|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kobitki po 25, zaczynajace swoje I STUDIA -jestescie TU?!?
PanzerKitty, gotowe!
![]() Dociakowa, no ale w czym problem? Że rodzice się dowiedzą? I że się domyślą? Że to z NIĄ, a nie kimś innym? To może by Cię ktoś krył? Przecież nie muszą Cię odwiedzać! Ja się wyprowadziłam z domu ponad 3 lata temu ( o wieeeele za późno zważywszy mój wiek) i do dziś starzy nie byli u mnie. Bo po co? Zmieniłam nawet mieszkanie, a oni wciąż myślą, że mieszkam tam, gdzie wiedzieli. O cenie mieszkania też im nie mówię, po co? To moja sprawa! Musisz zrobić ten krok! I to teraz! Im później, tym gorzej! Ja żałuję, że na studia nie poszłam do innego miasta, bo matka się mnie tak uczepiła, że życia poza mną nie widziała. To jest też chora mentalność polskich rodziców - uczepić, żeby jak najdłużej był w domu. A potem się widzi jak sobie ludzie nie radzą. Wyrastają tacy upośledzeni. Ja też taka byłam. W wieku 27 lat nie wiedziałam jak się płaci za gaz, jak się podpisuje umowę z elektrownią, jak się gada z właścicielem mieszkania, jak się dzwoni po machera jak się coś zepsuje, a przecież to są podstawowe rzeczy egzystencji! Uważam, że rodzice wyrządzili mi krzywdę tak kurczowo trzymając mnie przy sobie. Na zachodzie jest raczej tak, że się dzieci wypycha z domu. Nawet samotne matki mają odwagę wypchnąć takie dziecko w świat, żeby sobie radziło. Bo to jak nauka chodzenia, ale na wyższym etapie. No, się rozpisałam! Szukaj mieszkania! szinaSE, ucz się, ucz! Trzymamy kciuki, a ja życzę wytrwałości! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mam wrażenie, że nie odcięłam jeszcze pępowiny.. będe miała niedługo 24 lata a nic nie potrafię sama załatwić, wstydze się gdziekolwiek dzwonić.. przecież to jest nienormalne!! jak studiowałam dziennie to mieszkałam 60 km od domu i co weekend wracałam, a jak juz udało mi się zostać na weekend to strasznie cierpiałam. to chore:/ a teraz znowu mieszkam z rodzicami.. od stycznia tamtego roku.. i mam dość
->76,6....30.07->72,7... ![]() ![]() Edytowane przez Dociakowa Czas edycji: 2010-02-17 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Wtajemniczenie
|
Wciąż nie ma moich wyników z egzaminu
![]() ![]() ![]() ![]() Niedługo wiosna i marzec ,biedna moja kicia znów pod dom zejdzie się banda kocich samców i nie będę mogła spać przez to jojczenie kocie ![]()
![]() |
#424 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wyprowadzę się na pewno..czekam tylko aż mój brat zwolni mieszkanie
![]() |
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
Glowa mi peka!! Wlasnie wracam z kola. Mam nadzieje ze to co wyskrobalam starczy na zaliczenie.
Dociakowa gratulacje, musisz to normalnie tez oblac, i glowa do gory, napewno poprawisz. No i tak jak dziewczyny juz tez pisaly; pakuj walizki i na swoje!! Zonaczysz jak wszystko sie zmieni.
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
Witam studentki
![]() ja mam 26 lat i od wrzesnia ide do 2 letniego studium masazu miala byc wymarzona fizjoterapia ale ze wzgledow wysokich kosztow zostane przy studium.Wczesniej ukaczylam 1roczna szkole policealna asystenta osoby niepelnosprawnej,pare kursow....sprzeciwilam sie swojemu zaborczemu facetowi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Wtajemniczenie
|
No je nie mam dobrych wieści tym razem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#428 |
Zadomowienie
|
Jak tam, Dziewczyny, kiedy zamykacie sesję?
PanzerKitty, 30 zł za poprawkę to jeszcze ujdzie. U mojej koleżanki poprawki były po 70 zl. To już było przegięcie, bo wg mnie każdy ma prawo bez dodatkowych opłat do 2. terminu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
STO LAT STO LAT
![]() ![]() ![]() A torcik wyglada przesmacznie. ![]() Ja znow mam problem z moja grupa ![]() ![]() Wogole u nas pogoda tragiczna, chlapa, ciapa, deszcz i zimno... bleeee... Jestem tak juz ta pogoda wyczerpana ze szok.. Wogole czuje sie zmeczona..
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
wszystkiego naj naj i samych sukcesów w nowym roku życia
![]() ![]() a ja dziś zupełnie podłamana, oblałam kolokwium, poprawka gdzieś pod koniec semestru, do tego w sumie ciężko mi będzie się tego nauczyć, bo nawet za to co niby miałam dobrze ostałam 0 punktów ![]() czuje zniechęcenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
dawno mnie tutaj nie było, a tutaj takie pyszności ![]() wszystkiego najlepszego ![]() U mnie sinusoida: sesja zaliczona w pierwszych terminach i to w dodatku lepiej niż się spodziewałam ale za to straciłam pracę... No ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło, bo przynajmniej się zatrzymałam w tym szalonym życiowym pędzie i mam właśnie mały research ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zadomowienie
|
PanzerKitty, spóźnione najlepsze życzenia!!!!!!!!! STO LAT!!!!!!! Udanej sesji, jak najmniej poprawek! Oprócz tej jednej, żadnych innych! Udanych prezentów od rodziny i przyjaciół! Dużo szczęścia, miłości, wytrwałości, słońca na niebie, pozytywnych wibracji wokół, wiary, zapału, siły i zdrowia!
![]() lezka81, ale to juz finisz, to z górki. Jeszcze malutki wysiłek i jakoś to przepchniesz! Mallutka, gratuluję sesji...Ale martwi mnie Twój brak pracy. Chyba ze nie bardzo lubiłaś tę pracę i w sumie ten wolny czas wykorzystasz na odsapnięcie. Mam nadzieję, ze szybko znajdziesz coś nowego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaraz po zwolnieniu miałam konferencję naukową, więc nie miałam czasu na nic. Ale jak zamknęłam wszystkie kolokwia to pierwsze co zrobiłam to spałam 3 dni, więc może nie do końca zwolnienie ale wolne było mi bardzo potrzebne. A co teraz, to tak właściwie jeszcze nie wiem. Roznoszę CV i mam nadzieję, że dostanę fajną pracę. No i też się martwię, także dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuje wszystkim ślicznie za życzenia ![]() ![]() Lezka81 ja tez mam poprawke w sumie nawet nie wiem kiedy ale juz zaczynam sie uczyć, na sama myśl mi gorzej, ale nie możemy się zniechęcać ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
Aaaaaaaa!!!!!! Niech to szlag!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziad promotor, który ma tyle lat, co uczelnia i jeszcze jest przygłuchy, czepialski i szowinista. Seminarium miałam. Zatwierdzanie tematów. Mówię dziadowi, że nie mogę się zdeklarować o czym będę pisać, bo to zależy od stażu, na który czekam. Mogę dostać staż w firmie A lub B. Od tego, gdzie dostanę staż zależy moje pisanie pracy. Nie będę pisać o firmie B, gdy dostanę staż w firmie A. No ja pie***. Dziad se sam wybrał, na jaki temat mam pisać. Że mam pisać o firmie B, bo to wg niego ciekawe i tak ma być. DZIZYS!!!!!! Odechciało mi się studiów...Już nam kazał spisy treści przynosić. Przecież ja się potnę, jak mi staż nie wypali w pracy B. Nie dostanę żadnych materiałów od nich, ale dziad tego nie rozumie. Najważniejsze na tych studiach: utrudnić życie człowiekowi. Wykładowcy są super, ale promotora to by mogli wypieprzyć. Tyle, że to prof., który rządzi tam. Aaaaaa, jestem zła! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie pilne studentki
![]() Dołącza się następna, co prawda nie spełniam wszystkich wymogów, ale mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do Waszego grona. Lat 23 i mam nadzieję, że od października będę najbardziej szczęśliwą studentką medycyny pod słońcem. Obecnie piszą magisterkę na iberystyce ![]() Trzymajcie kciuki i ja też życzę wielu sukcesów.
![]() |
#438 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja powiem wam szczerze ze normalnie mam dosc tych prac w grupach, normalnie TRAGEDIA!! Przez to gowniarstwo to tylko czlowiek swoje predyspozycje i mozliwosci zaniza. No bo praca jest w grupie, wiec kazdy ma cos zrobic, a niektozi to poprostu taka chale odwalaja ze szok. No a ocena pozniej wystawiana jest za calosc... Brak slow.. Rece opadaja.. Cytat:
Trzymam kciuki aby ta sytuacja sie wyjasnila. I zadnego rezygnowania i odechcewania sie pracy !! Trzymamy sie w kupie do konca!! Bez zadnych przerywan!! Tak jak napisala PanzerKitty, poeiwdzialysmy A to trzeba powidziec B (a B to bedzie dopiero jak skonczymy ![]() Ja w tym tygodniu dostane wyniki z kola, trzymajcie kciuki abym zaliczyla!
![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
szinaSE, czasami się łapię na tym, że są momenty, w których tak mało od nas zależy, pomimo tego, że nas to dotyczy bezpośrednio. Mój staż np. Pracodawca mnie chce, ja go chcę, a tu urząd może nawalić i zostanę z niczym...Dzwoniłam do urzędu, kasa na staże jest, ale to jak bardzo boję się decyzji o nieprzyznaniu stażu, to rozumieją tylko dziewczyny na wątku stażowym. Na dodatek mam kolejną motywację do tego stażu, czyli dziada promotora. Wrednego starego capa
![]() ![]() Właśnie, a propos...jak tam u Was, Dziewczyny, z feminizmem?... Szina, trzymam kciuki za kolosa!!!!!! Oby się udało!!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
Jik tak rozumiem co masz na mysli. I mnie tez takie sytuacje wkurzaja(bardzo), choc osobiscie jeszcze na uczelni mi sie nigdy tak nie zdazylo.. Jak znajdziesz artykul to wrzuc go tu, bo chetnie go przeczytam..
Co do feminizmu... Hmmm... ![]() ![]() ![]() ![]() A co do kolosa... ZALICZYLAM!!!!!!!!! ![]() Czas tak szybko leci dziewczyny ze szok..! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Powiem wam ze ostatnio bardziej konkretnie zaczelam rozgladac sie za jakas robota, no bo na wakacje to musze cos miec, bo inaczej to nie wiem jak sobie poradze... Wiec trzymajcie kciuki.. choc nie jest latwo...
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
już się powoli z Wami mogę żegnać.. jutro poprawka z filozofii.. z facetem który jest kosą jak ch.. mamy opracować 11 filozofów.. nic mi nie wchodzi.. uczę się z tatarkiewicza..z całym szacunkiem ale nie rozumiem..
nie będę płaciła za warunek.. bo i tak pewnie go nie zdam.. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
Dociakowa, no przecież Ci sama dokopię!
Po pierwsze, czegoś nie gadała, że masz filozofię do zdania????????? Mam w kij notatek! Po drugie, nawet takiego ch*** przeskoczysz! Nie takich dziadów zbolałych miało się i ma się na studiach! To relikty przeszłości! Teraz też mam dziada promotora, ale co? Mam się poddać? Ile ten Twój warunek kosztuje? szinaSE, gratuluję kolosa ![]() Co do art., to jak na złość nie mogę znaleźć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Dociakowa
![]() ![]() Jik to ja jestem wieksza feministka.. Kolo Matki Polki to nawet nie stalam ![]() ![]() Ale tez uwazam ze kobiety maja w zyciu przerypane, bo o wzystko musza walczyc, napewno o wiele bardziej niz faceci.. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
Jik, szinaSE mnie się wydaje, że w postawie typu "matka- polka" jest dużo winy kobiet.
Od lat dzielę z kimś mieszkanie, najczęściej z jakąś parą. I przeraża mnie gdy z mężczyzny który początkowo jest w domu pomocny ![]() Widziałam już jak naprawdę rozsądna dziewczyna zaczęła matkować swojemu partnerowi, po czy po pół roku z przerażeniem stwierdziła, że on nic nie umie. Nie umie bo umieć nie musi ![]() Teraz też patrzę na coś zastanawiającego. Pół roku temu zamieszkałam ze współlokatorką z pierwszego roku studiów. I jej naprawdę zaradny, uczynny chłopak po kilku (kilkunastu) akcjach pt. on posprzątał całe mieszkanie, a ona przyszła i poinformowała go, że nie domył lustra, albo po prostu zaczynała po nim poprawiać (!!) zmienił się w lenia kanapowego, bo jak sam twierdzi po co ma się wysilać skoro jej i tak nie będzie nic pasowało. Ona z kolei ma swoją "wymarzoną" sytuację: wreszcie ma powód do narzekań, bo on faktycznie nic nie robi. ![]() Żeby nie było, że wsadzam kij w mrowisko i zaraz dostanę od was ![]() Mężczyźni też mają swoje za skórą ![]() A żeby nie było offtopa to ja się ledwo ogarnęłam po sesji zimowej, a tutaj wczoraj na ćwiczeniach prowadząca "dość sugestywnie" powiedziała nam ile jest czasu do końca semestru, ile jest jeszcze zjazdów i o tym ile osoby pracujące i uczące się mają mniej czasu na naukę od tych tylko uczących się. A że egzaminy dzienni i zaoczni mają razem z tego samego zakresu materiału to troszkę blady strach padł na sali. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
Mallutka, masz całkowitą rację
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wczoraj to mnie właśnie moja matka wkurzyła. Powiedziałam jej, ze dwie moje przyjaciółki są w ciąży. Tzn. każda ze swoim facetem, nie że one obydwie ![]() A jak ja mam mieć te dzieci, nie mając pracy, mieszkania nawet ( nie o własne M3 mi chodzi, ale o wynajmowaną choć kawalerkę)? Z tego kolejny wniosek: mimo tego, że czasem się zachowuję jak Matka Polka, to jednak mam bardzo feministyczne podejście do życia. Jeśli oczywiście porównam się z moją mother i sister też ![]() A Wam jak układają się relacje z matkami, siostrami, ciotkami? Pod względem feministycznym? Zauważacie różnicę w podejściu do życia swoich bliskich ( zwł. kobiet) i swoim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |||||||||||
Zadomowienie
|
cieszę się
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wszystko zależy od tego jak ty się z tym czujesz. Może z racji tego, że nie masz pracy ty będziesz się zajmowała wszystkim od pn do pt, a on będzie gotował w weekend coby w życiu była równowaga i jednocześnie byś poczuła się dopieszczona ![]() Cytat:
Nie wiem, tak sobie fantazjuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
możecie się umówić, że on sprząta a ty masz wolne i buszujesz po sklepach albo siedzisz na kawce u koleżanki ![]() tylko sobie do tej kawki zafunduj czekoladkę, bo na bank chłopak zostawi smugi, więc przyda się podwyższenie magnezu cobyś zawału nie dostała ![]() Cytat:
Ty, tak samo jak ja, nie umiesz rzeczy którymi nigdy się nie zajmowałaś, no bo niby po co się uczyć czegoś co ktoś za ciebie zawsze robi ![]() Cytat:
Moja mama kiedyś mnie wprost zapytała czy jestem szczęśliwa, bo ona w moim wieku miała już męża, dom, mojego brata, stałą pracę, a ja wyjeżdżałam wtedy akurat na kolejny kurs z uczelni. Powiedziałam jej, że ja mam taką drogę, że ja potrzebuję tego dodatkowego czasu na studiach by osadzić się na rynku pracy bez poczucia, że nie wykorzystałam czasu studiów. I moja mama zrozumiała, a jeżeli nawet nie zrozumiała to wspiera mnie w tym moim kocim życiu i pokręconej drodze ![]() Może i twoja mama nie ma złych intencji?? Cytat:
abstrahując od sytuacji na rynku pracy, finansowej, mieszkaniowej, ot pierwsza myśl która przychodzi ci do głowy. Cytat:
Ja teraz też nie mam pracy, mieszkam ze współlokatorami i dla mnie naturalnym było to, że wezmę na siebie pewne obowiązki np. wstawianie prania. Trudno żeby mój współlokator to robił po skończeniu 2 etatów albo współlokatorka jak wróci z nocnej pracy o 4 rano. Jak pracowałam i studiowałam to nigdy w tygodniu nie zmywałam garnków, bo zwyczajnie po prostu musiałabym robić to o 6 rano budząc wszystkich. A pamiętaj, że to są dla mnie obcy ludzie ![]() Cytat:
I chyba tylko on raczy mnie raz na jakiś czas pogadankami typu "kiedy z kimś będziesz, ect" Różnie reaguję. Czasami myślę, że to o czym mówi to tak naprawdę jego marzenia, a czasem mnie to dotyka. Tak naprawdę wszystko zależy od tego czy dana rzecz mi nie doskwiera, ot zwyczajnie po prostu nie mam jej bo nie chcę czy też nie mam, bo w danym momencie życia nie mogę jej mieć albo mi się nie udało w danym aspekcie. Cytat:
![]() Straszny elaborat walnęłam-> wybaczcie ![]() Edytowane przez Mallutka Czas edycji: 2010-03-16 o 20:25 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
Nie mam za bardzo czasu ostatnio, żeby coś napisac ale napisze Wam:
ZDAŁAM!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#448 |
Raczkowanie
|
Mallutka ale zes wypracowanie strzelila
![]() Ja ostatnio te troche zajeta jestem praca ktora piszemy i pozatym wysylaniem i szujaniem pracy ![]() Dociakowa GRATULACJE !!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
Mallutka, powaliłaś elaboratem!
![]() ![]() ![]() ![]() Może od podziału obowiązków w domu. Nie odebrałam z Twojego posta, że podział ma być bezwzględny, kiedy to facet ledwie zipie, a kobita sama w domu siedzi. Tylko tak jakoś bezwiednie chciałam się usprawiedliwić. Ze przecież ja mogę posprzątać, ugotować. Oczywiście, czasami np. nic nie gotuję, bo mam zły dzień, focha albo coś innego ( czyt. współlokator gotuje wątróbkę albo spalił obiad i nie da się wejść do kuchni przez najbliższe 3 godziny) i wtedy musimy gotować razem, wieczorem. Tak więc czasami podział jest. Wychodzi w praniu. Najgorsze jest to, że mam na mieszkaniu chłopaka 22-letniego, który świetnie gotuje. Konkurujemy ze sobą ![]() ![]() ![]() ![]() Co do dzieci...Powiem szczerze, że nie jestem gotowa. Jako poziom gotowości ( pragnienia) przyjmuję tezę mojego wykładowcy, który robił nam jakiś test wartości lub zawodów... nie pamiętam, ale tak to tłumaczył: jeśli bardzo czegoś pragniemy, to czujemy takie miłe ciepełko w okolicy serca/mostka. To ja takie ciepełko czuję, jak myślę o pracy, fajnej pracy...jak myślę o pieskach, bo uwielbiam psy, zawsze były w moim domu, a teraz nie mam psa od kilku lat;jak myślę o wszelkich zwierzakach; jak myślę o samodzielnym mieszkaniu...Ale jak myślę o dzieciach, to nie czuję tego ciepełka...Gdyby nie było metryk, to pewnie wiedziałabym, że mam w kij czasu, jakieś 5, 6 lat...No, ale biologia swoje... Co do Twojego brata...U mnie zaczęło się tak ze szwagrem, którego szczerze nie znoszę. Ciągle wypytywał kiedy wyjdę za mąż. Co najmniej, jakbym to on miał być wybrankiem! Nie wiem czego on ode mnie chciał, ale kłóciliśmy się strasznie. Teraz udajemy, ze jest ok. Teraz zaś mojej matce się włącza, bo...wszystkie moje psiapsióły powychodziły za mąż, to czemu ja nie? ![]() No, ale przynajmniej ojciec się udał na stare lata...O nic nie pyta, nie naciska...Chociaż tyle ![]() Zaś wysmęciłam wszystkie żale... Może dlatego, że czytam fajną książkę: Jo Brand, "Załatwić Billy'ego". Dziewczyny grupo po 30. o uniestabilizowanej sytuacji materialnej, cywilnej itd., zachowujące się jak nastolatki. Zabawne i fajnie się czyta. Lektura jak najbardziej feministyczna ![]() Dociakowa, pora skomentować Twój post. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aż mi dech zaparło z wrażenia! Jednym słowem - wymiatasz!!!!! szinaSE,pisz, pisz, szukaj pracy, działaj! A jak się uporasz z tym wszystkim, to zaglądaj częściej na swój, bądź co bądź, wątek! :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie warto ładować w nich energii jak tyle innych potrzeb jest niezaspokojonych ![]() A ze swojego podwórka dodam, że mieszkam (nie w pokoju) z królową wiedźm i dysfunkcji. Mieszkamy w 3 w mieszkaniu, a ona bez uprzedzenia potrafi zadecydować, że sobie przyprowadzi współlokatora. Na próby kompromisu/rozmowy wali mi z tekstami, że jej się nie chce nad tym pracować albo że chce żeby było tak jak ona chce. Wkurza mnie to no ale nie z każdym warto coś budować, więc skupiam się na studiach, działalności naukowej, relaksie z moim drugim współlokatorem, a jej wybuchy złości albo "ciche dni" obracam w żart ![]() btw ostatnio mi zarzuciła, że jestem księżniczką -> nie wiecie gdzie w Krakowie można sobie tiarę kupić, bo chyba sobie sprawię do mycia garnków ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.