|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Napiwki w restauracji
No właśnie. I jak trafi na te pełne usta to jest to niezręczne, bo albo cisza i gorączkowe przełykanie, albo ewentualnie można go opluć i seplenić.
ale wierzę, że intencje były dobre.
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.Tak samo jak w restauracji, tak i w taksówce nie lubię, gdy się mnie zagaduje.
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12467751]Zwykle płacę kartą, napiwków nie doliczają.
Z punktu widzenia kelnera, napiwki nie są poniżające ?[/QUOTE] Nie wiem, jak z punktu kelnera ale opowiem historie z punktu fryzjera, jaka mi sie kiedys przydarzyla. Czesalam na wesele pewna starszawa kobite w koka i na koniec zapytala ile placi. Na co odpowiedzialam, ze (dokladnie nie pamietam) 25zl. Ona dala mi 30 zl i na koniec powiedziala wyraznie "dziekuje"dajac mi do zrozumienia, ze reszty nie trzeba. Ja schowalam te 3 dychy do szuflady i zajelam sie nastepna klientka. Po chwili podchodzi do mnie jeszcze raz i pyta "to ile se pani wziela? Kompletnie zaskoczona potorzylam ile usluga kosztowala i ile mi dala. Na to ona znowu "to ile se pani wziela?", to ja znowu jej mowie tlumaczac wlasciwie to samo, tylko z innej strony a w koncu przycisnieta takim samym pytaniem,nie majac wyjscia wydusilam z siebie, ze 5zl. Ona na to"aaa niee, to zamaaalo" i wcisnela mi do reki jeszcze 1ozl. Poczulam sie wtedy, jakos tak niewyraznie, ze nigdy tego nie zapomne. |
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Na pewno jak się daje napiwki to jakoś tak, no nie wiem, dyskretniej i z taktem.
|
|
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubię jak w restauracjach są automatycznie doliczane napiwki 18%-20% (zwykle do stolików przy których siedzi 6+ osób). Takie narzucanie kwot mnie denerwuje, bo jeśli obsługa była wredna, to chcę mieć możliwość zostawienia 10%.
![]() Natomiast w większości sytuacji daję spore napiwki, bo sprawia mi to przyjemność. Nie tylko w restauracjach, ale w sytuacjach gdzie ktoś wykonuje bezpośrednią usługę (fryzjer, taksówkarz, pani która sprząta). Szczerze - nie pojmuję rozumowania"chcę iść do restauracji ale nie stać mnie na napiwek". Jeśli nie stać cię żeby dołożyć komuś te kilka złotych, to... czy tak naprawdę stać cię na imprezowanie na mieście?
|
|
#428 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
Tego też nie rozumiem, ale z takim argumentem na serio chyba się nie spotkałam.
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie myślałam o tym w ten sposób a może ktoś rozumuje tak, że za te kilka złotych będzie miał kolejne piwo albo lody? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli teraz wszedłby system napiwków na sztywno doliczonych do rachunków, to nadal kelner miałby niską podstawę + nieprzewidywalną sumę z napiwków. + część ludzi i tak by dodatkowy napiwek zostawiła w gotówce na stole.
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
Ja zostawiam napiwek tylko wtedy, gdy jestem zadowolona z obsługi i gdy mam pieniądze
zdarzyło mi się płacić równą kwotę, załóżmy 100 zł. Miałam akurat 100 gotówki w portfelu i kartę a z drobnych może w sumie z 3 zł
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle uważam, że takie podejście jest szkodliwe, bo dzieli społeczeństwo. Jest "biedota, która nie sypnie na napiwki i nie powinna iść do restauracji" i "zamożni, którzy dają kasę i nie liczą grosza kelnerom". A myślałam, że takie patrzenie mija. Ja z rodziną nigdy nie chodziłam do restauracji - bo nie było takiego zwyczaju, bo to kojarzyło się z rozrzutnością, bo rodzice moich rodziców też tego nie praktykowali i w ogóle nikt ze znajomych. Dlatego moje pierwsze kroki w lokalach były trochę stresowe, nie byłam pewna jak się zachowywać. Teraz już wiem i uważam, że naprawdę każdy powinien tego próbować - nawet jak w danej sytuacji nie stać go na napiwki. Bo jest to doświadczenie kulturowe. I bywanie na mieście to nie jest jakiś luksus, serio. Każdy może i każdy ma prawo.
|
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nie chodziłam z rodzicami do restauracji i nie widzę związku.
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z MiamiGlow. Poza tym to, że ktoś liczy się z każdym groszem i nie stać go na wyrzucenie "kilku złotych" na napiwek (bo za to mógłby coś jeszcze kupić), oznacza, że ma siedzieć w domu?
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Może robić cokolwiek chce, a ja mogę tego nie rozumieć.
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Albo niech płaci mu na przykład pracodawca. Szaleństwo, nie?
Jakbym miała wszystkim miłym ludziom dawać napiwek, dlatego tylko że mnie obsługują miło, to bym musiała sobie dobrać drugi etat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#440 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Ale nie musisz nazywać takich osób sknerami. No, dziwactwo jakieś. Ja nawet nie wymagam, aby ktoś był miły. Żeby po prostu wypełnił swoje obowiązki.
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kolezanka, juz inaczej to traktowala. Te klientki, ktore dawaly czesala dluzej i widac bylo, ze bardziej sie starala i o nie zabiegala. Za kazdym razem, gdy klientka wychodzila sprawdzala ile dostala w kieszen. Raz przy sprawdzaniu wyjela guzik. Jakos nie bylo mi jej zal. Edytowane przez wiekanka Czas edycji: 2018-05-11 o 22:58 |
|
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakładam że mówimy tu o restauracjach z obsługą kelnerską, a nie punktach gastronomicznych, bo w tych raczej napiwków się nie zostawia. Dla mnie wyjścia do takich restauracji są w pewnym sensie zbytkiem, i jeśli nie stać mnie na wydanie ~10% kwoty rachunku, to uznaję że mnie na ten zbytek nie stać. Przyznam, że to może być to po prostu różnica kulturowa.
|
|
|
#445 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
bo z jednej strony pieszesz, że można nie chcieć dać napiwku i to niby akceptujesz, a z drugiej strony znowu słyszymy, że ja ktoś nie ma na napiwek to w ogóle nie powinien do tej restauracji iść. zostawiając standardowe 10-15% napiwku, przy 100 zł wychodzi 10-15 zł. za 15 zł to ma mam w pracy drugie śniadanie i obiad. nie powiedziałabym, że to różnice kulturowe, a podejście do pieniędzy.
|
|
|
|
|
|
#446 |
|
Konto usunięte
|
No ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, że miałabym sobie odmówić wyjścia na pizzę tylko dlatego, że nie mam ochoty zostawiać dodatkowego piątaka (bo to zwykle 10% od rachunku) pani, której obowiązki czasami wyglądają dokładnie tak, jak obowiązki pracowników McDonalda, którym to nikt napiwków nie zostawia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, nie wiem jak miałoby wyglądać wyeliminowanie napiwków jako zwyczaju, skoro tak jak pisała cava, jest to trend ogólnoeuropejski i nawet jeśli zrobić akcję "nie dajmy napiwków - nie wyręczajmy pracodawców w ich obowiązkach" to nie wiem jak by to wyegzekwować od, na przykład, turystów. A myślę (mogę się mylić) że to jednak oni zostawiają największe napiwki.
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Ja widzę związek, bo dla rodziny pójście do restauracji to spory wydatek (no nie wiem jak jest z tym w erze 500+). I jeśli będzie panować przekonanie, że jak kogoś nie stać na napiwek to nie powinien iść na miasto - no to ludzie nie będą się decydować na wyjście do lokalu. I wtedy te dzieci wyrastają bez obycia, muszą się później uczyć jak zachowywać się w restauracjach. Takie umiejętności fajnie jest ćwiczyć co jakiś czas, w miarę możliwości. Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłam, co mam na myśli.
|
|
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
z reguły daję napiwki, ale nie rusza mnie, jak ktoś nie daje z obojętnie jakiego powodu. to nie jest przymus, nie chce, to nie daje i nic mi do tego, dlaczego to robi. nie uważam, że ktoś jest przez to gorszy czy dziwny.
poza tym uważam, że powinni podnieść ceny dań, żeby dodatkowe $$ uzyskane z tego tytułu przeznaczyć na wypłaty dla pracowników. chętnie zapłacę te ileś zł więcej. w sumie to to byłoby idealne rozwiązanie - pracownicy zarabialiby więcej, a klienci nie mieliby dylematu, czy dawać napiwek czy nie. |
|
|
|
|
#450 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

ale wierzę, że intencje były dobre.

.

zdarzyło mi się płacić równą kwotę, załóżmy 100 zł. Miałam akurat 100 gotówki w portfelu i kartę a z drobnych może w sumie z 3 zł