|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008
Funieczka - dzięki, juz lepiej
zjadłam to ciasto (później sa wyrzuty sumienia także to tez zły pomysł), złożyłam zamówienie (Ramonie zamówiłam pierscionki z filcu i gratis będzie miała dwa renifery maskotki), później spacerek (fakt - pomaga), a wieczorem jak ciemno było pojechaliśmy jeszcze raz na cmentarz, tak mi się zachciało tych światełek ![]() zmiana czasu u nas na minus bo Ramona wstaje o 4.45 mdleje: Funieczka - super że to złożyłaś w UP ![]() ja uczę Ramonę robic amen i żegnac się, ale to tylko dla babci, by jej było miło karola - masz taką rezolutną dziewczynkę że następne dni będa coraz to lepsze w przedszkolu! co do nosowych przygód - moja mama kiedyś włożyła sobie fasole do nosa i juz zaczeła jej kiełkować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008
o rany mam stresa ide dzis pierwszy raz na te zajecia z kursu na instruktora i sie boje ze zobacze same wysportowane chude mlode laski i sie glupio bede czuc, po za tym boje sie bo to cos znieznane, obcy jezyk, boje sie jakiejs glupiej wpadki, a z poza tym ja wieki do szkoly nie chodzilam
ok opowiem wrazenia jak bylo pozniej
#423 |
Zakorzenienie
|
Caterine powodzenia
![]()
#424 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry wszystkim mamom
![]() u nas szaro i ponuro ![]() a moja "gwiazda" wczoraj miała jakiś upiorny dzień cąły czas płakała pyskowała i w dodatku pluła na nianie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jaaaaaaaaaa! Ale numer! Cytat:
trzymam kciuki!! po co w ogóle ta zmiana czasu? Dzień się skrócił - godzine wczesniej ciemno,a a rano niby jest jasno jak wstajemy, ale po co komu jasno rano...z reszta za miesiąc i tak rano będzie ciemno ![]() Ja tram wolę dłuższy jasny dzień - po proacy jest jeszcze szansa na spacer za jasności. NIe lubię zmiany czasu, bo burzy to mój wewnętrzny harmonogram
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
U nas też pogoda po byku.
Caterin dasz radę. Kto jak nie ty? ![]() Gothika jeszcze nie złożyłam. W tym tygodniu składam lub w przyszłym. Wniosek można ściągnąć z internetu, chyba ze strony urzędu pracy. Poza tym musisz napisać biznesplan, ale nie taki rozbudowany. Podstawową wersję. Tam jest miejsce na rozliczenie kosztów, na planowany dochód miesieczny i roczny i właśnie na pomysł na interes i uzasadnienie, dlaczego decydujesz się akurat na daną branżę. I urząd pracy od momentu złożenia twojego wniosku ma miesiąc na decyzję. Wszystko piszemy sami (mamy wprawę, teść składał) i teściowa (księgowa), pomaga nam w biznesplanie. Gothika podaj adres strony z tą filcową biżuterią. Mam ochotę sie pobawić. Może ściągnę jakiś pomysł. Jak ta fasolka zaczęła kiełkować, to musiało chyba boleć?? Ja kiedyś miałam ogródek na dywanie. Andrzej wysypał kiedyś nasionka i podlał wodą. Ja wstaję za kilka dni a tam trawka sobie rośnie ![]()
wymiana Edytowane przez Funieczka Czas edycji: 2010-11-03 o 06:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Funieczka - nie pisałaś o tym ogródku na dywanie
![]() nie podam ci strony bo ja zamawiałam z firmy kosmetycznej Yves Rocher która akurat miała w swojej ofercie 4 pierścionki dla dziewczynek ![]() Caterin - przecież ty jesteś szczupła laska, do tego odważna i inteligentna - dasz radę! z ta fasolą to ona raczej nie zaczeła kiełkować ale już pęcznieć ![]() my mamy wziąść na następne zajęcia ćwiczeń butelkę wody 1,5 l, do ćwiczeń, hantelki tez można, ja mam 2,5 kg, obawiam się to za dużo może być, bo pokazywała konkretnie do jakiego cwiczenia będą potrzebne |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny za wsparcie, jest troche nauki, kupe pojec terminologi
wszystkie glowne kosci musze znac jak sie nazywaja, potem bedziemy poznawac miesnie, a ta terminologia nawet nie wiedzialam ze taka jest no ale co tam trzeba bedzie pouczyc sie. A sklad mieszany sa i wysportowane szczuple laski sa i napakowani faceci, ale sa tez tacy co szukaja czegos nowego w zyciu i sa tez starsi odemnie Lece spac jutro dopoludnia jedziemy z Sebastiankiem na zajecia w bibliotece
#429 |
Zakorzenienie
|
monia, basia - jak wam ida koszyki? ja zrobiłam jeden i stoję, nie wiem jaki teraz mam robić. Znacie jakieś ciekawe linki oprócz Szuwarkowa? żeby coś innego tam było, jakieś nowe pomysły. Chce teraz zrobić kwadratowe pudełko ale innym sposobem niż przedstawiony na szuwarkowie, czyli przy pomocy tego czegoś z dziurkami
![]() przyszły moje pędzeluszki ![]() ![]()
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2010-11-03 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a my w niedzielę byliśmy u mojej babci na 90-tych urodzinkach, cała rodzinka się zjechała, z Piły i z Gdyni, i z Poznania w sumie 28 osób...fajnie było zobaczyć wszystkich razem ![]() a 1.11 pojechaliśmy do rodzinki meza, do jego babci i tam tez pełno rodzinki i kuzynostwa.... mała się wybawiła z kuzynami, a jak się ładnie zajmowała 8 miesięcznym kuzynem, normalnie szok, taka jakaś odpowiedzialna i dorosła na chwilę się zrobiła... fotki wkleje, jak zgram ![]() Karola z kazdym dniem będzie na pewno lepiej, dacie rade laseczki!!!! ![]() Caterin będzie dobrze ![]() rycerz boski Gothika, ale wy macie ciepliwość do tych robótek ręcznych... Funieczka gratuluję pomysłu, trzymam kciuki żeby biznes wypalił ![]() Sybilla księżniczka super ![]() Alusia dobrze, ze juz jesteś z powrotem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
90-te urodziny fiu fiu... my raczej mamy marne szanse na dożycie do tego wieku. Ja jak dociągne do 70-tki to będzie dobrze
![]() Gothika pędzle super. Może ja jakaś mało rozgarnięta, ale do czego ten zagięty jest? A ja dzisiaj pucuję chatę. Muszę sobie nowego mopa kupić i chyba w tym celu wybiorę się do lidla po południu. Widziałyście te kufry krawieckie? nabyłam sobie taki, bo zaskoczył mnie dużymi gabarytami. Sądziłam, że to małe g*wienko będzie, a to całkiem przyzwoite. Czy wasze maluchy też mają problem z pogryzieniem gotowanego mięsa? Andrzej w dalszym ciągu memle i nie może sobie jakoś dac rady. Już lepiej idzie mu smażone.
#432 |
Zakorzenienie
|
a my dziś z mężusiem na "red" idzimey do kina
![]() zapowiada się miłe popołudnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
to to zagięte jest do malowania kresek, ja też wcześniej takiego chyba nawet nie widziałam, a podobnież cuda robi
![]() ja tez conieco wypucowałam dziś, szafki w kuchni, okap trochę mi zaszedł ![]() kufra niepotrzebuję, mam jednorazówkę w środku kilka szpulek nici i igły i to mi wystarcza ![]() mama za to taka szwaczka to jej by pewnie taki nie starczył |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
mój koszyk czeka... na wywalenie. nie wiedzialam ze jest jakis splot 8
|
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
witam
GOTHIKA ja tez z mama czesto zamawiamy kosmetyki z Yves Roher.Fajne sa tylko niektore sporo kosztuja.spoko niektore dodatki daja gratis. biore sie za obiad. zasiedzialam sie przy kompie. |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
A ja znowu chora, wstałam rano ledwo żywa, gardło, uszy bolą, łamanie w kościach, musiałam wziąść wolne, bo nie dałabym rady w pracy, już mam dość tych wszystkich choróbsk.
Gothika jakie odchudzanie przecież ty szczupła jesteś. |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
czesc mamuski,
krolewny i rycerze to poprostu slicznisci(reszta forumowych aniolkow rowniez jest sliczna) Funieczka u nas to najlepiej ida kotlety mielone a niedaj boze gotowana piers z kurczaka to juz wogule nie pogryzie tylko pluje. gothika ja zrobilalm 2 koszyki i na nastepne nie bardzo mam czas, ale bardzo chce jeszcze zrobic ten prostokatny. a ja dzis zdalam wstepny egzamin z teori na prawko i moge sie jutro zapisac na panstwowy ale pewnie wolny termin bedzie na koniec listopada, jakas porazka te egzaminy a w dodatku lezialam odrazu po pracy i to z Olcia bo juz z przedzkola zabralam bo tylko jest do 14 i ona mi caly czas trajkotala a w tle lecial jeszcze klan i jakos nie moglam sie skupic i zrobilam 2 bledy niby 2 sa dopuszczalne ale to zawsze bledy karola nie martw sie o corcie napewnie szybko sie zaklimatyzuje, monia swietna historia a aniolkiem co do kosciola to sie nie wypowiadam bo raczej nie chodze nie lubie kazan nie wiadomo o czym, kiedys chodzilam na msze dla studentow i byly swietne chyba musze sie dowiedziec czy nadal sa ale one bylo o 20 i nie wiem czy bede miala opieke dla dziewczyn, ale zobacze. zmiana czasu to u nas porazka ale dla mnie ja nie moge sie przestawic o 20 oczy mi sie zamykaj i o 21 najczescie j juz spie, chyba musze zaczac pic kawe wieczorem zeby cos jeszcze w domu zrobic. chorowitkom zycze duuuzo zdrowka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zadomowienie
|
Dzieki kobitki za wsparcie
![]() Tak jak myslalam- dzis bylo gorzej.Na sam widok budynku przedszkola byl placz, a w szatni to juz darcie na maksa, jakby ze skory ja obdzierali. Podobno wstep byl nieciekawy ale uspokoila sie za troche i juz bylo ok, ladnie sie bawila. Jak ja odebralam byla smutna jakas do samego domu, moze tylko dlatego ze niewyspana, a moze miala do mnie żal.W domu juz zaczela szalec jak zawsze.Wczoraj jak ja odebralam, to pierwsze co mi powiedziala to "zostawiłas mnie" ![]() ![]() ![]() ![]() Funieczka moja gotowanego nie lubi, woli smazone niestety.Piers gotowana mymła i wypluwa sybilla moze miala po prostu gorszy dzien, nie zamartwiaj sie na zapas |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
monia - nie wyrzucaj, to twój pierwszy koszyk
![]() ![]() nicko - ja nie wiem gdzie ty miałas oczy ![]() ![]() w biesdronce będa fajne pomysły na prezenty dla dzieci - za tydzień puzle różne i tory dla samochodów, a później już na święta - kuchnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
A ja się pochwalę naszymi dzisiejszymi wyrobami
![]() I tunika z Takko. Zdjęcia kiepskie bo już ciemno. Muszę zajrzeć na stronę biedronki. Zobaczymy co tam ciekawego mają. Zajrzałam sobie do internetowej biedronki ![]()
wymiana Edytowane przez Funieczka Czas edycji: 2010-11-03 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#441 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a potem przyzwyczai się i zobaczy, ze w przedszkolu, bez mamy tez jest fajnie ![]() u nas też były protesty i histeria rano przed wyjściem i mówienie, że "przedszkole nie", a teraz to ma tylko problem ze wstaniem z łóżka, a potem idzie gładko, teraz nawet przez ten dłuższy weekend to w niedziele mówiła, ze "jutro pojdzie do przedszkola" i sie cieszyła... także trzeba dać małej czas na przyzwyczajenie się do nowej sytuacji... u nas to trwało jakiś miesiąc, wliczając w to tygodniową przerwę na chorobę także trzymam kciuki za szybką aklimatyzację ![]() Funieczka zdolnych masz chłopaków ![]() co do mięsa to Iga zje wszystko, choć te gotowane gorzej jej wchodzą.... no i tunika boska Nicko duuuużo zdróweczka ![]() idę spać, bo jutro niemiłosierny budzik o 5 zadzwoni..... Edytowane przez mala_stopka Czas edycji: 2010-11-03 o 20:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
ooo napisalam posta wczoraj i widze ze go nie ma hmm
a wiec troche meczace takie siedzenie i koncetracja na lekacjach dobrze ze to tylko 3 godzinki, za to pani leci z materialem jak burza i duzo w domu trzeba opanowac samemu. Do nauki wszystkie glowne kosci szkieletu, potem beda miesnie, sciegna i mnostwo terminologii o ktorej nie mialam pojecia. Ale co tam lubie sie uczyc nowych rzeczy. Gorzej z wygospodarowaniem wiecej czasu na cwiczenia. A towarzystwo mieszane i byly wysportowane laski i faceci ale tez ludzie ktorzy szukaja czegos nowego jak ja i tez osoby starsze odemnie. Gothika ja szczupla hmm waze 68kg wiesz BMI jest ok ale tluszczyk tu i tam jest i taka szczupla nie jestem ale sie nie zadreczam
https://getthefocus.net/ Edytowane przez Caterin17 Czas edycji: 2010-11-03 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Caterin a ja widziałam twojego posta
![]() ![]() my po wieczorze filmowym...no cóż nie było to szalenie wciągające kino ale na szczęście dość śmieszna - choć Dorian Gray bardziej mi się podobał ![]() wczoraj julka nie spała po południu więc jak ją od babci odebraliśmy zasnęła w drodze...no i przy przebiraniu w pizamkę wpadła w histerie.. próbowałam spokojnie i cierpliwie ją uspokoić po czym puściły mi nerwy i na siłę ją rozebrałam jak sie uspokoiła to powiedziała mi : "nie szarp mnie więcej" - myślałam że mi serce pęknie ![]() ![]() Karolakep - masz racje wyskok był jednodniowy wczoraj jak tylko wróciłam z pracy przybiegła i mówiła "nie plułam niaini i byłam grzeczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Sybilla a faktycznie jest eh widac przeoczylam z pospiechu no coz nie wazne, a ja ucze sie kosci wlasnie piekny temat przed spaniem hehe
#445 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja wczoraj byłam w okropnym humorze i Kalina była bardzo niegrzeczna, ale to przez mnie, bo gdybym była w dobrym nastroju, to bym nie dopuściła do płaczu i histerii. I miałam ogromne wyrzuty sumienia, ze mało się nią zajmowałam po pracy i mało bawiłam...i ze nie starałam jakoś zająć, czy zabawić jak widziałam ze Kala ma doła. Po prostu siedziałam sobie i oglądałam Fakty a ona się obok nudziła, marudziła, aż rozpłakała. I to mnie tak wkurzyło, ze powiedziałam ze za karę nie będzie się bawić w kąpieli, tylko szybki prysznic. A ona wieczorem (podczas usypiania) pocałowała tak czule w rękę i powiedziała, ze mnie kocha i wtedy mi sie zrobiło tak strasznie przykro, ze nie poświęciłam jej czasu i swoją złośc na niej w jakis tam sposób wyładowałam...i ze nie pozwoliłam jej się kąpać w pianie i bawić w kąpieli ![]() No trochę możne zagmatwałam, ale wyrzuciłam to z siebie. I wiem ze ta moja złość jest zupełnie bezpodstawna, bo okres mi się zbliża i dlatego taka jestem....Sama jestem na siebie zła ![]()
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
...Asia... doskonale cie rozumie mam mnóstwo takich sytuacje gdzie emocje biorą góre a potem dopiero wyrzytu sumienia pewnie ciąża też się do tego prrzyczynia...
a tak z drugiej strony czy nasi panowie mają takie rozterki? bo ja nie zauważyłam - jak to jest że tyle mamy na głowie i jeszcze sie zadręczamy tym co było zamiast na przyszłość wyciągać wnioski czy jesteśmy stworzone do samobiczowania czy cierpiętnictwa jako matki?? trochę zafilozofowałam ale ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
#448 | ||
Wtajemniczenie
|
tak ta właśnie mi się podoba
![]() chociaż TZ powiedział ze paskudztwo ![]() miałaś juz ja na sobie? czekam na twoje foty w tunice Cytat:
nie martw się i staraj się przypomniec to w takich sytuacjach ... też tak mam i pewnie wiekszość z nas tak ma ż enp nie ma czasu dla dziecka bo to czy to... Cytat:
![]() ale z tego sie tylko cieszyć matka to matka ojciec to ojciec... i chyba maja wyrzuty sumienia ale oni o tym nie mówią zdusza to w sobie wydaje mi się ze wyrzuty sumienia mają wtedy gdy widza że dziecko lgnie do matki... lub nie chce sie z nim bawć itd... ja mam poczucie winy, ze np gdy mamy czas dla siebie ja np sprzatam zmywam itd a Steffi chodzi za mna i prosi mama pomalujmy pobaw sie ze mna zbudujmy dom itd... i wiem ze jestem w domu ale Mała nie czuje tego ze ejstem.. rozumiecie? nie poswiecam się jej... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
Asiu, nie zamartwiaj się, każda z nas ma takie gorsze chwile...
Sybilla nasi panowie to nie mają tyle spraw na głowie i tego, ze jak czegoś w domu nie zrobię dzisiaj, to będzie trzeba zrobić jutro, a będzie przy tym 2 x więcej roboty bo coś tam jeszcze sie znajdzie do roboty, a nikt za nas tego nie zrobi... czasem poprostu sytuacja nas przerasta (np. góra prania, prasowanie, syf na podłodze, obiad czy zabawa z dzieckiem??) ja nie mówię, ze faceci nie pomagają, ale na naszej głowie jest zorganizować to wszystko i ogarnąć, a to wyczyn... a poza tym jak to mówią, faceci są prości i nie przeżywają wszystkiego tak jak my, emocjonalnie... no i te krzyki z każdej strony, z gazet z tv ze mama musi to i tamto....a potem mamy do siebie pretensje, ze nie jesteśmy idealne... ale chyba każda matka tak się trochę dręczy... chyba poprostu tak juz mamy... sama juz nie wiem...chyba się troche zakręciłam... |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Stella nie chodziło mi o to czy TŻ spedza czas z dzieckiem u mnie też sie fajnie dogadują ja zastanawiam się czy oni mają rozterki ale mala_stopka ma pewnie racje - od nas się wymaga więc narzucamy sobie tony obowiązków... a potem dopiero na wszystko czasu brakuje...
Ja uważam siebie za bardzo dobrze zorganizowaną osobę a mimo to za cholere nie umiem wszystkiego pogodzić... mnie najmocniej złości że facet się sam żadko kiedy domyśli że np trzeba pościel przebrać kurze zetrzeć - jak mu powiem owszem zrobi ale sam z siebie !! w życiu z drugiej strony żeby nie być hipokrytką - ja bym w zyciu nie wpadła na to że wahacze w moim samochodzie wydają dziwny dźwięk - myślałam ze to tło z rfm fm ![]() ![]() ![]() ![]() tylko że wahacze sie zużywają naz na pare lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.