|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Przyczajenie
|
Dot.: nieregularne miesiączki
ja sie namyśliłam i pójde do tego ginekologa, chociaż miałam nadzieje że to cos normalnego lub istnieją jakies normalne sposoby na to, a że ostatno okresy mam bardzo bolesne to pojde tym bardziej, chociaż branie tabletek nie widzi mi sie, a propo tabletek anty to mocno sie po nich tyje i są jakies widoczne zmiany? i jeszcze jedno pytanie: czy też odczuwacie podczas okresu częste zmiany nastroju? pozdr
|
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Rozeznanie
|
Dot.: nieregularne miesiączki
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Brak okresu!!!!!
Witam wszystkich mam pewien problem i bardzo prosze o pomoc. Otoz , na 8-9 dni przed miesiaczka wspolzylam ze swoim chlopakiem i niestety juz 8 dni nie mam okresu, 5 dni po spodziewanej miesiaczce zrobilam dwa testy ktore wyszly negatywnie. Nie odczuwam zadnych dolegliwosci oprocz lekkiego klucia w jajnikach, ktore nadchodzi i odchodzi ale bola mnie plecy w dole i wczoraj zauwazylam ze wyplywa mi bialy, gesty sluz. Nie wiem co mam na ten temat myslec wiec jezeli mozecie to pomozcie!!!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
Dot.: Brak okresu!!!!!
No cóż...jeśli robiłas testy ciążowe, które wyszły negatywnie to faktycznie prawdopodobieństwo ciazy jest niewielkie....one z regóły są dość wiarygodne.Zostaje Ci więc albo cierpliwe czekanie na okres albo wizyta u lekarza. Brak miesiączki nie zawsze musi być zwiazany z jakąś "przypadłością" chorobową, moze to byc np. wina stresu, zmiana klimatu, zmeczenie ogranizmu. Nie wiem jak jeszcze mozna Ci pomoc....głowa do góry !!!!
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
No wlasnie i nie wiem co robic i co ze mna sie dzieje, juz sama nie wiem co myslec
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
a wspolzylas z zabezpieczeniem jakims czy bez?
#427 |
Rozeznanie
|
wez ciepłą kąpiel, wypij lampke czerwonego wina....to czasami pomaga wywołać miesiączkę. Juz nic innego nie przychodzi mi do głowy
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
najlepiej byloby pojsc do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
Przeciez gdybym wspolzyla z zabezpieczeniem to bym nie miala takiego dylematu
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Ci k_rubia, nie ma to jak cieple slowo pocieszenia i rady w takich chwilach
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Rozeznanie
|
nie ma sprawy !!!! po to własnie jest nasz Wizaż. Ja tez mam czasami opoznienia, które wynikaja z naprawde roznych przyczyn...zestresuje sie, wychlodze organizm, pochoruje sie troche...no i okres mam opozniony. Wygrzej sie dobrze i nie stresuj sie tak bardzo bo "kolko sie zamyka". Nie masz okresu-stresujesz sie, stresujesz sie-okres jeszcze bardziej sie spoznia.........bedzie dobrze
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Heart: wiesz... to chyba mas znormalne obawy przed ciaza, skoro sie kochac bez zabezpieczenia...
![]() ![]()
#433 |
Przyczajenie
|
Czuczenko doskonale o tym wiem i wiem rowniez o tym ze to nasza wina. Jezeli chodzi o mnie to mam 24 lata i ciaza to dla mnie nie taka straszna tragedia, podobnie dla mojego chlopaka, ale zostal mi jeszcze jeden rok studiow wiec chcialabym je moc normalnie dokonczyc. Poza tym boje sie wszelkich tabletek typu"anty" poniewaz lekarz onkolog powiedzial mojej cioci chorej na raka piersi ze wszelkie leki hormonalne w tym antykoncepcyjne w przyszlosci procentuja na nasza niekorzysc i moga powodowac nowotwory drog rodnych czy tez piersi. A jesli chodzi o dni plodne to wedlug mojego kalendarzyka wtedy mialam dni nieplodne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Przyczajenie
|
Czuczenko doskonale o tym wiem i wiem rowniez o tym ze to nasza wina. Jezeli chodzi o mnie to mam 24 lata i ciaza to dla mnie nie taka straszna tragedia, podobnie dla mojego chlopaka, ale zostal mi jeszcze jeden rok studiow wiec chcialabym je moc normalnie dokonczyc. Poza tym boje sie wszelkich tabletek typu"anty" poniewaz lekarz onkolog powiedzial mojej cioci chorej na raka piersi ze wszelkie leki hormonalne w tym antykoncepcyjne w przyszlosci procentuja na nasza niekorzysc i moga powodowac nowotwory drog rodnych czy tez piersi. A jesli chodzi o dni plodne to wedlug mojego kalendarzyka wtedy mialam dni nieplodne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
No to w takim razie chyba nie powinno byc powodu do obaw
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#436 |
Przyczajenie
|
Jak myslicie czy 5 dni po dniu spodziewanej miesiaczki to nie jest za wczesnie na zrobienie testu???
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
teorertycznie test można wykonać w dniu spodziewanej miesiączki,jego wynik powiniej byc prawdziwy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
![]()
Ehhh sprawa wygląda następująco:
Mam 19 lat i jeszcze nigdy nie byłam u ginekologa i pewnie to jest mój życiowy błąd. Pewnie zapytacie dlaczego. Otóż odpowiedz jest bardzo prosta od począdku wystąpienia mojej pierwszej miesiączki (w V klasie szkoły podstawowej) mam bardzo nieregularny okres. Tak naprawdę to zdaża się on bardzo żadko i trwa ok 5-6 dni. Nie odczuwam podczas niego jakiegoś nieznosnego bólu brzucha. Na począdku nie przejmowałam się tym problemem bo co może wiedzieć gówniara, która ledwo zaczeła życie. Ale teraz wszystko się zmieniło. Zaczełam bardzo bać się, że coś jest ze mną nie tak i że np. nie będę mogła mieć dzieci. No i teraz znowu sie boję iśc do ginekologa bo obawiam się jego diagnozy. Boje się, że jeżeli powie, że jestem jakaś chora, że jestem bezpłodna czy nawet, że musze iśc na operację do szpitala to mój świat się zawali a nie mogę sobie pozwolić na kryzys przed samą maturą. Naprawdę bardzo się boję, że coś jest ze mną nie tak a jednoczesnie boję się iść do lekarza i usłyszeć coś takiego. Nawet teraz jak to pisze to zaciska mi sie gardło ze strachu a oczy próbuje powstrzymać łzy ![]()
#439 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sama nie wiem....
ej spokojnie
![]() ![]() niemniej jednak uwazam,ze do lekarza sie wybrac powinnas.dla spokojniego sumienia ![]()
#440 |
BAN stały
|
Jak najszybciej idź do ginekologa. Jeśli faktycznie coś Ci jest to im szybciej będzie to wykryte tym większe szanse na całkowite wyleczenie. Mając 19 lat i bardzo nieregularne okresy, może być powodem do obaw. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz iść do ginekologa, to tak jakbyś świadomie zamykała sobie drogę i traciła szanse na zdrowie o ile jest to coś poważnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#442 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Potępiona,witaj na forum
![]()
#444 |
Raczkowanie
|
Ja nie uciekam od pójsci do ginekologa tylko chcę to zrobic dopiero po maturze bo jak naprawde mi coś jest to nie bedę się wstanie uczyć bo moje mysli bedzie zaprzatała myśl o moich jajnikach !!!! Jak tylko skończą się egzaminy maturalne zaraz chce isc do lekarza mimo, że się boję ale wiem, że muszę to zrobic dla własnego dobra !!!!
#445 |
Zakorzenienie
|
Do matury zostało już niewiele czasu
![]() ![]() ![]()
#446 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mysle, ze nie musisz sie obawiac, ze cos jest nie tak. Wiele dziewczyn i kobiet ma problemy z miesiaczkami. Tez mialam ten problem, zwlekalam z pojsciem do ginekologa. Ale pomyslalam sobie "chcesz miec kiedys dzieci, wiec rusz swoja pupe i idz do ginekologa" ![]() ![]() ![]() Powodzenia i pozdrawiam serdecznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
Pocieszyłyście mnie odrobinkę dziewczynki. Może rzeczywiście za bardzo się boje, że coś jest ze mną naprawde źle. Mam jednak nadzieje, że jak pójdę lekarza to da mi coś i wszystko bedzie OK (OBY !!!!)
#448 |
Zakorzenienie
|
Na pewno wszystko będzie w porządku
![]() ![]()
#449 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nieregularne miesiączki
Po pierwsze jak nie pójdziesz to sie nie przekonasz co sie z Toba dzieje.A tak naprawdę jak najszybciej rozpoczac leczenie żebyś w przyszłości nie miała problemów z zajściem w ciaze sama wiesz że regularne miesiączki to podstawa u kobiety.Także czym prędzej biegnij do lekarza
Głowa do góry bez obaw pzdr asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieregularne miesiączki
Regularne miesiączki nie są gwarancją płodności.Także kobiety miesiaczkujące regularnie mogą mieć cykle bezowulacyjne.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.