Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-04-22, 09:45   #421
Kalama
Przyczajenie

Dot.: nieregularne miesiączki

ja sie namyśliłam i pójde do tego ginekologa, chociaż miałam nadzieje że to cos normalnego lub istnieją jakies normalne sposoby na to, a że ostatno okresy mam bardzo bolesne to pojde tym bardziej, chociaż branie tabletek nie widzi mi sie, a propo tabletek anty to mocno sie po nich tyje i są jakies widoczne zmiany? i jeszcze jedno pytanie: czy też odczuwacie podczas okresu częste zmiany nastroju? pozdr
Kalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-22, 12:08   #422
tutusia
Rozeznanie

Dot.: nieregularne miesiączki

Cytat:
Napisane przez (karolinka)
wczoraj mi ginekolog rpzepisal tabletki anty, tyle ze zgode na to musiala wyrazic moja mama, bo lekarz powiedzial ze niepelnoletnim nie powinno sie takich tabletek rpzepisywac bez zgody prawnego opiekuna.
Nie jest to prawdą. Moja ginekolog przepisała mi bez problemu tabletki w wieku niespełna 17 lat. Bez zgody rodziców.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 13:00   #423
heart
Przyczajenie

Brak okresu!!!!!

Witam wszystkich mam pewien problem i bardzo prosze o pomoc. Otoz , na 8-9 dni przed miesiaczka wspolzylam ze swoim chlopakiem i niestety juz 8 dni nie mam okresu, 5 dni po spodziewanej miesiaczce zrobilam dwa testy ktore wyszly negatywnie. Nie odczuwam zadnych dolegliwosci oprocz lekkiego klucia w jajnikach, ktore nadchodzi i odchodzi ale bola mnie plecy w dole i wczoraj zauwazylam ze wyplywa mi bialy, gesty sluz. Nie wiem co mam na ten temat myslec wiec jezeli mozecie to pomozcie!!!!!!!!!!!
heart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 13:14   #424
k_rubia
Rozeznanie

Dot.: Brak okresu!!!!!

No cóż...jeśli robiłas testy ciążowe, które wyszły negatywnie to faktycznie prawdopodobieństwo ciazy jest niewielkie....one z regóły są dość wiarygodne.Zostaje Ci więc albo cierpliwe czekanie na okres albo wizyta u lekarza. Brak miesiączki nie zawsze musi być zwiazany z jakąś "przypadłością" chorobową, moze to byc np. wina stresu, zmiana klimatu, zmeczenie ogranizmu. Nie wiem jak jeszcze mozna Ci pomoc....głowa do góry !!!!
Stary 2006-04-24, 13:26   #425
heart
Przyczajenie

No wlasnie i nie wiem co robic i co ze mna sie dzieje, juz sama nie wiem co myslec
Stary 2006-04-24, 13:29   #426
czuczenka
Zakorzenienie

a wspolzylas z zabezpieczeniem jakims czy bez?

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 13:30   #427
k_rubia
Rozeznanie

wez ciepłą kąpiel, wypij lampke czerwonego wina....to czasami pomaga wywołać miesiączkę. Juz nic innego nie przychodzi mi do głowy
Stary 2006-04-24, 13:30   #428
paula78
Zakorzenienie

najlepiej byloby pojsc do lekarza.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 13:31   #429
heart
Przyczajenie

Przeciez gdybym wspolzyla z zabezpieczeniem to bym nie miala takiego dylematu
Stary 2006-04-24, 13:33   #430
heart
Przyczajenie

Dziekuje Ci k_rubia, nie ma to jak cieple slowo pocieszenia i rady w takich chwilach
Stary 2006-04-24, 13:41   #431
k_rubia
Rozeznanie

nie ma sprawy !!!! po to własnie jest nasz Wizaż. Ja tez mam czasami opoznienia, które wynikaja z naprawde roznych przyczyn...zestresuje sie, wychlodze organizm, pochoruje sie troche...no i okres mam opozniony. Wygrzej sie dobrze i nie stresuj sie tak bardzo bo "kolko sie zamyka". Nie masz okresu-stresujesz sie, stresujesz sie-okres jeszcze bardziej sie spoznia.........bedzie dobrze
Stary 2006-04-24, 13:51   #432
czuczenka
Zakorzenienie

Heart: wiesz... to chyba mas znormalne obawy przed ciaza, skoro sie kochac bez zabezpieczenia... a potem nie dzwota ze mozliwa jest ciaza.... nie wiem keidy masz dni plodne a kiedy dni nie plodne liczylas sobie?? opożnienie moze byc spowodowane roznymi czynnikami... jesli robials dwa testy i wyszlo negatywnie to chyba nie ma powodu do zmartwien Na drugi raz zabezpieczaj sie.... by potem nie bylo ,,ajajja chyba jestes w ciazy '' trzeba sie z tym liczyc ze jest takie niebezpieczenstwo zajscia w ciaze bez gumek lub tabletek czy czegokolwiek....

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
Stary 2006-04-24, 14:02   #433
heart
Przyczajenie

Czuczenko doskonale o tym wiem i wiem rowniez o tym ze to nasza wina. Jezeli chodzi o mnie to mam 24 lata i ciaza to dla mnie nie taka straszna tragedia, podobnie dla mojego chlopaka, ale zostal mi jeszcze jeden rok studiow wiec chcialabym je moc normalnie dokonczyc. Poza tym boje sie wszelkich tabletek typu"anty" poniewaz lekarz onkolog powiedzial mojej cioci chorej na raka piersi ze wszelkie leki hormonalne w tym antykoncepcyjne w przyszlosci procentuja na nasza niekorzysc i moga powodowac nowotwory drog rodnych czy tez piersi. A jesli chodzi o dni plodne to wedlug mojego kalendarzyka wtedy mialam dni nieplodne.
Stary 2006-04-24, 14:09   #434
heart
Przyczajenie

Czuczenko doskonale o tym wiem i wiem rowniez o tym ze to nasza wina. Jezeli chodzi o mnie to mam 24 lata i ciaza to dla mnie nie taka straszna tragedia, podobnie dla mojego chlopaka, ale zostal mi jeszcze jeden rok studiow wiec chcialabym je moc normalnie dokonczyc. Poza tym boje sie wszelkich tabletek typu"anty" poniewaz lekarz onkolog powiedzial mojej cioci chorej na raka piersi ze wszelkie leki hormonalne w tym antykoncepcyjne w przyszlosci procentuja na nasza niekorzysc i moga powodowac nowotwory drog rodnych czy tez piersi. A jesli chodzi o dni plodne to wedlug mojego kalendarzyka wtedy mialam dni nieplodne.
Stary 2006-04-24, 14:13   #435
czuczenka
Zakorzenienie

No to w takim razie chyba nie powinno byc powodu do obaw masz regularne miesiaczki? moze po prostu stresujesz sie za bardzo czyms.... czasem niby sie nie stresujemy a nasz oragnizm jakos dziwnie reaguje... sama mam tez tak ze mi sie miesiackzi opozniaja mam mature to teraz moja miesiaczka ktora dostalam byla jak plamienie jakies a nie jak zwykla miesiaczka, co bylo chyba pwodem stresow czy cos... sama nie wiem

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-24, 15:54   #436
heart
Przyczajenie

Jak myslicie czy 5 dni po dniu spodziewanej miesiaczki to nie jest za wczesnie na zrobienie testu???
Stary 2006-04-24, 16:02   #437
tootsie
Zakorzenienie

teorertycznie test można wykonać w dniu spodziewanej miesiączki,jego wynik powiniej byc prawdziwy

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 17:51   #438
Potępiona
Raczkowanie

Exclamation Nieregularne miesiączki

Ehhh sprawa wygląda następująco:
Mam 19 lat i jeszcze nigdy nie byłam u ginekologa i pewnie to jest mój życiowy błąd. Pewnie zapytacie dlaczego. Otóż odpowiedz jest bardzo prosta od począdku wystąpienia mojej pierwszej miesiączki (w V klasie szkoły podstawowej) mam bardzo nieregularny okres. Tak naprawdę to zdaża się on bardzo żadko i trwa ok 5-6 dni. Nie odczuwam podczas niego jakiegoś nieznosnego bólu brzucha. Na począdku nie przejmowałam się tym problemem bo co może wiedzieć gówniara, która ledwo zaczeła życie. Ale teraz wszystko się zmieniło. Zaczełam bardzo bać się, że coś jest ze mną nie tak i że np. nie będę mogła mieć dzieci. No i teraz znowu sie boję iśc do ginekologa bo obawiam się jego diagnozy. Boje się, że jeżeli powie, że jestem jakaś chora, że jestem bezpłodna czy nawet, że musze iśc na operację do szpitala to mój świat się zawali a nie mogę sobie pozwolić na kryzys przed samą maturą. Naprawdę bardzo się boję, że coś jest ze mną nie tak a jednoczesnie boję się iść do lekarza i usłyszeć coś takiego. Nawet teraz jak to pisze to zaciska mi sie gardło ze strachu a oczy próbuje powstrzymać łzy
Stary 2006-04-24, 17:57   #439
andzya
Zakorzenienie

Dot.: Sama nie wiem....

ej spokojnie wiele kobiet ma nieregularne miesiaczki i wcale nie oznacza to bezplodnosci czy jakiejs powaznej choroby
niemniej jednak uwazam,ze do lekarza sie wybrac powinnas.dla spokojniego sumienia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-24, 17:58   #440
Szczepcio
BAN stały

Jak najszybciej idź do ginekologa. Jeśli faktycznie coś Ci jest to im szybciej będzie to wykryte tym większe szanse na całkowite wyleczenie. Mając 19 lat i bardzo nieregularne okresy, może być powodem do obaw. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz iść do ginekologa, to tak jakbyś świadomie zamykała sobie drogę i traciła szanse na zdrowie o ile jest to coś poważnego.
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 17:59   #441
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Jak najszybciej idź do ginekologa. Jeśli faktycznie coś Ci jest to im szybciej będzie to wykryte tym większe szanse na całkowite wyleczenie. Mając 19 lat i bardzo nieregulatne okresy jest powód do obaw. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz iść do ginekologa, to tak jakbyś świadomie zamykała sobie drogę i traciła szanse na zdrowie o ile jest to coś poważnego.
nie chcialam tego w ten sposob ujmowac.
Stary 2006-04-24, 18:01   #442
Szczepcio
BAN stały

Cytat:
Napisane przez andzya
nie chcialam tego w ten sposob ujmowac.
Jak widzę dziewczyna ma obawy, że coś jej jest. Więc kto lepiej jej powie jak nie ginekolog? Uważam, że nie ma się czego bać, tylko lecieć do lekarza.
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 18:04   #443
Fresa
Zakorzenienie

Potępiona,witaj na forum .To,że masz nieregularne miesiączki wcale nie oznacza,że w przyszłości nie będziesz mogła mieć dzieci.Nie obawiaj się wizyty u lekarza,bo naprawdę nie ma czego.Na nieregularny okres lekarz może ci zaproponować leczenie tabletkami hormonalnymi,po których okres powienien się uregulować.Głowa do góry i nie stresuj się dodatkowo przed maturą.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 18:05   #444
Potępiona
Raczkowanie

Ja nie uciekam od pójsci do ginekologa tylko chcę to zrobic dopiero po maturze bo jak naprawde mi coś jest to nie bedę się wstanie uczyć bo moje mysli bedzie zaprzatała myśl o moich jajnikach !!!! Jak tylko skończą się egzaminy maturalne zaraz chce isc do lekarza mimo, że się boję ale wiem, że muszę to zrobic dla własnego dobra !!!!
Stary 2006-04-24, 18:12   #445
Fresa
Zakorzenienie

Do matury zostało już niewiele czasu .Możesz się zapisać już teraz na wizytę w maju,bo nie wszędzie jest tak,że dziś się rejestrujesz i dziś lekarz cię przyjmuje .A do czasu wizyty nie denerwuj się z tego powodu-wiele dziewczyn wypowiadało się w różnych wątkach,że mają nieregularne miesiączki i w dużych odstępach czasu np.co 45 dni lub dłużej i lekarz im mówi,że taka ich uroda .

Stary 2006-04-24, 18:17   #446
Soncia
Raczkowanie

GG do Soncia

Witam

Mysle, ze nie musisz sie obawiac, ze cos jest nie tak. Wiele dziewczyn i kobiet ma problemy z miesiaczkami.
Tez mialam ten problem, zwlekalam z pojsciem do ginekologa. Ale pomyslalam sobie "chcesz miec kiedys dzieci, wiec rusz swoja pupe i idz do ginekologa" no i poszlam I wszystko jest w najlepszym pozadku

Powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Soncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 18:18   #447
Potępiona
Raczkowanie

Pocieszyłyście mnie odrobinkę dziewczynki. Może rzeczywiście za bardzo się boje, że coś jest ze mną naprawde źle. Mam jednak nadzieje, że jak pójdę lekarza to da mi coś i wszystko bedzie OK (OBY !!!!)
Stary 2006-04-24, 18:30   #448
Fresa
Zakorzenienie

Na pewno wszystko będzie w porządku

Stary 2006-04-24, 20:04   #449
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
Dot.: Nieregularne miesiączki

Po pierwsze jak nie pójdziesz to sie nie przekonasz co sie z Toba dzieje.A tak naprawdę jak najszybciej rozpoczac leczenie żebyś w przyszłości nie miała problemów z zajściem w ciaze sama wiesz że regularne miesiączki to podstawa u kobiety.Także czym prędzej biegnij do lekarza
Głowa do góry bez obaw

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-24, 20:43   #450
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Nieregularne miesiączki

Regularne miesiączki nie są gwarancją płodności.Także kobiety miesiaczkujące regularnie mogą mieć cykle bezowulacyjne.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości