![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłótnia o ślub
[QUOTE=andzelika666;277450 32]
Cytat:
![]() Ps przepraszam wszystkich o nazwisku Cipa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
BAN stały
|
[QUOTE=dawidowskasia;27745 135]
Cytat:
Chodzi mi o to, że jeśli mężczyzna nie zgadza się na przejęcie bądź dopisanie nazwiska po żonie, to należy to uszanować i nie namawiać go na takie "eksperymenty" ps. Dołączam się do koleżanki i również przepraszam wszystkich o nazwisku Cipa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Są grupy facetów, w których zajmowanie się dzieckiem uchodzi za niemęskie. A jak jeszcze facet regularnie żonie w czymś pomaga, to zaraz pantofel jest ![]() Cytat:
Tak samo jest z innymi nazwiskami. Każdy z małżonków powinien sam podjąć ostateczną decyzję o tym jakie nazwisko będzie miał, a razem para powinna ustalić jakie nazwisko będą miały ewentualne dzieci. Nie rozumiem takiego zmuszania mężczyzny czy kobiety do zmiany nazwiska... Bez sensu... Ale jak jakiś mężczyzna chce mieć dwuczłonowe nazwisko, ale nie weźmie go, "bo koledzy go wyśmieją", to dla mnie to jest coś nie halo. Kobiety walczą o społeczną akceptację niezmieniania przez nich nazwiska po ślubie, więc niech i mężczyźni walczą o społeczną akceptację zmieniania ich nazwiska po ślubie. Wszystkim to wyjdzie na zdrowie. Nawet jak jednak i tak większość kobiet będzie zmieniało nazwisko na nazwisko męża ![]()
![]() |
![]() |
#424 | ||
BAN stały
|
Być może masz rację, ale w moim wojskowym środowisku mężczyźni tak reagują...
Cytat:
Cytat:
W 100% się z tobą zgadzam, że każdy z małżonków powinien sam podjąć ostateczną decyzję o tym jakie nazwisko chce nosić i nie powinniśmy zmuszać siebie nawzajem do takich "wyrzeczeń". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=andzelika666;277452 67]
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
BAN stały
|
[QUOTE=dawidowskasia;27745 615]
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=andzelika666;277458 55]
Cytat:
![]() Zostanę przy swoim nazwisku, a mój Tż się dziwi dlaczego niektórym tak bardzo zależy na zmianie nazwiska przyszłej żony. Kiedyś miałam takiego eksa, co powiedział, że MUSZĘ zmienić nazwisko po ślubie na jego, bo wszyscy go inaczej będą uważać za przydupasa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 |
jestę wieszczę
|
Ja zostanę przy swoim nazwisku, a opinia innych ludzi o tym mnie nie interesuje
![]() I tak już jestem czarną owcą, bo nie chcę mieć dzieci i nie jestem katoliczką ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nosz kurdę, jak facet miałby jaja jak chłopaki GROMu, to pierdzielnąłby tak kapciem w podłogę, że kolegom obciachowe antenki by się pojawiły na ich wojskowych beretach ![]() Zresztą, nie wyobrażam sobie, żeby grupa normalnych, używających mózgu ludzi wolała kapitana Kowalskiego niż kapitana Mriza-Kowalskiego, szczególnie, że to byłaby jedna i ta sama osoba ![]()
![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
Nie zgadzam się. Ta "presja" istnieje tylko w umysłach kobiet, bo świat ogólnie ma w dupie, jak ktoś się będzie nazywał po ślubie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Był nawet na Wizażu wątek, w którym dziewczyna pisała, że ona jest przywiązana do swojego nazwiska, TŻ do swojego... A będą mieli dziecko. Ona została przy swoim nazwisku, on przy swoim, a dziecko dostało podwójne nazwisko. Matka TŻ-a robiła dziewczynie aferę o to dwuczłonowe nazwisko dla dziecka. I z tego, co pamiętam, również o to, że sama dziewczyna nazwiska nie zmienia... Cytat:
Nawet jak kogoś poznajemy to nasz rozmówca najpierw nas pyta o to jak mamy na imię i na nazwisko. A nie o to, jaką partię lubimy czy jakie mamy poglądy na temat równouprawnienia albo homoseksualizmu. Także dla mnie argument, że "nazwisko to tylko nazwisko" jest mocno nietrafiony. Choć znam osoby, które się w ogóle do swojego nazwiska nie przywiązały.
![]() |
![]() |
#433 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niewiele przecież ![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Chatul - jeden problem z teściową cięzko nazwać OGROMNĄ PRESJĄ SPOŁECZNĄ
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym jeśli w rodzinie Kowalskich istnieje tradycja pracy w zawodzie dentysty, to młodej Kowalskiej otwierającej gabinet łatwiej będzie przyciągnąć klientów nazwiskiem rodzinnym, bo choć niesprawdzona, to jednak wywodzi się z rodziny z dentystycznymi tradycjami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ale jak ktoś nie jest przywiązany do swojego nazwiska albo z innego powodu chce je zmienić - w porządku. Polskie prawo dopuszcza wiele możliwości. Tak żeby każdy wybrał coś dla siebie ![]() ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ---------- No tak, ogromna presja społeczna to nie jest. Ale ogólnie presja otoczenia jest. Nie ma co ukrywać. Łatwiej jest kobiecie jak weźmie to nazwisko po mężu, niż jak zostanie przy swoim...
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
jak sobie chłopa nie umiała ustawić przed ślubem to niech cierpi
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie lubię tylko tego, że ludzie nie potrafią go poprawnie napisać a niektórzy nawet poprawnie wymówić ![]() Cytat:
![]() Ale to już nie ten temat ![]()
![]() |
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam pytań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
BAN stały
|
Cytat:
ps.Zbyt wielu filmów się naoglądałaś i masz mylne wyobrażenie o żołnierzach GROM i ogólnie o armii. ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Źle mnie zrozumiałaś. Uważam, że zmuszanie swojego mężczyzny do dopisania sobie naszego nazwiska to świństwo. Jeśli mężczyzna sam chciałby nosić nazwisko swojej żony, to nikt na pewno by nie oponował... Ale przed przejęciem nazwiska swojego męża bądź żony powinniśmy przemyśleć wszystkie za i przeciw... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
I ja niby tego nie robię?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Zmuszanie kogokolwiek do czegoś, co jest wbrew jego przekonaniom jest świństwem, niezależnie czy jest kobietą czy mężczyzną, wojskowym czy cywilem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zamierzam się kłócić, udowadniać, że co nieco wiem o wrocławskiej szkole oficerskiej, etc. A miej sobie monopol na wiedzę o wojsku ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o mnie, to po ślubie zmieniam. Mam braci, więc "ród nie zginie"
![]() Jeśli naprawdę chcesz zostać przy swoim, przedstaw swoje argumenty przyszłemu-być-może-mężowi. On niech przedstawi swoje. Jeśli nie dojdziecie z tym do żadnego kompromisu, to każde może zostać przy swoim, ale wydaje mi się, że nie ma co zmuszać go do przyjmowania łączonego, skoro sama nie chcesz być zmuszana do przyjmowania jego. Z Twojego pierwszego posta wynika, że przedstawiłaś mu sprawę tak, jakby nie miał w niej zbyt dużo do powiedzenia, a jedynie mógł wybrać z kilku możliwości, które mu oferujesz. Wydaje mi się, że jak o tym pogadacie, to dojdziecie do sensownego rozwiązania.
![]() |
#449 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.