla mnie koszmar. 1,5 h - 20 ml. A pokarmu ciągle mało. Także na własnej skórze doświadczyłam, że laktator nie zastąpi ssania przez maluszka. U nas pierwsza noc w domu była bardzo ciężka ale wygraliśmy. Maluch je już z piersi i jestem przeszczęśliwa z tego powodu. W szpitalu dostawał butelkę a wiadomo jak z butelki leci a jak z cyca trzeba się napracować - szczególnie jak nie ma za dużo pokarmu na początku. Ale udało się. Uff, ale się rozpisałam ale uciakam bo Mati zaczyna się budzić a my czekamy z kąpaniem. Buziaki
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
A więc i tak pojechaliśmy do lekarza, powiedziała, że to prawdopodobnie kolki.. Ale dziwne, w nocy? Na wszelki wypadek dała nam skierowanie na usg brzuszka, jutro zrobimy, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Od dziś stosujemy esputicon, to takie kropelki na wzdęcia brzuszka, ale docelowo polecono nam saab, tylko, że w Polsce jest niedostępny, ale na szczęście w czwartek taka babeczka przywiezie nam z Niemiec
![]() A! mały ładnie przybiera na wadze, od wyjścia ze szpitala do dzisiaj o 1300g, a jeszcze nie ma miesiąca ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie i dzieciaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#448 |
Raczkowanie
|
sorki, że tak post za postem..
Gosiaczku gratuluję, cieszę się, że nie poddałaś się z karmieniem i w końcu Ci się udało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
Kolejna Jesienna Mama wam sie wcina w watek
![]() katakumba: jesli Pola nie przybiera na wadze to chyba bym sie nie zastanawiala co robic ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A u nas kupa ostatnio nap lecach laduje wiec moze czas na wieksze przejsc... aniak - sliczna kluseczka ![]() drobcia - a ja myslalam ze moja Karolka duzo przybrala 1770g przez 6 tygodni ![]() Filipek rosnie jak na drozdzach na Twoim mleczku ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.