![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciąża i poród w Lublinie/Mamusie 2011
Spokojnie, wg książkowych norm w 24 tc maluch waży około 600g, moja ważyła wg usg 608g
![]() A łożysko na początku też miałam nisko, wprawdzie w 24tc już było podniesione ale podobno podnieść się może jeszcze później. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do łożyska to już od 11 tygodnia czekamy zeby się podniosło no i własnie jeszcze nic. Lekarz niby powiedział ze poczekamy ale on to raczej juz CC A mam jeszcze pytanie o długość szyjki, bo według badania mam 2 cm czy to też normalne i jest szansa żeby była dłuższa ? Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-03-25 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to juz najlepiej zapytac dr, ja mialam 2,5cm a teraz 3,5cm...najwazniejsze zeby byla zamknieta
![]() |
![]() |
#424 |
Zadomowienie
|
Lekarz mi powiedział że trochę krótka ale ze jest zamknięta. Wiec dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
Jak u mnie zostało zdiagnozowane nisko osadzone łożysko to szukałam sporo informacji na ten temat. Z tego, co pamiętam największa szansa, że się podniesie jest, w momencie, gdy macica zaczyna się najbardziej rozrastać tj od około 28 tc (?). Nie pamiętam już dokładnie ale naprawdę póki co nie ma się czym niepokoić, ważne jest, że nie nachodzi na ujście.
Czytałam tez gdzieś, że niektórym dziewczynom dopiero około 37tc łożysko się podniosło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
![]() A co do łożyska.. nie wiem o co chodzi, ale ostatnio dużo kobiet to słyszy, a statystycznie prawdziwe przodujące łożysko się zdarza w 0,1 czy nawet 0,01% ciąż. Czytałam o tym bardzo dużo i jeżeli łożysko nachodzi na szyjkę 2 cm lub mniej, to się rodzi SN, a jeśli w ogóle nie nachodzi na szyjkę, to nie ma mowy o cesarce, więc skąd w ogóle taki pomysł ![]() Ja mam taką dziwną sytuację, że przez 3 pierwsze USG w luxmedzie (12 tc, 19 tc i 4D 24tc) miałam łożysko na ścianie tylnej bez cech przodowania, a nagle na ostatniej wizycie gin sam mi zrobił usg i powiedział, że łożysko nachodzi na szyjkę i całkowicie ją zasłania. Załamałoby mnie to, gdybym nie była kilka dni wcześniej na usg 4D w luxmedzie. Łożysko przodujące (ale nie nisko położone, tylko zasłaniające szyjkę) i to centralnie jest bardzo poważnym powikłaniem, trzeba leżeć, po 30 tyg. jest szpital bo grożą krwotoki, lekarze musieliby mi to powiedzieć i nikt nie wpisałby mi do wyniku "łożysko bez cech przodowania". Szczerze zastanawiam się, czy ten mój gin nie szuka pretekstu, żeby mu częściej dodatkowo płacić. Zwłaszcza, że powiedział, że to jest częste (???), zupełnie niegroźne (???), a powinien mi nakazać odpoczynek i zakazać współżycia, tymczasem obiecał tylko często to kontrolować.
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Wracając jeszcze do tematu wózkowego i tych sklepów to swiatwozkow.pl i bobowozki.pl to chyba ten sam sklep bo nr telefonów mają identyczne.
Ja oglądałam ostatnio w naszych trzech sklepach z wózkami i najlepsza moim zdaniem obsługa jest w rampersie - sama mogłam sobie poskładać, poprzymierzać i pojeździć a jak nie wiedziałam co i jak to bez problemu było z pomocą bardzo miłego pana z obsługi. W baby fancie odstraszyła mnie jakaś mega -pani taka very nieuprzejma. W Krzysiu była miła pani i pomagała składać stelaże ale tutaj jest mniejszy wybór wózków. Ja jeszcze cały czas nie zdecydowałam się co kupię, mam jakieś trzy podobno "ostateczne" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fakt, że łożysko, które całkiem zasłania szyjkę to poważna sprawa i trzeba stosować się do zaleceń, które są dość rygorystyczne i raczej nie fajnie stosować je tylko na wszelki wypadek ![]() Chociaż mi się wydaje to nieprawdopodobne, by w ciągu kilku dni łożysko z położenia całkiem bezpiecznego zrobiło się całkiem przodujące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
No właśnie... Zadałam lekarzowi pytanie - czy to możliwe, że łożysko przesuwa się w złą stronę - powiedział "nie". Więc jakim cudem mając moje wcześniejsze wyniki usg postawił taką diagnozę. Na kolejnym usg w Luxmedzie spytam dokładnie i o łożysko, i o długość szyjki (podobno mam miękką i krótką, ale też się z tym nic nie robi i żadnych zaleceń).
![]() |
#430 |
Zadomowienie
|
Trochę zgłupiałam szczerze powiedziawszy, ja chodzę na NFZ do lekarza wiec o kasę mu raczej nie chodzi. Zakaz współżycia mamy od 11 tygodnia ciąży i nadal w tym zakazie mamy trwać. O leżeniu nic nie wspominał ale o zwolnieniu l4 już do końca ciąży.
Mój lekarz nie straszy byle powodem, jest z tych co uważają ze ciąża to nie choroba. Ja to nie chcę w internecie wyszukiwać informacji bo zaraz się głupot naczytam i sobie wkręcę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Witam lubelskie mamusie, przyjmiecie mnie do siebie? Mam na imię Patrycja, lat 23, termin porodu 14.07 (wg OM), dzisiaj zaczęliśmy 2 dzień 25 tyg. Mieszkam w okolicach Lublina, w zasadzie to 35 km od Lublina. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#433 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Tak, planuje na kraśnickich, prywatnie chodzę do ginki która tam pracuje. W zasadzie bliżej mi do Lubartowa, ale tam jest rzeźnia kompletna...Nie pochwaliłam się, że będzie dziewczynka. Naomi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
Oryginale imię i bardzo ładne
![]() Moje maleństwo się wstydzi więc nie wiem czy mała Julia czy Xavier ![]() Kupiłam łóżeczko. Pierwszy poważny zakup dla dzidzia ![]() Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-03-26 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a zapiszą Wam w USC Xavier? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#438 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajne łóżeczko
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Fajne, podobaja mi się takie. My czekamy już 6 tygodni na meble!!! Zamawialismy w mega meble na diamentowej. Miały byc max do 4 tyg, i przez to nie mogę zacząć urządzać pokoju dla dzidzi, wtedy też moglibyśmy kupić i wstawić łóżeczko. Narazie z większymi zakupami czekam...kilka rzeczy już mam, np ubranka (kilka) z ciuszka głównie, laktator z allegro ( zamierzam cycem karmić, ale w razie "w" wolę mieć), kocyk, rożek, kikla pieluch tetrowych i flanelowych, okrycie kąpielowe, smoczki. To chyba tyle. A i siostra ciotecza tzta obiecała nam ubranka po swoich dziewczynkach, więc czekam co nam da i wtedy ewentualnie coś z ubranek będę szukać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
A jaki to laktator jest u Ciebie w użyciu?
![]()
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
witam,
jak to jest z wyborem szpitala do porodu?? jesli jestem zameldowana gdzie indziej a mieszkam w lublinie to nie bedzie z tym problemu?? i czy to sie odbywa poprosty na takiej zasadzie ze gdy zaczne rodzic jade do spzitala ktory sobie wybralam i tam zostaje?niby mam jeszcze troche czasu po termin dopiero na 10 sierpnia...ale intersuje sie tym wczesniej..bo jeszcze sie okaze ze bede musiala rodzic w zamosciu ![]() a! moze ktos chodzil do doktora Surmacza z DonnaVita na jana sawy?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
Możesz rodzic w dowolnym szpitalu w kraju
![]() jeśli tylko mają wolne miejsca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
My oglądaliśmy wózki w trzech miejscach, ale najlepsza i wg nas najbardziej kompetentna obsługa jest w Rampersie na Inżynierskiej.
Dziewczyny prośba- szczególnie do tych które rodziły teraz w czasie remontu na Staszica- co tak realnie jest potrzebne dla mamy po porodzie? Czego wymagają na oddziale? Czy trzeba mieć ubranka, pieluszki i ogólnie napiszcie swoje spostrzeżenia, może warto zabrać jeszcze coś.
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#448 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli mieszkasz gdzieś w okolicach Lubartowa ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Nam ostatnio w SR mówili, że kosmetyków dla dziecka nie trzeba brać, bo mają na stanie, jedynie chusteczki nawilżone i pieluchy, choć te też mają ale może w bardziej ograniczonych ilościach. Ubranka dają ale podobno są zużyte i jak ktoś chce by małe ładnie wyglądało to niech weźmie swoje
![]() ![]() A co do laktatora to mi akurat nie przydał się wcale przy pierwszym dziecku, butelkę miałam kupiona jedną i nigdy jej nie użyłam ![]() Na razie więc nie kupuję, dopiero jak zajdzie potrzeba, bo na wszelki wypadek szkoda mi wydawać kasy na porządny a byle jakiego chyba nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Raczkowanie
|
Jak ostatnio byłam na izbie widziałam ogłoszenie- apel do rodzących pacjentek o zminimalizowanie bagażu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.